FAQ
2245. Bősi vízerőmű (GCBOSV)

Látkép

Látkép

Erőmű

Erőmű

Duzzasztó

Duzzasztó

Viszik el az áramot

Viszik el az áramot

Kilátó

Kilátó

Legifelvétel (az egyik információs táblán)

Legifelvétel (az egyik információs táblán)

Így működik (az egyik információs táblán)

Így működik (az egyik információs táblán)

Ilyen lett volna (ez a tábla lent az étteremben található)

Ilyen lett volna (ez a tábla lent az étteremben található)

Szlovák elektromos művek (benne étterem)

Szlovák elektromos művek (benne étterem)

No comment

No comment
Szélesség N 47° 52,908'
Hosszúság E 17° 32,503'
Magasság: 134 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.16 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.09.29 18:30
Utolsó lényeges változás: 2022.05.23 06:43
Utolsó változás: 2022.08.03 13:55
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Csaba
Ládagazda: fcsaba
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 242 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP: jobb oldali tábla második oszlopa (angol) negyedik sorának első szava. A jelszó építkezés miatt nem megközelíthető. Fotós logot elfogadok.

Megközelítés: Bőstől (Gabčíkovo) Magyarország felé (DK) haladva, egyébként ki van táblázva. Parkoló van, a parkolási díj forintban is fizethető (250 Ft egész napra).
Szinte nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna a bős-nagymarosi vízlépcsőről. A magyarországi rendszerváltás környékén ez volt az egyik legfontosabb közéleti téma, és még ma is vita tárgyát képezi Magyarország és Szlovákia között. Mint tudjuk, az eredeti elképzelést végül nem valósították meg, mivel a magyar fél környezetvédelmi okokra hivatkozva felmondta a szerződést, Szlovákia viszont ragaszkodott a felépítéséhez, annak árán is, hogy a nemzetközi konfliktust vállalva egyszerűen elterelték a Dunát.

Története

Miről is van szó valójában? Az lánykori hivatalos nevén Gabčíkovo-nagymarosi Vízlépcsőrendszer a Duna magyarországi és csehszlovákiai szakaszának komplex hasznosítására tervezett építmény. A vízlépcsőrendszer története a XX. század harmincas éveire nyúlik vissza. A terveket először az 1950-es évek végén dr. Mosonyi Emil professzor, világhírű vízépítő mérnök vezetésével dolgozták ki. (Noha Mosonyi professzor a világ számos egyetemén tanított, külföldön díjakat is neveztek el róla, Magyarországon a megítélése vitatott, mivel a neve itt egyértelműen a bős-nagymarosi vízlépcsőhöz köthető. Nehezen lehet tehát próféta a saját hazájában. A probléma a 2006-os Széchenyi díj átadásakor csúcsosodott ki.)

A nemzetközi szerződést 1977-ben írták alá, amit később, elsősorban gazdasági nehézségek miatt, többször módosítottak. A '80-as években Magyarországon sokszor és sokan tiltakoztak a vízlépcső megépítése ellen. Az MTA már 1983-ban a vízlépcső felépítése ellen foglalt állást, az egyre szabadabbá váló országban pedig 1988-89 környékén került sor nagyobb tömegdemonstrációkra. 1988. szeptember 12-én az Országház előtt tízezrek tüntettek az építkezés ellen. Habár az Országgyűlés 1988. október 6-7-én még az építés mellett foglalt állást, a kormány 1989. május 13-án felfüggesztette az építkezést. Az építéssel megbízott osztrák cégnek a magyar állam később 2,65 milliárd schilling kárpótlás kifizetését vállalta. A csehszlovák fél 1991-ben döntött az ún. C variáns megvalósításáról, ami a Duna elterelését és a vízi erőmű egyoldalú felépítését jelentette. Amikor erre sor került, a magyar fél az 1977-es szerződést felbontottnak minősítette. Az erőmű beindítására 1992-ben került sor.

A felek (Magyarország és akkor már Szlovákia) 1993-ban a hágai Nemzetközi Törvényszékhez fordultak az ügyben, amely 1997-ben ítéletet hirdetett, lényegében elmarasztalva mindkét országot: Magyarországot azért, mert egyoldalúan felbontotta a szerződést, Szlovákiát pedig azért, mert egyoldalúan elterelték a Dunát.

A felszín alatt...

Most itt tart a dolog, de ássunk egy kicsit még jobban a dolgok mélyére!

Energiatermelés

Először vizsgáljuk meg azt, hogy mennyi energiát termel az az erőmű! Bevallom őszintén, én mindig úgy képzeltem el, hogy ha már annyira tönkretesszük a természetet, olyan sok pénzt beleölünk, ilyen mértékű nemzetközi konfliktus az ára, akkor biztos iszonyatosan sok energiát termel. Azt gondoltam, hogy a két ország együttes energiatermelésének legalább a hússzorosát fogja termelni. Nos, egy frászkarikát! Az eredeti tervek szerint a két akkori ország akkori együttes energiaszükségletének a 2-3 %-át fedezte volna. Ma Szlovákia energiaigényének a 7 (magyar adat) - 8 (szlovák adat) százalékát fedezi, ill. a szlovák áramszolgáltató által megtermelt összes áram 10%-át (szlovák adat) adja. (Csak emlékeztetőül: Szlovákia mind területét mind lakosságszámát tekintve kb. feleakkora, mint Magyarország.)

Gazdaságosság

Az erőművel kapcsolatban felmerülő hírek szerint számos probléma akad, ami miatt valójában veszteséges. 16 évvel a beindítása után már jelentős rekonstrukciós munkálatokra lenne szükség, ami természetesen iszonyatos összegeket igényel. Számomra úgy tűnik, mintha az ún. "dollárárverés" csapdájába estek volna bele.

A per

A következő kényes téma a per maga. Véleményem szerint itt egy jogi köntösbe burkolt politikai döntést hoztak, a politikai megfontolás pedig minden bizonnyal az lehetett, hogy kb. "döntetlenre" hozzák ki a vitát, mivel a nemzetközi közösség számára egyik ország sem "kedvesebb" a másiknál. Ezen kívül szerintem semmi értelme sem volt akkor már, hiszen a per hatására semmi sem változott. Érdemi döntést csak a '90-es évek legelején lehetett volna hozni, de az is csak akkor működött volna, ha a nemzetközi joggyakorlat sebessége sokkal gyorsabb lenne.

Magyarországot azért marasztalta el a bíróság, mert egyoldalúan felmondta az előző rendszer által, 1977-ben kötött szerződést. (Egészen pontosan formálisan nem felmondta, hanem felmondottnak tekintette, miután a másik fél elterelte a Dunát.)

A szlovák felet a Duna egyoldalú elterelése miatt marasztalta el a bíróság.

Ugyanakkor megemlíteném, hogy a cseh-szlovákok 1992 végén ígéretet tettek arra, hogy a Duna vizének legalább 95%-át az eredeti mederbe engedik, de ígéretüket nem teljesítették.

Egyebek

A szlovák fél jelen gyakorlata alapján Ujhelyi Géza energetikai szakértő megállapította, hogy a bősi turbinák nagyobb vízesése miatt a megtermelt energia 1/3-a Magyarországot illetné. Kiszámolta, hogy ez 15 év alatt 2008-as értéken számolva 473,8 milliárd forint elmaradt bevételt jelent. (Forrás.)

A felépült erőmű környékén található táblákon egyáltalán nincs magyar nyelvű információ, és a magyar fél által felvetett problémákat szintén elhallgatják. Az előzőt több dolog is indokolná, pl. az, hogy a terület lakossága majdnem etnikailag színtiszta magyar, ennélfogva a dolgozók döntő többsége is magyar, másodsorban Magyarország közelsége.

A hivatalos magyar (!) elnevezésben is kizárólag Gabčíkovo szerepel (Bős még zárójelben sem), ami a település mesterségesen, 1948-ben létrehozott neve (egy etnikailag majdnem színtiszta magyar falut szlovák emberről neveztek el). A falut korábban szlovákul Beš-nek hívták.

Az erőmű falán található egy tábla, amely ugyancsak nem szolgálja a békés egymás mellett élést és a jószomszédi viszonyt. Ez az 1938-45-ös magyar megszállás áldozataira emlékeztet. (Hogy ez miért problémás, bárkinek szívesen kifejtem magánban.)

Álláspontok

Röviden bemutatom mindkét fél álláspontját.

Pro: a vízlépcső célja az energiatermelés, a hajózhatóság biztosítása, az árvízvédelem és területfejlesztés. A felmerülő környezetvédelmi problémákat kezelni lehet.

Kontra: veszélyezteti a Szigetköz és Csallóköz ivóvíztartalékát, súlyosan károsítja a növénytermesztést, veszélybe sorolja a szigetközi ártéri erdőségek egyedülálló élővilágát, szennyezi a kutak vizét, tönkreteszi a Dunakanyart.

Pihenés

Végül javaslom, hogy az erőmű étkezdéjébe is térjetek be. Meglepően jó árban adnak pl. finom rántott sajtot, és magyarul is beszél a kiszolgáló. (Ételek nevei természetesen csak szlovákul...)

További források:

Bős-Nagymarosi vízlépcső a Wikipédián.
A vízlépcső hivatalos magyar oldala.
A vízlépcső hivatalos szlovák oldala (szlovákul és némely cikkek angolul).

Bejelentés

A helyszínen több szempontból is problémás lenne ládát rejteni, ezért virtuális.

A jelszó a jobb oldali tábla angol nyelvű szövege (második oszlop) negyedik sorának első szava (egy magyar nyelvű szó).
Állapot: kereshető

KRW értékelés (131 db): környezet: 4.49 rejtés: 3.94 web: 4.51 átlag: 4.32

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


auerzoltan82 2022.10.03 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Világutazó 2022.09.22 09:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Atmosz&Zozmosz 2022.09.17 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget. Bővebben később! :-)
[g:hu+ 2.9.12]

Skali&Margó 2022.09.17 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.28
OK!

Ekarp 2022.08.25 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.97
Parkolni két óráig ingyenesen lehet. A jelszóhordozó gond nélkül megközelíthető, ott már nincsen építkezés (csak a másik oldalon, az egyik zsilipnél).
Köszönjük a rejtést!

N.Zs. 2022.08.19 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Autós csavargás a közelgő vihar előtt. Itt már villámlott és nagy cseppekben esni kezdett. Egy rövid időre visszaültünk a kocsiba, hátha alábbhagy. Úgy is lett. Érdemes volt várni, hogy jól közbejárjuk az egészet. Érdekes és elgondolkodtató. Hatalmas vízfelület van itt...
A parkolásért nem kellett fizetni.

IMG_1764IMG_1765
IMG_1767IMG_1768
IMG_1769IMG_1771
IMG_1772IMG_1773
IMG_1774IMG_1775
IMG_1776IMG_1777
IMG_1778IMG_1779
IMG_1780 
petoakos 2022.08.14 14:15 - Megtaláltam
Már olvasható a tábla. ;) [Geoládák v3.12.8]

MadMax1456 2022.08.06 17:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

EVANDU 2022.08.03 16:07 - Megtaláltam
Jelszo leolvasva - loggolva

Annak idejen ezt nem akartuk, most viszont hatartalan mennyisegben szennyezuk orszagunkat beton epitmenyekkelí ipari parkokkalí stb.

Mr Zerge 2022.07.31 12:05 - Megtaláltam
Mindig látványosak az ilyen óriási létesítmények, annak ellenére is, hogy sokszor nem egyértelmű a hasznossága és értelme, aminek megítélése persze nagyon sok esetben nézőpont kérdése.
Üdv Mr Zerge.

nrudi 2022.07.10 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v3.12.10]

whaides 2022.07.10 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

rszogyi 2022.07.09 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
jókor voltunk jó helyen, sikerült egy zsilipelest vegigneznunk

Fil 2022.07.09 18:31 - Megtaláltam
LeFILelve.
Köszönöm a lehetőséget!
[g:hu+ 2.8.14]

Rsp 2022.07.07 10:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

james 2022.06.20 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.10]

fcsaba 2022.05.23 06:00 - Egyéb
A legutóbbi bejegyzés alapján a pont újra kereshető!

fulpes 2022.05.20 14:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
A jelszó már megközelíthető, az építkezés nem zavarja a keresést. Határtalanul kirándulás keretében 30 gyerekkel. Nagyon látványos, érdekes hely.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.9]

20220520_14273920220520_142743
20220520_14105920220520_133804
20220520_14265120220520_141724
20220520_151458 
Göde 2022.03.09 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyában. Köszönöm
[g:hu+ 2.7.16]

fcsaba 2020.09.13 08:00 - Egyéb
Építkezés miatt betegre állítva.

lelcache 2020.08.18 14:27 - Megtaláltam
Nagy építkezés folyik a területen. Gyalogos forgalom elől le van zárva! A jelszó nem megközelíthető sajnos!

Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

lacc 2020.08.18 13:45 - Megtaláltam
A szélső zsilipkamra felújítási munkálatai miatt fent nagy daruzási műveletek folynak. A gépkocsiforgalom egy sávban a járdán folyik, ezért gyalogosan megközelíthetetlen a jelszó. Kérjük a találat elfogadását!
Ildi és Laci

[Jóváhagyta: fcsaba, 2020.08.28 20:48]

20200818_13453420200818_132208
20200818_133235 
Pomisa 2020.08.07 08:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.21
Szerencsére még az építkezés előtt érkeztünk, így még a tábláról levadászhattuk a jelszót. Érdekes volt megnézni, hogy hogyan szedik ki a beszorult uszadékfákat az árvíz miatt.
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

carmin 2020.07.12 10:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DSC04686DSC04687
DSC04690DSC04692
DSC04694DSC04701
DSC04704 
MEMME és ZEREB 2020.06.26 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.62
Csak pár percre ugrottunk ide, de épp kifogtunk egy zsilipelést. Megdöbbentően szörnyű méretek!
Köszi a rejtést!

bölli 2020.06.18 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Köszönjük a rejtést!

Bajuszcica 2020.06.18 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Köszönjük a rejtést!

winteam 2020.02.29 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.87
megtaláltuk, nagy élmény, köszi! [Geoládák v3.3.2]

kami1 2020.02.16 09:59 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a beton monstrum!

0807E3C2-CE08-44CF-8E38-9BF432FC11CBC18A43B2-2D51-4F54-86F2-771A369ACADB
DDF1332C-F99C-42C6-8ED3-70ECF60B4ECE 
Balázs1984 2020.02.14 15:02 - Megtaláltam
Köszönöm szépen.

mozgo 2020.01.25 12:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Sasszemek 2019.11.23 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jadam968 2019.10.15 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Barbi_András 2019.09.07 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

aknitram 2019.07.14 19:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.3]

kingajani 2019.07.14 19:32 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget. A hely nekem nagyon tetszett,igaz a leírásból az tűnik ki ,hogy szinte semmi értelme nem volt megépíteni.

CsKaroly 2019.05.24 21:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

SZACSATOUR 2019.05.24 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Köszönjük, nagyon jó ötlet volt ide "rejteni".

IMG_20190524_191230 
maerlyn 2019.04.21 09:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

akosgy 2019.04.20 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.12
2 napos Pozsony környéki bringázás második napján. Végigtekertünk a víztározó mellett Pozsonytól Győrig. Még sosem jártam itt, bár sokat hallottam róla, időszerű volt megtekinteni. Impozáns építmény. A közeli Nimród étteremben Kofoláztunk egy jót, a cukros lötty új erőt és mindent lebíró akaratot adott. :) A helyszín azért szerintem elbírt volna egy normál ládát, pl. egy erőmű közeli szalagkorláton. Köszi.

zaskl 2019.03.17 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

turzovivi 2019.01.12 16:15 - Megtaláltam
Mi is láttuk a zsilipezést, de mivel nagyon hideg volt az átengedést már nem vártuk meg. Hatalmas élmény volt, szebb időben megnézzük még egyszer. A parkoló ingyenes volt.

20190112_155925~220190112_155934~2
20190112_161032~2 
Hey-ho 2019.01.02 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

csattila87 2018.12.15 13:54 - Megtaláltam
Köszi

roko1821 2018.12.15 13:50 - Megtaláltam
köszi

becko 2018.11.25 08:52 - Megtaláltam
ok

TothTi 2018.11.03 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sikerült 1 zsilipelést is megnéznünk. Az erőmű éttermében nagyon finom menüt ebédeltünk. A parkoló díjmentes volt. [Geoládák v2.2.5]

ÉviLaci1221 2018.09.15 11:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Zsomborka, Évi Lacó

SandorCsaba 2018.09.12 13:59 - Megtaláltam
ok

Paul 2018.08.18 10:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0c]

Anymen 2018.08.06 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Makimókus 2018.07.19 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.86
Családi nyaralás során. A jelszót nem sikerült elfogadtatni, valami nem jó. Fotó alapján kérnék elfogadást.

[Jóváhagyta: fcsaba, 2018.07.21 12:32]

bős2 
Parmerozpazepan 2018.07.19 10:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.90
Dunaremetéről komppal, csak ajánlani tudom a kirándulást.
Valamiért nem fogadja el a jelszót, kép alapján kérnék elfogadást.
Rendkívül impozáns létesítmény, kár, hogy többet vesztettünk a réven, mint nyertünk a vámon... És ez a szlovákokra is igaz...

parkolásért egyébként most nem kellett fizetni.

[Jóváhagyta: fcsaba, 2018.07.21 12:32]

bős 
joove 2018.05.06 11:15 - Megtaláltam
Rajkáról Komárom felé a biciklivel. Köszönjük a rejtést.

GYEZegzug 2018.05.04 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.29
Köszi szépen a lehetőséget.

kir6 2018.04.24 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

MJANEZ 2018.02.18 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Köszönöm, hogy ezt is láthattam! [g:hu 1.6.1x]

 
Párduc50 2018.01.19 08:20 - Megtaláltam
Mai nap első találata. Örülök, hogy itt lehettem.

DSC00400DSC00401
DSC00405DSC00406
DSC00409DSC00412
DSC00407DSC00410
Márta 2018.01.01 17:42 - Megtaláltam
Köszi

Ropari 2017.09.25 19:00 - Megtaláltam
Köszönjük

boszorkányok 2017.09.13 23:59 - Megtaláltam
Köszi!

Skalp 2017.09.13 12:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 3.5 átlag: 3.17 súly: 4.20
A biztonsági őr fantasztikus idegenvezetést tartott vagy másfél órán keresztül, míg egy teljes zsilipelés megtörtént. Nagy élmény volt, köszönjük!

-1-2
-3-4
-5-6
mazsola069 2017.08.18 15:29 - Megtaláltam
Szmájlira cserélve, mától ez is rámvigyorog. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

anettx 2017.07.02 09:15 - Megtaláltam
TFTC!
Egynapos csavargás Szlovákiában - határon túl is sok szép és érdekes helyet láttam.
Hatalmas ez a híres-hírhedt építmény - gyerekkoromban napi téma volt a hírekben.
Ami a képen is látható egész nap csúnya esőfelhők kísértek bennünket, de az esőt végül csak megúsztuk:)

gcbosv-IMG_1002 
fercsipeter 2017.07.02 09:14 - Megtaláltam
Köszönöm! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

SzMartzy 2017.06.30 10:20 - Megtaláltam
Vonattal utaztunk fel a bringáikkal Poszonyba, majd onnan tekertük haza négy nap alatt Vácra. A túráról készült videó itt (https://youtu.be/DefM1l-viCE) tekinthető meg. Útközben néztük meg ezt a kolosszust és egy hajó "felnyomásának" is szemtanúi lehettünk. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Danubius EC bringás-migráns osztályaPozsony
Giccsparádé (Kesztölcés környékén)Giccsparádé II.
A bősi vízierőműHajó "felnyomás"
Esztergom 
alucifer 2017.06.07 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.18
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


DSCN7531DSCN7533
DSCN7534DSCN7538
DSCN7541DSCN7542
acsipapa 2017.06.03 15:17 - Megtaláltam
meglett

Webber 2017.06.03 15:17 - Megtaláltam
Meglett.

Cerberus 2017.06.03 15:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.33
Megtaláltuk! Acsipapa és Webber társaságában. Nagyon érdekes a helyszín, régóta be volt már tervezve. A leírás is remek. Köszönjük a rejtést!

IMG_9216IMG_9217
IMG_9220IMG_9224
Liberty 2017.05.24 08:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
31/23. Szigetközi és Csallóközi barangolás.

Érdekes hely, sok látnivalóval. Nagyon komoly építmény, köszönet a bemutatásért.

Bős címere
stmester 2017.05.24 08:30 - Megtaláltam
Nagyon szerettem volna látni egy hajót a zsilipkamrában, de sajnos most nem jött egy sem.

IMG_20170524_083042IMG_20170524_083131
IMG_20170524_083302 
MoMaszter 2017.04.22 12:02 - Megtaláltam
Köszi.

gia25 2017.04.17 13:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Most jártam itt először. Órákon át el tudtam volna nézni még ahogy működik a mérnöki munka eme csodája. Köszönjük a lehetőséget!

Rog Hoag 2017.04.17 13:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.63
Sokadszor járok már itt és még mindig lenyűgöz :)

Toth417 2017.04.16 10:53 - Megtaláltam
Különleges hely, akár multi is lehetett volna

Réku&Ádi 2017.02.26 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget. :) [g:hu 1.5.3] [wapon beküldött szöveg]

Evila 2016.10.08 15:40 - Megtaláltam
Csallóközi kirándulás során Danival közösen. Köszönjük a rejtést!

Gyombi 2016.08.21 12:00 - Megtaláltam
Megdöbbentően nagy. Köszönjük!

slynemeth 2016.08.16 10:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Köszönöm a lehetőséget! Kellemes délelötti bringatúra alkalmával levadászva!

Üdv Sly

Hegyi túra 2016.07.31 09:10 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.95
Köszönöm!

dzoli1 2016.07.10 23:59 - Megtaláltam
Gyönyörű időben Lopakodóval, Emesével és Dr.Lada-val.

Motolla62 2016.07.05 13:02 - Megtaláltam
Hegyeshalom-Komárom közötti bringatúra közben levadászva. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

szaatt 2016.07.05 13:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

sangliers 2016.05.28 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.11
Megtaláltuk! Köszönjük

kosarak 2016.05.16 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 2.68
Köszönjük.

santi 2016.04.16 16:30 - Megtaláltam
csallóközi láda-túra elött látogattuk meg az erőművet, sajnos már csak itthon tudtuk meg, hogy itt is van rejtés, így nem is kerestük. De impozáns látványt nyújt a környék!
Köszi. Deblinnel&titi49sterrel

[Jóváhagyta: fcsaba, 2016.07.01 06:56]

IMG_20160416_165029IMG_20160416_165018
deblin 2016.04.16 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.91
4 láda volt terítéken ezen a napon... ezt a helyet csak a térkép alapján fedeztük fel útközben. Érdekes nagyon, megérte kiugrani. Meg is jegyeztem a többieknek, "bakker itt nincs láda?" :D - otthon kiderült - hát persze, hogy volt... még ha virtuális is.
Köszönjük a segítséget! ;)

titi49ster 2016.04.16 00:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést és a segítséget is :)

imageimage
szaszkievics 2016.04.04 12:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.17
Mint közlekedésmérnök nagyon tetszett a hely és sokáig nézelődtem is :) Épp zsilipeltek egy uszályt, de nem vártam meg még végig, igyekeztem a környéket is felfedezni. Köszönöm! Jó volt Győrből kitekerni kerékpárral! :)

P1270933
P1270936P1270937
P1270939P1270940
P1270943P1270945
P1270950 
MP 2016.04.02 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Itt jártam.
Dunaszerdahelyre jöttünk meccsre, de még volt egy kis időnk, s kijöttünk megnézni az erőművet.
Nem semmi látvány...

20160402_16173120160402_162530
20160402_16280420160402_162513
20160402_16384020160402_163850
katika 2016.02.27 10:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
tabletta 2016.02.14 09:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2g] [wapon beküldött szöveg]

SirLes 2016.01.27 16:45 - Megtaláltam
Üzleti útról hazafelé.

geoládászok 2015.10.27 14:25 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

Zsókica és Lackó 2015.08.19 12:30 - Megtaláltam
:

BubaGC 2015.06.21 10:10 - Megtaláltam
:-)

plecs 2015.06.21 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.15
Csallóközi kerékpáros túra közben...

Bal3 2015.05.14 14:43 - Megtaláltam
Ave! Wappolok, s mindjart tovabb trappolok! Udv Bal3 [wapon beküldött szöveg]

doridori13 2015.04.04 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.20
Köszönjük a rejtést!! :) Jó élmény volt. Pont láttunk egy zsilipelést. :)

EspirituSanto & Vivi 2015.03.14 22:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Arenti56 2015.03.14 12:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.93
Megtaláltuk.

szamosszamoca 2014.10.28 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.78
Átmentem gyerekbe,annyira örültem, hogy pont nyílik az ajtó és átmegy a híd alatt a Vivaldi nevű hajó. Micsoda erő kell egy ilyen ajtó nyitásához! Látótávolság annyi, hogy pont láttuk a hajót.

Tamasx 2014.09.07 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.86
Igen!

mihacsib 2014.08.30 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

pliptai 2014.08.19 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.16
Érdekes volt látni ezt az erőművet, ami egykoron a politikai csatározások színhelye volt! A jobb oldali zsilipet éppen felújítják (a zsilipkapu meghibásodása miatt) így képet lehetett kapni arról a hihetetlen vízmennyiségről, amely meghajtja a turbina lapátjait. Köszönet a rejtésért!

kamzik 2014.08.17 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Köszi szépen!

Sommer-Rotschopf 2014.08.17 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Very interesting place!

Janus101 2014.08.17 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Nagyon érdekes hely! Köszi!

benist 2014.07.16 09:00 - Megtaláltam
Impozáns építmény. Az egyik zsilipet épp felújítják, szédítő mélységben folyik a munka, mindkét oldali vízszint alatt. Egy zsilipelés végét még végignéztük. A parkolóban most nem kértek pénzt.

barathg 2014.07.13 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

csipet_csapat 2014.07.13 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Családi kirándulással egybekötve.
Szuper hely!
Jókor érkeztünk, éppen engedték le a vizet, és elindult a forgalom. Jó móka volt.
Köszönjük.

Tapsifüles 2014.07.02 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.73
Köszi a rejtést! Lenyűgöző az építmény!

kobcikrajci 2014.05.27 13:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.26
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
Autós caching túra a környéken. Próbáltuk átlátni a működtetését a kihelyezett tájékoztatókon. Még jó, hogy, nem valódi ládát kellett keresni, mert a biztonsági őrség végig itt álldogált. A parkolás ingyenes volt, viszont a büfében a forint nem sokat ért volna...

Csaba & családja 2014.05.22 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Kokó 2014.05.17 17:41 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mathau 2014.05.17 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

macikupac 2014.05.17 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 4.36
Csallóközi bolyongás 8.

A gáton lévő pihenő parkolójában álltunk meg, s onnan jártuk körbe a helyszínt. Bár az eső nem esett, de erős és kellemetlen szél fújt mindvégig. Bár láttam már hasonló nagyságrendű építményeket, azért mindig elképedek, ha végiggondolom, hogy milyen hatalmas mennyiségű víz fér egy-egy zsilipkamrába. Vártuk, hogy jöjjön egy hajó vagy uszály, hogy a zsilipelés műveletét is láthassuk, de ebben a tekintetben nem volt szerencsénk. Igyekeztünk mindent megnézni, még a kilátóteraszra is felmentünk. A rejtés sajnos minden ötletességet nélkülöző. A közeli .com-os láda rá a példa, hogy lehet ide hagyományos dobozt is rejteni, csak akarat kell hozzá. Frédi medvém volt ma velem.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

Kofola BT 2014.05.17 15:20 - Megtaláltam
Versenypótlék.

Hartyi 2014.04.10 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 4.00 súly: 3.51
Elég furcsa a jelszó megkeresésének megfogalmazása. Szép hely! Köszi!

picuresnagyur 2014.03.14 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
köszi

infosoft 2014.03.02 14:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
Köszi a rejtést!

Baby-m 2014.01.11 10:58 - Megtaláltam
GyaLOGOLOK. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

LionDaddy 2013.11.14 10:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.18
Már korán reggel Győrben voltunk, a RÁBA-nál volt munkánk, majd "hazafelé" ládáztunk egy kicsit. 5/1. találat.
Most jártam itt először, nagyon tetszett. Mint műszaki érdeklődésű ember, az ilyen jellegű ipari létesítmények mindig nagyon érdekesek számomra, de látva a környzeti hatásokat, nem vagyok teljesen elragadtatva ezektől.
Szerencsénk volt, éppen kifogtuk, ahogy egy uszályt átzsilipelnek az alsó ágból a felsőbe. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire gyors a feltöltés-leeresztés folyamata, bár így is kockásra fagytam az 5°C-ban és kis szélben.

Köszi a rejtést, ez volt az 1500. találatom!

atipapa 2013.11.14 10:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.19
Köszi

sania 2013.10.25 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.49
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.28] [wapon beküldött szöveg]

jarod 2013.08.24 00:00 - Megtaláltam
Érdekes volt, köszönjük.

Gipszjakab & Lujzika 2013.08.18 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.55
A kilátó nem igazán nyerte el a tetszésünk, de a látvány nagyon szép. hihetetlen, hogy emelkedik meg csökken a vízszint.
Gipszjakab & Lujzika

 
adrivik 2013.08.14 18:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Kenuzás közben ez is meglett. Köszi a rejtést!

"J&J" 2013.07.21 15:10 - Megtaláltam
Csallóközi biciklitúra utolsó találata.
Egyszer már voltunk itt, még GC elött.

Nicky92 2013.07.14 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam. Köszi a rejtést

athilarex 2013.07.14 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 2.5 átlag: 3.00 súly: 2.08
Szép és érdekes létesítmény. A jelszó leírása azonban nem elég pontos, ugyanis nem csak az említett két tábla van a helyszínen.

NZs 2013.07.14 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2.5 web: 3 átlag: 3.50 súly: 3.79
Szigetköz-kerülő körtúra során megtaláltuk. Tetszenek ezek a "vizes" létesítmények, érdekes volt a zsilipelés is, szerencsénkre pont jött két hajó, amelyeket egyszerre eresztettek le. A zsilipen továbbhaladva, a két folyóág közötti majdnem nyílegyes úton haladtunk tovább Dunacsúny felé, majd Rajkán át a szigetközi úton haza.
A jelszót rejtő tábla meghatározása pongyola: mi az, hogy jobb oldal? Honnan nézve? Ez nekem bal oldal volt, pláne, hogy a másik felén is van tábla, angol szövegű is. Hiányoltam a ládaleírásból a sok szubjektív szöveg mellett a megközelítés leírását. A rejtés és a web osztályzata ezt tükrözi.

Frentzen 2013.07.13 12:05 - Megtaláltam
köszi a rejtést. megnéztem egy zsilipelést. gyorsan emelkedett a viz. nem tudom viszont hogy hol eresztették bele?

Walterhal 2013.07.11 16:00 - Megtaláltam
Köszönjük! Ide el kellett jönni! Alulról már láttam zsilipeléskor, fentről is félelmetes a víztömeg.

JAck:66: 2013.06.01 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.33 súly: 3.97
Virtuális pont.

Szabó família 2013.06.01 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

JAck:66:-al tekertünk egyet, és közben elrejtettük a GCSPIR ládát is.

Elveszett Geoláda Fosztogatói 2013.04.28 11:49 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.80
Ezt is lattuk. :-) /Quatermain/ [g:hu 1.4.26z] [wapon beküldött szöveg]

V_Gabor 2013.04.01 10:03 - Megtaláltam
Végre ide is eljutottunk, köszönjük a lehetőséget!
Mónika és Gábor [g:hu 1.4.26y] [wapon beküldött szöveg]

 
Cumi75 2012.10.06 14:45 - Megtaláltam
Via Danubia 20 TT során megtaláltuk

a-beatrix 2012.10.06 14:35 - Megtaláltam
Via Danibia TT (20km) után rögtön, mivel a rajt-cél a közvetlen közelben volt. A túra után megnéztük két uszály átzsilipelését, kicsit bámészkodtunk, majd indultunk tovább.
Egy kellemes nap Gyurival, Bigivel, Anitával és Emesével /1.
Köszönjük.

akassa 2012.07.25 13:00 - Megtaláltam
Megvan [g:hu 1.4.16] [wapon beküldött szöveg]

pero 2012.07.25 13:00 - Megtaláltam
Megvan [g:hu 1.4.16] [wapon beküldött szöveg]

Attibati 2012.06.10 11:50 - Megtaláltam
A Gctour tervezett útvonalának bejárása közben lett meg a "láda", 173 kilométerre jött ki a kör.
A Duna új medrének gátjain kitűnő minőségű aszfaltút vezet, de meglehetősen egyhangú a táj. Letérni a gátról nem lehet, csak három kilométerenként a párhuzamos műútra.
A gáton Pozsony határáig mentem. Érdemes volt, végre megértettem, hogyan lehet elterelni a Dunát és hogyan történik a Szigetköz vízpótlása.

evivagyok 2012.05.28 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.40
Kedvesemmel csg69-el :)

csg69 2012.05.28 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Szeretem az ipari építményeket, ez is lenyűgözött. És még egy zsilipelést is végignézhettünk :)

KJ & GM 2012.04.30 11:00 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

 
nmárti 2012.04.30 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.57
Már jártam itt vagy 10 éve, most nosztalgiatúra:) Győri ládakeresés kiegészítéseként:)

natalin 2012.03.17 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.07
Meglett!
Nagyon különleges létesítmény.
Pozsonyból jöttünk haza és útba ejtettük, már régóta szerettem volna eljönni ide.

Yankeeville 2012.01.14 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.34
Fantasztikus volt.. Hatalmas élmény... Mindenkinek ajánlom ezt a ládát!
Hóviharban és szélviharban, 4 C°-ban, úgy éreztük majdnem nekifagyunk a korlátnak miközben majdnem elfújt a szél..
2 méteres hullámok a Dunán (lehet hogy több volt), teljesen eláztunk, miközben a átgyalogoltunk a másik oldalra, hogy megnézzünk egy hajózsilipelést..
Nyáron biztosan visszatérünk ide még..
Köszi a rejtést!

acs54 2011.10.31 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.59
Köszönjük a rejtést!

magyar65 2011.08.19 16:42 - Megtaláltam
Hatalmas építmény, még szerencse, hogy itthon nem építették meg. Köszönjük!

zsorzs 2011.08.16 11:50 - Megtaláltam
Tetszett a tó! [wapon beküldött szöveg]

keva 2011.08.16 11:50 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

eBlack 2011.06.21 20:00 - Megtaláltam
:)

vinko 2011.06.21 20:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.73
OK

indiana jones 2011.06.18 11:30 - Megtaláltam
A vizierőművet már sokszor láttuk, de még mindig érdekes és lenyűgöző.Könnyű találat volt.Köszönjük!

zolilu 2011.05.13 18:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.28
Sokszor jártunk már itt, most kerékpárral csak a jelszó miatt , meg pár com-os láda miatt jöttünk ide.

Kerékpáros kupa: 42,4km

benyo 2011.05.13 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2.5 web: 3 átlag: 2.83 súly: 2.23
Kicsit szeles időben találtuk meg a ládát.

Andy & Suni 2011.05.08 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.89
Köszönjük, megtaláltuk! Jó volt ide visszajönni, mert itt randiztunk először a párommal...:)

Megtaláltuk! 
candyman 2011.04.23 17:20 - Megtaláltam
:)

Juci84 2011.04.23 17:20 - Megtaláltam
:)

Buksilány 2011.04.10 17:00 - Megtaláltam
OK

Nilsz 2011.04.10 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 3.21
Köszi a rejtést!

Zsu. 2011.04.08 18:11 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

udkpods 2011.04.08 17:10 - Megtaláltam
Megvan.

Mikulás 2011.04.08 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.42
Végre sikerült egy napra szabaddá tennem magam a munkahelyemen és kiruccanni egyet Pozsonyba. Napközben Zsuval a város történelmi részében és a várban sétálgattunk, hazafelé pedig felkerestük három ládát.
Bősre már régen szerettem volna eljönni. Gyerekkoromból jól megmaradt (80-as évek), hogy a híradóban minden áldott nap szó volt a Bős-Nagymarosi vízlépcsőről és az azzal kapcsolatos gondokról. Most élőben is sikerült megszemlélni a monumentális erőművet. Nagyon köszönöm a rejtést!

Mikulás

agyorgy 2011.03.14 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.31
A kettes zsilipben éppen karbantartás folyik.
Én biztosan nem dolgoznék 18 méterrel a vízszint alatt.

Az ott egy búvárÁrnyjáték
Munkahely a mélybenErőmű
Szép kilátás:)
 
Petri Bertúr 2010.11.02 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.67
Ezt is látni kell... Sajnos a 30 centes WC sem volt nyitva már és Ber majdnem bepisilt, úgyhogy gyorsan elhagytuk a terepet. Köszönjük a rejtést!

Ri és a zsilipez nem "az" a tábla
Duna hajó nélkül 
scele 2010.09.29 13:54 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

Milko 2010.09.25 10:05 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 2 web: 2 átlag: 2.00 súly: 2.81
Aszdogemakri-ból "A" val. Köszi a "rejtést".

aszdogemakri 2010.09.25 10:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.76
Nem volt okos dolog visszalépni nekünk, magyaroknak...Köszönjük a "rejtést".

takacsimre 2010.08.29 17:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.48
Nagyon szép környezet. Gratulálunk! Marika, Péter és Imre

bingo 2010.08.19 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.31
Megvan. Köszi!

Totoka 2010.08.19 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.64
Megtaláltuk. Köszi!

csmarkus 2010.08.19 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.64
Gyors látogatás a helyszínen.

 
Hz 2010.07.25 08:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.08
cunamiban...

HabokCunami I.
Cunami II.Nyugalom
ésKata 2010.06.13 16:15 - Megtaláltam
Bubukával, Zsuzsával, Zergivel.

Zergi 2010.06.13 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.13
Fogtam!
T.Rejtő! Légy szíves írd be a waposoknak szánt bekezdésbe is, hogy az angol nyelvű szövegről van szó! Jó, hogy megvan a kép a tábláról, így tudtam csak - utólag elolvasva a szöveget - logolni:)

 
Bubuka 2010.06.13 15:50 - Megtaláltam
Ötnapos szlovákiai túráról hazafelé.
Végre láttam ezt is. Valamikor azon az osztályon dolgoztam, ahol a vízlépcsőrendszer tervezésével foglalkoztak.

HA7AT 2010.05.17 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.15
Félelmetes hely ha az rengeteg víz hirtelen elindulna...
Nem tudom megítélni, hogy jó vagy rossz csak azt tudom a Duna felsőbb szakaszain egymást érik a vízerőművek .

Vándor Csillag 2010.05.17 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.97
Brutális építmény...

Bütyök+Zulu 2010.05.12 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.98
Függetlenül attól, hogy egy szabad folyót zártak "börtönbe" érdekes volt. Már utaztam többször is hajón zsilipeléssel, de a két zsilip kölcsönös munkája ismeretlen volt és érdekes. Először alúlról közelitettünk, nyitott kapukat találva, még csodálkoztam is , hogy senki nem szólt ránk,mikor leorditották a fejkünket . Bár egy szót sem értettünk, de egyértelmű volt. :) Szófogadóan felmentünk a tetőre, 1 E parkolás, 30 cent a wc. Szakadt az eső, jól jött a látogatói torony fedettsége. Felülről két hatalmas uszály zsilipelt be, alulról egy máltai kiránduló hajó. Az uszályok alól lassan eltűnt a viz, a másik szint emelkedett. Érdekes volt. Köszönjük a rejtést.

Old Eye 2010.05.12 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.79
Bütyökkel :-)
Egy egynapos csallóközi körút első állomása. Zuhogó esőben :-| Elcsíptünk egy páros zsilipelést - Egy máltai (!) üdülőhajó ment felfele, két motoros uszály lefele. Látványos volt.
A vízerőmű vegyes benyomásokat keltett bennem: Egyszerre láttam az egészet grandiózusnak és pitiánernek.
Azért nem bántam meg, hogy megnéztem.
A WEB lapon közölt összeállítás hibátlan és teljes.
Köszönet a rejtőnek!

nbokan 2010.04.25 16:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.40
OK, pár évvel ezelőtt a Pozsony-Győr biciklitúránkon már voltunk itt, érdekes a hely, kösz a rejtést.

dopo 2010.04.11 08:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Köszi a rejtést!
Meg akartunk nézni egy zsilipelést,de olyan lassan ment a dolog, előttünk meg még sok keresni való állt.
Irány gcduns.

groy 2010.04.10 14:02 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Jadrana 2010.04.04 19:02 - Megtaláltam
Szlovákiai körút utolsó állomása. Köszönöm a rejtést!

BluEHourTeaM 2010.04.04 19:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.20
Monumentális építmény, lenyűgöző látvány :)

B l u E H o u r T e a MB l u E H o u r T e a M
koszta 2010.03.20 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.75
Megvan.

hunters 2010.03.13 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 1.00
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Fazék 2010.01.27 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.22
Szlovákiában jártam üzleti ügyben, hazafelé megálltam itt is. Nagyon impozáns a hely, egyik oldalon a lábadnál van a Duna szintje, a másik oldalon meg a mélység. Talán kicsit érdekesen mutattam öltönyben, nyakkendőben, fekete félcipőben a -15 fokos, havas estében, de annyira nem, hogy az őrök kimásszanak a fűtött autójukból.

mjdgm 2010.01.24 08:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.05
A mai nap egyik legnagyobb élményét adta ez a rejtés nekünk. A -8 fokos hideg miatt könnyen találtunk szabad helyet a parkolóban, mivel a miénken kívül nem volt itt másik autó. A Duna feltorlasztott részét vastag jégtakaró fedte, amelyen a vizimadarak százai csoportosultak. Szép és egyben félelmetes látvány volt, amikor a zsilipbe érkező hajó dudája miatt egyszerre emelkedtek a magasba.
Sikerült megnéznünk azt is, hogy miként küzdi le egy uszályt toló hajó a 20 méteres szinkülönbséget a Dunán. Nagyon érdekes volt! El is határoztuk, hogy még az idén mi is kipróbáljuk egy erre járó hajó fedélzetén a zsilipelés folyamatát.
Köszönjük a rejtést!

lajtmann 2010.01.05 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.81
A web-es megjelenítés nagyon precíz, jó infók voltak benne. Köszönjük a rejtést.

dilinger2 2010.01.02 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.85
Már többször jártam itt, de mindig iszonyatosan fújt a szél, mint most is. Köszönöm a rejtést.

Dr.Lada 2009.11.22 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Blue Mali barátommal közös találat. Régen el szerettem volna jutni ide, most végre sikerült. Míg vártuk, hogy befusson egy hajó és megcsodálhassuk a zsilipelést megtekintettük az erőművet, meg a kilátót. Végre megjött a várva várt hajó így végignéztünk a hideg nyirkos idő ellenére egy zsilipelést. 8-10 perc alatt leért a hajó, már csak a zsilipkapú kinyilását kellett megvárnia és máris távozhatott. Én lettem eme láda 50. megtalálója.

Blue Mali 2009.11.22 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.66
Köszi a "rejtést".

Szlovák-Magyar ládázás következő állomása Dr.Lada barátommal.

Szuper volt az egész, s nagyon érdekes ez az egész.
Hatalmas erőmű, zsilipek, s a nagy Duna.
Nagyon klassz volt látni, hogy az egyik oldalon belenyúlhattam volna a vízbe, a másikon, meg zuhanhattam volna sok-sok métert.
Felmentünk a kilátóba is, de nagyon hideg, nyirkos szél fújt, így a fagyhalál fenyegetett minket.
Természetesen megvártunk egy átemelést is, vagy inkább süllyesztést.
Sajnálom, hogy azt nem láthattam, ahogy feltöltik a csatornát, csak azt láttam mikor vészesen fogy a víz, s hirtelen, csak egy nagy mélység maradt.
Megvártuk még átmegy a a hajó, átmentünk a másik oldalra, s onnan is fotóztunk, aztán spuri:))

Köszi az élményt.

Tomi_Bp 2009.11.22 00:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.33
6/3

Nagyon tetszett a hely!

Picit hideg volt és a biztonságiak is furán néztek, hogy az éjjszaka közepén a hidegben hogy tudunk örülni a zsilipelésnek... :D

Köszi a "rejtést"!

Buszmegálló
Vicces! Egy kijelző és két dátum rajta ... :D:D:D
NeZo 2009.10.24 17:29 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.86
Hatalmas szélben a fagyhalállal küzdve megnéztünk egy zsilipelést.
Aztán gyorsan leolvastuk a jelszót, és tüzés haza.

fraufamily 2009.10.04 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.64
Hát ez a hely inkább érdekes, mint szép.
Sajnos megláttunk a távolban egy hajót közeledni ezért úgy gondoltuk megvárjuk. Nos nem gondoltuk volna, hogy kb. 1 órát kell várnunk :-)

Igaz a zsilipelés érdekes volt.

tibbi 2009.10.03 16:07 - Megtaláltam
Vámosszabadi-Dunacsúny-Bős-Vámosszabadi bringatúra, 119 km, a nekem szokatlan tempó miatt eléggé elfáradtam. Nem először jártam az erőműnél, most egy kollégámnak mutattam meg a Szigetköz egy részét.
A fizetős parkolónál lévő bufé árai tájékoztatásul: 1 kávé=1 €, 0,5l c.cola=1,4€. A büfés nem beszél magyarul.
A zsilipelésről éppen lemaradtunk, de azért így is akadt elég látnivaló.

Köszönjük a lehetőséget!

Tyúkanyó 2009.10.02 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.38
Levadászva.

kl 2009.09.27 10:15 - Megtaláltam
Koszonom, hogy itt lehettem! [wapon beküldött szöveg]

Winssent 2009.09.06 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.98
Ajánlásra mentünk el, és néztük meg a helyet, csak az a baj, hogy későn indultunk, így nem sok időnk volt körülnézni a környéken. Szerencsénkre pont ottlétünkkor történt két hajó átemelése, így már mondhatjuk, ijet is láttunk :)

Dages 2009.08.17 09:50 - Megtaláltam
Tour de Délvidék 2009
Bécs - Bácskertes

Megtaláltuk!

SuperGeo 2009.08.07 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.67
Köszönjük a rejtést! [wapon beküldött szöveg]

bbokonon 2009.07.30 16:30 - Megtaláltam
Most is éppen hajót emeltek át. Nem kevés munkát fektettek a szlovákok ebbe a műbe. [wapon beküldött szöveg]

RIPTOR 2009.07.10 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Pécsi barátaink hívtak fel, hogy szereztek négy akciós jegyet a Budapest Bécs nemzetközi szárnyashajóra, lenne kedvünk elmenni velük. Persze hogy volt. Odafele az idő nem kedvezett nekünk, Komáromtól szakadó eső, és 16C nem igazán nyári idő fogadott minket. Másnap azonban már nagyon jó napsütéses, igazi "hajókázós" időt fogtunk ki. A zsilip már messziről látszik, a szárnyashajó eltörpül a méreteihez képest. Mi épp egy hatalmas uszályhoz kötöttünk ki, ami hosszában szinte végigérte a zsilipkamrát. A 18 méteres szintkülönbséget nagyon hamar kiegyenlítették, fél óra múlva már mehettünk is tovább. Visszafelé egy luxushajó állt mellénk, a fedélzeten koktéloztak, és sütkéreztek a lustábbak, mások viszont a wellness részlegen edzettek. Hát egy két hétig kibírnám ezt az életmódot azt hiszem :-). Mivel átemelés közben tilos kiszállni a hajóból a jelszót nem tudtam leolvasni a tábláról ezért kérném a megtalálásom elfogadását. Köszönöm!
RIPTOR, Gabi

[Jóváhagyta: fcsaba, 2009.07.13 09:42]

Köszi!

VP 2009.07.06 19:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 4.27
Krakkó - Turdossin fatemplom - (Árva) - (Zsolna) - Zsolnalitva vára - Csicsmány - Trencsény - Beckó vára - Dunatőkés - Bős - (Győr) - Budapest úton, nagy esőben.
Eveztem a Dunán és a Szigetközben a gát elkészülte előtt és után is. Így az én álláspontom az egyéb érvektől függetlenül is vízlépcsőellenes.
Az Ulm-Budapest kenuzáson 1996-ban 33 gáton kellett átjutnunk. Ebből 32-n zsilippel vagy csónakcsúszdával. Ezt a lépcsőt közvetlenül a kiliti fenéklépcső alatt, egy csúszós, ronda betonparton átcipelve a hajókat kellett leküzdenünk. Utána pedig mehettünk a befásult, eliszaposodott, szúnyogos Öreg-Dunán, ahol korábban hatalmas sodrásban lehetett száguldani lefelé. Szomorú látvány volt.
Nekem ez a monstrum se tetszik. Jártam az Öreg-Duna és a műmeder közé szorult falvakban is: elvágva a világtól, aszfaltozott folyómeder alatt élnek ott az emberek.
VP Mila Piroska

Maxi72 2009.06.05 19:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.49
Monumentális épitmény. Látni kell mindenképp.

Köszönet a rejtésért !

Gotica 2009.05.31 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.18
Szeles esös idönk volt, de pont láttunk egy hajóátemelést.Fantasztikus épitmény.Nálunk viszont megjelent a parkolóőr.

pedrovarga 2009.05.31 13:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.19
Igen érdekes objektum. Csúnya, nem csúnya, a szakemberek szerint mi voltunk a hülyék, hogy hagytuk így megépíteni. Ha Nagymaros is megépül, most nem a szlovákok kegye szerint kapjuk a vizet a Szigetközbe - aminek fantasztikusságáról volt szerencsénk ezekben a napokban meggyőződni. Egyébként a metsző szél ellenére jót bicikliztünk Bodak felé. Parkolóőr volt az erőmű parkolójában, de 1 euró nem sok négyünknek, kvázi belépőként.

kupec 2009.05.21 18:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.18
Jó hely.

targonczas 2009.05.10 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
ok

Mo-Hó 2009.05.10 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.02
Szlovák körutunk első helyszíne...
Parkolási díjat tőlünk sem kértek.

turkoti 2009.05.07 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.72
Már jártam itt többször,de a koordináták nem voltak meg.
A parkoló bejáratánál újra kinnt a @ a tábla.
Díjszedő az nem volt a @ megmaradt.

FelvizZsilipelés I.
Zsilipelés II.Alviz
pavizo 2009.05.02 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.41
.

McLee 2009.05.02 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.23
Átruccantunk megnézni a zsilipet, s szerencsénk volt nekünk is: egy hatalmas, háromemeletes hajó zsilipelését nézhettük végig.

GAZ69 2009.04.04 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 1 web: 3.5 átlag: 3.00 súly: 3.16
Szombat délutáni kirándulás, a hiretelen jött nyári melegben. Sokan voltak az erőműnél és környékén. Szerencsénk volt, végig tudtunk nézni egy hajó szilipelést is.

hujberg 2009.03.21 13:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.75
Rajka - Győr 76 km bicikli 2/2

Mihul 2009.03.14 14:00 - Megtaláltam
OK

szabitaxi 2009.03.14 14:00 - Megtaláltam
OK

szakica 2009.03.14 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 2.5 átlag: 2.83 súly: 3.52
OK

gyaloglook 2009.03.01 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.21
Első külföldi ládánk!
Mérnök szemmel fantasztikus, bár a kivitelezés hmmm......
Természetszerető szemmel tragédia....
A parkolásért nem kellet fizetni. Amúgy minden zárva volt, a wc is.

szelt 2009.02.11 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.73
ok

Lüki_001 2009.02.07 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Nagyon érdekes volt, most már a szlovák oldalon lévő erőművet is láttuk :)

 
GyZsTeam 2008.12.14 17:20 - Megtaláltam
Sajnálatos, hogy ez a láda nem mutatja meg az erőműhöz kapcsolódó többi műtárgyat. Így lenne teljes a kép. Mi pár hónappal ezelött bejártuk amit lehetett, így tudok pár érdekes képet felrakni. Ezeken látható az a rész is, ahol szabályozzák a Szigetközbe folyó vizmennyiséget. Látható amikor többet adnak és amikor kevesebbet.
Érdekes komplexum.

 
keresek 2008.11.23 15:00 - Megtaláltam
Ok.

WhiteHawk 2008.11.12 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.59
Thanks for showing.

JuJó 2008.11.09 18:01 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.39
érdekes volt, az egyik oldalon magasan fennt a víz rajta hajók, a másik fele üres volt, a jobb oldalon meg rendes medrében folyt a Duna.

Lopakodó 2008.10.25 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Megtaláltuk!

Piás 2008.10.25 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Pati "nyaralásunk" közben eljöttünk ide, pont egy uszályt zsilipeltek. Felszaladtunk a toronyba is, ameddig lehetett, de nygyon fújt a szél. A kilátás így is nagyon szép volt. Találkoztunk Kiváncsifáncsi-ékkal is, ők Pozsony felé vették útjukat, mi a büfé, majd Komárom felé.
Köszi a rejtést!

kivancsifancsi 2008.10.25 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.85
5/2

Borzalmas ez a beton szörny, de méretei miatt egyben lenyűgöző is. A gáton a nagyon hideg szélben alaposan átfagytunk, de azért megvártuk, amíg egy hajó beúszik a zsilipkamrába és átemelik a túloldalra. Itt találkoztunk Piásékkel is.

A virtuális ládákat alapvetően nem kedvelem, de ebben az esetben talán ez volt a legjobb megoldás.

VíztározóÜres átemelő zsilip
Irányító toronyTeli
és egy üres átemelő zsilipKijárat
ZsilipekCsengivel
Nyílnak a zsilipkapuk 
Erdélyi család 2008.10.24 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.93
Könnyű találat. A zsilipelés nagy élmény volt.

MikiCache 2008.10.23 11:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Rendkívül látványos! A csontig hatoló hideg szél ellenére is végigvártuk a teljes átemelést. Pazar látvány.
Köszönjük a célpontot.
Miki és Anikó

tádé 2008.10.18 15:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.66
Számtalanszor átutaztam már Bősön, szinte mindannyiszor arra gondolva, hogy legközelebb meg kellene nézni az erőművet. Úgy látszik, ez a láda kellett ahhoz, hogy végre sort kerítsünk rá - ezúttal - Andrissal.
Zsilipelést sajna nem láttunk; majd legközelebb :)
Andris, Tádé

data4526 2008.10.12 16:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Ismét GPS nélkül, a második láda! Köszönöm, hogy a segítségetekkel "megtaláltam" ezt a ládát is. Gratulálok és remélem, hogy a 3. megtalálás sem fog gondot jelenteni. Minden jót kívánok az én Kedves Csallóközi segítségeimnek! ;-)

 
akloz 2008.10.05 16:00 - Megtaláltam
*

cepter 2008.10.05 15:59 - Megtaláltam
Nagyon szép idő volt! Motorral szereztük meg.

norbimoncsi 2008.10.04 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.13
Hideg, csípős szélben érkeztünk, szerencsére éppen két hajót engedtek le a Dunán. Jártunk már itt többször, de mindig élmény ilyet látni. Az egyik hajó kapitánya észrevette hogy fotózzuk, dudált és integetett is. Igen jó volt.
Ládáztunk is már a közelben, a COM-on van bejelentve nem messze két láda. Utána Bősön egy cukrászdában finom sütiket és főtt kukoricát ettünk, ajánljuk mindenkinek hogy próbálja ki, megéri!
Jó volt, köszi!

A hajók fent... és lent
Moncsi keresA párkányi vízállás
Nyílik a kapuJön a hajó
Érdekes rakományNaplemente 1
Naplemente 2A parkolóból ezt látni
tudo 2008.10.04 10:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.22
Tudtam, hogy az érkező csapadékzóna hullámfrontját telibe fogom kapni, ezért olyan célpont kellett, amely végig aszfalton megközelíthető. Kapóra jött tehát GCBOSV, mégpedig Komáromból, hogy meglegyen az edzés, és szlovák oldalon haladva, mert itt jók az utak, kellően szélesek, és a szegélyvonal melletti 1 m-es sávon kiválóan lehet kerékpározni.

Az útvonal Komárom - Tany - Bogya - Nagymegyer - Alistál - Bögellő - Csilízpatás - Bős - GCBOSV fordítóval 140 km volt. Odafelé pofaszél és hideg eső volt az ellenfél, a ládánál elállt az eső, tovább erősödött a szél, majd visszafelé száradó utakon hátszél segített.

Odafelé 42/16 - 42/19 között tempómenet átlagos 76 rpm ped. és 138 bmp pulz. mellett, visszafelé nagytányér/kónusz begombolkozva: 54/13 - 54/16 között vitorlázás átlagos 91 rpm ped. és 132 bmp pulz. mellett. Egy helyi sportoló ezzel együtt úgy hátbavágott, hogy az már fájt. Kellett volna hozni kispárnát :-).

Az erőműnél a Zöld kerékpár és a Piros sáv jelzések fogadtak. Épp zsilipeltek egy hajócsoportot, szemlátomást ereszkedett az egész társaság. GCBOSV mellett felmentem kilátni: a viharos, hideg szélben a látható lehelet elsüvített az épület mellett. A látványtónál félelmetes volt, ahogy a szél által felkorbácsolt hullámok csapdába kerültek: a gátról visszaverődtek, majd egymásnak ütközve viharos táncjátékot lejtettek.

Az adott időjárási viszonyok között telitalálat volt a láda, köszönet érte.

A ládánálIrányító torony
Hajócsapat magas vízszintnélSüllyednek :-(
Lent vannak a mélybenEmelkedik a vízszint
GátIroda épületek
Innen indulnak tovább az átemelt hajókSzáraz zsilip
Hullámok táncaCsobbanások
Ezeket a darukat terveztem - KomáromA Komáromi Közúti Híd
Bélu 2008.10.01 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.28
Megtaláltuk.
Anyum révén kötődök Doborgazhoz (egyik, a három "elzárt" falu közül), így testközelből kisérhettem végig az erőmű építését.
Gyerekként élveztem a sok teherautót, töltésoldalon való bicajozást és telenként a felvízcsatornában megfagyott esővízen korcsolyázást (kilométereket lehetett korcsolyázni :-)).
Akik felnőttként a mindennapjaikban élték meg ugyanezt, azoknak már nem volt ennyire egyszerű.
Gond volt a napi munkábajutás ill. a szerettek megközelítése az "építkezési területen" keresztül , kisajátították a földjeiket, áttelepítették a temetőjüket, tönkretették a szűkebb életterüket, környezetüket.
Most már talán az itteniek is megbékéltek helyzetükkel és magára talált a természet is.
Ha erre jártok érdemes felkeresni a GCTZXF - Gabcikovo dam / Priehrada ládát is ami az erőműtől nem messze található.

Puszkany 2008.10.01 11:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.15
Talán harmadik hely ..., lehet, hogy második...

 
tomki 2008.10.01 07:33 - Megtaláltam
megvan [wapon beküldött szöveg]

Nem tudom milyen része ez a Dunaszaurusznak, de igen nagy. Beszélgetés a Magyar Rádióban a Dunáról, a Duna-mozgalomról Karátson Gábor iró, festőművésszel és Bárdos Deák Péter fotóművésszel:
http://real1.radio.hu:8080/ramgen/kossuth/2008/09/27/2008-09-27-k22.rm?start=0:30:05.0

Megközelítés Vámosszabadi felől - a Duna-híd utáni kisebb híd után mindjárt le jobbra, aztán a főút alatt balra. A tetthelyen a parkoló fenn a gáton, a hajózsilipek és az erőmű között.

tibbi 2008.09.29 19:13 - Egyéb
A nyáron a Szigetközben töltöttünk néhány napot, ezalatt az erőmű-rendszer eme pontjára is eltekertünk (Dunaszigetről). Kiváló minőségű bicikliutat építettek a gát tetejére, lehet rajta haladni.Érdekes, hogy a túlparton néhány templom tornyának csúcsa látszódik csak, olyan magas a gát. Nem mindegyik büfében beszélnek magyarul, Dunacsúnynál pedig nem fizethettünk forinttal. Szerencsénk volt, mert éppen érkezésünkkor kezdtek zsilipelni néhány hajót, így végignéztük azt.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]