FAQ
2389. Szigliget varázsa (GCSZGV)

Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal

Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal

Szigliget szimbóluma a vár

Szigliget szimbóluma a vár

és az Esterházy kastély

és az Esterházy kastély

Királyné szoknyája rejti az 1. pontot

Királyné szoknyája rejti az 1. pontot

A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.

A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.

A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.

A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.

A vár makettje, szemben a nyugati fallal

A vár makettje, szemben a nyugati fallal

Panoráma Badacsony felé

Panoráma Badacsony felé

Esterházy borpince múzeum

Esterházy borpince múzeum

Alkonyi búcsú Szigligettől

Alkonyi búcsú Szigligettől
Szélesség N 46° 47,330'
Hosszúság E 17° 26,301'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.31 16:30
Megjelenés időpontja: 2009.03.31 18:15
Utolsó lényeges változás: 2009.04.20 16:49
Utolsó változás: 2020.08.14 21:47
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Ládagazda: Robin13
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7500 m
Megtalálások száma: 736 + 2 sikertelen + 20 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2015-03 volt 42 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás: Négypontos multi: 1.pont: A mikroláda, az Óvár kilátó tornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban 2 méterre elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. Láda eltünt, Pótjelszó: a kilátótorony alsó szintjének északnyugati pillérét fedő deszkalap belső oldalán. 2. pont: Szentháromság-kápolna oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben van a mikroláda, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. 3. pont: Sziklafalon vastag borostyán gyökér mögötti üregben mikroláda a 4. pont koordinátáival és a 4 betüből álló jelszórészlettel. 4. pont: láda a vár középső színtjén a nyugati várfalba rejtve, benne a 9 betűs jelszórészlettel. A gps bemutatásával kedvezményes belépőjegy kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található. Jelszórészletek összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.Wap vége.

Szigliget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A Kamon-kő tanösvény pedig fokozottan védett természeti terület.
- A geoláda pontjait csak közúton, illetve jelzett túrista úton szabad megközelíteni.
- A geoláda 3. pontjához a Kamon-kő tanösvényen csak gyalogosan lehet közlekedni.
- Amennyiben a természetvédelem érdekei szükségessé teszik, a védett természeti területen, vagy annak meghatározott részén a közlekedést és a tartózkodást a természetvédelmi hatóság korlátozhatja, illetve megtilthatja. Ez esetben a rejtőnek kötelessége a kihelyezett geoládát a területről eltávolítani, és a játék honlapján a játékosok figyelmét felhívni a terület látogathatóságának korlátozottságára.
- Kérjük, hogy a területen kirándulók ne hozzanak és hagyjanak a területen semmit és ne is vigyenek el a természetből semmit. Ne tegyenek kárt a növényzetben és a talajban illetve a közetekben. Tüzet rakni és sátorozni tilos. Mindezeket a természet védelméről szóló 1996 évi LIII számú törvény írja elő.


Részletes leírás:
A szigligeti multi kiinduló, első pontja az Óvár-hegyen (Királyné szoknyája) található. Ajánlott az Óvári hegy északi lábánál lévő parkolóból elindulni, ahol több kocsi számára is van hely.
1. pont:  N 46° 47,330' E 17° 26,301' 180 m [GCSZGV-1]. Óvár. A parkolóból kiépített meredek lépcső vezet fel az Óvár romjaihoz és az új kilátótoronyhoz. Érdemes a lépcsőkön felmászni, mert a kilátás különlegesen szép, a vár romjai felújítottak, pihenő helyekkel és ismertető táblákkal kiépítettek. A mikroláda, az Óvár kilátótornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. A láda eltünt ezért Pótjelszó: a kilátótorony alsó szintjének északnyugati pillérét fedő deszkalap belső oldalán.
2. pont: A Rókarántó dombján lévő Szentháromság-kápolnánál található a multi 2. pontja. Az 1. ponttól az Aranykagyló- majd Kamonkő utcán (piros Piros sáv, aztán sárga Sárga sáv jelzésű turistaút) célszerű elindulni, a Kápolna táblánál jobbra felfelé sárga jelzésű Sárga sáv keskeny kiépített egyenes ösvény vezet fel a kápolnához. A mikroláda a kápolna Badacsony felé néző oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben található, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. Kisegítő jelszó a kápolna megvilágítását védő kis téglafal belső oldalán.
3. pont: A tanösvény 8. pontját képező Kamon-kő.
A kápolnától a sárga Sárga sáv jelzésű műemlék pincesor út végéhez közel élesen balra fordulva vezet fel a dombra a Kamon-kő Tanösvény, melyet kék T betű jelzés Kék T jelez. A Tanösvény egyik zsák-állomása a Kamon-kő. Az ismertető táblától 4-5 méterre a sziklafalon kb. 1 m magasan vastag borostyán gyökér mögötti üregben, kő darabkával takartan van elrejtve a mikroláda, és benne a láda (4. pont) koordinátái és a 4 betűből álló jelszórészlet. Kisegítő jelszó a táblára írva található.

A mikroládák kis átlátszó plasztik kémcsövek, melyekbe helyezett papír hengerre vannak írva a koordináták és a jelszó részletek. A kis csövek jól záró kupakját kérjük nem felnyitni, és a csöveket pedig ugyanarra a helyre visszahelyezni és ugyanúgy rejteni.

4. pont, GCSZGV ládája (multi vége). Helyszín: a Szigligeti vár.
A Kamon-kötől, mely a tanösvény 8. állomása az ösvényen haladva lehet eljutni az Öregfalu templomához, ahonnan indul a várhoz felvezető kiépített út. A várat, nagyon szépen, önerőből állította helyre és építette ki az önkormányzat, A körpanoráma pedig egyedülálló élményt nyújt. A láda a vár középső színtjén, a nyugatra néző alacsony várfalba van elrejtve. A 10x15 cm-es plasztik ételdobozban található a logbook és abban az utolsó jelszórészlet 9 karaktere. Kérjük a ládát és a takaró követ gondosan visszahelyezni a rejtekhelybe úgy, hogy a várat látogatók azt ne vegyék észre. A vár, márciustól október végéig minden nap 9-19 óráig látogatható. Belépőjegy 600 Ft. felnőtteknek és 300 Ft. gyermekeknek, 6 éven aluliaknak ingyenes. A Polgármester jóindulatának köszönhetően a gps bemutatásával 50%-os kedvezmény kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található.
Jelszó: húsz betüből álló egybeírt két szó, összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.

A Szigligeti multi, 7,5 km hosszú és 360 m szintemelkedésű körtúra, melynek 4 pontja érinti Szigliget leglátványosabb és hagyományosabb részeit. Szigliget "gyönyszeme" az Aranykagyló völgy/öböl, melyet az Óvári-hegy a Kamonkő és a Rókarántó övez. A táj mediterán klimája következtében kiváló szőlő terem és a völgyben szép régi borpincék sorakoznak. Kiindulópontnak ajánlható az Óvári parkoló, mely a multi első pontja közelében található. Lehet azonban más parkoló is a kiindulás pl. a hajókikötő vagy a strand parkolója. A multi pontjainak körbejárása során ajánlott a szigligeti látványosságokat is meglátogatni mert varázslatos élményben részesülhetünk. A vár tatárjárás után 1260 körül épült és többszöri bővítés után 1521-től a Tóti-Lengyel családé lett. Érdemes megemlíteni, hogy a török csapatok többször ostromolták, de bevenni nem tudták., hiszen a híres törökverő Kinizsi Pál apósa, Magyar Bálint volt a vár kapitánya.
Szomjoltás és az ország egyik legpatinásabb és legrégebbi pincéjének megtekintése céljából ajánlható az Esterházy Pince meglátogatása (könnyen útba ejthető:  N 46° 48,088' E 17° 26,302' 140 m [GCSZGV+pince]). A többi szigligeti látványosságokat az alábbiakban ismertetnénk röviden, hiszen a nevezetességekről leírásokat a helyszínen mindenütt találhatunk.

A középkorban a tapolcai medence síkjából kiemelkedő hegyeket még mocsaras, nádas vette körül, akkor ezért Szigetnek is nevezték. Lehet, hogy mai elnevezése is erre utal. Bár már régmúlt időkből is találtak leleteket, a honfoglalás után a Lád nemzetség szállás területe volt. A legrégebbi település az Avasi templom körül alakult ki. A XIII században épült román stílusú kősisakos tornyú templom miután a település a XV. században elnéptelenedett elpusztult és csak a tornya maradt meg. Egyébként, ha Badacsony felől jövünk mindjárt a település első házainál találkozunk a toronnyal, melyhez egy szép székely kapu, Wass Albert szobra és parkosított bejárat vezet. Innen az autóút, kettéválva és körülölelve a Várhegyet, Antal hegyet és a Hálás-tetőt, egyrészt a parton az Aranykagyló völgyet és a hajókikötőt érintve, másrészt egyenesen tovább haladva a dombon keresztül az öregfaluba vezet. A másik régi település a XIII. században épült templom köré csoportosulva a vár alatt alakult ki. Ez a mai Öregfalunak nevezett, műemlék jellegű település rész. A falu közepén található a klasszicista stílusban épített volt Esterházy kastély, ma alkotóház. A településen több szép nádtetős népi lakóházban és présházban gyönyörködhetünk.
A Kamon-kő tanösvényen gyakorlatilag végig kell haladni a szigligeti multi 2-3-4. pontjainak felkeresése alkalmával. A tanösvény 9 állomásból áll, melyeket fordított sorrendben érintünk. A 8. állomás a Kamon-kő.

Az Óvári parkolóhoz a visszajutás: A piros Piros sáv jelzett út vezet az Öreg- majd Újfalun és a Malomdombon keresztül vissza a parkolóhoz.
Az Aranykagyló (hajókikötő) és a strand parkolóhoz a visszajutás: Az Öreg- majd Újfalun keresztül a Soponyai autó úton jutunk vissza a parkolóhoz. A parti utat végig nádas övezi a Balaton felé a hegyoldal felé pedig a régebbi és újabb szép tájházak látványa kíséri. A parkolónál van a szigligeti strand és a büfék sora.

Sikeres láda keresést és szép varázsos élményeket kívánunk minden kesser társnak aki a GCSZGV multit és ezzel Szigligetet felkeresi.

2012.06.30. Köszönet wtl-nek, hogy jelezte a vár bejáratának átépítését illetve egy várkapu kiépítését. Az új helyzetnek megfelelően javítottam a 4. pont leírását és pótjelszót helyeztem el arra az esetre, ha várkapu zárva van.

2012.07.08. Köszönet Balassa Balázs Polgármester Úrnak, aki nagylelkűen lehetővé tette, hogy 50%-os kedvezménnyel vásárolhassuk meg a belépőjegyet. Ehhez az SZGV 4-el bejelölt gps készüléket kell bemutatni.

2019.07.10. Az 1. pont mikrofiolája megint eltünt ezért a pótjeszót és a 2. pont koordinátáit a kilátó alsó szintjének északnyugati tartó fa oszlopát keresztező deszka hátsó falán lehet megtalálni.

2020.08.10. A vár és a feljáró út felújítása befejeződött, így a 4. pont ládája újra a helyén megtalálható. Kérjük a záró követ a résbe visszahelyezni. A pórjelszó szintén jól olvasható.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (419 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.66 web: 4.69 átlag: 4.73

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Adamm 2022.07.29 15:27 - Megtaláltam
Levadásztam, köszönöm a lehetőséget! [Geoládák v3.12.10]

avori 2022.07.28 17:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Heni&Soma [Geoládák v3.12.10]

hornyaz 2022.07.28 17:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zoli, Jucus, Emese [Geoládák v3.12.10]

istv2k 2022.07.28 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

IMG_20220728_135325IMG_20220728_134105
IMG_20220728_132402IMG_20220728_111757
IMG_20220728_110953 
Dióskanyar 2022.07.27 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pajzsika 2022.07.27 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]

g-tabe 2022.07.26 16:29 - Megtaláltam
Megvan, de nem volt egyszerű.
Az 1. pont tapasztalatait lásd az előző 'Egyéb' bejegyzésemben. A 2. ponton nem találtuk a mikrót, a világítás alapjáról vettük a következő pontot. A 3. könnyen meglett. A 4-et megint csak nem találtuk, így maradt az út menti pótjelszó.
A hely szép, izgalmas, érdemes a barangolásra. Köszönöm a rejtést!

g-tabe 2022.07.26 13:15 - Egyéb
Infó az 1. ponthoz: A nem éppen mikró láda a helyszínen a kilátó elõtt egy gödörben szem elõtt hevert. Áthelyeztem a kilátó DNy-i sarkában álló tölgy tövéhez.
A leírásban szereplõ mikró ládának egyébkéntse híre se hamva. [Geoládák v3.12.10]

Drucki 2022.07.19 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltam,
köszönöm a lehetőséget!
[g:hu+ 2.9.11]

szjuli 2022.07.12 13:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Nyaralásunk talán legszebb kirándulása kerekedett a láda köré. Nagyon jól van felépítve, hogy végigvisz Szigliget kevésbé ismert részein is. Korábban én csak a várban jártam, ahogy a turisták többsége, most örültem, hogy megismerkedhettem a félsziget többi dombjával, szépségével. A szigetcsúcsra benyúló gyönyörű régi házak pedig teljesen elvarázsoltak.
A végén természetesen a várba is felmentünk. Azt is jó volt látni, milyen szépen rendbetették, milyen érdekes a kiállítás.

luviktor 2022.07.12 13:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.91
Szerintem az első ponton megvan a láda, viszont a kilátón elég sokan voltak, így nem túrtam fel a rejteket, hanem maradt az alternatív. Szintúgy a második és a negyedik pontokon. Ebben a két esetben szerintem sincsenek meg a dobozok.

Szerencsénk volt, mert a multi a szemszögünkből jól volt felfűzve. Nagyvonalakban: Start (Óvár) - GCREP3 közelében - GCMAFE közelében - Vár.

A láda nagyszerűen bemutatta Szilgiget rejtett zugait. Jellemző, hogy a várnál eszméletlen tumultus, azon kívül meg szinte alig találkozni emberrel. Nekem ez a település most versenybe szállt a legszebb környezetben található magyar település címért. (Legalábbis azok közül amiket ismerek, ugyebár. :) ) Amikor a kéken jártunk errefelé, akkor is csak egy kis szeletét láttuk, de most sokkal több mindent meg tudtunk nézni. Nagyon köszi a rejtést!

BékaBütyök 2022.07.02 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nyaralás közbeni ládavadászat.
[Geoládák v3.12.10]

Torgyik család 2022.06.25 19:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Az első pontnál a ládát megtaláltuk és visszatettük az eredeti helyére, a fa tövébe. A 2. pontnál nem találtuk meg, pótjelszót használtuk. [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.06.16 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

smico50 2022.06.16 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Brown Anikó 2022.05.28 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

tomi322 2022.05.23 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.05.07 16:30 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

Kappa 2022.04.18 07:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a beletett energiádat! ☺️ [Geoládák v3.12.7]

Aleph & Rita 2022.04.08 14:00 - Megtaláltam
Csak a 3. ponton találtunk dobozt és a kedvezményes kütyü bemutatásról sem hallott a pénztáros, úgyhogy azt akár ki is lehetne törölni a leírásból. Azért persze bementünk a várba, ha már eljutottunk ide és jól körbe is jártuk, akárcsak a félszigetet, a rejtésnek köszönhetően.

APaksi 2022.03.13 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Lücsi 2022.03.13 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Gyugyu95 2022.01.15 18:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.65
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az 1. és 2. ponton nem lett meg a láda, a pót jelszóval lett meg a következő pont helye. A vár már zárva volt, így ott is a tábláról olvastuk le a jelszórészletet.
Gyönyörű vidék, szuper túra, ajánlom mindenkinek. :) [Geoládák v3.12.5]

Mai95 2022.01.15 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

vittorio 2022.01.15 16:03 - Megtaláltam
Szigliget tényleg varázslatos, nem bántuk meg a 3:15-ös kelést. :D A kápolnánál és a várnál nem találtunk ládát, csak pótjelszót.

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (758 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]