geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2029. Fehérkő-szurdoka (Erdély) (GCFEHK)

itt térünk le a láda felé

itt térünk le a láda felé

így ereszkedünk be a hasadékba

így ereszkedünk be a hasadékba

hurrá megvan

hurrá megvan

ládahely

ládahely

méricske

méricske

a láda helyzete a csúcshoz képest

a láda helyzete a csúcshoz képest

a szoros

a szoros
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 401 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.04.19 12:00
Megjelenés időpontja: 2008.04.23 13:00
Utolsó lényeges változás: 2008.05.08 11:10
Utolsó változás: 2018.11.15 11:44
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: mohapafrany
Felhasználó: mohapafrany
Nehézség / Terep: 4.0 / 5.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 37 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


A 80 méter magas sziklafalnak a szoros bejárata felé néző oldalában, a legkülső kiszögelléstől 3 métert egy hasadékban lefelé ereszkedve találjuk a második kis párkány mellett a sasfészket, kövekkel indacsomókkal álcázva. A láda; 6x15x15 cm.
KÖTÉLBIZTOSÍTÁS AJÁNLOTT !!!


Biharrósa település központjába érve, megcélozzuk a templomot, illetve az előtte lévő kocsmát, ahol bolt is van.  N 46° 48,471' E 22° 23,935' 242 m [GCFEHK+Lemntex] A templom után kanyarog be a friissen aszfaltozott utacska Ponita "városrészbe". Itt  N 46° 48,893' E 22° 24,577' 250 m [GCFEHK+Ponita elágazás] a pálinkafőzdénél balra fordulunk. Felfelé menet lesz még egy elágazás itt jobbra, majd megérkezünk a Cabana Poenita  N 46° 49,302' E 22° 24,062' 291 m [GCFEHK+parkoló] elé. Aki az általam javasolt túrát követi az itt parkoljon le, és gyalogosan induljon tovább, át a hídon, majd még egy darabon az aszfalton sétálunk a házak közt. Amikor vége az aszfaltnak, ott kezdődik az igazi túránk.  N 46° 49,627' E 22° 23,786' 333 m [GCFEHK+Fehérkő] Itt találunk egy frissen kihelyezett 3 nyelvű információs táblát is.

A Fehérkő-szoros képében egy újabb gyönyörű szegletét ismerhetjük meg a Királyerdőnek. Biharrósa- Ponita külterületének a házainál kezdődik ez az igen látványos és érdekes mini szurdokvölgy. Maga a szoros hossza alig több mint 1 km, de nagyon sok a néznivaló benne. Rengeteg barlang bújkál a fával sűrűn benőtt sziklák között. A szorosban felfelé haladva először egy bővizű forrást láthatunk. Itt található a Hideg barlang N 46° 49,746' E 22° 23,766' 343 m [GCFEHK+forrás] , illetve nem található, mert bebetonozták a bejáratát. A patakmedreben csordogáló vizet párszor átugráljuk, mire elérjük a szoros közepét, nagyobb esőzések után ez nem is megy olyan simán. Ahol a ládához a legközelebb vagyunk, ott van az Énkelő-barlang. A bejárat a jobb oldalon a völgytalp felett 4 méterrel található egy keskeny 1,5 méter magas hasdék formájában. Bemenni csak kötélbiztosítással lehet, ugyanis rögtön az elején egy jó mély akna tátong. Itt van a fejünk felett 80 méterrel a láda, de nem itt megyünk fel, hacsak valaki nem erre készült. Továbbmenve, több kisebb- nagyobb üreg található, majd egy kisebb rétre érve ahol sátorozni is lehet, a bal oldalon egy nagyobb üreget láthatunk. Ez a már régóta ismert Tehén barlang bejárata.  N 46° 50,188' E 22° 23,763' 374 m [GCFEHK+tábor] Félősebbeknek is érdemes bemerészkedni, természetesen lámpa és sisak szükséges. Sisakban is csak óvatosan forgassuk a fejünket, hogy a képződményeket is óvjuk ne csak a kobakunkat. A terembe bekanyarodva kis idő után érdemes a lámpákat leoltani, hogy a beszűrődő fény varázslatos hatása alá kerülhessünk. A barlang természetesen "védett", ezért hát jól védjük meg magunktól, a már említett óvatos bánásmóddal. tovább menve a völgyön felfelé, jobbra egy alig észrevehető ösvényhez érünk.  N 46° 50,343' E 22° 23,857' 424 m [GCFEHK+ösvény] Ám ha itt előbb nem felkanyarodunk, hanem továbbmegyünk a völgyön felfelé, akkor egy nagyon érdekes misztikus forrást találunk pár méter múlva, majd onnan visszatérhetünk erre a pontra, hogy elinduljunk fel a ládához. Az ösvény egyre jobban kivehető, ahogy haladunk felfelé rajta. Ha csak lehet ne menjünk fel a házak felé az útra, hanem kicsit alatta tartsuk magunkat az ösvényen az erdőben, és akkor:

Alternatív jelszó;
Itt következik két barlang, melyeknek a bejáratánál piros számok
vannak feltüntetve. Az első barlangot itt;  N 46° 50,214' E 22° 23,844' 444 m [GCFEHK+első barlang] , a második barlangot pedig itt;  N 46° 50,161' E 22° 23,894' 452 m [GCFEHK+második barlang] tekintheted meg. Ezeket a számokat jegyezd fel és ezek egyike vagy egésze lehet az alternatív jelszó, annak, aki nem merészkedik ki a sziklafalra. Ezek után a látnivalók után nem sokára eljutunk egy rétre.  N 46° 50,042' E 22° 23,857' 417 m [GCFEHK+rét] Aki szédül az innen ne menjen tovább! Aki viszont loggolni szeretne, annak itt kell elindulni a kiszögellés felé. Pár méter után már nagyon izgalmas és adrenalin dúsító a terep. A vége felé egy kis hasadékhoz érünk, amin balra leereszkedünk egy párkányra 1,5 métert, ( legjobb ha társunk kötéllel biztosít minket míg mi dolgozunk a ládával) majd egy másik kisebb párkányra 1 métert ereszkedünk. Ekkor egy kisebb fás bokornak kell alattunk lenni. A ládát itt találjuk egy üregben kövekkel és némi száraz növénnyel álcázva. Ládázás után visszatérünk a rétre, majd fel a szekérútra, amin jobbra indulunk a házak között. GPS-ünkbe beállítjuk az autónk koordinátáit és lenavigáljuk magunkat az adandó ösvényeken utcácskákon. FIGYELEM; ne induljunk neki torony iránt, mert szúrnak a tüskék. A fent leírt túra hosza kb 6 km (3-4 óra), de lehet több is jó napos időben. Ehhez kívánok sok sikert.... Imi
Állapot: kereshető

KRW értékelés (28 db): környezet: 4.98 rejtés: 4.69 web: 4.92 átlag: 4.87

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ha8je 2020.07.05 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Fidorka 2018.10.21 16:00 - Megtaláltam
Kitúrtam

kivancsifancsi 2018.10.21 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Remek három napot töltöttünk el a Király-erdőben Mikulás és Bal3 társaságában. Az őszi erdő, a kis szurdokok, számtalan barlang és forrás, sok-sok látnivaló. Csoda világ ez.

Szemerkélő esőben sétáltunk fel a szurdokban. A földön több helyen foltos szalamandrák jönnek-mennek, ilyen sokat egy helyen még soha nem láttam. A szurdok ebben a párás, ködös időben is csodás és fentről is gyönyörű. Számítottunk a nehéz rejtésre, így volt nálunk kötél és beülő. Ez a mi szerencsénk, mert a csúszós köveken biztosan nem másztunk volna le a ládáig. Hosszas keresgélés után sem találtuk a dobozt, végül Skalp telefonos segítsége oldotta meg a rejtélyt. Túl kell mászni a kis szikla tüskén és mögötte a hasadékban kell lemászni a ládához. Merész rejtés, még száraz időben is jó ha van az embernél kötél.
Nekünk nagyon tetszett, köszönjük a lehetőséget.

 
Mikulás 2018.10.21 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Háromnapos, szép, októberi kirándulás a Királyerdőben Eszterrel, kiváncsifáncsival és Bal3 barátaimmal, remek hangulatban, csodaszép és változatos helyeken járva.
A mai harmadik helyszín és ládatalálat. A völgyről csak szuperlatívuszokban tudnék nyilatkozni. Legyen hát: csodálatos, lenyűgöző. A kellemes séta a völgyön keresztül komoly élmény volt, a kis felkapaszkodás annak peremére pedig nem volt nagy sportteljesítmény. Követtük a leírást: két barlang, kis rét, ösvény és sziklaszirt. Innen jött a neheze. Mivel nem vagyunk pudingok, így pótjelszó vagy bármi egyéb "alternatív okosság" szóba sem jöhetett, csakis a láda! A gond az volt, hogy akárhonnan is nézegettük a sziklákat, a ládaoladalon szereplő helyeken nem tudtuk azonosítani. Készültünk: kötél, beülő nálam volt (a Pruszik csomó meg csodákra képes :-)), így elkezdtem több irányba is ereszkedni, kutatni, de eredménytelenül. Végül Skalp felhívása világította meg az alapvető tévedésünket: bizony, hogy át kell kelni (mászni) a kis tüske alakú sziklán, amit a kiszögellés végének véltünk. Nem az! Azon túl is van még egy kiszögellés és a kettő között kell balra (a völgy bejárata felé) ereszkedni. A felismerést követően már rutinosan kötöttünk át a "sziklatüskére" és onnantól kb. egy perc alatt a kezemben volt a doboz. Nem csodálom, hogy innen nem lopják el :-) Nekünk nedvesek, csúszósak voltak a sziklák, száraz időben bátrabb az ember, de azt gondolom, hogy jobb a békesség és használjatok kötélbiztosítást. Nem bonyolult dolog az, mert itt nagyon nagyot lehet esni. Az 5-ös nehézség helyes. Összességében számomra ez volt a három nap legjobb ládája: a csodálatos helyszín és a kihívás miatt is. Szeretem az izgalmas kalandokat, amikre picit készülni kell! Kösz, Imi!

Mikulás

(ezzel eddig 4300 (különböző) geoládát találtam meg a 4517 eddig megjelent ládából, az 95.2%)

IMG_3543IMG_3545
IMG_3546IMG_3555
IMG_3556IMG_3559
IMG_3562IMG_3564
mohapafrany 2016.09.30 10:20 - Egyéb
Örülök, hogy vannak visszatérő vendégek is... kellemes túrákat és jó egészséget
Moha

Skalp 2016.09.02 23:59 - Egyéb
Felugrottam, hogy még mindig olyan szép-e ez a hely. Hát az!

Fehérkő-szurdoka (Erdély) (GCFEHK)_2Fehérkő-szurdoka (Erdély) (GCFEHK)_3
Fehérkő-szurdoka (Erdély) (GCFEHK)_4Fehérkő-szurdoka (Erdély) (GCFEHK)_5
zsuzsilove 2016.05.21 16:00 - Megtaláltam
zsuzsilove 2016.05.21. 16:00
Mohával! a fejem felett Sanyi és Bunya

13254141_886945418080966_6406150361298140336_n 
bence máté 2015.10.18 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
ok

mohapafrany 2015.04.02 00:00 - Egyéb
A láda maximális nehézségű !!!! Ez nem azt jelenti hogy nekiindulunk egy gps-el és egy mobiltelefonnal és tuti megtaláljuk.... én a Lomnici csúcsra 8. alkalommal jutottam úgy fel hogy volt kilátás, 7 alkalommal csak a ködöt és a társamat láttam ha egy méteren belül volt... ez a példabeszéd arra próbál rámutatni, hogy a maximális nehézség, maximális akaraterőt, elszántságot, szerencsét, stb igényel.... természetesen senkinek nem kívánok a legcsekélyebb balesetnek kitevődést sem, de a rejtek, sokszorosan ki van próbáltatva, nehezen, de megtalálható... a pót jelszók is a helyükön vannak, és azok is nehezen érhetők el, az egyik nagyon szemetes a másik nehezen hozzáférhető, de ott van, a láda március elején jól volt köszöni szépen... A jövöben csak a láda által rejtett jelszóval illetve a pótjelszóval lehet rögzíteni a megtalálást.... Figyelem a kiírás minden szava fontos tessenek kinyomtatni, centiméterről- centiméterre követni az útmutatót, akkor nagyobb sikerrel járunk, mintha a gps-el a láda felett állunk, és csodálkozunk hogy nincs a kezünkben, mert éppen 3 méterrel alattunk van. A képek is jó támpontot adhatnak hogy merre is keressük a ládát. Ha tervezett a túra, írj nekem előtte, hátha ott vagyok a közelben akkor akár más csodákat is meg tudok mutatni a környéken. Remélem ezzel nem elveszem a kedveteket, hanem éppen ellenkezőleg... inspirállak benneteket egy kicsit :)
Moha

Mary Lou 2015.03.07 15:00 - Megtaláltam
Csabai Bihargók nőnapi túráján jártunk a Fehérkő-szorosban.
Megközelítettük a ládát de ládához lemenni túl veszélyesnek tartottuk.
Megnéztük a barlangokat is de nem sikerült piros számokat találni csak az egyiknél egy jó nagy rakás szemetet.
Ha lehetséges szeretnénk kérni jelszó nélküli megtalálást.

[Jóváhagyta: mohapafrany, 2015.04.02 14:36]

Köszönjük szépen!

 
sio 2014.05.31 00:00 - Megtaláltam
GPS szerint 1-3 méterre a ládától, már veszélyesnek tartottam tovább kimenni, ott viszont nem találtam. Kérem a kép alapján az elfogadást.
Csodálatos kilátás van a láda helyétől, érdemes kimenni, amíg biztonságosnak érzi az ember, köszönöm hogy megmutattad.
Árpi

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2014.07.03 12:33]

Ott keressük ketten is
VERBOLA 2014.04.17 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Szép hely köszönöm a rejtést.

smilehunter 2013.10.05 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.29
Szép hely, jó rejtés! Köszi!

perdix 2013.06.22 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.37
Meglelve! Köszi a rejtést!
A szurdok és a barlangok nagyon tetszettek.A láda megközelítése nekem a sziklákon csak fél siker volt,kissé berezeltem,de Sólyom Misi komám már jártas lévén a láda előhalászásában segített.

sziklákmélység
Kőbunkó
Gyömi 2013.05.02 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Nagyon szép ! Köszönöm!

 
zsoooc 2012.10.28 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.31
Megtaláltam! Erős szél volt, de szerencsére nem esett. A hely nagyon szép, a Tehén- és a Denevér-barlangot nem szabad kihagyni, a nagyon szép, változatos képződményeik miatt.

tomasz63 2012.08.20 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Háát, eléggé meredek.
Felkerestük az alternatív jelszókat is.
A második barlangnál lekoptak a számok, én nem tudtam kisilabizálni.
Muszáj volt lemenni a ládáért.
Aki erre jár érdemes felkeresnie a Farcu barlangot is.
Ponitától felfelé 2km.
A belépő felnőtteknek 10 lei, gyerekeknek 7 lei.

Danwion 2012.06.02 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk.

mohapafrany 2012.06.02 11:30 - Egyéb
Az Arany János Gimnázium (Berettyóújfalu) diákjaival, csodás egy napot töltöttünk a szorosban.

zergékládázás
csúcsona csapat
fényíjász 2012.04.30 13:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Nem kis kihívást jelentett a láda megtalálása de hála a túravezetőnk Mohabácsi gondoskodásának, és a fiúk ügyességének senki sem pottyant a mélybe. Kis csapatunk a Királyerdőben tett látogatásának másnapján indult el a láda irányába. A szurdok tetejéről valóban királyi kilátás tárult a szemünk elé, így el is időztünk egy darabig a szikla tetején. Később leereszkedve a völgybe volt szerencsénk megcsodálni a fentről csak pontoknak látszó legelő teheneket és kecskéket. Majd felfrissültünk a forrásnál, és Imi vezetésével bemerészkedtünk a Tehén és a Denevérbarlangba, ahol arcunkon érezhettük a denevérek szárnycsapásait. Én mondom nem mindennapi élmény volt, mint ahogy a Királyerdőben töltött pár napunk sem. Köszönjük a Moha és Páfránynak azaz Iminek a vendégszeretetet és a csodálatos kirándulásokat!

mohapafrany 2012.04.30 13:47 - Egyéb
Ládaellenőrzés régi és új ismerősökkel... remélem majd regisztrálnak, hogy elmesélhessék élményeiket, és megoszthassák csodás képeiket.

kar1o 2012.04.29 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.72
Tökéletes! Köszi.

zoli12342 2011.10.30 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam köszi.

ZoLiza 2011.09.24 13:30 - Egyéb
Kellemes őszi séta a szorosban, majd ládaellenőrzés. A ládával mindem rendben.
Innen elmentünk még a Bőgő-barlangba és a Rosia forrásához.

 
wEEn 2011.08.16 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.96
A szurdokot kellőképpen érdekesnek ítéltük ahhoz, hogy felkeressük. Ezt nem is bántuk meg. Nagyon szép. A szurdokban legeltetett éppen egy pásztor egy tehéncsordát meg pár lovat és a barlangok környékén rögtönzött és önkéntes idegenvezetőnké vált. Igaz nyelvi nehézségeink bőven akadtak, de kedvessége és lelkesedése minden dicséretet megérdemel!
A leírás alapján a ládikót nem is terveztük megkeresni, mert úgy éreztük, hogy meghaladja képességeinket, az alternatív jelszó alapján reméltünk találatot, de nem sikeredett...
Támogatom, hogy legyenek 5-ös nehézségű, extra kihívást jelentő rejtések, hiszen bizonyára sokan vannak, akiket megelégedettséggel tölt el az ilyen ládák levadászása, de kérem gondoljunk már azokra is, akik csak egy kellemes túrát szeretnének az ehhez hasonló ritka szép helyeken és -nem mellesleg- kesserek is, akiket szintén örömmel töltene el egy újabb megtalált láda. Röviden: az alternatív jelszók levadászása szintén megérne egy 4-es vagy 5-ös terep megjelölést, tekintettel arra, hogy a barlangokat erős dzsungel "védi", felszerelés nélkül szerintem balesetveszélyes a leereszkedés illetve -gondolom- az esőknek (is) köszönhetően vastag szeméthegy fedi el a bejáratot és a felírandó alternatív jelszót. Fotókat mellékelünk, ezek alapján kérjük a találat jóváhagyását.

[Jóváhagyta: mohapafrany, 2011.09.16 22:14]

12
34

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (45 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]