geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1839. Mura menti tekergés (GCMMT)

Útvonal

Útvonal

Tótszerdahely (Serdahel)

Tótszerdahely (Serdahel)

Bányató

Bányató

Horgásztanya

Horgásztanya

Emelőhálók sorakoznak

Emelőhálók sorakoznak

Útközben

Útközben

Sziget

Sziget

Félsziget

Félsziget

Átkelő

Átkelő

Molnári (Mlinarci)

Molnári (Mlinarci)
Szélesség N 46° 22,561'
Hosszúság E 16° 49,994'
Magasság: 142 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.29 12:00
Megjelenés időpontja: 2007.09.29 16:42
Utolsó lényeges változás: 2016.04.04 18:36
Utolsó változás: 2020.06.07 17:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: waneqr
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1900 m
Megtalálások száma: 69 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


Négypontos, kerékpáros ládasor a Mura dél-zalai szakaszán, Molnári és Tótszerdahely érintésével.
A jelszó az egyes pontokon található táblák és feliratok első karaktereinek és a ládában talált részlet egybeírásából származtatható, azok betűvel történő írásával.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.

Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!

Köszönjük a közösség nevében! :)


A pontok
Serdahel  N 46° 23,911' E 16° 47,995' 141 m [GCMMT-1] Az első jelszórészlet a világháborús emléktábla első karaktere.
Horgásztanyák  N 46° 22,981' E 16° 46,595' 141 m [GCMMT-2] A második rész az oszlopon filccel felírt betű.
Sziget  N 46° 23,184' E 16° 47,895' 140 m [GCMMT-3] A harmadik a Mura túlfelén, a horvát oldalon látható tábla első karaktere.
Átkelő  N 46° 22,561' E 16° 49,994' 156 m [GCMMT-4] Az utolsó részlet egy iker nyár villájában rejtőzködő ládában található.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A ládasor
Serdahel - Tótszerdahely, 1300 lakosú, nagyrészt horvátok lakta település, melynek büszkesége az 1993-ban átadott, hagyományt és modernséget egyszerre tükröző római katolikus templom és a mellett álló világháborús emlékmű.
Horgásztanyák - Egykori bányató a Mura kanyarulatának szoros ölelésében, mely mára a horgászok és a horgásztanya-építészet rajongóinak kedvelt célpontja.
Sziget - Aprócska hordalék zátony, melyet a lágyszárúak mellett már a helybéliek is elkezdtek birtokukba venni.
Akadályoztatás estén elérhető a felirat a  N 46° 23,187' E 16° 47,879' 140 m [GCMMT+tábla]ponton is.
Átkelő - Pihenő- és kompátkelő hely, ahonnan jeles napokon át lehet kelni a szomszédos Kotoriba (HR).

Nem részei a ládasornak, de - ha jót akarsz magadnak - semmiképp ne hagyd ki...
Félsziget - Kavicszátony, mely alacsony vízállásnál izgalmas felfedezésekre ad lehetőséget, szárazon és vizen egyaránt.  N 46° 22,461' E 16° 49,017' 137 m [GCMMT+félsziget]
Emelőhálók - A murai halászat hagyományos módja az emelőhálós halászat, mely szerkezeteiből vagy egy tucatot lehet itt megcsodálni.  N 46° 23,099' E 16° 47,094' 144 m [GCMMT+emelőhálók]
Mlinarci - Molnári, 800 lelkes, többségében horvátok lakta falu, melynek egyik ékessége a 1990-ben felszentelt, Rózsafűzér királynéról elnevezett római katolikus templom és a közelében álló kápolna.

A láda
A Molnári melletti Mura-part egy nyárfacsoport ikrének villájában rejtőzködik a kisméretű kerek láda. A főkoordináták is erre, a pontra mutatnak.

Útvonal
Majd' 20 km-es körút, melyet elsődlegesen biciklivel érdemes megtenni; a települések között aszfalt úton, míg a folyó mentén kavicsos- és földúton. A folyó melletti szakasz nagy részben a zöld turistajelzés Zöld sáv mentén halad.

Tanácsok útravalóul
- Érdemes indulás előtt tájékozódni a vízállásról, mert egy-egy áradás vagy magasabb vízszint esetén nehezebben járható az ártér és a zátonyok sem láthatóak, "látogathatóak".
- A Mura nagyon szeszélyes és erős sodrású folyó. Így még alacsony vízállásnál is veszélyes lehet. Gyerekeket tartsátok távol és ne fürödjetek!
- Szezonban számíts szúnyoginvázióra! Használj riasztót!
- Határmentén jársz, legyen nálad személyi igazolány!

Háttér

Horvát községek

A Mura-mente és benne Molnári és Tótszerdahely a környező településekkel adják Zala megye egyetlen nemzetiségi területét. Az itt élők megőrizték sajátos szokásvilágukat, hagyományaikat, tárgyi kultúrájukat és nyelvüket is.

Bár a Mura menti horvátok a többi magyarországi horvát népcsoporthoz képest őslakosnak tekinthetőek, mégis nagyrészt Kanizsa török alóli felszabadulása után, valamint a Rákóczi- szabadságharcot követően költöztek mai lakóhelyükre. Ez a népcsoport nyelvjárás és kulturális jegyek szempontjából meglehetősen egységes; valamennyien a kaj nyelvjárást beszélik.
Érdekesség, hogy három horvát nyelvjárást különböztetnek meg a kérdő névmás változatai szerint: što (sto), kaj (káj) és ča (csá).

A Magyarországra költöző horvátság viszonylag gyorsan beilleszkedett, amit megkönnyített a vallási hovatartozásuk is. Ugyan legnagyobb részük jobbágy volt, de hamar kialakult a horvát földbirtokosság, nemesség is: Adamovicsok, Latinovitsok, Rudicsok, stb. Ez a nemesség a 18. században még beszélte ősei nyelvét, de később teljesen magyarrá vált. A 19. század közepétől kezdve pedig a gyorsan asszimilálódó magyarországi horvát nemesség és polgárság már egyre kevésbé biztosított anyagi hátteret a horvát kultúrának, mely a 20. század közepére szinte teljesen a népi kultúrára korlátozódott. Trianont követően jelentős asszimilációs nyomás nehezedett a hazai horvátokra is, bár ez a zárt falusi közösségekre kevésbé hatott. Azonban 1945 után a horvát nyelvű oktatás megszüntetése és a hagyományos paraszti közösségek bomlása hozzájárult az asszimiláció felerősödéséhez.

A történelmi viharai ellenére nagyrészt megőrizte az itt élő horvátság identitását és erejét, melyet jól példáz az az összefogás, mely keretében felépült Molnári és Tótszerdahely temploma is.
Harangozó Vilmos, a templomépítő plébános kezdeményezésére a helyi lakosság templomot épített mindkét faluban. A különböző építési és szerelési munkákat a helybeli kőművesek, ácsok, asztalosok, festők, villanyszerelők és a faluban élő emberek többnyire társadalmi munkában, idejüket és erejüket nem kímélve végezték.

Mura

A Mura folyó 1764 méterről, a Hohe Tauren (Ausztria) hegységből indul 454 km-es útjára. Ennek az útnak az utolsó 48 km-ét teszi meg hazánkban, mint horvát-magyar határfolyó. Muraszamenyénél, a hármashatárnál éri el az országot, a Lendva összefolyásánál és Őrtilos határában ömlik a Drávába.

A Mura még ezen, a nagyrészt sík vidéken is szeszélyes, gyors sodrású folyó. Időszakos árvizei zátonyokat, szigeteket építenek, és folyamatosan alakítják a partszakaszokat. A folyó esetenként még saját kanyarulatait is átvágja. Nem csoda tehát, hogy az egykori sodorvonal mentén meghúzott országhatár mára közel sem illeszkedik a folyóra, s helyenként szárazra került a határ a két ország között.

A folyó szabályozatlansága és a határ miatti elzártsága nagyrészt háborítatlanul megőrizte a természeti környezetet. Az ártér erdőállományát a mai napig túlnyomórészt az őshonos fafajok alkotják. A vízfelszín fölé került kavicszátonyok rövid ideig maradnak növénytakaró nélkül, szinte azonnal beerdősülnek a víz által szállított magokból.
A folyamatosan változó folyó, az ártér, a holtágak és bányatavak változatos élőhelyet jelentenek.
A Mura vízrendszerében több mint 50 halfaj található, mely közül 12 faj védett.
Állattani érdekessége még az ártéri bükkösben fészkelő szürkegémek, mivel máshol nem költenek fákon. Fellelhető a folyó mentén a vidra és már a Drávába visszatelepített hódok is birtokba vették a Murát.

Egykori jellegzetessége volt a folyónak az úszó vízimalom. Valaha 92 is volt a folyón, mára csak mutatóba maradt néhány, s az is csak a szlovén szakaszon.

Valaha gyakori tevékenység volt a Murán az aranymosás. A folyó forrásvidékének helyeiben nagy mennyiségű arany található, mely a hordalék aprózódása folytán a kőzetből kiszabadul és lerakódik. A zátonyok vörös színe árulkodik leginkább az arany jelenlétéről, mert az arany a vörös színű gránáthomokkal együtt rakódik le a zátonyok alján. Az aranyászok felszerelése egyszerű, rovátkolt felületű mosódeszkából állt. Erre rakták a fövenyt és az aranyszemek a rovátkákba akadtak, amit teknőbe söpörtek és víz alá merítgetve dúsították tovább. Aztán az aranyporzót higannyal foncsorították.

Máig is gyakorolt tevékenység a halászat, amit a helyiek emelőhálóval folytatnak. Az emelő halászat azon alapszik, hogy a halak veszély esetén nem fölfelé, hanem lefelé és oldalra menekülnek. Így bent ragadnak a vízből kiemelkedő hálóban. A hálót általában a partról egy gémeskútszerű szerkezettel merítik a folyóba, majd halakkal teli emelik ki a partra.

Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (37 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.28 web: 4.77 átlag: 4.58

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


vikikrisztian 2021.09.04 17:30 - Megtaláltam
ynwa V&K
sajnos a 4.ponton a csavaros tetejű doboz tele volt vizzel, a kockás füzet darab teljesen szétázot, kinyithatatlan, a többi pontot sikeresen teljesítettük
képek alapján szeretnénk kérni a megtalálás elfogadását
[Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2021.09.21 04:57]

20210904_163637IMG-20210904-WA0036
IstvánMagdolna 2021.04.10 18:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

vegvari.f 2021.03.27 07:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

dora.eros 2021.03.18 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

grudi 2021.03.11 19:43 - Megtaláltam
Köszönöm!

bondi3 2021.01.03 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönom a rejtést.

g-tabe 2021.01.03 13:17 - Megtaláltam -
Megvan, köszi!
Bár az idő nem volt kegyes hozzánk, de tetszett a folyó. Egy Mura-túrára még visszatérnék..., majd meglátjuk.
A cache át van ázva, a füzettel nagyon óvatos kellett bánni.

Csaba és Kati 2020.12.26 12:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.04
HEURÉKA!
Megtaláltuk, köszönjük szépen!
További részletek és képek később, otthonról.
Barangolás Dél-Zalában! [Geoládák v3.8.3]
Letenyén jártunk a zalai geokarácsonyfánál, majd azt követően vettük az útirányt a Mura partjára, kihasználva a napsütéses karácsonyt, mivel itt a környéken már csak ez az egy rejtés maradt ki.
A pontokat részben gépjárművel, részben gyalogosan, frissítő sétával kerestük fel.
Minden pont rendben a helyén, olvasható.
A dobozban víz állt, a logbook nedves, írni nem tudtam bele. Kiszárítására nem volt módunk, de amig megebédeltünk a Mura partján, szabadon volt a füzet, de az kevés idő volt.
Nem tekertünk, de tekeregtünk a Mura parton.
A Mura part tetszett, már több pontját sikerült felfedezni.

TemplomHorgásztó
TópartonKavicsbánya-tó
Kavicszátony a MuránSziget a Murán
CsónakkikötőHódrágta
Cseber 2020.08.29 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam Ágival!

csbagi 2020.08.29 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]
Kerékpárral, Istvánnal. Utána kistolmácsi strandolás következett.

20200829_09513620200829_101814
20200829_101849_HDR20200829_104941_HDR
20200829_11371320200829_123341
20200829_12341820200829_123629
20200829_12365620200829_125013
20200829_154534 
Nazguls 2020.07.11 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 1.00
Köszönjük az elrejtést. 5 irányból próbáltuk, de sajnos a horvát oldalon lévő táblához nem sikerült látótávolságon belülre kerülni, mi arra jutottunk, hogy nem megközelíthető a Mura part a magyar oldalon azon a részen, ahonnan látszódna, így a jelszó ezen része hiányzik.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2020.07.13 15:16]

GCMMT 
Robogo 2020.06.07 17:30 - Megtaláltam
Délnyugat zalai kirándulós, ládázós hétvége alatt kerestük fel ezt a helyet kitkat0123, tabletta és fa-peti társaságában. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül. Ma szép napsütéses idő volt. Sokat kirándultunk, ma is csodálatos helyeket ismertünk meg.
Köszönöm a rejtést!

fa-peti 2020.06.07 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2020.06.07 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kitkat0123 2020.06.07 16:33 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.

Pótoltuk a hiányzó jelszórészletet a betonoszlopon a masodik ponton.

emmis 2020.06.02 18:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
2. pont jelszava hiányzik [Geoládák v3.4.0]

csipet_csapat 2020.02.22 14:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.39
Nagyszerű multi. Részben autóval, nagy részét gyalog teljesítettük. A 2. pont jelszavát megkaptuk, sajna akkor már eljöttünk..., így nem tudtuk felírni. Bár nem nagyon van hova írni, lehet, h egy mikroláda jobb megoldás lenne. Nagyon tetszett a két gátat összekötő híd, ilyet eddig még nem láttunk.
Meglepetésünkre a templom nyitva volt. Ne hagyjátok ki!
Köszönjük a rejtést. [g:hu 1.6.6]

IMG_20200222_115443IMG_20200222_115603
IMG_20200222_115842IMG_20200222_125028
IMG_20200222_125102IMG_20200222_130643
IMG_20200222_133510IMG_9323
IMG_9330IMG_20200222_145631
IMG_9368 
VP 2019.11.29 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.64
4-1-2-3 sorrendben, ráérősen (erre a napra már nem maradt több láda). A ládát és a logbookot kicseréltem (egy vízhatlan csavaros doboz, de azért érdemes állítva visszatenni, mert a rejtekben áll a víz). A 2. jelszórészletért köszönett anettx-nek!
A Mura megáradt, a kavicszátony se látszik ki. Gyors és gyönyörű!
2011-ben a Dráva-túra előtt kicsit feleveztünk Őrtilos felől.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

4.
1.2.
3.
Szelfi (árnyék a tarlón)
anettx 2019.07.09 10:00 - Megtaláltam
TFTC! Zalai dimbeken-dombokon kirándulgatás.

Érdekes multi. Van mit rajta felújítani ha lesz új gazdája. Készültem új mini-logfüzettel de állt a rejtekben a víz így nem láttam értelmét cserélni. A jelszó még olvasható.
2. pontnál nem láttam táblát.
1. pont oké
3. pont oké
Kectam segítségét köszönöm a hiányzó jelszórészhez. [Geoládák v2.2.5]

Ja és leautóztam a pontokat, mert ehhez volt kedvem...talán a Télapó sem bánja, hiszen ő is így tette 10 éve. Nem a teljesítményünktől leszünk többek, jobbak, hanem ha elfogadjuk mások játékstílusát, még ha az nem is tetszik. Köszi.

gcmmt-DSC04372gcmmt-DSC04376
gcmmt-DSC04389gcmmt-DSC04395
gcmmt-DSC04399gcmmt track
Mr Zerge 2019.04.06 09:00 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Kora reggeli kezdés első ládája. Érdekesek a multi pontjai a különböző helyeken. A végládánál mini logbook kellene, a mostani elázott helyett, de ilyen kicsi nem volt nálam.

james 2018.10.28 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

lelcache 2018.07.27 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

SirLes 2018.04.28 11:18 - Megtaláltam
ok

Csaba & családja 2017.07.07 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 4.57
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A kettes pontnál már nincs meg a régi tábla, viszont a 46 23.061 16 46.538 koordinátán található tábla felső sor 3. betűje is ugyanaz mint a jelszórészlet. A hármas jelszórészletért megküzdöttünk a bokrokkal, de megközelíthető a pont. A négyes ponton a füzet el van ázva, beleírni nem lehet, de a jelszó olvasható.

targonczas 2016.09.24 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (74 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]