geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1838. Somogydöröcske (GCDERE)

Műemlék templom

Műemlék templom

Régi házak

Régi házak

Új házak

Új házak

Somogydöröcske madártávlatból

Somogydöröcske madártávlatból

Kilátás a Koppány völgyére

Kilátás a Koppány völgyére

A kilátóról lepillantva

A kilátóról lepillantva
Szélesség N 46° 35,206'
Hosszúság E 18° 0,360'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.29 11:00
Megjelenés időpontja: 2007.09.29 14:52
Utolsó lényeges változás: 2021.10.18 10:54
Utolsó változás: 2021.10.18 11:20
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 327 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Piros kereszt A logok alapján a bejelentésre alkalmas jelszó NETKESSELHETŐ (volt!)
Szabályaink szerint BETEG állapotba tettem. A jelszó megváltozott - a neten fellelhető jelszót már nem fogadja el a rendszer találatnak (bocs...)

Kedves Rejtő, kérlek helyezz ki a bemutatásra ajánlott helyszín közelébe SAJÁT, egyedi jelszóhordozót, hogy mielőbb visszakerülhessen a játékba ez a rejtésed!

Köszönettel a gondoskodásért, üdv: halaszkiraly (ládadoki)

További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki

[halaszkiraly, 2021.10.18 08:58]

Somogydöröcske (GCDERE). 2009.07.01. A második pont, vagyis láda keresését egyelőre nem javaslom, mivel a kilátó létráját is ellopták, ilyen módon a láda legfőbb indoka szűnt meg: a csodálatos kilátás a Bakonytól a Mecsekig. Reméljük, hogy előbb-utóbb rendbe fogják tenni. Ezért csak a jelszó első fele szükséges és elégséges. Ha rendbehozzák a kilátót, azonnal vissza fogom módosítani az eredeti formára.

Ez az eredetileg kétpontos multi Somogydöröcskét és természeti környezetét mutatja be. A jelszó első része a faluban olvasható le: a templom bejáratánál lévő (magyar nyelvű) márványtábla utolsó sorában szereplő egyetlen szó.

A Koppány patak vidéke
Külső-Somogy jellegzetes dimbes-dombos táján egy nyugat-kelet irányú geológiai törésvonal völgyében folyik a Kaposba siető patak. Neve a pártütő vezér emlékét őrzi, aki a honfoglaló nagy fejedelem, Árpád leszármazottjaként a vidék ura volt.
A lösszel fedett, termékeny táj jellegzetessége, hogy a törésvonaltól északra fokozatosan emelkedik, míg a völgy déli oldalán a dombok hirtelen, meredeken emelkednek ki. Az alsóbb geológiai rétegek tábláinak megbillenése ugyanilyen aszimmetrikus módon alakította ki a Kapos völgyének két oldalát is.

Koppány vezér emléke
A krónikákból és legendákból annyi biztosnak látszik, hogy Koppány vezér és Vajk (a későbbi Szent István király) egyaránt a nagy honfoglaló fejedelem, Árpád ükunokája volt. Koppány az Árpád-Tarhos-Tevel-Szerénd, míg Vajk az Árpád-Zsolt-Taksony-Géza ágon. Géza fejedelem halálakor Koppány az ősi törvény szerint mint Árpád rangidős leszármazottja magának követelte a trónt, a fiatalabb (akkor 16 éves) Vajk hívei pedig arra hivatkozhattak, hogy Vajk ágán a fejedelemség apáról fiúra szállt. A két szemlélet egyúttal az ősi magyar és az újabb európai szokások melletti elkötelezettséget is jelentette: Koppány a magyarok ősi hitének, Vajk pedig a kereszténységnek volt híve. A belháborúba torkolló vita kimenetele ismert: a Veszprém és Várpalota közötti síkon lezajlott döntő ütközet után, amely során Koppány életét vesztette, Vajk helyzete megszilárdult; Koppány birtokai pedig ezt követően a győrszentmártoni (ma Pannonhalma) apátság számára adóztak.


Döröcske a Koppány-völgy jellegzetes települése, amely vonzó, egységes faluképével tűnik ki. A falu a Koppány-pataktól délre, egy mellékpatak észak-dél irányú völgyzugában fekszik. Faluképe nem az évezredes, hanem viharos múltja miatt inkább az évszázados állapotot idézi.

A faluról elsőként egy 1138-ban kelt oklevél tesz említést; egy 1267-es oklevél már a mai helyesíráshoz közelítő Derekche néven említi. Tudnotok kell, hogy a Szögedinek ismert tájszólás korábban a nyelvterület teljes déli részén elterjedt, és az idősebb korosztálynál elvétve még ma is fellelhető Somogyban; érthető a Döröcske változat megjelenése.
Ekkoriban a dömösi prépostság birtoka volt; a középkor végén a Döröcske-nembeli család birtokolta. Mint minden délvidéki tájon, az iszlám invázió nyomán itt is teljes pusztulás következett. A Klastrom-hegyi, nyomtalanul eltűnt pálos kolostor sorsa 1542-ig követhető. 1573-ban már csak 9 adózót tartottak nyilván, a falu később teljesen pusztává vált.
1733-ban a Hunyadyak birtokolták, ettől kezdve indult meg a német telepesek bevándorlása.
A műemlék jellegű evangélikus templom 1836-ban épült a középkori templom alapjain.
A 19. század végén a falu ezer fő körüli lakossága még többségében német nemzetiségű volt.
Az első világháború során ők is áldozatot hoztak a hazáért: a frontra ment másfél száz katona közül 26 soha nem tért vissza...emléküket az 1928-ban emelt hősi emlékmű örökíti meg.

Újabb népességcsere következett be 1947-ben, amikor a német lakosság nagy részét kiutasították az országból. Helyükre a Benes-dekrétumok alapján jogfosztott, a Felvidékről kitelepített magyarok költöztek. Ezt a falut sem kerülte el a későbbi évtizedekben a lakosság elvándorlása miatti nagyarányú leépülés; a lakosság száma ma 220 fő körüli.
A második világháború áldozatainak és a málenkij robotra hurcoltaknak 1999-ben nyílt lehetőség emléket állítani.
Szokatlan módon a népességváltás és a lakosság számának csökkenése ellenére a falukép egyáltalán nem mutatja a gyökeres változás vagy hanyatlás jeleit. A község a magyar építészeti örökség része, mivel a falukép néhány kivételtől eltekintve egységes, és rendkívül vonzó maradt. A beépítés továbbra is jellegzetes fésűs elrendezésű, és szerencsére elmaradt az 50-es, 60-as években máshol uralkodóvá vált sátortetős kockaházak építése, majd a későbbi időkben a hivalkodó, de esztétikailag értéktelen építkezések. A falu ma is a 19. és 20. század fordulójának egységes, mértéktartó és vonzó képét mutatja. A házak a svábok lakta falukban általánosan elterjedt hosszú tornácos, nyeregtetős építésűek, és szerencsére a betelepülő felvidéki magyarok ezt a hagyományt megtartották. Az újonnan épülő házak külső megjelenése is illeszkedik az egységes faluképbe; a szép porták és a tiszta, rendezett utcák nagyon jó benyomást keltenek a látogatóban.
Az egységes, színvonalasan felújított falukép Magyarországon párját ritkítja; 1998-ban a község méltán kiérdemelte a Luxemburgban átadott Európai Falufelújítási Díjat.

A láda rejtekhelye

A Koppány-völgyet szegélyező dombok közül a legmagasabb, 292 m magas József-hegy hosszú gerincén vezet végig a helyenként elég nehezen követhető piros sáv Piros sáv jelzésű turistaút (Dél-dunántúli nagy piros). Erre az útra a falu északi végénél térhetünk rá  N 46° 35,469' E 18° 0,252' 148 m [GCDERE+1.parkoló]. Az utcáról az utolsó háznál lekanyarodó, kezdetben nehezen követhető jelzett út egy északnyugatra induló nagy kanyar után felkapaszkodik a hegygerincre, és a célig azon halad déli irányban. A láda a kilátó közelében rejtőzködik, ahonnan a jellegzetes dombos somogyi tájban gyönyörködhetünk. Északon a Badacsony fennsíkja tűnik fel a dombok mögött, délre a Mecsek zárja a látóhatárt. Maga a turistaút ezen a szakaszon nem túl látványos, ezért ládászhoz méltóbb megközelítést is megadok. Ekkor a falu délnyugati végén az ajánlott 2. sz. parkolóból (N 46° 34,861 E 18° 00,246' 187 m)  N 46° 34,861' E 18° 0,246' 187 m [GCDERE+2.parkoló] szekérúton felkapaszkodunk a hegy derekáig, majd a rét szélén délre fordulunk, szintvonal mentén haladhatunk. Amikor eléred az erdő szélét, választhatsz a bozótharc változatai közül: bármerre is indulsz a hegyre fel, a meredek hegyoldal és a sűrű aljnövényzet leküzdése csak vérbeli ládászok számára fog élvezetet okozni.
Ugyan nem kimondottan vadászerdő, de főleg rossz látási viszonyok esetén nem árthat az óvatosság, ha nem a jelzett úton haladsz...
A Dél-dunántúli nagy piros Piros sáv jelzés ezen a vidéken nagyon cikcakkos útvonalat jár be; érdemes előzetesen tanulmányozni az útvonalat. A piros jelzésre Piros sáv a falu délkeleti végén is rátérhetsz déli irányba indulva  N 46° 34,990' E 18° 0,411' 177 m [GCDERE+1. útpont] de ebben az esetben a turistaút a  N 46° 33,965' E 18° 0,624' 274 m [GCDERE+2. útpont] pontnál balra elhagyja a jelzetlen utat, amelyet követned kell, végig az erdő határán. Még az is megeshet, hogy Törökkoppány-Szorosad vagy Somogyacsa felől fogod a piros Piros sáv jelzést bejárni és a kilátót megközelíteni.
Még egy hasznos tudnivaló: könnyen félreértést okozhat, hogy szokatlan módon a falu határában két József-hegyet is feltüntet a turistatérkép. Szerencsére a nagy elődök munkája nyomán a környék turistaútjai jól követhetők a turistaút-térkép megnyitásával.
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (167 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.17 web: 4.57 átlag: 4.41

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


halaszkiraly 2021.10.18 08:58 - Egyéb
Piros kereszt A logok alapján a bejelentésre alkalmas jelszó NETKESSELHETŐ (volt!)
Szabályaink szerint BETEG állapotba tettem. A jelszó megváltozott - a neten fellelhető jelszót már nem fogadja el a rendszer találatnak (bocs...)

Kedves Rejtő, kérlek helyezz ki a bemutatásra ajánlott helyszín közelébe SAJÁT, egyedi jelszóhordozót, hogy mielőbb visszakerülhessen a játékba ez a rejtésed!

Köszönettel a gondoskodásért, üdv: halaszkiraly (ládadoki)

További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki

Email-t küldtem a rejtőnek.


WoodworkinggirlFeliks
woodworkinggirl 2021.10.17 15:36 - Nettaláltam
Kiszimatoltuk Cs&P&G&D [Geoládák v3.11.3]

Feliks 2021.10.17 15:35 - Nettaláltam
Kiszimatoltuk! :) [Geoládák v3.12.2]

Livi123 2021.10.16 10:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

bzz 2021.10.16 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

somga 2021.10.02 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.2]

HarmatiZs 2021.09.18 16:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.63
Megtaláltuk, Leolvastuk! Köszönjük a rejtést.

Adriennnsmith 2021.09.11 10:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtaláltuk, köszi a rejtést! ;)
Köszönjük az élményt [Geoládák v3.12.1]

geri83 2021.08.05 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7] Nyaralásból hazafelé tartva a szakadó esőben csak erre a virtuálisra vállalkoztunk. A leolvasás után azért körbeautókáztunk a faluban, érdemes volt megnézni.

Szabó família 2021.07.10 10:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

NemKrisz 2021.07.06 21:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

papa71 2021.06.06 12:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.10
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Paplacs 2021.06.01 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Köszönjük!

Ambró 2021.05.05 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

Béla 53 2021.05.01 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.9 teszt]

banyóca 2021.04.18 15:02 - Megtaláltam
Rokonlátogatóban egy sietős megtalálás ebben a kevésbé tavaszi időben.

szannikolett 2021.03.26 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

BRita72 2021.03.21 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Totht737 2021.03.21 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

tatraval10perc 2021.03.07 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

iloilo 2021.03.07 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Reggel 2021.02.20 16:02 - Megtaláltam
Ok! Megataláltuk!

Köszi a rejtést!

szollosi73, Reggel

szollosi73 2021.02.20 16:01 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.25
Megvan!
Gyors találat, utána még végigautóztunk a településen, szép, rendezett kis falu.
Köszi a rejtést.

Somogydöröcske-1Somogydöröcske-2
Somogydöröcske-3Somogydöröcske-4
Somogydöröcske-5 
GeoFox 2021.02.17 12:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.9.0]

james 2021.02.14 08:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (336 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]