geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2237. Kapos alfától ómegáig (GCALFA)

Kaszkád-halastó

Kaszkád-halastó

Szigetes-tó

Szigetes-tó

10-es számú tó

10-es számú tó

Szivárgó Kapos-"forrás"

Szivárgó Kapos-"forrás"

A forrásmező másik pontja a lecsapolt tómederben

A forrásmező másik pontja a lecsapolt tómederben

Az egyik forráság a délnyugati völgyben

Az egyik forráság a délnyugati völgyben

A 10. számú tú lecsapolásakor a tófenéken előtűnik a patakmeder

A 10. számú tú lecsapolásakor a tófenéken előtűnik a patakmeder

Rejtekhely

Rejtekhely

Alfa és ómega közt - A tóvá duzzasztott Kapos Kaposmérőnél

Alfa és ómega közt - A tóvá duzzasztott Kapos Kaposmérőnél

Alfa és ómega közt - Szarkavárnál

Alfa és ómega közt - Szarkavárnál

A torkolat

A torkolat

Kilátás a Sió-hídról

Kilátás a Sió-hídról

Kétféle víz

Kétféle víz

Egy kis segítség...

Egy kis segítség...
Szélesség N 46° 20,572'
Hosszúság E 17° 36,095'
Magasság: 165 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.22 15:30
Megjelenés időpontja: 2008.09.22 16:29
Utolsó lényeges változás: 2008.09.22 16:29
Utolsó változás: 2017.11.13 16:17
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 105 + 22 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Kapos alfától ómegáig

A Kapos folyó két jellegzetes pontja rejti a kétállomásos multi ládáit. Az első láda  N 46° 20,572' E 17° 36,095' 165 m [GCALFA-1] (15*8*8 cm) a Kapos születése helyén kis dombgerincen, bokor tőhajtásai között a talajszinten, kéreggel és avarral álcázva. A helyet messziről mutatja egy jellegzetes formájú fatuskó, amelyet nem kell elmozdítani , a második  N 46° 44,247' E 18° 28,760' 96 m [GCALFA-2] (25*12*6 cm) a torkolatánál a Sió-hídfő alatti beton üregben rejtőzik. Mivel a két pont egymástól távol esik, ezért lehetőség van arra, hogy a két pontot különböző időben keresd fel. Mindkét pontnál ládanaplót találsz jelszórészlettel; a megtalálás időpontját a két bejegyzésed közül a későbbi igazolja. (A .com-on két önálló ládaként szerepel. Forrás: GC1GHTR; torkolat: GC1GKAN). A forrásládában az egybeírandó jelszó első fele van.

Utazó ügynök, vándorbogár, geoérme mindkét ládába helyezhető Ha még nem tudod, hogy az utazókkal mi a teendő, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Kapos
Somogyországnak a saját folyója is emblematikus jellegű; számunkra valódi folyónak számít még akkor is, ha a várost kettéválasztó folyócska donneri hídjáról letekintve nem igen mutatja oroszlánkörmeit.
A Kapos vidékünkön egy nyugat-kelet irányú geológiai törésvonal által kijelölt széles, lapos völgyben folyik, amelyet délről a Zselic meredeken kiemelkedő pereme, északról Külső-Somogy észak felé lassan emelkedő fennsíkja fogja közre.
A Kapos Dombóvárig terjedő szakaszát észak-déli irányú völgyekben haladó patakok táplálják mindkét oldalról, rengeteg finomszemcsés hordalékot hozva a homokos-agyagos pannon üledékekből álló, lösszel fedett vidékekről. Az árvizek ezt a hordalékot terítették szét széles sávban, ennek a leülepedése alakította ki a legtöbb helyen széles, sík völgytalpat, amely még párszáz évvel ezelőtt is alig járható, mocsaras védővonalat jelentett a délről érkező ellenséggel szemben.
A 19. századtól a vadvizek uralma a Kapos csatornázásával és árvízvédelmi töltések építésével végetért. Azóta folyónk medrének vonala erősen magán viseli az emberi kéz nyomát - egyes szakaszai csatorna jellegűek (egy időben Zichy-csatorna néven is szerepelt).
Hossza 111 km, átlagos vízhozama 0,74 és 174 köbméter/másodperc között változik. Alsó folyásánál átlagos szélessége 12...14 méter, mélysége 1,5 méter.
32 mellékvize közül a Koppány a legnagyobb, amellyel Regöly határában egyesül.

Folyónknak ritka eszmei értéke van: néhány társával együtt (Marcal, Zagyva, Zala) azoknak a folyóknak a szűk körébe tartozik, amelyek forrása is, torkolata is Hazánk jelenlegi területén található.

A Kapos forásvidéke
A Kaposnak nincs kiépített forrás. Vize részben mocsaras, magassásos völgyek talpán, többnyire a duzzasztott tavak vízszintje alatt mint rétegvíz szivárognak elő anélkül, hogy eredésük megfigyelhető és egyértelműen kijelölhető lenne. Ezen kívül néhány olyan forráság jelölhető ki, amelyek önálló érnek számítanak.
Alapjában 2 nagyobb ág vizének egyesülésétől nevezhetjük Kaposnak a patakocskát. E közül a két ág közül a délről folyó Gigei ér duzzasztásával egy keskeny völgyben lépcsőzetesen 7 darab, kaszkád rendszerben egymást követő halastavat alakítottak ki. Az alsó tó túlfolyó vize az egyik nagyobb hozamú ág.
A kaszkád tavaktól nyugatra eső völgyben is duzzasztott horgásztavak fekszenek. A nagyobbikat, a Szigetes-tavat (amelybe északról is folyik egy kis erecske) nagyobbrészt a tőle nyugatra eső 10. sz. tavacska túlfolyó vize táplálja, amely részben vízszint alatt fakadó rétegvízből és egy délnyugatról érkező kis patakból származik, ez a kis patak maga is több környékbeli rövid erecske vizét egyesíti. Ezeknek az erecskéknek a nehezen megközelíthető völgyeiben ma is megfigyelhető a gyepvasérc képződése. A Szigetes-tóból kifolyó ág pár méternyire a duzzasztógáttól egyesül a Gigei-érre települt tavak kifolyó vizével; innentől nyomon követhető a patak, innentől számít Kaposnak.

A Kapos torkolata
A Kapos Tolnanémedi határában egyesül a Sió-csatornával. A torkolat vidéke mezőgazdasági és ipari terület, de a torkolat vidékén (a Kapos hídjától a Sió hídjáig) jellegzetes szépségű ártéri erdősávot találsz.

A forrás-láda keresése
Az unalmasnak tűnő sík vidéken meglepetésként hat a forrásvidék szép, változatos domborzata. Javasolt parkoló a Villa Curpad csárdánál  N 46° 20,796' E 17° 36,434' 165 m [GCALFA+1.parkoló]. A völgybe leereszkedve találod a két Kapos-forráságból duzzasztott hírneves Szigetes-horgásztót, amelynek kifolyó vizét követve találod meg egy szűk, erdős völgyben a két forráság egyesülését. A horgásztó tulajdonosa ismeri a geocachinget, és örömmel látja a keresőket.

A torkolat-láda keresése
A 61-es országútról a  N 46° 42,935' E 18° 28,543' 110 m [GCALFA+leágazás] pontnál térsz le a Tolnanémedi vasútállomása felé vezető útra. Még az állomás előtt egy balkanyarral eléred a vasútvonalat. A fénysorompótól egyenesen vezet az egynyomú, de jó állapotban lévő aszfaltos út a volt kendergyár elhagyott épületegyüttese felé.
Javasolt parkoló a Kapos hídja előtt  N 46° 44,138' E 18° 28,331' 98 m [GCALFA+2.parkoló]
A hely megközelíthető Igar-Vámszőlőhegy felől is.

A Kapos torkolatához a közelben kell leereszkedni a töltésről, és itt végig haladhatsz a Sió hídjáig, miután megcsodáltad a két víz egyesülését - egy kis szerencsével megfigyelhető, hogy a két eltérő színű víz egy ideig elkülönülten folyik. A Sió hídjának egyik hídfője rejti a torkolat-ládát. A gyalogkorlátba kapaszkodva biztonságosan mozoghatsz a hídfő betontömbje és az akácbozótok között. A láda a betontömb alatti lapos üregben vár rád. Körültekintéssel kell eljárnod, mert lehet, hogy rengeteg horgász figyeli a ténykedésedet.

Köszönetnyilvánítás
Köszönettel tartozunk a tavak és a szűkebb környék tulajdonosainak, Orbán Ottónak és Kovács Mihálynak a rejtés során nyújtott segítségükért.

Folyónkról további ismeretek itt .
A Belső-somogyi gyepvasércről itt olvashatsz.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (67 db): környezet: 4.57 rejtés: 4.51 web: 4.74 átlag: 4.61

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Ambró 2021.09.29 21:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

nbokan 2021.08.22 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.30
Három nap alatt, a második pontot Kaposvárra menet, az első pontot hazafelé ejtettük útba. Az alfánál nem mentünk be a csárdához, hanem mellette legurultunk a tavakhoz és onnan gyalogoltunk, egy földutat követve a ládához. A meredek, homokos domboldalban felkapaszkodva gyorsan meglett a láda, de csalán, kullancs volt bőven. A második pontnál is gyorsan megtaláltuk a dobozt, itt is csak a természet hátráltatott. A rejtek körül rengeteg levedlett siklóbőrt találtunk, a gyerekek nagy örömére. Tetszett, kösz a rejtést. Képek később... [Geoládák v3.11.3]

Wilka74 2021.08.06 14:14 - Megtaláltam
Kb. 2 év telt el a két pont között, de ez a pillanat is eljött és meglett mind kettő. Köszi a helyek bemutatását és a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.28 18:50 - Megtaláltam
mmvi) Az omega pontot még tavaly áprilisban kerestük meg. A láda be volt csúszva a híd alá, és sajnos nem tudtam kipiszkálni. Beférni pedig nem fértem be :) A jelszórészletet megkaptam a Rejtőtől, amit nagyon köszönök.
Az alfa most következett. Közelítve hozzá egy autóval utánunk jött a tulaj. Kérdezte, mit keresünk, mert magánterületen vagyunk. Elmondtuk, hogy a geoládát, amire azt mondta, rendben. Meg is találtuk a ládát rendben a helyén.
Köszi a segítséget és a rejtést.

Sándorkán 2021.07.06 13:54 - Megtaláltam
Köszi!

g-tabe 2021.04.28 14:52 - Megtaláltam
Végre meglett az első pont is 9 hónapos 'késéssel'.
Köszönöm a rejtést!
Tanulságos volt.

bagolyvera 2021.03.15 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel arra és erre is jártunk, megtaláltuk,köszi!

IMG_20210313_112703 
Ignis9 2021.03.15 12:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.04
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

20210315_12411620210315_124628
Robogo 2020.12.28 10:08 - Megtaláltam
Somogysárdi karácsonyozás alatt kerestük fel a ládát kitkat0123-mal. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül. Somogy felfedezése után kicsit átléptünk Zalába is. Első állomásunk a Kapos forrásvidéke volt. Az első pontot október 4-én kerestük fel, most végre eljutottam az alfához is. Érdekes hely, gyorsan meglett a láda.
Köszönöm a rejtést!

urbanj 2020.11.08 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.40
Tegnap kerestük meg a második pontot, az omegát, ami nagyon tetszett. Mind a rejtés, mind a környezet szuper volt. Ma az első pontnál voltunk, ami az alfát takarja. Itt már kevésbé tetszett bármi is. Érthetetlen volt számomra, hogy miért is kell ilyen helyre rejteni...
Visszafelé találkoztunk egy helyi úriemberrel, aki elmesélte, hogy a Kaposnak van egy másik, igazi forrása nem messze. Köszönjük a rejtést.

Korigumi 2020.10.04 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Discover 2020.10.04 13:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.35
2013 májusában kezdtük a második ponttal. Az elsőhöz most jutottunk el. Az első pont ládája magánterületen van. A tulajdonosnak az a kérése, hogy szóljatok ha bementek a tavakhoz, mert sok a gyanús alak a környéken.
Köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.6.0]

_DSC2232_DSC2233
_DSC2234_DSC2235
_DSC2236_DSC2237
_DSC2238_DSC2239
_DSC2240_DSC2241
2237_GCalfa-2_032237_GCalfa-2_06
2237_GCalfa-2_082237_GCalfa-2_09
Katona55 2020.10.03 08:20 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

stmester 2020.10.03 08:20 - Megtaláltam
A GC verseny felé menet ez is meglett.

pliptai 2020.10.03 06:20 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

EmesESE 2020.08.22 10:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.37
Megtaláltuk ! 🙂
Mivel ezen a környéken ládáztunk a torkolat után hamar meglett a forrás is. Bár itt az autónk eleje egy tuskóval is megismerkedett de mit meg nem tesz a kesser egy pontért.
Köszönjük a lehetőséget! ! [Geoládák v3.4.1]

Mr Zerge 2020.07.05 11:00 - Egyéb
A torkolat megtalálása teljesítve. A keresés közben sikerült jól beütnöm a fejem a beton szélébe, mit meg nem tesz a kesser a pontért :-)
Üdv Mr Zerge.

GCALFA_2 
EmesESE 2020.06.21 12:00 - Egyéb
Omegát Megtaláltuk ! 🙂
Figyelve az időjárást, ma dél felé indultunk ládákat felkutatni.
Ma csak az Omegát kerestük meg, de ehez is kellett a növekvő vegetáció miatt a tulajdonos segítsége.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.2.2]

28F99A84-D50B-4449-B9BA-4E06124EBFF1DADEA3D0-65B5-454E-8F2D-297E9B1B85CB
1D15293E-F655-4CEC-B446-E3B0AD76F58A0DEBC540-92C6-46DF-B5D9-E28964907907
gst76 2020.06.01 08:00 - Egyéb
A Pünkösdi hétvégét a telken (Simontornyán) töltöttem. Reggel egy kis tekerés beiktatásával kerestem meg az omegát.
Remélhetőleg, a közeljövőben az alfát is meglelem, és addigra nem felejtem el a második jelszó részletet.

20200601_09034320200601_085006
20200601_090029 
BRita72 2020.05.30 14:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.18
Megtaláltuk, köszönjük a rejést!

IMG_20200530_163643IMG_20200530_161449
Totht737 2020.05.30 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

szollosi73 2020.05.05 18:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.20
Megvan!
A második pontot már pár éve levadásztuk, de az első ponthoz csak most jutottam el. Mindkét látnivaló tetszett,
Köszi a rejtést!

Kapos alfától ómegáig-1Kapos alfától ómegáig-2
Kapos alfától ómegáig-3Kapos alfától ómegáig-4
Kapos alfától ómegáig-5Kapos alfától ómegáig-6
Kapos alfától ómegáig-7Kapos alfától ómegáig-8
Kapos alfától ómegáig-9 
petheovacka 2020.05.04 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Májusi láda aranyat ér! Másfél millió tekergés Somogyországon program keretében meglelve! Kösszi a rejtést! --- Omegától indultam, most évekre rá végre Alfa is meglett! A ládához vezető kis ösvényt ledozerolták...szerencsére a láda ép és fertőzésmentes!

Csabiq 2020.01.14 11:16 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Ködös, csípős hidegben, de a célt nem tévesztve! [Geoládák v3.2.2]

GYEZegzug 2019.12.02 08:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.47
Köszi szépen a lehetőséget.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (127 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]