geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1884. Mindenszenteki séta (GCALIA)

Erdész pihenő

Erdész pihenő

EXRejtekadó fa

EXRejtekadó fa

EXRejtekadó fa

EXRejtekadó fa

itt volt a láda nem veszett el

itt volt a láda nem veszett el
Szélesség N 46° 48,479'
Hosszúság E 18° 3,416'
Magasság: 266 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.11.01 15:00
Megjelenés időpontja: 2007.11.04 10:00
Utolsó lényeges változás: 2011.11.05 21:29
Utolsó változás: 2017.05.06 08:37
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: VIPI
Felhasználó: vipi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 235 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Wap:
A láda Ságvár, és Lulla közt félúton tölgy, és hárserdőben az erdei kereszt közelében rejtve vár a megtalálókra N46°48,479' - E18° 03,417'.

(Fl..

Történelem:
Ságvár község területén már a kőkorszakban települések voltak.
A jégkorszak végén kb. 17 ezer évvel ezelőtt, az ún. gravetti kultúra idején, itt egy rénszarvas vadász csoport élt. A rénszarvas vadászatot a mainál jóval hűvösebb éghajlat tette lehetővé. Ebben az időszakban a terület árulkodó növényzete a lucfenyő volt. A mai Jaba-patak mentén egy jóval nagyobb, szélesebb vízfolyás találhatók a völgyben.
Ezt a tábort a 30-as években tárták fel Laczkó Dezső és Gábori Miklós vezetésével. Ennek során megállapították, hogy az 50 x 50 m-es területen álló tábor Magyarország legrégibb (!) kunyhóinak maradványait foglalja magában. A telep korát 17.700 évre becsülik. Az ásatást tovább folytatva még érdekesebb felfedezést tettek: a tábor alatt 3,5m mélységben egy másik településre bukkantak. Ennek az alsó rétegnek a kora 18. 900 (!) évre becsülhető, és ugyan azokat a leleteket tárták fel itt is, mint a felső táborban (tűzhelyek, szerszámok, rénszarvas csontok, agancsok). A felső telepet az enyhébbre forduló időjárás szüntette meg, a lakók a rénszarvasokkal együtt északabbra vándoroltak.
A szakirodalom szerint "magdaléni"-korú ősközösségekben élő településeket a rézkori péceli kultúra csoportjai követték. A római temető alatt talált urnatemető fejlett bronzkori kézműiparról tanúskodik..
Az irodalmilag is ismert első település kelta eredetű. Ezt mutatja a neve, Tricciana, mely romanizált kelta bennszülött név.
Később, a római birodalomban egy útikönyv az Itinerárium Antonini szerint a mai Pécstől - Győrbe SOPIANAE - ARRABONA vezető római út egyik fontos állomása volt itt, sőt területükön keresztezte ezt a keszthelyi -adonyi út is. "Fokon keresztül vezetett pedig Ságvárra, illetőleg (Török)Koppányba a déli római hadutat összekötő, római eredetű főbb útvonal". Gratiánus császár még törvényt is bocsátott ki innen. Aelius Triccianus, egy kivételes tehetségű katona innen származott, Alsó-Pannónia helytartója (217-218) Caracalla császár barátja volt.
Sok lelet, vastag várfalak, a Tömlöchegyi római temető tanúskodnak e korról. Jelenleg az egykori mintegy 1 km hosszú, 2,5 m széles várfalból mindössze néhány méternyi látszik, a református templom előtti romkertben. Itt látható a Tömlöchegy mélyéből előkerült kőszarkofág is, amit 1901-ben találtak.Pesty Frigyes szerint a hunok, más kutatók szerint honfoglaló őseink egyik törzsét Ság vezette, akik bevették magukat a romfalak közé, sőt megbízást kaptak a környező települések felügyeletére. Több okmányban ez időtől kezdve a hely Ság néven szerepel.
Ebben az időben épült a település határában lévő Böre-vár (földvár), amelynek szerepe a mai napig kérdéses. Valószínű, hogy a Fokot Koppánnyal összekötő hadiút egyik állomása lehetett.Pesty Frigyes 1864-ben a Böre-várat, mint Kupa vezér egykori lakhelyét említi. A másik középkori vár a Klastromhely, a Szent László pusztánál lévő erődített terület. A Szent László puszta őrizte meg az 1320 táján itt szereplő Szent László prépostság nevét, illetve emlékét. A Klastromtetőn létezhetett a Szent László tiszteletére szentelt prépostság a mellette, illetőleg alatta fekvő településsel.
1038-1095-ig a falu a pannonhalmi apátságé, 1106-ban Álmos hercegé, majd a dömösi monostor tulajdona. 1211-ben a tihanyi apátság összeírásában, Ság alakban szerepel. 1431-1447 között a székesfehérvári őrkanonok és a johanita lovagok birtoka.
Ságvár alakban először 1460-ban jelenik meg Gáni Kristóf birtokaként, mint SAGWAR. A Ság előtag egy hegy neve, vagy a honfoglaló törzsek egyik Ság vezérének nevéből ered. A vár utólag pedig a római várból, mint hogy a második római vár neve: QUADRIBURGIUM volt.
A XIV. században szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkozó népek, illetve uradalmak az itt megjelenő, közép- és kisnemesek kezébe kerültek. Így jött létre a század második felében az Ugali család jelentős, több tucat faluból álló birtoka, amelyhez Ságvár is tartozott. 1536-ban a fehérvári káptalan birtoka a 17 telekkel. A török hódoltság alatt az endrédi nahiéhoz tartozott. Vára miatt sok harc színhelye volt. A Tömlöchegyen a törököknek jelentős börtöne volt, innen ered a hely neve is. A Habsburg uralom alatt álló Tihany várkapitánya, Takaró Mihály 1558-ban azt jelentette, hogy július 7-én vasárnapra virradóan... "az terekek egy szentegyházat erősítettek meg. Rájuk üték... megvettem tőlük a tornyot."...
Ságvár 1571-ben már a török kincstári adólajstromban szerepel 48, majd 52 házzal. A török uralom alatt, 1531 után Török Bálint pártfogásával a megmaradt lakosság a reformációra tért át. 1629-ben a ságvári református lelkész Ács Orbán volt. Szilády Áron feljegyzése szerint 1646-ban a ságvári református eklézsia már virágzó egyház volt.
A török kiűzése után a lakosság visszaköltözött a várfalak közé, 1715-ben megépítették a mai óvoda melletti telken lévő újabb templomot. A sövényből fonott templom nemsokára kicsinek és gyengének bizonyult, ezért 1746-ban nagyobbat építettek, melynek jóváhagyására a királyi udvar és consilium elé kellett menniük instanciára. A törvény szerint utcáról félre, torony nélkül, előtte haranglábbal készült, kőből és téglából. Ez a harmadik templom, amely 1814-ben megsüllyedés miatt lebontásra került.
1811-től 1814-ig a reformátusok a részes aratásból gyűjtött pénzen megépítették a mai templomot Csicsvai Vasas András vezetésével.
1755-ben épült a mai római katolikus templom a házakon kívül, hogy a tűztől jobban védett legyen. Lenthi Istvám veszprémi nagyprépost és káptalan, kőtámaszokkal kívülről megtámasztotta. A török hódoltság után első plébános Heizl János (1806-1822).
Az 1848-as szabadságharc idején Jellasics Sió menti harcainál Kilitin tanyázott. Kossuth toborzói a mai Kiliti - ságvári repülőtér táján gyülekeztek. 1864-ben a falu 224 házat foglalt magában. Az 1920. Nagyatádi földreform során a veszprémi káptalan birtokából kb. 120 holdat osztottak ki, valamint házhelyeket a Rákóczi utcában. 1945-ig a legnagyobb birtokos a veszprémi káptalan maradt, mintegy 1000 hold szántó, és 2000 hold erdő birtokosaként. A településnek ekkor 1660 lakosa volt. Forrásanyag: www.sagvar.hu

Megközelítése:
A Balaton irányából, a szekszárdi (65) úton haladva Ságvár falu templomáig megyünk. Itt a templomnál jobbra fordulva egyenesen mehetünk tovább. Közben lesz egy vaskorlátú-híd, melyen tovább kell menni mindaddig, míg elérünk az utolsó parkolóhelyig (N 46° 49,173' E 18° 04,738') a dombtetőn.
Ez nem egy kiépített parkoló, de tovább nem érdemes autóval menni. Egy kis séta vár rád ezután, 2,6 km hosszúságú, ami erdei úton vezet el a célig.
Ha megtaláltad az erdész kunyhót már nem vagy messze a rejtekhelytől. Keresztig még 5-600m.

A rejtekhely megváltozott mivel tarvágás volt a területen de a láda megvan.
A rejtek egy faodú ami talajszintig kirohadt valószínűleg át fogtok sétálni rajta, tehát nem hagyományos rejtés.
További jó keresést mindenkinek aki még nem járt itt.


((A régi rejtekadó fa, egy háromtörzsű fa, amit egy kúszó növény körülölel .Télen-nyáron zöld ez a növény. A fa tövében)) egy üreg található és ebben van elrejtve a láda, amely egy fehér színű henger formájú doboz. Mérete: 20x 10 cm.

2.Megközelítése:
Megközelíthető még más irányból is, úgy hogy ezen kívül még három ládát is meg találhatsz útközben. Ságvári Lyukas-domb irányába 1.(GCSLYD) fel a dombtetőre azután le völgybe a patak parton fel a hídig. Ott irányba vehetjük a Betyár-barlangot 2.(GCBEBA) onnan átszelve az erdőt eljuthatunk a Kási-várig 4.(GCKASI) . Út felénél Kb. megtalálod a kereszt közelében ez 3.(GCALIA) a ládát is. Jó utat a túrához. Én már kipróbáltam, nem rövid de megéri mert szép a táj.
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

KRW értékelés (145 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.44 web: 4.44 átlag: 4.44

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Audrey722 2020.09.19 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

Ambró 2020.08.23 17:20 - Megtaláltam
.

Patti91 2020.08.21 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

dimi3 2020.08.21 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget!

Mizo6869 2020.08.19 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Köszönjük Kp1965-nek, hogy nem kellett sokáig keresni a ládát. Jelenleg a kereszt mellett, egy koszorú közepében található. Mia, Piri ( kutya), Zoli Érdről.

KP1965 2020.08.12 16:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Három nap Balaton parti pancsolás után már kellett egy kis változatosság, így felkerestem 4 ládát Ságvár környékén egy 12,3 km-es körtúrára felfűzve. Ez volt a harmadik.
Két ládát is találtam, az egyik a talajba süllyesztett, aminek a teteje darabokban ott hevert mellette és nem tartalmazott logbook-ot, jelszót. A másik közvetlenül a kereszt mellett koszorú ölelésében logbook-kal, jelszóval.

20200812_15493820200812_155751
20200812_16003620200812_160523
szikizso 2020.08.04 20:15 - Egyéb -
Piros kereszt A láda az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: szikizso - ládadoki

viad 2020.08.04 10:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.5.3]

csg69 2020.07.31 15:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.41
Megvan :) azaz mégsem :(
A rejtést megtaláltam, de a doboz sajnos üres volt.

kasap 2020.07.20 19:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. A jelszó csak rejtői segítséggel sikerült, mert a láda tartalma nagyon szét van ázva és jelszót nem találtunk benne. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

IMG_20200720_171430 
Butchman 2020.07.20 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

IMG_20200720_171411IMG_20200720_171445
szappy111 2020.06.07 22:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

ha2 2020.05.27 13:17 - Megtaláltam
Könnyű séta gcbeba ládától. Útközben szép rétek mellett mentem el.

laclac88 2020.04.20 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.

Ötletes rejtés, a hely szellemiségéhez illik.

A jelszóval küzdőknek:
a logbookban van a teljes jelszó, a geoláda tetejére írtat "értelmezni" kell. :) [g:hu 1.6.7]

Hörcsög 2020.03.08 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.3.2]
Egy "drive in" 19 km-es gyaloglás során ide is elvetődtem. :)
A ládaoldal frissítésre szorul! A rejtés ötletes!

R-Gyu 2020.02.15 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

aZÉva 2019.10.26 13:40 - Megtaláltam
Andocs és a zalai Zichy kúria meglátogatása után bpali51 barátommal és a veszprémi MAG túrakör tagjaival jártunk a környéken.
A láda, leírásban szereplő helyét, egy talajszintig kirohadt faodút, nem találtuk meg, sőt a láda (a leírásban fehér színűnek írt doboz) teljesen "bepirult" és a kereszten találtuk meg.
A logfüzet betelt, szétázott, a tollnak sem tett jót a nedvesség :(
Köszönjük a rejtést, nagyon tetszett a környék!

Kilátás a fakereszt mellől. 
bpali51 2019.10.26 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1.5 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 3.19
Andocs és Zala (Zichy-kúria) után itt túrázva a Mag-túrakörrel, aZÉva kessertársunkkal együtt kerestük meg ezt a ládát. Az állapotát aZÉva logja leírja, ezért pontoztam le a rejtést. A webes megjelenésre csak azért adtam 4,5-öt, mert talán már túl bő is a szöveg. Egyébként köszönjük a rejtést, érdemes erre a szép helyre ellátogatni!

mura 2019.09.21 12:22 - Megtaláltam
A doboz a rejtekén kívül hevert, köszönet a rejtésért!

becko 2019.08.23 10:51 - Megtaláltam
Siófokról indulva egy 60km-es bicajtúrán kerestem meg a Ságvár feletti hegy 7 ládáját, majd visszafelé a két Endrédi rejtést. Többnyire jól járható utakon, élvezetes tájakon jártam.
A doboztetőbe beírt jelszó rejtvény nem poén, a jelszó legyen egyértelmű!

Krumplee 2019.07.20 16:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 1.70
A toll nem ír logbook nedves

norko 2019.07.18 10:42 - Megtaláltam
Balatonról kis ládázás Somogyban...

Hegyo 2019.07.12 18:20 - Megtaláltam
Megtaláltam Teveladyvel. Köszönöm a lehetőséget. Környezet: /3Rejtés4: / Web: 4 [g:hu 1.6.2y]

tevelady 2019.07.12 18:20 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

targonczas 2019.07.06 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (241 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.