geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2136. Zalai Holló-kő (GCkrea)

amerre a lábat lehet lógázni

amerre a lábat lehet lógázni

kukucska jobbra

kukucska jobbra

alattunk a mélység

alattunk a mélység

ládarejtés - a láda már nem itt van, ld. leírás!

ládarejtés - a láda már nem itt van, ld. leírás!

a kreatív láda elhelyezése

a kreatív láda elhelyezése

az ajánlott útvonal

az ajánlott útvonal
Szélesség N 46° 54,257'
Hosszúság E 17° 11,585'
Magasság: 352 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.04.12 11:54
Megjelenés időpontja: 2008.07.02 15:50
Utolsó változás: 2018.05.25 12:38
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: katica + a viaferrata csapat
Ládagazda: katica
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 268 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP: A láda a Kovácsi-hegy Holló-kő kilátópontján található (javasolt megközelítés Nagygörbőről). A ládához ki kell menni a kilátópontra, ott leereszkedni jobbra, majd a ládát az ott lévő nagy fa (teteje levágva) és szikla által képzett lyukban találod (a hely nem veszélyes - ha mégis az lenne, akkor eltévesztetted, és már a nagy fal oldalában jársz!).
A láda amúgy nem túl nagy, kb. 8x8x4 méretű, CD nem fér bele.
-- 2008.11.10 - változás: Mikulásnak köszönhetően újra került jelszó a ládába, és egyúttal egy kicsit lejjebb, a szikla alatti üregbe rejtette át. Ezúton szeretném kérni, hogy a következő megtaláló legyen kedves logbook-ot tenni bele. Nagyon köszönöm előre is! --
-- 2009.10.25 - változás: BiharyG-nek köszönhetően immáron újra száraz és tiszta logbook és láda várja a megtalálókat - köszönet érte! --
-- 2018.01.28 - A láda a zászló alatti sziklaüregben.


A ládába TravelBug egyenlőre nem helyezhető.


A láda
GCkrea - mert a hely nyugodtsága (a hollón kívül itt még a madár sem jár) és a kilátás gyönyörűsége arra késztetett, hogy egy olyan ládát helyezzek ide, ami egy kicsit maradásra és megpihenésre készteti a látogatót. A főládától nem messze van még egy doboz - ez utóbbi sajnos már a múlté - (a kilátópont sziklája előtt balra egy-két lépést kell hozzá leereszkedni, és ott van jobbra a két szikla közötti hasadékban,  N 46° 54,257' E 17° 11,592' 351 m [GCkrea+kreativ doboz]), amiben mindenféle hasznos eszköz megtalálható egy kis kreatívkodáshoz, ha ideérkezvén megszállna valakit az ihlet : ))

A ládarejtek elhelyezkedése
A Holló-kő a Keszthelyi-hegységben, a Kovácsi-hegyen található, kilátással Vidornyalakra és a környező hegyekre.

A Kovácsi-hegy és az ajánlott útvonal
A Keszthelyi-hegység Tátika-csoportjának tagja, nevét pedig az egykori Kovácsi faluról kapta, mely a törökdúlás idején pusztult el.
A hegy maga egy meredekfalú bazaltfennsík - ún. bazaltlepényes tanúhegy. A bazaltlepény vastagsága ma mintegy 25-35 méter, a keletkezése pedig mintegy 3 millió évvel ezelőttre tehető. A Pannon-tóban lerakódott, agyagos-homokos üledékek képezte kőzeteket törte át, és öntötte el a 60 km mélyről feltörő bazaltos magma - előbb szürkésfekete, oszloposan elváló (aminek a közelben szép példája a Tátika oldalában látható), majd szürke, palásan hasadó bazalt formájában.

Ha az ajánlott útvonalon (térkép az útvonallal a kihelyezett képek között) közelítjük meg a ládát, útba fogjuk ejteni a hegy nevezetes pontjait.

Utunk Nagygörbőről ( N 46° 55,600' E 17° 10,414' 180 m [GCkrea+parkoló]) indul, ahonnan az széles útról leérve elsőként elhaladunk egy bazaltbánya mellett, ami után rögtön a Bazaltutcában találjuk magunkat - mely egy érdekes geológiai folyamat eredményeként jött létre. A fent említett bazaltlepény szélei alól kitüremkedő, könnyen pusztuló üledékes kőzet lepusztulásával a lepény széleinek alátámasztása is megszűnt, ennek eredményeként a bazalt letöredezett, majd a letöredezés után a későbbi tömegmozgások során a leszakadt kőtömbök az alattuk levő laza üledékeken megcsúsztak, így hozva létre az 5-7 méter mély, 20-30 méter széles folyósót. A tömegmozgások révén jöttek létre a hegy barlangjai is, a Bazaltutcában levő 10 barlang legnagyobbja pedig a Vadleány-lik (GCVLIK) .

Utunkat folytatva haladunk el a - már a Bazaltutca déli végét bontó! - nagyobbik bazaltbánya mellett, majd azt elhagyva találkozunk az egykori Vad-tóval, majd pedig a ma még létező Rakottyás-tavak következnek. A tavak egy sajátos folyamat eredményeként jöttek létre - a felső bazaltréteg repedésein át a csapadékvíz (a kőzeten áthaladva fokozottan savassá válva) kioldotta a bazalttakaró alatti üledékből annak mésztartalmát, aminek hatására anyaghiány lépett fel a bazalttakaró alatt, minek következtében az beroskadt. Így jöttek létre a felszínen az ún. bazaltdolinák, ill. a később a bazaltdolina-tavak, amik elfolyását a repedésekbe berakódó és azokat elzáró finom törmelékek, iszapos lerakódások akadályozták meg.
A Vad-tó sajnos mára a bányaművelés áldozatává vált, mivel a vidornyaszőlősi bazaltbánya belefejtett annak vízgyűjtő területébe, így csapolva le magát a tavat is. A Rakottyás-tavak még léteznek, de sajnos még az értékes élővilág kipusztulása sem jelent elég késztetést a bányaművelés megszüntetésére, így nem tudni, meddig beszélhetünk még a Kovácsi-hegy különleges tavairól.

A tavakat elhagyva hamarosan megérkezünk a Holló-kő kilátójába, ahol vár minket a láda meg a kreatív doboz :) És aztán gyönyörködhetünk az alattunk mélybe zuhanó bazaltfalakban - no és persze a pazar kilátásban.

Innen érdemes továbbmenni a zalaszántói sztupa (GCSZTU) felé, ahova a nem létező kék kereszt jelzés vezet. Mi ugyan már tapostunk valami ösvény-félét, de egy idő után feladva a bozótjárást (és főleg a medvehagyma megtaposását) letértünk Vidornyalak felé, és a falu szélén közelítettük meg a sztupát - ezt ajánlom mindenkinek.

A sztupától Zalaszántóba leérve érdemes megnézni a Kotsy-malmot, majd mindenképp térjünk be a kocsmába, ahol felülmúlhatatlan cappucino-t kapunk alulmúlhatatlan áron :)

Innen már a sárga körön - a Bazalt-szoros tanösvényén - indulunk vissza Nagygörbő felé, majd az itt-ott felbukkanó zöld sávot követve haladunk tovább. A zöld jelzés végül letér az útról (a Fehér-út erdészeti út után hamarosan), és ahol jobbra letér utunkról, mi folytassuk azt egyenesen, majd balra, és innentől kezdve mindig a nyugati irány lebegjen a szemünk előtt, míg itt haladunk az erdészeti úton a hegy aljában. Majd amikor már nem tudunk tovább nyugat felé menni, a jobbra térő úton lassan bejutunk a faluba, ahol a templomnál balra kanyarodva hamarosan visszajutunk letett kocsinkhoz.

Kapcsolódó oldalak
Az érdeklődőknek még a következő oldalakat ajánlom:
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok09.htm
http://www.barlang.hu/pages/science/mkbt/vke93/12kovacsi.htm
Állapot: kereshető

KRW értékelés (150 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.38 web: 4.49 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


lypapp 2021.08.27 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Szili83 játékostárssal találkoztunk a helyszínen.
A hely nagyon szép, a kilátás remek! Amikor odaértünk, még egyedül voltunk, de nemsokára annyian lettünk, hogy sorszámot kellett osztani a szikláról való letekintéshez. :-)
Ládát mi sem találtunk, de zászlót sem, csak a pótjelszót.

Papp család (lypapp) [Geoládák v3.11.3]

Szili83 2021.08.27 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.
Tényleg nem is kihalt a hely. A Papp családot már a kilátóponton találtuk, utánunk érkezett egy túrázó család. Elég szűkös lett a helyszín.
A megközelítéshez egy kis segítség, vagy inkább javaslat.
A rejtő nem ajánlotta a Vindornyaszőlős felőli, a Vadlány-lik ládát követő megközelítést. Amit én viszont ajánlanék, főleg aki 2 ládát egymás után szeretné begyűjteni. Egyrészt együtt rövidebb, másrészt a Vadlány-liktól gyönyörű bazalt sziklákon vezet át az út, végig jelölt túristaúton.

homemadebyjuci 2021.08.15 09:50 - Megtaláltam
Tényleg nyugis hely, Nagygörbő felől, szép kis túra, csendes erdők, köszi! A doboz leírás megfelelő, zászló tövénél keresd, pótjelszó is ok!

kasap 2021.07.24 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, póttal. Ládát nem találtuk. . :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Butchman 2021.07.24 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Solt 2021.07.20 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
Marianna, Solt

[g:hu+ 2.7.14]

Paul 2021.06.19 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]
Mivel a wapos leírásban ellentétek vannak, nem volt egyértelmű a láda helye.Nem találtam meg de találtam egy fára kötözött pótjelszót.

zöldek 2021.06.13 16:30 - Megtaláltam
ok

paidlp 2021.06.02 14:23 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

 
Vasi75 2021.05.27 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

vajasfok 2021.04.30 15:18 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
Szép hely.

SirLes 2021.04.17 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

kiralyek 2021.03.27 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk

Mama és Papa 2021.03.27 15:12 - Megtaláltam
Nagyon szép kirándulás volt a családdal, bár jól elvert az eső bennünket. A szép kilátást még tiszta időben láttuk. Nagyon tetszett.Köszönjük

ha2 2021.03.27 12:00 - Megtaláltam
Panoráma maxima.
A rejtés helye tényleg nincs veszélyes helyen, de esős, havas időben azért csak nagyon óvatosan! Ha esetleg sokan lennének akkor nem lehet feltűnés nélkül elővenni a dobozt, de ez biztos ritka alkalom itt. Én éppen végeztem a logolással, amikor két motoros-ruhás férfi jött nézelődni.

Futóút csak feketéknek?Útközben egy bányaudvar mellett
Útban a  Holló-kő feléInfók
A sziklánPanoráma
Igy könnyű túrázni 
hardyjudit123 2021.03.22 07:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

nbokan 2021.03.13 15:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Nagygörbő felől érkeztünk és egészen a sorompóig autóztunk. Már az itt parkoló autók számából tudtuk, hogy nem leszünk egyedül a hegyen, rengetegen voltak, és délutánra még többen lettek. Szerencsére csak a barlangál, idáig már nem sokan jöttek el. A túra, Bazalt utca(Szikla folyosó) - Vadlány-lik - Kőbánya fentről - Rakottyás tó - Holló-kő - Kőbánya lentről 9,5 kilométeres karika lett. Nagyon tetszett a panoráma. Remek kirándulás volt, már medvehagymát is ehettünk. Tetszett a pofátlanul közeli rejtés is, köszönjük.

 
Nyúlék89 2021.03.06 13:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.49
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) [Geoládák v3.9.6]

tomposg 2021.01.02 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

reprocesszor 2020.12.06 10:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Kovácsi hegy felfedezése körtúra keretében Zalaszántóról.
Szép környék, Érdekes helyek. Kár, hogy a bánya lassan elemészti a hegy nyugati végét...
Köszi!

akarair 2020.11.22 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

ballasz 2020.11.04 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Érdemes volt elsétálni ide. [Geoládák v3.7.6]

kofarago 2020.10.26 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

szacstma 2020.10.24 17:01 - Megtaláltam
Gyönyörű kilátás, sok őzlábgomba.Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csaba emlékére folytatjuk. [Geoládák v3.7.6]

GeryClaire 2020.10.24 17:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (275 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]