geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1937. Zsitfai földvárak (GCZSSZ)

Vári-domb

Vári-domb

A patakparti ,,út''

A patakparti ,,út''

Véssey-kastély

Véssey-kastély

Kápolna a vár platóján

Kápolna a vár platóján

Gótikus kápolna

Gótikus kápolna

A kápolna belső tere

A kápolna belső tere

Híd a várárkon

Híd a várárkon

Körbe a sáncokon

Körbe a sáncokon

Margit-sétány

Margit-sétány

Szőcsényi óriásbükk

Szőcsényi óriásbükk
Szélesség N 46° 32,233'
Hosszúság E 17° 19,268'
Magasság: 145 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.01.26 12:10
Megjelenés időpontja: 2008.01.26 13:38
Utolsó lényeges változás: 2013.09.17 11:31
Utolsó változás: 2018.10.24 07:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 228 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Zsitfai földvárak
A kezdetben kétpontos multi első ládája tartalmazta a második állomás koordinátáit. Ismételt muglikár miatt ideiglenesen a multi hagyományossá alakítva. Az első mikroláda a zsitfai földvárban (a Felsőzsitfa falurészhez tartozó Vári-dombon)  N 46° 33,091' E 17° 17,434' 110 m [GCZSSZ+földvár]fenyőfa gyökere alatti üregben, tobozok alatt rejtőzött. Ha időd engedi, nagyon örülnék, ha az átalakítás ellenére keresnéd az első pont dobozkáját - ha fodor8peter 2011.06.24-iki bejegyzését olvasva elfogadhatónak tartod ezt a javaslatot. A valós láda (20*15*12 cm) a szőcsényi vársáncoknál, a hidacska közelében található új hajtásokkal sarjadó fatönkben (az árok oldalában).

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


A somogyi földvárakról
Még egy földvár! - kiált fel a célpontot kereső ládász. De mindjárt helyesbíthet is: ezúttal kettő! Mindkettő szabadon választható pont volt a Somogyi Várak Jelvényszerző Túramozgalom keretében.

Az iszlám invázió kezdetén a déli vidékeken nagy számban alakítottak át erősséggé egyházi épületeket és létesültek kerített földvárak, amelyek a reguláris oszmán hadsereg számára nem igen jelentettek akadályt, de a kisebb rabló-pusztító hordák ellen bizonyos védelmet nyújtottak a sokat szenvedett lakosságnak. Fontos tevékenységük volt még az ellenség csapatmozgásainak biztonságos megfigyelése is a nagyobb erősségek előváraiként. Hogy kellően értékeljük szerepüket, fel kell idézni a török hódoltság korának népmozgalmi viszonyait. A Balaton-környéki mocsárvidékeken alapuló somogyi védővonal legalább fél évszázadig volt határvidék, és ez a fél évszázad sokak számára a túlélést jelentette: a gyakorlatilag elnéptelenedett Tolna és Somogy megyéhez viszonyítva Zalában az eredeti lakosság nagyobb számban élte túl a vallásilag fanatizált török megszállók időről időre ismétlődő, emberiség elleni bűntetteit.


Somogyzsitfa
A vidék a Honfoglalást követő időkben a Bő és Bogát nemzetségek tulajdonában volt, később a Szőcsényiek birtokolták.
A mai falu három települést egyesít: az egybeépült Somogyfehéregyházat és Felsőzsitfát, és a kissé elkülönülő Szőcsénypusztát.
Felsőzsitfán és Szőcsényben is egy-egy földvár maradványai rejtőznek, amelyek a török időkben a csákányi templomerőd előváraként szolgáltak.

Somogyzsitfa község központjától nem messze, sík területből emelkedik ki a Vári-domb (N 46° 33,089' E 017° 17,427'). A rajta nőtt fenyőfa csoport miatt messziről feltűnő domb zsombékos, gyakran járhatatlan vizenyős rét közepén áll, megközelíteni általában csak a Marót-völgyi csatorna jobb partján lehetséges. Ehhez a falu főutcáját jelentő országútból Csákány felé leágazó úton a harmadik hídig lehet autózni ( N 46° 32,837' E 17° 17,507' 105 m [GCZSSZ+parkoló]), majd a magaskórós, nádas patakparton gyalogosan észak felé haladni, míg egyvonalba nem érsz a vár sáncaival. A belső vár kiemelt platóját széles, 2-3 méter mély árok veszi körül, majd ezt az együttest egy hasonló magasságú, többé-kevésbé jól kivehető töltés keretezi. A magányos dombról jól áttekinthető az egész környék, és amíg épek voltak a mára nyomtalanul eltűnt felépítmények, jó védelmet biztosított a bennlevőknek. Története és pusztulása a szőcsényi váréhoz hasonló.

A szőcsényi vár a Balatontól délre elterülő Nagy-berek és a Zala mocsaras torkolatvidéke közötti védelmi vonal egyik 16-17. századi végvára volt, a mai Szőcsény-puszta melletti dombháton (N46° 32,201' E017° 19,292'). A környező síkságból kiemelkedő dombon települt a középkori Szőcsény falu. A várat az 1550-es években a 14. századi, gótikus templom köré építették. A templom támpilléres szentélye barokk ízlés szerint kápolnává átalakítva ma is áll; a vár összes felépítményéből csak ez maradt fenn. A bejáratot lezáró rácson át magas művészi színvonalú festményekben gyönyörködhetünk. Körülötte nagyobb belső udvart közrefogva terült el a négyzetes alaprajzú palánkvár, sarkain félbástyákkal. Széles, háromszoros árok övezte, amelyek fölött a déli oldalon híd vezetett át, az árkok közti sáncokon erős fapalánkokat építettek.
Szőcsény vára több kisebb török támadás kivédése után, 1566-ban elpusztult, mivel Szigetvár eleste után a somogyi és zalai kisebb várak őrségei felgyújtották váraikat és elmenekültek. Tahy Ferenc, majd a legendás Thury György kanizsai főkapitány idejében rövidesen újjáépítették és őrséget helyeztek el a várban. A Szenyér, Csákány, Kéthely, Öreglak és Fonyód váraival jelzett vonal Somogy megye északnyugati vidékén évtizedekig kijelölte a török hódoltság határát. 1600-ban, amikor Kanizsa erős várát is elfoglalták a törökök, Szőcsény a többi kis várral együtt elesett és az 1680-as évekig török végvár volt.

A szőcsényi vár megközelítése a Véssey-kastélyban működő Széchenyi Zsigmond erdészeti szakiskola udvaráról a legegyszerűbb. Javaslom, hogy a főutcán, az oktatási együttes bejárati sorompója előtt parkoljatok ( N 46° 31,996' E 17° 19,035' 131 m [GCZSSZ+2. parkoló]), gyalogosan semmi gondot nem jelent a látogatás. (Kiss Vince igazgató úrral már egyeztetve van.) A látogatást a nappali órákra időzítsétek. A szakiskola parkja és a gazdasági épületek udvara fokozatosan átmegy abba a parkerdőbe, amely a vár maradványait rejti. A mély várárkokon gyalogos hidak segítik az átkelést.
A szakiskola udvara számos érdekességet rejt, amelyek díjmentesen látogathatók: Széchenyi Zsigmond emlékműve, egy kis vadaspark és néhány faritkaság (többek között sárga vadgesztenye - Aesculus flava) fedezhető itt fel. Van itt egy termetes szilfa, amely már átvészelte a szilfavészt, és utódai már jelentkeznek. Ellenálló génállománya így reményt ad a szilfák újbóli elterjedésére. Itt található az ország legnagyobb, 30-35 m átmérőjű nehézszagú-boróka bokra (Juniperus sabina) - vigyázzunk vele: tobozbogyója kissé hasonlít a fűszerként használt borókabogyóra, de mérgező!
A szakiskola EU-s támogatással részt vesz abban a programban, amely cigány fiatalok képzésével elősegíti munkaerő-piaci helyzetük javítását.

A szőcsényi óriás bükkfa (Fagus sylvatica)
A vártól tovább haladva észak felé, parkerdő völgyében 3 feltűnően hatalmas, szép alkatú és egészséges bükkfa áll, ezek közül a legnagyobb egy 32 méter magas óriás, amely nem a lagnagyobb Somogyban, de mindenképpen nevezetes. Mellmagasságban 4,49 m törzskerületet mértünk. ( N 46° 32,273' E 17° 19,410' 132 m [GCZSSZ+bükk]).
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (141 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.15 web: 4.55 átlag: 4.39

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Korigumi 2020.09.19 18:46 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a Rejtő segítséget! [Geoládák v3.6.0]

Aniko & Gyuri 2020.09.16 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyon szépen köszönjük a rejtő segítségét, megmentett a további szúnyogcsípésektől. Tetszett a hely, érdemes volt eljönni a Nyírségből. [Geoládák v3.6.0]

andris0125 2020.09.15 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Zolas21 2020.09.08 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Fixis 2020.09.08 11:13 - Megtaláltam
Rejtői segítséggel.

laszloze 2020.08.26 17:40 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Rejtői segítséggel, de meg lett.
A rejtek nagyon csalános. [g:hu 1.6.5]

kaldigeza 2020.08.23 12:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.6.7]

szalaij 2020.08.23 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

akarair 2020.08.23 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk hárman, köszönjük a rejtő telefonos segítségét!

szikizso 2020.08.04 22:20 - Egyéb -
Piros kereszt A láda az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: szikizso - ládadoki

menace 2020.07.22 23:59 - Megtaláltam
Bejártuk a parkot, kerestük a ládát, sajnos nem találtuk a megadott helyen.
A mellékelt fotók alapján kérem a rejtőt, hogy fogadja el a találatot.
Köszönöm:
Menace

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.07.27 11:13]

IMG_7363IMG_7365
IMG_7366 
Pantya 2020.07.12 23:39 - Megtaláltam
gabor03-mal kerestuk a ladat, de nem talaltuk. Az o logjara hivatkozva kerem a megtalalas jovahagyasat.
Köszönöm! [Geoládák v3.4.1]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.07.13 08:07]

gabor03 2020.07.11 19:20 - Megtaláltam
Pántyával közösen próbáltuk megkeresni a ládát. Sajnos nem sikerült megtalálnunk. Kérnének a képek alapján az elfogadását.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.07.12 07:42]

B614BC18-DDD3-46C2-9F5E-146516C16AC33E5857E5-B06C-478B-959E-78B5C1FF9A5F
388F2E10-BF16-444C-9BB2-C16DD8A8F38BFF1910DC-4B44-423A-9952-7BAFB6CAFC51
mheder 2020.06.01 12:26 - Megtaláltam
Nem találtuk a magas aljnövényzetben. [g:hu 1.6.5]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.06.09 07:32]

IMG_20200601_122413IMG_20200601_122603
ha2 2020.02.26 11:55 - Megtaláltam
Útban hazafelé ez volt a mai utolsó célpontunk.
Itt már szemerkélő esőben.

094095
096097
fercsipeter 2020.02.26 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zalai portyán utolsó ládája. Innen már irány hazafelé! :) Sajnos itt már az eső is szemerkélt!

Ásványvadász 2020.02.01 12:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A kastély és a parkja csodás. Azok a fák...
A rejtek környéke is nagyon tetszett. Meglepődtünk milyen magasra kerültünk. Vegetációs időszakban nem lehet egyszerű megtalálni a ládát.

Fazék 2020.02.01 08:53 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.58
Szombat reggeli nyugalom, most még nem nagyon mozogtak az iskola / kollégium / tsz telep komplexumban. Körbenéztem mindenfelé. A láda jó állapotban van. Érdekes hely, tetszett.

2020-02-01 08.42.092020-02-01 08.42.48
Új híd2020-02-01 08.56.12
Ajtony 2019.11.27 07:21 - Egyéb
Majd ha bedől, kijavítom.

petheovacka 2019.11.23 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.07
Somogyban ládáztunk Csövivel. Kösszi a rejtést!
A portán nem tudtak földvárról...
Szerencsére meglett, a ládával együtt.
A rejtek kezdi megadni magát, be fog dőlni az árokba hamarost... :(

stmester 2019.11.14 13:45 - Megtaláltam
A kastély melletti óriási fa nagyon tetszett még így is, hogy nincs lomb rajta.

IMG_20191114_133816IMG_20191114_133852
jfowler 2019.10.27 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

GYEZegzug 2019.10.08 09:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Nagyszerű reggel, nagyon jó volt itt lenni. Közel 50 éves emlékek jöttek elő. Köszi szépen mindent Béla.

IMG_20191008_095207IMG_20191008_092714
IMG_20191008_092238IMG_20191008_092956
IMG_20191008_093006IMG_20191008_095227
VP 2019.09.22 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.63
Ábrahámhegyi szüret után zalai és somogyi csavargás.

Dazsi 2019.08.25 15:00 - Megtaláltam
Hatalmas bozót, csalán... Képtelenség közel menni. Ha elfogadod a fényképek alapján, akkor köszönjük. A kastély gyönyörű, jó lehet ott diáknak lenni. A ládának más helyet kellene keresni.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2019.08.30 07:14]

20190825_15580420190825_160908
20190825_15581020190825_160904

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (235 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.