FAQ
2150. Vadkerti délután (GCVADK)

Strand távolról

Strand távolról

Kilátás a strandra

Kilátás a strandra

Szintén kilátás

Szintén kilátás

A kilátó és a rejtő csapat 3/4-e

A kilátó és a rejtő csapat 3/4-e

Ezt látni a "dombról"

Ezt látni a "dombról"

Strand közelről

Strand közelről

"Vadkerti tó, télen is jó!" :)

"Vadkerti tó, télen is jó!" :)

Wass Albert

Wass Albert

Fagyi, néhányféle...

Fagyi, néhányféle...

Őt kell keresni!

Őt kell keresni!
Szélesség N 46° 34,862'
Hosszúság E 19° 23,580'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.12 18:00
Megjelenés időpontja: 2008.07.15 17:40
Utolsó lényeges változás: 2010.06.11 22:06
Utolsó változás: 2013.01.16 00:41
Rejtés típusa: Multi geoláda (2V)
Elrejtők: Niti & Zoli
Ládagazda: NitiZoli
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 594 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP:
Jelszó első része: a szoboralak ismertető tábláján alulról a negyedik sor (1 szó)
A jelszó második része a kilátó utolsó előttiről az utolsó emeletére vezető lépcsőfokok száma (számmal).
WAP vége.


A láda TravelBugot egyelőre nem fogad!

Első rejtésünkkel a Bács- Kiskun megyei Soltvadkertre, pontosabban a Vadkerti- tóhoz invitálunk titeket.
Feltételezem, hogy rajtunk kívül is örülnek az Alföldön minden kis természeti, domborzati elemnek, így elsősorban nekik, sorstársainknak ajánljuk ezt a ládát.


A Vadkerti- tó, vagy ahogy a környékbeliek becézik, Büdös- tó nem túl nagy, mivel területe körülbelül 70 hektár, ami négyzetkilométerben számolva mindössze 0,7. Ennek ellenére kifejezetten kellemes pihenő-, üdülőhely, minden adott itt egy kellemes nap, vagy akár hétvége eltöltéséhez.

Szócséplés helyett idézem a város honlapjának ajánló szavait a tóról:

Gyerekkorunk szikes tavát már az 1780-as években készült katonai térképen is megtaláljuk, és noha az évszázadok alatt néha kiszáradt az aszályosabb esztendőkben, a fürdő- és horgászhely jelenleg szebb és gondozottabb, mint valaha. A hetvenhektárnyi, fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz part menti sekély vize miatt sokan járnak ide kisgyerekekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak. Ennek kezdetét egyébként gondosan kihelyezett bólyák jelzik, a fürdőzők biztonságát szakképzett vízimentő felügyeli.
A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa. A főleg nyárfákból álló vegyes erdőben néhány tanya bújik meg - ez a jellemző külterületi településforma itt. A dűlőutakon a tó körül is futható: egyeseknek fél órán belül is sikerül! A másik partszakasz beépített: több száz hétvégi ház és egy tucat különböző ifjúsági tábor található itt, kedve a faházaktól a téliesíthető, modern épületekig. A tópart infrastruktúrája és ellátottsága jó. Élelmiszerbolt, büfék, sörkertek, ajándék- és játékbolt, valamint étterem várja a vendégeket a szezonban. A fürdőzők és a gyerekek szórakoztatására több vízibiciklikölcsönző, trambulin, teniszpálya, futballozásra alkalmas tér, vidámpark, minigolf pálya és óriáscsúszda áll rendelkezésre. Ivóvízvételi lehetőség, zuhanyzók, két WC-blokk mosdóval, öltöző kabinok és nyilvános telefon ugyancsak található a parton. A téli időszakban a tó vize befagy, és ez több hónapon át ingyenes korcsolyapályát jelent a helyi és környékbeli lakosságnak.

2011 nyarán a következők a tarifák:

Strandbelépő 17 óráig: 500 Ft
Este 6 óra után már nem szednek belépőt, viszont a strand látogatása ilyenkor már saját felelősségre történik.
Strandbelépő gyerekeknek (14 éves korig): 300 Ft
A kemping lakói egyébként külön belépőjegy- váltás nélkül vehetik igénybe a strandot, kivéve a nagyobb rendezvények esetén.
Csúszda: 150 Ft/ csúszás, de állítólag lehet alkudni is.
Vízbicikli- kölcsönzés: 1000 Ft/ óra (mindegyik csúszdás)
Kajakbérlés: 500 Ft/ óra

Néhány szóban Soltvadkertről, úgy általában:

A Duna-Tisza közén, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában az 53-as és 54-es közutak kereszteződésében fekszik. Kiskőröstől közúton 13 km-re délkeletre fekszik, Kiskunhalastól 20 km-re északnyugatra, míg a megyeszékhelytől, Kecskeméttől kb. 40 km-re, délnyugatra van. Népessége 2007-ben 7666 fő volt.
1900-tól nevezik Soltvadkertnek, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal. Az alapításra emlékeztető 1376-os évszám a város címerében is látható.
A török hódoltság idején ez a vidék elnéptelenedett, lakatlan pusztává vált. A gazdálkodás fellendítése érdekében az 1740-es évek elején a báró Orczy család először német és szlovák, majd magyar családokat telepített birtokára, akik kitartó munkával termékeny területté tették a napsütötte és szélhordta homokbuckákat. A szorgalom tehetséggel párosulva nemzedékről nemzedékre szállt, mely virágzó szőlő és gyümölcs kultúrát teremtett. Ma is ez biztosítja a lakosság nagy részének megélhetését. A város legvonzóbb idegenforgalmi nevezetessége a Vadkerti-tó. Már a múlt század elején kedvelt fürdőhely hírében állt, és ma is kellemes pihenést biztosít. A mellette feltárt termálvíz hasznosítása a közeljövő feladata lesz.

A láda pontjairól:

1. A multi első pontját a városban találjátok.  N 46° 34,862' E 19° 23,580' 115 m [GCVADK-1]
A megadott koordinátán egy szobor helyezkedik el. Akit ábrázol, igen nagy szerepet játszott Soltvadkert újratelepítésében.
Az első jelszórészlet az ő ismertető tábláján olvasható, alulról a negyedik sor. (1 szó, 7 betű)
Igazán nem lesz nehéz megtalálni. Egy nem mindennapi cukrászda található a tőszomszédságában. Az csak egy dolog, hogy 150 Ft-ért (2011- ben) akkora gombóc fagyit kapsz, hogy ihaj. Aki erre jár, feltétlen meg kell, hogy kóstolja. A választék is hatalmas. Szerintünk méltán országos hírű ez a hely, de arról sok helyen nem tudnak, hogy a fagyin kívül más is különleges itt. Igazán nagy magyar szellemiséggel bír a dekoráció, nézzétek meg az üzletet és a kerthelységet is, ha van kedvetek, időtök. Wass Albert szobor és nagy Magyarország térkép nincs minden fagyizóban.

2. A jelszó második felének megszerzéséhez el kell mennetek az újonnan épült kilátóhoz.  N 46° 37,092' E 19° 23,641' 115 m [GCVADK-2]

Úgy tűnik, egy tanösvény is készülőben van, nagyon tetszetős lesz a tópart ezen része. Mivel a sétaút egy része vízben állt a legutóbbi ottjártunkkor, és még nem is készült el teljesen az új "arculat", így még nem akartuk áthelyezni a ládát. Viszont a kilátó és környéke sokkal szebb, mint a láda előző helye. Emiatt a multi átmenetileg virtuálisként üzemel.
Tehát a jelszórészlet: az utolsó előttiről az utolsó emeletre vezető lépcsőfokok száma (számmal). Csak a lépcsőfokok, az emeletek nélkül.

Megközelítése autóval, vagy biciklivel ajánlott, de akár gyalog is történhet, ha a kemping felől jössz. A városközponttól idáig viszont elég hosszú és unalmas séta lenne. Tegyük fel, hogy a városközpont felől érkezel. Ez esetben a főutat elhagyva balra kell kanyarodni, majd egyenesen kifelé. Ha pedig Kecskemét felől jössz, akkor még a központ előtt kell jobbra fordulnod. Bármelyik irányból érkezel is, jelzi egy tábla, hogy merre kell menni a tó irányába. (A Bajcsy Zsilinszky utcára kell rákanyarodni) Erről az útról nem kell lekanyarodni az első lehetőségnél, ahol a tábla jelzi a tavat (ez az út a strandhoz vezet), hanem kicsit tovább haladva kell jobbra letérni, méghozzá a Szegfű utcába .  N 46° 36,713' E 19° 23,081' 115 m [GCVADK+Szegfűutca]
Ezután lassan elfogy az aszfalt, és rátérünk a tavat teljesen körbejáró, személyautóval is jól járható földútra.

A  N 46° 36,945' E 19° 23,235' 120 m [GCVADK+dombocska] ponton egy kis "dombot" találunk. Erre fel lehet mászni, le lehet róla nézni, másra sajnos nem jó, de ilyen sík vidéken ennek is örül ugye az ember.

Továbbhaladunk a  N 46° 37,105' E 19° 23,804' 120 m [GCVADK+letérő a kilátóhoz] pontig, ahonnan jobbra kanyarodva párszáz méter múlva máris a kilátónál találjuk magunkat.

Ládázás előtt, vagy után pedig feltétlenül ajánljuk a strandot, ami pedig a már említett, táblával jelzett úton közelíthető meg, de látni fogjátok a ládához vezető útról is. Nyáron jó kis csobbanást, télidőben pedig ingyenes csúszka- vagy koripályát ígér.

Felkeresésre ajánljuk a közeli Kiskunhalas ládáit is:
Halasi műemlékek
Sóstó
Halasi csipke
Valamint (bár ez kicsit odébb található, de nagyon hasonlít a mi ládánkra):
Kun-Fehér-Tó

Website-Hit-Counters Website-Hit-Counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (298 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.18 web: 4.64 átlag: 4.44

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Pupusz 2022.10.05 19:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ELENIKA 2022.09.16 20:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Colos11 2022.09.16 20:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Horváth Edit 2022.09.05 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Kellemes séta a tó körül. [Geoládák v3.12.10]

Rozyamoziba 2022.08.29 16:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

lenartaba2000 2022.08.29 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Grg11220 2022.08.29 16:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

szakvizsga 2022.08.16 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Izgabizga 2022.08.13 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tittara 2022.08.13 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Keszibogár 2022.08.13 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Popeyemazsi 2022.08.09 18:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Luca23 2022.08.07 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

faband4 2022.08.05 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk :)

June 2022.07.31 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ákos85 2022.07.26 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Karol 2022.07.26 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.6]

Melinda1970 2022.07.13 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

H.B. 2022.07.08 12:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.78
Igazából a tanösvényre voltam kíváncsi, kb. annyit kaptam belőle, amennyi információ fellelhető róla. A kilátó rendben van, érdekességeket is tudott mutatni a tó, de a strandvilág rendkívül lehangoló. Köszi a rejtést!

Zsotyka 2022.07.05 10:21 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.6.5]

skeszter 2022.06.29 20:28 - Egyéb
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tamisi 2022.06.11 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :)
[Geoládák v3.12.10]

Vladekron 2022.05.18 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

redzol73 2022.05.15 15:37 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.39
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Gyöngyi1979 2022.05.01 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :-) 2022/107 [Geoládák v3.12.8]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (599 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]