FAQ
1899. Kastély a szomszédban! (GCGOLO)

Kapu

Kapu

Gémeskút is van

Gémeskút is van

Golopi kastély

Golopi kastély

Egy kicsit megviselt

Egy kicsit megviselt

Vay-kastély

Vay-kastély

A két szomszéd

A két szomszéd

Mint egy erőd

Mint egy erőd

Megérdemelné a felújítást

Megérdemelné a felújítást

Szép környezett

Szép környezett

Ott volt

Ott volt

2019

2019

Útfelújítás 2021

Útfelújítás 2021

2021

2021

2021

2021
Szélesség N 48° 14,338'
Hosszúság E 21° 11,521'
Magasság: 86 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.11.11 14:03
Megjelenés időpontja: 2007.11.13 22:00
Utolsó lényeges változás: 2021.06.27 12:37
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Luilui és Judith
Ládagazda: luilui
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 493 + 12 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetenteWAP: Telefonoszlop tövében filmes kapszulát keres.


A ládába TravelBug nem helyezhető.Maga a kastély nem látogatható, sőt le is van zárva a környék.

GOLOP FEKVÉSE:

Golop község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 45 kilométerre, északkeletre, a Tokaj-hegyaljai borvidéken, a 3-as és a 37-es főútról is könnyen elérhető a két út között fekvő település. Vasútállomása is van a Szerencs - Hidasnémeti vonalon.
A község a Szerencs-patak völgytorkolatának elszűkülésében, a Somos hegylábnál fekszik.

GOLOP TÖRTÉNELME:

Golop ősi idők óta lakott hely. A község határában több ezer éves temetkezési helyet tártak fel. Régen két részből állt, Alsó- és Felső-Golopból. Felső-Golop Abaúj vármegyéhez tartozott 1875-ig, amikor a Zemplénben fekvő Alsó-Goloppal egyesítették. Árpád-kori okiratok is említik, IV.Béla 1255-ben írt adománylevele szerint Mátyás szepesi préposttestvérének, Andrásnak adja, aki az első ismert őse volt a Golopy családnak. 1258-ban Golop az Aba nemzetségbeli Debrei ág tulajdona.
A XIII. század végén, Kolop néven szerepel, és Abaújvár tartozéka. Az 1332-1337 közötti években összeírt pápai tizedszedő lajstrom említi már a település Mindenszentek tiszteletére épített templomát. A XV. században több birtokos kezén megfordul, többek között a tokaji pálosok is birtokosai voltak. A török pusztítás idején a község elpusztult, a török rablóhad teljesen kifosztotta, és porrá égette Golopot. Azok a kevesek, akik túlélték a rablást, fosztogatást, adót fizettek a megszállóknak. A XVI. század utolsó negyedében találkozni újra a Golopyak nevével: Golopy Gáspár 1596-ban Abaújvármegye alispáni székét töltötte be.
A XVIII. században a Vay, Vécsey családok uralták, de az Ibrányiak és a Reviczkyek is birtokosai voltak. A kiegyezés után a falu igen lassan fejlődött. 1909-ben ért ide a vasútvonal, bekapcsolva a települést az ország vérkeringésébe.

Golop a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik települése, a Golopon szüretelt borok a tokaji borok becsével és értékével bírtak.

GOLOPI KASTÉLY:

Az egykori történeti Zemplén és Abaúj vármegyék határán, a Zempléni-hegység nyugati lába előtt futó Szerencs patak árterében, Golop falu keleti szélén, egykor erősen mocsaras patakvölgy kisebb "szigetén" építette Golopy Gáspár, az akkori vármegyei alispán 1590-es évek környékén, reneszánsz stílusban kastélyát, melyet, régi Vay kastélynak is szoktak nevezni.

Az építmény 17,5 x 9 méteres, téglalap alaprajzú, háromszintes, szintenként, két-két térre tagolódó központi tömbből és két, annak átellenes sarkaihoz közel szimmetrikusan csatlakozó a főtömbbel azonos magasságú szintenként egy-egy teret magába foglaló toronyszerű bővítményből álló épületet hajdan fallal-árokkal vették körül.
Kiskastély, a már szinte szabályosnak nevezhető alaprajzú elrendezésével egységes, előzmény nélküli nemesi lakóhely Az épületen és elsősorban a két kiugró oldalazásra is alkalmas saroképítmény alsó szintjein védelmi berendezéseket, azaz egyszerű lőréseket tártak fel.
A főtömb nyugati homlokzata háromtengelyes, déli homlokzata kéttengelyes, az emeleten nagyobb méretű, egykor reneszánsz tagolású kőkeretes, a földszinten kisebb, eredetileg élszedett kőkeretes ablakokkal, illetve a nyugati homlokzat északi végszakaszán egy korábbi ablak helyén kialakított hasábkeretes földszinti ajtóval. A további két - északi és keleti - homlokzat szabálytalan nyílásrendszert mutat. Az utóbbi előtt néhány éve még egy kisméretű kőkeretes ablakokkal megvilágított magtártoldalék állt. Egyszerű, részben korábbi nyílások átalakításával létrejött ablakok tagolják szabálytalan rendszerben a két sarokbővítményt is. Közülük az északnyugati, nagyobb bővítmény déli falában került elő a kastély legkorábbi, íves kőkeretes, később elfalazott bejárata.
Mind a főtömb, mind a saroktömbök alápincézettek, ezért a földszint kissé emelt járószintű. A főtömb a földszinten és az emeleten egyaránt nagyobb déli és kisebb északi térre tagolódik. Utóbbi foglalja magába a lépcsőfeljárót. E terek eredetileg sík mennyezetesek voltak. A földszintet később északon részben megosztották, és végig beboltozták. Az épülettel egyidős fiókos dongaboltozat csak a délkeleti saroktömb földszintjén volt. Az eredeti, később szélesített ajtónyílások a mai ajtók helyén voltak. Az északi lépcsős tér délkeleti sarkában az emeleten reneszánsz tagozású kőkandalló állt.
A legkorábbi kapubejárat elhelyezése és kiképzése is bizonyos védelmi szándékra utal.

A kastélyt 1592 körül emeltette leírt formájában Golopi Gáspár. Utódai a 17. század végén az Ibrányiak örökölték, majd a 18. század elejétől a Vay család birtokában volt. Reneszánsz formájának első jelentősebb átalakítására Vay László idejében került sor, feltehetően az 1720-as években. Elsősorban a kőkeretes nyílások és a kandallók, megszüntetése helyezhető erre az időre, de hozzá köthető az új bejárat, lépcsőház és a keleti "magtár" kialakítása is. Nem utolsó sorban ekkor kapta az épület a megjelenését az utóbbi időkig meghatározó vakolattagolásos architektúráját is.
1945 után megfelelő hasznosítására nem volt lehetőség, tetőzete leégett. Mai fedélszéke emeleti betonfödéme, az 1980-as évek elején megkezdett, de félbemaradt helyreállítás során készült. Ekkor került sor kisebb léptékű régészeti kutatásra, mely tisztázta eredeti formáját és építéstörténetének főbb szakaszait.

Fotók a Kastélyról (IE diavetítés)
Fotók a Kastélyról (Opera böngésző képek)

VAY-KASTÉLY:

A Vay család 1820 körül építtette fel új kastélyát. A klasszicista stílusban épült kastélyban jelenleg a település általános iskolája és óvodája található. Az épület központi homlokzatát középrizalitos magasított oromzat tagolja. Az épület utcafronti homlokzata földszintes, míg udvar felöli homlokzata magasföldszintes építésű.

Az egykori parkban szabadon álló, klasszicizáló épület 1820 táján épült. Elnyújtott tömegét középen és két végén rizalitok tagolják.
Egyik hosszanti homlokzatán földszintes, míg a másikon a terep szintkülönbsége folytán magasföldszintes. Az előbbi oldalon a középrizalitot magasított oromzat emeli ki, aljánál keretelt félkörös padlásablak, s a 17 tengelyes épületet több lépcsőbejáró is tagolja. A hátsó, kerti homlokzaton a középrizalitban nyíló bejárathoz kétoldalról íves lépcsőfeljárat vezet. Azon az oldalon a támfalakkal megerősített és fél szinttel kiemelt pince folytán a homlokzat magasított lábazatként jelentkezik.
Az épületben óvoda működik.

Az épület mögött terül el a hajdani Vay-park nagyobb része.

free counters

Kívánunk mindenkinek kellemes kikapcsolódást, egy jó sétát, jó láda vadászatot!

LUILUI és JUDITH'''
Állapot: kereshető

KRW értékelés (242 db): környezet: 4.37 rejtés: 4.23 web: 4.57 átlag: 4.39

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Gyeta 2022.11.01 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

wolfkery 2022.10.26 11:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kertész család 2022.09.28 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A faluba érkezve az autóból megcsodáltunk egy hasonló, szépen rendbetett épületet. A falu végére érve derült ki, hogy azt keressük. Nagyon szépen felújították.

Zsófi2017 2022.09.10 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]

KKrisztian0331 2022.08.24 21:48 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.76
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

hitamas 2022.08.16 18:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.53
Nem ez a rejtés a kedvencem, de mit lehet itt tenni? :)

Mido 2022.08.15 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Benkoek 2022.08.08 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Bőrharisnya 2022.07.22 08:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.97
Köszönjük a rejtést.

Ribizli9 2022.07.03 15:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.38
Nyaralásunk első napján útbaesett. Először a ládát kerestük meg, majd megnéztük közelebbről is a kastélyokat.
Közös találat PÉV-vel.
Köszönöm.

 
PÉV 2022.07.03 15:27 - Megtaláltam
"- De ebben azt írják, hogy egyike (...)a leggyönyörűbb középkori (...)kastélyainak - lobogtatott meg (...) egy útikönyvet.
- No igen, ez szerintem is kétségtelen, de...
- És én rettentően szeretném megnézni."

-M.C. Beaton ~ Agatha Raisin és a spenótos halálpite-

Nyaralásunk első napján útba ejtettük a golopi kastélyokat. A két szomszédos kastély teljesen eltérő képet mutat.
Közös találat Ribizli9-el.

Nyaralás 56/7.

Erre jártam - megtaláltam.
Köszönöm.

-MEGVAN!-

[Geoládák v3.12.10]

Maryannx 2022.06.05 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltam! Köszönöm! :)

A két Sanyi 2022.05.26 11:04 - Megtaláltam
Szép kastély!

Lili és Balu 2022.05.07 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

BaumyGeo 2022.04.30 08:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.38
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Fantasztikus változáson esett át a kastély. Sajnos belülről nem tudtuk megtekinteni.

341E239A-A74C-4B88-B89B-59C1AB9339A4C7655D5E-F598-4394-A0E7-1E12FD255D17
kisember 2022.04.15 19:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

vajasfok 2022.04.13 13:55 - Megtaláltam
Jó kis falu.

Köszönöm!

cserpaktomi 2022.04.09 09:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

earl77 2022.03.26 18:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Rozlin 2022.03.14 08:00 - Megtaláltam
Hosszú hétvégi GC20-as gyűjtő kirándulások közötti utazás alatt elkövetett ládakeresés. Öröm látni, hogy az elhanyagolt kastély milyen gyönyörűségessé vált a felújítás után.

DSC06139 
Braunka 2022.03.13 11:00 - Megtaláltam
Szép időben autós kirándulás.

betty79 2022.03.12 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

frank530601 2022.03.02 09:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

Golop 
Tibcsiii 2022.02.20 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

james 2022.02.20 15:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (518 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]