geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2057. Sörnyei időutazás (GCSIDO)

Elhagyatva

Elhagyatva

Napról-napra romlik

Napról-napra romlik

Belső tér

Belső tér

Óriás japánakác

Óriás japánakác

Szentkirályi-tó

Szentkirályi-tó

Földvár maradványok

Földvár maradványok

Sáncok

Sáncok

Régész rókák építőköveket kaparnak elő

Régész rókák építőköveket kaparnak elő

Híd a patakon

Híd a patakon

Tartalék rejtek

Tartalék rejtek
Szélesség N 46° 28,243'
Hosszúság E 17° 35,387'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.09 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.10 12:15
Utolsó lényeges változás: 2017.11.25 17:58
Utolsó változás: 2019.10.20 15:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Ajtony
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 108 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Sörnyei időutazás

A végláda (átm. 11 cm * 8 cm) a hajdani Törökhagyás mocsárvár területén rejtőzik egy négytörzsű fa tövén kis zugban. Koordinátáinak számításához az első állomáson talált adat szükséges. Ezeknek a koordinátáknak: 46° 28,172' 17° 35,857' mindegyikéhez az elhagyott romtemplomnál lévő első állomáson található 3 tizedesig megadott perc értéket add hozzá.

Megközelítés
Sörnyepuszta Mezőcsokonya külterületi lakott helye; szilárd burkolatú úton Somogysárdról közelíthető meg.

Első állomás: a sörnyei romtemplomnál fa tövének keleti oldalán rejtőzik a geokő* - a második pont koordinátáinak számításához ez az adathordozó:  N 46° 28,243' E 17° 35,387' 140 m [GCSIDO-1].
Tartalék adathordozó: csak akkor használd, ha végképp baj lenne a geokővel!
A templomrom bejáratától balra lent egy vasgombán (villámhárító tartó lehetett) két betűt találsz. Az első betű számértékét add hozzá a 46° 28,168' perceinek mindhárom tizedesjegyéhez, a második betű számértékét a 17° 35,850' perceinek mindhárom tizedesjegyéhez, mint háromjegyű tizedes számot, így megkapod a valós ládika koordinátáit.
Számérték-kulcs:
A,J,M betűk: 0
B,K,N betűk: 1
C,L,O betűk: 2
D,P,R betűk: 3
E,S,T betűk: 4
F,U,V betűk: 5
G,Z,Y betűk: 6.
Ha pl. a felirat AT lenne, így fog kinézni:
46° 28,168' + 0,000' = 46° 28,168'
17° 35,850' + 0,444' = 17° 36,294'
Második állomás: A lakott terület végét jelző tábla után 20 méternyire, még a híd előtt jobbra indul az ösvény. Az ösvény itt  N 46° 28,163' E 17° 35,770' 140 m [GCSIDO+útpont] derékszögben tér le a partosabb részről a földvár felé. Ezután ahol az ösvény keresztezi a patakocskát, keresned kell olyan helyet, ahol vízbe esett tuskók segítik az átkelést, de a patakocska át is ugorható. A földvár területén többtövű fa tövén az előzőek szerint kiszámított koordinátájú helyen találod a második ládát.
A platón óvatosan mozogj, mert több helyen is gödrök vannak, amelyek a várrom alsóbb szintjének mennyezetén keletkezett kisebb beszakadások.
Hetes esőket követően esetleg nem tudsz átkelni a vár platóján rejtett ládához. Csak ebben az esetben keresd a tartalék ládát! Ha a végláda elérésével gondod lenne, egy tartalék rejtőhelyet találsz egy kidőlt fatörzsben. Ennek helyét is az előbbi módszer szerint kell számítani, ekkor az alábbi koordinátákat módosítsd az első állomáson megkapott értékkel: N 46° 28,163' E 17° 35,770'

Ez a kétállomásos multi a kis vidéki haza múltjából, jelenéből és jövőjéből mutat be nem mindig szívderítő részleteket. Elsősorban azok számára ajánlom a ládát, akik a valóság megismerését tanulságosnak tartják.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A kétállomásos multit teljesítve rövid idő alatt felkereshetjük a középkor lassan elenyésző emlékét, aztán a 19. század pusztuló hagyatékát, és a falucska mai állapota előre jelzi a magyar vidék sok-sok településének legkésőbb századunk közepére jósolható hanyatlását. (ez utóbbi nem igazán szokványos turistalátványosság)

Középkori emléke az egykori földvár  N 46° 28,172' E 17° 35,831' 140 m [GCSIDO+sáncok] maradványai, amely a Felsőnyíresi sűrű erdőben bújik meg. A várból ma csak a földmunkák maradványai figyelhetők meg, de a sánc oldalából ma is kaparnak ki építőköveket a rókavárak építői.
A honfoglalás után a vidéket a Bő nemzetség szállta meg, akiknek legrangosabb ága a Sörnyei család. Sörnye a családból kikerülő Sörnyei Miklós országbíró lakhelyeként jelentős település volt. A mára teljesen elpusztult váruk, amelyre csak földvédművek maradványai emlékeztetnek, minden valószínűség szerint az 1300-as években épült, és a török megszállás idején indult pusztulásnak. A vár kis dombja kis patak partján emelkedik ki pár méterre a vizenyős, mocsaras völgytalp fölé. A várárkok még jól azonosíthatók. A Török-hagyás néven ismert vár maradványa szabadon választható pont a Somogyi Várak Jelvényszerző Túramozgalom keretében .

Az 1800-as évekre emlékeztet a falucska északi kijáratánál álló  N 46° 28,242' E 17° 35,415' 140 m [GCSIDO+templom], elhagyott templom, amelynek pusztuló romjai sajátos hangulatot árasztanak. Megközelítésekor óvatos légy az omlásveszély miatt! Mérete alapján emlékeztet arra, hogy a múlt század ötvenes éveiben itt és a hozzá tartozó külterületi lakott helyeken még 500 fő feletti lakosság élte a jövőben bízó hittel mindennapjait. Századunk elejére ez már 60 körüli lélekszámra csökkent. Az elhagyott épületek összeroskadtak, az erdő benőtte; az egykori utcákra csak az útszéli keresztek emlékeztetnek.
Maga az elnéptelenedő kis falu jellemző példája az 1900-as években jobb napokat látott somogyi zsákfaluknak.
A cselédsorból végre kiemelkedett, a földosztás nyomán egy időre a maga urává vált népesség nagyarányú fogyása az erőltetett téeszesítéskor kezdődött, majd a 20. század utolsó évtizedeiben a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének csökkenése és a munkahelyek megszűnése miatt visszafordíthatatlanná vált.
Először az iskola szűnt meg...
A munkalehetőségek hiánya, a közlekedés és szolgáltatások megoldatlansága hozta magával, hogy aki tehette, városba vagy nagyobb faluba menekült. A rossz állapotú utak miatt és tájképi szépségek híján messze elkerülik Sörnyét az eldugott falukba betelepülni szándékozó holland és német nyugdíjasok is. Betelepülni inkább csak kilátástalan élethelyzetű családok jöhetnek szóba.

A jelen nem valami szívderítő. A lepusztuló házak sötét képét vetítik előre a 21. század első felében egyre több vidékünkön várható helyzetnek. Ami a legjobban aggasztó: a mi vidékünkön nagynak számító ezer lakosú falvak jövője sem megnyugtató, az életfeltételek hanyatlásának jelei ott is érzékelhetők.

Mit hoz a jövő? A helyi közösségek élniakarása meg az emberi tisztesség a legtöbb faluban még óvja a hagyományokat, a közösségi értékeket és vonzó, gondozott faluképet hoz létre, ám a kilátástalan anyagi helyzet lassan, de biztosan őrli fel ezeket az erőfeszítéseket. Az elhagyott falvakat felveri az erdő - talán tucatnyi vadász kedvtelését fogja szolgálni az egykor sokszáz ember szerény, de tisztes megélhetését nyújtó egykori falvak nagy határa.

Egy kis fénysugár a sötétben
A Sörnyéről elszármazottak nagy szeretettel emlékeznek és időről időre találkozót szervezve felkeresik ifjúságuk vagy szüleik ifjúságának színhelyét. A Sörnyéért alapítvány szeretné elérni a múltidéző összejövetelek színhelyének, a romos templomnak a megmentését, felújítását - nagy kérdés az anyagiak előteremtése, nagy-nagy derűlátással adományokra alapozva.

Egyéb látnivalók
A templomromtól 250 méternyire északi irányban a vízimadarak seregeinek otthont adó Szentkirályi-halastó terül el. A templomrom közvetlen közelében az egykori parkban található az ország ma ismert egyik legnagyobb törzskerületű japánakác fája (Sophora japonica, 559 cm).
A Somogyfajszra vezető út (csak a kezdeti szakasza autózható!) mentén elterülő felhagyott legelőn óriási hagyásfákat találsz; a legnagyobb tölgy az óriásfa-listán 511 cm törzskerülettel szerepel.

* Megjegyzés
Az első állomás geoköve a GCKOKK kőbányájából származik.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (63 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.39 web: 4.64 átlag: 4.50

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


csg69 2020.08.02 13:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Igazi bozótharc volt eljutni a ládáig!!!

fodor8peter 2020.05.02 14:59 - Egyéb
Ellenőrzés. Végláda rendben a helyén. Füzetben az utolsó bejegyzés Csabigé.

Fazék 2020.04.04 16:46 - Nem találtam meg
Utolsó ládának volt tervezve, a templomromnál meg is álltam, de erősen elfáradva az erdőbe már nem volt kedvem bemenni. Somogyfajszig még vissza kellett tekerni, így is összesen 70 km lett a vége nagyobbrészt földutakon.
Majd legközelebb.

2020-04-04 16.45.452020-04-04 16.46.09
Pantya 2020.03.01 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

gabor03 2020.03.01 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

ukata79 2020.02.23 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csabiq 2020.01.06 12:18 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Egy ideje már fogalmazódik bennem ez a pár gondolat amit most leírok. Amikor elindulok egy ládáért és meglátom, hogy Ajtony rejtés nem tudom, hogy örüljek vagy bosszankodjak. Általában aztán bosszankodok míg keresem, aztán mindíg öröm fog el, mert annyira vadregényes, különleges helyeket mutat meg Ajtony. Bár többször a véremet adom értük.,mint ahogy most is. De mindig feledteti velem a nehézségeket az az áldozatos és felkészült munka amit Atonyi végez. Köszönöm és Gratulálok! [Geoládák v3.2.1]

Liberty 2019.10.19 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.53
Somogyi barangolásunk során egy valódi időutazásban volt részünk a hajdani Sörnyepusztán. Az első pontnál először június végén jártunk, a zselici égbolt túra előtt, így már ismerős volt a helyszín. Most a második pontot is felkerestük. A patak átkelés után, vállig érő szúrós, szederindás bozótharc várt ránk a vizenyős, mocsaras láp területén. Sikeresen leküzdöttük és kijutottunk a szép erdőbe, ahol láthattuk a földvárakat.
A láda valóban eltűnt, ezért a rejtővel előzetesen megbeszélve új ládát, új rejtekben helyeztünk el. Egy négytörzsű fa talajszinti gyökeres odvában rejtőzik a láda, egy tuskóval is álcázva a rejteket. Az új koordináta: N 46°28,172' E 17°35,857'
Az erdőben bóklászva felfedeztünk egy érdekes helyet, talán egy régi erdei kápolna vagy templom lehetett itt hajdanán.
Tetszett a vadregényes és misztikus helyszín, köszönet a rejtésért és a hely bemutatásáért.

Mezőcsokonya címere
Az új rejtés helye
pappcsalád 2019.10.19 10:29 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

g-tabe 2019.09.27 16:30 - Megtaláltam
Bringás körládázás során szándékoztam megkeresni. A második pont koordinátáinak kikalkulása és indulás után hamar le kellett raknom a bringát. Gyalogszerrel sem volt egyszerű a haladás a cél felé. De a kitartás meghozta a gyümölcsét és vár területe valóságos felüdülésként hatott.
A ládát sajnos én sem találtam meg. Ajtony (telefonos) segítségével elég sokáig kerestem, de hiába. Azért a jelszót megkaptam :-) :-)
A pótjelszó koordiátája valahová jó messzire keletre vitt volna, meg se próbálkoztam vele. Ajtony leírása alapján viszont megtaláltam a kidőlt fatörzset. Megközelítését azonban feladtam a sűrű szeder végett (meg aztán már a zsebembe volt a jelszó :-))

anettnori 2019.07.01 17:26 - Megtaláltam
Megvan! A hely. [g:hu 1.6.2y]

Az első pont pipa. Később rejtői megerősítést is kaptam rá. Sajnos, a ládát nem találtam. Mondjuk, a jelzett helyen több 3-4-5-6 törzsű fa van, mint egytörzsű. Lehet, a megfelelőt nem néztem. Elismerem, már eléggé fáradt voltam, idegesített a sok szúnyog, bögöly, stb.
Köszönöm a rejtői segítséget, a pótládához nem jutottam el. A végén örültem, hogy kikeveredtem a mocsárerdőből.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2019.07.04 12:09]

IMG_20190701_172819IMG_20190701_175055
IMG_20190701_175104IMG_20190701_175220
margabat 2019.03.02 13:28 - Megtaláltam
A geokövet gond nélkül megtaláltam, de amikor a második pont keresésére indultam, lövöldözéseket hallottam, úgyhogy inkább visszafordultam, elkerülve a találkozást a vadászokkal/üldözött vadakkal...
Képeket töltök fel, kérem a jelszó nélküli találat elfogadását, amennyiben lehetséges. :) [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2019.03.02 15:07]

MegérkeztemRégi naptár
Sörnye vége tábla 
tabletta 2018.11.02 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

james 2018.10.31 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Ez durva volt. A javasolt ösvény inkább egy vadcsapás, csupa dzindzsa. [g:hu 1.6.0]

Ajtony 2017.12.26 13:10 - Egyéb
Most szabad volt az út, vadászmentes, csalánmentes. A patakocska öregtatának is átugorható. A vár platóján lévő végláda kicserélve, tartalma felújítva.

Ajtony 2017.11.25 23:59 - Egyéb
Teljes felújítást terveztünk. A muglik által gyakran tönkretett első állomást eltérő helyen és kivitelben újítottuk meg. Gyanús volt, hogy a templomnál egy terepszínű dzsip parkolt, ablakában mozgássérült matricával. Na mondom, a közelben hajtja a vadat árkonj-bokron át szegény mozgássérült vadász. Lövéseket nem hallottunk, de azért mi lesz ebből? Közelítve a második állomáshoz (most könnyen járható volt az ösvény) sajnos találkoztunk is a vadászok őrszemeivel, akik szerint 25 fős nagy vadászat van a környéken, nem lehet tovább menni. Így a második állomás megújítása még várat magára. De nem lehetetlen küldetés most sem a második pont.

anettx 2017.08.28 17:00 - Megtaláltam
TFTC!
Somogyi bolyongás - vadregényes helyek - érdekes látnivalók
Ezen a világvége után kettővel lévő helyen egy emlékezetes (nem)találat lesz nekem az tuti:)
Azt sejtettem, hogy nem 3 napnyi ládázás végén kell ide eljutnom, de ez most így alakult.
Az első pont mint látnivaló szuper, ide még kesserek is alig járnak, annyira kiesik ez a helyszín. Itt a fém betűket találtam meg, zöld leírás szerint ütöttem be a láda koordinátáit.
A 2. ponthoz közelítve már a főútról látszott, hogy mi lesz itt, meg persze "kedvcsinálónak" olvastam a korábbi logokat is:) Szóval bevetettem magam a susnyásba, gondoltam 400 métert csak kibírok, egyre durvább lett a terep, jó sok csalán között azért már nem volt sok hátra. A megadott helyen találtam is két jó nagy kidőlt/kivágott fát, ládát sehol sem. Közben lövöldöztek messziről, valami vadhang hörgés is hallatszott elég közelről, a susnya-tűrő képességem és az energiám már minimum szinten volt és tudtam, hogy még vissza kell vergődnöm magam ugyanezen a terepen a kocsihoz, ezért feladtam a keresést.
Aztán most kipihentem olvasom a ládaleírást, hogy a zöld szöveg a pótládára vonatkozik, tehát ezért nem jutottam el a sáncokhoz és a ládához.
Mondjuk a pótládát akkor is meg kellett volna találnom, de a fent leírt körülmények miatt ez most nem sikerült.
Rejtőnek tracket elküldtem e-mailen és köszönöm a jelszóhoz a segítséget!

gcsido-P8280260Út a ládáig:)
Itt nem találtam.és itt sem:(
Zergi 2017.03.29 14:05 - Megtaláltam
Fogtam!
Bejutottam a vár területére és megtaláltam amit kell. De! Azt hittem, hogy ez egy .com-os láda jelszó nélkül. Lejjebb olvasom, hogy jelszó nem is kell. Most akkor mi van?
Kérlek fogadd el a jelszó nélküli megtalálást!

[Jóváhagyta: Ajtony, 2017.03.30 07:27]

IMG_9837IMG_9838
IMG_9839IMG_9840
IMG_9841IMG_9842
IMG_9843IMG_9845
IMG_9846IMG_9847
IMG_9848IMG_9849
IMG_9850IMG_9851
IMG_9852IMG_9853
IMG_9854IMG_9855
IMG_9856 
padler 2016.12.26 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.86
Az első ponton egy falapra ragasztva találtuk meg a második ponthoz szükséges információt. A felhagyott szekérút most jól járható, a ládához körbenéztük a fatörzset. Most át lehetett volna ugrani a patakon, de az innenső oldalról is látszottak a sáncok.

Somogyfajsz felé új hidat építettek az (elején még) aszfaltos úton, hátha történik valami a környékkel...

efemm + padler

DSCN60112DSCN60094
DSCN60099DSCN60104
DSCN60107DSCN60108
nagyi11 2016.04.23 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk!

Mind a két ládát megtaláltuk. A patakon innen, a megadott koordinátán van a láda, benne a logbookkal. A patakon túl a hajdani várban megtaláltuk a másik ládát, abban nincs jelszó. (de nem is kell) :D

SAM_0675 
kitkat0123 2016.03.27 23:59 - Megtaláltam
Comos találat hazai pályán még 2016-ban, belogolom most itt is.

Köszi a rejtést!

Mr Zerge 2015.10.25 10:15 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Ajtonnyal egyeztetve egy új info hordozót rejtettem el az első ponton, a rejtés módja itt nem változott.
Az eredeti 2. pont szerintem megközelíthetetlen most. Az utolsó 100 m nincs út. Embermagasságú össze-vissza fonódott gazos rengeteg. Azért átküzdöttük magunkat, de ott patak álta az utunkat.
Végül az út mellett, ameddig még járható, egy hatalmas fatörzs maradékába, oldalsó üregébe rejtettem el pót a dobozt.

csipet_csapat 2015.10.23 13:00 - Megtaláltam
A reggeli indulásnál még nem volt beteg a láda, így nekiindultuk. Somogyfajszról az út borzalmas. Somogysárd-Hetes út viszont ok. A templomrom helye még ilyen állapotban is , vagy pont így hangulatos. A ponthoz nagyon nehéz út vezetett, mivel a héten nagy esőzések voltak. A patakhoz a hidat nem találtuk, pedig kitartóan kerestük a derékig érő növényzetben. A patak ma nagyon bő vizű volt. A végén feladtuk.
Ha kérhetnénk a kitartó munkák jutalmazását egy elfogadással...

[Jóváhagyta: Ajtony, 2015.10.24 08:42]
Köszönjük!

kobcikrajci 2015.10.03 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.46
Bicajos megközelítés Kiskorpád-Somogysárd felől. Szeretem a rejtvényes ládákat, ide is örömmel jöttem, kitartóan róttam a kilométereket az egyre elhagyatottabb úton. Egy újabb halódó, illetve már csak árnyékaként létező települést ismerhettem meg, perifériára szorult lakosokat láttam. A templomrom kitartóan omladozva nagyon megindító, óriási kontrasztot ad. De bámészkodás közben már kerestem a tubust is, ám csak a helyét leltem. Ezért jött az alternatív megoldás. Egy igazán könnyű számtani művelet után és az útmutatás szerint nekiindulhattam a ládát megkeresni. Eleinte nem volt vész, aztán fogyott az út, nőttek a gyomok. Nem egy báli menet, de már megszoktam! Utólag szerencsésnek érzem magam, hogy még át tudtam kelni a bozóton, és a patakon is, mert olvasom, hogy 1-2 héttel később méretük jócskán növekedett! :) Persze ha hídnak néhány vastagabb faág is jó volt, akkor a szerencse mellett talán más is közrejátszott... Sajnos a láda eltűnt a megadott helyről, melynek közelében favágók tanyázhattak korábban. Azonban jól kivehető a régi erődítmény nyoma, amiért érdemes volt eljutni ide. És persze a kalandfaktor is magas!
[Jóváhagyta: Ajtony, 2015.10.03 17:16]

Bubuka 2015.03.10 14:00 - Megtaláltam
Kár a templomért.
Nem értettem ezt a zaklatást. Sem magánterület, sem erdőlátogatási tilalom táblát nem láttam, akkor miért ne mehetnék gyalog az erdőbe?

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (114 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.