FAQ
2039. A Nagy-Mély-völgy kapujában (GCNMVK)

A Cifra-malom felé indul utunk

A Cifra-malom felé indul utunk

Bikfa-forrás az 1-es és 2-es pont között

Bikfa-forrás az 1-es és 2-es pont között

Egykori kőfejtő a 2-es pontnál

Egykori kőfejtő a 2-es pontnál

Kőfejtő-kút a 2-es pontnál

Kőfejtő-kút a 2-es pontnál

Kőlyuk a 3-as pontnál

Kőlyuk a 3-as pontnál

Virágzik a medvehagyma

Virágzik a medvehagyma

Mélyvölgyi színek, fények, hangulatok a 4-es pontnál

Mélyvölgyi színek, fények, hangulatok a 4-es pontnál

A híd (180°-os panoráma)

A híd (180°-os panoráma)
Szélesség N 46° 9,605'
Hosszúság E 18° 12,986'
Magasság: 217 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.01 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.02 09:16
Utolsó lényeges változás: 2018.09.23 21:28
Utolsó változás: 2021.03.08 01:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H+1V)
Elrejtők: bregő és andorpapa, adoptálta Strombus
Ládagazda: Strombus
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 351 + 5 sikertelen + 6 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2008-05 volt 20 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Strombus készítette.


A 4 állomásból álló multi a Mánfa melletti, Kőlyuki betérőtől a Nagy-Mély-völgy első szakaszáig vezet, nagyrészt patak mellett, nem mindig könnyű terepen, de minden évszakban gyönyörű helyszínen.

1. virtuális pont: pirosbetűs tábla. Ezen olvasható egy mára eléggé elavult eszköz neve, utána számok. Add össze az utolsó három számjegyet! Az így kapott kétjegyű szám a jelszó első része.
2. pont: 15x15x5 cm-es (700 ml-es) láda a szikla alatt
3. pont: kicsi, szürke és vonzó, fent, egy rövid, ferde elemen. Itt inkább az eszedet használd, mint a GPS-ed, mert nagyon rossz a jel! A kezeddel, ne a szemeddel keresd!
4. pont: 10x15x5 cm-es (450 ml-es) láda a második kőpillértől nyugatra kb. 3 m-re.


A ládába TravelBug helyezhető. Kérlek, ha TravelBugot rejtesz vagy viszel el, ne felejtsd el bejelenteni a www.geocaching.com oldalon!A multi koordinátái:
1. pont:  N 46° 9,605' E 18° 12,986' 217 m [GCNMVK-1]
2. pont:  N 46° 9,318' E 18° 12,393' 260 m [GCNMVK-2]
3. pont:  N 46° 8,950' E 18° 12,619' 265 m [GCNMVK-3]
4. pont:  N 46° 8,811' E 18° 12,709' 270 m [GCNMVK-4]

Megközelítés
Autóval Pécsről a 66-os úton Mánfa felé kell menni, majd a település után, a Kőlyuki Betérőnél, egy nem túl mutatós, de általában vendégekkel teli útmenti étteremnél lehet parkolni:  N 46° 9,650' E 18° 12,944' 230 m [GCNMVK+parkoló]
A busz is itt áll meg, a jegyet "Kőlyuk, autóbusz-váróteremig" kell kérni, leggyakrabban a Pécs-Kaposvár járat érinti a megállót. Részletes Volán menetrend innét érhető el.
A túra fordított sorrendben is teljesíthető, de a tematika miatt csak ebből az irányból részletezzük a megközelítési lehetőséget.

A Nagy-Mély-völgyről és környékéről
Az első pontot a Piros sáv turistaút mentén található Cifra-(vagy Dóczy) malom, egykori vizimalom kapuján kell keresni. Az épületen van egy piros feliratos tábla. Ezen egy mára eléggé elavult eszköz neve, utána számok. Add össze az utolsó három számjegyet! Az így kapott kétjegyű szám a jelszó első része.
A volt malom jelenleg Kőlyuki Vendégház néven négy napraforgós szinvonalú szálláshelyként üzemel. Telefon: +36 (20) 3537494. Email: pal7304@freemail.hu.

A földúton továbbhaladva két újabb létesítésű, bekerített horgásztó mellett haladunk el. Néhány éve építői még kerékpárutat is ígértek mellé, de ebből egyelőre semmi sem lett, a megváltozott viszonyoknak köszönhetően viszont a földút nagyon gyakran szinte járhatatlanul sáros. Ilyenkor érdemes a vele párhuzamosan, kicsit feljebb futó turistaútra átvágni és a nagyon sáros szakaszt azon kikekerülni, majd a 2-es ponthoz közeledve visszaereszkedni. A turistaútról szebb látványt nyújtanak a tavak is.

A második pontért le kell kanyarodni a piros körrel Piros kör jelzett turistaútra. Itt kelünk át először a patakon. Régebben ez csapadékosabb időben nem kis kaland volt, újabban két híd könnyíti meg az átjutást. A ritkán járt ösvényen való haladást időnként magas aljnövényzet és nedvesebb időben süppedős sár is nehezítheti, mégis érdemes leküzdeni az akadályokat, hisz egy láda, egy régi kőbánya látványos sziklafala és a mohos sziklák közül előbukkanó, hangulatos kis forrás, a Kőfejtő-kút vár a párszáz méteres út végén. A forrás vízhozama 4-15 liter/perc között ingadozik. Feltehetőleg a középső triász mészkő által alkotott karsztosodott területen át érkező szökevényvíz táplálja.

A harmadik pont a Kőlyukhoz vezet. Hagyományosan ezt tekintik a Nagy-Mély-völgy kapujának.
A keskeny, magas hasadék mögött, a triász időszaki mészkőben, tektonikus törésvonal mentén kialakult 180 m hosszan feltárt barlang húzodik. Ez a Mecsek legmagasabb szájnyílású és negyedik leghoszabb barlangja.
A barlangot elsőként Dr. Hölbling Miksa orvos írta le, aki 1844-ben járt benne. Feltárását az 1900-as évek elején kezdték meg. Ekkor még csak egy 6 m széles, 6,5 m magas, mintegy 10 m hosszú sziklaüreg és a hozzá csatlakozó két szűk folyosó volt ismert.
A barlangi patak vízhozama átlagosan 100.000 köbméter évente.
Ezt a vizet régebben Komló vízellátásának kiegészítésére használták. A vízmű számára történő kiépítés, az ezt megelőző robbantások sajnos a legtöbb járatban visszafordíthatatlan kárt okoztak, a bejárat térsége megváltozott és a főfolyosó teljesen elvesztette természetes jellegét.
Ennek ellenére a barlang élővilága most is gazdag. Az alacsonyabbrendű állatok mellett igen jelentős a denevérpopuláció: 19 denevérfaj szaporodik vagy telel itt.
Az 1982 óta fokozottan védett barlang engedéllyel, vezetővel és barlangjáró alapfelszereléssel járható. Ezzel kapcsolatban érdeklődni a Duna-Dráva Nemzeti parknál lehet: Tel.: +36 72 517-200, +36 30 288-1308, e-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu

A negyedik pont már bevisz a Nagy-Mély-völgybe. Itt már valóban a völgy jelleg dominál. Megfigyelhetők a környékre jellemző karsztjelenségek, pl. a patak által szállított oldott mész lerakódása, a mésztufa keletkezése. Gyermekes családoknak külön élvezetet a patakon való átkelés is.
A multi utolsó ládája után a Piros sáv turistaút részét képező, hosszú fahídnál kell szimatolni. Célszerű a második kőpillér közelében keresgélni. Gondolj a 2. pont rejtésére!

Növényvilág
A környéken 42 védett növényfaj fordul elő. Említésre méltó a kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) és a szibériai nőszirom (Iris sibirica). A víz mentén találkozhatunk a patakmenti magaskórós (Angelico-Cirsietum) nevű növénytársulással, melynek fő alkotója a közönséges acsalapu (Petasites hybridus). A hatalmas lapulevelek közti nyíltabb területeken néhol a védett téli zsurló (Equisetum hyemale) sajátos állományai rejtőzködnek.
Leginkább kedvenc erdei növényünkre, a 2. állomásnál és az egész Mély-völgyben hatalmas mennyiségben fellelhető medvehagymára (Allium ursinum L.) szeretnénk felhívni a figyelmet. A kora márciusi megjelenésétől április közepéig, virágbontásig fogyasztható növény erős szagával hívja fel magára a turisták figyelmét. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 15-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény levele finom nyersen, levesben, főzelék formájában, salátaként vagy akár szirupként is. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét, a népi gyógyászat pedig pakolásként elsősorban bőrbetegséges enyhítésére ajánlja.
Fontos tudni, hogy a medvehagyma felületesen szemlélve összetéveszthető a súlyosan mérgező gyöngyvirággal, valamint az őszi kikericcsel is. A felismerést segíti, hogy nem egyszerre jelennek meg, nem egy helyen élnek, a gyöngyvirág és a kikerics nem ilyen hatalmas telepekben nő és egyedül a medvehagyma áraszt magából penetráns fokhagymaszagot, így bízzunk a szimatunkban!

Egyéb információk:
- A szűk völgyekben jellemzően gyenge a műholdvétel. Előfordulhat, hogy a GPS össze-vissza kóvályog. A pontokhoz közeledve a kütyü helyett bízzatok inkább a kesserösztönökben!
- Furcsa, hogy ez mondani kell, de van akinek nem egyértelmű, hogy élelmiszert, lejárt busz-, mozi- is egyéb jegyet, bérletet, névjegykártyát, kavicsot, makkot, vadgesztenyét, cigarettát, kondomot, tampont, éles vagy szúrós tárgyat ne tegyél a ládába! Ezek nem alkalmas ajándékok!
- A multi útvonala három forrást is érint: Bikfa-forrás, Kőfejtő-kút, Cserkész-forrás. Mindegyiknek iható a vize. Érdemes megkóstolni őket!
- A Mecsek erdeiben járva kullancsveszélynek vagytok kitéve, így ajánlott az oltás vagy a kullancsriasztó, illetve a hosszúszárú nadrág.

Ládatörténet
2008. 05. 01.: bregő és andorpapa elrejtette a ládát
2018. 01. 11.: Strombus adoptálta a ládát aminek eddig 245 megtalálása volt. Értékelése: környezet 4,8, rejtés 4,54, ládaoldal 4,71, átlag: 4,69.
2018. 02. 04.: A láda minden pontja ismét kereshető.
2018. 06. 24.: Nagy öröm, hogy az utolsó pontnál a rozoga hidat felújítják. Üröm az örömben, hogy ennek áldozatául esett a láda. A híd elkészülte után fogom újrarejteni.
2018. 09. 22.: A végládát új helyen újrarejtettem, a februárban kihelyezett többi pontot ellenőriztem. Mindent kitűnő állapotban találtam.
2020. 01. 01.: Ládaellenőrzés. A 4. pontról időközben elvándorolt ládát visszatettem az általam választott helyre.
2021. 03. 07. Ládakarbantartás. Minden rendben. A 2-es ponton a doboz tetejét kicseréltem, mert egyik fülét elvesztette.

A ládának nem véletlenül 3-as a megtalálási nehézsége. Az egyetlen pont, ami kiérdemli ezt a fokozatot a 3. A jövőben nem fogadok el jelszó nélküli megtalálást! Keressétek meg! Kevés az olyan felület, ami szóba jöhet rejtekként. Gondolkodjatok!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (213 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.58 web: 4.71 átlag: 4.70

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Balázs1984 2023.01.02 16:41 - Megtaláltam
Kami1-el köszönjük.

kami1 2023.01.02 16:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Nagy élmény volt a januári 17 fokos télben kirándulni! A jó leírásnak köszönhetően a pontok hamar meglettek.

Robinson76 2022.10.17 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.69
Az egyik legszebb útvonal a Mecsekben, ezért háromszor is végigmentem rajta...Na jó, először még nem vadásztam ládákra, aztán másodszorra elnéztem a 3. pont jelszavát, harmadikra pedig megerősítésként rejtői segítséggel már teljes a siker! Köszönöm szépen a lehetőséget és a rejtőnek a segítséget!

Ekarp 2022.07.31 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
A harmadik pontnál a GPS nekem is kicsit odébb mutatott, de a leírás alapján adta magát a pontos hely. Kis segítség: a ferde elemek közül az egyszerűbben elérhetőn kell keresni.

Szép helyekre hoztál el, a második pont különösen tetszett, köszönjük!

Göde 2022.07.20 17:03 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.
[g:hu+ 2.9.11]

Roni83 2022.07.17 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk a családdal. 3 éve jártunk itt először, a 4.jelszórészlet már akkor meglett.

kópé1993 2022.07.15 08:26 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Ragács család 2022.07.01 11:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.28
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.06.29 13:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.06.25 16:00 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

nepster 2022.06.10 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam (részben) köszönöm. Az első ponton elég bizonytalan lettem, az elavult eszközt nem értettem, mindegy is csináltam egy képet, ami később kiderült nem sikerült csak az volt olvashatatlan ami kellett volna. A második könnyen meglett. A harmadik koordinátája ha a barlangot lezáró rácson kellett volna keresgélnem akkor teljesen rossz. Én ott keresgéltem egy idő után, mert ferde elem máshol nem volt, de azon belül semmi sem volt. Átnéztem pár másikat is de nem lett meg. A negyedik pont könnyen meglett. Itthon az előző logok alapján elkezdtem összerakni, a rosszul fényképezett "egyentábla" a neten is megvan, szám OK. A harmadik pont jelszó részletét a logok alapján jó helyen kerestem a végén, egy előző log alapján kikövetkeztethető, így meg is vagyok. Az élmény megvolt, a harmadik pont koordinátája szerintem erősen véleményes, nekem a locus a barlanggal szembeni hegyoldalra tette, kb, 20 méterre. A jó szerintem inkább N46 08.945 E18 12.626

IMG_20220610_105338IMG_20220610_105826
IMG_20220610_112245IMG_20220610_113415
IMG_20220610_113221 
birobal89 2022.06.06 14:51 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Vekonyember 2022.06.05 17:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.25
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

trainux 2022.05.22 13:00 - Nem találtam meg
A harmadik pont kifogott rajtam és más kessereken is amíg ott voltam. Ettől függetlenül nagyon tetszik a szokatlan rejtélyes feladvány, és látom hogy mások nemrég megtalálták, úgyhogy nem hagy nyugodni a dolog! Visszatérek!
köszi
trainux

james 2022.05.20 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. GC20ME teljesítés során kerestem fel a pontokat 4-3-1-2 sorrendben. Az első ponton a táblában bizonytalan voltam, mert egy kissé nagyobbat vártam, de piros feliratos végül is csak ez az egy volt.

Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.8.9]

spanyesz 2022.05.17 11:59 - Megtaláltam
Nonow22-vel jártuk végig a völgyet, gyönyörű és káprázatos. Köszi a rejtést

nonow22 2022.05.17 11:59 - Megtaláltam
Spanyesszel megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Korigumi 2022.05.15 19:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

hitamas 2022.05.05 16:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.52
GC20ME közben útba esett (többé-kevésbé) ... GC20ME harmadik pontján a logokat feledve rossz helyen kerestem a ládát és miután megvilágosodtam, elfelejtettem fényképezni, csak beírtam a cél koordinátákat, amit GCNMVK eltörölt ... mehettem vissza GC20ME harmadik pontjáért. Így jár, aki figyelmetlen ... Ma a koordinátákkal nem voltam jóban, de itt a leírás miatt nem volt kétséges, hol kell keresni a harmadik pontot ... :)

busmannn 2022.04.20 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

szentvik 2022.04.20 15:04 - Megtaláltam
Orfűi körtúra sorân úgy-ahogy útbaesett, így aztán kisebb-nagyobb kitérőkkel begyűjtöttük. A 3. pontnál mi is eltöltöttünk vagy 20 percet mire meglett. Nem is a GPS vétel pontatlansága a probléma a keresésnél, hanem hogy a térképen elhelyezett koordináta köszönőviszonyban sincs a rejtés tényleges helyével... A többi pont gyorsan meglett.
Szép a patakvölgy, elsősorban a 4. pont környéke.
[Geoládák v3.12.7]

ukata79 2022.03.19 10:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

h.krisz 2022.03.15 16:00 - Megtaláltam
Köszi....

ErdőCsöndje 2022.03.12 16:18 - Megtaláltam
A GC20ME túra közben gyűjtöttem be ennek a multinak a pontjait. Nagyon tetszettek a helyek és a rejtések is. Köszönöm!

DaZoBaViKr 2022.03.09 14:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.31
Megtaláltuk köszi a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (362 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]