FAQ
2324. Raholca romjai (HR) (GC3VAR)

a várban

a várban

a gótikus kápolna romjai

a gótikus kápolna romjai

gerendatartók

gerendatartók

várrészlet

várrészlet

faragott kőkapu

faragott kőkapu

Az óvárban 1.

Az óvárban 1.

Az óvárban 2.

Az óvárban 2.

kastély a vár alatt

kastély a vár alatt

az orahovicai tó

az orahovicai tó

a Kapavác

a Kapavác

a Papuk december elején

a Papuk december elején
Szélesség N 45° 29,688'
Hosszúság E 17° 51,029'
Magasság: 684 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.06.19 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.12.11 07:00
Utolsó lényeges változás: 2016.12.27 21:51
Utolsó változás: 2018.06.17 10:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Rotty, Eena & Marko, bluemonday
Ládagazda: Fairy
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 8000 m
Megtalálások száma: 38 + 4 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2020-07 volt 5 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A multiláda három pontból áll:
1.) kerek doboz 10x10 cm, a parkoló közelében, fa odújában
2.) 20x10x5 láda, fal üregében
3.) 20x15x10 láda sziklaüregben


A ládába TravelBug helyezhető.


A Papuk hegység keleti része legegyszerűbben drávaszabolcsi átkeléssel érhető el. Célállomásunk a határtól kb. 55 km-re van.
A mai Orahovica, a Krndija-hegység ( a Papuk keleti nyúlványa) északi oldalán helyezkedik el. A város környékén több, a középkorból fennmaradt romnak (magyar szempontból is) kultúrtörténeti érdekessége van, másrészt kuriózum az is, hogy néhány kilométeres sétával három meglepően szép környezetben lévő várromot kereshessünk fel.
A multi három ládából áll és három, a történelem különböző időszakaiban keletkezett épület maradványit mutatja be.

Orahovica városából kiindulva, a Kutjevo felé haladunk, majd Duzluk faluban a Jezero felíratú táblát követjük. Hamarosan az Orahovicai-tó partjára érünk, amely annak ellenére hogy mesterséges, meglepően szép környezetben van és harmonikusan illeszkedik a környező hegyekhez. A tó környékén tudunk parkolni is  N 45° 30,936' E 17° 51,627' 231 m [GC3VAR+parkoló1] vagy letehetjük a kocsit a vár alatti romoknál  N 45° 31,036' E 17° 51,269' 241 m [GC3VAR+parkoló2].

A vár alatti kastélyrom

Az első pont  N 45° 31,042' E 17° 51,286' 218 m [GC3VAR-1]a parkoló közelében lévő fa tövében található.
A Hercegovác kúriaként is emlegetett épület, egy kőbánya területén van, viszont szabadon látogatható és mellette pihenőhely is ki van alakítva. Érdekes látványt nyújtanak a bánya közvetlen közelségében lévő középkori romok.
A kastély története ismeretlen, vélhetően a XV.-XVI. századból származik. A kastély kelet-nyugati tájolású és csak az északi falai állnak, rajtuk még az ablak- és ajtónyílások is épen megmaradtak.

Raholca vára

A rejtek a tó mellől induló "piros kör" Piros kör jelzésről közelíthető meg, a turistaút könnyen felfedezhető  N 45° 30,963' E 17° 51,527' 254 m [GC3VAR+ösvény1] .
A második pont  N 45° 30,652' E 17° 51,502' 381 m [GC3VAR-2]a bejárat mellől induló ösvény irányából megközelíthető külső várfal egyik mélyedésében.
A tekintélyes várromot már messzebbről is könnyen észre lehet venni. Méreteire jellemző, hogy Horvátország szlavóniai részének a legnagyobb méretű romja. A környék horvát lakói népiesen Ružica (Rózsa) várának is hívják, számos történet is kapcsolódik hozzá. A neves horvát művészettörténész Djuro Szabo szerint város, kastély és erőd is egyben.
A középkori Raholca története nagy valószínűséggel összeolvad az innen 3,5 km-re lévő Óvár történetével, bár erre semmilyen bizonyíték nincs.
A várról számos helyi monda is született: "Amikor a horvátok a törökök ellen harcoltak, az egyik csatában a várkisasszonynak, a szépséges Ružicának az apja és bátyja is odaveszett. Ružica, hogy a vár népét megvédje, úgy döntött, hogy a legerősebb lovaghoz megy feleségül, leendő férjét pedig egy lovagi tornán fogja kiválasztani. A tornán a szlávok mellett nyugati lovagok is részt vettek. A győztes közülük került ki. Ružica azonban nem akarta kezét idegen lovagnak adni, ezért kétségbeesésében egy szakadékba vetette magát. Hamarosan az egész vidéken Ružica vérére emlékeztető, vöröslő rózsabokrok nőttek."
Egy másik legenda szerint Ružica tündér volt, aki tündérpajtásaival meg akarta akadályozni a vár felépülését, de a haja beleakadt egy sűrű hálóba és halóstól a vár alapjaiba falazták be.
A valósághoz visszatérve, Raholca várát 1357-ben említik először, mint királyi várat. Különféle zálogszerződések során, a vár birtokosa, az Újlaki család familiárisa, Kont Miklós lesz, akinek a leszármazottai Raholczainak nevezték magukat. Később az Újlaki családhoz kerül, majd az utolsó várúr özvegye hozzámegy a kétes hírű szlavón főúrhoz, Fülöp pécsi püspök fivéréhez, Móré Lászlóhoz. Nevével a kisnánai vár történetében is találkozhatunk. Móré rosszhíréhez hozzájárult az is, hogy a török korszak előtti zűrzavaros időszakban, az egymással csatározó szlavón nemesek közül kitűnt a kegyetlenségével és mindkét király, Szapolyai János és Ferdinánd is vagyonvesztésre ítélte. Szapolyai a várat megostromolta, a védőket lekaszabolták, de Móré megmenekült. Később török fogságba került, áttért a muzulmán hitre, egyik fia már jelentős tisztséget töltött be a török udvarban.
(A török időben keletkezett a közeli Duzluk falu is, a török eredetű szó jelentése: bokréta)
A visszavételt követően, tulajdonosai gyakran cserélődtek, (de Cordua, T. Fleischman, Pejácsevich, Mihalovich családok) de ekkorra az épület már tető nélkül, rossz állapotban van.
A várba jelenleg a romos déli tornyon át lehet bejutni. Az épület jelentős értéke, a külső várban (a bejáratnál) lévő gótikus kápolna romjai és a helyenként megmaradt kőfaragások. A torony után egy tágasabb térbe jutunk. Jobbkéz felé egy többhelységes palotaszárny, míg bal kéz felé kisebb helységek vannak, némelyiküknél még a mennyezet is ép. A bejárat mellől lesétálhatunk a déli oldal félköríves védőművéhez. A falak vastagsága, főleg a támadásoknak jobban kitett déli oldalon, elérik a 9 métert is.
A vár mellől kilátás nyílik  N 45° 30,714' E 17° 51,582' 353 m [GC3VAR+Scenic area] a drávamenti síkságra, szép időben látni lehet a Mecseket is.

Az Óvár

A vártól visszafelé indulunk el, majd a  N 45° 30,738' E 17° 51,530' 335 m [GC3VAR+ösvény2] pontnál rátérünk a "piros kör" Piros kör jelzésre, de megkereshetjük a vártól folytatódó jelzést is, amit végig követnünk kell. (a villanyoszlopok mellett) Sajnos nyáron, kevesen túráznak errefelé, ilyenkor a növényzet meglehetősen magas lehet.
Az Óvár megközelítésekor figyeljük a Stari Grad feliratot, a kijelölt turistautat akkor se hagyjuk el, ha a műszer szerint már elmentünk a romok mellett. A várhoz vezető - egyébként egyértelműen jelzett - letérésnél  N 45° 29,409' E 17° 50,915' 641 m [GC3VAR+ösvény3] feltűnik előttünk a 792 m-es Kapavac, amely a Krndija-hegység legmagasabb pontja.
A harmadik láda helye a  N 45° 29,688' E 17° 51,029' 685 m [GC3VAR-3] pontban van, egy sziklaüreg mélyedésében.
Az Óvár történetéről gyakorlatilag semmit sem tudunk. Feltehetően a XIII. században épülhetett, közelebbi rokonságot a drégelyi és a mecseknádasdi Réka-várral mutat, valószínűleg csak védelmi célt szolgált. Terjedelmében csaknem túlszárnyalja az újabb erődítmény méreteit is.

website hit counterThe real estate web design guide.

Meg szeretném köszönni Rotty-nak a láda előkészítésében és a rejtésben nyújtott segítségét (fényképek, mérés, ötletek) ill. Marko-nak és Eena-nak az ötleteket és a kivitelezésben nyújtott segítséget..

free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (24 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.72 web: 4.70 átlag: 4.77

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ballasz 2022.03.13 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
A második ponton új ládát raktunk ki. Izgalmas volt a túra, mert a fele úton havas volt minden. [Geoládák v3.12.6]

fodor8peter 2022.03.13 14:18 - Megtaláltam
A tó melletti parkoló le volt zárva, éppen átalakítják (fizetőssé), a másik parkolót válaszd. A tó leengedve, hatalmas építkezések vágják el a kiépített turistalépcsőket. Elvileg a tó környékére sem szabad bemenni. Ehhez képest délutánra elég sok turista jött fel a középső várig.

copfocska 2021.06.23 13:52 - Megtaláltam
Első Papuk túránk, melyre oly régen vágytunk már! kis kitérővel kezdtünk, hogy megcsodálhassuk a tengerszemet :) utaná jöttek a vár romok! a második pontot sehogy sem talaláltuk, de a Rejtővel egyeztetve szinte biztos, hogy nincs a rejtekében. pedig vérünket adtuk érte! a várrom elképesztő! hatalmas, látni a Mecseket is onnan szép időben! nagy élmény volt bejárni a romot!
a harmadik ponthoz a 35 fokos hőségben feljutni igazán izzasztó volt, ott meglett hamar a láda.
köszönjük, hogy megmutattad ezeket a csodás helyeket!! [Geoládák v3.11.1]

[Jóváhagyta: Fairy, 2021.06.26 16:03]

17D0D578-B9E7-4E50-A608-BA807867CC77285EA704-312E-499D-90C9-30DB501B9BC6
EEF50806-54E5-4A39-ADF9-9FAE2C7D9BC650677984-74C6-4BA7-988E-6461BF87C132
C4565A79-4720-44AB-9075-F1C71D92A421568A965C-C011-46C5-810E-55F3DEAEB5FF
sirgalahad 2020.07.12 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.57
Nem lehetsz oly rakoncátlan
Hogy hazatérj Raholcátlan
Arra kell, hogy buzdítsalak
Nézd, míly szép a Ruzica lak

radpeter 2020.07.12 13:45 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos

Mira 2020.07.12 13:45 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

lelcache 2020.07.12 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

Fidorka 2020.07.12 13:45 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bugár-orienteering 2019.06.07 14:25 - Egyéb
Hétvégén Alpok-Adria tájfutóverseny volt a környéken (pénteken este Nasiceban, szombat-vasárnap Jankovacnál). Péntek reggel elindultunk, hogy itt kiránduljunk egyet, de nagyon messze van, délben érkeztünk, ettünk egy fantasztikus csevapot a Mimozában, majd a tóparton parkolva elindultunk felderíteni a multit.
Az első láda környékét már nagyon benőtte a dzsuva, így nem küzdöttem be magamat.
Második láda koordinátája pontos, a fánál beindul egy alig látható ösvény, megmászva egy kis falat, megvan.
Mivel este még futnunk kellett Nasiceban, nem gondoltuk, hogy tovább megyünk.
A túra így is tetszett, a Papuk is, talán még visszajövünk, hogy megnézzük a felső várat is.

BouLache 2019.05.18 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Jó, hogy a Rózsa-vár mellett a másik két várromra is rábukkanhattunk a multi pontjainak köszönhetően. Érdemes volt felküzdeni magunkat a harmadik pontig, szép panoráma volt! Köszi a lehetőséget! :)

kobcikrajci 2018.06.18 19:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

 
pappcsalád 2018.05.20 14:00 - Megtaláltam
Szép helyek, különösen a második illetve harmadik pont. Az utóbbiért azért meglehet szenvedni. Jó meredek ösvény visz fel.
Második pontnál a jelszót vérünket adva sem sikerült megszerezni hosszas keresgélés után sem. A jelszórészleteket igazolásképpen emailban elküldtem. Kérnék egy elfogadást.

[Jóváhagyta: Párduc50, 2018.05.21 18:32]

20180520_14185720180520_153502
20180520_13070720180520_123543
Webber 2017.11.03 11:08 - Megtaláltam
Meglett. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Ashmelia 2017.11.03 11:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.80
Megtaláltuk.

Cerberus 2017.11.03 11:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.35
Megtaláltam! Két napos észak-horvátországi geocachinges kirándulásra érkeztünk, melynek második napját ezzel a multival indítottuk. Az első láda előkerítése után nekiindultunk a nagyobb sétának.

A második pont csak hossza keresgélés után került elő, viszont megvan, ép és egészséges. Kicsit zavaró volt a leírásban a külső várfal meghatározás, mi a legkülső falnál kerestük a tüskés szedres dzsindzsán keresztül, de nem onnan kell, hanem az eggyel bentebbi várfalnál és a belső vár irányából.

A harmadik pont könnyen adta magát. Visszafelé eleredt az eső, úgyhogy némi ázás után érkeztünk vissza az autóhoz.

Szeretem azokat a multikat, amelyeknek minden pontján valós láda van. A 2. és a 3. helyszín önálló ládaként is működne.

Köszönöm a rejtést!

IMG_1640IMG_1643
IMG_1647IMG_1651
IMG_1666IMG_1668
fercsipeter 2017.11.03 08:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Csaba & családja 2017.06.18 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.57
A mai nap negyedik ládája, ide már elég fáradtan érkeztünk. A második pontnál hiába kutakodtunk, nem találtuk a ládát.(köszönjük a segítséget). A harmadik ládánál pedig már nem csak a vár volt romokban. Itt meg lett a láda, bár beleírni nem sikerült, mert nem fogott a toll, mi pedig félúton döbbentünk rá, hogy csak a GPS van nálunk és egy telefon. Köszönjük ezt a szép napot.

Geoléda 2017.04.30 23:59 - Megtaláltam
with my pard!

Párduc50 2017.04.30 00:00 - Megtaláltam
Átvétel előtti megtalálás :-)

Zsu. 2017.04.02 11:40 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2017.04.02 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.62
A tegnapi GCTOUR (jó kis >100km-es bringatúra) után Mohácson töltöttünk egy éjszakát. A mai napot pedig a sosem látott Szlavóniában, azon belül is a Papuk-hegység környékén. Elsőként ez a váras multi került utunkba. Az első pont, igazi kis drive-in :-) Egész sokáig keresgéltem az amúgy teljesen jó és kézenfekvő rejtést. A második pontra családostul sétáltunk fel, csodás tavaszi időben. Virágoznak a gyümölcsfák, ami csodálatossá és különlegessé teszi a közeli erdőket! Bevallom, ilyet még máshol nem láttam! A várrom impozáns, a kilátás klassz. A rejteket Mathau kolléga remek leírásának köszönhetően hamar megtaláltam, nélküle még lehet, hogy most is ott túrok a tüskés bozótosban :-)
A harmadik várrom kicsit távolabb van, hosszabb séta előzi meg, de szép az erdő és a rom is érdekes, de messze elmarad a látvány: kilátás nemigen akad, sajnos. A láda remek állapotban várja a következő megtalálókat.

Köszönöm, szép és ismeretlen környékre kalauzoltál!

Mikulás

IMG_4303IMG_4309
IMG_4310IMG_4313
IMG_4314IMG_4315
IMG_4316IMG_4321
IMG_4322IMG_4323
Péter60 2015.05.01 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.24
Szuper kis túra volt, rég gyalogoltam ennyit egy találatért, de megérte. Jóval több találatot érdemelne a láda!
Nagyon hasznos Matthau infója a 2. pontról, ez komoly segítség. Kár, hogy egyik logbookot sem találta érdemesnek egy szignóra.

Mathau 2015.04.27 11:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.45
Mai első, de a talán legnehezebb megtalálásunk. Az első pont mellett parkoltunk és innét pattantunk nyeregbe, hogy megkeressük a maradék kettőt. A várnál van sisnya rendesen, de a doboz a helyén van. Annyit segítek az utánunk érkezőknek, hogy az információs tábla mögött induljatok el (nem számít, hogy nincs ott ösvény, máshol mindenhol magasabban vagy alacsonyabban lesztek) a doboz a fal túlsó oldalán van. Innen egy darabig nem volt nehéz az út, de a villanyoszlopok mellett megint egyre meredekebb lett, a vége pedig számomra kitekerhetetlen. A 3. pont nagyon szép helyen van, épségben. Néhány meredekebb emelkedőtől eltekintve montival tekerhető, de combos, nem családdal lötyögős program :)

VP 2014.06.01 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.44
Az Ivačka Glava után átjöttem ide. Az idő elromlott: borongós, szemerkélő, sötét idő lett.
Az első pont megvolt hamar. Elég rossz állapotú, de olvasható.
A tótól felmásztam a várhoz: hatalmas rom! A ládát viszont fél óra kereséssel se találtam. Felhívtam a rejtőt, de ettől se lettem sokkal okosabb.
Kapaszkodtam tovább: az Óvárnál már senki se volt. Itt is kerestem egy sort a sok szikla körül, de ez szerencsére meglett, rendben is van.

[Jóváhagyta: bluemonday, 2014.06.02 06:47]

ez a lyuk is üres :-(Óvár
Dr.Lada 2014.05.03 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Ezen a hosszú hétvégén Horvátország és azon belül is a Papuk volt a fő célpont, így ez a láda is utunkba került.:-) A vár alatti kastélyromnál kezdtünk, itt is parkoltunk, megtekintettük a kis csodás tavat és a romot, majd elindultunk felfelé a várakhoz. Raholca vára előtt még megnéztünk egy kilátót ahonnan remek panorámába volt részünk, majd besétáltunk a hatalmas területen elterülő felső várba. Itt miközben nézegettük a romokat egyszer csak leszakadt az ég, így kb 20 percig ácsorogtunk a vár fogságába, mikor csendesedett a derékig érő csalánba elindultam a ládát felkutatni, küzdöttem vele vagy 20 percet, nem kevés csalánt tapostam ki, végül Strombus segítségére szorultam, amit ezúton is köszönök neki. Innen felmentünk az Óvárba, ami szintén nem kicsi, nem is hittem volna, hogy ekkora és ennyi része még ép. Itt már sajnos a kilátásunk elég korlátozott volt, mert az előző várba elkapott eső most szállt fel pára formájában. Azt hiszem mindegyik pont remek, öröm volt végigjárni.

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (42 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]