geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1839. Mura menti tekergés (GCMMT)

Útvonal

Útvonal

Tótszerdahely (Serdahel)

Tótszerdahely (Serdahel)

Bányató

Bányató

Horgásztanya

Horgásztanya

Emelőhálók sorakoznak

Emelőhálók sorakoznak

Útközben

Útközben

Sziget

Sziget

Félsziget

Félsziget

Átkelő

Átkelő

Molnári (Mlinarci)

Molnári (Mlinarci)
Szélesség N 46° 22,561'
Hosszúság E 16° 49,994'
Magasság: 142 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.29 12:00
Megjelenés időpontja: 2007.09.29 16:42
Utolsó lényeges változás: 2016.04.04 18:36
Utolsó változás: 2020.06.07 17:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: waneqr
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1900 m
Megtalálások száma: 61 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


Négypontos, kerékpáros ládasor a Mura dél-zalai szakaszán, Molnári és Tótszerdahely érintésével.
A jelszó az egyes pontokon található táblák és feliratok első karaktereinek és a ládában talált részlet egybeírásából származtatható, azok betűvel történő írásával.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.

Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!

Köszönjük a közösség nevében! :)


A pontok
Serdahel  N 46° 23,911' E 16° 47,995' 141 m [GCMMT-1] Az első jelszórészlet a világháborús emléktábla első karaktere.
Horgásztanyák  N 46° 22,981' E 16° 46,595' 141 m [GCMMT-2] A második rész az oszlopon filccel felírt betű.
Sziget  N 46° 23,184' E 16° 47,895' 140 m [GCMMT-3] A harmadik a Mura túlfelén, a horvát oldalon látható tábla első karaktere.
Átkelő  N 46° 22,561' E 16° 49,994' 156 m [GCMMT-4] Az utolsó részlet egy iker nyár villájában rejtőzködő ládában található.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A ládasor
Serdahel - Tótszerdahely, 1300 lakosú, nagyrészt horvátok lakta település, melynek büszkesége az 1993-ban átadott, hagyományt és modernséget egyszerre tükröző római katolikus templom és a mellett álló világháborús emlékmű.
Horgásztanyák - Egykori bányató a Mura kanyarulatának szoros ölelésében, mely mára a horgászok és a horgásztanya-építészet rajongóinak kedvelt célpontja.
Sziget - Aprócska hordalék zátony, melyet a lágyszárúak mellett már a helybéliek is elkezdtek birtokukba venni.
Akadályoztatás estén elérhető a felirat a  N 46° 23,187' E 16° 47,879' 140 m [GCMMT+tábla]ponton is.
Átkelő - Pihenő- és kompátkelő hely, ahonnan jeles napokon át lehet kelni a szomszédos Kotoriba (HR).

Nem részei a ládasornak, de - ha jót akarsz magadnak - semmiképp ne hagyd ki...
Félsziget - Kavicszátony, mely alacsony vízállásnál izgalmas felfedezésekre ad lehetőséget, szárazon és vizen egyaránt.  N 46° 22,461' E 16° 49,017' 137 m [GCMMT+félsziget]
Emelőhálók - A murai halászat hagyományos módja az emelőhálós halászat, mely szerkezeteiből vagy egy tucatot lehet itt megcsodálni.  N 46° 23,099' E 16° 47,094' 144 m [GCMMT+emelőhálók]
Mlinarci - Molnári, 800 lelkes, többségében horvátok lakta falu, melynek egyik ékessége a 1990-ben felszentelt, Rózsafűzér királynéról elnevezett római katolikus templom és a közelében álló kápolna.

A láda
A Molnári melletti Mura-part egy nyárfacsoport ikrének villájában rejtőzködik a kisméretű kerek láda. A főkoordináták is erre, a pontra mutatnak.

Útvonal
Majd' 20 km-es körút, melyet elsődlegesen biciklivel érdemes megtenni; a települések között aszfalt úton, míg a folyó mentén kavicsos- és földúton. A folyó melletti szakasz nagy részben a zöld turistajelzés Zöld sáv mentén halad.

Tanácsok útravalóul
- Érdemes indulás előtt tájékozódni a vízállásról, mert egy-egy áradás vagy magasabb vízszint esetén nehezebben járható az ártér és a zátonyok sem láthatóak, "látogathatóak".
- A Mura nagyon szeszélyes és erős sodrású folyó. Így még alacsony vízállásnál is veszélyes lehet. Gyerekeket tartsátok távol és ne fürödjetek!
- Szezonban számíts szúnyoginvázióra! Használj riasztót!
- Határmentén jársz, legyen nálad személyi igazolány!

Háttér

Horvát községek

A Mura-mente és benne Molnári és Tótszerdahely a környező településekkel adják Zala megye egyetlen nemzetiségi területét. Az itt élők megőrizték sajátos szokásvilágukat, hagyományaikat, tárgyi kultúrájukat és nyelvüket is.

Bár a Mura menti horvátok a többi magyarországi horvát népcsoporthoz képest őslakosnak tekinthetőek, mégis nagyrészt Kanizsa török alóli felszabadulása után, valamint a Rákóczi- szabadságharcot követően költöztek mai lakóhelyükre. Ez a népcsoport nyelvjárás és kulturális jegyek szempontjából meglehetősen egységes; valamennyien a kaj nyelvjárást beszélik.
Érdekesség, hogy három horvát nyelvjárást különböztetnek meg a kérdő névmás változatai szerint: što (sto), kaj (káj) és ča (csá).

A Magyarországra költöző horvátság viszonylag gyorsan beilleszkedett, amit megkönnyített a vallási hovatartozásuk is. Ugyan legnagyobb részük jobbágy volt, de hamar kialakult a horvát földbirtokosság, nemesség is: Adamovicsok, Latinovitsok, Rudicsok, stb. Ez a nemesség a 18. században még beszélte ősei nyelvét, de később teljesen magyarrá vált. A 19. század közepétől kezdve pedig a gyorsan asszimilálódó magyarországi horvát nemesség és polgárság már egyre kevésbé biztosított anyagi hátteret a horvát kultúrának, mely a 20. század közepére szinte teljesen a népi kultúrára korlátozódott. Trianont követően jelentős asszimilációs nyomás nehezedett a hazai horvátokra is, bár ez a zárt falusi közösségekre kevésbé hatott. Azonban 1945 után a horvát nyelvű oktatás megszüntetése és a hagyományos paraszti közösségek bomlása hozzájárult az asszimiláció felerősödéséhez.

A történelmi viharai ellenére nagyrészt megőrizte az itt élő horvátság identitását és erejét, melyet jól példáz az az összefogás, mely keretében felépült Molnári és Tótszerdahely temploma is.
Harangozó Vilmos, a templomépítő plébános kezdeményezésére a helyi lakosság templomot épített mindkét faluban. A különböző építési és szerelési munkákat a helybeli kőművesek, ácsok, asztalosok, festők, villanyszerelők és a faluban élő emberek többnyire társadalmi munkában, idejüket és erejüket nem kímélve végezték.

Mura

A Mura folyó 1764 méterről, a Hohe Tauren (Ausztria) hegységből indul 454 km-es útjára. Ennek az útnak az utolsó 48 km-ét teszi meg hazánkban, mint horvát-magyar határfolyó. Muraszamenyénél, a hármashatárnál éri el az országot, a Lendva összefolyásánál és Őrtilos határában ömlik a Drávába.

A Mura még ezen, a nagyrészt sík vidéken is szeszélyes, gyors sodrású folyó. Időszakos árvizei zátonyokat, szigeteket építenek, és folyamatosan alakítják a partszakaszokat. A folyó esetenként még saját kanyarulatait is átvágja. Nem csoda tehát, hogy az egykori sodorvonal mentén meghúzott országhatár mára közel sem illeszkedik a folyóra, s helyenként szárazra került a határ a két ország között.

A folyó szabályozatlansága és a határ miatti elzártsága nagyrészt háborítatlanul megőrizte a természeti környezetet. Az ártér erdőállományát a mai napig túlnyomórészt az őshonos fafajok alkotják. A vízfelszín fölé került kavicszátonyok rövid ideig maradnak növénytakaró nélkül, szinte azonnal beerdősülnek a víz által szállított magokból.
A folyamatosan változó folyó, az ártér, a holtágak és bányatavak változatos élőhelyet jelentenek.
A Mura vízrendszerében több mint 50 halfaj található, mely közül 12 faj védett.
Állattani érdekessége még az ártéri bükkösben fészkelő szürkegémek, mivel máshol nem költenek fákon. Fellelhető a folyó mentén a vidra és már a Drávába visszatelepített hódok is birtokba vették a Murát.

Egykori jellegzetessége volt a folyónak az úszó vízimalom. Valaha 92 is volt a folyón, mára csak mutatóba maradt néhány, s az is csak a szlovén szakaszon.

Valaha gyakori tevékenység volt a Murán az aranymosás. A folyó forrásvidékének helyeiben nagy mennyiségű arany található, mely a hordalék aprózódása folytán a kőzetből kiszabadul és lerakódik. A zátonyok vörös színe árulkodik leginkább az arany jelenlétéről, mert az arany a vörös színű gránáthomokkal együtt rakódik le a zátonyok alján. Az aranyászok felszerelése egyszerű, rovátkolt felületű mosódeszkából állt. Erre rakták a fövenyt és az aranyszemek a rovátkákba akadtak, amit teknőbe söpörtek és víz alá merítgetve dúsították tovább. Aztán az aranyporzót higannyal foncsorították.

Máig is gyakorolt tevékenység a halászat, amit a helyiek emelőhálóval folytatnak. Az emelő halászat azon alapszik, hogy a halak veszély esetén nem fölfelé, hanem lefelé és oldalra menekülnek. Így bent ragadnak a vízből kiemelkedő hálóban. A hálót általában a partról egy gémeskútszerű szerkezettel merítik a folyóba, majd halakkal teli emelik ki a partra.

Állapot: kereshető

KRW értékelés (36 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.29 web: 4.80 átlag: 4.59

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Cseber 2020.08.29 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam Ágival!

csbagi 2020.08.29 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]
Kerékpárral, Istvánnal. Utána kistolmácsi strandolás következett.

20200829_09513620200829_101814
20200829_101849_HDR20200829_104941_HDR
20200829_11371320200829_123341
20200829_12341820200829_123629
20200829_12365620200829_125013
20200829_154534 
Nazguls 2020.07.11 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 1.00
Köszönjük az elrejtést. 5 irányból próbáltuk, de sajnos a horvát oldalon lévő táblához nem sikerült látótávolságon belülre kerülni, mi arra jutottunk, hogy nem megközelíthető a Mura part a magyar oldalon azon a részen, ahonnan látszódna, így a jelszó ezen része hiányzik.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2020.07.13 15:16]

GCMMT 
Robogo 2020.06.07 17:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Log később. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

fa-peti 2020.06.07 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2020.06.07 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kitkat0123 2020.06.07 16:33 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.

Pótoltuk a hiányzó jelszórészletet a betonoszlopon a masodik ponton.

emmis 2020.06.02 18:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
2. pont jelszava hiányzik [Geoládák v3.4.0]

csipet_csapat 2020.02.22 14:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.39
Nagyszerű multi. Részben autóval, nagy részét gyalog teljesítettük. A 2. pont jelszavát megkaptuk, sajna akkor már eljöttünk..., így nem tudtuk felírni. Bár nem nagyon van hova írni, lehet, h egy mikroláda jobb megoldás lenne. Nagyon tetszett a két gátat összekötő híd, ilyet eddig még nem láttunk.
Meglepetésünkre a templom nyitva volt. Ne hagyjátok ki!
Köszönjük a rejtést. [g:hu 1.6.6]

IMG_20200222_115443IMG_20200222_115603
IMG_20200222_115842IMG_20200222_125028
IMG_20200222_125102IMG_20200222_130643
IMG_20200222_133510IMG_9323
IMG_9330IMG_20200222_145631
IMG_9368 
VP 2019.11.29 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.64
4-1-2-3 sorrendben, ráérősen (erre a napra már nem maradt több láda). A ládát és a logbookot kicseréltem (egy vízhatlan csavaros doboz, de azért érdemes állítva visszatenni, mert a rejtekben áll a víz). A 2. jelszórészletért köszönett anettx-nek!
A Mura megáradt, a kavicszátony se látszik ki. Gyors és gyönyörű!
2011-ben a Dráva-túra előtt kicsit feleveztünk Őrtilos felől.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

4.
1.2.
3.
Szelfi (árnyék a tarlón)
anettx 2019.07.09 10:00 - Megtaláltam
TFTC! Zalai dimbeken-dombokon kirándulgatás.

Érdekes multi. Van mit rajta felújítani ha lesz új gazdája. Készültem új mini-logfüzettel de állt a rejtekben a víz így nem láttam értelmét cserélni. A jelszó még olvasható.
2. pontnál nem láttam táblát.
1. pont oké
3. pont oké
Kectam segítségét köszönöm a hiányzó jelszórészhez. [Geoládák v2.2.5]

Ja és leautóztam a pontokat, mert ehhez volt kedvem...talán a Télapó sem bánja, hiszen ő is így tette 10 éve. Nem a teljesítményünktől leszünk többek, jobbak, hanem ha elfogadjuk mások játékstílusát, még ha az nem is tetszik. Köszi.

gcmmt-DSC04372gcmmt-DSC04376
gcmmt-DSC04389gcmmt-DSC04395
gcmmt-DSC04399gcmmt track
Mr Zerge 2019.04.06 09:00 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Kora reggeli kezdés első ládája. Érdekesek a multi pontjai a különböző helyeken. A végládánál mini logbook kellene, a mostani elázott helyett, de ilyen kicsi nem volt nálam.

james 2018.10.28 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

lelcache 2018.07.27 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

SirLes 2018.04.28 11:18 - Megtaláltam
ok

Csaba & családja 2017.07.07 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 4.57
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A kettes pontnál már nincs meg a régi tábla, viszont a 46 23.061 16 46.538 koordinátán található tábla felső sor 3. betűje is ugyanaz mint a jelszórészlet. A hármas jelszórészletért megküzdöttünk a bokrokkal, de megközelíthető a pont. A négyes ponton a füzet el van ázva, beleírni nem lehet, de a jelszó olvasható.

targonczas 2016.09.24 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Schlégl 2016.08.15 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.71
Nagyon tetszettek a megmutatni kívánt helyek, ugyan átestünk egy kisebb véradáson, rengeteg volt a szunyog. A ládát kitörölgettem, beleraktam egy zacskóba a további beázástól talán megvédi Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

20160815_131436 
Péter60 2016.04.03 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.36
Valószínűleg a legjobbkor érkeztünk. Alacsony vízállás, áprilisban szinte nyári meleg, ugyanakkor még szúnyogmentesség.
Kár, hogy a rejtője lemondott erről a ládáról, szuper kis bringás multi. A láda ugyan beázott, de olvasható a jelszó.
A tótszerdahelyi templom különösen tetszett!

DSC_0913 
Strombus 2016.04.03 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.35
Emiatt a láda miatt választottuk Nagykanizsát úti célunkul erre a hétvégére. Megérte. Azt nem mondhatom, hogy ez a legjobb bringás multi, amit eddig végigtekertem, de azt igen, hogy a táj és a látnivalók emlékezetesek, különlegesek. Autót alig láttunk, a vidék a dombjairól sem híres, így ideális terep gyakorlatlan kerékpárosoknak is. A töltésen sajnos azért vigyázni kell. A migránsok miatt (bár erre még nem jöttek) naponta néhányszor elmegy rajta föl-alá egy-egy határőrző autó és sajnos sok helyen kijáródott a út, kátyúk vannak.

Tótszerdahely és Molnári modern templomai gyönyörűségesek! A sebes folyású Mura egyszerre gyönyörködtető és tiszteletet ébresztő. A bányató békés. A parton sorakozó emelőhálók archaikus faszerkezetét nagyon érdekesnek találtam. Ki tudja hány száz (ezer?) éve horgászik itt így az ember?
Itt a 2. ponton az eltűnt jelszóhordozó helyett kerestem egy másikat. A koordináták már erre mutatnak. Az előző a közelben, de szebb helyen volt, ezért érdemes szót fogadni a leírásnak és megkeresni az "emelőhálók" nevű waypointot.
A 3. pontot és a jelszórész képzést ötletesnek találtam.
A 4. pontnál a felülről védtelen rejtekében a ládában állt a víz, csurom vizes a logbook. Szárogattuk kicsit. Itt találkoztunk egy szimpatikus fiatalemberrel, aki vízitúrákat vezet és aranymosó is.

Remélem, mihamarabb akad gazdája ennek a ládának, aki nemcsak a nevére veszi, hanem törődik is vele. Jó lenne, ha nemcsak az útvonal, hanem a rejtések is élményt adnának.

Tótszerdahelyi templom tulipánfávalTótszerdahelyi templombelső
Tótszerdahely - MadonnaTószerdahelyi templomban egy stáció
Bányató a Mura mellettMura menti táj
EmelőhálóMura, a sebes
nmárti 2015.08.06 08:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Jó helyek, sok szúnyog, kis segítség:))Köszi a rejtést!

Bovkati 2015.07.21 12:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
Biciklis túra Fityeházról indulva a három csaj.A második részletnél volt egy megtévesztő tábla a harmadik részletet pedig sehogy sem láttuk meg, ennek ellenére ki találtuk közös erővel az első és a ládában levő részből. Nagyon nagy hőségben tekertük le a távot nem teljesen az adott úton és össze-vissza de azért megérte.

 
arnoldlaszlo 2015.07.12 00:00 - Megtaláltam
Ez a láda itthon is megdolgoztatja az embert, mert nem adja magát könnyen, hiszen a terepen nem áll minden rendelkezésre. Jelesül: a második pont hiányzik, vagy a nagy bozót miatt nem láttuk a táblát és itthon agyaltam ki a jelszót.

A 2. ponton vigyázzatok, mert a mellig érő fűtől nem látni hol van a part. Egyszer csak az ember lába előtt 1 centire ott folyik nagy sebességgel a víz! Eléggé balesetveszélyes.

Nagyon szép és nyugis környék. Kár hogy a szúnyogok felhőben támadnak.
A láda érdemelne több megtalálást is.

Köszönjük a rejtést!

SirCristo 2015.02.01 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.85
Sajnos a második nem volt meg, kitaláltam a meglévő részekből. A környezet hihetetlen szép, köszönöm a rejtést.

szmoni 2014.08.08 19:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.58
Jó ez a vidék. Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (66 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.