FAQ
2245. Bősi vízerőmű (GCBOSV)

Látkép

Látkép

Erőmű

Erőmű

Duzzasztó

Duzzasztó

Viszik el az áramot

Viszik el az áramot

Kilátó

Kilátó

Legifelvétel (az egyik információs táblán)

Legifelvétel (az egyik információs táblán)

Így működik (az egyik információs táblán)

Így működik (az egyik információs táblán)

Ilyen lett volna (ez a tábla lent az étteremben található)

Ilyen lett volna (ez a tábla lent az étteremben található)

Szlovák elektromos művek (benne étterem)

Szlovák elektromos művek (benne étterem)

No comment

No comment
Szélesség N 47° 52,908'
Hosszúság E 17° 32,503'
Magasság: 134 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.16 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.09.29 18:30
Utolsó lényeges változás: 2022.05.23 06:43
Utolsó változás: 2022.08.03 13:55
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Csaba
Ládagazda: fcsaba
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 246 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP: jobb oldali tábla második oszlopa (angol) negyedik sorának első szava. A jelszó építkezés miatt nem megközelíthető. Fotós logot elfogadok.

Megközelítés: Bőstől (Gabčíkovo) Magyarország felé (DK) haladva, egyébként ki van táblázva. Parkoló van, a parkolási díj forintban is fizethető (250 Ft egész napra).
Szinte nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna a bős-nagymarosi vízlépcsőről. A magyarországi rendszerváltás környékén ez volt az egyik legfontosabb közéleti téma, és még ma is vita tárgyát képezi Magyarország és Szlovákia között. Mint tudjuk, az eredeti elképzelést végül nem valósították meg, mivel a magyar fél környezetvédelmi okokra hivatkozva felmondta a szerződést, Szlovákia viszont ragaszkodott a felépítéséhez, annak árán is, hogy a nemzetközi konfliktust vállalva egyszerűen elterelték a Dunát.

Története

Miről is van szó valójában? Az lánykori hivatalos nevén Gabčíkovo-nagymarosi Vízlépcsőrendszer a Duna magyarországi és csehszlovákiai szakaszának komplex hasznosítására tervezett építmény. A vízlépcsőrendszer története a XX. század harmincas éveire nyúlik vissza. A terveket először az 1950-es évek végén dr. Mosonyi Emil professzor, világhírű vízépítő mérnök vezetésével dolgozták ki. (Noha Mosonyi professzor a világ számos egyetemén tanított, külföldön díjakat is neveztek el róla, Magyarországon a megítélése vitatott, mivel a neve itt egyértelműen a bős-nagymarosi vízlépcsőhöz köthető. Nehezen lehet tehát próféta a saját hazájában. A probléma a 2006-os Széchenyi díj átadásakor csúcsosodott ki.)

A nemzetközi szerződést 1977-ben írták alá, amit később, elsősorban gazdasági nehézségek miatt, többször módosítottak. A '80-as években Magyarországon sokszor és sokan tiltakoztak a vízlépcső megépítése ellen. Az MTA már 1983-ban a vízlépcső felépítése ellen foglalt állást, az egyre szabadabbá váló országban pedig 1988-89 környékén került sor nagyobb tömegdemonstrációkra. 1988. szeptember 12-én az Országház előtt tízezrek tüntettek az építkezés ellen. Habár az Országgyűlés 1988. október 6-7-én még az építés mellett foglalt állást, a kormány 1989. május 13-án felfüggesztette az építkezést. Az építéssel megbízott osztrák cégnek a magyar állam később 2,65 milliárd schilling kárpótlás kifizetését vállalta. A csehszlovák fél 1991-ben döntött az ún. C variáns megvalósításáról, ami a Duna elterelését és a vízi erőmű egyoldalú felépítését jelentette. Amikor erre sor került, a magyar fél az 1977-es szerződést felbontottnak minősítette. Az erőmű beindítására 1992-ben került sor.

A felek (Magyarország és akkor már Szlovákia) 1993-ban a hágai Nemzetközi Törvényszékhez fordultak az ügyben, amely 1997-ben ítéletet hirdetett, lényegében elmarasztalva mindkét országot: Magyarországot azért, mert egyoldalúan felbontotta a szerződést, Szlovákiát pedig azért, mert egyoldalúan elterelték a Dunát.

A felszín alatt...

Most itt tart a dolog, de ássunk egy kicsit még jobban a dolgok mélyére!

Energiatermelés

Először vizsgáljuk meg azt, hogy mennyi energiát termel az az erőmű! Bevallom őszintén, én mindig úgy képzeltem el, hogy ha már annyira tönkretesszük a természetet, olyan sok pénzt beleölünk, ilyen mértékű nemzetközi konfliktus az ára, akkor biztos iszonyatosan sok energiát termel. Azt gondoltam, hogy a két ország együttes energiatermelésének legalább a hússzorosát fogja termelni. Nos, egy frászkarikát! Az eredeti tervek szerint a két akkori ország akkori együttes energiaszükségletének a 2-3 %-át fedezte volna. Ma Szlovákia energiaigényének a 7 (magyar adat) - 8 (szlovák adat) százalékát fedezi, ill. a szlovák áramszolgáltató által megtermelt összes áram 10%-át (szlovák adat) adja. (Csak emlékeztetőül: Szlovákia mind területét mind lakosságszámát tekintve kb. feleakkora, mint Magyarország.)

Gazdaságosság

Az erőművel kapcsolatban felmerülő hírek szerint számos probléma akad, ami miatt valójában veszteséges. 16 évvel a beindítása után már jelentős rekonstrukciós munkálatokra lenne szükség, ami természetesen iszonyatos összegeket igényel. Számomra úgy tűnik, mintha az ún. "dollárárverés" csapdájába estek volna bele.

A per

A következő kényes téma a per maga. Véleményem szerint itt egy jogi köntösbe burkolt politikai döntést hoztak, a politikai megfontolás pedig minden bizonnyal az lehetett, hogy kb. "döntetlenre" hozzák ki a vitát, mivel a nemzetközi közösség számára egyik ország sem "kedvesebb" a másiknál. Ezen kívül szerintem semmi értelme sem volt akkor már, hiszen a per hatására semmi sem változott. Érdemi döntést csak a '90-es évek legelején lehetett volna hozni, de az is csak akkor működött volna, ha a nemzetközi joggyakorlat sebessége sokkal gyorsabb lenne.

Magyarországot azért marasztalta el a bíróság, mert egyoldalúan felmondta az előző rendszer által, 1977-ben kötött szerződést. (Egészen pontosan formálisan nem felmondta, hanem felmondottnak tekintette, miután a másik fél elterelte a Dunát.)

A szlovák felet a Duna egyoldalú elterelése miatt marasztalta el a bíróság.

Ugyanakkor megemlíteném, hogy a cseh-szlovákok 1992 végén ígéretet tettek arra, hogy a Duna vizének legalább 95%-át az eredeti mederbe engedik, de ígéretüket nem teljesítették.

Egyebek

A szlovák fél jelen gyakorlata alapján Ujhelyi Géza energetikai szakértő megállapította, hogy a bősi turbinák nagyobb vízesése miatt a megtermelt energia 1/3-a Magyarországot illetné. Kiszámolta, hogy ez 15 év alatt 2008-as értéken számolva 473,8 milliárd forint elmaradt bevételt jelent. (Forrás.)

A felépült erőmű környékén található táblákon egyáltalán nincs magyar nyelvű információ, és a magyar fél által felvetett problémákat szintén elhallgatják. Az előzőt több dolog is indokolná, pl. az, hogy a terület lakossága majdnem etnikailag színtiszta magyar, ennélfogva a dolgozók döntő többsége is magyar, másodsorban Magyarország közelsége.

A hivatalos magyar (!) elnevezésben is kizárólag Gabčíkovo szerepel (Bős még zárójelben sem), ami a település mesterségesen, 1948-ben létrehozott neve (egy etnikailag majdnem színtiszta magyar falut szlovák emberről neveztek el). A falut korábban szlovákul Beš-nek hívták.

Az erőmű falán található egy tábla, amely ugyancsak nem szolgálja a békés egymás mellett élést és a jószomszédi viszonyt. Ez az 1938-45-ös magyar megszállás áldozataira emlékeztet. (Hogy ez miért problémás, bárkinek szívesen kifejtem magánban.)

Álláspontok

Röviden bemutatom mindkét fél álláspontját.

Pro: a vízlépcső célja az energiatermelés, a hajózhatóság biztosítása, az árvízvédelem és területfejlesztés. A felmerülő környezetvédelmi problémákat kezelni lehet.

Kontra: veszélyezteti a Szigetköz és Csallóköz ivóvíztartalékát, súlyosan károsítja a növénytermesztést, veszélybe sorolja a szigetközi ártéri erdőségek egyedülálló élővilágát, szennyezi a kutak vizét, tönkreteszi a Dunakanyart.

Pihenés

Végül javaslom, hogy az erőmű étkezdéjébe is térjetek be. Meglepően jó árban adnak pl. finom rántott sajtot, és magyarul is beszél a kiszolgáló. (Ételek nevei természetesen csak szlovákul...)

További források:

Bős-Nagymarosi vízlépcső a Wikipédián.
A vízlépcső hivatalos magyar oldala.
A vízlépcső hivatalos szlovák oldala (szlovákul és némely cikkek angolul).

Bejelentés

A helyszínen több szempontból is problémás lenne ládát rejteni, ezért virtuális.

A jelszó a jobb oldali tábla angol nyelvű szövege (második oszlop) negyedik sorának első szava (egy magyar nyelvű szó).
Állapot: kereshető

KRW értékelés (132 db): környezet: 4.50 rejtés: 3.94 web: 4.51 átlag: 4.32

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


godlada 2022.11.27 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.38
Ignis9-cel közös találat.

Ignis9 2022.11.27 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

bagolyvera 2022.11.05 23:59 - Megtaláltam
Szombati kirándulás Szlovákiában, köszönöm a lehetőséget!

IMG_20221105_135808IMG_20221105_140525
tomi322 2022.10.26 14:36 - Megtaláltam
Kerékpár túra közbe illesztettem be a helyet megnézni, és a jelszót összeszedni. Alapvetően nem szoktam a logokat olvasni, sajnos ez most is így volt. A leírás alapján cselekedtem és csak képet készítettem. Azt, hogy már megközelíthető a jelszó, csak itthon vettem észre.
Remélem így is elfogadható a logom. Máskor én is megpróbálok figyelni erre a problémára, de azért javaslom, hogy javítsák ki a leírást, mert ez így megtévesztő lehet. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: fcsaba, 2022.11.05 11:21]

1666881457113 
auerzoltan82 2022.10.03 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Világutazó 2022.09.22 09:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Atmosz&Zozmosz 2022.09.17 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget. Bővebben később! :-)
[g:hu+ 2.9.12]

Skali&Margó 2022.09.17 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.28
OK!

Ekarp 2022.08.25 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.97
Parkolni két óráig ingyenesen lehet. A jelszóhordozó gond nélkül megközelíthető, ott már nincsen építkezés (csak a másik oldalon, az egyik zsilipnél).
Köszönjük a rejtést!

N.Zs. 2022.08.19 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Autós csavargás a közelgő vihar előtt. Itt már villámlott és nagy cseppekben esni kezdett. Egy rövid időre visszaültünk a kocsiba, hátha alábbhagy. Úgy is lett. Érdemes volt várni, hogy jól közbejárjuk az egészet. Érdekes és elgondolkodtató. Hatalmas vízfelület van itt...
A parkolásért nem kellett fizetni.

IMG_1764IMG_1765
IMG_1767IMG_1768
IMG_1769IMG_1771
IMG_1772IMG_1773
IMG_1774IMG_1775
IMG_1776IMG_1777
IMG_1778IMG_1779
IMG_1780 
petoakos 2022.08.14 14:15 - Megtaláltam
Már olvasható a tábla. ;) [Geoládák v3.12.8]

MadMax1456 2022.08.06 17:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

EVANDU 2022.08.03 16:07 - Megtaláltam
Jelszo leolvasva - loggolva

Annak idejen ezt nem akartuk, most viszont hatartalan mennyisegben szennyezuk orszagunkat beton epitmenyekkelí ipari parkokkalí stb.

Mr Zerge 2022.07.31 12:05 - Megtaláltam
Mindig látványosak az ilyen óriási létesítmények, annak ellenére is, hogy sokszor nem egyértelmű a hasznossága és értelme, aminek megítélése persze nagyon sok esetben nézőpont kérdése.
Üdv Mr Zerge.

nrudi 2022.07.10 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v3.12.10]

whaides 2022.07.10 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

rszogyi 2022.07.09 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
jókor voltunk jó helyen, sikerült egy zsilipelest vegigneznunk

Fil 2022.07.09 18:31 - Megtaláltam
LeFILelve.
Köszönöm a lehetőséget!
[g:hu+ 2.8.14]

Rsp 2022.07.07 10:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

james 2022.06.20 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.10]

fcsaba 2022.05.23 06:00 - Egyéb
A legutóbbi bejegyzés alapján a pont újra kereshető!

fulpes 2022.05.20 14:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
A jelszó már megközelíthető, az építkezés nem zavarja a keresést. Határtalanul kirándulás keretében 30 gyerekkel. Nagyon látványos, érdekes hely.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.9]

20220520_14273920220520_142743
20220520_14105920220520_133804
20220520_14265120220520_141724
20220520_151458 
Göde 2022.03.09 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyában. Köszönöm
[g:hu+ 2.7.16]

fcsaba 2020.09.13 08:00 - Egyéb
Építkezés miatt betegre állítva.

lelcache 2020.08.18 14:27 - Megtaláltam
Nagy építkezés folyik a területen. Gyalogos forgalom elől le van zárva! A jelszó nem megközelíthető sajnos!

Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (249 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]