FAQ
2367. Cserszegtomaj, Csóka-kő (GCCSOA)

Csóka-kő télen...

Csóka-kő télen...

... és nyáron

... és nyáron

Kilátás a Csóka-kőtől 1.

Kilátás a Csóka-kőtől 1.

Kilátás a Csóka-kőtől 2.

Kilátás a Csóka-kőtől 2.

Kilátás a Csóka-kőtől 3.

Kilátás a Csóka-kőtől 3.

Kilátás a Csóka-kőtől 4.

Kilátás a Csóka-kőtől 4.

Kilátás a Csóka-kőtől 5.

Kilátás a Csóka-kőtől 5.

A rejtekadó kidőlt fa. A ládát az elágazás mögött, talajszinten keressétek!

A rejtekadó kidőlt fa. A ládát az elágazás mögött, talajszinten keressétek!
Szélesség N 46° 49,031'
Hosszúság E 17° 14,205'
Magasság: 281 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.02.18 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.02.21 06:01
Utolsó lényeges változás: 2022.05.29 12:57
Utolsó változás: 2022.05.29 12:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Atmosz&Zozmosz
Ládagazda: Atmosz&Zozmosz
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1600 m
Megtalálások száma: 649 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


17x10x8 cm-es normál konyhai tárolóedény a tisztás déli oldalán egy kidőlt fa elágazásának vonalában, talajszinten.
Nagy forgalmú, turisták által sűrűn látogatott terület! Kérünk benneteket, hogy a sorozatos ládaeltűnések miatt a ládát fokozott figyelemmel (mugliveszély!) keressétek! Kérjük, hogy a keresésnél a rejteket a tisztás legnyugatibb részéről dél felé indulva keressétek!A ládába TravelBug egyelőre nem helyezhető.


A geoláda kihelyezhetőségéhez a Nyugat-Dunántúli Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 1525-1/1/2009 ikt. sz. levelében, a Bakonyerdő Zrt. az 50/2009 ikt. sz. levelében hozzájárult. A kihelyezést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 2008/6192. sz. kezelői hozzájárulásában engedélyezte, az alábbi feltételekkel:

- A Kőhát és a Csókakő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A tisztástól északra, pedig fokozottan védett természeti területek találhatóak melyek nem látogathatóak.
- A geoládát csak a jelzett turistaúton (gyalogosan vagy kerékpárral) szabad megközelíteni.
- A geoládához vezető turistaúton gépjárművel (gépkocsi, motorkerékpár, qwad) közlekedni csak a természetvédelmi hatóság írásos engedélyének birtokában lehet.
- Amennyiben a természetvédelem érdekei szükségessé teszik, a védett természeti területen, vagy annak meghatározott részén a közlekedést és a tartózkodást a természetvédelmi hatóság korlátozhatja, illetve megtilthatja. Ez esetben a rejtőnek kötelessége a kihelyezett geoládát a területről eltávolítani, és a játék honlapján a játékosok figyelmét felhívni a terület látogathatóságának korlátozottságára.
- Kérjük, hogy a területen kirándulók ne hozzanak és hagyjanak a területen semmit és ne is vigyenek el a természetből semmit, csak az emlékeiket és a fotóikat.


Első ládarejtésünkkel szűkebb környezetünk egyik legszebb helyére, a Csóka-kőhöz invitálunk benneteket. A terület, és az itteni kis tisztás kedvelt kirándulóhely. A szikláktól gyönyörű kilátás nyílik a Csóka-kői patak völgyére, A Csorna-kúti völgyre és a Keszthelyi-hegység ezen részének távolabbi csúcsaira is.
A Csóka-kőről: Cserszegtomaj község mellett, a cserszegtomaji-kőhát keleti letörésénél található dolomit sziklaegyüttes a környék egyik legszebb területe. Igazi archeológiai szenzációt szolgált az 1882-ben felfedezett guggoló helyzetű csontváz, a Csókakő sziklájában vájt sírban. A váz körül durva fekete cserepeket figyeltek meg. A lelet analógiák híján, csak feltételesen határozható meg őskorinak.
1891-ben Csókakőn 3851 db-ból álló 15-16. századi éremelet került elő, amelyből 167-et a MNM Éremtára szerzett meg. A többi érem sorsa ismeretlen.

A Kőháton molyhostölgyes-cserszömörcés karsztbokorerdő és dolomit sziklagyepek mozaikjai váltakoznak. Mindkét társulás sok ritka és védett növény és állatfajnak biztosít élő, szaporodó és táplálkozó helyet, például:Tavaszi hérics, Fekete kökörcsin, Magyar gurgolya, Lumnitzer szekfű, Pirítógyökér, Apró nőszirom, Cinkék, Csuszka, Fakusz, Egerészölyv, Holló, Faligyík, Zöldgyík, Erdei sikló, Mókus, Erdei béka, Szarvasbogár, Gyászcincér, stb. A területen találkozhatunk őzzel, rókával, vaddisznóval sőt gímszarvassal is, ha csendesen és figyelmesen járjuk az erdőt. Szeptemberben a napkelte és a napnyugta körüli időben hallhatjuk a közeli völgyekből a bőgő szarvasbikák hangját.

Megközelítés:

Cserszegtomaj község gépkocsival több irányból is megközelíthető. A községet nagy kiterjedése miatt körzetekre osztották, célpontunk a III. körzetben található. A települést legegyszerűbben Keszthely felől lehet megközelíteni. A térképes információs táblánál még nem kell a faluba bemenni, hanem tovább kell haladni Rezi felé. Miután megérkezünk a faluba, a  N 46° 48,358' E 17° 13,892' 196 m [GCCSOA+forduló1] ponton jobbra kell fordulni a Csókakői útra. Rögtön itt, az élelmiszer üzletnél találjuk az ajánlott parkolót is  N 46° 48,360' E 17° 13,906' 196 m [GCCSOA+parkoló1]. Figyelem! A régi leírásokban szereplő, korábbi ajánlott parkoló a Kőhát utca végén már nem tartozik az ajánlott kategóriába, építkezés miatt ott már csak 1-2 autó számára van hely, így a parkolást inkább az élelmiszer üzletnél ajánljuk! Innentől gyalogosan a Kőhát közön keresztül érjük el a Kőhát utcát. Kerékpárral tovább haladva az élelmiszer üzlet után balra fordulunk az Ifjúság utcára. Ezután közvetlenül újabb balforduló következik a Szabó István utcára, majd egy jobbfordulóval érjük el a Kőhát utcát.  N 46° 48,444' E 17° 13,953' 211 m [GCCSOA+forduló2] Az itt-ott mély kátyús, nem túl jó minőségú aszfaltos úton haladunk tovább észak felé, a sárga kereszt Sárga kereszt turistajelzésen. Az út szűk, de kiállási lehetőségek is adódnak, ha jönne szembe valaki. Az út kb. 800 méter megtétele után kövesre vált, ezen haladunk még néhány tíz métert, egészen az utolsó házig, Itt, a  N 46° 48,893' E 17° 13,885' 276 m [GCCSOA+forduló3] ponton jobbra kell fordulni a gyalogútra. Sajnos a jelzés régi, kopott, de azért követhető és az út egyértelmű. Hamarosan meg is érkezünk a kis tisztásra. A láda egy 17 cm x 10 cm x 8 cm-es, normál konyhai tárolóedény, a tisztás déli részén, egy kidőlt fa elágazásának vonalában, talajszinten.
(A sárga kereszt Sárga kereszt - turistajelzés több térképen is a Kő-háton keresztül vezet a Csóka-kőhöz, a valóság azonban az, hogy a jelzés nem megy ki a Kő-háthoz, hanem közvetlenül Kőhát utca utolsó házánál fordul keleti irányba, a Nemzeti Park táblájának irányába.)
Alternatív megközelítési lehetőség adódik Keszthely-kertváros, Hévíz és Rezi felől is. Hévíz felől a II. körzet Barlang úton keresztül, Rezi felől pedig (nem meglepően) a Rezi út felől érhetjük el a Csókakői utat.
Autóbusszal általában Keszthely aut. áll. vagy a Fő Tér felől a Rezibe közlekedő járatokkal érhető el Cserszegtomaj ezen része. Néhány járat közlekedik ezen az úton Cserszegtomaj II. körzet Iskoláig, illetve Hévízre is. Leszállni a Cserszegtomaj, Szt. Flórián tér bejárati út nevű megállóhelyen kell, ez gyakorlatilag a Csókakői út mellett van. Innentől gyalogos túra a megadott útvonalon.

Figyelem!

-A tisztás északi részétől induló erdő fokozottan védett természeti terület! Erre kiépített turistaút nem vezet, ide belépés csak hatósági engedéllyel lehetséges. Kérünk benneteket erre a területre ne menjetek!

-A sziklák megközelítésénél fokozott óvatossággal járjatok el! A kilátás a tisztásról is gyönyörű, ám aki mégis a sziklák közelébe megy, a balesetek megelőzése érdekében kérem ezt csak fokozott körültekintéssel és óvatossággal tegye! Közvetlenül a sziklák széléhez lépni balesetveszélyes, maradjatok a belsőbb részeken!

-Gyermekes családok figyelmébe: kérünk benneteket, hogy a veszélyes sziklák, és az ebből következő fokozott balesetveszély miatt semmiképpen se engedjétek a gyermekeket felügyelet nélkül a tisztás környékén játszani, futkározni stb! Erre nagyon figyeljetek!


Cserszegtomaj

A község a Keszthelyi- hegység délnyugati részén, a Keszthelyt körülvevő dombvonulaton, a Balatontól 4 Km-re, Hévíztől 3 Km-re fekszik. Területe 19 Km2, a lélekszámhoz viszonyítva rendkívül nagy és tágassága folytán Európa egyik legkülönösebb települése. Régebben hegyközségként tartották számon és e jellegét a mai napig fenn kívánják tartani. Első írásos említése 1357-ből való, Tomaj név alakban. Már előtte is lakott település volt, amelyet bizonyítanak az avar- és római kori urnasírok. A község két részből áll, Cserszegből és Tomajból, melyek a múlt században, 1846-ban egyesültek. A nádtetős házak tetőszerkezetét cserfából készített szegekkel illesztették össze. Egyesek szerint ebből alakult ki a község nevének első tagja (cser+szeg). Valószínűbb azonban, hogy a sarkot, szegletet némely esetben kiemelkedő helyet is jelentő ősi "szeg" szavunk párosult a cserfákkal benőtt területtel. A név másik fele személynévből származik: honfoglaláskor a Balaton északnyugati részét a Tomaj nemzetség szállta meg
A település nevezetessége a világon egyedülálló Kútbarlang, amit 1930-ban Tóth Lajos, kútmester véletlenszerűen fedezett fel. 1990 nyarától a barlang kutatásába bekapcsolódott a Cserszegtomajon megalakult Labirint csoport is, akik a terület kutatását azóta is végzik. A barlang fokozottan védett természeti kincs. Megtekintése csak előzetes megbeszélés alapján lehetséges.
A barlang 2400 méternyi hosszúságú járatai rendkívül szövevényes, labirintusos jellegéből adódóan. A keletkezést kutató vizsgálatok szerint a pannon homokkő és a triász dolomit közötti üreg kialakulásában hidrotermális folyamat játszott szerepet: a feltörő meleg karsztvíz oldotta ki a dolomitréteg egy részét. E folyamat lezajlását 10-14 millió évvel ezelőtti időre teszik. A képződmény különleges formakincsei a nagy mennyiségben és változatosságban előforduló gipszkristályok, kék-vörös foltokban megjelenő hematitkiválások, és a pirites rétegek vegyi bomlása során keletkezett sötétvörös limonit cseppkövek.
Híres a község nyugati részén a panorámás Arborétum és természetvédelmi terület, ahol különleges fákat, cserjéket láthatunk.
A cserszegi részen található a Pannon Egyetem Georgikon Kar Keszthely, kísérleti szőlészeti intézete. Innen indult hódító útjára többek között a Cserszegi fűszeres nevű szőlőfajta, amely 1998-ban Londonban elnyerte az év bora címet.
Cserszegtomajon született 1931-ben Szabó István, az írásaiban a paraszti világot bemutató neves író is.

Forrás: www.cserszegtomaj.hu

2009. November 27. Ládakarbantartás, új ajándékok kerültek a dobozkába.

2011. Január 8. Ellenőrzés, minden rendben!

2012. Január 1. Ládakarbantartás, törött láda cserélve!

2013. Január 1. Karbantartás, új láda kihelyezve, kereshető!

2014. Január 4. Ellenőrzés, minden rendben, ládika ajándékokkal feltöltve!

2015. Január 1. Ellenőrzés, minden rendben!

2016. Január 1. Karbantartás, füzet cserélve!

2020. Augusztus 25. Karbantartás, új láda kihelyezve!

2022. Május 28. Karbantartás, új láda kihelyezve, új rejtek és új jelszó, megközelítési és parkolóhely adatok frissítve!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (391 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.51 web: 4.62 átlag: 4.61

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Bacsó 2023.01.21 14:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Köszönöm a rejtést!

lovagias 2023.01.21 14:10 - Megtaláltam
:)

Zsuqrika 2023.01.08 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csabiq 2023.01.08 10:53 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést!
Ha csókát nem is, de csókot találtam fent!
Ja meg vagy 60 holló megtisztelt bennünket az akrobatikus nászrepülésével! Nagyon szép kilátás! [Geoládák v3.12.10]

Webber 2023.01.02 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Butchman 2022.12.15 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

nemo003 2022.11.21 20:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pajzer 2022.11.20 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.03
Párás időben könnyen megtaláltam. A kilátást sajnos a párás- esős idő nagyon lerontotta, de így is csodás. Köszi a rejtést.

GeoPatikuS 2022.10.16 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ReniLaci21 2022.10.15 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tormagab 2022.09.07 09:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Xorbit 2022.08.14 19:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.54
Vacsora előtti kis ládázgatás során begyűjtve.
Nagyon kellemes a kilátás a kőről.

Köszi a munkád és hogy elhoztál ide!

Mariann és Bánk 2022.08.11 18:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Luxi69 2022.08.07 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

[g:hu+ 2.9.12]

ANKARIMO 2022.07.31 12:05 - Egyéb
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

molka 2022.07.14 12:45 - Megtaláltam
Köszi!

B2265946-EE4A-4CF0-8030-E9FD149FB110D0B39BA7-8344-4C4D-B3B6-58A23C27FA40
73172903-DA62-4DB0-A06D-D67A9ADC4A56D111963F-A093-4247-A20D-DB7F247C52A7
nemlac 2022.07.10 16:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

20220710_160925 
szjuli 2022.07.08 17:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.92
Balatoni nyaralásunk első délutánjának volt a programja, hogy felmásztunk ehhez a ládához. Jó kis séta volt, sajnos a viharos szél rontotta kicsit az élményt.

luviktor 2022.07.08 17:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.91
Idei nyaralásunk központja Cserszegtomaj. A megérkezésünk után rögtön ennek a ládának a felkutatására indultunk. Nagyjából az ajánlott parkolóból vágtunk neki, bár a szállásunk felől is jelzett utat a TuHu. Utólag nem bántuk meg, hogy a jelzett turistaúton kaptattunk fel, mert megpróbáltunk a túlfelén leereszkedni, de a (közel) 5 éves gyermekkel nem vállalkoztunk a hirtelen lefelé mászásra.

birobal89 2022.06.29 08:31 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Atmosz&Zozmosz 2022.05.28 23:59 - Egyéb
Kedves Kesserek, a ládika újra kereshető! Új láda kihelyezve, új rejtek és új jelszó, megközelítési és parkolóhely adatok frissítve!

Nemi91 2022.04.24 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

sajnos későn olvastam a logokat hogy nem kereshető, így képek alapján kérném az elfogadást.

[Jóváhagyta: Atmosz&Zozmosz, 2022.04.30 22:24]

20220424_14160120220424_141423
20220424_142214 
Atmosz&Zozmosz 2022.04.05 13:00 - Egyéb
A ládika sajnos ismét (sokadszorra) eltűnt, ne keressétek! Javítás hamarosan!

Ricsi 77 2022.03.30 15:43 - Megtaláltam
Sajnos èn nem találtam meg a ládát,csak a hűlt helyèt,ha lehetsèges,jelszó nèpküli megtanálást kèrnèk,köszönöm :) [Geoládák v3.12.6]

[Jóváhagyta: Atmosz&Zozmosz, 2022.04.05 12:59]

IMG_20220330_154153IMG_20220330_154051
Ani & Imi 2022.03.13 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (660 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]