FAQ
2133. Korotna vára (GCKORO)

Várárok

Várárok

Vízzel telt várárok

Vízzel telt várárok

A rejtekhely

A rejtekhely

A várat védő vízivilág

A várat védő vízivilág

Noszlopy-kúria

Noszlopy-kúria

"Somogy közepe"

"Somogy közepe"

A két sarj összenövéséből képződött törzs

A két sarj összenövéséből képződött törzs

A 19 éves "Megbékélés Fája", előtérben az "Európa-fa"

A 19 éves "Megbékélés Fája", előtérben az "Európa-fa"

Emlékkő bronztáblácskával

Emlékkő bronztáblácskával
Szélesség N 46° 25,255'
Hosszúság E 17° 34,728'
Magasság: 155 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.06.28 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.07.01 12:32
Utolsó lényeges változás: 2008.11.09 09:48
Utolsó változás: 2021.04.05 17:30
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 600 m
Megtalálások száma: 228 + 4 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2008-07 volt 8 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Korotna vára

A láda (mérete 25 cm * 12 cm * 8 cm) az egykori Török-vár területén egy mélyedés oldalában, nagy hársfa tövén vár a Megtalálóra. A Török-vár föld védműveinek maradványai Nagybajom határában Újvárfalva felől megközelíthetően, erdős területen rejtőznek a dél-dunántúli kék turistajelzés útvonalától kis kitérővel. Az általában gyenge műholdvétel miatt segítségképpen fényképet találsz a rejtekhelyről.
Az időszakos vizesároknak az év nagyobb részében vízzel fedett részén világháborús aknákat találtak. Scorpio játékostársunk intézkedett, hogy a tűzszerészek végezzék el a mentesítést, és ennek megtörténtét jelezte. Tudni kell, hogy nincs messze a közismerten elaknásított Margit-vonal területe. Azóta újabb aknát is találtak, amelynek mentesítése szintén megtörtént, de a fokozott óvatosság továbbra is szükséges! Ha számotokra ismeretlen, gyanús fémtárgyra bukkantok, ne nyúljatok hozzá és a pontos koordinátákkal értesítsétek a tűzszerész ügyeletet az 1-410-9790 telefonszámon.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Korotna (neve több változatban is él: Korokna, Koroknya) középkori falu, amely a török hódoltság során nyomtalanul tűnt el, és területe Nagybajom határát növeli ugyanúgy, mint a hódítóknak áldozatul esett környékbeli Balogd, Besenye, Betlen, Csiszár, Kak, Kandaly, Karácsonykútja, Lencsen, Lók, Szöszle és Szudas falvaké.
Korotna ezek közül erős vára miatt nevezetes.

A várat az 1400-as években építtette Korothnay János, Somogy megye főispánja. A várnak már a végvári harcok előtt kalandos sorsa volt: 1512-ben Erdődi Péter erőszakkal elfoglalta és elrabolta a Korothnayak itt felhalmozott kincseit; a vár csak 4 év múlva, királyi közbenjárás nyomán került vissza jogos tulajdonosához, Korothnay Katinkához. A török invázió idején végvárrá alakították. Kaposvár eleste után (1555) egyetlen kardcsapás nélkül a töröké lett, mivel őrsége a török közeledtére megszökött; kapitányuk, Horváth György egyedül maradván, kénytelen volt követni őket. Az üresen maradt erősségbe hamarosan bevonult Tojgun pasa, és őrséggel látta el. A megszállásnak ez a szakasza hamarosan végetért.
A török offenzíva miatt fenyegetően induló 1556-os év ugyanis végül keresztény sikereket hozott, és ezek elsősorban IV. Zrínyi Miklós horvát bán, a későbbi szigetvári hős nevéhez köthetők.
Ali budai basa tavasszal Szigetvár ostromára indult, amelynek védelmét Stancsics Márk kapitány irányította. Nádasdy Tamás nádor, Sforza Pallavicini császári tábornok és Zrínyi Miklós Kanizsánál 16 ezer fős magyar és német felmentő sereget gyűjtött, és hogy a török erőket megossza, ostrom alá vette Babócsa várát. Július 20-án Ali meg is jelent itt seregeivel, és megütközött a keresztény csapatokkal. A törökök tüzérségi fölénye ellenére az ütközet Zrínyiék győzelmével végződött, akik következő lépésként kora ősszel Korotna viszavételét határozták el. A kockázatos vállalkozás fő alakja ismét Zrínyi Miklós lett.

A Zrínyiben vakon bízó, fellelkesült csapatok rohamainak nem tudott ellenállni a korotnai vár 500 fős török őrsége, és elsőként Zrínyi zászlóhordozója, Tompa István meg a vitéz Patacsics Péter hadnagy törtek át a védőkön. A korabeli leírások szerint a lovagias (és a foglyok ejtése révén váltságdíjra is számító) magyar harcosok elborzadtak a Nándor (Ferdinánd) király szövetséges csapataiban szolgáló német katonák harcmodora miatt, amely foglyot nem ejtett; a már legyőzött ellenség teljes elpusztítására törekedett, és a zsákmányolás visszataszító, alantas formáitól sem riadt vissza. Ezekről a régi dolgokról olvashatsz itt.
Korotna visszavétele már fenyegető volt a törökök számára, ezért Szigetvár alól elvonultak, ugyanígy sikerült Szenyér váránál (GCKKSZ) is visszaverni a török ostromot.
Ezek a hadi sikerek 1566-ig, a szigetvári vár elestéig egy évtizednyi könnyebb időszakot hoztak a sokat szenvedő déli végeken.
A végvári harcok időszaka után a vár jelentőségét vesztette; köveit a lakosság lebontotta és széthordta, építkezéseihez felhasználta. Mára a vár kettős falára és építményeire csak elszórt törmelékek és a félig vízzel telt mély várárok-rendszer emlékeztet. A vár egykori, nagyjából négyszögletes területe csak az árok aljáról nézve "várdomb", eléggé elhanyagolt és beerdősült terep. A fák között évszázados tölgyfa óriást is találhatsz a várárok délkeleti külső lejtőjén:  N 46° 25,250' E 17° 34,764' 150 m [GCKORO+öreg tölgy].

A láda keresése
Somogysárdról Újvárfalva felé haladva a dél-dunántúli nagy kék Kék sáv jelzésről (amelynek ez a szakasza az országúttal egybeesik) nyugat felé indulva az elhagyott homokbánya mellett térünk le a  N 46° 25,302' E 17° 35,080' 145 m [GCKORO+leágazás] pontnál. Itt parkolni csak az országút padkáján lehetséges; a legszélesebb a padka 6-os számú útjelző kőnél. Légvonalban a láda csak 400 méter, de a szántóföld szélén haladó elhanyagolt mezei úton kissé kerülni kell, mert a szántóföldön nem mindig lehet átvágni. Rövidesen elérjük a beerdősült várdombot, amelyet nyugatról tavacskák és vizenyős rétek határolnak. Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.

Vrácsik szülötte, Noszlopy Gáspár
A közel fekvő Újvárfalva új keletű név: vagy száz éve egyesült Nadalos és Vrácsik falvakból. Szélső háza a Noszlopy-kúria, ahol Noszlopy Gáspár, a legendás szabadságharcos született 1820-ban.
Noszlopy Somogy megye szolgabírájaként 1848-ban szabadcsapatot szervezett a délszláv intervenció ellen. A Habsburgok által biztatott délszláv beavatkozást először Jellačič reguláris csapatainak bevonulása majd bukása jelentette. Megjelentek a szedett-vedett martalóc csapatok is, akik addig folytatták a fegyvertelen polgári lakosság elleni hadjáratukat, amíg fegyveres erővel nem találták magukat szemben. A Dél-Dunántúlról Noszlopy csapatai űzték el őket. Az öregek sok helyen máig őrzik a "rácfutás" nemzedékről nemzedékre hagyományozott töredékes emlékeit, amelyek a falu lakosainak a betörő csapatok előli menekülését jelenti erdőbe, mocsarakba. Ezek után Kossuth Somogy-Tolna megyei, majd dél-dunántúli kormánybiztosaként Noszlopy Gáspár vezette a népfelkelők 3000 főnyi, most már komolyabb hadműveletekre is alkalmas csapatát. A tavaszi hadjárat idején kiverték Nugent tábornok hadait a környékről és bevonultak Kaposvárra. Noszlopyék a világosi fegyverletételig folytatták gerillaharcukat, majd Veszprémben feloszlatták csapatukat és Noszlopy három évre illegalitásba vonult. Rövidesen fogságba került, ahonnan sikerült a halálos ítélet elől megszöknie. Sajnos 1852-ben ismét elfogták, és életét kellett áldoznia a Hazáért. Legendák szerint -a hősök köré szőtt legendák nem mindig ragaszkodnak a kiábrándító valósághoz- elfogása úgy történt, hogy az Alföldön kocsikaravánnal átutazó Ferenc József ellen merényletet kísérelt meg. A császár erős kísérete miatt eleve öngyilkos akciónak indult hőstett nem járt sikerrel, mivel a legdíszesebb hintóban csak a császár dublőre -mások szerint császárt formázó bábu- tartózkodott. Történelmi tény, hogy árulás lett a hősök veszte, mivel egy titokban királyhű nemestől szerettek volna támogatást szerezni akciójukhoz.

Noszlopy Gáspár szépen felújított szülőháza (Noszlopy u. 7.) a 18. századi barokk jegyében épült. Közelében füves parkolót találsz:  N 46° 26,002' E 17° 34,761' 145 m [GCKORO+parkoló].Udvara millenniumi park, itt áll a Somogy közepét jelző határkő. Itt van az Írott-kőtől Szekszárdig 565 km-en át vezető "Rockenbauer Pál" dél-dunántúli nagy kék Kék sáv jelzésű turistaút bélyegző állomása.
Érdekes története van a "Békesség fája" elnevezésű kis tölgynek. A 2002-es választások idején a faluban barátok, mi több rokonok között is erős szembenállást szült a politikai megosztottság, és ezt később igyekeztek a Békesség fájának ültetésével enyhíteni. Sajnos egy éjszaka a kis fát valaki tőből kifűrészelte. Szimbolikus jelentésének kell annak lennie, hogy a kifűrészelt fácska új sarjakat hozva életben maradt, most már két sarj-eredetű törzzsel.
2021.04.04 Talán jót jelent, hogy a két sarj összenövéséből egy törzs képződött...

Várak Magyarországon
Somogyi várak
Állapot: kereshető

KRW értékelés (125 db): környezet: 4.39 rejtés: 4.44 web: 4.65 átlag: 4.49

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


hitamas 2023.01.31 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.55
:)

james 2022.12.28 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.10]

toroki 2022.09.19 08:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.58
RPDDK túrázás közben. Köszönöm szépen a rejtést!

Green Eye 2022.09.19 08:45 - Megtaláltam
Megtaláltam RPDDK járása közben, köszönöm a rejtést!

remekkelek 2022.09.11 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

guppik 2022.09.02 16:00 - Megtaláltam
Egy kis betyárkodás Somogyban.
Gyorsan megtaláltam, köszönöm a rejtést!

gst76 2022.07.29 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]
Mesztegnyőről indult kerékpártúra utolsó állomása. 79,1 km a mély és puha homokban,majd aszfalton.
A gps általjelzett út megszűnt, beszántották.
Toronyiránt jutottam el a ládához, majd vissza az aszfaltra.
Arra már nem volt energiám, hogy tópartig eljussak.

A2M 2022.07.12 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pwz 2022.07.07 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kicsit megszenvedtem vele, de csak megadta magát! :) [Geoládák v3.12.10]

EmesESE 2022.06.08 11:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.44
Megtaláltuk! 🙂
A reggeli esőzés, felázott föld, és a magas aljnövényzet megnehezítette a volt vár megközelítését. A toronyirány szerinti út a bevetett mező miatt megszünt.
Végül a várárok állta utunkat, amiben szerencsére víz most nem volt, és csak visszafelé indulva találtuk meg a belső várba bevezető töltést.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.12.10]

Cicki 2022.03.15 08:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mézespuszedli 2022.03.14 11:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

vepor 2022.03.14 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

erdei csiperke 2022.03.14 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

szirtes 2022.03.14 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Rozlin 2022.02.26 11:10 - Megtaláltam
Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrázásról kitérve megkeresett ládánk. A rejtés messziről látszódott, nem volt rajta semmi álcázás. A környezet hangulatos.

DSC05930IMG_1452
IMG_1454IMG_1462
5N 2022.02.26 11:10 - Megtaláltam
Többekhez hasonlóan RP-DDK-ról tértünk le megkeresni a ládát.Az eltűnt várakhoz nem sok képzelőerőm van,rendszerint semmit nem tudok kivenni.Itt legalább egy várárok látható,bár ha nem tudnám,nem tudnám,hogy az.A ládán semmi álca nem volt,de nyugodtan pihent a fa védelmében.Mondjuk nem vagyok biztos benne,hogy a kép szerinti fa,de otthagytuk ahol találtuk.

DSC05925DSC05926
DSC05928DSC05932
proti92 2021.11.29 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Cicapapa51 2021.11.21 11:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.74
A RP-DDK nyomvonalán Somogysárd felé haladva természetesen kötelező volt megkeresni ezt a helyszínt. Az oda vezető szekérút utolsó egyharmadát beszántották, kerülni a szántóföld szélén lehet.
A láda rendben van.
Köszönöm a rejtést.
Cicapapa51

fercsipeter 2021.10.03 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ashmelia 2021.10.03 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Webber 2021.10.03 16:27 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

Cerberus 2021.10.03 16:27 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.44
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 22/38

A szántóföldig autóval, utána toronyiránt gyalogosan támadtunk. Ez inkább most csak pontvadászat volt, de arra tökéletes.

Köszönöm a rejtést!

IMG_4644 
Hucul 2021.10.03 14:08 - Megtaláltam
DDK közben megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ambró 2021.09.27 17:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (232 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]