geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2150. Vadkerti délután (GCVADK)

Strand távolról

Strand távolról

Kilátás a strandra

Kilátás a strandra

Szintén kilátás

Szintén kilátás

A kilátó és a rejtő csapat 3/4-e

A kilátó és a rejtő csapat 3/4-e

Ezt látni a "dombról"

Ezt látni a "dombról"

Strand közelről

Strand közelről

"Vadkerti tó, télen is jó!" :)

"Vadkerti tó, télen is jó!" :)

Wass Albert

Wass Albert

Fagyi, néhányféle...

Fagyi, néhányféle...

Őt kell keresni!

Őt kell keresni!
Szélesség N 46° 34,862'
Hosszúság E 19° 23,580'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.12 18:00
Megjelenés időpontja: 2008.07.15 17:40
Utolsó lényeges változás: 2010.06.11 22:06
Utolsó változás: 2013.01.16 00:41
Rejtés típusa: Multi geoláda (2V)
Elrejtők: Niti & Zoli
Ládagazda: NitiZoli
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 537 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP:
Jelszó első része: a szoboralak ismertető tábláján alulról a negyedik sor (1 szó)
A jelszó második része a kilátó utolsó előttiről az utolsó emeletére vezető lépcsőfokok száma (számmal).
WAP vége.


A láda TravelBugot egyelőre nem fogad!

Első rejtésünkkel a Bács- Kiskun megyei Soltvadkertre, pontosabban a Vadkerti- tóhoz invitálunk titeket.
Feltételezem, hogy rajtunk kívül is örülnek az Alföldön minden kis természeti, domborzati elemnek, így elsősorban nekik, sorstársainknak ajánljuk ezt a ládát.


A Vadkerti- tó, vagy ahogy a környékbeliek becézik, Büdös- tó nem túl nagy, mivel területe körülbelül 70 hektár, ami négyzetkilométerben számolva mindössze 0,7. Ennek ellenére kifejezetten kellemes pihenő-, üdülőhely, minden adott itt egy kellemes nap, vagy akár hétvége eltöltéséhez.

Szócséplés helyett idézem a város honlapjának ajánló szavait a tóról:

Gyerekkorunk szikes tavát már az 1780-as években készült katonai térképen is megtaláljuk, és noha az évszázadok alatt néha kiszáradt az aszályosabb esztendőkben, a fürdő- és horgászhely jelenleg szebb és gondozottabb, mint valaha. A hetvenhektárnyi, fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz part menti sekély vize miatt sokan járnak ide kisgyerekekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak. Ennek kezdetét egyébként gondosan kihelyezett bólyák jelzik, a fürdőzők biztonságát szakképzett vízimentő felügyeli.
A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa. A főleg nyárfákból álló vegyes erdőben néhány tanya bújik meg - ez a jellemző külterületi településforma itt. A dűlőutakon a tó körül is futható: egyeseknek fél órán belül is sikerül! A másik partszakasz beépített: több száz hétvégi ház és egy tucat különböző ifjúsági tábor található itt, kedve a faházaktól a téliesíthető, modern épületekig. A tópart infrastruktúrája és ellátottsága jó. Élelmiszerbolt, büfék, sörkertek, ajándék- és játékbolt, valamint étterem várja a vendégeket a szezonban. A fürdőzők és a gyerekek szórakoztatására több vízibiciklikölcsönző, trambulin, teniszpálya, futballozásra alkalmas tér, vidámpark, minigolf pálya és óriáscsúszda áll rendelkezésre. Ivóvízvételi lehetőség, zuhanyzók, két WC-blokk mosdóval, öltöző kabinok és nyilvános telefon ugyancsak található a parton. A téli időszakban a tó vize befagy, és ez több hónapon át ingyenes korcsolyapályát jelent a helyi és környékbeli lakosságnak.

2011 nyarán a következők a tarifák:

Strandbelépő 17 óráig: 500 Ft
Este 6 óra után már nem szednek belépőt, viszont a strand látogatása ilyenkor már saját felelősségre történik.
Strandbelépő gyerekeknek (14 éves korig): 300 Ft
A kemping lakói egyébként külön belépőjegy- váltás nélkül vehetik igénybe a strandot, kivéve a nagyobb rendezvények esetén.
Csúszda: 150 Ft/ csúszás, de állítólag lehet alkudni is.
Vízbicikli- kölcsönzés: 1000 Ft/ óra (mindegyik csúszdás)
Kajakbérlés: 500 Ft/ óra

Néhány szóban Soltvadkertről, úgy általában:

A Duna-Tisza közén, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában az 53-as és 54-es közutak kereszteződésében fekszik. Kiskőröstől közúton 13 km-re délkeletre fekszik, Kiskunhalastól 20 km-re északnyugatra, míg a megyeszékhelytől, Kecskeméttől kb. 40 km-re, délnyugatra van. Népessége 2007-ben 7666 fő volt.
1900-tól nevezik Soltvadkertnek, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal. Az alapításra emlékeztető 1376-os évszám a város címerében is látható.
A török hódoltság idején ez a vidék elnéptelenedett, lakatlan pusztává vált. A gazdálkodás fellendítése érdekében az 1740-es évek elején a báró Orczy család először német és szlovák, majd magyar családokat telepített birtokára, akik kitartó munkával termékeny területté tették a napsütötte és szélhordta homokbuckákat. A szorgalom tehetséggel párosulva nemzedékről nemzedékre szállt, mely virágzó szőlő és gyümölcs kultúrát teremtett. Ma is ez biztosítja a lakosság nagy részének megélhetését. A város legvonzóbb idegenforgalmi nevezetessége a Vadkerti-tó. Már a múlt század elején kedvelt fürdőhely hírében állt, és ma is kellemes pihenést biztosít. A mellette feltárt termálvíz hasznosítása a közeljövő feladata lesz.

A láda pontjairól:

1. A multi első pontját a városban találjátok.  N 46° 34,862' E 19° 23,580' 115 m [GCVADK-1]
A megadott koordinátán egy szobor helyezkedik el. Akit ábrázol, igen nagy szerepet játszott Soltvadkert újratelepítésében.
Az első jelszórészlet az ő ismertető tábláján olvasható, alulról a negyedik sor. (1 szó, 7 betű)
Igazán nem lesz nehéz megtalálni. Egy nem mindennapi cukrászda található a tőszomszédságában. Az csak egy dolog, hogy 150 Ft-ért (2011- ben) akkora gombóc fagyit kapsz, hogy ihaj. Aki erre jár, feltétlen meg kell, hogy kóstolja. A választék is hatalmas. Szerintünk méltán országos hírű ez a hely, de arról sok helyen nem tudnak, hogy a fagyin kívül más is különleges itt. Igazán nagy magyar szellemiséggel bír a dekoráció, nézzétek meg az üzletet és a kerthelységet is, ha van kedvetek, időtök. Wass Albert szobor és nagy Magyarország térkép nincs minden fagyizóban.

2. A jelszó második felének megszerzéséhez el kell mennetek az újonnan épült kilátóhoz.  N 46° 37,092' E 19° 23,641' 115 m [GCVADK-2]

Úgy tűnik, egy tanösvény is készülőben van, nagyon tetszetős lesz a tópart ezen része. Mivel a sétaút egy része vízben állt a legutóbbi ottjártunkkor, és még nem is készült el teljesen az új "arculat", így még nem akartuk áthelyezni a ládát. Viszont a kilátó és környéke sokkal szebb, mint a láda előző helye. Emiatt a multi átmenetileg virtuálisként üzemel.
Tehát a jelszórészlet: az utolsó előttiről az utolsó emeletre vezető lépcsőfokok száma (számmal). Csak a lépcsőfokok, az emeletek nélkül.

Megközelítése autóval, vagy biciklivel ajánlott, de akár gyalog is történhet, ha a kemping felől jössz. A városközponttól idáig viszont elég hosszú és unalmas séta lenne. Tegyük fel, hogy a városközpont felől érkezel. Ez esetben a főutat elhagyva balra kell kanyarodni, majd egyenesen kifelé. Ha pedig Kecskemét felől jössz, akkor még a központ előtt kell jobbra fordulnod. Bármelyik irányból érkezel is, jelzi egy tábla, hogy merre kell menni a tó irányába. (A Bajcsy Zsilinszky utcára kell rákanyarodni) Erről az útról nem kell lekanyarodni az első lehetőségnél, ahol a tábla jelzi a tavat (ez az út a strandhoz vezet), hanem kicsit tovább haladva kell jobbra letérni, méghozzá a Szegfű utcába .  N 46° 36,713' E 19° 23,081' 115 m [GCVADK+Szegfűutca]
Ezután lassan elfogy az aszfalt, és rátérünk a tavat teljesen körbejáró, személyautóval is jól járható földútra.

A  N 46° 36,945' E 19° 23,235' 120 m [GCVADK+dombocska] ponton egy kis "dombot" találunk. Erre fel lehet mászni, le lehet róla nézni, másra sajnos nem jó, de ilyen sík vidéken ennek is örül ugye az ember.

Továbbhaladunk a  N 46° 37,105' E 19° 23,804' 120 m [GCVADK+letérő a kilátóhoz] pontig, ahonnan jobbra kanyarodva párszáz méter múlva máris a kilátónál találjuk magunkat.

Ládázás előtt, vagy után pedig feltétlenül ajánljuk a strandot, ami pedig a már említett, táblával jelzett úton közelíthető meg, de látni fogjátok a ládához vezető útról is. Nyáron jó kis csobbanást, télidőben pedig ingyenes csúszka- vagy koripályát ígér.

Felkeresésre ajánljuk a közeli Kiskunhalas ládáit is:
Halasi műemlékek
Sóstó
Halasi csipke
Valamint (bár ez kicsit odébb található, de nagyon hasonlít a mi ládánkra):
Kun-Fehér-Tó

Website-Hit-Counters Website-Hit-Counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (282 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.16 web: 4.64 átlag: 4.43

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ésKata 2021.09.05 15:43 - Megtaláltam
Bács megyei ládázás.

katica 2021.08.23 13:07 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.6.7]

Sziklamászó 2021.08.20 18:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

BBálint 2021.08.15 21:00 - Megtaláltam
Soltvadkerti hosszú hétvége. Nem is tudtunk erről a nagyszerű helyről (csak a legendás fagyizójáról), amíg a barátaink - akik hosszú ideje visszajáró vendégek - fel nem hívták rá a figyelmet. Gyerekekkel tökéletes kikapcsolódást nyújt a Vadkerti-tó, amit körbesétáltuk, én át is úsztam, és persze rengeteget pancsoltunk. Megérne a hely egy valódi ládát is.

20210815_17501220210815_175017
20210815_17514120210815_180822
20210815_18113820210815_183557
CsabaiMangó 2021.08.14 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper cukrászda, helyes, eldugott kilátó. CsabaiMangó (Ági és Lexi kutya) [Geoládák v3.11.3]

horvi28 2021.08.13 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Blabo 2021.08.04 13:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.60
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

1BF21B8E-15CE-4C4B-B649-AFB6F91B14A4D0119310-3859-4B00-B0DB-9F13DA3C9110
14A2CA61-8086-4491-B38E-723E1C45568C01E413CF-15C6-4431-89CD-32FF64111697
E9FFC4A2-50A7-4EC5-9A2E-7409EE526423714839FE-1CE5-4E0F-A474-9FEE3ED0A96E
94138241-8FCB-42E0-BE19-54F21A2BEB4748E05864-C529-44B4-906D-73FF3DF73508
vivien.varga4 2021.08.01 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
nagyon szép hely :) [Geoládák v3.11.3]

JAck:66: 2021.07.31 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

galk78 2021.07.30 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

csillagvadasz2 2021.07.24 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

hehe06 2021.07.22 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

gyikok 2021.07.22 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kanocpapa 2021.07.17 17:20 - Megtaláltam
Köszönjük! Évi és kanócpapa
[g:hu+ 2.7.13]

utigabi60 2021.07.17 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

pocseusz2021 2021.07.04 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.30
Köszönjük!!

Pokker csapat 2021.07.03 18:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
A Pokker csapat [Geoládák v3.11.3]

R-Gyu 2021.06.27 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

TündImi 2021.06.23 17:53 - Megtaláltam
TündImi, Veszprém
Köszi :) [Geoládák v3.11.1]

Makkap 2021.06.23 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

jutics 2021.06.19 11:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

IMG_20210619_112336IMG_20210619_112445
Pales 2021.06.05 19:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.86
Köszi a rejtést.

waterbird 2021.06.05 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

vViktor 2021.05.24 18:03 - Megtaláltam

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic [Geoládák v3.10.5]

Bakszakáll 2021.05.24 14:40 - Megtaláltam
Köszönöm a meghívást, elfogadtam.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (541 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]