FAQ
2050. Kastélyok a Somlói Borvidéken (GCKASO)

A dobai Erdődy-kastély

A dobai Erdődy-kastély

Madártávlat

Madártávlat

A somlószőlősi Zichy-kastély

A somlószőlősi Zichy-kastély

A láda felől nézve

A láda felől nézve

Somlószőlős Árpád-kori templom

Somlószőlős Árpád-kori templom

Somló vára

Somló vára
Szélesség N 47° 10,230'
Hosszúság E 17° 23,292'
Magasság: 163 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.03 15:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.07 21:50
Utolsó lényeges változás: 2022.08.27 04:56
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Akebono
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 317 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente1.pont: Doba - Szanatórium.A doboz egy villanyoszlop betongyámjának nyílásában, alul, a gyámon belül van.
2.pont: Somlószőlős. A kastély kerítésén kívül, a belső saroknál földön találod a ládát.


A ládába TravelBug helyezhető.


Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Somlói Történelmi Borvidék

Ott, ahol a Bakony hegység lankái már síksággá szelídülnek és a Kisalföld lapálya kezdődik, a két táj határán emelkedik a Somló magányos csonka kúpja. A Somlói Borvidék hazánk legkisebb borvidéke, mivel 1998-g egyedül a Somló lejtőire korlátozódott. Az új bortörvény életbelépésével (1998. január 1.) kibővült hazánk legkisebb történelmi borvidéke. Ide tartozik a Somló két "kisöccse", a Kissomlyó és a Ság hegy. Ezzel a változással a három vulkanikus eredetű tanúhegyünk egy borvidéket alkot. A jóféle bor kóstolgatása mellett érdemes megismerni a környék kastélyait is.

A dobai Erdődy-kastély

A Somló-hegy északi lábánál fekvő település, amelynek nevét 1288-ban jegyezték fel Terra Doba (Doba földje) néven. A falu a középkorban Kinizsi Pál, majd az Erdődy család birtoka. E család a XIX. sz. elején építette a helység egyik nevezetességét az Erdődy-kastélyt. Előzetes bejelentkezés alapján megtekinthető a 100 hektáros természetvédelmi területen fekvő arborétum. (a gyakorlatban azonban a portás elég rugalmas, rövid sétára van lehetőség a parkban bejelentkezés nélkül is)
A harmonikus, emeletes, oldal- és középrizalitos kastélyt 1836-ban, klasszicista stílusban építtette gróf Erdődy Kajetán a park legmagasabb (174 m) Somlóvár nevű dombjára. A jelenleg szocioterápiás pszichiátriai kórház céljára hasznosított kastély építését követően a parkot körülvevő tölgyes erdőből alakították ki az angolparkot. Nyiladékokat létesítettek, és a jó kilátás érdekében a kastély körül három nagy tisztást alakítottak ki. Így a kastélyból délnyugati irányban a Somló hegy, nyugatra a somlószőlősi kastély és a dobai templomtorony irányába nagyszerű kilátás nyílt. Az épületet körülvevő védett parkban különleges fafajták - tulipánfa, fekete dió, szeldelt levelű bükk, bíbor és babérlevelű tölgyek - szép egyedeit láthatjuk. A nedvesebb részekre éger, magas kőris fűz, a magasabb fekvésű, szárazabb termőhelyekre erdei fenyő került.
A kastélyépítés időszakában meglévő erdőállományból származnak az 5-6 méter törzskerületű kocsányos tölgyek és hársfák. Az erdőállományok alatt őshonos cserjékből álló cserjeszint található. Itt látható az ország második legnagyobb törzsű fehér nyár egyede. A park kialakításakor három halastavat is létesítettek a park északi határán folyó Hajagos patak medre mentén. A kastély közvetlen környezetében a buxusok jelzik az épület környezetének intenzív parkkialakítási tevékenységét.
A park az angolkertek nemzetközi nyilvántartásában is szerepel. A park jelenlegi rekonstrukciója és közjóléti feltárása lehetővé teszi az intézmény korlátozott látogathatóságát, kulturáltabb időtöltést tesz lehetővé a kezelt betegek számára.
Megközelíthetőség: A 8. sz főútról Somlószőlősön keresztül.
A bejáratnál parkolási lehetőség, mely egyben a multiláda kiindulópontja is.
 N 47° 10,247' E 17° 23,395' 155 m [GCKASO+parkoló]

1. pont

A doboz egy villanyoszlop betongyámjának nyílásában, alul, a gyámon belül van. A megközelítése: kb. 20 m egy ösvényen az aszfaltúttól, a kastélypark kerítésének sarkával szembeni oldalon, abban a kereszteződésben, ahol a piros csík elágazik a zöldtől, a jelszó első részével. Letérési pont:  N 47° 10,208' E 17° 23,290' 156 m [GCKASO+letérés]
 N 47° 10,230' E 17° 23,292' 156 m [GCKASO-1]

A somlószőlősi Zichy kastély

Somlószőlős mai nevét a szőlőművelésről kapta. Írásos emlékek már 1211-ben és 1266-ban megemlítik, de később 1488-ban, 1568-ban is találkozhatunk a Nagh-zewlens, a Negy Zeles névvel. A legújabb időkig Nagyszőllősként ismert helység az 1900-as évek elejétől vette fel a ma is használatos Somlószőlős nevet.
A község határában feltárt sok lelőhely tárgyi emlékei, az elmúlt korok emberének ittlétéről tanúskodnak. A mai település középkori őse a helység DK-i végén kimagasló dombon, annak nyugati lankáján terült el. Itt áll az Árpádkori mai katolikus templom is.
A mindmáig agrárjellegű község a középkorban a nagyvázsonyi uradalomhoz tartozott. A XV.század végén Kinizsi Pál birtokolja, majd a szintén vázsonyi Horváth családé lesz. A XVII.századtól a Zichyek tulajdonába kerül. Veszprém vármegye legnagyobb falvai közé tartozott, amit az 1488-ban fizetett országos adójának 77 forintja is bizonyít. Minden adottsággal rendelkezett mezővárossá fejlődéséhez. 1716-ban, sőt még ezt követően is, az összeírások "oppidum"-nak mondják. A település elnéptelenedése azonban megakadályozta a kedvező folyamat kiteljesedését.
Az 1600-as évek végén a helyben maradók már 209 kapás szőlőt gondoznak a Somlón.
1997-ben 807 lakosa van a településnek, amelyből 243 a nyugdíjas.
Színmagyar település, római katolikus és evangélikus vallású lakossággal. Önálló egyházat alkotnak saját templommal és önálló felekezeti iskolával.
A község fő megélhetési forrása a szőlőművelés.
A Zichy kastély jelenleg nagyon rossz állapotban van, bár nemrégiben új tető került rá. De se ajtaja, se ablaka. A pincében megtalálható még az eredeti szabad tűzhelyes konyha. A mellette lévő kiskastély magántulajdonban van, még romosabb állapotban. A kastély utolsó tulajdonosai Watzdorff Lajos és Károly voltak, akik Ausztriában, Grazban telepedtek le, és ott is vannak eltemetve. A kastély címerében szerepel: a johannita lovagrend jelzése, a kilencágú korona, és a két álló oroszlán. A címer a kripta bejáratán nagyon jó állapotban van. Zichy Emmanuel unokatestvére volt Batthyány Lajosné Zichy Antoniának, a kivégzett miniszterelnök feleségének. Neki Dákán volt kastélya és tartották a kapcsolatot egymással. Z.E. szintén rokoni kapcsolatban volt Metternich-kel.
A falu egyéb nevezetességei: Evangélikus templom 1780 körül épült, az evangélikus paplakban született Döbrentei Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia első főtitkára.
Katolikus templom a XIII. sz. körül épült, freskóján a Szent György legenda van. A templom oldalában kripta van, a Zichy család több tagja és az utolsó faluban élt plébános van ide eltemetve.

2. pont

A falu főútjáról több bekötőúton is megközelíthető a kastély. A kastély kerítésén kívül, a belső saroknál földön találod a ládát a jelszó második felével.
 N 47° 10,090' E 17° 21,769' 169 m [GCKASO-2]

LÁDATÖRTÉNET

2020.05.30. anettx és ha2 újrarejtette a 2. pontot, köszönjük
2019.04.19. Akebono adoptálhatóvá tette a ládát.

Sok szerencsét!

Forrás:
A kastélyspecialista
Somlószőlős honlapja
Légifotó:
CIVERTAN BT. Grafikai Stúdió''
Állapot: beteg

KRW értékelés (180 db): környezet: 4.11 rejtés: 3.94 web: 4.41 átlag: 4.15

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tak-tak 2022.08.21 14:06 - Megtaláltam
Egyik helyen sem volt láda. Képek alapján, kérem elfogadni. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.08.27 04:56]

20220821_13343720220821_133411
20220821_132123 
vidruska 2022.07.31 20:48 - Megtaláltam
Sajnos a ládákat seholsem találtuk. Mindenhol rom és gaz! [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.08.27 04:56]

Molnmoncsa 2022.04.18 15:56 - Nem találtam meg
A somlószőlősit nem találtuk meg sajnos. Elhanyagolt építési terület van ott tönkrement drótkerítéssel. A fotó (ami állítólag a láda irányából készült) szerint a kastély hátsó felénél van a láda, de ott nincs is kerítés. Csalódás, mert a másik láda jó helyen van és meg is lett, de így nem tudok logolni, mert multipont. [Geoládák v3.12.7]

eazs 2022.03.27 15:53 - Megtaláltam
A második ponton nem találtuk meg a ládát, köszönjük a segítséget az előző megtalálónak

Kislődi sushik 2022.03.14 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

Albidóri 2022.02.16 15:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

SirLes 2022.01.30 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltam Andival.

P1160471P1160472
P1160477P1160467
P1160469 
Pibo 2021.12.31 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Kár érte,hogy az enyészeté válik.

Roberto Kesser 2021.11.07 14:45 - Megtaláltam
Útbaejtettük ezen pontokat is utunkon a Balatonpartjáról az ország nyugati csücske felé.
Köszönjük a rejtést!

Poór Andrea 2021.11.07 14:45 - Megtaláltam
Robertoval közös találat.

Márta 2021.10.30 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.98
Nagyon szép a dobai kastélypark!

paidlp 2021.09.16 17:57 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést. [Geoládák v3.12.1]

 
fkmaster 2021.09.05 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.40
A Zichy kastély már nincs túl jó állapotban sajnos.

geojoda 2021.07.21 13:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Köszönöm a rejtést. Üdv.

Kr3on1992 2021.07.04 18:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Gyömi 2021.06.19 18:17 - Megtaláltam
Köszönjük!

Bapee 2021.04.24 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

MoMaszter 2021.04.16 08:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.4]

Kimberli1 + Imi30 2021.04.03 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

S13 2021.02.27 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

RékaésAdrián 2021.02.27 13:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.87
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]
A várból tippeltem, hogy ide jövünk majd másodjára. Szegény Zichy kastély szebb napokat is megért már.
Közös találat S13-mal.

IMG_20210227_132035IMG_20210227_130705
Vasi75 2021.02.22 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

krino30 2021.02.07 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Balear 2021.02.07 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Korigumi 2021.01.24 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (326 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]