FAQ
2172. Tardosi kalandozás (GCTrds)

Kilátópontról

Kilátópontról

Bányahegy a távolban

Bányahegy a távolban

A fa csúcsa szinte a ládára mutat

A fa csúcsa szinte a ládára mutat

A falu melletti rétről

A falu melletti rétről

Tűzoltószertár

Tűzoltószertár

Templom a háborús emlékművel

Templom a háborús emlékművel

Szt. Vendel

Szt. Vendel

Fekete Lajos Múzeum

Fekete Lajos Múzeum

Emlékmű

Emlékmű

Egyszerűen szép

Egyszerűen szép

Kálvária dombra vezető ösvény

Kálvária dombra vezető ösvény

Ezt látja a láda

Ezt látja a láda
Szélesség N 47° 39,511'
Hosszúság E 18° 26,359'
Magasság: 356 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.31 10:30
Megjelenés időpontja: 2008.08.02 17:10
Utolsó lényeges változás: 2021.06.05 14:36
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+3V)
Elrejtők: kovtom és szamedli
Ládagazda: kovtom
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4300 m
További infók: http://www.tardos.hu
Megtalálások száma: 280 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


A végláda
Egy kis kirándulással, némi kaptatóval egybekötött 15x30x6 cm-es műanyag láda - koordinátáját egy üregben található tárgyon találod, melynek adatai három virtuális ponton szedhetőek össze.
1. ponton található objektumra több helyen fel van írva a mikroláda hosszúsági koordinátájának egy részlete (XYZ), mely koordináta az E18° 26.XYZ'. Mivel többen jelezték, hogy ez a szám már nem nagyon olvasható, így pótlásáig egy egyszerű konverzió XYZ = DCCXLII.
2. ponton az emlékmű rézfejes tábláján felülről a negyedik név betűinek száma adja BC számot. Alternatíva: nézz fel a torony óra alatti ablakára és számold meg az ablak vízszintes léceit!
3. ponton az emlékmű jobb alsó sarkán levő szám, második számjegye adja az A számot. Alternatíva: fordulj meg és a közelben lévő épület falán található fa dobozra faragott betűket számold össze!
A szélességi koordináta tehát a következőképpen alakul N47° 39.ABC'


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Láda leírás:

Több pontból álló utat kell végigjárnotok, mely Tardoson visz keresztül. Három virtuális ponton szedhetitek össze egy üregben található tárgy koordinátájának részleteit, melyen a végláda helye található. Mindegyik helyszín próbál valamit bemutatni Tardos érdekességeiből.

1. Kilátópont: a megadott  N 47° 39,511' E 18° 26,359' 356 m [GCTrds-1] koordinátán található objektumra több helyen egy háromjegyű szám van felírva, mely a mikroláda hosszúsági koordinátájának utolsó három számjegye (XYZ). A hosszúsági koordináta tehát a következő: E 18° 26,XYZ'. Mivel többen jelezték, hogy ez a szám már nem nagyon olvasható, így pótlásáig egy egyszerű konverzió XYZ = DCCXLII.

2. Templom és környéke: a megadott  N 47° 39,763' E 18° 26,754' 301 m [GCTrds-2] koordinátán lévő emlékmű rézfejes tábláján, felülről a negyedik név betűinek száma adja a szélességi koordináta utolsó két számjegyét (BC). Alternatív meghatározás: nézz fel a torony óra alatti ablakára és számold meg az ablak vízszintes léceit!

3. Polgármesteri Hivatal és Iskola: a megadott  N 47° 39,800' E 18° 26,971' 295 m [GCTrds-3] koordinátán lévő emlékmű jobb alsó sarkában lévő szám második számjegye adja a szélességi koordináta tizedes vessző utáni számjegyét (A). Alternatív meghatározás: fordulj meg és a közelben lévő épület falán található fa dobozra faragott betűket számold meg!

Tehát a szélességi koordináta a következő képpen alakul: N 47° 39,ABC'

A fenti koordináta birtokában már meg tudjátok keresni a végláda koordinátáját tartalmazó tárgyat egy fa tövének odvában - mészkő darabbal - eltakarva. Annyit segítségként még, hogy a fa közvetlenül egy márvány emlékoszlop mögött található.

A végláda megközelítése az alábbi koordinátákról induló pontokról lehetséges:  N 47° 40,341' E 18° 26,238' 277 m [GCTrds+ösvény-nehéz], N 47° 40,237' E 18° 26,586' 290 m [GCTrds+ösvény-könnyebb]

A végláda egy kis kirándulásra ill. könnyebb hegymászásra invitál titeket, hogy a Tardos körül lévő csodálatos erdőből ill. a Malomvölgyből is kapjatok egy kis ízelítőt. Az 1. ösvény kicsit mászósabb de rövidebb, a másik hosszabb, de talán könnyebb úton vezet el a ládához, ami egy szikla alatt kövekkel és avarral van takarva.

Remélem nem sikerült túl nehézre, de szerettük volna egy kicsit izgalmasabbá tenni a keresést!

A kezdéshez ajánlott parkolóhely koordinátája:  N 47° 39,444' E 18° 26,646' 325 m [GCTrds+parkoló]. Innen a  N 47° 39,429' E 18° 26,626' 325 m [GCTrds+letérő] ponton kezdődő úton haladj az első virtuális ponthoz. Ha ezt begyűjtötted akkor, ha nem akarsz sokat visszagyalogolni, majd a végén akkor menj le a 2. vagy 3. ponthoz, ahol szintén le tudod rakni az autót. Onnan viszont már érdemes végig gyalog menni.

Tardos története:

Tardos a Gerecse hegység ölelésében fekvő település, mely a honfoglalást követően a Tarján törzs Tardos nemzetségének szálláshelye volt.
Első írásos említése 1217-ben történt Turdos alakban. Akkor a Karakó vár faluja volt, melyet Imre király 1204-ben - adománylevelével - az esztergomi káptalannak adományozta márványfejtésre, de II. Endre elvette a káptalantól, s (Katapán nb.) Paulinus és Jakab ispánoknak adta, majd visszavette tőlük, s az esztergomi egyháznak adta vissza.

A község a török hadjáratok során elpusztult és 1720-ig
lakatlan volt. Ekkor az érsekség - Keresztély Ágost herceg, Magyarország első hercegprímásának, illetve Csáky Miklós gróf hercegprímás ideje alatt - az érsekújvári birtokáról katolikus szlovákokkal népesítette be. Ezzel kialakult a település magyar-szlovák vegyes nemzetiségű lakossága.

A bányászattal kapcsolatban meg kell említeni, hogy már a rómaiak is kedvelték az itt található jura kori, vasoxidtól megszínezett, ammoniteszes vörös mészkövet, vörösmárványt. Az itteni vörösmészkő a távoli provincián élők számára is képes volt felidézni az otthoni előkelő környezetet olyannyira, hogy a Duna-partig, az akkori Lepavistáig vezető kőhordó utat építettek. A XII. századi feljegyzések szerint Imre király is innen szállíttatta a követ. 1487- és 89-ben pedig Beatrix királyné a budai építkezésekhez 42 hajórakomány márványt vitetett innen Budára.

A bányászkodás ma is rendületlenül folyik Tardoson. Ugyanakkor a már fölhagyott bányarészeken a sziklamászók találnak gyakorlóterepet, s a geológia szerelmesei, a kőzetgyűjtők, a jura kori, csigára emlékeztető lábasfejűek, az ammoniteszek ép példányai után kutatók is gyakran megfordulnak errefelé.

Egy kis földtörténet:

Tardos a Gerecse-hegység központi részén, egy, a hegység többi részétől jól elkülöníthető, tektonikus eredetű völgyben fekszik, melynek hivatalos megnevezése: Tardos - Vértestolnai Medence. Mint a medence megnevezés is utal rá, hegycsúcsokkal, hegygerincekkel határolt, hegyközi, többé-kevésbé sík területről van szó.
Akik kicsit már elmélyedtek a domborzati térképek böngészésében, és megkeresték rajta Tardost, egy jellegzetes, észak-déli lefutású "völgyet" azonosíthattak, mely még a nagyobb léptékű űrfelvételeken is jól kivehető.

A Gerecsében a Dachsteini Mészkő felett, a jura időszakban rózsaszínes, majd egyre sötétebb vörös színű, óceáni medencékre jellemző üledék rakódott le. Ebből alakult ki mai, jellegzetesen vöröses színű, főleg mészkő és márga rétegsor, melynek egy a díszítőkő bányászat szempontjából értékes szakasza a "tardosi vörösmárvány".

A tardosiak számára megszokott látvány, de az ide érkező, átutazó idegennek egy rózsaszín kőhalom a hegyen. Csupán ennyi látszik ugyanis a "vörösmárvány" bányából. Szándékosan írtam a "vörösmárványt", bár tudományos szempontból nem tekinthető márványnak, felhasználása, megmunkálása, sőt, még összetétele is megegyezik a klasszikus márványokéval: kalcium-karbonát (kalcit).
A különbség a kőzet történetéből adódik. A tardosi "vörösmárványt" nem érték azok a hatások (nyomás, hőmérséklet) amelyek pl. az Alpok, vagy a Kárpátok hegyláncainak kiemelkedése során működtek, nem préselődött össze olyan mértékben, hogy valódi márvánnyá váljon. Szerencsére. Ezért lehet pl. a kifejtett tömböket a réteglapok mentén elválasztani, és az ősmaradványok (pl.: Ammoniteszek) is ezért maradhattak meg.

Forrás: www.tardos.hu, hu.wikipedia.org

Látnivalók:

1. Régi Rádiók Múzeuma  N 47° 39,805' E 18° 26,946' 295 m [GCTrds+radiómúzeum], egyedülálló magángyüjtemény. A község központjában, - a polgármesteri hivatal szomszédságában - található a Magyar rádiózás multját, - 1925-1975-ig gyártott rádiókból és az említett kor dokumentumaiból összeállított és bemutatott állandó
kiállítás. A kiállításon megtekinthető rádiók: restauráltak, így minden darab működőképes. A gyűjtemény jelenleg 90 darab készülékkel rendelkezik. Ez a szám lassan gyarapodik, ahogy a gyűjtő egy-egy újabb régiség restaurálásával, bővíti a már meglévő állományt. A szüleink és nagyszüleink rádióit ismerheti meg a látogató, akár működés közben is. Lehetőség nyílik régi 78 fordulatszámú bakelit lemezek hallgatására vagy orsós magnóról felhangzó 50-60 évvel ezelőtti slágerek újra átélésére.
A gyűjtemény megtekintése szép élményt nyújt a nem szakmai érdeklődésűek számára is. A rádiózásban jártas látogatók láthatnak illetve hallhatnak néhány technikai különlegességről. A kiállítás hétfő kivételével mindennap 10-18-óráig látogatható. Előzetes egyeztetés alapján, ettől eltérő időpontban is van lehetőség a gyűjtemény megtekintésére.
A gyűjtő és kiállító: Tarnóczy András Tel.: 06-30-234-6840

2. Római katolikus templom  N 47° 39,761' E 18° 26,746' 301 m [GCTrds+templom]- 1775-ben épült, barokk stílusban. A templom homlokzati tornyos, műemlék.

3. A Bánya-hegyen halad át az országos kék jelzés, a Gerecse 50 és a Kinizsi Százas teljesítménytúrák útvonala.

4. Fekete Lajos lakóhelyén  N 47° 39,790' E 18° 26,786' 298 m [GCTrds+emlékház] létesült múzeum, emlékház (jelen pillanatban felújítás alatt).
Fekete Lajos (1891-1969) Kossuth díjas, oszmán-török nyelvész és történész, egyetemi tanár. A magyar tudományos akadémia tagja.

Kellemes kirándulást!'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (154 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.47 web: 4.64 átlag: 4.58

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Máté4043 2022.10.23 12:16 - Megtaláltam
Kovacs.fannieva-val megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]

kovacs.fannieva 2022.10.23 12:15 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk Máté 4043-al! :) [Geoládák v3.12.10]

Pilis50 2022.09.22 14:28 - Nem találtam meg
Keresgéltem, keresgéltem!

A végláda
Egy kis kirándulással, némi kaptatóval egybekötött 15x30x6 cm-es műanyag láda - koordinátáját egy üregben található tárgyon találod, melynek adatai három virtuális ponton szedhetőek össze.

Ezért hittem, hogy a három (virtuális ponton) beszedhetó részletek alapján lesz meg a végáda - nem pedig a még egy ponton lévő ládában megtalálható ötödik koordinátán.

---------------------------------------------------------------

Az első ponton a tüskéken kívül semmi érdemlegest nem találtam pedig jól körbenéztem. A Római számokat megfejtette nekem Fagyi - remélem sikerült! (Az XL engem kicsit kiakasztott, de Fagyi szerint az úgy jó !) ???

Szerencsére - innen nem közvetlenül a Templom felé mentem, hanem a GCTRDS-letérő ponthoz, mert a rövidebbnek tűnő utat már beépítették - nem lehet arra közlekedni. Mindenütt házak - kerítések.

A második ponton a Templom előtti szobor rézfejes tábláján felüliről a negyedik név betűinek száma adta BC számot. Ez is megvan (szerintem)!

A harmadik ponton meglett a jobb alsó sarokban az évszám - ez az A szám. Sajnos ezt benéztem! Ezt az A számot utolsónak írtam.... Így (ha nem előre írom, hanem harmadiknak) nem a G...-hoz navigált, hanem a rétre, ahol már jártam.
Nem akarózott elmenni oda - ezért (a Polgármesteri Hivatal elötti száraz padról) felhívtam a Rejtő Urat - aki kinyomott. Harmadszori hívás után visszahívott (értekezleten volt) -

Rámkérdezett -voltam-e a G.. nál?
Elolvastam-e a leírást?
Jól?
Le van írva minden ...

Feladtam.!
Legközebb folytatom.!

.

[Elutasította: geocaching.hu, 2022.11.23 19:46 - a kesser nem reagált a megkeresésre.]

Leslie33 2022.08.28 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Angyalfiak 2022.08.14 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Megtaláltuk, köszi a rejtést!
A márvány bányai "csigatúra" alkalmával ide is eljutottunk. Találtunk pár érdekességet ott is ;)
A koordikkal apróbb malőr miatt szlovákiába dobta először a pontot, de a vessző helyett ponttal tagolva mindjárt a jó helyre irányított a kütyü. [Geoládák v3.12.10]

pappcsalád 2022.08.14 13:05 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.9.12]

targonczas 2022.07.17 08:57 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.10]
Bár Tardos tetszett, továbbra sem kedvenceim a köbgyökvonós multik.
A kálváriánál a pontot vagy elszámoltam, vagy el lett mérve.
Nem vagyok a római számok mestre, de szerintem az X nem előzheti meg az L-t.

FeldmanZ 2022.07.10 08:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

TündImi 2022.07.09 18:51 - Megtaláltam
TündImi, Veszprém
Köszi :) [Geoládák v3.12.10]

Csg12 2022.06.30 16:06 - Megtaláltam
Ez volt a nap negyedik ládája. Nagyon szép település Tardos. Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

SuperAnya 2022.06.30 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kasap 2022.06.16 06:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. G:hu alkalmazáson nem látszik, hogy mennyi pontos az adott rejtés. Mivel csak átfutottam a leíráson, ezért elsőre nem értettem, hogy mi köze van a malom tóhoz az adott kordináta, mert valahogy nem stimmeltek a számok. De végül sikerült rájönni. A táj nagyon tetszett. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Puhapracli 2022.06.15 19:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Szabariteca 2022.06.11 09:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.82
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kellemes volt. Rejtvény is, túra is. [Geoládák v3.12.10]

KremesEmber 2022.05.28 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Biciklis GC20GH során. [Geoládák v3.12.10]

A2M 2022.05.11 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

kisember 2022.04.30 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

g-tabe 2022.04.12 16:42 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

Manna&Peti 2022.04.07 14:20 - Megtaláltam
Köszönjük.

Hegyo 2022.03.26 18:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.20
Megtaláltam puppg-vel, köszönöm, hogy megmutattad a helyet. [Geoládák v3.12.7]

Marteen4 2022.03.14 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Cimpike8 2022.03.14 16:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

mark.c 2022.03.06 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

bfabry 2022.03.05 17:31 - Megtaláltam
A GC20GH tekerése végén összeszedtem ezt is. A leírás kicsit megviccelt, valahogy átsiklott a figyelmem azon, hogy egy negyedik pont is van, azt hittem, hogy valamit elrontottam a számolgatásnál. Így végül repetáztam a hegymászásból...

GorPasztor 2021.12.17 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 2 átlag: 3.00 súly: 2.43
Megtaláltuk,köszönjük! Nagyon jó rejtés, viszont a leírásba belekavarodtunk. A felsorolásnál jó lenne betenni a 4. és 5. pontot is, hogy mi mit jelent, mi elsőkörben rögtön a végpont kiindulópontjához mentünk így oda-vissza kellett mennünk a 4es és 5ös pont között.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (291 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]