FAQ
1977. Szelek-barlang (Erdély) (GCSONK)

A Sonkolyosi-szoros

A Sonkolyosi-szoros

ládahely volt

ládahely volt

kapaszkodni, nem leesni !!!

kapaszkodni, nem leesni !!!

a kutatók egy része

a kutatók egy része

Na Ő a barlangászlányka

Na Ő a barlangászlányka

a parkoló az első függőhíd előtt

a parkoló az első függőhíd előtt

a túravezetés; ő*őm és bó*ogság

a túravezetés; ő*őm és bó*ogság

az 1. függőhíd

az 1. függőhíd

balra a Sebes Körös, míg jobbra a Misid-patak

balra a Sebes Körös, míg jobbra a Misid-patak

A Kastélytól balra volt a láda (innen nézve)

A Kastélytól balra volt a láda (innen nézve)
Szélesség N 46° 56,360'
Hosszúság E 22° 32,626'
Magasság: 358 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.02.23 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.03.08 20:20
Utolsó lényeges változás: 2020.10.13 09:43
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Mohapafrany
Ládagazda: mohapafrany
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 126 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Átmenetileg virtuálissá tettem a ládát. Az adott koordinátán lévő tábla 3. sorának első szava a jelszó.

Vársonkolyos a romániai Bihar megyében a Sebes Körös által átvágott szorosok között található. Sonkolyos, illetve a Rozstelek-patak széles völgye, két részre osztja a szorost. A Barátka és Sonkolyos közti szakaszon található a Nagy Magyar és a Szelek-barlangja, valamint három függőhíd is átíveli ezen a szakaszon a folyót. A szoros második szakasza, Sonkolyos és Rév között található. A híres Révi-szoros is megannyi barlangnak és egyéb természeti csodának a gazdag tárhelye, mint a Zichy-barlang az egykori turistaházzal, vasútállomással, valamint a szoros felett körbeérő turistautakkal. Ez a csodás természeti környezet rejti a Királyerdőben elhelyezett 9 ládikám egyikét, a Szelek-barlangja közelében.

Szelek barlangja (Peştera Vântului)
A Kárpát-koszorú legnagyobb mészkőben képződött barlangjáról van szó. Fél évszázados kutatása során több mint 50 km hosszúságban sikerült feltárni. A barlang négy főbb szintje, az alsó aktív és a fölötte kanyargó 3 fosszilis, kb. 200 millió évvel ezelőtt leülepedett közép-triászi korú mészkövekben fejlődött ki. Rendszeresen, évente megrendezett esemény egy kutatótábor, amely 8-10 napig tart általában. Ez alatt a részt vevők végig lent vannak a föld mélyén, és rendületlenül kutatják, térképezik a végeláthatatlan ementáli labirintust. Egy ilyen tábor résztvevőjeként a tábor kezdetén rejtettem a ládát a barlang közelébe.

Megközelítése
Várad (Oradea) felől ajánlatos a Kolozsvári 1-es főúton közelíteni. 40 km-re Váradtól következik Élesd (Alesd), majd újabb 15 km után érjük el Köröstopát (Topa de Criş). Itt jobbra térünk Rév (Vadu Crişului) felé. Másfél kilométer után el is érjük a falut, itt ismét egy kereszteződéshez értünk, ahol balra fordulunk  N 46° 59,400' E 22° 31,350' 300 m [GCSONK+Rév] Sonkolyos felé. Egy dombon áthágva, egy nagy bal kanyarral térünk vissza a Sebes Körös partjára, miközben megkerültük a híres Révi szorost. Pár száz méter múlva elérjük a vasútállomást,  N 46° 56,897' E 22° 32,193' 320 m [GCSONK+állomás] ahol dönthetünk, merre menjünk tovább. Jobbra át a hídon, majd balra a házak közt, megkeresve a kék háromszög jelzést, feljuthatunk a diáktáborhoz, (Kastély)  N 46° 56,470' E 22° 32,809' 357 m [GCSONK+parkoló] ahol szállás is akad, majd innen gyalogosan tovább a Kék háromszög jelzésen a természetes kilátóig, ahol az egyetlen nagy függőleges alakú sziklahasadékban a levelek alatt lapul a láda. Kéretik nem letérni a kitaposott ösvényről, mert veszélyes is lehet. Alattunk 52 m mélység van !!! Ebben az esetben szintet csak minimálisat kell menni, így ez a könnyebbik megközelítési mód is, már ha a kocsinkkal felenged az időjárás a meredek kaptatón. Több járművel és nagyobb busszal semmiképp ne próbálkozzon senki. Kb. 3 autó számára van hely a turistaház előtt, a kapu rendszerint zárva van. A Kastélytól a ládáig kb 10 perc szükséges, no és bakancs.

A másik verzió; Az állomástól egyenesen haladunk Kőrösbánlaka felé (kis jobbra-balra cikkcakk az állomás mellett) elhaladunk egy nagyon csúnya gyárépület és a szép Körös között egy vasúti alagútig.  N 46° 56,590' E 22° 32,968' 326 m [GCSONK+alagút] Itt az út élesen balra fordul egy vasúti átjáróban, ám mi egyenesen megyünk egy poros úton tovább a folyó mellett. Ezen az úton be tudunk menni egészen a Zenovia menedékházig, vagy akár megállhatunk az első függőhíd mellett.  N 46° 56,332' E 22° 32,769' 306 m [GCSONK+függőhíd] Én ezt az utóbbit ajánlom, bár szezonban itt sok a turista és esetleg nincs hely megállni. A hídon óvatosan átkelve (elsőre nagy élmény) egy rétre érünk. Itt sátrazni is lehet. A barlang bejárata a rét felett jobbra található, de be van zárva. Ha valaki érdeklődik, nálam vagy a Kolozsvári barlangászoknál lehet jelentkezni. A barlang mellől illetve a hármas forrás felett indul először a Sárga négyszög (természetvédelmi terület határa), majd kicsit feljebb kecmeregve a Kék háromszög is láthatóvá válik. Innen mint a hegyi kecskék, jelzem nem könnyen, de fel lehet jutni biztonsággal a kilátóig, csak a visszaguruló kavicsokra kell ügyelni. A függőhídtól a ládáig kb 15 perc a menetidő, de ezt sem a távolság, hanem inkább a terepi nehézségek indokolják. A szédülősek és edzetlenebbek inkább körbe menjenek.

Ajánlott; a Királyerdő hegység turistatérképe (1:50e), vagy Szigethegység térkép (1:200e), de jó egy Erdélyi autóstérkép is (1:500e). ( A GPS-ben, mint útvonaltervezőben, ne bízz meg teljesen errefelé)


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ládatörténet:
2018. okt. 23. Mikulás, Bal3, kivancsifancsi és Fidorka újrarejtették a régóta betegeskedő ládát. Köszönjük. [Admin(Fazék)]
2020. október 13. A ládadokival egyeztetve a láda virtuálissá vált átmenetileg.
'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (73 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.61 web: 4.76 átlag: 4.74

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


karcsi9641 2022.12.16 12:59 - Megtaláltam
Köszi

kawalaja 2022.09.18 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zoli96 2022.08.28 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

morph 2022.08.06 19:58 - Megtaláltam
A leírás nem illeszkedik a jelenlegi virtuális rejtéshez: lentről érdemes indulni. Mi először fentről próbálkoztunk: a kastély bejárata előtt egy autó épp elfér, itt parkoltunk és mentünk fel gyalog "szintben alig" kaptatva a kilátópontig. Lenyűgöző volt a látvány, tényleg megéri feljönni, ide, de bosszantó volt, hogy ötletünk sem volt, hogy hogy kéne a pontig eljutni. Elindultunk egy ösvényen, de nem tudtuk, hogy pontosan merre visz, és nem is akartunk később visszakapaszkodni esetleg a völgyből, így visszafordultunk, és autóval mentünk a függőhídig. Mivel a térképen nem volt út a pontig (sőt, eddig a barlangbejárat sem szerepelt az OSM adatbázisban!), szinte toronyiránt indultam neki. Több tábla is volt, én szerencsére a megfelelővel próbálkoztam, majd kicsit megpihentem és élveztem a barlangból előtörő hűs levegőt.

A megkezdett ösvényt, a barlangot, és az ahhoz vezető utat felrajzoltam az OSM-re, így az utánam jövőknek már könnyebb lesz.

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

IMG_4737IMG_4743
IMG_4744IMG_4754
IMG_4757IMG_4759
magadas 2022.07.27 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

TS 2022.06.18 14:41 - Megtaláltam
A Csabai Bihargók szervezésében jutottam el erre a vidékre. A buszról Körösbánlakán szálltunk le és indultunk neki a tervezett túrának és 14 km megtétele után szálltunk vissza, de már Sonkolyoson. A faluból felmentünk egy nagy domb tetejére ahol két medveölő kutya állta utunkat. A békesség kedvéért toronyiránt mentünk le a Körös-kanyarnál lévő piknikező helyre. Kis pihenő után felmentünk a Simon-dombra, melynek tetejéről remek rálátás van A Sebes-Körösre és a Sonkolyosi-szorosra. Innét leereszkedtünk a Nagy Magyar-barlang elé. Akik még nem voltunk bent, 12 lei belépő jegy kifizetése után átsétálhattunk a folyó felett átívelő függőhídon, mely egyenesen a barlang 42 méteres szájába vezet. Mintegy fél órás barlang látogatás után kitérőt tettünk a Szelek-barlang előtt lévő tisztáshoz, átsétálva a másik függőhídon. Míg a csoport pihent, én felmentem a jelszót megkeresni. A középső függőhídon kelt át a csoport és indult be a Misid-völgybe mire utol értem őket. Néhány km után a köveken átlépdeltünk a patakon és a kék háromszög jelzésen felmentünk egy kilátó ponthoz, ahonnét remek kilátás tárult elénk. Alattunk a Szelek-barlang előtti tisztás, szemben a via ferrátás sziklafal, ahol éppen kapaszkodtak felfelé a bátrabbak. Lefelé elhaladtunk a volt Zichy vadászkastély mellett, ami már egy ideje zárva van.

maerlyn 2022.06.07 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Simon4 2022.06.05 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyon szép vidék!

paidlp 2022.04.22 09:32 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést!

bandiby 2021.10.30 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.01
Megtaláltam köszönöm a rejtést.

GeoEvike 2021.10.15 11:27 - Megtaláltam
3 napot főként barlangászással töltöttünk a Királyerdőben a környéken Totival. Pénteken a Szelek-barlangjában, és a Dámosi-karsztfennsíkon, szombaton a Ciur-ponorban tettünk fantasztikusan szép és roppant intenzív hosszú túrákat. Vasárnap a kötéltechnikás Páfrányos-barlang volt a program, utána pedig a csodálatos Fehérkő-szurdok kilátójához és a csúcsához is felcsattogtunk az aranyló lenyugvó napsütésben. Ferrata felszerelést vittünk ugyan, de már nem volt idő rá. Köszönjük szépen a lehetőséget!
Évi, Toti

szlibud 2021.08.10 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Paul 2021.07.07 19:52 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.12]

nmárti 2021.04.23 13:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.57
Ezt majdnem elfelejtettem, készülve a következő erdélyi túrára vettem észre, hogy nem jelentettem be. Köszi a rejtést, nem tudom,mikor voltunk itt.

tabletta 2020.10.18 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Beckoval. [g:hu 1.6.4a]

becko 2020.10.18 16:33 - Megtaláltam
megkerült

grovana65 2020.07.05 10:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.95
Köszi! [Geoládák v3.12.2]

memento 2019.09.28 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Sajnos elég rossz álapotban van, jelszó csak részben látszik.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.10.30 17:27]
[Jelszó részletét tartalmazó képet módosítottam, LogBíró, 2019-10-30]

a 
Csizmások 2019.09.19 19:13 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Csuek 2019.07.05 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.09
Sajnos a láda nincs az üregben. Az egyesületi doboz címkéje volt csak a helyén. A feltöltött kép alapján szeretnénk kérni az elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.08.15 18:55]

IMG_1831 másolata 
ha8je 2019.06.09 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.18
Valami csodálatosan szép ez a hely, jártam már itt korábban, a sziklaperemről lenyűgöző a kilátas. Köszönöm, hogy itt lehettem!
A ládát sajnos nem találtam meg az üregben, helyette valami rágcsálóírtó szer volt.
A feltötött képek alapján kérem elfogadni.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.08.15 18:54]

IMG_20190609_141040IMG_20190609_141116
IMG_20190609_141800IMG_20190609_143639
IMG_20190609_144850IMG_20190609_145332
IMG_20190609_145346 
Hey-ho 2018.10.30 08:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

kivancsifancsi 2018.10.23 10:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.30
Remek három napot töltöttünk el a Király-erdőben Mikulás és Bal3 társaságában. Az őszi erdő, a kis szurdokok, számtalan barlang és forrás, sok-sok látnivaló. Csoda világ ez.

Előbb a ponthoz kapaszkodtunk fel, de a láda nem volt a helyén. Így visszamentünk az autóhoz a tartalék dobozért és újrarejtettük a ládát az eredeti helyén. Nem túl szerencsés rejtek, mert ebbe a hasadékba minden gyerek bemászik, így könnyű prédává válhat a doboz. A rejtés után lementünk a barlanghoz. Jó meredek ez a lejtő, lefelé és felfelé is megküzdöttem vele.

 
Fidorka 2018.10.23 10:13 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

cheeka 2018.09.30 15:44 - Nem találtam meg
Nincs benne a hasadékban, de kilátás nagyon szép! [Geoládák v2.2.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (138 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]