geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2191. Ortler, az Osztrák-Magyar Monarchia csúcsa (I) (GCSUCS)

Ortler a Lago Di Resia partjáról

Ortler a Lago Di Resia partjáról

A csúcshoz innen még tovább a felhők fölé

A csúcshoz innen még tovább a felhők fölé

Csak óvatosan!

Csak óvatosan!

Már látni. De jó?!

Már látni. De jó?!

Könnyed gleccsertúra

Könnyed gleccsertúra

Felhők felett

Felhők felett

Rejtek átlagolása folyamatban

Rejtek átlagolása folyamatban
Szélesség N 46° 31,680'
Hosszúság E 10° 32,604'
Magasság: 3031 m
Megye/ország: Olaszország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.08.09 20:30
Megjelenés időpontja: 2008.08.14 01:10
Utolsó lényeges változás: 2008.08.13 08:14
Utolsó változás: 2008.08.13 08:30
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó, Ila, L@zy, Movik, Ré, Tom és Zita
Ládagazda: L@zy
Nehézség / Terep: 4.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7000 m
Megtalálások száma: 4 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente


WAP:
A ládát, ami egy hagyományos konyhai doboz (17x7x5cm) egy kőfalban találod kb. fej magasságban a Payer hütte közelében.

FIGYELEM!
Mivel a csúcsra vezető út NEM turistaút, és egyáltalán nem veszélytelen, így oda  N 46° 30,537' E 10° 32,703' 3905 m [GCSUCS+csúcs] a feljutást csak tapasztalt hegyivezető kíséretében ajánlom. A láda épp ezért került a 3000 méteren fekvő Payer menedékház szomszédságába elhelyezésre.


Ezzel a rejtéssel a valaha határainkon belül található legmagasabb hegycsúcshoz, az Ortlerhez (olaszul: Ortles) szeretnélek invitálni, amely Süd-Tirol (olaszul: Alto Adige) tartományban fekszik, Sulden (olaszul: Solda) és Trafoii-völgyek közt.

DÉL TIROL:
Bár Dél-Tirol jelenleg Olaszországhoz tartozik, de 1815-tol 1919-ig az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Csak az I. világháborút befejező Saint-Germain-i szerződés megkötése után került olasz fennhatóság alá. Bár 1910-ben Dél-Tirol lakosságának 90%-a volt német ajkú és csak 3% olasz, ez az arány később jelentősen csökkent, köszönhetően a tudatos elolaszosításnak, a nemzeti "kisebbség" felszámolására tett kísérleteknek. Mind ezek ellenére a mai nap is a lakosság körülbelül kétharmada német. Dél-Tirol egyébként a 70-es évek elejétől nagyfokú autonómiát kapott, és ekkortól vált a német nyelv is hivatalossá e területen.

ORTLER MÚLTJA:
A csúcs első megmászása Josef Pichler (Trafoi faluból származó hegyi vadász) nevéhez fűződik, aki 1804 szeptember 27-én állt először a csúcson.
Míg Pichler a keleti gerinc ("Hintergrat") felől mászta meg a hegyet, a legkönnyebb és a jelenleg a normál útnak tartott északi gerinc (Tabaretta) felől elsőként csak 1865 júliusában jutottak fel, mivel ez a megközelítés eléggé hosszadalmas.
Hogy ezt az utat könnyebbé tegyék, 1875-ben egy menedékházat építettek 3029 méter magasságban, melyet Julius von Payerről, egy osztrák tisztviselőről nevezték el, aki a 60-as években fontos kutatásokat végzett, és ő térképezte fel az Ortler Alpokat 1865-1868-as években.

PAYER HÜTTE MEGKÖZELÍTÉS:
A menedékházhoz (ahonnan érdemes megpróbálkozni a csúcstámadással) két irányból is eljuthatunk. Egyrészt Trafoi felől a 19-es, illetve Sulden falucskából a 4-es turistaúton. Mi az utóbbit választottuk, így a leírásban is ezt részletezem.
Magyarországról indulva a következő útvonalat javaslom: Bécs-Linz-Salzburg-Innsbruck autópályán, ahonnan B180-as országúton tovább, ami Olaszországba átérve SS40-es névre hallgat, majd SS38-as Gamogoi falucskáig, ahol jól észrevehető (méteres betűkkel felfestett) útjelző segíti a letérést Sulden felé.
Az ajánlott parkolótól  N 46° 31,631' E 10° 34,928' 1838 m [GCSUCS+parkoló] pár méterre indul a 4-es turistaút, amit követve egész a Payer házig juthatunk. Aki kényelmesebb az kb.10 euróért (oda-vissza 13 euró) feljuthat kb.2300 méterre, ahonnan a 10-es turistaúton haladva eléri a 4-est.

SZÁLLÁS:
Aki a csúcsra is fel akar menni, annak mindenkép azt javaslom, hogy a Payer hütteben  N 46° 31,667' E 10° 32,608' 3029 m [GCSUCS+Payer] foglaljon szállást, onnan feljutni és visszaereszkedni is bőven elég teljesítmény egy napra. Érdemes a foglalást jóval hamarabb megtenni, nekünk pl. 4 nappal az indulás előtt már későnek bizonyult. Egy másik lehetőség a Lombard biwak  N 46° 31,116' E 10° 32,482' 3316 m [GCSUCS+biwak], ami közelebb is van a csúcshoz, itt viszont csak öt ágy van, és persze nem biztosított, hogy lesz szabad hely. Harmadik lehetőség a Payertől jóval lejjebb fekvő Tabaretta hüttét  N 46° 31,811' E 10° 33,056' 2556 m [GCSUCS+Tabaretta] (http://www.tabaretta.com), nekünk is itt sikerült csak szállást szerezni. Ez egy nagyon kellemes és szép magán panzió, csak ajánlani tudom, egyetlen negatívuma az volt számunkra, hogy oda-vissza 2*2,7km-rel és 2*500m szinttel nehezítette a csúcsra feljutást.
(További lehetőségek illetve elérhetőségek tekintetében lásd az EGYÉB INFÓK bekezdést lejjebb)

CSÚCSTÁMADÁS:
A Payer háztól reggel 5-kor indulnak meg a csoportok, hegyivezetők irányításával. Ajánlatos őket követni (vagy ha nincs tapasztalt vezető a társaságban, akkor csatlakozni hozzájuk), egyrészt, mert ők jól ismerik az utat, másrészt kisebb az esély arra, hogy a már visszafelé tartó csoportokkal összetalálkozunk, ami néhol elég problémás tud lenni. Az út egyébként jelölve van, néhol egy zöld vagy piros csíkkal, néhol pedig csak egy zöld pöttyel, de a nagyon oda kell figyelni. Nekünk is sikerült párszor rossz irányba menjünk.
A háztól megindulva egy igen meredek, de jól kijárt út indul, majd jön a mászós rész. A sziklás részen a hosszabb meredekebb szakaszokon láncok segítik a feljutást, ide érdemes klettersteig szettet is magunkkal vinni. Majd egy rövidebb szakaszon UIAA II-III nehézségű sziklamászással lehet csak átjutni, ahol szögek segítségével lehet a kötélbiztosítást kiépíteni. A sziklás szakasz után található egy meredek hólejtő (Bärenloch), amely jeges körülmények között nagy odafigyelést és elővigyázatosságot igényel. A többi szakasz normál gleccsertúra egészen a csúcsig. Az út nehézsége: PD+, II-III-as mászóbetétekkel.

EGYÉB INFÓK, PROGRAMOK, LÁTNI VALÓK:
- Sok hasznos infót találhatsz Sulden honlapján(http://www.sulden.com), például a szállások elérhetőségeiről, a hegyivezetővel biztosított szervezett túrákról a csúcsra vagy például a felvonó áráról, illetve menetrendjéről.
- Aki szeretne hódolni a Via Ferrata (klettersteig) örömeinek, annak tudom még ajánlani a Tabaretta hüttétől induló pályát, mely a Payer hüttéhez megy fel egy végig meredek falon. Sajnos nekünk most nem volt időnk kipróbálni, de ha lehetőségem van rá kibővitem az itteni leírást.
- Ha már eljut az ember Suldenbe érdemes megtekinteni az itt található Messner Mountain Museum-ot is, mely december második vasárnapjától május második vasárnapjáig, ill. június második vasárnapjától október második vasárnapjáig tart nyitva, és du. 2-től 6-ig látogatható, a keddek kivételével. Bővebb információt a http://www.messnermountainmuseum.de oldalon találsz.

Jó utat és élményekben gazdag kirándulást kívánok!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (2 db): környezet: 5.00 rejtés: 5.00 web: 5.00 átlag: 5.00

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
+
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zsu. 2018.07.11 10:45 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.07.11 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.65
Nyári vakációnk egyik felvonását egy alpesi kőrútban álmodtuk meg Zsuzsival. Ennek harmadik (geoláda mentes) mentes napját Svájcban töltöttük nagyrészt a Wahlensee mellett egy remek kis hotelben, Weesenben. Onnan hangulatos utakon, Alpesi tájakon Davos érintésével a Flüela-hágón keresztül és Santa Maria (roppant hangulatos olasz svájci falucska) valamint a müstairi Szent János-kolostor megtekintése után megérkeztünk Olaszországba, egész pontosan Dél-Tirolba. Minden megváltozott. Gyakorlatilag Ausztriába érkeztünk, mindenkivel remekül szót tudtunk érteni, mivel eleve németül szóltak hozzánk. Az árszínvonal a svájci/liechtensteini fele. A középkori városkák lenyűgöztek bennünket (Glurns, Mals). Teljesen feldobva érkeztünk meg az Ortler alá. Reggel 7-kor a felvonó parkolójából indultunk a hegyre - alpesi körtúránk negyedik napján - így már jócskán elhagytuk a felvonó felső állomásának szintjét, mikor az elindult (8:30). Ennek következménye az volt, hogy a Tabaretta háznál gyakorlatilag csak azzal a családdal találkoztunk, akik a házban éjszakáztak. Éppen reggeliztek, amikor betoppantunk a tip-top magashegyi házba. Kávé és üditő fogyasztása után nekiestünk az utolsó etapnak a Payer-hütte felé. Nagyon klassz környék. Mordorhoz hasonlít :-) (csúnya időben, de nekünk szép idő jutott). Remek kis útvonalon érkeztünk meg a lentről durván magasnak ítélt házhoz. Itt is csak azok voltak, akik itt éjszakáztak, de nem volt kedvünk bemenni a házba, így a teraszon telepedtünk le és ámultunk a kilátáson. Pazar! A hőmérő 4-5 fokot mutatott, azaz nem izzadtunk, de a hideget sem éreztük. Bámészkodás után szépen megkezdtük az ereszkedést a parkolóig. Remek túra volt és Zsuzsi először járt 3000 méter feletti túrán, így neki ez egyéni csúcs volt. Köszönet Lázynak a rejtésért, melyet az eredeti helyen (annak közvetlen közelében) pótoltunk. Nem bánom, hogy nem volt lehetőség megmászni a csúcsot. Ahhoz teljesen másképp kellett volna készülni (vezetővel). Így is tökéletes volt az alpesi élmény 3000 méter felett!

Mikulás

IMG_1120IMG_1123
IMG_1132IMG_1138
IMG_1147IMG_1162
IMG_1163IMG_1171
IMG_7625 
CSS Team 2013.08.17 00:00 - Megtaláltam
Így utólag nézem csak, hogy ezt a ládát még csak egyetlen kesser találta meg, ő is 2009-ben... Azóta nem tudom, volt-e karbantartva a láda, mindenesetre most tűvé tettük érte az összes környező kőfalat, és nem lett meg. Kérem szépen a rejtőt, hogy a fényképek alapján fogadja el a megtalálást.

Gáborral, Turi Zolival és Ágival, Andival és Sanyival jöttünk a hegyre. Azzal a szándékkal, hogy másnap meghódítjuk. Hármunknak: Gábornak, Áginak és nekem sikerült. :)

Nem adja magát könnyen a csúcs. Sziklamászással indul, itt nem árt a kötélbiztosítás. Aztán kisebb gleccserrel folytatódik - ezen érdemes hamar túllenni, mert a magasból jégsziklák omlanak alá. Végül először nagyon meredek, majd kevésbé meredek gleccser következik - ehhez már csak kondi kell.

Szerettünk volna sietni, mert tudtuk, hogy jön a rossz idő. Persze nem sikerült. Egy órával az után ért oda a vihar, hogy visszaértünk a házba. Ahol egyébként normálisak az árak, és elfogadják az osztrák barlangász-igazolványt.
Szép hely, örülök, hogy van itt magyar láda.

[Jóváhagyta: L@zy, 2013.08.27 00:58]

A Payer Hütte előtti kápolnánálErre indul a neheze
3905 m 
Szilkó76 2013.07.24 17:53 - Egyéb
Antholzi kiruccanásunk (és biatlonpálya-"felmérésünk") alkalmára már előre terveztem, hogy meg kellene keresni apuval a "két távoli olasz ládát" is. A második napra esett ez a nagyobbik falat.

Az ajánlott parkolóban tettük le a kocsit, majd időnyerés miatt úgy döntöttünk, felvonóval szerzünk egy kis magasságot. Ez félig-meddig nem jött be, mivel 12:25-kor értünk a pénztárhoz, ahol kiderült, hogy déli üzemszünet 12:20-tól 13:30-ig tart. :( Kivártuk az egy órát...

A felső állomástól a 10-4A-4-en lényegében szintben jutottunk el a hegy lábáig, amin a Tabaretta hütte áll. Onnan következett az izzasztó része az útnak, de pihenésekkel, fotómegállásokkal apu (74) is felmászott a menedékházig.

Onnan tovább már egyedül gyűrtem magam alá a métereket, mígnem a gerincre jutottam, ahol már irányba fordulva egyre közelebbinek tűnt a cél.
Egészen egy tekintélyes hasadék felett átvezetett kis fa híd utánig, ahol "elfogyott" a számomra biztonságosnak ítélt továbbhaladási lehetőség: szép legömbölyített oldalra lejtő szikla, lépésnek lett volna még hely valamennyi, de kapaszkodni már nem volt mibe.
Így aztán a mellékelt képek szerint 621 m-re a céltól feladtam, azért is mert az idő is későre kezdett járni a parkolóig visszaéréshez, másrészt szép nagy esőfelhők is közeledtek.
A Tabaretta hüttéig ezek szépen utol is értek, óvatosabb lefelé nyargalásra késztetve a törmeléklejtőn. :) A parkolóhoz a szekérúton már bőven sötétben értünk vissza.

A ládához (és az "ezüstéremhez") így nem jutottam hozzá, de az élmény miatt mindenképpen érdemes volt eljönni. ...És ahogy magamat ismerem, nem holnap, nem a jövő héten, de egyszer majd, valamikor még talán fogok erre járni... ;)

Már a parkolóból látszik a célSulden tempoloma és az Ortler
Utazás felfelé :)Sulden a felső állomástól
Irány a Tabaretta (jobb szélen)Kilátás a völgyre
Kilátás útközbenEmlék-szikla
Cik-cakkos út :)Egymás felett a két hütte :)
Már távolodik a TabarettaMég itt is legelésznek, pedig már nem sok van mit
Az Ortler már "csak" ekkora :)És ott a láda! :)
Mindjárt a gerincenA hegy túloldala, a Passo di Stelviora vezető úttal
Itt még van kapaszkodóHíd a semmi fölött, visszanézve
Itt a vége...Életem eddigi legmagasabb pontján
VP 2013.04.26 10:45 - Egyéb
2013.04.26 10:45 egyéb log: Túrasível az Ortler csúcsától mindössze 4 km-re, 3360 m magasan (a Pale Rosso csúcsán) - csak épp az ellentétes oldalon, mint a láda.
2013-as "Valfurva" túrasítalálkozó az Ortler-Cevezale-csoport gleccsereinél.

Pele Rosso 3360 m
A Königspitze (Gran Zebrú) délről
tomki 2009.07.05 18:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
[wapon beküldött szöveg]

Életre szóló élmény volt az egész családnak. A lányok csak a Tabarettáig jöttek, illetve Orsi nekiindult a második szakasznak, de elfogyott a lendülete, vissza kellett kísérni. Misi közben egyedül felment a Payerig, és kedvet kapott a későbbi hegymászáshoz is. Amikor én is felértem, megkerestem a ládát. Visszafele a lányok hamarabb elindultak, aztán a falu helyett vissza a kötélpálya felé mentek, így aztán a kőgörgeteg mezőn átkelve találkoztunk, és jöttünk le a faluba. Csodálatos hely, kár hogy ilyen messze van. Köszönjük a lehetőséget.

MisiKeresés
Logolás
tomki 2009.07.03 14:40 - Egyéb
Vasárnap megpályázzuk

Éjvándor 2008.08.14 16:32 - Egyéb
Gondolom arról a Julius von Payer-ről van szó aki Karl Weyprechttel-el együtt 1874-ben felfedezte a A Ferenc József-föld-et.
Esetleg erről is lehetne pár szót ejteni, valamint ládát rejteni a szigetcsoportra.
Bár ez valószínűleg csak álom marad, mivel ennek megvalósítása néhány kisebb akadályba ütközhet.
További információ az expedícióról és a felfedezőkről:
Julius von Payer
Karl Weyprecht
Ferenc József-föld
Az osztrák-magyar északi-sarki expedíció
Irodalom:
Christoph Ransmayr: A jég és a sötétség borzalmai (Az Alexandra könyváruházban)

Ferenc József-földKarl Weyprecht
Julius von Payer 
baggio 2008.08.14 06:00 - Egyéb
Már két éve tervezem, hogy teszek ide ládát. Gratula nektek!

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]