FAQ
2073. Vida-szoros (Erdély) (GCVIDA)

kilátás a szoros feletti útról

kilátás a szoros feletti útról

Canton Silvic Vida

Canton Silvic Vida

van hogy jó az út

van hogy jó az út

van hogy rossz

van hogy rossz

Holod- Vida elágazás

Holod- Vida elágazás

a forrás és ládahely

a forrás és ládahely

Vidaréti- barlang

Vidaréti- barlang

Vida-rét

Vida-rét

helyenként akadályokkal tűzdelt az utunk

helyenként akadályokkal tűzdelt az utunk

itt lehet parkingolni az út szélén

itt lehet parkingolni az út szélén
Szélesség N 46° 55,051'
Hosszúság E 22° 22,324'
Magasság: 413 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.10 16:50
Megjelenés időpontja: 2008.05.16 15:20
Utolsó lényeges változás: 2008.05.14 15:11
Utolsó változás: 2018.10.23 17:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: mohapafrany
Ládagazda: mohapafrany
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3350 m
Megtalálások száma: 18 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente


A 15x10x5 cm-es láda a Királyerdő szívében (Tomnatec) a Vidaréti-barlang alatti forrástól kb.10 méterre a szikla felé egy fa odvában található. Alternatív jelszó ládahiány esetére a dátum amikor a forrást készítették.

Wazowski által; 2009.04.20.-án újra lett rejtve a láda, a már említett fa odvába. Kép a logjában látható az új rejtekről. Ezúton is köszönet érte.

Megközelítés; Nagyvárad, Mezőtelegd, Vércsorog, Cornet, Tomnatec..... vagy Nagyvárad, Élesd, Kalota, Gálosháza érintésével, Cornet, Tomnatec felöl ajánlott. Az utóbbi, tehát Gálosháza felöl érkező út végig aszfaltos, illetve makadámköves. Vércsorog felől az Osoi-barlang környéke elég sáros szokott lenni a fakitermelés miatt. Tomnatec falu előtt megállva egy kis réten verhetjük fel a sátorfánkat, illetve autóinkat is itt hagyhatjuk nyugodtan, mert tuti meglesz bántódás nélkül, míg távol vagyunk. Az itteni népek nagyon szerényen, de annál becsületesebben élnek. Esetleg ha látunk valakit kérdezzük meg hogy parkolhatunk e itt? Ja és természetesen ne rallyzzuk össze a füvet mert akkor nincs mit kaszálniuk az állatoknak!!!!!!
A "nem baj ha itt parkolunk" kérdést megértik, mert Románul is hasonlóképpen hangzik;
"nuj báj dákö párkám ácsi"

Túraajánlat; A rétről  N 46° 55,860' E 22° 24,223' 617 m [GCVIDA+parkoló] elindulunk jobbra be az erdőbe, majd előszőr balra, utána jobbra tartunk egészen a vízig. Ez már a Balázs-völgy. Átkelünk a patakon, majd a domboldalban balra tartva ismét elérjük a medret,  N 46° 55,569' E 22° 23,739' 491 m [GCVIDA+útpont 1] ahová be is ereszkedünk és innen már csak a vizet kell kövessük. A Vida rétet elérve már nincs sok a barlangig, illetve a forrásig. A forrás mellett megpihenünk, megkeressük a ládát a fa odvában, ami kb.10 méterre van. Akit vonz a sötétség, visszamegy a kanyar utánig és felkapaszkodik a forrás fölé az ösvényen a barlangig. A 350 méter hosszú barlangban mindössze 2 méter a szintkülönbség, tehát valószínűleg minden gond nélkül bejárható. Erre vonatkozólag semmi konkrétat nem tudok mondani, mert időhiány miatt én is későbbre halasztottam. Mindössze néhány métert mentem be de az is érdekes és szép volt. Az autótól ideáig 3,35 km a táv. Nekem 24 perc volt de ez senkit ne zavarjon össze, mert nekem sietnem kellett hogy még világosban kiérjek a tóig a szoroson keresztül, ami nem gyerekjáték. Szintén látatlanban tudom ajánlani a felfedezőbb kedvűeknek, a Letea völgy felé a kirándulást, hogy ne ugyanott menjünk vissza. Tovább menve lefelé a forrástól, kb. 1 km múlva elérjük a Holod völgyet, ahol balra indulunk felfelé. 5-6 km után a Sólyom-kő alatt elérjük a Letea barlangot. Innen felfelé a völgy neve is Leteára változik. Ezen addig megyünk északnak, amig a Vörös-gerinc alatt el nem érjük Tomnatec falut és az utat, ami eddig van leaszfaltozva, egy kis tónál. Kb. Vagy 5 km-t sétálunk a gépkocsikig, vagy hívjuk Kit-et. Ez cakli-pakli vagy 15 km, tehát egy szép kis vasárnapi séta.

Ajánlott; a Királyerdő-hegység turista térképe és a GCVITO ládaoldal böngészése is.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ládatörténet:
2018. okt. 23. Mikulás, Bal3, kivancsifancsi és Fidorka újrarejtették a régóta betegeskedő ládát. Köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (12 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.31 web: 4.40 átlag: 4.42

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Ender911 2020.09.10 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 1.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

ha8je 2019.11.22 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

kivancsifancsi 2018.10.23 12:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.30
Remek három napot töltöttünk el a Király-erdőben Mikulás és Bal3 társaságában. Az őszi erdő, a kis szurdokok, számtalan barlang és forrás, sok-sok látnivaló. Csoda világ ez.

Kirándulásunk utolsó találata, ami a gc kezdetét idézte. A térképeinken semmilyen ösvény nem volt jelölve a környéken, így a parkolótól légvonalban 2,8km-re lévő láda megtalálása olyan kalandos volt, mint amikor még a kis sárgával kerestem a ládákat jó 12-13 évvel ezelőtt. Az erdő itt is gyönyörű. Az alja sok helyen nagyon vizenyős, így varacskos disznó üzemmódban haladtunk, de ez sem tántoríthatott el a megtalálástól. Illetve a hely megkeresésétől, mert a láda nem volt a helyén. Innen eltűnik? Hogyan? Az előző megtaláló sem találta már és nem is rejtette újra, így mi most készültünk. Egy új dobozka került a rejtekbe az eredeti jelszóval.
Köszönjük az invitálást.

 
Fidorka 2018.10.23 12:18 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.10.23 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.66
Háromnapos, októberi kirándulás a Királyerdőben Eszterrel, kiváncsifáncsival és Bal3 barátaimmal, remek hangulatban, csodaszép és változatos helyeken járva.
A harmadik napra három ládát terveztem, amiből kettő nekem már megvolt. A Királyhágó közelében szálltunk meg és itt is bőséges reggeli után távoztunk :-) Elsőként a közeli Ökrök-vízesést kerestük meg, ahol 2009-ben jártam utoljára Zsuzsival. Most is csodaszép volt a hely, a láda rendben! Utána tettünk egy kis kitérőt a Szelek-barlangjához, mely ládát újrarejtettük az eredeti helyén. A kilátás itt is nagyobb látnivaló, mint a barlang bejárata. Fűkockával jártam itt jó rég' :-) Ezek után következett a nap sétálós kirándulása: a Vida-szoros. A megadott pont közelében parkoltunk és indultunk el a rejtő által is megadott útpont felé. A korábbi megtaláló által megadott koordinátát kifejezetten félrevezetőnek tartjuk. Végig szekérúton kell haladni. Néhol vizenyős a talaj és pocsolyákat is kellett kerülgetni. Érdekes útvonal, talán még szépnek is mondanám, de semmi olyat nem láttunk, ami nagyon különleges vagy látványos lenne. A láda nincs a helyén, így itt is egyesületi dobozt rejtettünk az általunk eredeti rejteknek vélt helyen. A forrástól 6-8 méterre a sziklafal irányában egy fa tövében (odvában) vár az új láda a régi jelszóval. Vajon korábbi megtalálók (tudván, hogy nincs meg a doboz) miért nem rejtették újra? (Kérdés ismételten költői).
A visszaút már gyorsabbnak és eseménytelenebbnek tűnt. Jót beszélgettünk közben. A saras cipőket, bakancsokat és nadrágokat szép tisztára cseréltük az autónál és elindultunk haza :-) Jó kis három nap volt ez! Emlékezni fogok rá! Évi átlag egy megtalálás... na igen...

Mikulás

IMG_3626IMG_3627
IMG_3628IMG_3629
IMG_3630IMG_3631
IMG_3632IMG_3633
GYEZegzug 2018.10.05 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.36
20-22 fokos melegben csodálatos kirándulás keretében jöttünk erre. Azt el kell mondani, hogy terepjáró is volt velünk. Sajnos a láda nincs a helyén, leolvasni meg nem volt mit a forrásnál. Telefonon hívtuk a rejtőt, nagyon készséges volt - régebbről ismerjük egymást- túráztunk a Biharban közösen. Kérte, hogy tegyük fel jelszó nélküliként s estére elfogadja.

[Jóváhagyta: mohapafrany, 2018.10.07 23:18]

Köszi szépen.

kobcikrajci 2018.07.17 13:45 - Megtaláltam
Bihar felé menet útba esett Vércsorog felől. Az út nagy része kavicsos földút, ehhez képest viszonylag jól járható. Az ösvény indulásánál az út szélén álltam meg hűs lombok alatt, aztán nekivágtam a távnak. Az első probléma, hogy több csapás is indul, melyek közül könnyű a rosszat választani, de ez csak később derül ki, mikor feleslegesen patakon, hegyháton, bozóton kell átkelni, hogy a helyes útra érjünk. Végül sikerült az ajánlott útvonalra bukkanni. Némi sarat leszámítva ez kellemes galopp kicsit a patak medrében, majd földúton. A helyszínen meglett a rejtekadó fa, de az odúban láda nem volt. A forrásnál sem láttam olyat, amit látnom kellett volna, mohátlanítás után csak egy üres kőtáblát találtam, így a dátumot sem tudtam megszerezni. A rejtőt e-mailben értesítettem a helyzetről. Kellemes a pihenőhely, de tényleg jól jönne egy koo. a barlang bejáratáról, illetve egy segédpont az indulásnál. (Az utóbbi: N 46° 55,859' E 22° 24,103' - ez az ösvény a jó!)

[Jóváhagyta: mohapafrany, 2018.10.07 23:18]

Patakban járvaVizi út
Tetthely távolabbrólA rejtő fa
És üres odújaForrás
És üres táblája 
Kimberli1 + Imi30 2015.08.02 00:00 - Egyéb
Vércsorog felől érkeztünk az út most személyautóval is jól járható, csak egy pár méteres szakaszon kellett nagyon lassan menni a fakidolgozás miatt tönkretett szakaszon. Az ajánlott táborhelyen parkoltunk és aludtunk, a közeli tanyák elengedett kutyái egész éjjel ugattak :( Nem találtuk meg sajnos a ládát és a barlangot. Egy turista térkép nagyon elkelt volna. Valahol valószínűleg letértünk az útról, mert a végére 5-ös nehézségű lett a terep így a gyerekek miatt kénytelenek voltunk visszafordulni. A patakmeder rengeteg helyen tele van fával, mely szinte áthatolhatatlan több méteres gátat képez. Remélem, hogy valamikor vissza jutunk még ide :)

tomasz63 2013.05.19 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
OK.

Gyömi 2013.05.02 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.69
Motoros túra során kerestem fel a helyet. Nagyon tetszett, különösen az idevezető út. Köszönöm!

K.L. 2011.10.06 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.10
ok

Skalp 2010.08.28 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.45
Vadregényes és sáros erdei utakon jutottunk el végig a szoroson a ládáig. A láda fölötti barlang nagyon tetszett, könnyen járható, tele nagyon szép cseppkövekkel. Vigyázzatok mert több sírszerű gödör is van a barlangban, lámpa nélkül bárki megtalálhatja a saját méretét.
Imi, egy segédpontot szerepeltethetnél a leírásban, mert nem tudni hirtelen, hogy merre is keresse az ember a fák között a barlangot, kihagyni pedig vétek lenne, bárkinek is! Köszi a rejtést!

Az éjszakát a Moha és páfrány turistaszállón töltöttük Iminél, mindenkinek ajánlom, aki nem riad vissza a nehezen megközelíthető helyektől. A szállás nagyon rendben volt, új szobabelső, olcsó, pazar a kilátás, a képek magukért beszélnek. Csak szóljatok Iminek, hogy a tejet vegye ki a hűtőből ;)))

Barlanglakó logolIparos mennyezet
Verával és ÁfonyávalFelkelés nyomai
PálmafaLetört kuki
Tartottuk egy darabigTerepjáró v2.5
Terepjáró v1.0 betaIminél dombon a tanya!
Tiszta szoba, rendes ágy, Moha páfrány nyitva vár! 
zyg 2010.07.11 16:00 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

Vig Csaba 2009.08.13 00:00 - Megtaláltam
megtalaltam

IMG_0123IMG_0130
IMG_0132IMG_0139
IMG_0362 
kar1o 2009.06.14 14:10 - Megtaláltam
A GCGALO felől érkeztünk. Az ajánlott útvonalon mentünk, nem volt nehéz!
A barlang bejáratát nem találtam meg... A RoAD2008 térképen szereplő POI nem jo helyen van!
Köszi a rejtést!

Wazowski 2009.04.20 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.56
A mai nap második ládája. A GCVERC felől érkeztünk. A láda a földön hevert, a felirat alatt. Egy oduba tettük, avarral álcázva, a forrastól kb. 10 méterre. A barlangba is benéztünk, de csak 50 méterig jutottunk. Következik a GCGALO .

Csuhás 2008.10.17 07:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.26
A közelben aludtam. Sajna már éjfél körül esni kezdett az eső, így alig fotóztam a láda környékén. De a képek hiánya ellenére tetszett a környék. Az odajutás nem volt egyszerű, mert a fakitermelés miatt az utak elég megviselt állapotban voltak. A megközelítésben sokat segítettek a román katonai topo térképek. Köszi a rejtést!

Csuhás

Ahol jó az útA forrásnál
Elöl zuhog, hátul buzogItt lehetne lejutni a barlangba
FyG 2008.05.24 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.70
Családunk 4. szűzDOBOZa a Király-erdőben.
Hivatalosan 3. a "forgóajtó effektus" miatt. Lásd GCVERC és GCSGYD!
A terep nehéz (4-es), mi az igen meredek agyagos északi oldalon érkeztünk a tetőről, a végén fenéken csúszva, patakon átgázolva, csak a GPS készülékre és a leírásra hagyatkozva, ami nem részletes.
Az 50.000-es térkép feltétlen ajánlott, megerősítem.
Nehéz az irányhoz utat találni.
A túra így 12.1 km, 438 m emelkedő lett, ami több volt egy délutáni sétánál. :-)

F.Csub 2008.05.24 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.53
Megtaláltuk. Kicsit hosszabb úton jöttünk, de megtaláltuk. Sajnos a forrásból nem tudtunk inni mivel elég koszos volt. A láda mellett találtunk fél liter benzint is. Lehet azért még visszajönnek és véletlenül megtalálják a ládát... Köszi a rejtést!

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]