geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2201. Vörösvár bemutatása (GCVORI)

Vörösvári légifotó *Forrás: Wikipédia*

Vörösvári légifotó *Forrás: Wikipédia*

Vörösvári Katolikus templom

Vörösvári Katolikus templom

Vörösvár havas utcái

Vörösvár havas utcái

GCVORI 2 - 300 éves eperfa

GCVORI 2 - 300 éves eperfa

GCVORI 3 - Török Kút

GCVORI 3 - Török Kút

Bányászat *Fogarasy Attila gyűjteményéből*

Bányászat *Fogarasy Attila gyűjteményéből*

A bányász emlékmű avatása, 78-ban.

A bányász emlékmű avatása, 78-ban.

In da Lahmkruam steed a Pam...

In da Lahmkruam steed a Pam...
Szélesség N 47° 36,867'
Hosszúság E 18° 54,927'
Magasság: 204 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.08.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.08.26 19:00
Utolsó lényeges változás: 2019.11.10 20:13
Utolsó változás: 2020.05.26 20:35
Rejtés típusa: Multi geoláda (6V)
Elrejtők: Saladin9 (cc)
Ládagazda: Saladin9
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 577 + 1 sikertelen + 34 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Hat pontos multi geoláda Pilisvörösvár érdekes momentumainak bemutatásához. Jelszórészletek:
1. Bányászemlékmű, csille alján mágnessel bottlecache. Tedd vissza, ahogy volt!
2. 300 éves eperfa, jelszórészlet a mellette található oszlop szürke doboz alján, hátul.
3. Török Kút mellett egy kő itató, ami most virágláda. Belső oldalán egy lyuk, abban a bottlecache. Kezeld gondosan, és úgy dugd vissza, hogy ki lehessen venni!
4. Szemben állva az emlékművel, a tér bal oldalán, a kerítés mellett, egy beton oszlopban bottlecache bedugva hátulról. Alternatív: egyik oszlop címer alatti első sorának utolsó szavának második részlete angolra átfordítva, ami 3 betű, és értelmes angolul.
5. A jelszó részlet a parkoló melletti emlékmű névadójának utolsó, 3 betűs kiegészítése.
6. Lahm Park. A jel egy padra mutat, érdemes leülni kicsit. A padon ülve, hídra nagyon kell koncentrálni! A hídon a jelszó!

Ha gond van valamely pontal, hívjatok azonnal!
3630 8345101

A ládába TravelBug nem helyezhető.


NAGY FORGALMÚ HELY!!! Igazi városi multi, kíváncsiskodó szempárok mindenhol! Kérem, hogy a bottlecacheket ne szedjétek szét, és ne rakjatok bele semmit!

GCVORI kalandos története Ezt a multit Saga vagy cc telepítette eredetileg 4 ponttal. Saga vagy cc távozása után rövid ideig elhagyatott állapotba került, de 2011 nyarán sikerült megszereznem a kezelői jogot. Betelepült vörösváriként érdekelni kezdett a hely történelme, és ezt a tudást ennél a multinál is felhasználtam.
* Az első pont 2012 végén került új pontként Saga pontjai mellé. Ennek oka, hogy a főtérről áttelepítették a bányász-sztrájk emlékművét tematikus rendezés miatt. A környék két évszázadon át jelentős bányaipari központ volt. Hatalmas bányaközponttal, kiterjedt kisvasúttal, csillesorokkal, bányászok részére kialakított jóléti infrastruktúrákkal, kápolnával. Mára a bányaipar szinte nyomtalanul eltűnt. A bányászlakótelep és a kápolna ugyan megmaradt, de ezekről se lehet megmondani, hogy valamikor itt a bányászat volt maga az élet. Ennek a múltnak állítottak emléket a volt bányaközpont területén kialakított emlékparkkal.
* A második - egykori első - ponton lévő több mint 300 éves eperfa a Nagytemplom parkjában egy igazi különlegesség. Már akkor itt zöldellt, amikor az első fúrásokat végezték szén után kutatva, és még most is zöldell. Gyökerei közt volt az első mikrocache, de a védőkerítést a kesserek letördelték, és a fa megóvása miatt megszüntettem a gyökérládát. A parkból - a fa hatására - botanikai kertet varázsoltak, sok ritka, különleges fafajtával, a Nagy Templom körül. 2015-ben a parkot tovább fejlesztette az önkormányzat. A park átellenes végén, az iskola sarkán, kialakítottak egy emlékhelyet a német betelepülés emlékére.
* Harmadik pont a Török Kút. Állítólag az egyik legrégebbi épített mű a városban. A kút egy fennsík jellegű terület szélén áll, és állítólag itt állt a török időkben Elvia Cselebi "kizil hiszár palankaszi"-ja, ami magyarul "vörös(falú) palánkvár"-at jelent. A kút valószínű a vár vízellátásában vett részt. A kutat a mai napig használják, igaz egy ideje nem a vízvételre, hanem egy bizonyos bottlecache található benne, ami egy érdekes játék része. A kút történetéhez tartozik, hogy a közelben van egy szintén hasonló korú Öregkút, a Károly utca - Hold Utca közelében.
 N 47° 37,260' E 18° 54,822' 186 m [GCVORI+Öregkút] Érdemes megnézni, mert kiépítettsége sokkal régebbi, mint a Török Kúté.
* A negyedik pont a vörösvári Hősök Tere, ahol jól megfér két háború, "56", és "Nagy Magyarország". Ez a pont volt Saga 3. pontja, és mivel megfogadtam, hogy nem számolom fel Saga művét, megmaradt pontként. A tér két érdekességgel is rendelkezik: az egyik a Gradus óvoda, ami nagyon különleges, Makovecz által tervezett épület. A másik a Gazdakör nevű nagyon kiemelkedő minőségű étterem. Erről az étteremről azért teszek említést, mert a belső kialakítása inkább egy helytörténeti múzeum, mintsem étterem, fényképekkel, tárgyakkal.
* Az ötödik pont - a láda régi helye -, és a Szent Család Templom parkja. Itt van Manhertz Erzsébet nővér emlékműve, és egy mementó, egy felszámolt gyárról. A környék nem a legjobb rejtés, nagy forgalma miatt. A templom, pontosabban kápolna, se hordoz igazi látnivalót. Egy modern, egyszerű, gyors technikás kápolna, a hívek részére 1992-ben építve, a volt gyártelep helyén.
* A hatodik pont új pont, általam felvéve. A Lahmkruam - már a neve is bizsergető - egy agyaggödör volt. A környéken számos zsidó és sváb család élt a XVIII - XIX. században, jó barátságban. De köztük is voltak néha link alakok, akiket csak a szórakozás, a kártya érdekelt, és ezért rendre munkanélküliek voltak. Ezek a munkanélküliek valamiért ennek az agyaggödörnek a partjára jártak "pihenni", illetve a közelben lévő Holbauer korcsmába inni. Öregek tudni vélik, hogy a sorrend fordítva volt: először ittak, aztán kötöttek ki a agyaggödör partján, a jó kötésű sváb korcsmáros segedelmével. Így aztán az agyaggödör, - das Lahmkruam - bekerült a folklórba. Még népdal is született róla sváb nyelven. Ezt a dalt megörökítették egy táblán, de ez a tábla gyakran eltűnik. Később ezt a területet mindenféle állami feladat alá vonódott, és be is temették. 2010-ben Gromon István Polgármester Úr ötletét megvalósítva egy tematikus parkot hoztak itt létre, ami nagyon találó kiaknázása a helynek. Pihenőpark, tó, híd (oldalán, perem alatt a pw), információs táblák, és nem utolsó sorban a hely múltja, ami megfogja a látogatót. A táblák szövege itt olvasható, de azok a táblák, amelyeken a nép költötte dal van három nyelven, valamiért hiányoznak.
Pilisvörösvárról dióhéjban
A jellegzetesen német nemzetiségű város máig a pilisi németség szellemi központjának számít. A település lakottságának kezdete nem ismert, de római kori emlékei, sírkövei, mérföldkövei arra utalnak, hogy egykor a Pannónia tartomány jelentős útvonala haladt erre. Első írásos említése a XIII. század elejére tehető, és mint királyi birtok szerepel ott. Ekkor még apró falvas települések voltak a környék erdős vidékén. A Vörösvár név eredete nem tisztázott, több feltételezés is kering róla. De mindenféle magánvélemény helyett, érdemes meglátogatni Vörösvár honlapján a történeti áttekintést, és a név eredetének elgondolásait. Rendkívül érdekes, és olvasmányos a város történelme.
Megközelítés:
1. Pilisvörösvár megközelíthető a 10-es számú főúton autóval.
2. Vasúton, a Budapest-Esztergom vonalon.
3. Kerékpár: két útvonalon is meg lehet közelíteni, 10-es út vagy a csobánkai erdei terep kerékpárútról. Aki kitartó, a Hűvösvölgy - Solymár - Szentiván felőli kerékpárútról is jöhet.

Multipontok: A vörösvári multink célja, a város belső részének, az itt található látványosságok bemutatása, érdekes, néhol trükkös pontokkal. Autóval, akár gyalog könnyedén megközelíthető helyszínek. Kellemesen összeköthető a Vörösvári multiláda a Pilisvörösvári Kálváriával (GCPVKA). A két rejtés bejárásával megtekinthetjük Pilisvörösvár legszebb, legérdekesebb pontjait. Kellemes időtöltést kívánok!

1.  N 47° 36,867' E 18° 54,927' 186 m [GCVORI-1]
2.  N 47° 37,144' E 18° 54,556' 187 m [GCVORI-2]
3.  N 47° 37,322' E 18° 54,699' 186 m [GCVORI-3]
4.  N 47° 37,016' E 18° 54,839' 187 m [GCVORI-4]
5.  N 47° 37,896' E 18° 53,930' 193 m [GCVORI-5]
6.  N 47° 37,436' E 18° 54,032' 188 m [GCVORI-6]

A rövid információk után, most részletesebben beszélnék a multipontokról!

1. BOTTLE Bányász Emlékpark. Eredetileg a Fő Téren (ma Városi Park) álló bányászemlékművet 2010-ben költöztették át, az akkor kialakított Bányász Emlékparkba. Az emlékművet a 1928-as bányászsztrájk leverésének 50. évfordulójára készítették, 78-ban. A csille a néhai Lipót Aknából származik, amely a legközelebbi, utolsóként felhagyott szénbánya volt. A csille alján keresd a bottlecache-t, a játszótér felől. Mágnes tarja, ügyelj a visszahelyezésre!. Figyelj a kíváncsiskodó gyerekekre, és jól rejtsd vissza! Ez a legproblémásabb pont!

2. TXT A Templom téren áll a több mint 300 éves eperfa. A parkban egy kisebb arborétumot rejtettek el. Sok a különleges fa. Nézz le az utca felőli oldalon az eperfa egyik kiágazó föld feletti gyökerére, és ott, ahol odvas a gyökér, volt az eredeti rejtés. Sajnos, ezt meg kellett szüntetni. Ezért, a jelszórészlet felkerült a fa melletti oszlop szürke dobozának aljára, hátul.

3. BOTTLE Török kút a XVIII. századból származik. Nincs azonban kizárva, hogy a kutat a törökök is használták. A föld feletti része új építésű. Történeti értéke csak a kútaknának volt. A bottlecache a kút melletti betonláda oldalában levő lyukban található (bedugva, mint a 4. ponton), az utca felől. Ne ülj a deszkákra, mert korhadtak!
 N 47° 37,270' E 18° 54,703' 195 m [GCVORI+parkoló]

4 BOTTLE / TXT II. Világháborús Emlékmű a helyszín. Közvetlenül mellette található egy óvoda is. Maga az emlékmű egy szépen elrendezett parkban lelhető fel. A jelszórészlet: szemben állva az emlékművel, a tér baloldalán, a kerítésnél álló betonoszlop lyukjában. Alternatív: egyik oszlop felső sorának utolsó szavának második részlete angolra átfordítva. 3 betű és értelmes angolul.

5. TXT Szent Család Templom A parkoló melletti sziklakertben, fekete műkő emlékmű, névadójának utolsó, 3 betűs kiegészítése

6. TXT Lahm Park Egy valamikori agyaggödör helyén kialakított szép park. Vörösvárról nagyon szép leírások a táblákon. Megpihenni, és sétálni érdemes kicsit. A jel a középső padra mutat, ahová ajánlott leülni! A jelszórészlet innen már látszik, de könnyebb a dolgod, ha felsétálsz a hídra. Némi figyelmet igényel a megtalálás!Jelszóképzés: A jelszó 20 karakter.


Egyéb:

"A római korban fontos útvonal, a Via Antiqua vezetett erre. "


Alagút, Piliscsaba-Pilisvörösvár: Pilisvörösvár és Piliscsaba között jelenleg a vasútvonal átépítés alatt van.

Más nevezetességei:
* Római katolikus templom (klasszicista)
* Zsidó temető
* Tájház
* A pilisi bányászatról
Állapot: kereshető

KRW értékelés (343 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.16 web: 4.43 átlag: 4.31

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


moklys 2021.09.25 14:37 - Megtaláltam
Köszönjük a bemutatást. Családi gyalogos ládázás volt.
3-as pont nincs. Rejtő készségesen segít.

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

2F437E1E-96DB-4C06-85D5-FE2345607D0A 
AlanTheWild 2021.09.19 17:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.89
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Bőrharisnya 2021.09.16 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Köszönjük a rejtést.

Jesper Olsen 2021.08.29 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.69
Még tavaly februárban (!) kezdtem el a jelszó-részletek gyűjtését, végül ma értem a végére. Köszönöm a lehetőséget és a rejtő munkáját! Csaba, a GPS-nélküli ládavadász.

csehipest 2021.08.21 18:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

fcsaba 2021.08.21 16:00 - Megtaláltam
Tekerés a Pilisben. Sok szép helye mutat meg ez a multi, igazán megérte a néhol nehezebb kerekezés is. A török kútnál nem találtam a ládát, rejtői segítséggel logolok. Köszönöm a segítséget és a rejtést is!

Csg12 2021.08.20 15:17 - Megtaláltam
Kellemeset sétáltunk Jennyvel a Klotildliget-Iluska-forrás - Pilisvörösvár útvonalon. Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

rrol 2021.07.31 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! A 3. pont hiányzott, rejtői segítség kellett. [Geoládák v3.11.3]

Nikicsu 2021.07.10 18:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :)

Mangó 2021.07.09 10:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.57
Köszönjük a rejtést. A 3-as pont elveszett, de ki lehet következtetni.

Webber 2021.06.13 14:34 - Megtaláltam
A 3. pont kivételével meglett.

Aniko & Gyuri 2021.06.06 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

reczy 2021.06.04 08:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

ViszlaiLívia 2021.06.04 08:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Két pont nem volt a helyén, de a rejtő segítségével végül be tudtam logolni. [Geoládák v3.10.5]

FeldmanZ 2021.05.30 07:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! 3. pont hiányzik, de kitalálható. [Geoládák v3.10.5]

Pongiz 2021.05.09 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyok kellemes séta volt, közben finom fagyot ettünk a 4-es pontnál lévő Müller kávézóban.
A 3-as pont hiányzott, de kitalálható a részlet a többiből. [Geoládák v3.10.5]

golyakr 2021.05.09 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
rejtői segítséggel [Geoládák v3.10.5]

Kicsit összevissza vadásztam le a pontokat
1-4-2-3-6-5 sorrendben. A helyszínek kellemesek, a település nem kevésbé. Egy ponton kellett a ládagazda segítséget kérni. Sikerült elérnem és megkaptam a részletet. Köszönöm!

Feliks 2021.05.01 14:57 - Megtaláltam
Kiszimatoltuk! :) [Geoládák v3.10.5]

woodworkinggirl 2021.05.01 14:55 - Megtaláltam
Kiszimatoltuk Cs&P&G&D [Geoládák v3.9.6]

Bobby Holmes 2021.05.01 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Im inevitable 2021.04.26 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

VMaria 2021.04.23 18:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
VMaria Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]Kellemes kikapcsolódás volt számomra.

Zápió 2021.04.23 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Zella 2021.04.22 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm! :-) [Geoládák v3.10.5]

tabletta 2021.04.17 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (612 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]