FAQ
1960. A tápai Krisztus (GCTAPE)

A három költő a Tisza-parton

A három költő a Tisza-parton

Babitsék Juhász Gyulával

Babitsék Juhász Gyulával

A múzeum előtt az ünnepelt és néhány barátja

A múzeum előtt az ünnepelt és néhány barátja

Ők még ilyet láthattak

Ők még ilyet láthattak

Dombormű a szülőházon

Dombormű a szülőházon

A Tiszára néző szobor

A Tiszára néző szobor

A tápai Krisztus ma

A tápai Krisztus ma

Súgás: ezen a képen még nincs ott a láda

Súgás: ezen a képen még nincs ott a láda

Zsuzsi és Kriszti a láda helyétől pár méterre

Zsuzsi és Kriszti a láda helyétől pár méterre

A tápai templom téli éjjelen

A tápai templom téli éjjelen
Szélesség N 46° 15,347'
Hosszúság E 20° 11,666'
Magasság: 85 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.02.10 20:00
Megjelenés időpontja: 2008.02.13 22:20
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 10:25
Utolsó változás: 2021.05.31 20:28
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Zsuzsi, Kriszti, Flóri
Ládagazda: Varhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 667 + 4 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Varhelyi készítette.


Háromállomásos multi, a végén egy kisméretű ládával. Ezek révén egy Juhász Gyula-versre szeretném felhívni a figyelmet, aztán bemutatok egy ősi falut, Tápét és végül megemlékezem egy régi gyalogtúráról, amit Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály és felesége Török Sophie tett. Tulajdonképpen ezt a túrát kell újra bejárni.

Az első pont Juhász Gyula szülőházának az emléktáblája. N46 14.839 E20 08.979 Az első jelszórészlet a kétjegyű szám a koszorútartó kampó mellett. (Jelenleg építkezés miatt nem látható a szám. Ezért a segítség: Ezt a számot sokan szerencsétlennek tartják.)
A második pont a Juhász Gyula-szobor a Tisza-parton. N46 15.043 E20 09.101 A jelszórészlet az itt olvasható vers 4. sorának utolsó szava.
A harmadik a tápéi bádogfeszület, ahol a láda is megtalálható. N46 15.347 E20 11.666 Ebben van a harmadik, utolsó jelszórészlet.
A láda egy 10x9x8 cm-es vasdoboz. Segítség: nem kell bemászni.
Ha valami miatt nem érhető el a láda, az utolsó (a harmadik) jelszórészlet a tápéi templom előtt is leolvasható. N46 15.615 E20 12.260 Egy ott emelt emlékmű templom felöli oldalán lévő felirata 4. sorának egyetlen szava. A jelszó 16 karakterből áll összesen.

Nézzük először a túrát.

1. Juhász Gyula házát, ahol az édesanyjával élt, 1926-ban lebontották. Ebben a házban lakott korábban Juhász Gyula nagyszüleinél egy darabig Petőfi Zoltán is. Sokat vesztett Szeged azzal, hogy az ősi belváros, a Palánk romantikus, macskaköves sikátorait felszámolták. Ma itt a Klinika-kert terül el.
A Klinika-kertbe öt kapun lehet bejutni: kettő a Tisza-parton van, egy-egy a Tisza Lajos körúton, a Dóm téren és a Somogyi utcában. Engedély nélkül ide nem lehet behajtani, ezért ezt az első pontot gyalog vagy biciklivel kell megközelíteni. Parkolni a Tisza-part ezen szakaszán nem lehet, de a többi bejárat közelében van parkolóhely, igaz hétköznap fizetni kell érte. A legegyszerűbb, ha a második pontnál parkolsz, a Roosevelt téren.
2. Rövid sétával érjük el a folyóparti Juhász Gyula szobrot, Segesdi György alkotását. A költő a szeretett Tiszát nézi s mereng. Ez itt egyébként a volt Makai piac majd Hal piac nevű tér, ahova a tanyákról jövő kisvasút 1975-ig hozta a kofákat. Ma tehát Roosevelt térnek hívják. Híres a sarki halászcsárda, és emléktábla hívja föl a figyelmet arra is, hogy itt lakott Szent-Györgyi Albert 1935 és 1940 között.
3. Most jön az út java, végig a Tisza-parton. Elhaladunk a Belvárosi híd alatt majd a Móra park mellett. Érintjük a Móra Ferenc Múzeumot, aztán a Felső Tisza-parton a Pick Szalámi gyárat is. A vízisport-telep után a töltés mellett jobbra ott vannak a halászcsárdák, az Öreg Körösy és a Kis-Körösy, ahol jókat lehet enni. Maradjunk a töltésen. Észrevétlenül jutunk át Tápéra a téli kikötő után, és amikor a kütyü balra mutat, menjünk le a töltésről. Ott lesz a tápai Krisztus. Csak egy bádogfeszület, nem nagy szám, de az 1923 pünkösdjén megjelent Juhász Gyula-vers emlékezetessé tette.

Tápén mindenképpen körül kell nézni, hiszen a helyi tudás szerint ez a világ közepe. Nem véletlen, hogy az ismert dalban Szeged a Tápéval való viszonyában határozódik meg. (Szeged híres város, Tápéval határos...)
Két dolog érdemel külön említést. Az egyik a Vártó utca 4. sz. házban található: ifj. Lele József néprajzi gyűjteménye. N46 15.537 E20 11.197 Kedd és vasárnap közt 10-17 óráig ingyenesen látogatható.
A másik a Szent Mihály-plébániatemplom (a koordinátákat már megadtam feljebb), ami a XIII-XIV. század fordulóján épült egy még régebbi templom helyén. Nagyon értékes, kora gótikus Árpád-kori emlék a mai kereszthajónak a szentélytől jobbra eső része és a mellette álló torony alsó fele. A hajdani szentély falán az 1940-es években Árpád-kori freskótöredékek kerültek elő. Ma a templom ősi része kívül fehérre van meszelve, a többi sárga.

Tápé nevének etimológiáját Horger Antal fejtette meg. Egy Tápag nevű személyről kapta a nevét (ez török szó, szolgálatot, tiszteletet jelent), csak a g szerű hang a végéről lekopott. A régies tápai melléknévi forma is erre utal.

Ha gyalog kerestük meg a ládát, helyi busszal térhetünk vissza Szegedre.
Tegyük föl, hogy ez egy teljesítménytúra. Akkor a következő szintidőket adnák meg a szülőháztól a feszületig, illetve a templomig:
- gyalog: 1 óra / 1 óra 10 perc.
- biciklivel: 15 perc / 20 perc.
- autóval (csak a második ponttól, mert az elsőhöz nem lehet autóval menni): 7-10 perc, a forgalomtól függően.

Végül pedig arról szólok, hogy a híres költők miért is járták le ezt a túrát.
1923-ban vagyunk. Sok szomorú sőt tragikus élmény érte Juhász Gyulát az utóbbi időben. Fájlalja Trianont, gyermekkora színhelyeinek elvesztését, valamint az elbukott forradalmakat is, amikben hitt. Jogos nyugdíját nem folyósítják, csak az írásaiból él. Atrocitások érik. Például "nemzetvédő" fiatalok megverik a Tisza-parton, mert azt hiszik, hogy a fekete ruhás, szakállas férfi zsidó. Barátját, Heller Ödönt, a tápéi festőművészt átlőtt fejjel húzzák ki a Tiszából. Valaki nem akarta, hogy tanúskodjon egy perben. Ilyen világ volt akkoriban.
De az 1923-as év Juhász Gyula negyedszázados költői jubileuma is egyúttal. Egy tisztelője megszervezi a nagy eseményt, melyre meghívja a költő évtizedek óta nem látott barátait is, akikkel 20 évvel korábban együtt járt Pesten egyetemre. A Korzó moziban van a fő ünnepség, mindenki melegen méltatja Juhász Gyulát, verseit lelkes közönség előtt szavalják. (A hatalom nem képviselteti magát.) Elkészül a híres fénykép a múzeumnál, ahol ott van Móra Ferenc és a 18 éves József Attila is. Este a dalkör szerenádot ad a szülőháznál. Másnap pünkösdhétfőn (1923. május 21-én) csak ők négyen (Juhász Gyula, 40 éves, Babits Mihály, 40 éves, felesége Török Sophie, 28 éves, Kosztolányi Dezső, 38 éves) kisétálnak Tápéra. Talán azért teszik ezt, mert előző nap jelent meg először nyomtatásban A tápai Krisztus, és a pesti költők kíváncsiak lehettek arra, hogy mi ihlette ezt a szép költeményt - meg a többi Tápéról és a Tiszáról szóló Juhász Gyula-verset. Bár tudhatták, hiszen Babits az egyetem után Szegeden élt és tanított, Kosztolányi pedig erről a vidékről származott. Úgyhogy inkább ők is az ihletért jöhettek ide.
Akkoriban még nem épült össze Tápé Szegeddel, csak poros utak voltak tömegközlekedés nélkül. Kifelé ők is a töltésen mentek, megtekintették a keresztet, ami akkor nem ott volt, ahol most. Lementek a kompkikötőbe, beszálltak egy Tiszán ringatózó ladikba aztán eljutottak az ősi templomig.
Gyalog jöttek vissza is az egész napos kirándulásról, de már az országúton.
A fényképeket Babitsné készítette Kodakjával, és később mindannyian írtak egy-egy cikket a tápéi kalandról.
(Az információk nagy részét Péter László írásaiból vettem.)

Ha tehát jó idő van, sétáljátok le ezt az utat a költők nyomában, és bár ma már nem fogtok népviseltbe öltözött menyecskékkel találkozni, talán a hely szelleme és a kirándulás maga így is nyújtani fog némi élményt, esetleg ihletet is.

Juhász Gyula sírja a Belvárosi temetőben itt van.

 N 46° 14,839' E 20° 8,979' 91 m [GCTAPE-1]
 N 46° 15,043' E 20° 9,101' 90 m [GCTAPE-2]
 N 46° 15,347' E 20° 11,666' 85 m [GCTAPE-3]
 N 46° 15,615' E 20° 12,260' 87 m [GCTAPE+templom]
 N 46° 15,537' E 20° 11,197' 85 m [GCTAPE+múzeum]
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (369 db): környezet: 4.42 rejtés: 4.70 web: 4.64 átlag: 4.59

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Ákos85 2022.07.28 19:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Karol 2022.07.28 19:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.6]

Varhelyi 2022.07.25 17:59 - Egyéb
A karbantartás megtörtént.

Varhelyi 2022.07.25 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Ellenőriztem a ládát és aránylag rendben találtam. A helyiek gondját viselik talán.

Sherlockné 2022.07.16 19:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Megtaláltuk, köszönjük!

gubi_2 2022.07.11 13:37 - Megtaláltam
Ez is megvan, köszönjük a rejtést! Az első két pontot már hamarabb meglátogattuk, most elmentünk a végládához is. Megnéztük a tápéi zemplomot is, mindenkinek ajánlom, nem jétköznapi elrendezésű. [Geoládák v3.12.10]

eazs 2022.06.26 14:38 - Megtaláltam
Köszönjük

takodana 2022.06.15 16:22 - Megtaláltam
Nagyárvízi nagy séta megfejelve még egy hosszú sétával. Köszi a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

k.makszi 2022.06.06 22:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

FeldmanZ 2022.06.06 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Aleph & Rita 2022.05.25 11:30 - Megtaláltam
A jelszó első részét még előző nap meglestük, ma meg kisétáltunk Tápéra, a Krisztushoz.
Köszönjük a lehetőséget!

Szandra1991 2022.05.15 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Megvan, köszönjük

dobozipatikus 2022.05.11 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

totik 2022.05.01 10:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Barbidzsiii 2022.04.23 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Láda is rendben, a helyén van. [Geoládák v3.12.8]

Kogerj 2022.04.20 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

smico50 2022.04.15 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Mackó és A Méz 2022.04.11 20:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Bence2009 2022.04.09 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Csapdoki 2022.03.19 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.14
Fordított sorrendben de meg lettek a helyszinek.Kösz.

annoca96 2022.03.15 17:25 - Nem találtam meg
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

[Elutasította: Varhelyi, 2022.03.21 21:15]

Renaaata 2022.03.15 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Bezol 2022.03.15 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Pityeszti 2022.02.01 16:42 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

Lindisti 2022.01.02 10:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :)
A feszületnél nem találtuk meg a ládát, ezért eljöttünk a kb 1 km-re lévő templomhoz a pótjelszóért. Akinek ideje engedi - ha a ládát meg is találja, mindenképp látogasson el a templomba! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (682 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]