FAQ
2057. Sörnyei időutazás (GCSIDO)

Elhagyatva

Elhagyatva

Napról-napra romlik

Napról-napra romlik

Belső tér

Belső tér

Óriás japánakác

Óriás japánakác

Szentkirályi-tó

Szentkirályi-tó

Földvár maradványok

Földvár maradványok

Sáncok

Sáncok

Régész rókák építőköveket kaparnak elő

Régész rókák építőköveket kaparnak elő

Híd a patakon

Híd a patakon

Tartalék rejtek

Tartalék rejtek
Szélesség N 46° 28,243'
Hosszúság E 17° 35,387'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.09 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.10 12:15
Utolsó lényeges változás: 2017.11.25 17:58
Utolsó változás: 2021.09.26 08:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 125 + 2 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Sörnyei időutazás

A végláda (átm. 11 cm * 8 cm) a hajdani Törökhagyás mocsárvár területén rejtőzik egy többtörzsű fa tövén lévő odúban. Koordinátáinak számításához az első állomáson talált adat szükséges. Ezeknek a koordinátáknak: 46° 28,172' 17° 35,857' mindegyikéhez az elhagyott romtemplomnál lévő első állomáson található 3 tizedesig megadott perc értéket add hozzá.
Terepnehézséget a gondozatlan erdőn való átkelés jelent.

Megközelítés
Sörnyepuszta Mezőcsokonya külterületi lakott helye; szilárd burkolatú úton Somogysárdról közelíthető meg.
Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve általános iránymutatásként ez a segédlet hasznos lehet, de ennél a magántulajdonú erdőnél eseti korlátozások lehetségesek.
Első állomás: a sörnyei romtemplomnál fa tövének keleti oldalán rejtőzik az öklömnyi geokő * borostyánhajtások alatt- a második pont koordinátáinak számításához ez az adathordozó:  N 46° 28,243' E 17° 35,387' 140 m [GCSIDO-1].
Tartalék adathordozó: csak akkor használd, ha végképp baj lenne a geokővel!
A templomrom bejáratától balra lent egy vasgombán (villámhárító tartó lehetett) két betűt találsz. Az első betű számértékét add hozzá a 46° 28,168' perceinek mindhárom tizedesjegyéhez, a második betű számértékét a 17° 35,850' perceinek mindhárom tizedesjegyéhez, mint háromjegyű tizedes számot, így megkapod a valós ládika koordinátáit.
Számérték-kulcs:
A,J,M betűk: 0
B,K,N betűk: 1
C,L,O betűk: 2
D,P,R betűk: 3
E,S,T betűk: 4
F,U,V betűk: 5
G,Z,Y betűk: 6.
Ha pl. a felirat AT lenne, így fog kinézni:
46° 28,168' + 0,000' = 46° 28,168'
17° 35,850' + 0,444' = 17° 36,294'
Második állomás: A lakott terület végét jelző táblánál jobbra indul az ösvény. Az ösvény a nagy kidőlt facsonknál  N 46° 28,164' E 17° 35,781' 140 m [GCSIDO+útpont] derékszögben tér le a partosabb részről a földvár felé. Ezután ahol az ösvény keresztezi az aszálykor néha kiszáradó patakocskát, keresned kell olyan helyet, ahol vízbe esett tuskók segítik az átkelést, de a patakocska át is ugorható. A földvár területén többtövű fa tövén az előzőek szerint kiszámított koordinátájú helyen találod a második ládát.
A platón óvatosan mozogj, mert több helyen is gödrök vannak, amelyek a várrom alsóbb szintjének mennyezetén keletkezett kisebb beszakadások.
Hetes esőket követően esetleg nem tudsz átkelni a vár platóján rejtett ládához. Csak ebben az esetben keresd a tartalék ládát! Ha a végláda elérésével gondod lenne, egy tartalék rejtőhelyet találsz egy kidőlt fatörzsben. Ennek helyét is az előbbi módszer szerint kell számítani, ekkor az alábbi koordinátákat módosítsd az első állomáson megkapott értékkel: N 46° 28,164' E 17° 35,781'

Ez a kétállomásos multi a kis vidéki haza múltjából, jelenéből és jövőjéből mutat be nem mindig szívderítő részleteket. Elsősorban azok számára ajánlom a ládát, akik a valóság megismerését tanulságosnak tartják.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A kétállomásos multit teljesítve rövid idő alatt felkereshetjük a középkor lassan elenyésző emlékét, aztán a 19. század pusztuló hagyatékát, és a falucska mai állapota előre jelzi a magyar vidék sok-sok településének legkésőbb századunk közepére jósolható hanyatlását. (ez utóbbi nem igazán szokványos turistalátványosság)

Középkori emléke az egykori földvár  N 46° 28,172' E 17° 35,831' 140 m [GCSIDO+sáncok] maradványai, amely a Felsőnyíresi sűrű erdőben bújik meg. A várból ma csak a földmunkák maradványai figyelhetők meg, de a sánc oldalából ma is kaparnak ki építőköveket a rókavárak építői.
A honfoglalás után a vidéket a Bő nemzetség szállta meg, akiknek legrangosabb ága a Sörnyei család. Sörnye a családból kikerülő Sörnyei Miklós országbíró lakhelyeként jelentős település volt. A mára teljesen elpusztult váruk, amelyre csak földvédművek maradványai emlékeztetnek, minden valószínűség szerint az 1300-as években épült, és a török megszállás idején indult pusztulásnak. A vár kis dombja kis patak partján emelkedik ki pár méterre a vizenyős, mocsaras völgytalp fölé. A várárkok még jól azonosíthatók. A Török-hagyás néven ismert vár maradványa szabadon választható pont a Somogyi Várak Jelvényszerző Túramozgalom keretében .

Az 1800-as évekre emlékeztet a falucska északi kijáratánál álló  N 46° 28,242' E 17° 35,415' 140 m [GCSIDO+templom], elhagyott templom, amelynek pusztuló romjai sajátos hangulatot árasztanak. Megközelítésekor óvatos légy az omlásveszély miatt! Mérete alapján emlékeztet arra, hogy a múlt század ötvenes éveiben itt és a hozzá tartozó külterületi lakott helyeken még 500 fő feletti lakosság élte a jövőben bízó hittel mindennapjait. Századunk elejére ez már 60 körüli lélekszámra csökkent. Az elhagyott épületek összeroskadtak, az erdő benőtte; az egykori utcákra csak az útszéli keresztek emlékeztetnek.
Maga az elnéptelenedő kis falu jellemző példája az 1900-as években jobb napokat látott somogyi zsákfaluknak.
A cselédsorból végre kiemelkedett, a földosztás nyomán egy időre a maga urává vált népesség nagyarányú fogyása az erőltetett téeszesítéskor kezdődött, majd a 20. század utolsó évtizedeiben a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének csökkenése és a munkahelyek megszűnése miatt visszafordíthatatlanná vált.
Először az iskola szűnt meg...
A munkalehetőségek hiánya, a közlekedés és szolgáltatások megoldatlansága hozta magával, hogy aki tehette, városba vagy nagyobb faluba menekült. A rossz állapotú utak miatt és tájképi szépségek híján messze elkerülik Sörnyét az eldugott falukba betelepülni szándékozó holland és német nyugdíjasok is. Betelepülni inkább csak kilátástalan élethelyzetű családok jöhetnek szóba.

A jelen nem valami szívderítő. A lepusztuló házak sötét képét vetítik előre a 21. század első felében egyre több vidékünkön várható helyzetnek. Ami a legjobban aggasztó: a mi vidékünkön nagynak számító ezer lakosú falvak jövője sem megnyugtató, az életfeltételek hanyatlásának jelei ott is érzékelhetők.

Mit hoz a jövő? A helyi közösségek élniakarása meg az emberi tisztesség a legtöbb faluban még óvja a hagyományokat, a közösségi értékeket és vonzó, gondozott faluképet hoz létre, ám a kilátástalan anyagi helyzet lassan, de biztosan őrli fel ezeket az erőfeszítéseket. Az elhagyott falvakat felveri az erdő - talán tucatnyi vadász kedvtelését fogja szolgálni az egykor sokszáz ember szerény, de tisztes megélhetését nyújtó egykori falvak nagy határa.

Egy kis fénysugár a sötétben
A Sörnyéről elszármazottak nagy szeretettel emlékeznek és időről időre találkozót szervezve felkeresik ifjúságuk vagy szüleik ifjúságának színhelyét. A Sörnyéért alapítvány szeretné elérni a múltidéző összejövetelek színhelyének, a romos templomnak a megmentését, felújítását - nagy kérdés az anyagiak előteremtése, nagy-nagy derűlátással adományokra alapozva.

Egyéb látnivalók
A templomromtól 250 méternyire északi irányban a vízimadarak seregeinek otthont adó Szentkirályi-halastó terül el. A templomrom közvetlen közelében az egykori parkban található az ország ma ismert egyik legnagyobb törzskerületű japánakác fája (Sophora japonica, 559 cm).
A Somogyfajszra vezető út (csak a kezdeti szakasza autózható!) mentén elterülő felhagyott legelőn óriási hagyásfákat találsz; a legnagyobb tölgy az óriásfa-listán 511 cm törzskerülettel szerepel.

* Megjegyzés
Az első állomás geoköve a GCKOKK kőbányájából származik.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (68 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.37 web: 4.65 átlag: 4.49

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Ajtony 2022.09.12 12:12 - Egyéb
Petheovacka játékostársunk évekkel ezelőtt találta meg az 1. pontot. Első ránézésre úgy tűnik, hogy akkor ki is számította a 2. pont koordinátáit, és gondosan megőrizte. Erre utal, hogy a fotók között szerepelteti azt a bizonyos négytörzsű fát, amit a 2. rejtekhelyként azonosított. A helyzet az, hogy a 2. pont rejtekhelye már több mint egy éve máshol van, egy biztonságosabb odúban. Javaslom a következő Keresőknek, hogy a több mint egy éve frissített adatok szerint keressék.

petheovacka 2022.09.10 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.17
Somogy megyei trip megmaradt ládák gyűjtésére. Kösszi a rejtést! --- Évekkel ezelőtt bringával már gyűjtöttem ládákat erre, de akkor csak 1. pontig jutottam. Most újra nekilódultam. Tudtam, hogy nincs semmilyen ösvény, így nem ért váratlanul a nagy dzsindzsa, mentem ahogy tudtam. Elértem a sánchoz, kerestem a rejtek adó fánál a ládát, de semmi... A kidőlt fánál se találtam a pótládát...
1 órai kaparászás után feladtam... Megkértem sms-ben a jelszót, de térerő hiányában nem tudtam pótládát kihelyezni. Már visszaértem a kocsihoz, amikor megjött a pw-s sms. Szóval, aki nem találja az eredeti rejtést, annak egy mankóláda a Lábatlan Jézus Kőkeresztje mögött a Somogyfajszra vezető út mellett.
---Ajtony mesternek igaza van, valószínű én voltam a béna. :P ---

IMG_20220910_153825IMG_20220910_153931
IMG_20220910_162322IMG_20220910_164003
tfmb 2022.09.04 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.07
Ok.

KJ & GM 2022.02.25 11:00 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J14_1990J14_1992
J14_3698J14_3699
J14_3700 
fercsipeter 2021.10.03 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ashmelia 2021.10.03 15:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Webber 2021.10.03 15:57 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

Cerberus 2021.10.03 15:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.44
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 21/38

Ezen a helyszínen leginkább az 1. pont tetszett, a másodikhoz menet inkább csak pókokkal küzdöttünk, akik teljesen behálóztak az egész ösvényt. Az első ponton szükséges számolás szerencsére könnyebbnek bizonyult mint sejtettük. :)

Köszönöm a rejtést!

IMG_4638IMG_4639
Ambró 2021.09.27 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Ajtony 2021.09.25 15:00 - Egyéb
Több bejegyzés utalt arra, hogy az 1. állomás geoköve eltűnt, meg arra is, hogy a növényzet miatt a 2. pont megközelíthetetlen. Ma megközelítettük, és a rejtés is rendben van, utolsó logoló "Bolisz". Az első ponton ki akartuk helyezni a 2 napi munkával elkészült új geokövet, de a régi kb. 3 másodperc "kutatás" után meglett, maradt. Az újat hazavittük. Sebaj, van egy jó kis pótgeokövünk, unalmas óráimban nézegethetem.

Csabai80 2021.09.19 13:23 - Nem találtam meg
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

[Elutasította: Ajtony, 2021.10.18 16:45]

izsolt 2021.08.28 16:30 - Megtaláltam
DDK gyalogtúrája után

Az első ponton én sem találtam a jelszóhordozót, maradt a számolás

Második pont felé haladva egy jódarabig rendben ment minden, aztán elfogyott az út, eléggé be volt nőve, így jobb híján betértem a fák közé ahol kisebb volt a dzsindzsa, egy darabig tudtam is haladni de aztán a vadcsapások megint az "út"-ra vittek, ott küzdöttem megint egy darabig, aztán elértem egy olyan helyre ahonnan csak szárnyakkal tudtam volna továbbmenni.
Az hagyján hogy minden tüskés, de még egy fát is keresztbe döntött a szél

Nem tartozom a körömcipős kesselők közé, nem nagyon szoktam feladni, de ezt most járhatatlannak minősítettem
Lehetséges volna nekem is elfogadni jelszó nélkül?

Sajnálom hogy kimaradt a második pont, szerencsére már az első is tetszett és a borostyános út eleje is, így is "megdolgoztatott" a láda, még véráldozatot is hoztam :-( volt kaland rendesen

Azt azért jó lenne tudni, hogy van esetleg másik út? Én közelítettem rossz felől?

[Jóváhagyta: Ajtony, 2021.09.19 08:24]

-1-2
Schlégl 2021.07.31 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.06
Hétvégi ládázásunk egyetlen sikertelen megtalálása volt ez a láda. Az első pontot szerintünk benőtte a borostyán, vagy eltünt mert friss kaszálás volt a koo. körül. A rejtő segítségével meg lett a 2. pont is. Elindultunk megkeresni, sajnos az autónk olyan távolságra került, hogy féltettük a helyiektől, és még előttünk állt a dzsungel ezért feladtuk a biztonság érdekében. Ha a mellékelt kép alapján elfogadod találatnak megköszönöm.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2021.08.06 13:01]

20210730_140946 
ballasz 2021.01.25 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.89
Még ilyenkor vegatációs időszakon kívül is dzsindzsa harc a bejutás, de megérte, mert nagyon látványos a földvár. [Geoládák v3.9.0]

Tomásó 2021.01.01 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Korigumi 2021.01.01 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

kitkat0123 2020.12.27 16:12 - Egyéb
Az első pontot gond nélkül megtaláltuk, a második azonban hiányzott a Libertyék által megjelölt egyértelmű rejtekből. A ládát a rejtővel egyeztetve pótoltuk egyesületi dobozzal.

Egy négytörzsű fa talajszinti gyökeres odvában rejtőzik a láda, egy tuskóval is álcázva a rejteket.

A pótrejtés rendben van a kidőlt fában.

Robogo 2020.12.27 16:12 - Megtaláltam
Somogysárdi karácsonyozás alatt kerestük fel a ládát kitkat0123-mal. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül. Ebéd után tettünk egy kis egészségügyi sétát a környéken. Érdekes volt mindkét hely. Romtemplom körbejárása után gyorsan meglett a koordináta számításához a szám. Kocsival átálltunk egy másik helyre és onnan támadtuk meg a ládát. Nekem nagyon tetszett ez a mocsaras erdei séta. Egyszer csak utunkat állta a Sörnyei-vízfolyás. Patak mentén haladtunk tovább, míg el nem jutottunk egy kidőlt fához, amin már át tudtunk kelni. Ezután már a belőttük a segédpontot, ami a Szovécs-patakon való átkeléshez kellet. A sáncok elérése után átnéztük a lehetséges helyeket de nem találtuk a ládát. Egyesületi ládával pótoltok. Visszafelé már a sötétedés miatt az ajánlott útvonalat választottuk. Nekem nagyon tetszett az a környék.
Köszönöm a rejtést!

BRita72 2020.12.13 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2020.12.13 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Kántorék 2020.11.08 16:06 - Megtaláltam
Élményekben gazdag megtalálás volt, illetve a végládát nem találtuk meg. Átkutattunk mindent, de sehol nem találtuk, végül a visszafelé vezető úton megtaláltuk a tartalék ládát. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

csg69 2020.08.02 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Igazi bozótharc volt eljutni a ládáig!!!

fodor8peter 2020.05.02 14:59 - Egyéb
Ellenőrzés. Végláda rendben a helyén. Füzetben az utolsó bejegyzés Csabigé.

Fazék 2020.04.04 16:46 - Nem találtam meg
Utolsó ládának volt tervezve, a templomromnál meg is álltam, de erősen elfáradva az erdőbe már nem volt kedvem bemenni. Somogyfajszig még vissza kellett tekerni, így is összesen 70 km lett a vége nagyobbrészt földutakon.
Majd legközelebb.

2020-04-04 16.45.452020-04-04 16.46.09
Pantya 2020.03.01 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (135 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]