geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2057. Sörnyei időutazás (GCSIDO)

Elhagyatva

Elhagyatva

Napról-napra romlik

Napról-napra romlik

Belső tér

Belső tér

Óriás japánakác

Óriás japánakác

Szentkirályi-tó

Szentkirályi-tó

Földvár maradványok

Földvár maradványok

Sáncok

Sáncok

Régész rókák építőköveket kaparnak elő

Régész rókák építőköveket kaparnak elő

Híd a patakon

Híd a patakon

Tartalék rejtek

Tartalék rejtek
Szélesség N 46° 28,243'
Hosszúság E 17° 35,387'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.09 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.10 12:15
Utolsó lényeges változás: 2017.11.25 17:58
Utolsó változás: 2021.09.26 08:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 122 + 2 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Sörnyei időutazás

A végláda (átm. 11 cm * 8 cm) a hajdani Törökhagyás mocsárvár területén rejtőzik egy többtörzsű fa tövén lévő odúban. Koordinátáinak számításához az első állomáson talált adat szükséges. Ezeknek a koordinátáknak: 46° 28,172' 17° 35,857' mindegyikéhez az elhagyott romtemplomnál lévő első állomáson található 3 tizedesig megadott perc értéket add hozzá.
Terepnehézséget a gondozatlan erdőn való átkelés jelent.

Megközelítés
Sörnyepuszta Mezőcsokonya külterületi lakott helye; szilárd burkolatú úton Somogysárdról közelíthető meg.
Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve általános iránymutatásként ez a segédlet hasznos lehet, de ennél a magántulajdonú erdőnél eseti korlátozások lehetségesek.
Első állomás: a sörnyei romtemplomnál fa tövének keleti oldalán rejtőzik az öklömnyi geokő * borostyánhajtások alatt- a második pont koordinátáinak számításához ez az adathordozó:  N 46° 28,243' E 17° 35,387' 140 m [GCSIDO-1].
Tartalék adathordozó: csak akkor használd, ha végképp baj lenne a geokővel!
A templomrom bejáratától balra lent egy vasgombán (villámhárító tartó lehetett) két betűt találsz. Az első betű számértékét add hozzá a 46° 28,168' perceinek mindhárom tizedesjegyéhez, a második betű számértékét a 17° 35,850' perceinek mindhárom tizedesjegyéhez, mint háromjegyű tizedes számot, így megkapod a valós ládika koordinátáit.
Számérték-kulcs:
A,J,M betűk: 0
B,K,N betűk: 1
C,L,O betűk: 2
D,P,R betűk: 3
E,S,T betűk: 4
F,U,V betűk: 5
G,Z,Y betűk: 6.
Ha pl. a felirat AT lenne, így fog kinézni:
46° 28,168' + 0,000' = 46° 28,168'
17° 35,850' + 0,444' = 17° 36,294'
Második állomás: A lakott terület végét jelző táblánál jobbra indul az ösvény. Az ösvény a nagy kidőlt facsonknál  N 46° 28,164' E 17° 35,781' 140 m [GCSIDO+útpont] derékszögben tér le a partosabb részről a földvár felé. Ezután ahol az ösvény keresztezi az aszálykor néha kiszáradó patakocskát, keresned kell olyan helyet, ahol vízbe esett tuskók segítik az átkelést, de a patakocska át is ugorható. A földvár területén többtövű fa tövén az előzőek szerint kiszámított koordinátájú helyen találod a második ládát.
A platón óvatosan mozogj, mert több helyen is gödrök vannak, amelyek a várrom alsóbb szintjének mennyezetén keletkezett kisebb beszakadások.
Hetes esőket követően esetleg nem tudsz átkelni a vár platóján rejtett ládához. Csak ebben az esetben keresd a tartalék ládát! Ha a végláda elérésével gondod lenne, egy tartalék rejtőhelyet találsz egy kidőlt fatörzsben. Ennek helyét is az előbbi módszer szerint kell számítani, ekkor az alábbi koordinátákat módosítsd az első állomáson megkapott értékkel: N 46° 28,164' E 17° 35,781'

Ez a kétállomásos multi a kis vidéki haza múltjából, jelenéből és jövőjéből mutat be nem mindig szívderítő részleteket. Elsősorban azok számára ajánlom a ládát, akik a valóság megismerését tanulságosnak tartják.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A kétállomásos multit teljesítve rövid idő alatt felkereshetjük a középkor lassan elenyésző emlékét, aztán a 19. század pusztuló hagyatékát, és a falucska mai állapota előre jelzi a magyar vidék sok-sok településének legkésőbb századunk közepére jósolható hanyatlását. (ez utóbbi nem igazán szokványos turistalátványosság)

Középkori emléke az egykori földvár  N 46° 28,172' E 17° 35,831' 140 m [GCSIDO+sáncok] maradványai, amely a Felsőnyíresi sűrű erdőben bújik meg. A várból ma csak a földmunkák maradványai figyelhetők meg, de a sánc oldalából ma is kaparnak ki építőköveket a rókavárak építői.
A honfoglalás után a vidéket a Bő nemzetség szállta meg, akiknek legrangosabb ága a Sörnyei család. Sörnye a családból kikerülő Sörnyei Miklós országbíró lakhelyeként jelentős település volt. A mára teljesen elpusztult váruk, amelyre csak földvédművek maradványai emlékeztetnek, minden valószínűség szerint az 1300-as években épült, és a török megszállás idején indult pusztulásnak. A vár kis dombja kis patak partján emelkedik ki pár méterre a vizenyős, mocsaras völgytalp fölé. A várárkok még jól azonosíthatók. A Török-hagyás néven ismert vár maradványa szabadon választható pont a Somogyi Várak Jelvényszerző Túramozgalom keretében .

Az 1800-as évekre emlékeztet a falucska északi kijáratánál álló  N 46° 28,242' E 17° 35,415' 140 m [GCSIDO+templom], elhagyott templom, amelynek pusztuló romjai sajátos hangulatot árasztanak. Megközelítésekor óvatos légy az omlásveszély miatt! Mérete alapján emlékeztet arra, hogy a múlt század ötvenes éveiben itt és a hozzá tartozó külterületi lakott helyeken még 500 fő feletti lakosság élte a jövőben bízó hittel mindennapjait. Századunk elejére ez már 60 körüli lélekszámra csökkent. Az elhagyott épületek összeroskadtak, az erdő benőtte; az egykori utcákra csak az útszéli keresztek emlékeztetnek.
Maga az elnéptelenedő kis falu jellemző példája az 1900-as években jobb napokat látott somogyi zsákfaluknak.
A cselédsorból végre kiemelkedett, a földosztás nyomán egy időre a maga urává vált népesség nagyarányú fogyása az erőltetett téeszesítéskor kezdődött, majd a 20. század utolsó évtizedeiben a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének csökkenése és a munkahelyek megszűnése miatt visszafordíthatatlanná vált.
Először az iskola szűnt meg...
A munkalehetőségek hiánya, a közlekedés és szolgáltatások megoldatlansága hozta magával, hogy aki tehette, városba vagy nagyobb faluba menekült. A rossz állapotú utak miatt és tájképi szépségek híján messze elkerülik Sörnyét az eldugott falukba betelepülni szándékozó holland és német nyugdíjasok is. Betelepülni inkább csak kilátástalan élethelyzetű családok jöhetnek szóba.

A jelen nem valami szívderítő. A lepusztuló házak sötét képét vetítik előre a 21. század első felében egyre több vidékünkön várható helyzetnek. Ami a legjobban aggasztó: a mi vidékünkön nagynak számító ezer lakosú falvak jövője sem megnyugtató, az életfeltételek hanyatlásának jelei ott is érzékelhetők.

Mit hoz a jövő? A helyi közösségek élniakarása meg az emberi tisztesség a legtöbb faluban még óvja a hagyományokat, a közösségi értékeket és vonzó, gondozott faluképet hoz létre, ám a kilátástalan anyagi helyzet lassan, de biztosan őrli fel ezeket az erőfeszítéseket. Az elhagyott falvakat felveri az erdő - talán tucatnyi vadász kedvtelését fogja szolgálni az egykor sokszáz ember szerény, de tisztes megélhetését nyújtó egykori falvak nagy határa.

Egy kis fénysugár a sötétben
A Sörnyéről elszármazottak nagy szeretettel emlékeznek és időről időre találkozót szervezve felkeresik ifjúságuk vagy szüleik ifjúságának színhelyét. A Sörnyéért alapítvány szeretné elérni a múltidéző összejövetelek színhelyének, a romos templomnak a megmentését, felújítását - nagy kérdés az anyagiak előteremtése, nagy-nagy derűlátással adományokra alapozva.

Egyéb látnivalók
A templomromtól 250 méternyire északi irányban a vízimadarak seregeinek otthont adó Szentkirályi-halastó terül el. A templomrom közvetlen közelében az egykori parkban található az ország ma ismert egyik legnagyobb törzskerületű japánakác fája (Sophora japonica, 559 cm).
A Somogyfajszra vezető út (csak a kezdeti szakasza autózható!) mentén elterülő felhagyott legelőn óriási hagyásfákat találsz; a legnagyobb tölgy az óriásfa-listán 511 cm törzskerülettel szerepel.

* Megjegyzés
Az első állomás geoköve a GCKOKK kőbányájából származik.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (66 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.38 web: 4.66 átlag: 4.50

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fercsipeter 2021.10.03 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ashmelia 2021.10.03 15:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Webber 2021.10.03 15:57 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

Cerberus 2021.10.03 15:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.44
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 21/38

Ezen a helyszínen leginkább az 1. pont tetszett, a másodikhoz menet inkább csak pókokkal küzdöttünk, akik teljesen behálóztak az egész ösvényt. Az első ponton szükséges számolás szerencsére könnyebbnek bizonyult mint sejtettük. :)

Köszönöm a rejtést!

IMG_4638IMG_4639
Ambró 2021.09.27 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Ajtony 2021.09.25 15:00 - Egyéb
Több bejegyzés utalt arra, hogy az 1. állomás geoköve eltűnt, meg arra is, hogy a növényzet miatt a 2. pont megközelíthetetlen. Ma megközelítettük, és a rejtés is rendben van, utolsó logoló "Bolisz". Az első ponton ki akartuk helyezni a 2 napi munkával elkészült új geokövet, de a régi kb. 3 másodperc "kutatás" után meglett, maradt. Az újat hazavittük. Sebaj, van egy jó kis pótgeokövünk, unalmas óráimban nézegethetem.

Csabai80 2021.09.19 13:23 - Nem találtam meg
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

[Elutasította: Ajtony, 2021.10.18 16:45]

izsolt 2021.08.28 16:30 - Megtaláltam
DDK gyalogtúrája után

Az első ponton én sem találtam a jelszóhordozót, maradt a számolás

Második pont felé haladva egy jódarabig rendben ment minden, aztán elfogyott az út, eléggé be volt nőve, így jobb híján betértem a fák közé ahol kisebb volt a dzsindzsa, egy darabig tudtam is haladni de aztán a vadcsapások megint az "út"-ra vittek, ott küzdöttem megint egy darabig, aztán elértem egy olyan helyre ahonnan csak szárnyakkal tudtam volna továbbmenni.
Az hagyján hogy minden tüskés, de még egy fát is keresztbe döntött a szél

Nem tartozom a körömcipős kesselők közé, nem nagyon szoktam feladni, de ezt most járhatatlannak minősítettem
Lehetséges volna nekem is elfogadni jelszó nélkül?

Sajnálom hogy kimaradt a második pont, szerencsére már az első is tetszett és a borostyános út eleje is, így is "megdolgoztatott" a láda, még véráldozatot is hoztam :-( volt kaland rendesen

Azt azért jó lenne tudni, hogy van esetleg másik út? Én közelítettem rossz felől?

[Jóváhagyta: Ajtony, 2021.09.19 08:24]

-1-2
Schlégl 2021.07.31 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.06
Hétvégi ládázásunk egyetlen sikertelen megtalálása volt ez a láda. Az első pontot szerintünk benőtte a borostyán, vagy eltünt mert friss kaszálás volt a koo. körül. A rejtő segítségével meg lett a 2. pont is. Elindultunk megkeresni, sajnos az autónk olyan távolságra került, hogy féltettük a helyiektől, és még előttünk állt a dzsungel ezért feladtuk a biztonság érdekében. Ha a mellékelt kép alapján elfogadod találatnak megköszönöm.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2021.08.06 13:01]

20210730_140946 
ballasz 2021.01.25 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.89
Még ilyenkor vegatációs időszakon kívül is dzsindzsa harc a bejutás, de megérte, mert nagyon látványos a földvár. [Geoládák v3.9.0]

Tomásó 2021.01.01 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Korigumi 2021.01.01 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

kitkat0123 2020.12.27 16:12 - Egyéb
Az első pontot gond nélkül megtaláltuk, a második azonban hiányzott a Libertyék által megjelölt egyértelmű rejtekből. A ládát a rejtővel egyeztetve pótoltuk egyesületi dobozzal.

Egy négytörzsű fa talajszinti gyökeres odvában rejtőzik a láda, egy tuskóval is álcázva a rejteket.

A pótrejtés rendben van a kidőlt fában.

Robogo 2020.12.27 16:12 - Megtaláltam
Somogysárdi karácsonyozás alatt kerestük fel a ládát kitkat0123-mal. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül. Ebéd után tettünk egy kis egészségügyi sétát a környéken. Érdekes volt mindkét hely. Romtemplom körbejárása után gyorsan meglett a koordináta számításához a szám. Kocsival átálltunk egy másik helyre és onnan támadtuk meg a ládát. Nekem nagyon tetszett ez a mocsaras erdei séta. Egyszer csak utunkat állta a Sörnyei-vízfolyás. Patak mentén haladtunk tovább, míg el nem jutottunk egy kidőlt fához, amin már át tudtunk kelni. Ezután már a belőttük a segédpontot, ami a Szovécs-patakon való átkeléshez kellet. A sáncok elérése után átnéztük a lehetséges helyeket de nem találtuk a ládát. Egyesületi ládával pótoltok. Visszafelé már a sötétedés miatt az ajánlott útvonalat választottuk. Nekem nagyon tetszett az a környék.
Köszönöm a rejtést!

BRita72 2020.12.13 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2020.12.13 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Kántorék 2020.11.08 16:06 - Megtaláltam
Élményekben gazdag megtalálás volt, illetve a végládát nem találtuk meg. Átkutattunk mindent, de sehol nem találtuk, végül a visszafelé vezető úton megtaláltuk a tartalék ládát. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

csg69 2020.08.02 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Igazi bozótharc volt eljutni a ládáig!!!

fodor8peter 2020.05.02 14:59 - Egyéb
Ellenőrzés. Végláda rendben a helyén. Füzetben az utolsó bejegyzés Csabigé.

Fazék 2020.04.04 16:46 - Nem találtam meg
Utolsó ládának volt tervezve, a templomromnál meg is álltam, de erősen elfáradva az erdőbe már nem volt kedvem bemenni. Somogyfajszig még vissza kellett tekerni, így is összesen 70 km lett a vége nagyobbrészt földutakon.
Majd legközelebb.

2020-04-04 16.45.452020-04-04 16.46.09
Pantya 2020.03.01 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

gabor03 2020.03.01 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

ukata79 2020.02.23 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csabiq 2020.01.06 12:18 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Egy ideje már fogalmazódik bennem ez a pár gondolat amit most leírok. Amikor elindulok egy ládáért és meglátom, hogy Ajtony rejtés nem tudom, hogy örüljek vagy bosszankodjak. Általában aztán bosszankodok míg keresem, aztán mindíg öröm fog el, mert annyira vadregényes, különleges helyeket mutat meg Ajtony. Bár többször a véremet adom értük.,mint ahogy most is. De mindig feledteti velem a nehézségeket az az áldozatos és felkészült munka amit Ajtony végez. Köszönöm és Gratulálok! [Geoládák v3.2.1]

Liberty 2019.10.19 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.53
Somogyi barangolásunk során egy valódi időutazásban volt részünk a hajdani Sörnyepusztán. Az első pontnál először június végén jártunk, a zselici égbolt túra előtt, így már ismerős volt a helyszín. Most a második pontot is felkerestük. A patak átkelés után, vállig érő szúrós, szederindás bozótharc várt ránk a vizenyős, mocsaras láp területén. Sikeresen leküzdöttük és kijutottunk a szép erdőbe, ahol láthattuk a földvárakat.
A láda valóban eltűnt, ezért a rejtővel előzetesen megbeszélve új ládát, új rejtekben helyeztünk el. Egy négytörzsű fa talajszinti gyökeres odvában rejtőzik a láda, egy tuskóval is álcázva a rejteket. Az új koordináta: N 46°28,172' E 17°35,857'
Az erdőben bóklászva felfedeztünk egy érdekes helyet, talán egy régi erdei kápolna vagy templom lehetett itt hajdanán.
Tetszett a vadregényes és misztikus helyszín, köszönet a rejtésért és a hely bemutatásáért.

Mezőcsokonya címere
Az új rejtés helye

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (131 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]