geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1949. Nagyvár (GCNAVA)

A Szentpáli-erdő maradéka (ma még...)

A Szentpáli-erdő maradéka (ma még...)

Turista-pihenő

Turista-pihenő

Gyurgyalag-telep

Gyurgyalag-telep

Útközben

Útközben

A vár központi platója

A vár központi platója

Sáncok

Sáncok

Nagyvár

Nagyvár

Útban a Kisvár felé

Útban a Kisvár felé

Kisvár

Kisvár

Kisvár sáncmaradványai

Kisvár sáncmaradványai
Szélesség N 46° 23,254'
Hosszúság E 17° 5,406'
Magasság: 204 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.02.08 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.02.08 15:50
Utolsó lényeges változás: 2018.08.03 15:15
Utolsó változás: 2021.04.06 10:23
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 118 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Nagyvár

Az iharosberényi földvár maradványok közül a Nagyvár rejti a geoládát (22*12*10 cm) a központi plató oldalában egy soktörzsű hársfa melletti lyukban. A közelben agresszív lódarazsak lehetnek, óvatosan közelíts! 2020-ban történt darázstámadás, és jóllehet hozzáértőktől úgy hallottam, hogy az áttelelő királynő által létrehozott új nemzedékek évente máshol építenek fészket, a körültekintés és a hirtelen mozdulatok kerülése nem árthat! A Kisvár felkeresése fakultatív.
A berényi Nagyvár maradványai Iharosberény határában találhatók, de könnyebb megközelíteni a 61-es út mentén fekvő Pogányszentpéter felől. Ha rövidebb túrát tervezel, a Megközelítés fejezetből a toronyiránti változatot részesítsd előnyben.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A Nagyvár megközelítése
Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve általános iránymutatásként ez a segédlet hasznos lehet.
1. Kerülővel, de legnagyobbrészt szilárd úton
A 61-es útról Pogányszentpéter nyugati végén térhetünk rá  N 46° 23,423' E 17° 3,667' [GCNAVA+1. elágazás] az északkeletre-keletre induló sárga sáv Sárga sáv jelzésre, amely szilárd erdőgazdasági úton indul. Az utat lezáró sorompó előtt parkolhatsz ( N 46° 23,555' E 17° 4,000' 158 m [GCNAVA+parkoló]). Én azt javasolnám, hogy ne vágj keresztül toronyiránt a halastó üzemi területén; jobb a békesség...a szilárd burkolatú út ugyan kerülő, de szép környezetben visz.

A parkolótól 4500 méter a célpont; a séta során a nagyarányú erdőirtás miatt végig széles kilátás nyílik a változatos felszínű dombvidékre.
Hamarosan kis kulcsosházat találsz pihenővel és gyurgyalagtelepes löszfallal,  N 46° 24,001' E 17° 4,883' [GCNAVA+kulcsosház] ahol a sárga sáv Sárga sáv jel balra letér és elhagyja utadat.
4000 méter után a szilárd út végetér. Itt ne haladj toronyiránt, az autófordulótól  N 46° 23,522' E 17° 5,427' [GCNAVA+járműforduló] balra indulj a völgy aljáig, ott fordulj az első nyiladékon jobbra.
Ha ezt a megközelítést választod, a Kisvár felkeresése további hosszabbítást jelent.

A várdombtól délre két duzzasztott halastó van, ezektől délre emelkedik a Kisvár  N 46° 22,843' E 17° 5,126' [GCNAVA+Kisvár] romjait rejtő domb. A Nyagyvártól délre kell indulni a nyiladékon, majd jobbkéz felé lehet megkerülni a tavakat. Az egész nem több egy kilométeres sétánál.

2. Toronyiránt
2.1. Az országútból itt ágazik ki és indul északra a Kisvárt közvetlenül érintő, majd a halastavak mellett vezető szekérút:  N 46° 22,158' E 17° 4,713' [GCNAVA+2. elágazás].
2.2. Rövidebb útvonal: átlagos időjárás esetén egy autózható szekérút  N 46° 22,276' E 17° 4,368' 234 m [GCNAVA+3.elágazás ] vezet a szőlőhegyen egy kőfeszületig  N 46° 22,754' E 17° 4,650' 208 m [GCNAVA+kőfeszület ]. Innentől nem túl járatos ösvényeket követhetsz a tavakig. A Kisvár ennél a megközelítésnél kis kitérővel kereshető.
A 2.1. vagy 2.2. esetben az óramutató járásával egyezőleg kerüld a tavakat.

Sajnos Somogyország túl sokáig volt a maradék Magyarország és az oszmán birodalom határvidéke, ahol a változó hadihelyzet miatt a várak ostroma mindkét fél részéről ismétlődött, és ennek eredményeként a várak teljesen megsemmisültek. A kő és tégla maradványokat a hálátlan utókor lebontotta, építkezéseihez elhordta, így az önfeláldozó küzdelmek helyét legtöbbször csak gyakorlott szemmel értelmezhető földmunkák jelzik.
Iharosberény területén két földvár romjai maradtak fenn: Kisvár és Nagyvár.
Mint máig élő nevük mutatja, a jelentősebb erődítés a Nagyvár volt. A Kisvár ennek az ellenséges csapatmozgásokat megfigyelő, 3-4 fős személyzettel ellátott elővára (góré) volt. Mindkettő szabadon választható pont volt a Somogyi Várak Jelvényszerző Túramozgalom keretében.


A Nagyvár történelme
A Nagyvár sáncai Pogányszentpéter mellett az Alsó-Szentpáli-erdőben rejtőznek. Eredetileg árkokkal és földtöltéses cölöppalánkkal kerített erőd volt, ahol annak idején folyamatosan 25-30 fő lovaskatona teljesített szolgálatot. A kis létszám miatt igazán csak a határmenti kisebb csapatmozgások esetén jelentett védelmet a környék menekülő lakosságának, de hadászati jelentősége a sok kisebb-nagyobb várból álló Lendva-Babócsa-Nagykanizsa-Csurgó-Miháld védőövezet keretében értelmezhető. Több forrás szerint a Nagyvár középkori eredetű, de megerősítése a többi délvidéki kis erődítésekhez hasonlóan a mohácsi csatavesztés utáni zűrzavaros időkre tehető. Szigetvár eleste (1566.) után a kis somogyi várakból a reménytelen helyzetbe került védők elmenekültek, és hogy a török ne tudja hasznosítani, a várakat felgyújtotta. Tahy Ferenc, majd Thury György kanizsai főkapitány rövidesen újjáépíttette, és védőket helyezett ide. Az erős Nagykanizsa eleste (1600.) után ezt a várat is megszállta a török, és közel egy évszázadra az oszmán birodalom határsávjába került. A tőle délre és keletre eső területeken (Somogy, Tolna, Baranya) a lakosság gyakorlatilag eltűnt: népirtás áldozatává vált, vagy rabszolgaként került az oszmán birodalom távoli vidékeire, jobb esetben földönfutóként északra menekült.
A vár központi platója ma is jól kivehető, a sáncok nyomai is érzékelhetők, de a korabeli szűkös lehetőségek miatt időtálló falak nem épültek, ezért romok nem maradtak, csak a földvédművek maradványain idézhetjük fel Magyarország nagy pusztulásának századát, az 1600-as éveket.
Inkey Pál 1896-ban millenniumi oszlopot emelt itt, amelyet 1954-ben elbontottak. Helyreállítására a rendszerváltás utáni években került sor, de ez is bánthatta valakik szemét: 2000-ben megsemmisült. Úgy látszik, a pusztítás öröme nemcsak az iszlám inváziós sereget vezérelte...

Thury György emlékezete

Balassi: Egy katonaének a Csak búbánat nótájára
...
4. Ellenség hírére vitézeknek szíve gyakorta ott felbuzdul,
5. Sőt azon kívül is, csak jó kedvébül is vitéz próbálni indul,
6. Holott sebesedik, öl, fog, vitézkedik, homlokán vér lecsordul.
...
Balassinál, aki maga is rettenthetetlen harcos volt, jobban leírni a végvári harcok neves és névtelen hőseit nem lehet.
Századokon át fennmaradt a jó híre-neve és szép tisztessége a legyőzhetetlen bajvívónak, Thury Györgynek (1519-1571), akit a kortársak magyar El Cid-ként tiszteltek. A krónikák 600 megnyert párviadaláról tudósítanak török vitézek ellen. Nagy tekintélyt szerzett a várpalotai vár kapitányaként is a vár megvédésével és Veszprém felszabadításával, ennek alapján a zalai végek és Stájerország kapujának számító Nagykanizsa várának kapitányává nevezték ki 1567-ben. A nevetségesen kevés anyagi forrás és a Habsburg uralkodói udvar félszívű támogatása ellenére Kanizsa várát és elővárait, így Berényt is megerősíttette, és személyes példájának segítségével igazi vitézeket faragott a várak személyzetéből. Kis csapataival sok rajtaütés során nagy veszteségeket okozott a megszállóknak.
A törökök gyűlölete fokról-fokra nőtt vele szemben, és bármi áron vesztére törtek.
A szigetvári bég 300 katonáját áldozta be ennek érdekében. 1571. április 2-án ezek felgyújtották Orosztonyt és lakóit rabszolgaságba hurcolták. Thury ennek hírét véve, Kanizsa összes, 150 főnyi lovas katonájával rajtuk ütött, és a foglyokat kiszabadította. A martalékul odadobott török sereg maradéka egy szűk völgybe húzódott, ahol az erdőben előre elrejtett 600 török rontott Thury seregére. Az elkeseredett csatában a törökök foglyul akarták ejteni Thuryt. Ő a helyzetet felismerve a dicső halált választotta: életével számot adott, páncélsisakját levetette, úgy harcolt utolsó erejéig a túlerővel szemben.
...
22. Az éles szablyákban örvendenek méltán, mert ők fejeket szednek,
23. Viadalhelyeken véresen, sebesen, halva sokan feküsznek,
24. Sok vad, madár gyomra gyakran koporsója vitézül halt testüknek.
...


Részletesebben itt olvashatsz erről
Állapot: kereshető

KRW értékelés (67 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.49 web: 4.70 átlag: 4.56

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


laszloistvan 2021.09.25 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

NagyKoli 2021.08.30 13:39 - Megtaláltam
Vigyázat ! A rejtek mellett lévő kiszáradt fába vannak a darazsak! Szerencsére csak egy-két őrszem volt ránk kíváncsi. Jobbnak láttuk eliszkolni. A láda azért meglett. Köszi a rejtést.

kivancsifancsi 2021.08.21 09:44 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2021.08.21 09:44 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Aniko & Gyuri 2021.06.11 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Ásványvadász 2021.05.22 14:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

SzandraTomi 2021.04.10 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük!

GeoFox 2021.04.10 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.60
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.10.1]

grudi 2021.03.15 18:33 - Megtaláltam
Köszönöm!

feketo 2021.02.20 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

ballasz 2020.12.06 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Aranyos kis vármaradvány. [Geoládák v3.7.6]

Csabiq 2020.11.30 15:03 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Október 6-án jártam itt az óriásoknál, de sajnos idő hiány miatt nem jutottam el ide. Ma eljött az ideje. Lódarázs már nem volt. Valószínű a dolgozók már elpusztultak, a királynő meg készül a jövő harcosainak a létrehozásával. Két fiatal szarvas bika megtisztelt a társaságával. A láda rendben van. [Geoládák v3.7.6]

ésKata 2020.09.17 17:08 - Megtaláltam
Óvatosan közelítsd meg a ládát, de a legjobb és biztonságos az lenne, ha a rovarfészektől biztonságos távolságra kerülne!
A GCDOUG láda után kísérleteztünk ezzel a ládával, aminek mentő kihívása lett a vége és még így is szerencsésnek tarthatom magam, hiszen túléltem. Visszapörgetve a történteket nem tudom, honnan szálltak a rovarok a fejemre. csak azt vettem észre, hogy kettő a hajamba szállt bele, 5-6 mérges harapást ejtettek, megcsípték a társam fejét, a jobb középső ujjam és a bal vállam, ahogy próbáltuk a rövid hajamból kiszabadítani őket. Azonnal felhagytunk a további kutakodással. Már az autó felé menet jelentkeztek az erős fájdalmak, csalánkiütés, és a gége összeszorulása jelezte, hogy nagy dózist kaptam a méregből. A patikába érve még kisérleteztünk azzal, hogy elég-e a Calcium sandoz, de végül a mentősök injekciója segített csak. A helyszínen se kedvünk, se időnk nem volt a rovarok azonosítására, akik haraptak és nem fullánkot használtak és nagyobb testűek voltak. A mentősök azt tanácsolták, hogy hordjak magamnál Claritine-t és Calcium Sandozt és vizsgáltassam ki, milyen csípésre vagyok allergiás. Azóta jártam kivizsgáláson a Korányi Kórházban. A főorvosnő megerősítette, hogy lódarazsak csíptek meg többször, ez okozta az erős reakciót. Ellátott súlyos esetre önbelövő injekcióval, enyhébb esetre Claritine-t javasolt, de ezen felül 4 tabletta szteroidot is be kell venni, ami csak receptre kapható. Ajtony jelezte, hogy az ősz beálltával egyrészt a rovarok nagy része elhullik, a maradék télre behúzódik, de kimegy írtani is. Mindenkit csak óvatosságra tudok inteni, a fánál se zúgás nem volt, semmi más jelet nem tapasztaltunk, ami előre jelezte volna a lódarazsak jelenlétét.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.09.20 08:04]

 
Liberty 2020.08.21 19:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
A Zalai-dombság és a somogyi táj természeti szépségeinek a felfedezése volt a mai geotúránk fő célja. Ismerve Ajtony rejtéseit, ezúttal is különleges helyszínt mutat be, a földvárak és sáncok nyomai jól kivehetők. Lódarazsakkal szerencsére mi nem találkoztunk, a láda jól megközelíthető volt. Köszönet a rejtésért.

Pogányszentpéter címere
pappcsalád 2020.08.21 19:07 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Atmosz&Zozmosz 2020.08.15 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.30
GCDOUG megtalálása, no és a sebeink rendbetétele után kerestük meg ezt a dobozkát. A rejtekhez közeli fán nagyon-nagyon nagy, és nagyon harcias lódarazsak laknak, meg is kergettek, szerencsére sikerült elmenekülnünk :-) Nem adtuk fel, és más irányból közelítve sikerült megtalálni a rejteket. A dobozkával minden rendben. Gyors logolás után irány Kaszó :-)
Köszönjük a rejtést!
U.i. 1: nagyon vigyázzatok a lódarazsakkal!
U.i. 2: sajnos rengeteg (de tényleg rengeteg) a szúnyog, riasztóval készülni kell!

Nyúlék89 2020.08.09 15:17 - Megtaláltam
Sajnos nem találtuk meg, pedig a leírás szerinti lyukat elvileg megtaláltuk. Nagyon sok volt a szúnyog és a közeli fán van egy darázsfészek, úgyhogy gazdagabbak lettünk egy csípéssel. Aki megy keresni legyen nagyon óvatos!
Szeretnénk kérni a képek alapján az elfogadást. Köszönjük :)

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.08.10 07:46]

IMG_20200809_154843IMG_20200809_155336
IMG_20200809_151756 
KKB 2020.07.02 17:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

margabat 2020.07.02 17:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
A frissen megjelenő GCDOUG Piros 1-es találata után a visszaúton ostromoltuk meg a várat, a várvédő szúnyogok derekasan küzdöttek, de végül mi győztünk (bár a csata jelentős véráldozattal járt a részünkről). :) Köszönjük a rejtést, külön örülök, hogy én lehetek a 100. megtalálója a ládának, ami a geoláda statisztikám szerint egyben a 100. megtalált somogyi ládám is! Úgy tűnik ma a kerek számok napja van. :)

Judit és Béla 2020.07.02 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Nagyszerű, pompás, remek!

KJ & GM 2020.06.27 10:45 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

IMG_0674IMG_0676
BRita72 2020.06.21 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtés!

Totht737 2020.06.21 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

tabletta 2020.06.13 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Korigumi 2020.05.24 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (121 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]