FAQ
2225. Szabadkai városnézés (GCSZBD)

Városháza a szökőkúttal

Városháza a szökőkúttal

Másik szökőkút

Másik szökőkút

Egykori Népszínház épülete (forrás: Wikipédia)

Egykori Népszínház épülete (forrás: Wikipédia)

In memoriam 1944/45

In memoriam 1944/45

Történelmi pillanat (2014, halottak napja): Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök lerója kegyeletét (forrás: Magyar Szó)

Történelmi pillanat (2014, halottak napja): Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök lerója kegyeletét (forrás: Magyar Szó)

Barátok temploma

Barátok temploma

Székesegyház

Székesegyház

Zsinagóga

Zsinagóga

Raichle palota, magyar konzulátus

Raichle palota, magyar konzulátus

Olimpiai emlékmű, sugárút

Olimpiai emlékmű, sugárút
Szélesség N 46° 6,664'
Hosszúság E 19° 39,105'
Magasság: 113 m
Megye/ország: Szerbia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.06 17:00
Megjelenés időpontja: 2008.09.12 17:40
Utolsó lényeges változás: 2022.01.03 11:29
Utolsó változás: 2022.01.03 11:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: fcsaba
Ládagazda: fcsaba
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 120 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


1.  N 46° 5,003' E 19° 41,073' 111 m [GCSZBD-1] 1944/45-ös emlékmű: alsó sor, 3. tábla, elválasztó utáni sor utolsó szava. (1)
2.  N 46° 6,093' E 19° 39,642' 113 m [GCSZBD-2] Zsinagóga: magyar szöveg utolsó sorának első szava. (2b)
3.  N 46° 5,924' E 19° 39,563' 113 m [GCSZBD-3] Székesegyház: műalkotás kéz mögötti részének első szava. (2c)
4.  N 46° 5,811' E 19° 40,075' 113 m [GCSZBD-4] Evangélikus templom: tábla 3. sora, kötőjel utáni rész első 8 karaktere. (2d)
5.  N 46° 6,080' E 19° 39,836' 113 m [GCSZBD-5] Ferences templom: bejárattól balra, első tábla 8. sorának első teljes szava. (2f)
6.  N 46° 6,108' E 19° 40,119' 113 m [GCSZBD-6] Magyar konzulátus épülete: bordó épület bejárata melletti alsó tábla első szava. (2g)
7.  N 46° 6,664' E 19° 39,105' 113 m [GCSZBD-7] Kiserdő, láda: egy nagy fa odújában, kéreggel takarva. (3)
Jelszó: jelszórészletek utolsó 4 karaktere, egybeírva.
Kedves kesserek! Ezzel a multival a délvidéki magyarság szellemi központját, Szabadkát (szerbül Subotica) szeretném bemutatni.

Szabadka, mintegy százezer lakosával, Vajdaság második legnagyobb települése. A város az elmúlt évszázadokban mindvégig magyar többségű, de többnemzetiségű volt. Etnikai arculata az elmúlt évszázadban módosult. A zsidóságot 1944-ben megsemmisítették, a németeket 1945-ben elűzték, a magyarokat ugyanekkor megtizedelték. Az elmúlt évtizedekben a nemzetiségi lakosság (magyarok, horvátok) csökkenése tapasztalható, a szerbek aránya viszont nő. Jellegzetes szabadkai kisebbség a bunyevác és a sokác. (Őket egyesek a horvátok közé sorolnak, míg mások külön nemzetiségként kezelik.) Viszonylag új jelenség a muzulmán vallású emberek (albánok, bosnyákok) számának igen jelentős növekedése (számuk kb. hétezerre tehető).

A településen ma a magyarság relatív többséget képez, a délszláv lakosságnak együttvéve viszont abszolút többsége van. Ebben a városban él a legtöbb magyar egész Vajdaság területén, mintegy 35.000 fő. Egészen 2008-ig magyar polgármestere volt a városnak. Itt található az ország egyetlen magyar napilapjának, a Magyar Szónak a szerkesztősége, a legjelentősebb vajdasági magyar pártnak is Szabadka a székhelye, a városban számos magyar nyelvű általános és középiskola mellett valamennyi magyar nyelvű felsőoktatás is létezik. A város tehát informálisan a vajdasági magyarság "fővárosa", és az egyelőre csak koncepció formájában létező Magyar Regionális Önkormányzat központja lenne.

A város a vajdasági horvátság szellemi központja is egyben.

Lehet, hogy az erős magyar jelenlét is közrejátszott abban, hogy a központi hatalom egészen 2008 elejéig a településnek nem adta meg a városi rangot. (Tehát amíg pl. Magyarországon már pár ezres települések is városi rangot kapnak, addig Szerbiában egy százezres településnek sem járt ki ez a rang.) Ezért Szabadkát korábban Európa legnagyobb falvának is csúfolták.

A "politikailag korrekt" jelzők közül Európa kapuját használják legszívesebben, mivel földrajzilag is ez az EU-hoz legközelebb álló nagyváros Szerbiában, és sok egyéb szempontból is (kulturális, politikai, gazdasági) közelebb áll az európai értékrendhez, mint más, hasonló méretű szerbiai városok.

Röviden a város történtekről: először 1391-ben említik Zabotka néven, de valószínűbb, hogy már a XIII. század elején létrejött. 1779-ben kapott szabad királyi város rangot. A mai városkép jelentőségű épületeinek döntő többsége a XX századforduló környékén épült. Az első világháború végéig Magyarországhoz tartozott, ekkor került Szerbiához (ill. azokhoz az országokhoz, amelyekhez Szerbia aktuálisan tartozott). A hivatalos leírások valószínűleg nem említik, hogy ez bizony eléggé lehűtötte a város dinamikus fejlődését. A város lakóinak száma akkor nagyjából ugyanannyi volt, mint ma, csakhogy ez az újonnan létrehozott délszláv állam legnagyobb városa volt akkoriban. 1941 tavasza és 1944 ősze között ismét Magyarország része volt.

Jelenleg Szabadka az ugyanilyen nevű, mintegy 150 ezres község (magyarországi szóhasználattal élve: járás) központja, és a 3 községet (járást) magába foglaló Észak-Bácskai Körzet központja is egyben.

Híres szabadkaiak: Csáth Géza író, Komlós Juci színművész, Kosztolányi Dezső író, Lékó Péter sakkozó.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy a várost bemutató kiadványok, prospektusok minősége elmarad az általam elvárttól. Ezek a kényesebb témákat nem említik / nem említhetik, ezért általában eléggé laposak. Ebben a multiban igyekszem egy, a szokásosnál sokkal komplexebb, mélyebb és remélhetőleg érdekesebb képet mutatni a városról.

Na, ennyi bevezető után csapjunk a lovak közé!

1. Emlékmű az 1944/45-ös magyar áldozatok emlékére

Amikor 1944-ben a jugoszláv partizánok a szovjet Vörös Hadsereg segítségével visszafoglalták (a hivatalos terminológia szerint: felszabadították) Bácskát, több tízezer magyart gyilkoltak meg. A németek nagy része elmenekült, a maradékot elűzték. Mindkét nemzetet kollektív bűnössé nyilvánították. Természetesen Szabadkát is érintették az események. Erről a rendszerváltásig egyáltalán nem volt szabad beszélni, és sajnos még ma is inkább tabunak számít. Egy félreeső temető félreeső szegletében található egy törött szárnyú turulmadarat ábrázoló szobor, amelyet az ún. "felszabadulás" magyar áldozatainak az emlékére állították.

Az emlékmű felállítása természetesen nem volt problémamentes. A helyszín maga is azt bizonyítja, hogy a hatalom nem nézte jó szemmel. Az emberek féltek, ami jelentősen megnehezítette a munkálatokat. Az emlékmű kialakításáról egy érdekes cikket olvashatunk ezen az oldalon.

Magyarországról jövet ez esik útba először, ezért tettem első helyre. Ezen a ponton  N 46° 5,176' E 19° 41,145' 114 m [GCSZBD+P1 parkoló] parkolhattok autóval (az autóbusz állomástól egyébként nincs messze).

Jelszórészlet: az alsó sor harmadik márványtábláján, az elválasztó rész utáni első sor utolsó szava.

2. Központ.
A következő néhány pont a központban található. A parkolási jog megvásárlása eléggé macerás, ezért javasolt parkolóhelynek egy olyan pontot néztem ki, amely közvetlenül a belváros mellett, de már a parkolási zónán kívül található, mégpedig ez:  N 46° 6,019' E 19° 39,678' 112 m [GCSZBD+P2 parkoló]. (A megállni és várakozni tilos tábla alatti szerb nyelvű szöveg azt jelenti, hogy 10 méteren keresztül érvényes, utána tehát szabad parkolni.) Tömegközlekedve bázispontnak a vasútállomást javaslom. A pontok sorrendje természetesen opcionális, a megadott egy javasolt sorrend.

2a. Olimpiai emlékmű
A fent megadott pont valójában nem egy parkolóhelyre mutat, hanem egy érdekes látnivalóra: az olimpiákon érmet szerzett szabadkaiak dicsőségére emelt emlékműre, amely a Tito Marsall sugárút (igen, így hívják az utcát, 2008-ban!) elején található. Az emlékművön több magyar név is található, sajnos csak szerb helyesírással. Külön kiemelném Mester Gyulát, aki a 2000-es Sidney-i olimpián az aranyérmes jugoszláv röplabda válogatott egyik kulcsembere volt.

A pont megtekintése opcionális, jelszórészlet nincs.

2b. Zsinagóga
Ez az épület a magyar szecessziós építészet egyik legkiválóbb példája. A szabadkai zsidóság nagy részének magyar volt az anyanyelve.

Jelszórészlet: a tábla magyar nyelvű szövege utolsó sorának első szava.

2c. Székesegyház
A katolikus székesegyház barokk stílusban épült (1797), és erősen emlékeztet a Kalocsai Érsekség bazilikájára.

A székesegyház egyébként a Fasizmus Áldozatainak a terén található, itt található az ennek megfelelő emlékmű is. Érdemes egyébként a helyszínt összehasonlítani a magyar áldozatoknak szentelt emlékmű helyszínével, és levonni a konzekvenciákat.

Jelszórészlet: A székesegyház előtt található egy alkotás, amely egy imára kurcsolt kezet ábrázol ("Szép Ferencz emlékére"). Felül, a kezek mögött is található szöveg, ennek az első szava a jelszórészlet (6 karakter). Érdemes egyébként megnézni a dátumot is; kissé meglepődtem!

Kicsit továbbhaladva találjuk a református imaházat. Ebből kívülről lényegében semmi sem látszik. Hátha valakinek hasznos az infó.

2d. Evangélikus templom
A hely nem is elsősorban a templom miatt érdekes, hanem az előtte található, nemrégiben felavatott három szobor miatt, amelyek Luther Mártont, Kálvin Jánost és Iványi Istvánt ábrázolják ( N 46° 5,829' E 19° 40,064' 114 m [GCSZBD+reformátorok]).

Jelszórészlet: a templom jobb oldalán található tábla 3. sora, kötőjel utáni rész első 8 karaktere.

2e. Városháza
Szabadka legreprezentatívabb épülete, a méreteinél fogva akár parlamentnek is beillő, szecessziós városháza, amelyet mindössze két év alatt (1908-1910) építették fel.

A város szellemi elitje egyébként akkoriban nem volt megelégedve az épülettel. Volt, aki pénzt gyűjtött a városháza lebontására! Amikor szerb kézre került, eltávolították belőle a magyar motívumokat, amelyeket csak a hetvenes években helyeztek vissza.

A városháza közvetlen szomszédságában két szökőkút is található.

A  N 46° 5,992' E 19° 39,939' 113 m [GCSZBD+S1 szökőkút] ponton található az 1985-ben, Zsolnay kerámiából épült szökőkút. Lehet, hogy most pont nem úgy tűnik, de valójában ez a város főtere. A városházával átellenben nagy építkezés zajlik. (Csak el ne felejtsem rendszeresen aktualizálni ezt a leírást!) Itt állt a szabadkai Népszínház egykori épülete, amely a korinthoszi oszlopsorával a városháza mellett a legjellegzetesebb, városkép jelentőségű épülete volt a településnek. Ez volt egyébkánt az egyik első olyan színházépület a világon, amelyet eleve magyar nyelvű színtársulat számára építettek, még 1854-ben. Többek között Blaha Lujza is itt kezdte pályafutását. Viszont mivel életveszélyes állapotok uralkodtak a színház épületén belül, a lebontása és egy új színház építése mellett döntöttek. A bontást és újjáépítést egyébként a magyar többségű helyi önkormányzat rendezte el, a határon túli magyarok iránt érzékenységet mutató magyarországi értelmiségiek legnagyobb megdöbbenésére. Nos, hamarosan meglátjuk, hogy mi sül ki belőle!

Itt kezdődik a város sétálóutcája, a korzó is (a piros épület felé). Ebben az utcában számos bank található.

A tér közepén Jovan Nenad (magyarul: Cserni Jován) "cár" szobra található. Őróla annyit érdemes tudni, hogy a mohácsi csatát követő zűrzavaros időszakban kikiáltotta magát a környék cárává, akit néhány hónap után le is vertek a vidék magyar urai. Történelmi szempontból ez csak annyiban bizonyul jelentősnek, hogy szerb források előszeretettel hivatkoznak rá. Egyébként züllött életet élt, és hírhedt volt kegyetlenkedéseiről.

A fentiek miatt a szobor felállítása ellen a magyarok tiltakoztak - sikertelenül.

A  N 46° 6,017' E 19° 39,821' 113 m [GCSZBD+S2 szökőkút] ponton egy másik, ugyancsak Zsolnay szökőkút található, amelynek két érdekessége van: az egyik az, hogy az új évezred hajnalán, közvetlenül a forradalom után építették, a másik pedig az, hogy Budapest ajándéka (igen, Demszky Gáboréké!). Akkortájt az embereknek igen súlyos problémákkal kellett szembe nézniük (nem volt pl. áram!), ezért valamelyest nemtetszést váltott ki az, hogy ilyen válságos időkben pont szökőkutat építenek, különösen úgy, hogy pár méterre onnan van egy hozzá nagyon hasonló. De hát az ajándék az ajándék...

A  N 46° 5,960' E 19° 39,922' 112 m [GCSZBD+szobrok] ponton Csáth Géza, Munk Artúr és Danilo Kiš szobra található.

Jelszórészlet nincs, a pontok opcionálisak (bár szerintem nem érdemes, és nem is nagyon lehet elkerülni).

2f. Ferences templom
Más néven Barátok temploma, építészetileg ez az egyházi épület a legjelentősebb. A rendházat a régi szabadkai vár maradványaiból alakították ki, 1723-ban.

Jelszórészlet: a bejárattól balra található első tábla 8. sorának első teljes szava (a MES utáni rész), 4 karakter.

2g. A magyar konzulátus épületei
A szabadkai magyar konzulátus megnyitását Magyarország EU-csatlakozása tette szükségessé, aminek következtében a szerb állampolgárok számára (természetesen beleértve a vajdasági magyarokat is) Magyarország vízumköteles országgá vált. (A városban élő horvát nemzetiségűek számára az utazás nem jelent jogi nehézséget sem Magyarországra, sem Horvátországba, mert ők megkapták a horvát állampolgárságot. Amint azt tudjuk, Magyarország ezt megtagadta a vajdasági magyaroktól.) A ládarejtés pillanatában a vízumkényszer még fennállt. (2010-es állapot: a vízumkényszert az EU feloldotta, és a magyar állampolgársági törvény is változott. A magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak Szerbiába.)

Balra az impozáns Raichle palota található, amely jelenleg a képzőművészeti galéria épülete.

Jelszórészlet: a bordó épület bejárata melletti első tábla első szava, 6 karakter.

2h. Szerb ortodox templom ( N 46° 6,200' E 19° 39,911' 113 m [GCSZBD+ortodox templom])
A benne található ikonosztáz az ortodox barokk festészet ritka példánya. Meglátogatása opcionális. Jelszórészlet nincs, mert nincs közvetlen magyar vonatkozása.

2i. Dzsámi ( N 46° 6,243' E 19° 38,882' 113 m [GCSZBD+dzsámi])
Szabadkán található az egész Kárpát-medence egyetlen olyan dzsámija, amely a török idők óta épült. Szerbiában is a legközelebbi Belgrádban található. Neve Muhádzsír Dzsámi, a Halasi úton van, 2008. augusztus 17-én adták át. Látogatása, mivel nincs közvetlen magyar vonatkozása, opcionális, de mivel ritkán lát ilyet az ember, és főút mellett van, szerintem érdemes megnézni (jelszórészlet nincs).

2j. Piac ( N 46° 5,480' E 19° 38,880' 113 m [GCSZBD+piac])
Nem is annyira központ, opcionális pont. Azt gondolom, hogy Szabadkát nem lehet kizárólag néhány puccos épületen keresztül bemutatni. A szabadkai bolhapiac igenis a város egyik fontos jellegzetessége. Nagyon sokan jártak át korábban ide Magyarországról is vásárolni. Van egy olyan sajátos egyedi hangulata, ami miatt nem akartam kihagyni. Jelszórészlet nincs.

3. Láda

A ládát az ún. kiserdőben rejtettem el, amely a Tito Marsall sugárút másik vége után található, a Városi Sportcsarnok mellett. Kellemes kis park ez, teniszpályával, játszótérrel, tornapályával. A láda maga az erdő túlsó végében egy kevésbé forgalmas helyen található.

A korábban megadott javasolt parkolóhelytől a gyalogos megközelítést javaslom, mégpedig a sugárút közepén található sétányon végigsétálva. A nagyon kényelmesek a sportcsarnok melletti parkolóban is parkolhatnak ( N 46° 6,547' E 19° 39,287' 112 m [GCSZBD+P3 parkoló]), mellyel kb. 400 méterre kerülhettek a ládához.

Jelszó: a jelszórészletek utolsó 4 karaktere, egybe írva.

További infók:
Szabadka a Wikipédián
Szabadka a Wikitravelen
Szabadka hivatalos oldala (magyarul) - itt található térkép is
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (71 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.20 web: 4.67 átlag: 4.52

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Norbee97 2022.06.06 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.20
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan. [Geoládák v3.12.10]

IMG_20220606_101627IMG_20220606_102558
IMG_20220606_105600IMG_20220606_113324
IMG_20220606_121530IMG_20220606_121910
IMG_20220606_125450IMG_20220606_125851
IMG_20220606_130217 
Paul 2022.06.05 17:28 - Megtaláltam
Köszönöm a látnivalókat.

Slydee 2022.06.05 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

DFRi 2022.05.14 20:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Megvagy láda :-) a rejtő önzetlen segítségével, amit ezúton is nagyon köszönök!!!
Egy igazán remekbe szabott napot töltöttünk Szabadkán. A belváros és a szecessziós épületek feledhetetlen élményekkel gazdagított bennünket. Jó volt ide eljönni és bejárni a várost! A határon odafelé 1,5 órát, visszafelé viszont 3 órát kellet várnunk, ami azért picit beárnyékolta a napunkat. Réges-régen nem voltam ennyire fáradt, de összességében nagyon megérte Szabadkára ellátogatni!
Feri [Geoládák v3.12.9]

20220514_20050820220514_200619
20220514_20023220220514_195920
20220514_19345720220514_192204
20220514_19324820220514_194343
20220514_19343820220514_192143
20220514_19095520220514_190806
20220514_19095720220514_200201
20220514_20020020220514_191011
20220514_19123820220514_191344
20220514_19154120220514_191542
20220514_19183220220514_134045
20220514_13263720220514_200248
20220514_20032620220514_200339
20220514_20043820220514_134758
20220514_13583020220514_190955
Túrabolond 2022.03.13 16:15 - Megtaláltam
Köszi a sétát, megtaláltuk!

Pissti túrái 2022.03.13 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Köszi, hogy ezt megvalósítottad.
Szuper volt így bejárni a várost!

fcsaba 2022.01.02 23:59 - Egyéb
A láda krino30 játékosnak köszönhetően újra kereshető.

krino30 2022.01.02 09:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a lehetőséget! a Rejtő segítségével újra rejtettük a végládát. a láda jelenleg egy befőttes üveg. papírt tettünk bele, de toll nem volt nálunk pluszban. ajándék fér bele. ????

Balear 2022.01.01 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

csehipest 2021.07.19 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Köszi, jó kis túra volt. A végládát mindenhol kerestük, de nem találtuk meg, valószínűleg lába kelt.

nmárti 2021.05.22 16:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.57
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.10.5] A piacon már többször jártunk, még anno is. Több részletben, végre pont került a végére. Kár, hogy esett...

derva01 2021.04.04 18:50 - Megtaláltam
Egy újabb élmény, megtaláltam! :D Köszi szépen! ;) [Geoládák v3.9.6]

bonisbela 2020.06.29 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.59
A multi belvárosi helyszínei már ismerősek voltak, de jó volt ezeket is újra bejárni. A város külső részein viszont újat is tudott mutatni. Számomra a legkülönösebb helyszín az első ponton található tömegsír és emlékmű volt. Az utolsó ponton sajnos nem leltem a ládát. Köszönjük a lehetőséget és a segítséget!

IMG_6823IMG_2741
IMG_1628IMG_0732
IMG_9137 
gkb 2020.02.01 16:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.07
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

redbird 2020.01.11 14:03 - Megtaláltam
A téli melankólia utolért, így amikor felmerült egy szabadkai kirándulás lehetősége, kapva kaptam az alkalmon. A piacon kezdtük meg a napunkat, ahonnan kellő mennyiségű édesség vásárlása után beautóztunk a központba. A trafikos hölgy akinél vásároltuk a parkolójegyet, segítőkész volt, azonban csak dinárral lehet fizetni, ezért a parkolásra mindenképpen ajánlom minimális pénz váltását.

Maga a belvárosi rész nem nagy, másfél óra bőven elég volt körbejárni. Kinéztünk a vasútállomásra is, hátha látunk egy-két mozdonyt/bármilyen szerelvényt. Ez sajnos nem sikerült.

Az épületek gyönyörűek, impozánsak, azonban amint elhagyja az ember a főteret, máris a szomorú, graffitivel gazdagított, omló vakolatú épületekkel néz szembe. A kóbor (vagyis általam kóbornak vélt) kutyák a városban egészen ijesztő mértékben vannak jelen.

A jelszórészletek megtalálása nem okozott problémát, egyértelmű volt, hogy melyik tábláról mit kell leolvasni. Köszönjük a lehetőséget!

IMG_20200111_125634IMG_20200111_131251
IMG_20200111_131416IMG_20200111_125403
IMG_20200111_120902IMG_20200111_131853
IMG_20200111_124744_BURST001_COVERIMG_20200111_114004
EmesESE 2019.07.14 18:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.31
Sajnos a 7-es ponton nem sikerült megtalálni a ládát, így a rejtő segítségét kellett kérnem a logoláshoz, és az egyik pontot is elnéztünk.
Nagyon tetszett a város, kellemes helyet mutatott be a rejtés.
Köszönjük a pontot és a segítséget is.

5DD83C6C-E511-4CF7-8144-F598A6C0003EC54BD8D0-7582-4E4C-ADD9-68D98F80445F
0CE484B3-C0E9-43AC-A174-22A626FC92EBC7ECF11C-CB15-49BB-A9BE-1BE4E6C32330
86C7F633-5805-47D7-B435-168151AE0E7853C9777F-0677-4814-95C7-D662F2C86166
E926022C-16D6-4D28-8808-9F5E8963D98E1193905F-4150-422A-804C-6D85818BA3AE
monic1006 2019.07.08 18:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
A Bánáti Hazajáró túrát kicsit megtoldottuk, így még hazafelé úton volt egy kis időnk megnézni Szabadkát is, ahol rengeteg magyar vonatkozású emlékbe ütköztünk bele.
Igazán remekül bemutatta a várost ez a multiláda, de még így is azzal az érzéssel tértünk haza, hogy még mindig van miért visszajönni! :)
Köszönjük a lehetőséget!

szsoutdoor 2019.07.08 18:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.70
Bánáti Hazajáró túráról hazafelé -megfogadva szállásadónk tanácsát- Palicson át Szabadka felé vettünk az irányt. Az 1. és 7. pont autós megközelítés volt, a többi pontot a városban bóklászva, nézelődve, gyönyörködve szedtük össze, beiktatva Kosztolányi és Csáth ládáját -GCKDCS- is. Köszönjük a rejtést!

ésKata 2019.04.30 17:33 - Megtaláltam
Születésnapi szecesszió Szegeden és Szabadkán, meg útközben, de azok a helységnevek nem alliterálnak. Nagyon szép épületeket találtunk, igazi kincseket. Én a rejtő helyében a szecesszióra fűztem volna fel a ládát. 12-re időzítettük, hogy a Városházára érjünk, így az épületben vezetett túrán vehettünk részt, másképp nem is lehet. Egy élmény volt, a magyar történelem és építészet, na meg a rokonszakmái szempontjából is. Ha valami, hát a városháza megérdemelt volna legalább jelszórészletet, de sokkal inkább önálló ládát. A képek linkjét felteszem ide, ha már feltöltöttem azokat a netre. A Zsinagóga a szecessziós stílus miatt "emberközelibb" mint némely más hasonló intézmény. A magyar konzulátus előtti őrök zokon vették a fényképezést. Pedig minket az építészeti örökség érdekelt, de szerintük a nyitvatartási táblát sem szabad lefotózni...

Zergi 2019.04.30 17:32 - Megtaláltam
Fogtam!
Az első pont parkolójánál a felirat szerint nem szabad bemenni. Magát az emlékművet ne a harangláb és a kopjafák felől közelítsétek, mert meredek és balesetveszélyes!!!

IMG_8351IMG_8357
IMG_8360IMG_8363
IMG_8373IMG_8376
IMG_8377IMG_8380
IMG_8391IMG_8393
IMG_8394IMG_8404
IMG_8405IMG_8406
IMG_8407IMG_8408
IMG_8409IMG_8410
IMG_8411IMG_8413
IMG_8414IMG_8415
IMG_8416IMG_8417
IMG_8418IMG_8419
IMG_8421IMG_8422
IMG_8423IMG_8425
IMG_8426IMG_8427
IMG_8428IMG_8429
IMG_8432IMG_8433
IMG_8436IMG_8439
IMG_8440IMG_8451
Bettike75 2019.04.21 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Borzaska 2019.03.11 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

sajtimadi 2019.02.03 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.68
Köszönjük a rejtest, nagyon szép város Szabadka. Este a legszebb!

DSCN0516DSCN0539
DSCN0543DSCN0554
DSCN0558DSCN0570
DSCN0511 
targonczas 2018.12.29 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1f].

A láda nem lett meg, de a rejtő készségesen segített.

szollosi73 2018.07.10 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 4.11
Megvan!
Az első pontnál kezdtem, ahol rögtön meg is akadtam, mert az emlékműnél 4 nem igazán barátságos kutya volt, sajnos a feliratot esélyem se volt leolvasni, így aztán azt később szereztem meg. Ez után átautóztam a 4. ponthoz, ahol le is parkoltam a kocsit, a sarki Kioskban megvettem a parkolójegyet, szerencsére az ott dolgozó hölgy beszélt magyarul. Onnan egy nagy kört megtéve szedegettem össze a multi többi pontját. Nagyon tetszett Szabadka, szép kis város, gyönyörű épületekkel.
Köszi, hogy megmutattad.

Szabadkai városnézés (Vajdaság) 001Szabadkai városnézés (Vajdaság) 002
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 003Szabadkai városnézés (Vajdaság) 004
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 005Szabadkai városnézés (Vajdaság) 006
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 007Szabadkai városnézés (Vajdaság) 008
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 009Szabadkai városnézés (Vajdaság) 010
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 011Szabadkai városnézés (Vajdaság) 012
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 013Szabadkai városnézés (Vajdaság) 014
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 015Szabadkai városnézés (Vajdaság) 016
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 017Szabadkai városnézés (Vajdaság) 018
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 019Szabadkai városnézés (Vajdaság) 020
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 021Szabadkai városnézés (Vajdaság) 022
Szabadkai városnézés (Vajdaság) 023Szabadkai városnézés (Vajdaság) 024

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (129 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]