geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2367. Cserszegtomaj, Csóka-kő (GCCSOA)

Cserszegtomaj

Cserszegtomaj

Csóka-kő télen...

Csóka-kő télen...

... és nyáron

... és nyáron

Erre keresd

Erre keresd

Rejtek

Rejtek

Keszthely és a Keszthelyi-öböl

Keszthely és a Keszthelyi-öböl
Szélesség N 46° 49,023'
Hosszúság E 17° 14,231'
Magasság: 284 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.02.18 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.02.21 06:01
Utolsó lényeges változás: 2021.10.17 15:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Akka81
Ládagazda: Atmosz&Zozmosz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 550 m
Megtalálások száma: 626 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


Wap: 17x10x8 cm-es normál konyhai tárolóedény a tisztás déli oldalán egy kisebb facsoport tövében. Wap vége.


A ládába TravelBug egyelőre nem helyezhető.


A geoláda kihelyezhetőségéhez a Nyugat-Dunántúli Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 1525-1/1/2009 ikt. sz. levelében, a Bakonyerdő Zrt. az 50/2009 ikt. sz. levelében hozzájárult. A kihelyezést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 2008/6192. sz. kezelői hozzájárulásában engedélyezte, az alábbi feltételekkel:

- A Kőhát és a Csókakő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A tisztástól északra, pedig fokozottan védett természeti területek találhatóak melyek nem látogathatóak.
- A geoládát csak a jelzett turistaúton (gyalogosan vagy kerékpárral) szabad megközelíteni.
- A geoládához vezető turistaúton gépjárművel (gépkocsi, motorkerékpár, qwad) közlekedni csak a természetvédelmi hatóság írásos engedélyének birtokában lehet.
- Amennyiben a természetvédelem érdekei szükségessé teszik, a védett természeti területen, vagy annak meghatározott részén a közlekedést és a tartózkodást a természetvédelmi hatóság korlátozhatja, illetve megtilthatja. Ez esetben a rejtőnek kötelessége a kihelyezett geoládát a területről eltávolítani, és a játék honlapján a játékosok figyelmét felhívni a terület látogathatóságának korlátozottságára.
- Kérjük, hogy a területen kirándulók ne hozzanak és hagyjanak a területen semmit és ne is vigyenek el a természetből semmit, csak az emlékeiket és a fotóikat.


Első ládarejtésemmel szűkebb környezetem egyik legszebb helyére, a Csóka-kőhöz invitállak benneteket. A terület, és az itteni kis tisztás kedvelt kirándulóhely. A szikláktól gyönyörű kilátás nyílik a Csóka-kői patak völgyére, A Csorna-kúti völgyre és a Keszthelyi-hegység ezen részének távolabbi csúcsaira is.
A Csóka-kőről: Cserszegtomaj község mellett, a cserszegtomaji-kőhát keleti letörésénél található dolomit sziklaegyüttes a környék egyik legszebb területe. Igazi archeológiai szenzációt szolgált az 1882-ben felfedezett guggoló helyzetű csontváz, a Csókakő sziklájában vájt sírban. A váz körül durva fekete cserepeket figyeltek meg. A lelet analógiák híján, csak feltételesen határozható meg őskorinak.
1891-ben Csókakőn 3851 db-ból álló 15-16. századi éremelet került elő, amelyből 167-et a MNM Éremtára szerzett meg. A többi érem sorsa ismeretlen.

A Kőháton molyhostölgyes-cserszömörcés karsztbokorerdő és dolomit sziklagyepek mozaikjai váltakoznak. Mindkét társulás sok ritka és védett növény és állatfajnak biztosít élő, szaporodó és táplálkozó helyet, például:Tavaszi hérics, Fekete kökörcsin, Magyar gurgolya, Lumnitzer szekfű, Pirítógyökér, Apró nőszirom, Cinkék, Csuszka, Fakusz, Egerészölyv, Holló, Faligyík, Zöldgyík, Erdei sikló, Mókus, Erdei béka, Szarvasbogár, Gyászcincér, stb. A területen találkozhatunk őzzel, rókával, vaddisznóval sőt gímszarvassal is, ha csendesen és figyelmesen járjuk az erdőt. Szeptemberben a napkelte és a napnyugta körüli időben hallhatjuk a közeli völgyekből a bőgő szarvasbikák hangját.

Megközelítés:

Cserszegtomaj község gépkocsival több irányból is megközelíthető. A községet nagy kiterjedése miatt körzetekre osztották, célpontunk a III. körzetben található. A települést legegyszerűbben Keszthely felől lehet megközelíteni. A térképes információs táblánál még nem kell a faluba bemenni, hanem tovább kell haladni Rezi felé. Miután megérkezünk a faluba, a  N 46° 48,359' E 17° 13,894' 203 m [GCCSOA+forduló1] ponton jobbra kell fordulni a Csókakői útra, majd balra fordulunk az Ifjúság utcára. Ezután közvetlenül újabb balforduló következik a Szabó István utcára, majd egy jobbfordulóval érjük el a Kőhát utcát.  N 46° 48,444' E 17° 13,953' 211 m [GCCSOA+forduló2] Innentől már nem kell sehova sem lefordulni, csak menni tovább egyenesen, egészen az út végéig. Az út szűk, egy sáv van, de kiállási lehetőségek is adódnak, ha jönne szembe valaki. Az út végén található az ajánlott parkoló  N 46° 48,891' E 17° 13,884' 285 m [GCCSOA+parkoló] Innen gyönyörű kilátás nyílik a településre, távolabb Hévíz és Keszthely is látható (bár sajnos, egy nyaralónak -ki tudja miért- épített ház elvesz egy darabot a panorámából, de az még így is gyönyörű.) Tiszta időben a zalaegerszegi TV-torony is látható a távolban.
Az autót ezen a ponton kell hagyni, majd kelet felé gyalog folytathatjuk utunkat a sárga kereszt Sárga kereszt turistajelzésen. Sajnos a jelzés régi, kopott, de azért követhető és az út egyértelmű. Hamarosan meg is érkezünk a kis tisztásra. A láda egy 17 cm x 10 cm x 8 cm-es, normál konyhai tárolóedény, a tisztás déli részén, egy kisebb facsoport tövében található. A jelszó a logbookban található 2 szó, egybeírva.
(A sárga kereszt Sárga kereszt - turistajelzés több térképen is a Kő-háton keresztül vezet a Csóka-kőhöz, a valóság azonban az, hogy a jelzés nem megy ki a Kő-háthoz, hanem közvetlenül a parkolásra javasolt helytől indul keleti irányba, a Nemzeti Park táblájának irányába.)
Alternatív megközelítési lehetőség adódik Keszthely-kertváros, Hévíz és Rezi felől is. Hévíz felől a II. körzet Barlang úton keresztül, Rezi felől pedig (nem meglepően) a Rezi út felől érhetjük el a Csókakői utat.
Autóbusszal általában Keszthely aut. áll. vagy a Fő Tér felől a Rezibe közlekedő járatokkal érhető el Cserszegtomaj ezen része. Néhány járat közlekedik ezen az úton Cserszegtomaj II. körzet Iskoláig, illetve Hévízre is. Leszállni a Cserszegtomaj, Szt. Flórián tér bejárati út nevű megállóhelyen kell, ez gyakorlatilag a Csókakői út mellett van. Innentől gyalogos túra a megadott útvonalon, annyi különbséggel, hogy gyalogosan használható a Kőhát köz is, ami közvetlenül a Csókakői útról nyílik balra, és egyenesen a Kőhát u.-ra vezet. Ez az út gépjárműforgalom elől el van zárva, csak gyalogosan járható, ezért kell az autósoknak egy picit kerülniük.

Figyelem!

-A tisztás északi részétől induló erdő fokozottan védett természeti terület! Erre kiépített turistaút nem vezet, ide belépés csak hatósági engedéllyel lehetséges. Kérlek benneteket erre a területre ne menjetek!

-A sziklák megközelítésénél fokozott óvatossággal járjatok el! A kilátás a tisztásról is gyönyörű, ám aki mégis a sziklák közelébe megy, a balesetek megelőzése érdekében kérem ezt csak fokozott körültekintéssel és óvatossággal tegye! Közvetlenül a sziklák széléhez lépni balesetveszélyes, maradjatok a belsőbb részeken!

-Gyermekes családok figyelmébe: kérlek benneteket hogy a veszélyes sziklák, és az ebből következő fokozott balesetveszély miatt semmiképpen se engedjétek a gyermekeket felügyelet nélkül a tisztás környékén játszani, futkározni stb! Erre nagyon figyeljetek!


Cserszegtomaj

A község a Keszthelyi- hegység délnyugati részén, a Keszthelyt körülvevő dombvonulaton, a Balatontól 4 Km-re, Hévíztől 3 Km-re fekszik. Területe 19 Km2, a lélekszámhoz viszonyítva rendkívül nagy és tágassága folytán Európa egyik legkülönösebb települése. Régebben hegyközségként tartották számon és e jellegét a mai napig fenn kívánják tartani. Első írásos említése 1357-ből való, Tomaj név alakban. Már előtte is lakott település volt, amelyet bizonyítanak az avar- és római kori urnasírok. A község két részből áll, Cserszegből és Tomajból, melyek a múlt században, 1846-ban egyesültek. A nádtetős házak tetőszerkezetét cserfából készített szegekkel illesztették össze. Egyesek szerint ebből alakult ki a község nevének első tagja (cser+szeg). Valószínűbb azonban, hogy a sarkot, szegletet némely esetben kiemelkedő helyet is jelentő ősi "szeg" szavunk párosult a cserfákkal benőtt területtel. A név másik fele személynévből származik: honfoglaláskor a Balaton északnyugati részét a Tomaj nemzetség szállta meg
A település nevezetessége a világon egyedülálló Kútbarlang, amit 1930-ban Tóth Lajos, kútmester véletlenszerűen fedezett fel. 1990 nyarától a barlang kutatásába bekapcsolódott a Cserszegtomajon megalakult Labirint csoport is, akik a terület kutatását azóta is végzik. A barlang fokozottan védett természeti kincs. Megtekintése csak előzetes megbeszélés alapján lehetséges.
A barlang 2400 méternyi hosszúságú járatai rendkívül szövevényes, labirintusos jellegéből adódóan. A keletkezést kutató vizsgálatok szerint a pannon homokkő és a triász dolomit közötti üreg kialakulásában hidrotermális folyamat játszott szerepet: a feltörő meleg karsztvíz oldotta ki a dolomitréteg egy részét. E folyamat lezajlását 10-14 millió évvel ezelőtti időre teszik. A képződmény különleges formakincsei a nagy mennyiségben és változatosságban előforduló gipszkristályok, kék-vörös foltokban megjelenő hematitkiválások, és a pirites rétegek vegyi bomlása során keletkezett sötétvörös limonit cseppkövek.
Híres a község nyugati részén a panorámás Arborétum és természetvédelmi terület, ahol különleges fákat, cserjéket láthatunk.
A cserszegi részen található a Pannon Egyetem Georgikon Kar Keszthely, kísérleti szőlészeti intézete. Innen indult hódító útjára többek között a Cserszegi fűszeres nevű szőlőfajta, amely 1998-ban Londonban elnyerte az év bora címet.
Cserszegtomajon született 1931-ben Szabó István, az írásaiban a paraszti világot bemutató neves író is.

Forrás: www.cserszegtomaj.hu

2009. November 27. Ládakarbantartás, új ajándékok kerültek a dobozkába.

2011. Január 8. Ellenőrzés, minden rendben!

2012. Január 1. Ládakarbantartás, törött láda cserélve!

2013. Január 1. Karbantartás, új láda kihelyezve, kereshető!

2014. Január 4. Ellenőrzés, minden rendben, ládika ajándékokkal feltöltve!

2015. Január 1. Ellenőrzés, minden rendben!

2016. Január 1. Karbantartás, füzet cserélve!

2020. Augusztus 25. Karbantartás, új láda kihelyezve!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (383 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.51 web: 4.62 átlag: 4.61

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kerticsorbi 2021.10.30 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

ludvig 2021.10.27 11:54 - Megtaláltam
Az itt érdemes megállni ponton nem igazából lehet parkolni. A Tavasz utcába bekanyarodva egy nagy üres telken hagytuk a kocsit

orliknejudit 2021.10.24 17:23 - Megtaláltam
A ládát visszahelyeztük a 3 fa rejtekébe :) apró kincsek kerültek bele. Köszönjük a rejtést!

Atmosz&Zozmosz 2021.10.17 15:25 - Egyéb
Kedves Kesserek, a ládika ismét kereshetö! :-)

Bob&Bobek 2021.08.22 12:22 - Megtaláltam
Sajnos nincs meg.... a koo és a kép alapján jól behatárolható a rejtek, de sajnos csak az álcázás szétszórt darabjai lelhetők fel.
Rövidesen töltök fel fotókat, melyek alapján kérem szépen a találat elfogadását. [Geoládák v3.11.3]

20210822_12194920210822_114606
20210822_114738 
Hetyilla 2021.08.19 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Megvan!

Hetyetye 2021.08.19 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Megvan!

Tikis 2021.08.18 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

KP1965 2021.08.11 09:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Ötnapos Kéktúra Sümeg és Badacsony között, 131 km gyaloglás, 12 bélyegző és 26 GC találat. Ez volt a harmadik nap második találata.

20210811_09542520210811_095516
20210811_09560920210811_101728
aknitram 2021.08.07 10:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

kingajani 2021.08.07 10:01 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

gorbiczmor 2021.07.17 16:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.40
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

ocsike78 2021.07.08 05:53 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.6.3]

vadalma28 2021.07.03 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Ulmi. 2021.06.19 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.30
Megtaláltuk! A kilátás pazar! Köszönjük!

IMG_9556 
paidlp 2021.06.11 16:48 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

 
aPROcsalád 2021.05.24 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk egy szép esős napon, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

jaky 2021.04.25 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

bubac 2021.04.24 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.10]

bagolyvera 2021.04.05 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Ignis9 2021.04.05 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.06
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

MZ/XX 2021.04.02 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

Ede 2021.03.14 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.71
Betegségünk utáni első láda, ennek megfelelően kíméletes kirándulás. Sajnos az eső kitartóan csepegett, de így is nagyon tetszett a hely. Megtalálók: Ági, Gabi, Miki, Edi és én.

20210314_10382220210314_103809
20210314_103847 
Biti68 2021.03.13 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Lovimiki 2021.03.13 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.67 súly: 1.00
Köszönjük a rejtést! LCS


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (634 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]