geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1937. Zsitfai földvárak (GCZSSZ)

Vári-domb

Vári-domb

A patakparti ,,út''

A patakparti ,,út''

Véssey-kastély

Véssey-kastély

Kápolna a vár platóján

Kápolna a vár platóján

Gótikus kápolna

Gótikus kápolna

A kápolna belső tere

A kápolna belső tere

Híd a várárkon

Híd a várárkon

Körbe a sáncokon

Körbe a sáncokon

Margit-sétány

Margit-sétány

Szőcsényi óriásbükk

Szőcsényi óriásbükk
Szélesség N 46° 32,233'
Hosszúság E 17° 19,268'
Magasság: 145 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.01.26 12:10
Megjelenés időpontja: 2008.01.26 13:38
Utolsó lényeges változás: 2013.09.17 11:31
Utolsó változás: 2020.11.23 14:23
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 243 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Zsitfai földvárak
A kezdetben kétpontos multi első ládája tartalmazta a második állomás koordinátáit. Ismételt muglikár miatt ideiglenesen a multi hagyományossá alakítva. Az első mikroláda a zsitfai földvárban (a Felsőzsitfa falurészhez tartozó Vári-dombon)  N 46° 33,091' E 17° 17,434' 110 m [GCZSSZ+földvár]fenyőfa gyökere alatti üregben, tobozok alatt rejtőzött. Ha időd engedi, nagyon örülnék, ha az átalakítás ellenére keresnéd az első pont dobozkáját - ha fodor8peter 2011.06.24-iki bejegyzését olvasva elfogadhatónak tartod ezt a javaslatot. A valós láda (20*15*12 cm) a szőcsényi vársáncoknál, a hidacska közelében található borostyánnal befutott, viszonylag nagyméretű, korhadó fatönkben (az árok oldalában).

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


A somogyi földvárakról
Még egy földvár! - kiált fel a célpontot kereső ládász. De mindjárt helyesbíthet is: ezúttal kettő! Mindkettő szabadon választható pont volt a Somogyi Várak Jelvényszerző Túramozgalom keretében.

Az iszlám invázió kezdetén a déli vidékeken nagy számban alakítottak át erősséggé egyházi épületeket és létesültek kerített földvárak, amelyek a reguláris oszmán hadsereg számára nem igen jelentettek akadályt, de a kisebb rabló-pusztító hordák ellen bizonyos védelmet nyújtottak a sokat szenvedett lakosságnak. Fontos tevékenységük volt még az ellenség csapatmozgásainak biztonságos megfigyelése is a nagyobb erősségek előváraiként. Hogy kellően értékeljük szerepüket, fel kell idézni a török hódoltság korának népmozgalmi viszonyait. A Balaton-környéki mocsárvidékeken alapuló somogyi védővonal legalább fél évszázadig volt határvidék, és ez a fél évszázad sokak számára a túlélést jelentette: a gyakorlatilag elnéptelenedett Tolna és Somogy megyéhez viszonyítva Zalában az eredeti lakosság nagyobb számban élte túl a vallásilag fanatizált török megszállók időről időre ismétlődő, emberiség elleni bűntetteit.


Somogyzsitfa
A vidék a Honfoglalást követő időkben a Bő és Bogát nemzetségek tulajdonában volt, később a Szőcsényiek birtokolták.
A mai falu három települést egyesít: az egybeépült Somogyfehéregyházat és Felsőzsitfát, és a kissé elkülönülő Szőcsénypusztát.
Felsőzsitfán és Szőcsényben is egy-egy földvár maradványai rejtőznek, amelyek a török időkben a csákányi templomerőd előváraként szolgáltak.

Somogyzsitfa község központjától nem messze, sík területből emelkedik ki a Vári-domb (N 46° 33,089' E 017° 17,427'). A rajta nőtt fenyőfa csoport miatt messziről feltűnő domb zsombékos, gyakran járhatatlan vizenyős rét közepén áll, megközelíteni általában csak a Marót-völgyi csatorna jobb partján lehetséges. Ehhez a falu főutcáját jelentő országútból Csákány felé leágazó úton a harmadik hídig lehet autózni ( N 46° 32,837' E 17° 17,507' 105 m [GCZSSZ+parkoló]), majd a magaskórós, nádas patakparton gyalogosan észak felé haladni, míg egyvonalba nem érsz a vár sáncaival. A belső vár kiemelt platóját széles, 2-3 méter mély árok veszi körül, majd ezt az együttest egy hasonló magasságú, többé-kevésbé jól kivehető töltés keretezi. A magányos dombról jól áttekinthető az egész környék, és amíg épek voltak a mára nyomtalanul eltűnt felépítmények, jó védelmet biztosított a bennlevőknek. Története és pusztulása a szőcsényi váréhoz hasonló.

A szőcsényi vár a Balatontól délre elterülő Nagy-berek és a Zala mocsaras torkolatvidéke közötti védelmi vonal egyik 16-17. századi végvára volt, a mai Szőcsény-puszta melletti dombháton (N46° 32,201' E017° 19,292'). A környező síkságból kiemelkedő dombon települt a középkori Szőcsény falu. A várat az 1550-es években a 14. századi, gótikus templom köré építették. A templom támpilléres szentélye barokk ízlés szerint kápolnává átalakítva ma is áll; a vár összes felépítményéből csak ez maradt fenn. A bejáratot lezáró rácson át magas művészi színvonalú festményekben gyönyörködhetünk. Körülötte nagyobb belső udvart közrefogva terült el a négyzetes alaprajzú palánkvár, sarkain félbástyákkal. Széles, háromszoros árok övezte, amelyek fölött a déli oldalon híd vezetett át, az árkok közti sáncokon erős fapalánkokat építettek.
Szőcsény vára több kisebb török támadás kivédése után, 1566-ban elpusztult, mivel Szigetvár eleste után a somogyi és zalai kisebb várak őrségei felgyújtották váraikat és elmenekültek. Tahy Ferenc, majd a legendás Thury György kanizsai főkapitány idejében rövidesen újjáépítették és őrséget helyeztek el a várban. A Szenyér, Csákány, Kéthely, Öreglak és Fonyód váraival jelzett vonal Somogy megye északnyugati vidékén évtizedekig kijelölte a török hódoltság határát. 1600-ban, amikor Kanizsa erős várát is elfoglalták a törökök, Szőcsény a többi kis várral együtt elesett és az 1680-as évekig török végvár volt.

A szőcsényi vár megközelítése a Véssey-kastélyban működő Széchenyi Zsigmond erdészeti szakiskola udvaráról a legegyszerűbb. Javaslom, hogy a főutcán, az oktatási együttes bejárati sorompója előtt parkoljatok ( N 46° 31,996' E 17° 19,035' 131 m [GCZSSZ+2. parkoló]), gyalogosan semmi gondot nem jelent a látogatás. (Kiss Vince igazgató úrral már egyeztetve van.) A látogatást a nappali órákra időzítsétek. A szakiskola parkja és a gazdasági épületek udvara fokozatosan átmegy abba a parkerdőbe, amely a vár maradványait rejti. A mély várárkokon gyalogos hidak segítik az átkelést.
A szakiskola udvara számos érdekességet rejt, amelyek díjmentesen látogathatók: Széchenyi Zsigmond emlékműve, egy kis vadaspark és néhány faritkaság (többek között sárga vadgesztenye - Aesculus flava) fedezhető itt fel. Van itt egy termetes szilfa, amely már átvészelte a szilfavészt, és utódai már jelentkeznek. Ellenálló génállománya így reményt ad a szilfák újbóli elterjedésére. Itt található az ország legnagyobb, 30-35 m átmérőjű nehézszagú-boróka bokra (Juniperus sabina) - vigyázzunk vele: tobozbogyója kissé hasonlít a fűszerként használt borókabogyóra, de mérgező!
A szakiskola EU-s támogatással részt vesz abban a programban, amely cigány fiatalok képzésével elősegíti munkaerő-piaci helyzetük javítását.

A szőcsényi óriás bükkfa (Fagus sylvatica)
A vártól tovább haladva észak felé, parkerdő völgyében 3 feltűnően hatalmas, szép alkatú és egészséges bükkfa áll, ezek közül a legnagyobb egy 32 méter magas óriás, amely nem a lagnagyobb Somogyban, de mindenképpen nevezetes. Mellmagasságban 4,49 m törzskerületet mértünk. ( N 46° 32,273' E 17° 19,410' 132 m [GCZSSZ+bükk]).
Állapot: kereshető

KRW értékelés (146 db): környezet: 4.48 rejtés: 4.14 web: 4.55 átlag: 4.39

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


nbokan 2021.08.22 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.30
Végre ez is meglett. Már próbálkoztunk tavaly, de akkor a vírus helyzet miatt nem mehettünk a területre. Most, második nekifutásra sikerrel jártunk. Sőt, a kedves portásnak hála, a kastélyba is benézhettünk és láthattuk a vadász kiállításra összekészített trófeákat is. Körbejártuk a parkot, megnéztük a vadakat, nagyon tetszett minden látnivaló, de a rejtés már nem annyira. Mivel nem akartunk felesleges a dzsindzsában mászkálni, ezért a rejtő segítségét kértük, amit nagyon köszönünk, de így is égető, fájdalmas érzés volt. Télen biztos könnyebben adta volna magát.
A földvár és a kápolna tetszett, de a doboznak lehetne jobb helyet is találni (pl. valamelyik hídlábnál). Köszönjük, hogy megmutattad ezt a helyet, megérte eljönni ide.

Tapasztalatunk alapján én is írok egy kis segítséget:
A kápolna felől érkezve a kis, rozoga hídra már nem kell lemenni, még a lejtő (ami régen lépcső lehetett) tetején jobbra lévő fa mellett kell lecsúszni az árokba, itt már látszik a kesserek nyoma. Lent a híd irányában kell megtenni (a jobbra lévő tuskó nem a rejtek) pár lépést és az árok kápolna felöli oldalában található a doboz, fakéreg és borostyán takarásában, a "korhadó fatönk" már nem látható.

Képek később... [Geoládák v3.11.3]

duranyikd 2021.08.13 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Szab 2021.07.30 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.81
Köszönjük szépen, megtaláltuk. Kis rejtoi segítséget kértem mert nem akartam túl sok dzsinzsat járni, így könnyen meglett. Kis hídon igenis át kell menni ha másik oldalról közelítesz. Ha kápolna irányából akkor "csak" meredek árok mászás és nem kell kis híd.
Köszi a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Páratlanpáros 2021.07.25 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Szabibi 2021.06.26 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.18
A kis hídon nem kell átmenni, de a meredek partoldal, és a nagy növényzet miatt nagyon nehéz megtalálni. Köszönöm a rejtő segítségét.

Laci és Anita 2021.05.22 12:00 - Nem találtam meg
sajnos nem találtam, kérem fotók által elfogadni! annyi h sajnos ez az iskola területe csak a jó indulaton múlott h beengedtek de környezet annyira magas csalános h lehetlen volt megtalàlni! [Geoládák v3.10.5]

copfocska 2021.04.30 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5] a jarvany helyzet miatt sajnos a kastelypark nem latogathato. koszonom a rejto segitseget!

bagolyvera 2021.02.28 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük!

Ignis9 2021.02.28 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.04
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

20210228_12161820210228_121703
20210228_12215120210228_122746
20210228_12280520210228_122841
Nyúlék89 2021.02.21 13:51 - Megtaláltam
Sajnos nem tudtunk bemenni :( Valószínű a jarvanyhelyzet miatt. 3 nagy tábla kint is volt, hogy idegeneknek belépni tilos.
Ha fotó alapján el tudod így is fogadni megköszönjük. [Geoládák v3.9.6]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2021.02.22 07:27]

IMG_20210221_135122 
Dr.Lada 2021.01.01 11:57 - Megtaláltam
Micra 73-al Elkövetve.:-)
[g:hu+ 2.4.6]

Micra73 2021.01.01 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Somogyi geotúra Dr.Ladával az új év első napján.Nagyon tetszett a sokféle különleges fa a parkban és a kápolna is.Érdemes elsétálni a vadaskerthez is,nagy élmény volt.

IMG_20210101_114452IMG_20210101_114513
IMG_20210101_115135IMG_20210101_115153
IMG_20210101_120319IMG_20210101_122005
BRita72 2020.12.05 11:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2020.12.05 11:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Ajtony 2020.11.23 14:12 - Egyéb
Úgy lenne ötösöm a lottón, ahogy előre láttam, hogy téves riasztásról van szó. Csabiq megtaláláda nyomán a karbantartási igény kikapcsolva.

Csabiq 2020.11.23 11:28 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! A láda a helyén van, bár friss hajtások már nincsenek a tönkön, sőt a tönk is alig látszik mert a borostyán benőtte, úgyhogy figyelni kell. Vegetációs időszakban még nagyobb figyelemmel kell keresni. Oldalról jöttem, a portást kerülve. Tettem bele egy egy új tollat. [Geoládák v3.7.6]

pappcsalád 2020.11.08 16:22 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Ajtony 2020.10.03 08:10 - Egyéb
Tegnap összekészültünk egy új ládával, hogy könnyebben elérhető helyen rejtsünk, erre olvasom "Nbokan" bejegyzését, hogy a hely járványügyi zárlat alatt van. Így hát másfelé vettük az irányt. Majd legközelebb...

nbokan 2020.10.02 13:00 - Egyéb
Hát ez most nem sikerült, idegeneknek az iskola területére jelenleg - a vírus helyzet miatt - belépni tilos! Minket is visszafordított a portás, pedig maszkunk is volt meg gyerekek is. Majd legközelebb... [Geoládák v3.6.0]

 
Korigumi 2020.09.19 18:46 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a Rejtő segítséget! [Geoládák v3.6.0]

Aniko & Gyuri 2020.09.16 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyon szépen köszönjük a rejtő segítségét, megmentett a további szúnyogcsípésektől. Tetszett a hely, érdemes volt eljönni a Nyírségből. [Geoládák v3.6.0]

andris0125 2020.09.15 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Zolas21 2020.09.08 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Fixis 2020.09.08 11:13 - Megtaláltam
Rejtői segítséggel.

laszloze 2020.08.26 17:40 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Rejtői segítséggel, de meg lett.
A rejtek nagyon csalános. [g:hu 1.6.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (254 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]