FAQ
2111. A kislődi Három Forrás (GCHFOR)

Ha ezt látod, már közeledsz az út végéhez...

Ha ezt látod, már közeledsz az út végéhez...

A pihenő-, tűzrakó-, játszó- és esőelőlmenekítő-hely

A pihenő-, tűzrakó-, játszó- és esőelőlmenekítő-hely

A három forrás, ami hűsítheti szomjad a "nagy" út után

A három forrás, ami hűsítheti szomjad a "nagy" út után

rejtek helye

rejtek helye

A tornapálya első állomásai.

A tornapálya első állomásai.

Ki gépen száll fölébe... A kép felső részén felsejlik az úticél is...

Ki gépen száll fölébe... A kép felső részén felsejlik az úticél is...

téli játszótér

téli játszótér

hangulat

hangulat

Az új rejtek

Az új rejtek
Szélesség N 47° 9,393'
Hosszúság E 17° 37,680'
Magasság: 304 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.31 20:30
Megjelenés időpontja: 2008.06.02 19:30
Utolsó lényeges változás: 2020.04.26 19:12
Utolsó változás: 2020.04.26 19:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Killjoy & Tydina
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2250 m
Megtalálások száma: 407 + 3 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetenteWAP: A kislődi Három Forrás pihenőhely közelében egy korhadt, hatalmas kidőlt fa törzse mellett.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)A ládába TravelBug nem helyezhető.


Már sokan okoztak örömet nekünk geo-láda elrejtéseikkel, most mi is szeretnénk egy kis örömet szerezni a keresőknek ezzel a ládával, mely kisfalunk, Kislőd határában, a Három Forrás nevű pihenőhelyen van elrejtve.

MEGKÖZELÍTÉS

A láda megközelítése nem okozhat problémát senkinek, nyugodtan meg lehet próbálni akár babakocsival is, bár ezt csak száraz időben ajánljuk, mivel a bevezető földút eléggé gázos tud lenni egy nagyobb felhőszakadás után.

Ha autóval érkeztek, és nem rettentek vissza egy kis sétától, akkor érdemes az autót a faluban a templom melletti területen hagyni  N 47° 8,744' E 17° 37,290' [GCHFOR+parkoló] (bár a bátrabbak akár a forrásig is mehetnek kocsival - eső után csak gyalogsági ásóval a csomagtartóban!) és onnan elsétálni a forráshoz.

Aki esetleg a vonatot részesíti előnyben, annak a Városlőd-Kislőd vasútállomáson kell le- illetve felszállnia.  N 47° 8,063' E 17° 37,879' [GCHFOR+vasútállomás]

Amennyiben gyerekkel érkeztek, akkor a normál útirány, mint azt többen jelezték is, egy kicsit problémás lehet, ha nagy a forgalom a 8-as úton, mivel a megadott parkoló és a rejtekhely között bizony ott a főút.

MIÉRT IS ÉRDEMES IDE JÖNNI?

A forrásnál egy kiváló piknikező/tűzrakó hely van, ahol a szomjunkat is olthatjuk, és ahol jó időben akár sátrazni is lehet. Ha pedig véletlenül elkap az eső keresés közben, akkor be is húzódhattok a fedett menedékbe, amíg a bakonyi viharok kitombolják magukat.  N 47° 9,449' E 17° 37,600' [GCHFOR+pihenőhely]

A láda rejtekétől nem messze indul egy tornapálya, amin nyugodtan végigmehet akár az egész család is. A pálya végén pedig a régi falu maradványai várnak Keresztmajorban, ahol egy öreg kőkereszt pihen a fák árnyákában.

Magában a faluban érdemes megnézni a templomot  N 47° 8,724' E 17° 37,337' [GCHFOR+templom] a templom melletti egyházi múzeumot, a régi, sváb temetőt  N 47° 8,833' E 17° 37,741' [GCHFOR+temető] és a háborús hősök emlékművét  N 47° 8,698' E 17° 37,210' [GCHFOR+emlékmű] , melyek mind néhány perces sétával elérhetők a parkolóhelytől.

***

A FALURÓL
(Forrás: www.kislod.hu)


Kislőd az egyik legrégebben lakott település Magyarországon. A falu a Bakony hegység gazdag bükk erdőkkel határolt völgyében fekszik. Évezredekre visszanyúló történelmi múltat bizonyít, hogy a település határában haladt el a Rómából Pannónia tartományba - Savaria (Szombathely) városából Gorsiumba (Tác, Székesfehérvár melletti település) - vezető római hadi út. A falu a magyarok honfoglalása után is lakott, sőt a XIV. században gazdag nagyvad-állománya miatt kedvelt királyi vadászterület volt. A török hódító háborúk idején a település teljesen elnéptelenedett. Új élete az 1730-as években kezdődött, amikor német iparosokat telepítettek be nagy számban, Aschaffenburg környékéről.

A német betelepítést szlovák területről magyar lakosság betelepítése is kísérte, de a német ajkúság a mai napig döntően meghatározó a faluban.

A falu a német iparosok betelepítését követően jelentős fejlődésnek indult, és 1800-ban már önálló iskola is épült, ahol két nyelven (német és magyar) folyt az oktatás. A fejlődést az 1845-ös tűzvész pusztítása is csak lassítani tudta, de megállítani nem.

Bár a falu lakosságának nyelve és eredete német volt, magyar hazaszeretetüket méltóképpen példázza, hogy az 1848-49-es magyar szabadságharcban közel száz kislődi önkéntes vett részt. A szabadságharc elbukása után a német lakosság magyar lelkét mutatta meg azzal, hogy az eredetileg német család- és helységneveket tömegesen magyarosították "Ungarisches Brot essen, auch unbedingt einen ungarischen Namen haben müssen". Mindemellett a falu a mai napig hűen megőrizte származási helyéről hozott hagyományait és gazdag népszokásait.

Az 1900-as évek eleje nehéz időket hozott a lakosság számára, azonban a szükség előremutató eredményeket szült. Az újraindulás és a tőkehiány leküzdésére két hitelszövetkezet alakult Kislődön. A megindult és javuló életet jól bizonyítja az 1923. és 1929. között működő Pannónia Keménycserépgyár, amely elsősorban konyhai használati edényeket gyártott.

Ma Kislődön több, mint 1300 ember él, a faluban német nemzetiségű általános iskola és napköziotthonos óvoda működik.

A helyi művelődési ház gazdag programokat nyújt a falu lakossága és az idelátogatók számára.

Élénk a sportélet: ifjúsági és felnőtt futballklub, asztalitenisz és tekecsapat folytat aktív sporttevékenységet.

A falu büszkesége a német nemzetiségi énekkar, amely nemcsak a faluban, hanem a falu határain kívül is gyakran ad önálló műsort.

A faluba látogató turisták a Bakony csodálatos természeti környezetében tett kiránduláson kívül a kevés helyen látható hasonlóan gazdag egyház- és kegytárgy-történeti kiállítást, valamint a XVII. században épült templom barokk stílusú oltárát tekinthetik meg.

A falu legjelentősebb gazdálkodó társasága ma a Kislődi Erdőbirtokossági Társulás és a Kislődi Vadásztársaság, amely nagy számban vadásztat külföldi vendégeket. Az idelátogató turisták jóltartásáról több vendéglő gondoskodik.

Számtalan kiépített kirándulóhely, szabadidőpark, füves focipálya és játszótér  N 47° 8,626' E 17° 37,357' [GCHFOR+játszótér és focipálya] , pihenőpadok teszik kellemessé az ittartózkodást.

Ládatörténet:
2010.12.06. Pótoltam a hiányzó ládikát és okulva az előző tapasztalatokból, áthelyeztem. kicsit most távolabb van a forrástól, de talán nyugodtabb életet élhet a rejtek így. Tervezem a leírások átírását is, de már olyan régóta "nem kereshető", hogy egy komoly átalakítás előtt mielőbb kereshetővé szerettem volna tenni.
2014.10.29. Nagyon köszönöm heyjoe segítségét a láda pótlásában! Sajnálom, hogy elkerülte a figyelmemet, hogy érkezett róla email. zöldcsacsi
2019. feb. 18. A láda több mint 4 hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2019.09.17. Új helyen kis dobozkát raktam ki, hogy ne legyen beteg már. (stmester)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (218 db): környezet: 4.41 rejtés: 3.95 web: 4.39 átlag: 4.25

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Göde 2022.05.16 10:41 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyában. Köszönöm
[g:hu+ 2.8.9]

csatogabor 2022.05.05 09:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pötty 2022.05.01 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.56
Öröm volt felfedezni ezt a kis elrejtett részt a 8-as úttól nem messze. Családdal ideális, a rövid túra pici gyerekekkel is könnyen teljesíthető. A leírásban érdemes megfontolni a sáros idővel kapcsolatos tanácsokat. Eső után két nappal mentünk és még mindig volt dagonya. A forrásból érdemes inni. Van tűzrakó hely, szalonnasütésre, bográcsozásra alkalmas a hely, van menedék az eső elől.

Hanszi 2022.04.28 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.53
Sok gyermekkori emlék köt ehhez a helyhez, és rajta keresztül nagymamámhoz, így szívesen kerestem meg a ládát. [Geoládák v3.12.8]

carmin 2022.04.12 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.17]

IMG_8584IMG_8594
IMG_8595IMG_8597
IMG_8599 
NagyKG 2022.04.10 17:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.80
Megtaláltam, köszi!

MI0505 2022.04.05 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 2.18
Köszönjük a rejtést ☺️

IMG20220405150906 
eazs 2022.03.27 11:48 - Megtaláltam
Köszönjük

Twini 2022.03.14 16:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Apexsek 2022.03.14 13:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
A kislődi munka felmérését kibővítettem egy 31,5km-es gyalogtúrával [:)]

evus444 2022.03.13 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

Bjuci92 2022.03.13 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Domika87 2022.03.12 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Nemi91 2022.02.21 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Nitusz 2022.02.21 10:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Horváth Edit 2022.02.15 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!A forrásért mindenképpen érdemes eljönni. [Geoládák v3.12.6]

20220215_120013 
vaj+zs 2022.02.12 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

lypapp 2022.01.26 11:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Síszünetben egy jó nagy séta keretében kerestük fel. A templom közelében parkoltunk, az odaút a 8-as alatt átvezető aluljáróval kissé nyomasztó volt, a 8-as pedig zajos, az összes kutya acsarkodott ránk amíg az aluljáróig értünk. A kissé olvadó hóban a 8-as túloldalán a rejtekig vezető út és a pihenőhely sem volt túlságosan látványos; tavasszal vagy nyáron biztosan látványosabb.

Ezzel együtt jó kaland volt, köszönjük a Rejtő munkákját!

Papp család (lypapp) [Geoládák v3.12.5]

csehipest 2022.01.15 07:45 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

trueefalsee 2022.01.01 10:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Nyúlék89 2021.12.30 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

kasap 2021.12.28 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Ambró 2021.12.26 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

antonia03 2021.12.19 10:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.4]

james 2021.12.13 15:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (413 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]