geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2365. Orosz Mátyás vára (GCOMv)

A völgy ősszel...

A völgy ősszel...

és télen

és télen

A magasles

A magasles

A vár ősszel...

A vár ősszel...

és télen

és télen

Kilátás az erdészeti útról

Kilátás az erdészeti útról

Rejtés

Rejtés

Megközelítés

Megközelítés
Szélesség N 47° 55,465'
Hosszúság E 19° 53,847'
Magasság: 730 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.02.14 12:51
Megjelenés időpontja: 2009.02.18 23:00
Utolsó lényeges változás: 2015.11.27 19:29
Utolsó változás: 2015.12.15 20:14
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Palazsu, Kulisz, Gojostol és Levin
Ládagazda: CacheFinder
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Megtalálások száma: 380 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Hagyományos geoláda (~20x30x10 cm) Mátraszentlászló közelében, nagy méretű szikla alatt fakéreggel álcázva.


A ládába Travel Bug nem helyezhető.


2008 őszén, az október 23.-i hosszú hétvégére szervezett négynapos Mátra túránk alkalmával a geoládák mellett a Várak a Mátrában túramozgalom pontjait is keresgéltük. Így jutottunk erre a helyre, ahol szinte azonnal megfogant a gondolat miszerint érdemes lenne itt egy ládát elhelyezni.

Megközelítés:

A túramozgalom igazoló füzete három lehetőséggel kényeztet minket:
1."Mátraalmásról a kék kereszt, piros háromszög jelzéseken indulunk el a Galyavárnál leírtak szerint. A jelzéselágazásban most a kék kereszt jelzésen megyünk tovább, egészen a Bükk-kútig. VIGYÁZAT! Az ösvényt a 2000. évi esőzések több helyen elmosták. Közvetlen a forrás után a turistatérkép jelöl egy jelzetlen utat, mely közel szintben az Orosz Mátyás sziklához vezet. Ez az út 250 méter után kétfelé ágazik. Mi a bal oldali utat követve, a Gyökeres-tetőről lefutó gerinc felső, bal oldali nyergébe kapaszkodunk. (Az ösvényt három, párhuzamos egy méter mély vízmosás kíséri.) A nyeregben egy 2002-ben leirtott terület alsó sarkához érünk. Jobbra fentebb, az irtás közepén, kb. 300 méterre egy magaslest látunk. A lestől lefutó gerinc végén van a sáncátvágás. Mi jobban tesszük, ha kicsit jobbra leereszkedve az irtás és a szálerdő határán kapaszkodunk fel igen meredeken a nyergecskébe, majd a második gerincen le. Az irtás szélétől kb. 160 méterre találjuk meg az átvágást. A Bükk-kúttól kb. 40 perc.

2."A kék kereszt jelzésen a Bükk-kúttól tovább megyünk, átkelünk a Gyökeres-tető és Sebestyénvár közötti völgy patakján, majd ebből kikapaszkodva egy erdészeti fahordó utat keresztezünk. Ezen balra fordulva 60 méter után egy másik 2002-ben leirtott rész széléhez érünk. A vizenyős rétet inkább jobbról, a szálerdőbe térve kerüljük meg, majd az irtás túlsó szélén a patakon átkelve meredeken kapaszkodunk fel az előttünk magasodó sziklához. A tömböt balról kerülve érünk fel a gerincre az átvágáshoz. A kék kereszt jelzéstől kb. 25 perc."

3."A piros háromszög jelzés a Galyavártól délre egy erdészeti dózerutat keresztez, mely jobbra, nagyjából szintben haladva Mátraszentlászló felé vezet, s amelyet a Sebestyénvár után a kék kereszt is keresztez. A két jelzett út között, nagyjából félúton van az első megközelítésben már leírt hegyoldal a magaslessel. A dózerúttól az irtáson átvágva ez kb. 250-300 méterre van, majd innen tovább le a gerincen 80 méterre találjuk az irtás szélét. Ettől balra kb. 60 méterre a másik lefutó gerincen újabb 160 métert kell haladnunk lefelé, hogy elérjük a sziklát erőddé alakító átvágást."

Ehhez képest nekünk egy negyedik, viszonylag egyszerű megközelítést sikerült találnunk. Mátraszentlászlón, Scele barátainál, a Kétkerék vendégházban aludtunk. Reggel, a házigazdánk érdeklődésére vázoltuk az aznapi tervünket miszerint a kék kereszt jelzésen Mátraalmás felé vesszük az irányt, de felmászunk az Orosz Mátyás várához. Erre ő azt javasolta, hogy ne menjünk a turistaúton szintet vesztve, hogy utána felmászhassunk újra, hanem egy jól járható erdészeti úton közelítsünk.
Mátraszentlászlót észak-nyugati irányban elhagyva a sárga + jelzést keresztezve letértünk a már említett, turistautak.hu-n is szereplő erdészeti útra.  N 47° 55,694' E 19° 53,021' 763 m [GCOMv+Kereszteződés]

Az úton számos lehetőség adódik a megközelítésre és a kísértés is nagy miszerint a völgyet felülről kerülgető úton egész közel vagyunk a célunkhoz, persze csak légvonalban.
A letérés a  N 47° 55,371' E 19° 54,046' 825 m [GCOMv+Letérés]
pontban a legkényelmesebb. Itt egy ritkás erdő mellett egy bozótos részen kell ereszkedni kicsit balra tartva egy gerinc tetején álló vadászles irányába.  N 47° 55,436' E 19° 53,994' 785 m [GCOMv+Vadászles]

Innen a gerincen lefelé tartva némi ereszkedéssel elérhető a láda, ami egy nagyobb méretű szikla tövében található fakérgekkel álcázva.
Érdemes az egykori vár végéig elsétálni mert remek panoráma nyújt élvezetet. Látható innen többek között Mátraalmás és Bátonyterenye is.

Amit a várról tudni érdemes:

"A vár Mátraszentlászlóról keletre 1,2 km-re, a Sebestyénvár (amelyen azonban nevével ellentétben nincs nyoma várnak) és a Gyökeres-tető közötti szűk völgy keleti oldalában, egy mélyen fekvő, északnyugati irányba kinyúló, keskeny, sziklás kis gerinc végén van. A mellékgerinc sziklás, csaknem függőleges oldalakkal határolt, tszf. magassága 720 m, a Mély-patak 80 m-rel folyik a vár alatt.

A várat a Gyökeres-tető felől húzódó gerinc irányából kellett csak mesterségesen megerősíteni. Itt egy 7 m széles és 1,5 m mély várárkot vágtak a sziklába. A vár belső területének hossza 24 m, szélessége 8, majd csak 2,5 , azután 6 m, vagyis középütt erősen elkeskenyedik. A felszín az alapszikláig lepusztult. A terület eredetileg Lengyend földhöz tartozott, amely nógrádi várföld volt és II. Endre 1217-ben adományozta a Baksa nemzetségnek. Emiatt építésének valószínű post quem dátuma: 1217.
/Dénes József/"

A helynév:

"Okleveleinkben ugyan nem szerepel, a helynév mégis sokat elárul. Anonymus
elbeszéléséből tudjuk, hogy "Árpád vezér nagy földet adott Ednek és Edömének a Mátra erdőben, ahol két unokájuk is később állítólag várat épített" (Pata és Bene). A környező települések neve elárulja, hogy a nemzetségfővel kézművesek (Jobbágyi, Halászi, Szücsi, Solymos) és szabadvitézek (Tarján és Oroszi) is megtelepedtek a Mátra alján. Joggal tételezhetjük fel, hogy Orosz Mátyás őse az Orosziban megtelepedett nemzetség leszármazottja. A Mátra északi falvaiban, Dorogházán, Szuhán, Mátramindszenten az Orosz családnév ma is elterjedt. A honfoglaláskori család birtokait más helységneveink is megőrizték,pl.: Kisoroszi, Nagyoroszi."


A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, ládát beázni hagyó és nedvesen tartó, bepenészesítő undorító nejlonzacskók ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat ettől megkímélni! Köszönjük! A vízálló dobozaink viszonylag szellős helyekre vannak rejtve, így majd csak megszáradnak maguktól...
Állapot: kereshető

KRW értékelés (228 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.49 web: 4.58 átlag: 4.54

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Wilka74 2022.01.02 10:50 - Megtaláltam
Kemény terep, de ilyenkor azért simán járható. A TuHu-n jelölt szaggatott vonalat követve jutottunk el a dobozig. Szép nagy doboz. A logfüzet meg már 13 éves, talán az eredeti. Jó volt itt lenni, nyugalom, csend és szép idő! Köszi a rejtést![Geoládák v3.12.5]

GCOMV 
james 2021.08.20 17:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A korábbi megtalálók leírása alapján a legrosszabbra készültem, de a tuhu nyomvonalat követve látni véltem a korábbi ösvényt. Kétszer volt dzsindzsharc, egyszer kb. 5m, egyszer kb. 10. A láda közelében az utolsó 40m már csak egy alacsonyabb, növendék fácskákból álló sűrű rész, de hosszú túranadrágban nem okozott
problémát.
James [Geoládák v3.11.3]

nmárti 2021.07.27 15:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.59
Ez eléggé brutális volt, szeretném is minél előbb elfelejteni! Köszi a rejtést!

bondi3 2021.06.06 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

g-tabe 2021.06.06 12:13 - Megtaláltam
Háát... ez emlékezetes marad!
Délről próbálkoztunk a leírás szerinti ösvényen.
Ösvényen, ami már nincs... maradt hát a toronyiránt, rendes kerülőket téve az áthatolhatatlan dzsindzsák miatt. Sokára és nehezen értük el a ládát.
Visszafelé hegynek föl toronyiránt alig átjárható fiatal erdőn keresztül, ez sem volt egyszerű.
Csak az keresse, akinek mindenképpen kell a pont. Az élményért nem érdemes próbálkozni. Talán-talán télen, akkor csalán nincs, de a bozót megmarad.

Liberty 2021.06.05 14:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.60
A mai mátrai körtúránk célja a nagyobb nehézségű ládák felkeresése volt, nagy szintekkel és távolságokkal. A GCM01 rejtése után indultunk a GCOMV-hez. A sárga és a kék kereszt turista útvonalon mentünk, útközben érintettük a 944 m magas Piszkés-tetőt a Csillagvizsgálóval, ahonnan páratlan szépségű panoráma tárult elénk. Útközben letértünk a Tajti-forráshoz is, mivel pappcsaládnak még nem volt meg ez a láda. Nem volt könnyű visszakapaszkodni a kék keresztre, egy kis pihenő után folytattuk az utunkat az egyébként gyönyörű erdőben, majd jött a nyeregre kapaszkodás. Következett az a bizonyos kő taposós dzsungelharc egy jó 150 méteren keresztül, amit már mások is megéltek. Nincs jelzett és kitaposott ösvény, a gps távolságmutatója volt a vezérfonal. A várból ma már semmi nincs, viszont a panoráma innen is nagyon szép, kicsit kárpótolt bennünket a küzdelemért. Visszajutva a turista útvonalra folytattuk utunkat a GCGALY felé. Nehéz, de szép és emlékezetes túra volt, köszönet a rejtésért.

Mátraszentimre címere
A Csillagvizsgáló a Piszkés-tetőnA 944 méter magas Piszkés-tetői panoráma
Hegyen-völgyön le és felItt kezdődik a dzsungelharc
A vár helyszínéről a panorámaA vár helyszíne a távolból
pappcsalád 2021.06.05 14:28 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

kivancsifancsi 2021.06.05 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
A GC40FV verseny teljesítése után gyalogosan indultunk el a bázisról, hogy megkeressünk még pár környékbeli dobozt. A fő célpont ez a láda volt. Sokszor jártam már a környéken, de valahogy mindig kimaradt. Nem készültem fel, nem olvastam utána, hogy mire számítsak, így kicsit meglepett, hogy ez egy igazi hardcore láda :) Ösvény gyakorlatilag nincs, illetve csak halványan lehet sejteni, hogy hol haladt korábban, de a seggig érő csalán sok helyen nehezen áthatolható. Próbáltunk a bokrok közt kerülni, de csak jobban felültettük magunkat a szopórollerre :) A bokrokon átjutva a gerincen meglepően nagy a tér, mintha nagy lenne itt a forgalom. A dobozt hosszabb keresés után sem találtam, így egy idő után feladtuk mert még vissza akartunk érni az eredményhirdetésre. Segítséggel logoltam. Köszi a rejtést, a küzdelem ellenére nekem kifejezetten tetszett.

 
Fidorka 2021.06.05 13:25 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bogi2012 2021.05.24 09:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

droland 2021.05.21 19:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.03
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az odavezető ösvény már alig látható, nagyon nehéz terep, nyárra valószínűleg teljesen benövi a növényzet.
A láda teteje lejár, a tartalma teljesen elázott egy karbantartás időszerű lenne. [Geoládák v3.10.5]

Skultéty család 2021.05.09 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Jó túra volt! THX!

20210509_125239 
fistvan 2021.03.28 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

peti1212 2021.03.27 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 1.90
Megtaláltuk.
Várak a mátrába túrát szerveztünk, de ha már itt vagyunk megkerestük a ládikót is.
Sajnos a füzet teljesen el volt ázva, igy nem tudtunk beleirni sem. Ráférne egy karbantartás. Ennek ellenére szép környezetben és turista mentes helyen élvezhettük az igazi tavasz első napját.
Köszönjük a rejtést.
Andi, Peti, Zsófi és Zoli

szoki.moki 2021.01.09 14:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.85
Szep napsutesben es hoban megtalaltuk, koszonjuk! [Geoládák v3.8.3]

szabotee 2021.01.03 12:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sajnos teljesen el van ázva???? [Geoládák v3.8.3]

Aniko & Gyuri 2021.01.03 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Ane 2020.12.29 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.73
Sikerült eljutni. Két gyerekkel mentünk, így nem vágtunk át a meredek völgyön, hanem kerültünk a hegyoldalban közvetlenül a cél előtt.

FeldmanZ 2020.12.25 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést, ez egy igazán mindentől távoli, szép helyen van.

A dobozból sajnos legalább 1 liter vizet kellett kiöntenem és mivel nem zár rendesen, erre új doboz nélkül minden bizonnyal még néhányszor szükség lesz.

Kék keresztet elhagyva, ha felér az ember, a Gyökeres-tető előtti elágazáshoz, ne a térképen látható ösvényt kövessétek (mivel nem létezik és csak dzsumbuj vár rátok), hanem szinte 90 fokban jobbra kanyarodva egyenesen ereszkedjetek le a meredek, de túrázók által már lekoptatott hegyoldalon és szemben látni fogjátok a kitaposott ösvényt a fiatal facsemeték között (semmiképpen nem kell bal oldalon lévő sziklás-fás hegykúp oldalába felkapaszkodni) [Geoládák v3.8.3]

gabortel 2020.10.20 12:01 - Megtaláltam
Galyatető, Mátraalmás nagy kör szép őszi napsütésben.

Pucu 2020.10.18 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Mind a 4fül hiányzik a dobozról ezért elég nedves a tartalma érdemes lenne lecserélni. Köszönjük a rejtést! Pucu & Virág [Geoládák v3.7.2]

vblume 2020.10.18 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, a doboz nagyon beazott. Probaltuk esobiztosan elhelyezni. köszönjük a rejtést! Virag es Pucu [Geoládák v3.7.5]

Paul 2020.08.20 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

buboreak 2020.07.06 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

molwik 2020.07.06 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (382 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]