FAQ
1884. Mindenszenteki séta (GCALIA)

Erdész pihenő

Erdész pihenő

EXRejtekadó fa

EXRejtekadó fa

EXRejtekadó fa

EXRejtekadó fa

itt volt a láda nem veszett el

itt volt a láda nem veszett el
Szélesség N 46° 48,479'
Hosszúság E 18° 3,416'
Magasság: 266 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.11.01 15:00
Megjelenés időpontja: 2007.11.04 10:00
Utolsó lényeges változás: 2011.11.05 21:29
Utolsó változás: 2021.04.23 15:50
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: VIPI
Ládagazda: vipi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 301 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Wap:
A láda Ságvár, és Lulla közt félúton tölgy, és hárserdőben az erdei kereszt közelében rejtve vár a megtalálókra N46°48,479' - E18° 03,417'.

(Fl..

Történelem:
Ságvár község területén már a kőkorszakban települések voltak.
A jégkorszak végén kb. 17 ezer évvel ezelőtt, az ún. gravetti kultúra idején, itt egy rénszarvas vadász csoport élt. A rénszarvas vadászatot a mainál jóval hűvösebb éghajlat tette lehetővé. Ebben az időszakban a terület árulkodó növényzete a lucfenyő volt. A mai Jaba-patak mentén egy jóval nagyobb, szélesebb vízfolyás találhatók a völgyben.
Ezt a tábort a 30-as években tárták fel Laczkó Dezső és Gábori Miklós vezetésével. Ennek során megállapították, hogy az 50 x 50 m-es területen álló tábor Magyarország legrégibb (!) kunyhóinak maradványait foglalja magában. A telep korát 17.700 évre becsülik. Az ásatást tovább folytatva még érdekesebb felfedezést tettek: a tábor alatt 3,5m mélységben egy másik településre bukkantak. Ennek az alsó rétegnek a kora 18. 900 (!) évre becsülhető, és ugyan azokat a leleteket tárták fel itt is, mint a felső táborban (tűzhelyek, szerszámok, rénszarvas csontok, agancsok). A felső telepet az enyhébbre forduló időjárás szüntette meg, a lakók a rénszarvasokkal együtt északabbra vándoroltak.
A szakirodalom szerint "magdaléni"-korú ősközösségekben élő településeket a rézkori péceli kultúra csoportjai követték. A római temető alatt talált urnatemető fejlett bronzkori kézműiparról tanúskodik..
Az irodalmilag is ismert első település kelta eredetű. Ezt mutatja a neve, Tricciana, mely romanizált kelta bennszülött név.
Később, a római birodalomban egy útikönyv az Itinerárium Antonini szerint a mai Pécstől - Győrbe SOPIANAE - ARRABONA vezető római út egyik fontos állomása volt itt, sőt területükön keresztezte ezt a keszthelyi -adonyi út is. "Fokon keresztül vezetett pedig Ságvárra, illetőleg (Török)Koppányba a déli római hadutat összekötő, római eredetű főbb útvonal". Gratiánus császár még törvényt is bocsátott ki innen. Aelius Triccianus, egy kivételes tehetségű katona innen származott, Alsó-Pannónia helytartója (217-218) Caracalla császár barátja volt.
Sok lelet, vastag várfalak, a Tömlöchegyi római temető tanúskodnak e korról. Jelenleg az egykori mintegy 1 km hosszú, 2,5 m széles várfalból mindössze néhány méternyi látszik, a református templom előtti romkertben. Itt látható a Tömlöchegy mélyéből előkerült kőszarkofág is, amit 1901-ben találtak.Pesty Frigyes szerint a hunok, más kutatók szerint honfoglaló őseink egyik törzsét Ság vezette, akik bevették magukat a romfalak közé, sőt megbízást kaptak a környező települések felügyeletére. Több okmányban ez időtől kezdve a hely Ság néven szerepel.
Ebben az időben épült a település határában lévő Böre-vár (földvár), amelynek szerepe a mai napig kérdéses. Valószínű, hogy a Fokot Koppánnyal összekötő hadiút egyik állomása lehetett.Pesty Frigyes 1864-ben a Böre-várat, mint Kupa vezér egykori lakhelyét említi. A másik középkori vár a Klastromhely, a Szent László pusztánál lévő erődített terület. A Szent László puszta őrizte meg az 1320 táján itt szereplő Szent László prépostság nevét, illetve emlékét. A Klastromtetőn létezhetett a Szent László tiszteletére szentelt prépostság a mellette, illetőleg alatta fekvő településsel.
1038-1095-ig a falu a pannonhalmi apátságé, 1106-ban Álmos hercegé, majd a dömösi monostor tulajdona. 1211-ben a tihanyi apátság összeírásában, Ság alakban szerepel. 1431-1447 között a székesfehérvári őrkanonok és a johanita lovagok birtoka.
Ságvár alakban először 1460-ban jelenik meg Gáni Kristóf birtokaként, mint SAGWAR. A Ság előtag egy hegy neve, vagy a honfoglaló törzsek egyik Ság vezérének nevéből ered. A vár utólag pedig a római várból, mint hogy a második római vár neve: QUADRIBURGIUM volt.
A XIV. században szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkozó népek, illetve uradalmak az itt megjelenő, közép- és kisnemesek kezébe kerültek. Így jött létre a század második felében az Ugali család jelentős, több tucat faluból álló birtoka, amelyhez Ságvár is tartozott. 1536-ban a fehérvári káptalan birtoka a 17 telekkel. A török hódoltság alatt az endrédi nahiéhoz tartozott. Vára miatt sok harc színhelye volt. A Tömlöchegyen a törököknek jelentős börtöne volt, innen ered a hely neve is. A Habsburg uralom alatt álló Tihany várkapitánya, Takaró Mihály 1558-ban azt jelentette, hogy július 7-én vasárnapra virradóan... "az terekek egy szentegyházat erősítettek meg. Rájuk üték... megvettem tőlük a tornyot."...
Ságvár 1571-ben már a török kincstári adólajstromban szerepel 48, majd 52 házzal. A török uralom alatt, 1531 után Török Bálint pártfogásával a megmaradt lakosság a reformációra tért át. 1629-ben a ságvári református lelkész Ács Orbán volt. Szilády Áron feljegyzése szerint 1646-ban a ságvári református eklézsia már virágzó egyház volt.
A török kiűzése után a lakosság visszaköltözött a várfalak közé, 1715-ben megépítették a mai óvoda melletti telken lévő újabb templomot. A sövényből fonott templom nemsokára kicsinek és gyengének bizonyult, ezért 1746-ban nagyobbat építettek, melynek jóváhagyására a királyi udvar és consilium elé kellett menniük instanciára. A törvény szerint utcáról félre, torony nélkül, előtte haranglábbal készült, kőből és téglából. Ez a harmadik templom, amely 1814-ben megsüllyedés miatt lebontásra került.
1811-től 1814-ig a reformátusok a részes aratásból gyűjtött pénzen megépítették a mai templomot Csicsvai Vasas András vezetésével.
1755-ben épült a mai római katolikus templom a házakon kívül, hogy a tűztől jobban védett legyen. Lenthi Istvám veszprémi nagyprépost és káptalan, kőtámaszokkal kívülről megtámasztotta. A török hódoltság után első plébános Heizl János (1806-1822).
Az 1848-as szabadságharc idején Jellasics Sió menti harcainál Kilitin tanyázott. Kossuth toborzói a mai Kiliti - ságvári repülőtér táján gyülekeztek. 1864-ben a falu 224 házat foglalt magában. Az 1920. Nagyatádi földreform során a veszprémi káptalan birtokából kb. 120 holdat osztottak ki, valamint házhelyeket a Rákóczi utcában. 1945-ig a legnagyobb birtokos a veszprémi káptalan maradt, mintegy 1000 hold szántó, és 2000 hold erdő birtokosaként. A településnek ekkor 1660 lakosa volt. Forrásanyag: www.sagvar.hu

Megközelítése:
A Balaton irányából, a szekszárdi (65) úton haladva Ságvár falu templomáig megyünk. Itt a templomnál jobbra fordulva egyenesen mehetünk tovább. Közben lesz egy vaskorlátú-híd, melyen tovább kell menni mindaddig, míg elérünk az utolsó parkolóhelyig ( N 46° 49,173' E 18° 4,738' [GCALIA+parkoló] N 46° 49,173' E 18° 04,738') a dombtetőn.
Ez nem egy kiépített parkoló, de tovább nem érdemes autóval menni. Egy kis séta vár rád ezután, 2,6 km hosszúságú, ami erdei úton vezet el a célig.
Ha megtaláltad az erdész kunyhót már nem vagy messze a rejtekhelytől. Keresztig még 5-600m.

A rejtekhely megváltozott mivel tarvágás volt a területen de a láda megvan.
A rejtek egy faodú ami talajszintig kirohadt valószínűleg át fogtok sétálni rajta, tehát nem hagyományos rejtés.
További jó keresést mindenkinek aki még nem járt itt.


((A régi rejtekadó fa, egy háromtörzsű fa, amit egy kúszó növény körülölel .Télen-nyáron zöld ez a növény. A fa tövében)) egy üreg található és ebben van elrejtve a láda, amely egy fehér színű henger formájú doboz. Mérete: 20x 10 cm.

2.Megközelítése:
Megközelíthető még más irányból is, úgy hogy ezen kívül még három ládát is meg találhatsz útközben. Ságvári Lyukas-domb irányába 1.(GCSLYD) fel a dombtetőre azután le völgybe a patak parton fel a hídig. Ott irányba vehetjük a Betyár-barlangot 2.(GCBEBA) onnan átszelve az erdőt eljuthatunk a Kási-várig 4.(GCKASI) . Út felénél Kb. megtalálod a kereszt közelében ez 3.(GCALIA) a ládát is. Jó utat a túrához. Én már kipróbáltam, nem rövid de megéri mert szép a táj.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (163 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.41 web: 4.44 átlag: 4.43

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fruzsiboros85 2022.11.13 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

SzPA 2022.11.13 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Szisz1976 2022.11.12 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nileve6 2022.11.12 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

g-tabe 2022.09.29 15:05 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

somga 2022.09.26 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.10]

*Moka* 2022.08.24 14:58 - Megtaláltam
Köszi

*Vica* 2022.08.24 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

-1-2
-1-2
TD Adventure 2022.08.04 15:12 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.68
Megtaláltuk

-dSz- 2022.08.04 15:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.38
Egy újabb nyári somogyi kerekezés, szép helyeken, remek ládákkal. 6/6.

GCBORE-GCLMko-GCSLYD-GCLAHE-GCBEBA-GCALIA

Először kicst furcsállottam a rejtés helyét, de jópofa megoldás.

Köszönöm, hogy megtalálhattam.
-dSz-

griffs 2022.08.03 14:36 - Megtaláltam
Bringával, ideális hely.

Nikicsu 2022.07.24 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

geri83 2022.07.17 20:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Magdi&Norbi 2022.07.09 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.12.6]
Ez a rejtek tényleg láb alatt volt :-))

Endresz_család 2022.07.02 17:23 - Megtaláltam
909.

Bizsergett a talpunk, úgyhogy nyomtunk egy GCSLYD > GCLMko > GCBEBA > GCBORE > GCALIA > GCLAHE kört, 22 km távot és 505 méter szintemelkedést mutatott a végén a Garmin.
Igen meleg volt, és már délután indultunk Veszprémből, úgyhogy fogyott a vizünk rendesen.

Köszönjük az élményt!

Ságvár – 2022-07-03 09-17-29IMG_4231
comcen1 2022.06.20 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kaputyin 2022.06.20 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bolisz 2022.06.18 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

Jekeba29 2022.06.08 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

vaslemez 2022.06.06 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.29
GCKASI-GCALIA-GCBORE-GCBEBA-GCSLYD körtúra.
Az erdőben váratlanul szembejött egy fekete cica, kb 5-6 km-re a legközelebbi településtől.

Skalp 2022.05.29 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kisvakond70 2022.05.29 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

BrassayIst 2022.03.26 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

bbaranyai 2022.03.26 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Anna.KK 2022.03.26 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
A ládát ezúttal gyorsan megtaláltuk a ládásztársam segítségével.
Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (309 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]