FAQ
1814. Kőhalom vára (Erdély) (GCKHLM)

Távolról is jól látszik a vár

Távolról is jól látszik a vár

Csodás panoráma a várból

Csodás panoráma a várból

Városközpont

Városközpont

Északi kapu

Északi kapu

Főbejárat

Főbejárat

Bástya

Bástya

Az északi vaspántos kapu

Az északi vaspántos kapu

Az új rejtek

Az új rejtek

Jó az irány!

Jó az irány!
Szélesség N 46° 2,237'
Hosszúság E 25° 12,771'
Magasság: 555 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.07 17:00
Megjelenés időpontja: 2007.09.10 12:00
Utolsó lényeges változás: 2021.08.07 14:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: DBotond
Ládagazda: DBotond
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Megtalálások száma: 83 + 2 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki

[tapiapi, 2021.08.07 14:13]
Ládakarbantartás 2018 08 28. A doboz (PET előforma) új helyen, a fal melletti csutak törzsében, cserép alatt található

Megközelítés
A E60 úton, Segesvártól 50km-re, Brassó felé haladva a bal oldalon már távolról látható Kőhalom vára. A város központjában kellemes kis park található, ahol nyugodtan leparkolhatjuk autónkat, majd a parkot megkerülve a Cetate táblát követve eljutunk a városi temetőhőz  N 46° 2,279' E 25° 12,899' 506 m [GCKHLM+temeto], onnan kikövezett sétány vezet a vár északi kapujához. Akinek nincs kedve sétálni, a Cetate táblát követve fel tud autózni a vár bejáratához, ahol tágas parkoló fogadja a látogatókat. Belépő 10 Ron, érdemes szánni rá legalább egy félórát.

Korábbi állapotok:
2014 06 08 A doboz ismét kereshető, ezúttal nem a falban, hanem egy kivágott fa gyökerei közt. Hosszúnadrág, túracipő ajánlott, rajtam rövid volt és szandál, de túléltem. :)

2012.06.11 Mivel a várat épp renoválják és a dobozt nem találtam a helyén, de még a helyét sem (vélhetően befalazták), míg tart a felújítás a rejtést átállítottam virtuálisra. A jelszó az északi vaspántos kapu táblácskájának negyedik és ötödik szava.

2007.09.07 A láda (25x25x8cm konyhai tárolóedény) a vár északi kapujától (képen látható) balra, kb. 70 méterre, a várfal alsó részének egyik repedésében, kövek mögött található. Itt kb 10 méter a távolság a várat körbefutó ösvény és várfal között.

Kőhalom
A települést II. Géza által behívott német telepesek alapították, eredeti neve Kozd volt. Ez a tatárjáráskor elpusztult. A települést a tatár pusztítás után újjáépítették, ekkor azonban már Kőhalom néven. Ekkor épült vára is mely, 1324-ben szerepel új nevén oklevélben először Kuholm alakban, amikor Tamás erdélyi vajda ostromolta a lázadó szászok várát. 1421-ben a törökök dúlták fel, a 16. században megerősítették, majd a város birtoka lett. 1661-ben Ali pasa elfoglalta, 1691-ben felszabadult, majd a császáriak helyreállították. 1704-ben a kurucok ellenállás nélkül foglalták el. Elveszítette jelentőségét, azóta pusztul. 1849. július 30-án a település mellett zajlott az 1848-49-es szabadságharc egyik ütközete, Dobay József csapatai vereséget szenvedtek Dyck cári tábornok seregétől. A településnek 1910-ben 2941 lakosából 1230 német, 975 román és 425 magyar volt. A trianoni békeszerződésig Nagy-Küküllő vármegye Kőhalmi járásának székhelye volt. 2002-ben a hozzá tartozó településekkel 5.759 lakosából 4.063 román, 1.245 magyar, 338 cigány, 113 pedig egyéb nemzetiségűnek valotta magát.

Kőhalom vára
Kosd - patak partján Nagyküküllő vármegyében fekszik Kőhalom község, előbb város, a régi Kőhalomszék főhelye. Székelyek voltak az első lakói de aztán elszászosodott: német neve Reps (a magyar név latin fordításából; Rupes, eltorzítva), csak a XVII. században bukkan fel. A falu már a tatárjárás után megvolt s ekkor merülhetett fel a szüksége, hogy a község nyugati szélén emelkedő, kb. 120 m magas bazaltcsúcsra várat építsenek, amely védelmezője s egyúttal fékentartója legyen a környék népének.

A vár az egész középkoron át királyi tulajdon s a benne parancsoló várnagyok hatalmas urai a népnek. S a szászok nehezen tűrték a földesúri hatalmat.

Az Árpádok kihaltával az erdélyi szász vendégek (hospites) a jelentkező trónkövetelők közül a bajor Ottó mellé állottak. Károly Róberttel szemben még akkor is ellenszenvvel viseltettek, amikor vetélytársai már eltűntek. 1324-ben nyílt lázadásban törtek ki. A felkelést Tamás erdélyi vajda hamarosan leverte; a zendülők vezére, Henning szász ispán, az ütközetben elesett. Egy kis csapat Kőhalomba vette be magát, de ez is gyorsan behódolt. Ez volt az egyetlen eset, hogy a vár háborús szerepet játszott. De nem is lett volna alkalmas komoly ostrom kiállására.

Kőhalom eredetileg csak a mostani belső várból állott. A hegy tetején falkerítette kis téren állott a várnagy és a csekélyszámú őrség lakásául szolgált néhány épület. Nincs nyoma öregtoronynak, vagy akár csak egy szerényebb, őrtoronynak. E kicsiny fellegvárhoz járult a középkor végén egy a csúcsot bekerítő körfal két toronnyal és egy a lejtő legkevésbé meredek pontját védő, sarkantyú módjára kiugró bástyával.

Adatok híján nem lehet megállapítani, mikor és mi módon jutott a vár a város hatalmába. Valószínű, hogy a fejedelmek nem tartották érdemesnek a stratégiai jelentőséggel nem bíró váracska fenntartását, ezért. a XVI. század végefelé átengedték a városnak. Sajátságos, hogy amikor a vár minden hadászati értékét elveszti, akkor kezd terjedelemben növekedni. A kőhalmi polgárok egyrészt hiúságból, másrészt, mivel a vár falai kisebb portyázó bandák ellen mégis csak oltalmat nyújtottak, nemcsak fenntartották hanem száz éven át egyre bővítették. Két tágas várudvart csatoltak hozzá s ezek megteltek apró házacskákkal. Különösen 1620 körül, Weyrauch Dávid királybírósága alatt. folyt nagy építő tevékenység. Ekkor emelték a nyugati külső várfalat., készítették az alsó várban a kutat s kijavították a meglevő épületeket. Kevéssel utóbb állították fel a "Szalonnás-tornyot" s a "Szolgák tornyát" ; 1643-ban készült a középső kapu, 1718-ban a (tévesen) templomnak nevezett épület.

A vár belsejében minden polgárnak lehetett s a legtöbbnek volt is saját költségén épített, elsősorban raktárul, kamrául szolgáló házikója. A nagyobb épületek közösek; a Szalonnás-toronyban még most is lóg telente két-háromszáz oldal szalonna, a falubeliek készletéből.

A vár jelentéktelenségét az mutatja legjobban, hogy a kőhalmiak 1613-ban szerezték meg az első ágyút váruk számára, amely aztán mindvégig az egyetlen maradt. 1735-ben vettek ugyan mellé egy mozsarat díszlövések céljára, de aztán az ágyú csövét be is olvasztották harangnak. Egyéb lövőszerszám bővebben akadt; 1792-ben 53 különféle puskát írtak össze. Az őrség rendszerint négy szál darabontból állott.

Így érthető, hogy az Erdélyben dúló gyakori háborúkban a kőhalmi vár semmiféle szerepet nem játszott. Csak egyszer, amikor Lipót császár bekebelezte Erdélyt, támadt egy német generálisnak, bizonyos Schmidt Györgynek az az ötlete, hogy katonai erősséget csinál belőle. Rengeteg közmunkát fordított rá, hordatta a fát, a sánckosarakhoz való karókat és vesszőt. Ebben az időben épült a Szalonnás-torony mellett a katonai raktár, a vár legterjedelmesebb épülete. Időnként több-kevesebb katonát. szállásoltak el a várban s így alkalmuk nyílt a lojális kőhalmiaknak megtanulni, mit tesz a császárt szolgálni. A jegyzőkönyvek szerint 1691-től 1699-ig többek között 136.546 forintot, 73 tallért, 14 aranyat, 8029 mázsa húst, 79 vágómarhát, 10.864 kenyeret, 22.689 köböl árpát, 51.833 köböl zabot és 508 hordó bort szolgáltattak ki a német katonaságnak, nem is szólva arról, hogy sok éven át minden katona részére hét öl vásznat kellett a kőhalmi menyecskéknek szőni. És a sok áldozat semmi haszonnal sem járt. Mert amikor aztán a kurucok jöttek, a jól táplált császári helyőrség meg sem kísérelte a vár védelmét, hanem igyekezett elvonulni baj nélkül. 1704-től 1708-ig ültek Rákóczi Ferenc fejedelem vitézei a helyőrség nyakán; de a magyarok kellemesebbnek találták lent a helyiségben szállásolni s a várat meghagyták a város kezelésében.

1849-ben csak a vár alatt dörögtek az ágyúk, amikor 700 honvéd és 20 Vilmos-huszár napokon át tartotta fenn az oroszok 5000 főnyi seregét. A kőhalmi erősség ennek a termophiléi hőstettnek csak szerepnélküli szemlélője volt.

Varjú Elemér "Magyar várak"című, 1932-ben megjelent könyve alapján''
Állapot: beteg

KRW értékelés (45 db): környezet: 4.65 rejtés: 3.77 web: 4.44 átlag: 4.29

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Krisztián88 2022.05.27 14:19 - Megtaláltam
A láda nem volt helyén. :(

[Jóváhagyta: DBotond, 2022.06.13 10:56]

70F8D7D8-3FDE-4781-978D-ED79128E4EFB 
tapiapi 2021.08.07 14:13 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki
Email-t küldtem a rejtőnek.


Paul 2021.08.05 16:07 - Megtaláltam
Öszintén megmondom nem tudom hogy mi az a csutak.Kerestem a cserepet is de nem találtam meg.Hatalmas a gaz a láda környékén.
Maga a vár és a kiállitás nagyon tetszett.
Kérném a képek alapján az elfogadást.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.09.05 09:44]

Screenshot_20210805-160757_Geoldk.jpgGCKHLM_20210805_161141
GCKHLM_20210805_161451 
boszorkányok 2021.07.09 09:31 - Megtaláltam
Gyönyörű a vár, kár, hogy más zászló lengedez rajta. Sajnos a ládát nem talaltam meg. Később töltök fel fényképeket, kérem az elfogadást. [Geoládák v3.11.3]
Piac napon.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.08.09 16:19]

20210709_090512
 
Remete5377 2020.02.12 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kimberli1 + Imi30 2019.08.19 10:40 - Megtaláltam
Köszönjük!

Szabo Judit 2019.08.18 15:07 - Nem találtam meg
Sajnálom .nem találtuk meg. [Geoládák v2.2.5]

ricsivivi 2019.08.18 12:15 - Megtaláltam
sajnos nem találtuk meg, de lehet a mi hibánk a nagy gazban nem volt túl sok kedvem keresni :/ próbálkoztam a régi jelszóval, de nem működött. kérlek fogadd el képek alapján. Egyébként nagyon sokan voltak a várban, a parkoló már délben megtelt. A vár amúgy nagyon szép :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.09.21 18:51]

68686359_939035286441693_827729193956540416_nIMG_20190818_121006
IMG_20190818_125052IMG_20190818_125338
IMG_20190818_125422IMG_20190818_125447
kobcikrajci 2019.08.15 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Reggel 2019.06.23 17:07 - Megtaláltam
Újra rejtettük!

szollosi73 2019.06.23 15:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Megvan!
Szászfehéregyházára indultunk, de mivel Szászbuda felől le volt zárva az út, így leautóztunk előbb Kőhalomra, és megnéztük a várat. Nemrég renoválták, nagyon impozáns a vár. A belépő 10 ron, de belül minden egyes helyiség tök üres, illetve a legeslegfelsőben van 1 asztal és 3 szék. A kilátás legalább szép volt.
A ládát a régi helyén egy petlig formájában újra rejtettük, ahogy most látom utánunk van aki megtalálja, van aki nem, sajnálom, talán érdemesebb lenne kicsit könnyebben elérhető helyre átrakni.
Köszi a rejtést!

Kőhalom vára (Erdély)-1Kőhalom vára (Erdély)-2
Kőhalom vára (Erdély)-3Kőhalom vára (Erdély)-4
Kőhalom vára (Erdély)-5Kőhalom vára (Erdély)-6
Kőhalom vára (Erdély)-7Kőhalom vára (Erdély)-8
Kőhalom vára (Erdély)-9Kőhalom vára (Erdély)-10
Kőhalom vára (Erdély)-11Kőhalom vára (Erdély)-12
Kőhalom vára (Erdély)-13Kőhalom vára (Erdély)-14
lacc 2018.08.20 17:30 - Megtaláltam
Brassó környéki ládázás alkalmával.
A vár minden zegét-zugát alaposan bejártuk, tetszett. A ládakeresést a végére hagytuk, azonban nem találtuk. Kérjük a találat elfogadását.
Ildi és Laci

[Jóváhagyta: DBotond, 2018.08.29 09:58]

20180820_16433020180820_173039
Frankie Family 2018.08.19 16:40 - Megtaláltam
Erdélyi motorostúrán. Sajnos mi sem találtuk meg a ládát. Kérjük a Rejtőt, amennyiben lehetséges, a csatolt képek és track alapján szíveskedjen elfogadni a találatot.

[Jóváhagyta: DBotond, 2018.08.29 09:58]

Köszönjük!

20180819_16335020180819_164717
Track 
Göde 2018.06.07 14:40 - Megtaláltam
Megkerültem falon kívül a várat. Két gps készülék 1-2 m-es körzetben adta a helyszínt. Mintegy 15 m-es körzetben megvizsgáltam minden fatönköt. 25 percig kutattam meredek lejtőn, 30 fokos melegben. Eddig tartott a türelmem, lehet, hogy én vagyok az ügyetlen.
A bozótról nem készítettem fényképet, csak a végén a várkapuról. Bemenni és bent sétálni már nem volt energiám.
Fényképes "bizonyíték" alapján kérem a találat elfogadását!

[Jóváhagyta: DBotond, 2018.06.11 12:56]

Köszönöm a megértést.
Göde

Kőhalom (1)Kőhalom (2)
Dipi 2018.05.30 11:00 - Megtaláltam
Osztálykirándulás keretében lelkes csapattal a meredek oldalon keresgéltünk, de nem találtuk. Elképzelhető, hogy ott van, mert telefonnal kerestük, és nem a legpontosabb, Kivágott fa pedig van bőven.

[Jóváhagyta: DBotond, 2018.06.11 12:56]

benist 2017.06.09 10:15 - Megtaláltam
Tegnap nagyjából mindenünk elázott a ládakeresés során, így ma nem vállaltam a vizes bozótban a kalandokat, mely a logok alapján nem is bíztatott eredménnyel. A várat sikeresen bejártuk, szép élmény volt. Kérem a képek alapján jelszó nélküli találatnak elfogadni.

[Jóváhagyta: DBotond, 2017.06.27 12:15]

DSC01825DSC01831
DSC01833 
Bl4st3r & Amy 2017.01.02 19:09 - Egyéb
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján figyelőlistára került. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

GYEZegzug 2016.10.04 08:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.07
A rejtővel konzultáltam, szerettem volna a ládát áthelyezni, de hirtelen zápor zúdult a nyakamba. A hosszú lépcsőnél balra 50-60 méterre kóvályogtam.Fák közül kijöttem mert vizes lett mindenem. Ezek után nem rejtettem új ládát irány haza. Képek alapján kérem elfogadni. Köszi szépen a lehetőséget.

[Jóváhagyta: DBotond, 2016.10.05 08:52]

Köszi szépen.

IMG_7736IMG_7735
IMG_7737IMG_7740
19izsi73 2016.09.03 13:38 - Megtaláltam
Egy fantasztikus út állomása közben kerestük fel a várat, melyben sajna semmi turisztikai objektum nincs; remélem még...azért egy jót túrázhattam fenn; sőt még a többiek engedték hogy a ládát is felkeressem. Ez eltartott egy darabig, de szandiban én biza nem mentem le a dzsumbujba...
Légyszi fogadd el találatként ha megoldható...

[Jóváhagyta: DBotond, 2016.10.05 08:52]

DSC_0629 (Copy)DSC_0635 (Copy)
DSC_0637 (Copy)DSC_0639 (Copy)
DSC_0644 (Copy)DSC_0649 (Copy)
DSC_0650 (Copy)DSC_0651 (Copy)
DSC_0652 (Copy)DSC_0654 (Copy)
DSC_0656 (Copy) 
imre.j 2016.08.18 14:30 - Megtaláltam
A vár nagyon nagy. Nem számítottam rá. Szépen helyreállították. Viszont nagyon furcsa, hogy minden terme üres. Egyetlen egyben vannak a helyi általános iskolások képei kiállítva. Meglepően sok tehetséges gyerek jár a kőhalmi iskolába!
A jelszót tartalmazó ládát én sem találtam meg. A képek alapján kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: DBotond, 2016.08.21 11:10]

Köhalom8Köhalom2
Köhalom4Köhalom5
tarsolyos 2016.08.02 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.99
Sajnos nem találtam meg,.....nehezen adom fel kb 45 perc, 7 tuskó, az oldalon a képen látható tuskó alatt biztos hogy nincs!
A dzsumbuly hatalmas. csalán szeder ragadós gubacsok,....
Szeretném a fotóim alapján a jelszónélküli megtalálás elfogadását.
Köszönöm!

[Jóváhagyta: DBotond, 2016.08.21 11:10]

P1180447P1180453
P1180455P1180457
P1180459P1180468
P1180470P1180471
P1180472P1180477
P1180478 
MP 2016.05.25 18:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.13
Sepsiszentgyörgyre menet megálltunk a várnál.
Más sokszor elmentem itt, most nem hagytam ki a ládázást :)
A gps jól levitt a dzsindzsásba, de aztán megtaláltam :)
MP

20160525_19210020160525_191944
20160525_19162320160525_191534
20160525_190550 
Gabó és Zoli 2016.05.22 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Zsianor 2016.04.17 11:00 - Megtaláltam
Koszi a rejtest. A lada megvan meg de nagyon kiirtottak a novenyzetet korulotte, lehet ujra kellene rejteni...elegge szem elott van igy mostmar.

IMG_5397IMG_5406
IMG_5411IMG_5427
IMG_5448 
emmerwald 2015.10.28 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Szép hely és csodás a kilátás a belső várból a Fogarasi-havasokra.
A láda egyébként könnyen meglett, az ösvény végén. (Bár nekem még 20 méterrel távolabb jelezte a helyét.) Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (88 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]