geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2133. Korotna vára (GCKORO)

Várárok

Várárok

Vízzel telt várárok

Vízzel telt várárok

A rejtekhely

A rejtekhely

A várat védő vízivilág

A várat védő vízivilág

Noszlopy-kúria

Noszlopy-kúria

"Somogy közepe"

"Somogy közepe"
Szélesség N 46° 25,255'
Hosszúság E 17° 34,728'
Magasság: 155 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.06.28 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.07.01 12:32
Utolsó lényeges változás: 2008.11.09 09:48
Utolsó változás: 2019.02.26 20:04
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 600 m
Megtalálások száma: 185 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Korotna vára

A láda (mérete 25 cm * 12 cm * 8 cm) az egykori Török-vár területén egy mélyedés oldalában, nagy hársfa tövén vár a Megtalálóra. A Török-vár föld védműveinek maradványai Nagybajom határában Újvárfalva felől megközelíthetően, erdős területen rejtőznek a dél-dunántúli kék turistajelzés útvonalától kis kitérővel. Az általában gyenge műholdvétel miatt segítségképpen fényképet találsz a rejtekhelyről.
Az időszakos vizesároknak az év nagyobb részében vízzel fedett részén világháborús aknákat találtak. Scorpio játékostársunk intézkedett, hogy a tűzszerészek végezzék el a mentesítést, és ennek megtörténtét jelezte. Tudni kell, hogy nincs messze a közismerten elaknásított Margit-vonal területe. Azóta újabb aknát is találtak, amelynek mentesítése szintén megtörtént, de a fokozott óvatosság továbbra is szükséges! Ha számotokra ismeretlen, gyanús fémtárgyra bukkantok, ne nyúljatok hozzá és a pontos koordinátákkal értesítsétek a tűzszerész ügyeletet az 1-410-9790 telefonszámon.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Korotna (neve több változatban is él: Korokna, Koroknya) középkori falu, amely a török hódoltság során nyomtalanul tűnt el, és területe Nagybajom határát növeli ugyanúgy, mint a hódítóknak áldozatul esett környékbeli Balogd, Besenye, Betlen, Csiszár, Kak, Kandaly, Karácsonykútja, Lencsen, Lók, Szöszle és Szudas falvaké.
Korotna ezek közül erős vára miatt nevezetes.

A várat az 1400-as években építtette Korothnay János, Somogy megye főispánja. A várnak már a végvári harcok előtt kalandos sorsa volt: 1512-ben Erdődi Péter erőszakkal elfoglalta és elrabolta a Korothnayak itt felhalmozott kincseit; a vár csak 4 év múlva, királyi közbenjárás nyomán került vissza jogos tulajdonosához, Korothnay Katinkához. A török invázió idején végvárrá alakították. Kaposvár eleste után (1555) egyetlen kardcsapás nélkül a töröké lett, mivel őrsége a török közeledtére megszökött; kapitányuk, Horváth György egyedül maradván, kénytelen volt követni őket. Az üresen maradt erősségbe hamarosan bevonult Tojgun pasa, és őrséggel látta el. A megszállásnak ez a szakasza hamarosan végetért.
A török offenzíva miatt fenyegetően induló 1556-os év ugyanis végül keresztény sikereket hozott, és ezek elsősorban IV. Zrínyi Miklós horvát bán, a későbbi szigetvári hős nevéhez köthetők.
Ali budai basa tavasszal Szigetvár ostromára indult, amelynek védelmét Stancsics Márk kapitány irányította. Nádasdy Tamás nádor, Sforza Pallavicini császári tábornok és Zrínyi Miklós Kanizsánál 16 ezer fős magyar és német felmentő sereget gyűjtött, és hogy a török erőket megossza, ostrom alá vette Babócsa várát. Július 20-án Ali meg is jelent itt seregeivel, és megütközött a keresztény csapatokkal. A törökök tüzérségi fölénye ellenére az ütközet Zrínyiék győzelmével végződött, akik következő lépésként kora ősszel Korotna viszavételét határozták el. A kockázatos vállalkozás fő alakja ismét Zrínyi Miklós lett.

A Zrínyiben vakon bízó, fellelkesült csapatok rohamainak nem tudott ellenállni a korotnai vár 500 fős török őrsége, és elsőként Zrínyi zászlóhordozója, Tompa István meg a vitéz Patacsics Péter hadnagy törtek át a védőkön. A korabeli leírások szerint a lovagias (és a foglyok ejtése révén váltságdíjra is számító) magyar harcosok elborzadtak a Nándor (Ferdinánd) király szövetséges csapataiban szolgáló német katonák harcmodora miatt, amely foglyot nem ejtett; a már legyőzött ellenség teljes elpusztítására törekedett, és a zsákmányolás visszataszító, alantas formáitól sem riadt vissza. Ezekről a régi dolgokról olvashatsz itt.
Korotna visszavétele már fenyegető volt a törökök számára, ezért Szigetvár alól elvonultak, ugyanígy sikerült Szenyér váránál (GCKKSZ) is visszaverni a török ostromot.
Ezek a hadi sikerek 1566-ig, a szigetvári vár elestéig egy évtizednyi könnyebb időszakot hoztak a sokat szenvedő déli végeken.
A végvári harcok időszaka után a vár jelentőségét vesztette; köveit a lakosság lebontotta és széthordta, építkezéseihez felhasználta. Mára a vár kettős falára és építményeire csak elszórt törmelékek és a félig vízzel telt mély várárok-rendszer emlékeztet. A vár egykori, nagyjából négyszögletes területe csak az árok aljáról nézve "várdomb", eléggé elhanyagolt és beerdősült terep. A fák között évszázados tölgyfa óriást is találhatsz a várárok délkeleti külső lejtőjén:  N 46° 25,250' E 17° 34,764' 150 m [GCKORO+öreg tölgy].

A láda keresése
Somogysárdról Újvárfalva felé haladva a dél-dunántúli nagy kék Kék sáv jelzésről (amelynek ez a szakasza az országúttal egybeesik) nyugat felé indulva az elhagyott homokbánya mellett térünk le a  N 46° 25,302' E 17° 35,080' 145 m [GCKORO+leágazás] pontnál. Itt parkolni csak az országút padkáján lehetséges; a legszélesebb a padka 6-os számú útjelző kőnél. Légvonalban a láda csak 400 méter, de a szántóföld szélén haladó elhanyagolt mezei úton kissé kerülni kell, mert a szántóföldön nem mindig lehet átvágni. Rövidesen elérjük a beerdősült várdombot, amelyet nyugatról tavacskák és vizenyős rétek határolnak.

Vrácsik szülötte, Noszlopy Gáspár
A közel fekvő Újvárfalva új keletű név: vagy száz éve egyesült Nadalos és Vrácsik falvakból. Szélső háza a Noszlopy-kúria, ahol Noszlopy Gáspár, a legendás szabadságharcos született 1820-ban.
Noszlopy Somogy megye szolgabírájaként 1848-ban szabadcsapatot szervezett a délszláv intervenció ellen. A Habsburgok által biztatott délszláv beavatkozást először Jellačič reguláris csapatainak bevonulása majd bukása jelentette. Megjelentek a szedett-vedett martalóc csapatok is, akik addig folytatták a fegyvertelen polgári lakosság elleni hadjáratukat, amíg fegyveres erővel nem találták magukat szemben. A Dél-Dunántúlról Noszlopy csapatai űzték el őket. Az öregek sok helyen máig őrzik a "rácfutás" nemzedékről nemzedékre hagyományozott töredékes emlékeit, amelyek a falu lakosainak a betörő csapatok előli menekülését jelenti erdőbe, mocsarakba. Ezek után Kossuth Somogy-Tolna megyei, majd dél-dunántúli kormánybiztosaként Noszlopy Gáspár vezette a népfelkelők 3000 főnyi, most már komolyabb hadműveletekre is alkalmas csapatát. A tavaszi hadjárat idején kiverték Nugent tábornok hadait a környékről és bevonultak Kaposvárra. Noszlopyék a világosi fegyverletételig folytatták gerillaharcukat, majd Veszprémben feloszlatták csapatukat és Noszlopy három évre illegalitásba vonult. Rövidesen fogságba került, ahonnan sikerült a halálos ítélet elől megszöknie. Sajnos 1852-ben ismét elfogták, és életét kellett áldoznia a Hazáért. Legendák szerint -a hősök köré szőtt legendák nem mindig ragaszkodnak a kiábrándító valósághoz- elfogása úgy történt, hogy az Alföldön kocsikaravánnal átutazó Ferenc József ellen merényletet kísérelt meg. A császár erős kísérete miatt eleve öngyilkos akciónak indult hőstett nem járt sikerrel, mivel a legdíszesebb hintóban csak a császár dublőre -mások szerint császárt formázó bábu- tartózkodott. Történelmi tény, hogy árulás lett a hősök veszte, mivel egy titokban királyhű nemestől szerettek volna támogatást szerezni akciójukhoz.

Noszlopy Gáspár szépen felújított szülőháza (Noszlopy u. 7.) a 18. századi barokk jegyében épült. Közelében füves parkolót találsz:  N 46° 26,002' E 17° 34,761' 145 m [GCKORO+parkoló].Udvara millenniumi park, itt áll a Somogy közepét jelző határkő. Itt van az Írott-kőtől Szekszárdig 565 km-en át vezető "Rockenbauer Pál" dél-dunántúli nagy kék Kék sáv jelzésű turistaút bélyegző állomása.
Érdekes története van a "Békesség fája" elnevezésű kis tölgynek. A 2002-es választások idején a faluban barátok, mi több rokonok között is erős szembenállást szült a politikai megosztottság, és ezt később igyekeztek a Békesség fájának ültetésével enyhíteni. Sajnos egy éjszaka a kis fát valaki tőből kifűrészelte. Szimbolikus jelentésének kell annak lennie, hogy a kifűrészelt fácska új sarjakat hozva életben maradt, most már két sarj-eredetű törzzsel.

Várak Magyarországon
Somogyi várak
Állapot: kereshető

KRW értékelés (114 db): környezet: 4.40 rejtés: 4.43 web: 4.63 átlag: 4.49

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


BouLache 2020.10.09 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.72
A DDK teljesítése közben kis kitérővel kerestem fel a ládát. A mezőgazdasági táblát már learatták, így légvonalban sikerült megközelítenem a helyszínt. Este meglepetten olvastam a ládaleírást, hogy az aknákra is figyelnem kellett volna. Szerencsére nem tanultam meg tőlük repülni! :D

kaldigeza 2020.08.23 15:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

akarair 2020.08.23 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

szalaij 2020.08.23 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

csg69 2020.07.31 18:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.41
Megvan :)

gabor03 2020.07.16 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pantya 2020.07.16 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

vakond87 2020.06.28 11:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.19
A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Abaliget - Zalakomár szakaszát jártam be négy nap alatt, nagy zsákkal, sátorban aludva. A harmadik nap Kaposmérőről indultunk. Somogysárdig az eddig megszokott zselici dombokhoz képest, meglehetősen sík terep fogadott. Somogysárd és Újvárfalva között a nagyzsáktól megszabadulva egy 2x700 méteres oda-vissza kitérő várt rám a ládáig. Lövések hallottam a láda felől, de bátran indultam a keresésére. A térképen egyenesen odavezető út be volt szántva, így követtem az egyetlen lehetőséget. A földvár olyan volt, mint amire számítottam, a láda könnyen meglett. Köszönöm a rejtést!

IMG_20200628_113408IMG_20200628_115356
IMG_20200628_115417 
Pongi57 2020.06.13 09:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.49
Én megkerültem a napraforgó táblát, nem vágtam át rajta. Nem nagy kerülő. A ládát nagy nehezen találtam csak meg. Természetesen a rejtek hamar meglett, de nem volt benne láda. Körbejártam minden nagyobb fát a környéken és semmi. Már elkészültem a jszn-hez a képekkel, amikor megláttam. Nem a rejtekben volt, hanem kb. 5 méterrel arrébb simán a földre ledobva. Biztos egy kisállat kihalászta a gyökerek közül majd rájött, hogy ő nincs is regisztrálva a .hu-n. :-) Visszarejtettem a fényképen látható fához és korhadt fadarabokkal álcáztam.

Még jó, hogy a korábbi megtalálók megemlítették az ágyú lövéseket, különben lehet, hogy inamba szállt volna a bátorságom. A láda rejteke mellett így is ugrottam egyet, amikor hosszú szünet után ismét lőtt egy hármas sorozatot, mert onnan közel lévén nagyon hangos volt. Vár az már nincs, de az ágyúlövések még megvannak! ;-)
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

P6138162P6138164
Niki&Zalán 2020.05.17 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.76
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

petheovacka 2020.05.04 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.09
Májusi láda aranyat ér! Másfél millió tekergés Somogyországon program keretében meglelve! Kösszi a rejtést! ---- Jobbról puskalövés/ balról motorosfűrész: tipikus erdei hangok a bájos Somogyban!

N.Zs. 2020.05.01 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Hú de jó hely.
Mondjuk én majdnem frászt kaptam, amikor besettenkedtünk az erdőbe és hatalmas dörrenést hallottunk. A következőnél már rájöttünk, hogy karbidágyúból leadott időzített lövések a tónál, hogy elriasszák a madarakat. Meg is néztük a szerkezetet közelebbről. Ilyet sem láttunk még. A vár árkot is bejártuk, majd a dobozt is megkerestük. Élmény volt. Elállt az eső.
A szemetet (keksz, gumicukor, teafilter) kidobtam a dobozból.

IMG_4983IMG_4986
IMG_4988IMG_4989
IMG_4990IMG_4994
IMG_4999IMG_4998
Kántorék 2020.03.01 14:24 - Megtaláltam
Korotna vára! A Sárdiak csak Törökvár néven emlegetik, gyerekkorom legnagyobb játszótere volt. Örülök ennek a rejtésnek mert már nagyon régóta terveztem visszatérni ide, hogy a családomnak megmutathassam ezt a varázslatos helyet, és a ládának hála így végre visszatértem...
Köszi a rejtést!
ui: a leírás elolvasásakor már tudtam, hogy hol lesz a láda, és ott is volt ahol gondoltam... nem kellett gps...

IMG_20200301_142951_7IMG_20200301_143514_7
IMG_20200301_204643 
ukata79 2020.02.16 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Bolisz 2019.11.16 11:10 - Megtaláltam
Túratársaim segítségével találtam meg.
Érdekes egy hely. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Hev 2019.11.16 11:08 - Megtaláltam
Megtalaltam. [g:hu 1.6.4]

Szisz1976 2019.11.16 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nmárti 2019.10.26 11:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5 Liberty logjának köszönhetően a kukoricást céloztuk meg. Meglepően simán jutottunk el a ládáig. Hangulatos volt az erdő, még gombát is találtunk, Kár, hogy a várból alig látni vmit.

Liberty 2019.10.19 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Somogyi barangolásunk újabb érdekes helyszínét a kukorica tábla közötti szekérúton közelítettük meg. Ma már csak várárkokat lehet látni, igyekeztünk a lábunk elé nézni, szerencsére gyanús fémtárgyakat nem láttunk. Érdekes a hajdani vár története, tetszik a ládaoldal ismertetője. A Noszlopy-kúriához, Noszlopy Gáspár szülőházához rejtettük a GCHIRE ládát. A láda könnyen meglett, köszönet a rejtésért.

Újvárfalva címereÚtban a láda felé
pappcsalád 2019.10.19 11:18 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

marciq 2019.10.05 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csabiq 2019.10.05 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

g-tabe 2019.09.27 17:31 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

markovicsa 2019.09.12 14:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Kéktúra közben megkerestem.

DSC00130 
kissss 2019.08.19 08:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
DDK közben megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (188 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.