FAQ
1948. Szalónaki vár (A) (GCSZNK)

Carl Reiner: Szalónak vára (festmény)

Carl Reiner: Szalónak vára (festmény)

Városszalónak

Városszalónak

A vár és a híd a levegőből

A vár és a híd a levegőből

A kapu, és a vár bejáratához vezető híd. Innen nem is érzékelhető, hogy 15 méter magasan halad a várárok felett

A kapu, és a vár bejáratához vezető híd. Innen nem is érzékelhető, hogy 15 méter magasan halad a várárok felett

A külső várfal

A külső várfal

Az elképesztő híd

Az elképesztő híd

Lépcső, mely a Fekete udvarban a tömlöc feletti pénzverde ajtajához vezet

Lépcső, mely a Fekete udvarban a tömlöc feletti pénzverde ajtajához vezet

Üvegdíszek a külső várudvaron

Üvegdíszek a külső várudvaron

Ebben a falban keressétek

Ebben a falban keressétek

RÉGI - Erre menj a ládát keresve. Nem kell a szemben levő (tornyot kerülő) falig érni a rejtekig.

RÉGI - Erre menj a ládát keresve. Nem kell a szemben levő (tornyot kerülő) falig érni a rejtekig.

RÉGI - Itt keress, ahová Vica mutat!

RÉGI - Itt keress, ahová Vica mutat!
Szélesség N 47° 19,316'
Hosszúság E 16° 16,803'
Magasság: 382 m
Megye/ország: Ausztria
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.02.03 16:30
Megjelenés időpontja: 2008.02.06 22:00
Utolsó lényeges változás: 2022.04.18 19:50
Utolsó változás: 2022.04.18 19:53
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ferencz család
Ládagazda: Ferencz család
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Megtalálások száma: 344 + 1 sikertelen + 3 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2008-02 volt 15 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetenteWAP: A várfalban egy üregben petling rejtőzik, kővel eltakarva. A magas várfal miatt nagyon rossz a gps jel, a képen levő helyet keresd!!!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Szalónak vára ma is teljes fényében emelkedik Városszalónakon, az Ószalónak melletti településen (ma Stadtschlaining). A 12. századból áll még a várban a Kerektorony, vagy Öregtorony, amelynek aljában vártömlöc, felette a 15. századtól pénzverő műhely működött A várban kápolna, lovagterem található. Falai ma tudományos és kulturális rendezvényeknek adnak otthont, termeiben kiállításokat tartanak, értékes gyűjtemények láthatóak a várkastélymúzeumban. A várárok leglátványosabb részén amely a külső városfalon belülre esik, parkosítás folyik, játszóteret, sétányokat létesítenek. A várban működik az Európai Békeegyetem is.

(Öregtorony: a korabeli várak magját alkotta a vár többi építményétől elkülönülő, szabadon álló masszív torony. Magassága meghaladta a 25 métert, négyzet vagy kör alapjának átmérője pedig elérte a 10 métert. Bejárati ajtaja az első emeleten, a támadási oldallal szemközt nyílt, a földszintjén legfeljebb lőréseket hagytak. A vár védőinek végső menedékhelye volt, lakóhelyiségeket nem alakítottak ki benne. Esetenként a toronyőrség itt szállt meg.)

A vár története:
A szalónaki vár a Fehér-patak völgyében emelkedő sziklára 12. - 13. században épült, alapítása a németújvári II. Henrik gróf nevéhez kötődik. A vár neve szláv eredetű, Zlomuk, Slomuk formában említik először 1271-ben. A név számos átalakulás után Szalónak, illetve Schlaining formában került át a magyar, és a német nyelvbe.
A Németújvári-család elűzése után a kanizsaiak tulajdonába került (1327-1371), majd egy Tompek nevű birtokos után, a 15. század elején Debrentei Basi szerezte meg a várat. Szalónak a 15. században élte fénykorát, miután 1445-ben III. Frigyes foglalta el és 1446-ban kapitányának, Baumkircher Andrásnak adta birtokba. Ő fejedelmi igénnyel bővítette ki az erődítményt és a várkastélyt. Kereskedőket és iparosokat telepített le a várfalakon kívül és ezzel lerakta Városszalónak község alapjait. A települést Baumkircher városfallal erősítette meg. A pálos szerzetesek számára templomot és kolostort épített a községben. Ahogy Baumkircher András jelmondata megfogalmazta: "Egy várat az ördögnek, egy várost a világnak és egy kolostort a mennynek." A település 1463-ban vásártartási jogot és vámmentességet kapott.
Baumkirher kezdetben III. Frigyes császárt támogatta, később Mátyás király oldalára állt és a magyar uralkodó szolgálatában több hadjáratot vezetett a Stájer városok, elsősorban Hartberg, Fürstenfeld és Feldbach ellen. III. Frigyes 1471-ben elfogatta és Grácban a két Mura parti városkapu között, nyílt utcán lefejeztette Baumkirchert. A szalónaki birtok előbb fiai, majd unokája, Barbara tulajdonába került, aki négyszer ment férjhez. (Első férje gróf Stubenberg volt, akinek címere a második várkapun látható.)
I. Ferdinánd 1527-ben Batthyány Ferencnek, a híres törökverő hősnek ajándékozta Szalónakot, a Baumkircher örökösök ellenállása miatt azonban sokáig nem tudta elfoglalni a birtokot. 1544-ben is csak a szalónaki uradalom felét sikerült megszereznie, míg a másik felén a Kanizsai örökösök Nádasdyak és az Újlakiak osztoztak. 1574-ben az egész birtok Batthyány család tulajdonába került.
1529 és 1532 között a török pusztította el a várfalakon kívül fekvő települést, 1605-ben pedig Bocskai csapatai perzselték fel Városszalónakot. A Batthyányak idején újabb fellendülés korszaka köszöntött nemcsak a várra, de a községre is. A várúr sok kézművest, elsősorban csizmadiát telepített le Szalónakon. A 15. században pompásan kiépített erődítmény 1574-ben az átépítéssel nyerte el mai formáját. A 17. században zsidó kereskedők behívásával igyekeztek fellendíteni a Batthyányak a község gazdasági életét. A 18. század végén már a lakosság fele zsidó volt. Erre a korra emlékeztet a régi zsinagóga épülete. A Batthyányiak alatt a vár katonai erősségből gazdasági központként működő lakóvárrá alakult.
Szalónak - százötven évi osztrák közigazgatás után - 1648-ban került vissza Magyarországhoz. A Batthyány-család az első világháború előtt eladta a szalónaki birtokot, amelynek tulajdonjogát-két átmeneti birtokos után-a Budapesti Hermes Bank szerezte meg.
1910-ben 1046, többségében német lakosa volt a településnek, jelentős magyar kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Vas vármegye Felsőőri járásához tartozott.
A második világháború után a vár elhanyagolt állapotba került. 1956-ban magyar menekültek átmeneti tábora volt. Egy évvel később dr. Udo Illig, nyugalmazott osztrák kereskedelmi miniszter vásárolta meg a várat. Az új tulajdonos nagyon sokat tett a szalónaki vár helyreállításáért. 1980-ban a vár a tartomány tulajdonába került.

(forrás -szöveg, 1. és 3. kép: varak.hu)

A vár látogatói számára táblákkal kijelölt parkolóban álljatok meg, innen rövid sétával juttok a rejtekhez, ami a falban van, egy üregben kővel eltakarva - petlinget keress. Itt a várfal igen magas, ezért rossz a gps jel, nézzétek a képet, a jellegzetes falszöglet és az új bejárat előtt kb. 8 méterrel, kb. 120cm magasan keressetek! (Sajnos itt a rejtek környékén szembesültünk azzal a meglepő dologgal, hogy Ausztriában is van eldobált szemét.)

Már a parkolóból megdöbbentő a vár csodás épülete, és főleg a kapujához vezető híd, mely 70 méter hosszú, és 12 tartóoszlopát, melyek közül a középsők a 15 méteres magasságot is elérik, téglaboltívek kötik össze.
A vármúzeum nyitva tartása naponta 9-17 óráig tart virágvasárnaptól (húsvét előtti vasárnap) október végéig. A belépőjegy 7,3 euro, de családi kedvezmény van. A láda megkereséséhez nem szükséges belépőjegyet váltani, sőt a regényes szép lovagvár részben bejárható, megtekinthető jegy nélkül is, a kiállítások, és a belső részek kivételével. Még a harmadik kapun is be lehet menni a Fekete udvarba, ahol a Kerektorony áll, és az egykori pénzverdéhez vezet fel a falépcső.
A városfalak maradványai még láthatók szerte a településen, érdemes sétálni egyet a csodaszép polgári házakat is megnézve Városszalónakon. Egy-egy bástya, vagy falrészlet ma magánház udvaráról tekint ki ránk.

Minket teljesen lenyűgözött a szédületes méretű híd, a várárok, a tornyok, a falak, a kapuk, az udvarok. Reméljük Ti is így jártok!'

Ládatörténet
2022.04.15. - szollosi73 játékostárs új petlinget rejtett - köszönet érte - újra kereshető [Admin (szikizso)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (242 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.44 web: 4.66 átlag: 4.60

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


csehipest 2022.07.18 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

Paul 2022.07.16 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

joove 2022.06.25 13:38 - Megtaláltam
Biciklis kör Ausztriában. Köszönjük a rejtést.

bagolyvera 2022.06.19 12:40 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

nmárti 2022.06.01 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.62
Újratöltve egy csoportos kirándulás keretében. A vár készen áll, bár nekem a kiállítások kicsit unalmasak. Kár, hogy a toronyba nem lehet felmenni, onnan lehet szép a kilátás.

2020:Csatlakozom az előttem szólóhoz, még felújítanak. Köszi a rejtést!

szikizso 2022.04.18 19:55 - Egyéb
Piros kereszt A rejtés több, mint másfél év beteg állapot után újra kereshető. A ládagazda már nem aktív és nem látszott a javítási szándék sem. Ezek alapján javaslom a láda adoptálhatóvá tételét.
szikizso - ládadoki

Reggel 2022.04.15 19:16 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Újrarejtve!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

Szalónaki vár-1Szalónaki vár-2
Szalónaki vár-3 
szikizso 2020.09.19 23:26 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


tabletta 2020.08.12 16:30 - Megtaláltam
A várat felújítják, nem lehet bemenni, de egyszer csak mégis bent találtam magam.
Sajnos az építési törmeléket pont a ládánál rakták le, úgyhogy gyors terepszemle után kénytelen voltam feladni. Én, mint a rossz hír hozója, a felnégyelés helyett, inkább a találat elfogadását szeretném választani.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.09.19 20:58]

IMG_20200812_163549IMG_20200812_163448
IMG_20200812_161627IMG_20200812_163043
kingajani 2020.07.22 20:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

aknitram 2020.07.22 20:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

Lia és Sanci 2020.07.11 19:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

Szabó família 2020.06.13 12:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

Macusa 2020.02.22 12:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.20
Nagyon szép környezetben, csinos kis vár.
Jelenleg csak kívülről lehet megnézni, körbesétálni.
Köszönjük!

Ignis9 2020.02.16 10:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.91
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. :)
A vár 2021. május 15-ig zárva van.

DSCN3435 
NémethBlacky 2020.02.14 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon szép környezetben van. Szuper kirándulási helyszín.
[Geoládák v3.3.2]

GARRI85 2020.01.04 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Brigi&Kristóf :) [Geoládák v2.2.5]

cosinus0 2019.09.29 10:10 - Megtaláltam
Ok, a láda könnyen meglett a segítő leírásnak köszönhetően. Amikor a parkolónál kiszálltam a buszból, mindjárt az tűnt szembe, hogy hogy lehet oda lemenni. de szerencsére észrevettem a levezető ösvényt, amin már egyszerű volt. A várat is megnéztük, ami nekem kívülről jobban tettszett. Köszi a rejtést!

20190929_09254620190929_092600
20190929_09293420190929_093746
20190929_094242(0)20190929_095054
h725 2019.08.20 11:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Az oldalt nyitva lévő kapun sétáltunk be, és jártuk a vadregényes kert egy jó részét. Mintha egy igazi erdőbe tévedtünk volna. Kellemes barangolás volt. A vár monumentális, alulról nézve, különösen. Köszönjük a rejtést !

Bogi, Zsófi, Vali, Zsolt

Fentről nézveInnen is látványos
A várfalonVadregényes helyeken
dagadt 2019.08.10 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

csipet_csapat 2019.07.21 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Megtaláltuk. A Várban éppen kézműves-vásár volt. Vettünk is egy cuki bébirucit:) Köszönjük a rejtést. [g:hu 1.6.4]

IMG_20190721_131200IMG_7948
IMG_7956 
Gyugyu95 2019.04.21 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.30
Csodás hely! Köszönjük!

Bakelitusz 2018.12.29 23:59 - Megtaláltam
Végre, itt is jártunk!! :)

housefly 2018.10.22 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

böbe 2018.10.07 15:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.75
Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (348 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]