geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
184. Török emlékek Budán (és Pesten) (GCturk)
Rudas fürdő anno
Rudas fürdő anno
Rudas
Rudas
Török temető a Rondella előtt
Török temető a Rondella előtt
A Király fürdőben
A Király fürdőben
Az utolsó budai pasa sírja a Várban
Az utolsó budai pasa sírja a Várban
Gül Baba szobra
Gül Baba szobra
Gül Baba Türbéje
Gül Baba Türbéje
Gül Baba türbéje
Gül Baba türbéje
Gül Baba türbéjében
Gül Baba türbéjében
Veli Bej fürdője
Veli Bej fürdője
Török tisztségviselők sírjai az Új köztemetőben
Török tisztségviselők sírjai az Új köztemetőben

Szélesség N 47° 29,367'
Hosszúság E 19° 2,784'
Magasság: 114 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.04.06 16:30
Utolsó lényeges változás: 2018.02.22 21:21
Utolsó változás: 2018.02.22 21:45
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: Fruzsa, Juckó
Felhasználó: halaszkiraly
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 1305 + 3 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente


A lényeg
Három virtuális pont Budán levő török emlékek kapcsán:
1. Rudas fürdő - Geolakat a sziklafalba betonozott vaskarikán egy másik lakatba akasztva.
2. Török katonasírok a Rondella előtt - Laminált feliratot keress a kerítés összekötő elemén.
3. Király fürdő - Laminált feliratot kell keresni az utcanév-táblán

Megközelítés
Nem javaslom az autóval való felkeresését, tégy inkább egy kellemes sétát Budán! A Vár alatt viszonylag gyakran járnak a 41-es és a 19-es villamosok is ezen a szakaszon - két jeggyel meg lehet fordulni ;)
Ha autóval jössz, az autót ingyenesen a budai alsó rakparton tudod letenni - ott, ahol éppen helyet látsz - nem tudok megadni parkoló koordinátákat.
Ha esik az eső ;) vagy mégis autóval jönnél egészen a multi pontjaihoz, akkor az alábbi 3 parkolóval tudod leghamarabb "letudni" a multit:
Rudas:  N 47° 29,374' E 19° 2,812' 116 m [GCturk+1parkoló]
Rondella:  N 47° 29,596' E 19° 2,545' 127 m [GCturk+2parkoló]
Király:  N 47° 30,662' E 19° 2,355' 117 m [GCturk+3parkoló]
A ládába TravelBug nem helyezhető.
Rudas fürdő:  N 47° 29,367' E 19° 2,784' 114 m [GCturk-1]

A tatárdúlás előtt építettek ispotályt és fürdőt johannita lovagok, a Szentföldön vívott csatákban megfáradt keresztesvitézek számára a mai Rudas fürdő helyén. Mátyás király uralkodásának ideje alatt további fürdők épültek köztük a Rácz fürdő, melyet akkoriban fedett folyosó kötött össze a királyi várral. A Rudas fürdő helyén, az említett ispotály még állt a török hódításkor, eleinte azt alakították át a megszállók, majd a köveit felhasználva teljesen átépítették 1566-1572 között, török stílusban - Szokollu Musztafa budai pasa megbízásából. Tulajdonképpen ettől az időponttól kezdődően ez az épületet ugyanebben a funkcióban használjuk azóta is.
A fürdő török kori neve a "Zöld oszlopos fürdő" ("Jesil direkli ilidzsa"), melyet a régészek szerint a ma már nem álló zöld oszlopról kaphatta (az oszlop helyét ugyan nem sikerült megtalálni, de a falakba építve még ma is láthatóak zöld kövek). Jelenlegi nevének eredetéről több elképzelés ismeretes: A lehetséges változatok egyike, hogy - a Gellért-hegy itt szorítja a legkeskenyebbre a Dunát - az itt kialakult kompkikötő rúdjairól kapta a nevét a Duna-parti épület, más vélemények szerint azonban a környéken élő rácok által használt Rudna ilidzse (ásványos fürdő) névből alakult ki a Rudas elnevezés.

Rondella előtti török temető:  N 47° 29,635' E 19° 2,552' 127 m [GCturk-2] A turbános török sírok története

Király fürdő:  N 47° 30,660' E 19° 2,291' 122 m [GCturk-3]
A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben majd utóda, Szokollu Musztafa fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs közvetlen melegvízbázisa. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége, várfalon belül. (A vizivárost körbeölelte a külső vár fala) Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították. Buda visszafoglalását követően, 1796-ban, a fürdő a König család birtokába került, ők építették át mai formájára ötvözve a régit az újjal, megőrizve műemlék-voltát. A fürdő magyarosított nevét is a családról kapta. A II. világháborúban a fürdő megrongálódott. Teljes felújítására 1950-ben került sor.

Az utolsó budai pasa (Abdurrahman (Abdi, vagy Arnaut)) sírja az Anjou-bástyán:  N 47° 30,311' E 19° 1,691' 165 m [GCturk+Pasa sírja]

Veli Bej fürdője:  N 47° 31,014' E 19° 2,237' 116 m [GCturk+Veli Bej fürdő]
A Veli Bej fürdő a Császár fürdő mellett található. A fürdőt valójában nem is Veli bég, hanem ezt is Szokollu Musztafa pasa építtette 1574-ben. Az építők jó munkát végeztek, hiszen az épület több száz év alatt is megmaradt. Mivel mocsaras vidékre épült, ezért alapjait 60-80 centiméter átmérőjű cölöpök tartják. Falait kőből faragták. A XVIII. században az előcsarnok elpusztult, négyzet alakú magja azonban épen megmaradt. 1806-ban a Betegápoló Irgalmasrend tulajdonába került. Az épülethez többször hozzáépítettek, míg mai formáját 1841-44 között nyerte el, Hild József tervei alapján. Szépen felújították, ma is működik.
Itt említem meg a szomszédos Szt. Lukács gyógyfürdőt is, melynek termálfürdőjében műemléki helyreállítást követően ma is megtekinthető annak a szintén törökök által épített malomnak a fala, amely a József-hegy alatt fakadó források vizét felduzzasztva (mai Malom-tó) lőpormalomként használtak. Megemlítem még, hogy ezek a források a József-hegy alatti mészkőüregekben fakadnak, mely a jelenleg ismert - több, mint 8 kilométeres hosszával a világ legnagyobb termál-hévizes barlangja, a Molnár János barlang.

Gül Baba türbéje:  N 47° 30,957' E 19° 2,097' 146 m [GCturk+Türbe]
Gül Baba Türbe. Gül Baba egy török bektási dervis (harcos szerzetes) volt, aki Budán halt meg 1541-ben, a mai Mátyás-templomban, ami akkor dzsámiként működött. Sírja fölé 1543-48 között emelték a türbét; a török időkben és a XIX. században zarándokhely volt. Jelenlegi szép állapotát is a magyarországi török közösségeknek köszönheti. A láda életében másodszor újítják fel, állítólag 2018 tavaszán lesz látogatható. Érdemes megnézni belülről is, éjjel pedig szépen ki van világítva. (A félhold a Margit-hídról is látszik.) Gül Baba magyarul Rózsák atyja, vagyis az ő emlékét őrzi a Rózsadomb is.

Török tisztségviselők sírjai az Új köztemetőben:  N 47° 28,510' E 19° 11,455' 151 m [GCturk+Új köztemető]

Érdekes összefoglaló Buda török-kori fürdővárosi múltjáról
Kis fürdőtörténet: Az ilidzsa fürdők eredeti állapotukban mindig rendelkeztek egy nagyméretű előcsarnokkal, itt öltözhettek át a vendégek és ezen a helyen lehetett teázni, kávézni, pipázni. Ezután következett az átmeneti helyiség, ahol a fal melletti padkákra ülhettek és csorgó kutakból vizet locsolhattak magukra a fürdőzők. A forró helyiség falai mentén szintén voltak csorgó kutak és ebben a helyiségben helyezkedett el középen a medence. A forró helyiségekből nyíltak a magánfürdők, ahol muszlim szokás szerint szőrtelenítést végeztek.
A Rudas fürdő épületének magja a török fürdő nyolcszögletű medencéje és nyolc oszlopos medencetere, amelynek oszlopos kialakítása ritkaság, és kisebb változtatásokkal a mai napig a fürdő alapja. Az oszlopokra támaszkodik a felülvilágítókkal áttört félgömb kupola. A kupolatér négyzet alaprajzú tér, sarkain negyed gömb kupolákkal, alattuk sztalaktit boltozattal, amely a török építészetre jellemző lépcsőzetes kialakítással készült.
A törökök magyarországon épített fürdői általában ilidzsa típusú fürdők, amelyek a hévizek hasznosítására épültek. Azért szükséges ezt megjegyezni, mert az ilidzsa (termálfürdő) jellegű török fürdők központi részét a nagy medence (kaplidzsa) foglalta el, viszont a hamam típusú fürdők központjában a medence helyett egy izzasztókő volt található. (gyorstalpaló a török fürdőkkel kapcsolatban) Kisázsiában és a kevesebb vízzel bíró helyeken a hamam fürdő-típus sokkal elterjedtebb volt - de a Kárpát-medencében talált rengeteg víz lehetővé tette a medencés fürdők építését.

Ládatörténet (archív):
2003.07.28. Honnan tudjam, hogy eltűnt az első jelszó, ha senki nem tisztel meg egy Emillel? Hamarosan megyek, korrigálok. És még én hittem, hogy a virtuális cache-k gondozásmentesek...
2003.10.14. Végre van új jelszó.'
2008.02.17. Ó, azok a gondozásmentes virtuális ládák! Hogy az épület faláról leszedik a nevét... Úgyhogy módosul a jelszó.
Előtte ezt írtam: Nem mindenki találja meg az épület nevét. Innen a gép elől nem tudom biztosan, de gyanítom, hogy a bejáratra ki van írva. A fürdőbe a bejárat a Fő utca felől, egy zöld színű házból. És megpróbálok eljutni, utána nézni a tábláknak.
2011.02.27. Leszedték az első feliratot, máshova rakták. Úgyhogy átírtam a leírást, és ha már ott voltam, megnéztem a 2. pontot is, úgyhogy gyorsan találtam oda egy pótjelszót.
2016.04.24 Sokszor, sokan szóltatok, hogy megszűnt a kávézó, eltűnt a felirat. Ma sikerült eljutnom oda és találni új jelszót. Ha a szobrot elviszik, vagy átrakják, szóljatok!
2017. dec. 9. A láda több mint 4 hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal méltatlanul elhanyagolt, ezért új ládagazdának adom át. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (953 db): környezet: 4.23 rejtés: 3.81 web: 4.16 átlag: 4.07

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

anzsu7 2019.12.04 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa [Geoládák v3.1.2]

kocsisjozsef74 2019.12.03 22:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Józsi [Geoládák v3.1.1]

B&B2019 2019.10.27 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Monik 2019.10.14 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tandrew 2019.10.13 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Szőkekapitány 2019.10.13 11:59 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

pgyp 2019.10.12 14:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.00
Megvagy! [g:hu 1.6.2y]
Két részletben sétáltuk végig. A türbétől nagyon jó a kilátás, szépen felújították, emiatt hétvégén sokan vannak akár a kertekben akár a kilátópontokon.

Povi 2019.10.02 17:25 - Megtaláltam
Bringás találat hazafelé, GPS nélkül. A 2. pont körnéykén pár napja voltam, a GCIFI megtalálásakor, de ezt a török temetőt nem is ismertem, akkor nem is láttam, pedig nagyon közel voltam hozzá! Köszi a rejtést, újat mutatott! :-)

szaszkievics 2019.09.30 16:39 - Megtaláltam
Több részletben levadászva. Érdekes helyszíneket mutat meg a multi, köszi, hogy általad erre is jártam! [Geoládák v2.2.5]

Nikicsu 2019.09.19 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) A lakatnál jól elnéztem egy karaktert. Köszönöm a rejtő segítségét. [g:hu 1.6.4]

pedro750 2019.09.11 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Balázs1984 2019.09.05 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

HZsoti 2019.09.03 18:48 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.92
a 2.pontnál a navigáció egy kicsit megtréfált, de meglett :)
köszi a rejtést

Minki 2019.08.27 15:52 - Megtaláltam
Minki itt járt. Köszi! [Geoládák v2.2.5]

sanzi89 2019.08.19 10:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

pozsgayb 2019.08.15 21:44 - Megtaláltam
[Geoládák v2.2.5]

zoldbeka 2019.08.08 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3]

spanyesz 2019.08.03 10:03 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.67 súly: 3.49
Több részletben, de végre begyűjtve! Köszi a rejtest!

Lustadick123 2019.08.02 09:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Daltons2033 2019.07.27 14:33 - Megtaláltam
MUHAHA :)= [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1320 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu