geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1818. Mócok temploma (Erdély) (GCMOCT)

A Pádis háztól jövő murvás út

A Pádis háztól jövő murvás út

Nyereg kisházzal

Nyereg kisházzal

A ládánál

A ládánál

A kilátó és a csapat egy része

A kilátó és a csapat egy része

Ikonok

Ikonok

Látkép ÉK-re

Látkép ÉK-re

Pihenőhely és az épülő "Grand Hotel Pádis"

Pihenőhely és az épülő "Grand Hotel Pádis"

Lejövetel

Lejövetel

Inkább fánk, mint palacsinta

Inkább fánk, mint palacsinta

Frissen jó!

Frissen jó!
Szélesség N 46° 35,406'
Hosszúság E 22° 44,180'
Magasság: 1472 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.07.30 12:17
Megjelenés időpontja: 2007.09.15 18:40
Utolsó változás: 2020.05.24 22:22
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: geokesinas, Zergi, ésKata
Felhasználó: ésKata
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 205 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP
A 20x10x7 cm-es láda a kilátóhoz vezető ösvény melletti sziklában rejtőzik két kővel takart sziklafészekben. Az ösvényről letérni nem kell!
Kérem, hogy a következő keresők cseréljék ki a betelt logfüzetet!

Indíték
A pádisi túrához nagy lökést adott, hogy a 2006-ban itt járt kessertársaktól a torockói túrán olyan élménybeszámolót láthattuk-hallhattunk, amely halaszthatatlanná tette a táj felfedezését! Első ládámat a csodás élmények hatására rejtettem el.

Megközelítés, szállás
Mi Budapestről a 4-es út - Ártánd - Nagyvárad/Oradea - 76-os út - Belényes/Beius - Vasaskőfalva/Pietroasa - Bogatelep/Satul de vacanta Boga - Pádis-karsztfennsík útvonalat választottuk. A hegyek között az utak minősége különleges manőverezést és odafigyelést igényel!
A fennsíkon szálláslehetőség kevés van, de az épülő házak méreteiből ítélve hamarosan elkészül a "Grand Hotel Pádis". Hogy ezután hogyan alakul az élet a környéken, az kérdéses. Minden esetre az eddigi viszonylagos elzártság bizonyára meg fog szűnni. A mi szállásunk a Nagy-Pádis-fennsíkon a Pádis menedékház szomszédságában épült/épülő Bradet panzióban volt. Sátorozásra alkalmas terület van bőven (kijelölt területek és tiltott részek is vannak!), forrásvíz, sőt tejből és tejtermékekből sincs hiány, hiszen az itt élők felkeresik a sátrakat friss termékeiket ajánlva. Nyári szállásaikon menedékre találhatnak az elázott sátrak lakói is. A platón élelmiszert, sőt kenyeret is lehet vásárolni, persze legfőképp italokból van nagy választék.

A Mócok temploma a Pádis-fennsíkot uralja közvetlenül a Nagy-Pádis-rét fölé magasodó sziklaszirttel, melynek tetején egy fából ácsolt kisebb kilátó van. Kb. félórányi séta után fel lehet jutni a csúcsra, a kilátóhoz.
A Pádis menedékháztól mi délkeleti irányban indultunk el a lankásan emelkedő, autóval is járható murvás úton majdnem egészen a nyeregig, ahol egy kis ház is áll. Indulás a hegyre egy alig sejthető ösvényen lehetséges, jelzett út erre nem vezet!  N 46° 35,615' E 22° 44,678' 1350 m [GCMOCT+indulás a hegyre]
Az ösvény egy elágazáshoz ér, ahol balra, majdnem visszafelé fordulva folytatódik (egyenesen tovább zsákutca), de hamarosan nyoma vész  N 46° 35,546' E 22° 44,644' 1360 m [GCMOCT+elágnál balra vissza]. Innen a gerincre kell törekedni, szép füves talajon. Nyáridőben érdemes gyönyörködni a növények sokszínűségében, bízni gyógyító hatásában, más évszakokban a táj szépségében! Feljebb jutva ritkásabb erdő következik, és újra előkerül az ösvény, illetve az ösvények. Bármelyiken indulsz felfelé, a csúcsra jutsz! Előtte persze lehet málnázni, szamócázni is.

A Mócok temploma kilátó
 N 46° 35,419' E 22° 44,170' 1472 m [GCMOCT+kilátó] A Pádis térkép a Vf.Biserica Motului-ra 1466 méteres magasságot jelez. A csúcs szélére, a sziklaperemre épült oldalfalak nélküli kilátó nem túl nagy, mivel nincs is szükség a kiemelkedésére. A kilátás szép időben lenyűgöző, mert láthatóak innen a karszt-fennsík kisebb-nagyobb csúcsai, a Vigyázó nyúlványa, a Varasó-nyereg és a Szamos-bazár, a Kék Magura erdei és persze lábunk alatt a Nagy-Pádis-rét a cabanákkal és menedékházakkal. Az eső elől védő tető alatt egyházi ikonok utalnak a hely templom voltára. Éjszaka a tartóoszlopokon elhelyezett napelemes lámpácskák jelölik meg a kilátót, szaporítva ezzel a csillagokat. A kilátó előtti peremen asztal és pad szolgálja a pihenést, no meg zászló is lobog. Néha még mobiltelefonálni, üzenetet küldeni is sikerült, ami ritkaság errefelé.
A 20x10x7 cm-es műanyag konyhai doboz a kilátóhoz vezető ösvény melletti sziklában rejtőzik két kővel takart sziklafészekben. Az ösvényről letérni nem kell!
A hegyről lefelé persze van egy rövidebb, de meredekebb út is, mely egy kis nyeregből indul  N 46° 35,370' E 22° 44,273' 1446 m [GCMOCT+kilátó].

POI
Tisztelegve MikiCache múlhatatlan érdemei előtt idézem a POI adatbázisban fellelhető információkat:
Mócok-temploma
Pádis menedékház  N 46° 35,766' E 22° 44,031' 1298 m [GCMOCT+Pádis menedékház]
Palacsintás néni  N 46° 35,697' E 22° 43,872' 1284 m [GCMOCT+palacsintás néni] Scele jóvoltából immár háromnyelvű tábláról rendelhettek az itteni nagyon ízletes, lángosszerű palacsintát többféle töltelékkel is!

Túrák
A Nagy-Pádis-fennsík központi elhelyezkedése alkalmas arra, hogy innen egy nap alatt bejárható túrákat indítsunk az alábbi ládákhoz, melyek jól átfogják a tájegységet:
GCBaMe Aragyásza-barlang - Szamosbazár
GCBoCs Boga-csűr
GCBoga Boga-telep, Csonka- kő
GCEjeg Eszkimó-jegesbarlang
GCPoTo Pokol Tornácai
GCElVi Elveszett Világ
GCGalb Galbina-kőköz

Hegyrajz
A Kárpátok hegyvilágának 2000 méternél alacsonyabb - középmagas - tájainak legszebb gyöngyszeme a Pádisi karsztvidék. A Pádis név a katlan jelentésű szláv "pades" szóból származik. Az Erdélyi medencét a Tisza síkságtól elválasztó erdős hegytömeg a Nyugati-Kárpátok, vagy más néven az Erdélyi-szigethegység (Muntii Apuseni). Ennek a központi és egyben legkiterjedtebb, legmagasabb tömbje a Bihar-hegység, melynek legmagasabb csúcsa az 1849 m magas Nagybihar (Cucurbata). E tájegységnek is a kellős közepén található a tengerszint feletti 1100-1300 m-es átlagmagasságú karsztfennsík, más néven Pádis-katlan. Sehol máshol nem található annyi lenyűgöző látványú karsztjelenség mindössze néhány km-re egymástól, mint itt a Czárán Gyula egyedülálló munkássága által feltárt turistaparadicsomban. A Csodavár hatalmas sziklakatlanjai Európa leglátványosabb exokarszt jelensége. A környék legnagyobb részét mészkő alkotja, ami annak a bizonyítéka, hogy évmilliókkal ezelőtt ezen a helyen is melegvizű tenger volt. Mivel a mészkő vízben oldódik, így alakulhattak ki a látványos karsztjelenségek. Ezek: szakadék, szoros, katlan, barlang, zsomboly, karsztforrás, víznyelő, töbör. A nagyon régi barlangok - főleg a kéregmozgások következtében - és mély falú szakadékok, szurdok-völgyek, vagy kanyonok keletkeznek. Érdekesek a szellőzési lehetőség híján megrekedő téli nehezebb hideg levegő miatt keletkező jeges barlangok is.

Növény- és állatvilág
A sajátságos katlan mikroklíma növény inverziót tesz lehetővé. Alacsonyabb szurdokvölgyekben az árnyék és a hűvös miatt előfordulnak alpesi növények, míg fennebb a több fény és a meleg miatt bükk és más lombhullató következik. Az állatvilág nem gazdag, szokványos, de a legelők színfoltja a falvakból a nyári hónapokban felvitt és teljesen szabadon hagyott kisebb ménesek.

Éghajlat
Jellemző, hogy mivel a Bihar-hegység a Magyar Alföld felől érkező nyugati légáramlatok első magasabb akadálya, a Kárpát-medence egyik legcsapadékosabb hegytömbje. Az évi csapadék mennyisége meghaladja az 1400 mm-t.

Néprajz
Ellentétben a Kárpátok más régióival a Nyugati-Szigethegységben az állandóan lakott emberi települések gyakran a legmagasabb csúcsokig húzódnak. Az 1200 m-es magasságban található tanyák (cătun) az ország legmagasabban elhelyezkedő települései közé tartoznak. A mócok - a Nyugati-Szigethegység őslakosai - szorosan kötődnek szülőhelyükhöz. Annak ellenére, hogy a természet meglehetősen szűkmarkúan adagolta számukra a megélhetési lehetőségeket, ők megmaradnak szülőföldjükön és kihasználják azt a keveset, amit a természettől kaptak. Csekély kiterjedésű megművelhető területeik a folyóvölgyekhez közel eső hegyoldalakon, a magas fennsíkokon, vagy éppen a lapos aljú töbrökben (dolinák) találhatók. A tenyérnyi megművelhető területek mellett gombaszerűen nőnek ki az apró móc gazdaságok, és ez okozza a móc települések szétszóródottságát is. Az egyszerű móc ember számára természetesek a távolságok, és az sem megerőltető, ha a községközpontig 3-4 órát kell gyalogolni. A mezőgazdálkodást mintegy 1200 m-es magasságig gyakorolják, kizárólag kézi erővel, ugyanis szinte lehetetlen bármilyen gépesítés. A zord éghajlat csak a burgonya termesztését teszi lehetővé, gyakran előfordul, hogy az elvetett búza vagy zab nem érik be az első dér leestéig. A magas hegyormok dús legelőkben gazdagok, jól szolgálván a szarvasmarha- és birkatenyésztést. A megművelhetetlen területeket kaszálóként, szénagyűjtésre hasznosítják. A Mócvidék legnagyobb kincsét a lucfenyőerdők jelentik, melyek értékesítésében az itt élők utolérhetetlenek. A hordók, dézsák elkészítésének tudománya apáról fiúra öröklődik, a megfelelő alapanyag kiválasztásától a hordók, dézsák, kancsók összeállításáig, a remekbe szabott havasi kürtök és fából készült használati tárgyak elkészítéséig.

Linkek
Néprajz és más
Kis történelem...
...meg még egy kicsi

Felhasznált irodalom:
• A bihari Pádis karsztvidéke - 1:30.000 turistatérkép, DIMAP 1998/99
• Az erdélyi Szigethegység - 1:200.000 autó- és turistatérkép, DIMAP
• Palczer János - Bihar-Vlegyásza, Erdély hegyei 5 turisztikai kalauz, Pallas-Akadémia Kiadó 1998

[100608 Hálásan köszönöm mohapáfránynak a "ládakihelyezést"!]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (144 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.75 web: 4.86 átlag: 4.82

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Vig Csaba 2021.05.27 13:33 - Egyéb
Sajnos a láda javításra szorul
[g:hu+ 2.6.11]

GCMOCT_20210527_135020GCMOCT_20210527_133439
GCMOCT_20210527_13334820210527_131732
Antiemes 2021.01.29 15:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Csodalatos, kozel meteres hoban mentunk fel a templomhoz. Sajnos a geoladat emiatt nem tudtuk megkeresni, viszont a havas taj mindenben karpotolt. :) Kerem, a kepek alapjan fogadd el a megtalalast.

[Jóváhagyta: ésKata, 2021.03.26 10:35]

IMG_20210129_164345IMG_20210129_163710
IMG_20210130_113101 
LaciRoberta 2020.10.22 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Megtaláltuk

HA8PI 2020.01.25 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Köszönet a rejtésért.

P1090829 
ha8llh 2020.01.25 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtalaltuk. Nagyon jó a rejtekhely. A képek sokat segitenek a megtalalalásban.

A logfüzetet már kellene cserélni, párás is volt, meg majdnem be van már telve.

Medve75 2019.08.19 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ha8je 2019.07.06 18:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük!

IMG_20190706_175140IMG_20190706_175149
IMG_20190706_175237IMG_20190706_175247
IMG_20190706_175824IMG_20190706_175829
IMG_20190706_175836IMG_20190706_175850
IMG_20190706_182345IMG_20190706_182350
SirLes 2019.06.11 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

kingajani 2019.04.18 15:56 - Megtaláltam
Aknitram-mal láda vadászat. Gyönyörű helye van ennek a ládának,s mi hóban sárban, de elértük célunkat.
Mivel ilyenkor még nagy a hó nem találtuk a ládát magát. Kérlek képek alapján elfogadni, s megköszönöm a rejtést.....forever Bihar!!!

[Jóváhagyta: ésKata, 2019.05.01 12:31]

IMG_20190418_155529IMG_20190418_155541
IMG_20190418_155455IMG_20190418_152641
aknitram 2019.04.18 15:11 - Megtaláltam
Krókusznézőben a Pádison :) Köszönöm, hogy felvezettél ide, nagyon tetszett a templom és fentről a kilátás. Az út térkép alapján viszonylag járható, de a hó még helyenként akkora, hogy néha térdig süllyedtünk. A láda környéke is hófehér, így nem sikerült megtalálni. Kérném képek alapján elfogadni [g:hu 1.6.2y]

[Jóváhagyta: ésKata, 2019.05.01 12:32]

GCMOCT_20190418160109.jpgGCMOCT_20190418172209.jpg
GCMOCT_20190418160027.jpgGCMOCT_20190418160400.jpg
20190418_165533 
Nervas 2018.12.30 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Szervezett hótalpas túra alkalmával jártam ezen a gyönyörű helyen.
A ládikát meg sem próbáltam keresni a 60-80 cm hóban.
Ezért kérem a rejtőt, hogy a fényképek alapján fogadja el a megtalálást.

[Jóváhagyta: ésKata, 2019.02.03 15:57]

20181230_12460720181230_124917
IMG_20181230_123944IMG_20181230_130649
Ifkovics_család 2018.10.30 15:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést.

Punawelewele 2018.09.14 21:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

benist 2018.09.10 11:15 - Megtaláltam
Pádisi tartózkodásunk során első utunk a Móc templomhoz vezetett. Kiadós mászás a helyenként köves szakaszokkal nehezített ösvényen. Találkozás egy birkanyájjal, barátságos juhásszal és kutyáival. A ládáért keresgélni kellett egy darabig, sok potenciális rejtek adódott, de végül kiszúrtam egy méretes kő alatt. Az egykor elázott és betelt füzet mellé betettem egy újat, a vizes szemetet kivettem. Sajnos a doboz nem vízzáró. Szerencsénk volt a napos idővel, útközben és a templomnál is tartósan gyönyörködtünk a tájban.

targonczas 2018.08.18 07:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kobcikrajci 2018.08.14 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

-1
-2-3
-4-5
szattilasz 2018.07.26 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.00
Köszönöm a rejtést

sereszaki 2018.07.22 18:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
Az erre a napra tervezett nagy Galbena túránk ugyan csak részben valósult meg a reggeli zivatar miatt, meg visszafelé jövet meg is áztunk, mégis csodaszép volt.
,,Levezetésképpen" még felballagtunk a Mócok templomához, ndavid42-vel és Zolival.
Nem bántuk meg... Ráadásul két láda is meglett, egészen közel egymáshoz ( GCMOCT és GC160YC ).
Köszi a rejtést!

ndavid42 2018.07.22 18:03 - Megtaláltam
Végigsétáltuk a Ponor rétet, visszafelé jól megáztunk, de aztán olyan jó idő lett, hogy még csak feljöttünk erre a csúcsra levezetésként a nap végén. Megérte!

OsiOsi 2018.07.17 11:00 - Megtaláltam
Az esős ködös időben alig láttunk vmit. A gerincen beszélgettünk a birkapásztorral, aki csíki volt.

Puszkany 2018.07.07 09:00 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

kl 2018.07.07 09:00 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! Elazott a fuzetke. [wapon beküldött szöveg]

egynagyati 2018.06.20 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Köszi a rejtést.

DSC03727DSC03735
Páratlan Páros 2018.06.05 12:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.70
Gyönyörű a kilátás! Jó rejtés. Köszönjük!

Apa-fia 2018.05.13 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.
Szeretek Pádisra és a környékre feljönni, és ha van rá mód begyűjteni néhány ládát. Az időjárás kegyes volt, a kilátás pedig csodás.
A hátrahagyott hulladék viszont lehangoló ...

P1220043_resizeP1220047_resize
P1220048_resizeP1220049_resize
P1220050_resize 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (209 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]