FAQ
1818. Mócok temploma (Erdély) (GCMOCT)

A Pádis háztól jövő murvás út

A Pádis háztól jövő murvás út

Nyereg kisházzal

Nyereg kisházzal

A ládánál

A ládánál

A kilátó és a csapat egy része

A kilátó és a csapat egy része

Ikonok

Ikonok

Látkép ÉK-re

Látkép ÉK-re

Pihenőhely és az épülő "Grand Hotel Pádis"

Pihenőhely és az épülő "Grand Hotel Pádis"

Lejövetel

Lejövetel

Inkább fánk, mint palacsinta

Inkább fánk, mint palacsinta

Frissen jó!

Frissen jó!
Szélesség N 46° 35,406'
Hosszúság E 22° 44,180'
Magasság: 1472 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.07.30 12:17
Megjelenés időpontja: 2007.09.15 18:40
Utolsó lényeges változás: 2021.08.22 22:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: geokesinas, Zergi, ésKata
Ládagazda: ésKata
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 217 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP
A 20x10x7 cm-es láda a kilátóhoz vezető ösvény melletti sziklában rejtőzik két kővel takart sziklafészekben. Az ösvényről letérni nem kell!
Kérem, hogy a következő keresők cseréljék ki a betelt logfüzetet!

Indíték
A pádisi túrához nagy lökést adott, hogy a 2006-ban itt járt kessertársaktól a torockói túrán olyan élménybeszámolót láthattuk-hallhattunk, amely halaszthatatlanná tette a táj felfedezését! Első ládámat a csodás élmények hatására rejtettem el.

Megközelítés, szállás
Mi Budapestről a 4-es út - Ártánd - Nagyvárad/Oradea - 76-os út - Belényes/Beius - Vasaskőfalva/Pietroasa - Bogatelep/Satul de vacanta Boga - Pádis-karsztfennsík útvonalat választottuk. A hegyek között az utak minősége különleges manőverezést és odafigyelést igényel!
A fennsíkon szálláslehetőség kevés van, de az épülő házak méreteiből ítélve hamarosan elkészül a "Grand Hotel Pádis". Hogy ezután hogyan alakul az élet a környéken, az kérdéses. Minden esetre az eddigi viszonylagos elzártság bizonyára meg fog szűnni. A mi szállásunk a Nagy-Pádis-fennsíkon a Pádis menedékház szomszédságában épült/épülő Bradet panzióban volt. Sátorozásra alkalmas terület van bőven (kijelölt területek és tiltott részek is vannak!), forrásvíz, sőt tejből és tejtermékekből sincs hiány, hiszen az itt élők felkeresik a sátrakat friss termékeiket ajánlva. Nyári szállásaikon menedékre találhatnak az elázott sátrak lakói is. A platón élelmiszert, sőt kenyeret is lehet vásárolni, persze legfőképp italokból van nagy választék.

A Mócok temploma a Pádis-fennsíkot uralja közvetlenül a Nagy-Pádis-rét fölé magasodó sziklaszirttel, melynek tetején egy fából ácsolt kisebb kilátó van. Kb. félórányi séta után fel lehet jutni a csúcsra, a kilátóhoz.
A Pádis menedékháztól mi délkeleti irányban indultunk el a lankásan emelkedő, autóval is járható murvás úton majdnem egészen a nyeregig, ahol egy kis ház is áll. Indulás a hegyre egy alig sejthető ösvényen lehetséges, jelzett út erre nem vezet!  N 46° 35,615' E 22° 44,678' 1350 m [GCMOCT+indulás a hegyre]
Az ösvény egy elágazáshoz ér, ahol balra, majdnem visszafelé fordulva folytatódik (egyenesen tovább zsákutca), de hamarosan nyoma vész  N 46° 35,546' E 22° 44,644' 1360 m [GCMOCT+elágnál balra vissza]. Innen a gerincre kell törekedni, szép füves talajon. Nyáridőben érdemes gyönyörködni a növények sokszínűségében, bízni gyógyító hatásában, más évszakokban a táj szépségében! Feljebb jutva ritkásabb erdő következik, és újra előkerül az ösvény, illetve az ösvények. Bármelyiken indulsz felfelé, a csúcsra jutsz! Előtte persze lehet málnázni, szamócázni is.

A Mócok temploma kilátó
 N 46° 35,419' E 22° 44,170' 1472 m [GCMOCT+kilátó] A Pádis térkép a Vf.Biserica Motului-ra 1466 méteres magasságot jelez. A csúcs szélére, a sziklaperemre épült oldalfalak nélküli kilátó nem túl nagy, mivel nincs is szükség a kiemelkedésére. A kilátás szép időben lenyűgöző, mert láthatóak innen a karszt-fennsík kisebb-nagyobb csúcsai, a Vigyázó nyúlványa, a Varasó-nyereg és a Szamos-bazár, a Kék Magura erdei és persze lábunk alatt a Nagy-Pádis-rét a cabanákkal és menedékházakkal. Az eső elől védő tető alatt egyházi ikonok utalnak a hely templom voltára. Éjszaka a tartóoszlopokon elhelyezett napelemes lámpácskák jelölik meg a kilátót, szaporítva ezzel a csillagokat. A kilátó előtti peremen asztal és pad szolgálja a pihenést, no meg zászló is lobog. Néha még mobiltelefonálni, üzenetet küldeni is sikerült, ami ritkaság errefelé.
A 20x10x7 cm-es műanyag konyhai doboz a kilátóhoz vezető ösvény melletti sziklában rejtőzik két kővel takart sziklafészekben. Az ösvényről letérni nem kell!
A hegyről lefelé persze van egy rövidebb, de meredekebb út is, mely egy kis nyeregből indul  N 46° 35,370' E 22° 44,273' 1446 m [GCMOCT+kilátó].

POI
Tisztelegve MikiCache múlhatatlan érdemei előtt idézem a POI adatbázisban fellelhető információkat:
Mócok-temploma
Pádis menedékház  N 46° 35,766' E 22° 44,031' 1298 m [GCMOCT+Pádis menedékház]
Palacsintás néni  N 46° 35,697' E 22° 43,872' 1284 m [GCMOCT+palacsintás néni] Scele jóvoltából immár háromnyelvű tábláról rendelhettek az itteni nagyon ízletes, lángosszerű palacsintát többféle töltelékkel is!

Túrák
A Nagy-Pádis-fennsík központi elhelyezkedése alkalmas arra, hogy innen egy nap alatt bejárható túrákat indítsunk az alábbi ládákhoz, melyek jól átfogják a tájegységet:
GCBaMe Aragyásza-barlang - Szamosbazár
GCBoCs Boga-csűr
GCBoga Boga-telep, Csonka- kő
GCEjeg Eszkimó-jegesbarlang
GCPoTo Pokol Tornácai
GCElVi Elveszett Világ
GCGalb Galbina-kőköz

Hegyrajz
A Kárpátok hegyvilágának 2000 méternél alacsonyabb - középmagas - tájainak legszebb gyöngyszeme a Pádisi karsztvidék. A Pádis név a katlan jelentésű szláv "pades" szóból származik. Az Erdélyi medencét a Tisza síkságtól elválasztó erdős hegytömeg a Nyugati-Kárpátok, vagy más néven az Erdélyi-szigethegység (Muntii Apuseni). Ennek a központi és egyben legkiterjedtebb, legmagasabb tömbje a Bihar-hegység, melynek legmagasabb csúcsa az 1849 m magas Nagybihar (Cucurbata). E tájegységnek is a kellős közepén található a tengerszint feletti 1100-1300 m-es átlagmagasságú karsztfennsík, más néven Pádis-katlan. Sehol máshol nem található annyi lenyűgöző látványú karsztjelenség mindössze néhány km-re egymástól, mint itt a Czárán Gyula egyedülálló munkássága által feltárt turistaparadicsomban. A Csodavár hatalmas sziklakatlanjai Európa leglátványosabb exokarszt jelensége. A környék legnagyobb részét mészkő alkotja, ami annak a bizonyítéka, hogy évmilliókkal ezelőtt ezen a helyen is melegvizű tenger volt. Mivel a mészkő vízben oldódik, így alakulhattak ki a látványos karsztjelenségek. Ezek: szakadék, szoros, katlan, barlang, zsomboly, karsztforrás, víznyelő, töbör. A nagyon régi barlangok - főleg a kéregmozgások következtében - és mély falú szakadékok, szurdok-völgyek, vagy kanyonok keletkeznek. Érdekesek a szellőzési lehetőség híján megrekedő téli nehezebb hideg levegő miatt keletkező jeges barlangok is.

Növény- és állatvilág
A sajátságos katlan mikroklíma növény inverziót tesz lehetővé. Alacsonyabb szurdokvölgyekben az árnyék és a hűvös miatt előfordulnak alpesi növények, míg fennebb a több fény és a meleg miatt bükk és más lombhullató következik. Az állatvilág nem gazdag, szokványos, de a legelők színfoltja a falvakból a nyári hónapokban felvitt és teljesen szabadon hagyott kisebb ménesek.

Éghajlat
Jellemző, hogy mivel a Bihar-hegység a Magyar Alföld felől érkező nyugati légáramlatok első magasabb akadálya, a Kárpát-medence egyik legcsapadékosabb hegytömbje. Az évi csapadék mennyisége meghaladja az 1400 mm-t.

Néprajz
Ellentétben a Kárpátok más régióival a Nyugati-Szigethegységben az állandóan lakott emberi települések gyakran a legmagasabb csúcsokig húzódnak. Az 1200 m-es magasságban található tanyák (cătun) az ország legmagasabban elhelyezkedő települései közé tartoznak. A mócok - a Nyugati-Szigethegység őslakosai - szorosan kötődnek szülőhelyükhöz. Annak ellenére, hogy a természet meglehetősen szűkmarkúan adagolta számukra a megélhetési lehetőségeket, ők megmaradnak szülőföldjükön és kihasználják azt a keveset, amit a természettől kaptak. Csekély kiterjedésű megművelhető területeik a folyóvölgyekhez közel eső hegyoldalakon, a magas fennsíkokon, vagy éppen a lapos aljú töbrökben (dolinák) találhatók. A tenyérnyi megművelhető területek mellett gombaszerűen nőnek ki az apró móc gazdaságok, és ez okozza a móc települések szétszóródottságát is. Az egyszerű móc ember számára természetesek a távolságok, és az sem megerőltető, ha a községközpontig 3-4 órát kell gyalogolni. A mezőgazdálkodást mintegy 1200 m-es magasságig gyakorolják, kizárólag kézi erővel, ugyanis szinte lehetetlen bármilyen gépesítés. A zord éghajlat csak a burgonya termesztését teszi lehetővé, gyakran előfordul, hogy az elvetett búza vagy zab nem érik be az első dér leestéig. A magas hegyormok dús legelőkben gazdagok, jól szolgálván a szarvasmarha- és birkatenyésztést. A megművelhetetlen területeket kaszálóként, szénagyűjtésre hasznosítják. A Mócvidék legnagyobb kincsét a lucfenyőerdők jelentik, melyek értékesítésében az itt élők utolérhetetlenek. A hordók, dézsák elkészítésének tudománya apáról fiúra öröklődik, a megfelelő alapanyag kiválasztásától a hordók, dézsák, kancsók összeállításáig, a remekbe szabott havasi kürtök és fából készült használati tárgyak elkészítéséig.

Linkek
Néprajz és más
Kis történelem...
...meg még egy kicsi

Felhasznált irodalom:
• A bihari Pádis karsztvidéke - 1:30.000 turistatérkép, DIMAP 1998/99
• Az erdélyi Szigethegység - 1:200.000 autó- és turistatérkép, DIMAP
• Palczer János - Bihar-Vlegyásza, Erdély hegyei 5 turisztikai kalauz, Pallas-Akadémia Kiadó 1998

[100608 Hálásan köszönöm mohapáfránynak a "ládakihelyezést"!]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (146 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.75 web: 4.87 átlag: 4.83

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Alex0509 2022.11.13 10:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Toti 2022.11.06 11:05 - Megtaláltam
Pádisi kirándulás zárónapján látogattuk meg a kilátót. Nagyon szép a táj és a rálátás Pádisra. A dobozt pótoltuk, bővebb log Évinél. [Geoládák v3.12.10]

GeoEvike 2022.11.06 11:05 - Megtaláltam
3 napos barlangász hétvége utáni egy hetes pádisi felfedező körút utolsó előtti ládája a Mócok temploma, amit szépen felújítottak és gyönyörű a panoráma a környező hegyek és Pádis felé.
Az időjárás csodás 13 fok napsütéssel.

A képeket nézegetve és keresgélve mi sem találtuk a dobozt, csak a .comos lett meg, ahogy ezek szerint a többieknek is, így új ládát új logbookkal és leírással rejtettünk az eredeti koordinátára (hibahatáron belül) az út mellett lévő száraz levágott tuskó mögött 3 méterrel egy fenyő gyökere alá. Csatolunk fotókat az új rejtekről. Pótjelszót írtunk a templom Pádis felé néző tetősarkára, ha esetleg ismét eltűnne, hisz elég frekventált a hely.
Köszönjük szépen a helyi idegenvezetést!
Évi ♡ Toti

Új láda kihelyezése :)-1Új láda kihelyezése :)-2
Új láda kihelyezése :)-3Új láda kihelyezése :)-4
Zogeboka 2022.11.02 12:32 - Megtaláltam
Sajnos a jelszót nem tudtuk leolvasni! Képek alapján igazoljuk hogy ottjártunk!

[Jóváhagyta: ésKata, 2022.11.13 20:37]

Jaksi74 2022.11.01 15:44 - Megtaláltam
Magát a ládát megteláltam. Sajnos annyira be volt ázva hogy a logbok olvashatatlan. Kérlek fogadd el a találatot. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: ésKata, 2022.11.13 20:37]

Pancsi15 2022.06.10 13:05 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! A sziklaüregben, koordinátákkal megadott helyen csak egy kék zacskót találtunk, a fotón is látható.

[Jóváhagyta: ésKata, 2022.06.13 15:27]

P1010980aP1010976a
johnnycache 2022.06.04 17:20 - Megtaláltam
A feltételezett rejtekben csak egy kék zacskót találtam, ezért kérném a rejtőt, hogy a képek alapján fogadja el a megtalálást.

[Jóváhagyta: ésKata, 2022.06.10 09:02]

IMG_20220604_174250IMG_20220604_175648
ésKata 2022.04.17 12:52 - Egyéb
Ilyen szép ez a hely és környéke most:
https://www.facebook.com/groups/57577006603/permalink/10158432402546604

ésKata 2021.12.24 12:57 - Egyéb
Most kaptam képet az utolsó jelszó nélküli megtalálást igénylő kessertől, így el tudom fogadni megtalálásként a logját.

 
ésKata 2021.12.15 09:09 - Egyéb
Kedves Zoltanmira!
A logotokban fényképeket ígértetek. Mailben is felszólítottalak titeket a fényképek bemutatására. E nélkül hogy fogadjam el?

zoltanmira 2021.12.05 12:27 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.7.16]A ho miatt nem lehet ladat keresni ,kerem az elfogadast a fotok alapjan

[Jóváhagyta: ésKata, 2021.12.24 12:51]

dalmusson 2021.08.24 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

ésKata 2021.08.22 22:05 - Egyéb
Nagy köszönet wizier kessertársnak, aki a betört ládát kicserélte! 2021. aug. 21-től újra kereshető!

wizier 2021.08.21 11:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Köszi a rejtést! A ládát megkerestük és kicseréltük! Új a logbook is.

Zergi 2021.07.23 21:58 - Egyéb
Kedves Kesserek!
A ládát csak szeptemberben tudjuk pótolni, gyógyítani. Ha esetleg valaki megelőz bennünket ebben, azt hálásan köszönjük!

Petrukkio 2021.07.18 18:30 - Megtaláltam
A ládát cserélni kell! Nincs teteje, beázik. Mindent beltartalmat is cserélni kell, mert így ebben az állapotban nem tudnak majd logolni. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Fekete Ákos 2021.07.11 17:20 - Megtaláltam
Kedves Rejtő! Bárhogy kerestem, nem találtam a ládát! De nem bánom, a kilátás gyönyörű volt!

[Jóváhagyta: ésKata, 2021.07.30 11:21]

2. Mócok temploma (22)2. Mócok temploma (5)
2. Mócok temploma (13)2. Mócok temploma (19)
2. Mócok temploma (6) 
Vig Csaba 2021.05.27 13:33 - Egyéb
Sajnos a láda javításra szorul
[g:hu+ 2.6.11]

GCMOCT_20210527_135020GCMOCT_20210527_133439
GCMOCT_20210527_13334820210527_131732
Antiemes 2021.01.29 15:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Csodalatos, kozel meteres hoban mentunk fel a templomhoz. Sajnos a geoladat emiatt nem tudtuk megkeresni, viszont a havas taj mindenben karpotolt. :) Kerem, a kepek alapjan fogadd el a megtalalast.

[Jóváhagyta: ésKata, 2021.03.26 10:35]

Kozben ujra lehetosegem volt arra jarni. Ezuttal sikerult is megtalalni a ladat. Jobban felkeszulhettem volna es vihettem volna magammal egy potladat...

IMG_20210129_164345IMG_20210129_163710
IMG_20210130_113101IMG_20210715_171435
LaciRoberta 2020.10.22 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Megtaláltuk

HA8PI 2020.01.25 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Köszönet a rejtésért.

P1090829 
ha8llh 2020.01.25 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtalaltuk. Nagyon jó a rejtekhely. A képek sokat segitenek a megtalalalásban.

A logfüzetet már kellene cserélni, párás is volt, meg majdnem be van már telve.

Medve75 2019.08.19 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ha8je 2019.07.06 18:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük!

IMG_20190706_175140IMG_20190706_175149
IMG_20190706_175237IMG_20190706_175247
IMG_20190706_175824IMG_20190706_175829
IMG_20190706_175836IMG_20190706_175850
IMG_20190706_182345IMG_20190706_182350
SirLes 2019.06.11 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (226 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]