geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2172. Tardosi kalandozás (GCTrds)

Kilátópontról

Kilátópontról

Bányahegy a távolban

Bányahegy a távolban

A fa csúcsa szinte a ládára mutat

A fa csúcsa szinte a ládára mutat

A falu melletti rétről

A falu melletti rétről

Tűzoltószertár

Tűzoltószertár

Templom a háborús emlékművel

Templom a háborús emlékművel

Szt. Vendel

Szt. Vendel

Fekete Lajos Múzeum

Fekete Lajos Múzeum

Emlékmű

Emlékmű

Egyszerűen szép

Egyszerűen szép

Kálvária dombra vezető ösvény

Kálvária dombra vezető ösvény

Ezt látja a láda

Ezt látja a láda
Szélesség N 47° 39,511'
Hosszúság E 18° 26,359'
Magasság: 356 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.31 10:30
Megjelenés időpontja: 2008.08.02 17:10
Utolsó lényeges változás: 2018.01.17 13:39
Utolsó változás: 2020.02.02 18:44
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+3V)
Elrejtők: kovtom és szamedli
Felhasználó: kovtom
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4300 m
További infók: http://www.tardos.hu
Megtalálások száma: 220 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


A végláda
Egy kis kirándulással, némi kaptatóval egybekötött 15x30x6 cm-es műanyag láda - koordinátáját egy üregben található tárgyon találod, melynek adatai három virtuális ponton szedhetőek össze.
1. ponton található objektumra több helyen fel van írva a mikroláda hosszúsági koordinátájának egy részlete (XYZ), mely koordináta az E18° 26.XYZ'. Mivel többen jelezték, hogy ez a szám már nem nagyon olvasható, így pótlásáig egy egyszerű konverzió XYZ = DCCXLII.
2. ponton az emlékmű rézfejes tábláján felülről a negyedik név betűinek száma adja BC számot. Alternatíva: nézz fel a torony óra alatti ablakára és számold meg az ablak vízszintes léceit!
3. ponton az emlékmű jobb alsó sarkán levő szám, második számjegye adja az A számot. Alternatíva: fordulj meg és a közelben lévő épület falán található fa dobozra faragott betűket számold össze!
A szélességi koordináta tehát a következőképpen alakul N47° 39.ABC'


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Láda leírás:

Több pontból álló utat kell végigjárnotok, mely Tardoson visz keresztül. Három virtuális ponton szedhetitek össze egy üregben található tárgy koordinátájának részleteit, melyen a végláda helye található. Mindegyik helyszín próbál valamit bemutatni Tardos érdekességeiből.

1. Kilátópont: a megadott  N 47° 39,511' E 18° 26,359' 356 m [GCTrds-1] koordinátán található objektumra több helyen egy háromjegyű szám van felírva, mely a mikroláda hosszúsági koordinátájának utolsó három számjegye (XYZ). A hosszúsági koordináta tehát a következő: E 18° 26,XYZ'. Mivel többen jelezték, hogy ez a szám már nem nagyon olvasható, így pótlásáig egy egyszerű konverzió XYZ = DCCXLII.

2. Templom és környéke: a megadott  N 47° 39,763' E 18° 26,754' 301 m [GCTrds-2] koordinátán lévő emlékmű rézfejes tábláján, felülről a negyedik név betűinek száma adja a szélességi koordináta utolsó két számjegyét (BC). Alternatív meghatározás: nézz fel a torony óra alatti ablakára és számold meg az ablak vízszintes léceit!

3. Polgármesteri Hivatal és Iskola: a megadott  N 47° 39,800' E 18° 26,971' 295 m [GCTrds-3] koordinátán lévő emlékmű jobb alsó sarkában lévő szám második számjegye adja a szélességi koordináta tizedes vessző utáni számjegyét (A). Alternatív meghatározás: fordulj meg és a közelben lévő épület falán található fa dobozra faragott betűket számold meg!

Tehát a szélességi koordináta a következő képpen alakul: N 47° 39,ABC'

A fenti koordináta birtokában már meg tudjátok keresni a végláda koordinátáját tartalmazó tárgyat egy fa tövének odvában - mészkő darabbal - eltakarva. Annyit segítségként még, hogy a fa közvetlenül egy márvány emlékoszlop mögött található.

A végláda megközelítése az alábbi koordinátákról induló pontokról lehetséges:  N 47° 40,341' E 18° 26,238' 277 m [GCTrds+ösvény-nehéz], N 47° 40,237' E 18° 26,586' 290 m [GCTrds+ösvény-könnyebb]

A végláda egy kis kirándulásra ill. könnyebb hegymászásra invitál titeket, hogy a Tardos körül lévő csodálatos erdőből ill. a Malomvölgyből is kapjatok egy kis ízelítőt. Az 1. ösvény kicsit mászósabb de rövidebb, a másik hosszabb, de talán könnyebb úton vezet el a ládához, ami egy szikla alatt kövekkel és avarral van takarva.

Remélem nem sikerült túl nehézre, de szerettük volna egy kicsit izgalmasabbá tenni a keresést!

A kezdéshez ajánlott parkolóhely koordinátája:  N 47° 39,444' E 18° 26,646' 325 m [GCTrds+parkoló]. Innen a  N 47° 39,429' E 18° 26,626' 325 m [GCTrds+letérő] ponton kezdődő úton haladj az első virtuális ponthoz. Ha ezt begyűjtötted akkor, ha nem akarsz sokat visszagyalogolni, majd a végén akkor menj le a 2. vagy 3. ponthoz, ahol szintén le tudod rakni az autót. Onnan viszont már érdemes végig gyalog menni.

Tardos története:

Tardos a Gerecse hegység ölelésében fekvő település, mely a honfoglalást követően a Tarján törzs Tardos nemzetségének szálláshelye volt.
Első írásos említése 1217-ben történt Turdos alakban. Akkor a Karakó vár faluja volt, melyet Imre király 1204-ben - adománylevelével - az esztergomi káptalannak adományozta márványfejtésre, de II. Endre elvette a káptalantól, s (Katapán nb.) Paulinus és Jakab ispánoknak adta, majd visszavette tőlük, s az esztergomi egyháznak adta vissza.

A község a török hadjáratok során elpusztult és 1720-ig
lakatlan volt. Ekkor az érsekség - Keresztély Ágost herceg, Magyarország első hercegprímásának, illetve Csáky Miklós gróf hercegprímás ideje alatt - az érsekújvári birtokáról katolikus szlovákokkal népesítette be. Ezzel kialakult a település magyar-szlovák vegyes nemzetiségű lakossága.

A bányászattal kapcsolatban meg kell említeni, hogy már a rómaiak is kedvelték az itt található jura kori, vasoxidtól megszínezett, ammoniteszes vörös mészkövet, vörösmárványt. Az itteni vörösmészkő a távoli provincián élők számára is képes volt felidézni az otthoni előkelő környezetet olyannyira, hogy a Duna-partig, az akkori Lepavistáig vezető kőhordó utat építettek. A XII. századi feljegyzések szerint Imre király is innen szállíttatta a követ. 1487- és 89-ben pedig Beatrix királyné a budai építkezésekhez 42 hajórakomány márványt vitetett innen Budára.

A bányászkodás ma is rendületlenül folyik Tardoson. Ugyanakkor a már fölhagyott bányarészeken a sziklamászók találnak gyakorlóterepet, s a geológia szerelmesei, a kőzetgyűjtők, a jura kori, csigára emlékeztető lábasfejűek, az ammoniteszek ép példányai után kutatók is gyakran megfordulnak errefelé.

Egy kis földtörténet:

Tardos a Gerecse-hegység központi részén, egy, a hegység többi részétől jól elkülöníthető, tektonikus eredetű völgyben fekszik, melynek hivatalos megnevezése: Tardos - Vértestolnai Medence. Mint a medence megnevezés is utal rá, hegycsúcsokkal, hegygerincekkel határolt, hegyközi, többé-kevésbé sík területről van szó.
Akik kicsit már elmélyedtek a domborzati térképek böngészésében, és megkeresték rajta Tardost, egy jellegzetes, észak-déli lefutású "völgyet" azonosíthattak, mely még a nagyobb léptékű űrfelvételeken is jól kivehető.

A Gerecsében a Dachsteini Mészkő felett, a jura időszakban rózsaszínes, majd egyre sötétebb vörös színű, óceáni medencékre jellemző üledék rakódott le. Ebből alakult ki mai, jellegzetesen vöröses színű, főleg mészkő és márga rétegsor, melynek egy a díszítőkő bányászat szempontjából értékes szakasza a "tardosi vörösmárvány".

A tardosiak számára megszokott látvány, de az ide érkező, átutazó idegennek egy rózsaszín kőhalom a hegyen. Csupán ennyi látszik ugyanis a "vörösmárvány" bányából. Szándékosan írtam a "vörösmárványt", bár tudományos szempontból nem tekinthető márványnak, felhasználása, megmunkálása, sőt, még összetétele is megegyezik a klasszikus márványokéval: kalcium-karbonát (kalcit).
A különbség a kőzet történetéből adódik. A tardosi "vörösmárványt" nem érték azok a hatások (nyomás, hőmérséklet) amelyek pl. az Alpok, vagy a Kárpátok hegyláncainak kiemelkedése során működtek, nem préselődött össze olyan mértékben, hogy valódi márvánnyá váljon. Szerencsére. Ezért lehet pl. a kifejtett tömböket a réteglapok mentén elválasztani, és az ősmaradványok (pl.: Ammoniteszek) is ezért maradhattak meg.

Forrás: www.tardos.hu, hu.wikipedia.org

Látnivalók:

1. Régi Rádiók Múzeuma  N 47° 39,805' E 18° 26,946' 295 m [GCTrds+radiómúzeum], egyedülálló magángyüjtemény. A község központjában, - a polgármesteri hivatal szomszédságában - található a Magyar rádiózás multját, - 1925-1975-ig gyártott rádiókból és az említett kor dokumentumaiból összeállított és bemutatott állandó
kiállítás. A kiállításon megtekinthető rádiók: restauráltak, így minden darab működőképes. A gyűjtemény jelenleg 90 darab készülékkel rendelkezik. Ez a szám lassan gyarapodik, ahogy a gyűjtő egy-egy újabb régiség restaurálásával, bővíti a már meglévő állományt. A szüleink és nagyszüleink rádióit ismerheti meg a látogató, akár működés közben is. Lehetőség nyílik régi 78 fordulatszámú bakelit lemezek hallgatására vagy orsós magnóról felhangzó 50-60 évvel ezelőtti slágerek újra átélésére.
A gyűjtemény megtekintése szép élményt nyújt a nem szakmai érdeklődésűek számára is. A rádiózásban jártas látogatók láthatnak illetve hallhatnak néhány technikai különlegességről. A kiállítás hétfő kivételével mindennap 10-18-óráig látogatható. Előzetes egyeztetés alapján, ettől eltérő időpontban is van lehetőség a gyűjtemény megtekintésére.
A gyűjtő és kiállító: Tarnóczy András Tel.: 06-30-234-6840

2. Római katolikus templom  N 47° 39,761' E 18° 26,746' 301 m [GCTrds+templom]- 1775-ben épült, barokk stílusban. A templom homlokzati tornyos, műemlék.

3. A Bánya-hegyen halad át az országos kék jelzés, a Gerecse 50 és a Kinizsi Százas teljesítménytúrák útvonala.

4. Fekete Lajos lakóhelyén  N 47° 39,790' E 18° 26,786' 298 m [GCTrds+emlékház] létesült múzeum, emlékház (jelen pillanatban felújítás alatt).
Fekete Lajos (1891-1969) Kossuth díjas, oszmán-török nyelvész és történész, egyetemi tanár. A magyar tudományos akadémia tagja.

Kellemes kirándulást!'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (139 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.46 web: 4.65 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Atmosz&Zozmosz 2020.09.19 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.31
Nekünk kissé túlbonyolított volt ez a multi, de azért jól szórakoztunk a keresése közben :-) A pici fatáblán lévő koo-t sürgősen javítani kellene, az utolsó számjegy most mindennek látszik, csak nem annak, ami valójában (J&J segítségéért köszönet!). A ládát a nehezebbnek jelzett ösvényen közelítettük meg, lefelé tűnt inkább nehéznek a rajta való haladás. Azért jó kis túra volt, köszönjük a rejtést!

spanyesz 2020.09.03 18:23 - Megtaláltam
Megtalaltam, köszi a rejtést! Szuper kis túra volt így a napi 42km után :-D

utigabi60 2020.08.20 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

kerol 2020.07.04 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.35
Köszönöm!

Reggel 2020.06.06 12:28 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita és Reggel

james 2020.05.18 14:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. Azt hittem ez a láda sosem fog véget érni... A szöveg alapján három pontra készültem. Aztán kiderült - számomra -, hogy ezek alapján megkapom egy negyedik pont koo-it, ahol meglepetésemre egy 5. pont koordinátáját találtam, ami egyébként fantasztikus helyen van.

James
[g:hu+ 2.0.30]

pomm 2020.05.16 16:16 - Megtaláltam
Köszönjük :)

Szabó família 2020.05.06 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

Elveszett Geoláda Fosztogatói 2020.04.22 17:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.10
Harmadszori nekifutásra, most csak az ötödik pontért, vagyis a ládáért jöttünk. Az általam felírt koordináta helyén szinte áthatolhatatlan bozótos-szedres fogadott, de azért kerestem 5-10 percig... eredménytelenül. Köszönöm a Rejtő segítését! Jót túráztunk. A Szász-völgy elején senkit ne tévesszem meg az "éleslövészet nincs" tábla - találkoztunk vadászokkal.

/Quatermain/

petheovacka 2020.04.12 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.08
Hús/vétkezés a Gerecsében Szabinával. TFTC.
Jó kis multi, tetszett a végállomás!

"J&J" 2020.03.19 15:11 - Megtaláltam
Ez a láda eléggé megdolgoztatott. Nehezem értelmeztük, hogy mit is kell keresni, és a 4. ponton a koordináta nagyon rosszul olvasható. Talán nem rontjuk el a következő megtalálók élményét, ha segitségnek ideirjuk: "26".
Szép séta volt, köszönjük a rejtést.

KP1965 2020.02.29 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Az idei első GeoVándor túra utáni második bónusz találat. Ez a multi nem szerepelt a túra programjában, azért sok csapattárssal találkoztunk a ládánál. :)

20200229_16401520200229_164517
kitkat0123 2020.02.29 16:49 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.3.2]

macikupac 2020.02.29 16:48 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.52
A Geovándor után adta magát, hogy a környék egyetlen - számomra kereshető - ládáját megtaláljuk. Szerencsére a többieknek sem volt meg, így ne ment nehezen a dolog. A pontokat 3-2-1-4-5 sorrendben jártuk végig. A belső pontok, amik a főtérnek nevezhető terület közelében vannak, egész jók és érdekesek. Kár, hogy a bányász emlékház nem volt nyitva. Az, hogy leolvasósak nem tesz jót nekik, de ez a kisebbik baj. Az 1-es pont már teljesen felesleges a multiba. Egyrészt, mert a beépítésekkel sokat vesztett értékéből a kilátás, másrészt meg nem is kell elmenni oda a számért. Én ezt áttenném inkább a kálváriára. Az ottani pont (4-es) viszont nem igazán olvasható. Szerencsére meg tudtam nézni a neten, hogy milyen számjegy az olvashatatlan. Ezt jó lenne valami tartósabb megoldásra cserélni. A tó környéke kihalt volt, de jártam már erre olyankor is, amikor rengetegen voltak a parton. A láda környékén szép hóvirágokat fotózhattunk és a logolás végére odaértek Wilkáék is. Ma Öcsipók jött velem.

(Lazy wapon beküldve és később kibővítve)

LCSOKA 2020.02.29 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

fa-peti 2020.02.29 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Wilka74 2020.02.29 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.12
A Geovándor után felkerestük EmiGrant-tel a pontokat. A végláda szép helyen van, de kicsit fura nekem, hogy ennyi pontból van összerakva a rejtés. Ettől függetlenül köszönöm szépen a rejtést és a hely bemutatást!

IMG_8837IMG_8838
IMG_8826 
emiGrant 2020.02.29 14:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Az elmúlt hetekben rengeteget ládáztam a Gerecsében, és most, a Geovándor túra után erre a ládára is sor került. Tardos egy nagyon takaros falu és a templom meg a környéke nagyon tetszett. A végládához a rövid, de nagyon meredek utat használtuk, mivel még voltak terveink más ládákhoz is elmenni. Ezek a sziklák meg meredekek nagyon tetszenek nekem, itt persze a kis tavacska volt a sztár. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9 
Vincenzo65 2020.02.15 15:48 - Megtaláltam
Reggel négy pont után kis Gerecse kerülő végén gyűjtöttem be a ládát. Jó magasan volt. Szép hely.

hitamas 2020.02.07 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.41
:)

Tünde&Attila 2019.12.29 12:21 - Megtaláltam
Tetszett a ládarejtés, kösz! Megdolgoztunk vele, itt-ott kopott volt a számsor, különösen az utolsót volt nehéz kisilabizálni, de végül csak megvívtuk a harcot sikeresen :)

Molli 2019.11.16 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam.

lakkanto 2019.10.19 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

LH458 2019.08.10 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.72
A végládánál nálam ugrált a GPS jel, így rejtői segítséggel meglett.
Köszönöm a segítséget!
Szép hely, jó multi.

nimka 2019.07.20 11:06 - Megtaláltam
továbbiak később [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (229 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.