FAQ
2411. Nyolc másodperc (GC8MP)

Múlik az idő

Múlik az idő

Tér és idő

Tér és idő

8s a Napnak, 1h Neked

8s a Napnak, 1h Neked

Távolban a város

Távolban a város

Szőlőhegy

Szőlőhegy

Kopjafa

Kopjafa

Kerekvár

Kerekvár

Sánc

Sánc

Obornaki dombok

Obornaki dombok

Útközben

Útközben

Panoráma

Panoráma

Útközben

Útközben

Tavacska

Tavacska

Megérkezés...

Megérkezés...

Tisztás

Tisztás

Útközben

Útközben

Szőlőhegy

Szőlőhegy
Szélesség N 46° 30,054'
Hosszúság E 16° 51,231'
Magasság: 211 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.25 17:00
Megjelenés időpontja: 2009.04.26 15:39
Utolsó lényeges változás: 2022.01.30 20:06
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: waneqr
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 10000 m
Megtalálások száma: 79 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


Kétpontos multiláda Dél-Zalában, az Obornak közeli Kerekvár-dombon és Pálinkás-árokban, ahol a jelszórészleteket rejtő ládák egy-egy fa gyökerei között rejtőznek.
Így, ha egy kiadós sétára vágysz időben és térben...

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.

Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!

Köszönjük a közösség nevében! :)


A ládába TravelBug nem helyezhető.

A ládasor
A multi első pontjának ládája a Kerekvár sáncának oldalában, egy fa gyökeri között rejtőzik, fakéreggel takarva  N 46° 29,789' E 16° 53,221' 236 m [GC8MP-1], benne az első jelszórészlettel. A második pont ládája a Pálinkás-árok végének fekvő tisztás szélében, egy nagy fa lábánál lapul  N 46° 30,054' E 16° 51,231' 211 m [GC8MP-2], benne a jelszó utolsó részével.

Háttér

Az idő
Egyetlen állandó dolog van, s ez a változás maga. Ennek a változásnak az értelmezésére szolgáló fogalom az idő. Az idő, mely érzékszerveinkkel fel nem fogható, s amely sosem telik egyformán. Miként ezt Epikurosz megfogalmazta: "az idő nem létezik önmagában, önmaga által, csak észlelhető tárgyakon keresztül". Ezzel együtt és épp ekként próbáljuk folyamatosan megragadni azt. Ezen próbálkozásnak máig ható eredményei a sumérokig nyúlnak vissza, akiktől megtanultuk, hogy 12 hónap és (majd') 360 nap van egy évben, hogy (majd') 28 nap egy hónapban, hogy 24, azaz 12 nappali és 12 éjszakai óra van egy napban, hogy 60 perc van egy órában, és 60 másodperc van egy percben. Ennek az időszámításnak a rendszerét a természeti megfigyelések adták, elsődlegesen az égitestek mozgása: a Föld a Nap körüli keringése, ami adja az évet; a Hold Föld körüli keringése, ami adja a hónapot; és a Föld saját tengelye körüli forgása, ami adja a napot; stb.

A tér
Az időhöz képest könnyebben megragadhatónak tűnik a tér, melyben vagyunk: Magyarország - Dunántúl - Dél-Zala - Oltárci-dombok - Pálinkás-árok. Azonban ezek csak nevek, a körülöttünk lévő világ gondolati leképezései. Ha mindenki számára egységesen értelmezhető formában kívánjuk megragadni a teret, akkor az időt kell segítségül hívni. Hiszen a távolságok és így a helymeghatározás egyik legfontosabb eleme az idő. A földrajzi helyzetmeghatározás hátterét is az égitestek mozgásának megfigyelése adta. Már a sumérok, de később Ptolemáiosz is képesek voltak a delelő Nap helyzetének megfigyelésével az észak-dél irányú helyzet becslésére, míg a kelet-nyugati irányú helyzetkülönbségeket a megtett út vagy az idő mérésével határozták meg.
Az 1707 októberében Gibraltárból visszatérő győztes angol flotta a Csatornán 4 hajót és 1647 embert vesztett, mert a nagy ködben nem voltak képesek megállapítani a földrajzi koordinátákat. Eme katasztrófa hatására 1717-ben III. Anna angol királynő kihirdette a Hosszúsági Törvényt és díjat tűzött ki a hosszúsági érték pontos meghatározására. Ezt megközelítőleg 50 évnyi kemény munka után John Harrison nyerte el a pontos kronométer megalkotásával.

8 mp a Napnak
Az idő múlásának és a tér érzékelésének talán legplasztikusabb megnyilvánulása a kelő és nyugvó Nap képe. Ez a jelenség az, melyen jól megfigyelhető miként fordul el a Naptól a Föld; s ez az út, ami a ládasor két pontja között 8 másodpercbe telik a Napnak. Tehát a két pont közt ennyi időeltérés van a napkelte és a napnyugta között.
Hajdanán az emberiség - teljesen természetes módon - a Nap deleléséhez viszonyított helyi időt használt, s így az településről településre változott. Ez aztán a globalizálódó világunkban jelentősen megváltozott. Ma már szinte nem is csodálkozunk rajta, hogy a záhonyi vasutas ugyanazon zónaidő szerint indítja a Latorca IC-t, mint ahogy az onnan 2450 kilométerrel és 2 órányi helyi idővel nyugatra lévő Santiago de Compostela bazilikájának harangjai misére hívják az El Camino zarándokait. Hazánkban nincsenek ekkora távolságok, így nincs 30 percnyi eltérés sem helyi időben a keleti és nyugati végek között.
A Nap kelte és nyugta közötti eltérés számításakor fokonként 4 perccel lehet kalkulálni. Így a Magyarországra megadott értékek - melyek a 19°-os hosszúsági körre vonatkoznak - is ebből számíthatóak: keletre fokonként négy percet levonni, nyugat felé pedig ugyanennyit hozzá kell adni a megadott időponthoz.

1 óra Neked
A sétát az obornaki út és a sárga Sárga sáv turistaút kereszteződésétől  N 46° 29,589' E 16° 52,998' 263 m [GC8MP+parkoló] érdemes kezdeni, leállítva itt az autót. Innen a Kerekvárhoz a kék háromszög Kék háromszög jelzést kell követni, majd ezen tovább le a kék Kék sáv turistaúthoz. Ezt kell aztán követni majd 4 km-en keresztül egészen a  N 46° 29,865' E 16° 51,174' 235 m [GC8MP+kereszteződés1] ponton lévő útkeresztőzésig, ahol letérve jobbra a kék jelzésről egyenesen tovább folytatódik az út északra kanyarodva egészen a tisztásig.
Visszafelé követhető az idevezető út is, de ajánlott inkább a  N 46° 30,076' E 16° 51,237' 224 m [GC8MP+kereszteződés2] ponton keletre elhagyni a tisztást és követni az erdei utat a kék Kék sáv jelzésig. Aztán azon vissza majd 2 km-ren át a sárga Sárga sáv turistaútig, amelyet követve délre már a parkolóhoz ér az út.
A teljes túra parkolótól-parkolóig 10 kilométeres, s a középső közös kék szakasszal együtt egy nyolcas alakot ír le, ami a számtalan erdei út adta lehetőséggel élve bátran variálható, felfedezve a környéket.

8 évszázad az emberiségnek
A ládasor mindkét pontja egy-egy építményhez, pontosabban annak romjaihoz vezet, s bár nem nagy közöttük a távolság, de időben mégis elég távol esnek egymástól, majd nyolcszáz évnyire.
Az első ponton található Kerekvárból ugyan mára semmi sem maradt, de az egykori várdomb és sánc, valamint a vár emlékre állított kopjafa igazán érdekes látnivalót kínálnak ebben a nagyszerű természeti környezetben.
Vándor László kutatásai szerint a vár része azon XII-XIII. századi kisvárak sorának, melyek a belháborúktól sújtott országban a jelentősebb birtokosok területeit védték. Katonai jelentőségük nem volt számot tévő, ahogy a tatárjárás során ez be is bizonyosodott. Azonban ezen egyszerű építmények alkalmasak voltak lakójukat megvédeni a rablótámadásoktól. Ez aztán a XV. század javuló közbiztonsági állapotai között már jelentőségét vesztette, így, az a vár, amit nem rombolt le a tatár, az az enyészeté lett. A Kerekvár, mint a többi Árpád-kori kisvár zöme, egy kisebb átmérőjű dombocskán állott, melyet sánccal és árokkal vettek körül, kihasználva a természet adta védelmet is. Belsejében egy fatorony állhatott, ahol a környék földesura lakott és őrizte legértékesebb tárgyait, okleveleit. A vár építtetője valószínűleg Jakab mester lehetett, aki III. István által behívott, német eredetű Hahót-Buzád nemzetségből származott. Ők építették a Drávától a Zala alsó folyásáig terjedő vidék 21 kisvárának nagy részét.
A második ponton lévő erdészházból sem sok minden maradt. Egykori ottlétére mára csak a talapzat és a kerítés maradványai, valamint a düledező kút utal, mely a megöregedett gyümölcsfák között igazán szomorú látvány. Mindez éles kontrasztot ad az utak találkozásában fekvő kellemes tisztáshoz, melyet északról fenyőerdő, délre vízfolyások öveznek. Igazán kellemes hely egy kis piknikre...'

Ládatörténet

2022.01.16. Emmerwald és Laminsio pótolta 2. pontot - köszönet érte, újra kereshető. [szikizso (admin)]
2020.05.31. Ásványvadász pótolta az elveszett 2. pontot
2019.10.13. A láda adoptálhatóvá vált
Állapot: kereshető
3 játékos karbantartást javasolt; lásd a logokat.

KRW értékelés (40 db): környezet: 4.42 rejtés: 4.31 web: 4.59 átlag: 4.44

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


MoMaszter 2022.04.25 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

bagolyvera 2022.02.26 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!
Hát nekünk ez annyira nem jött be....

Ignis9 2022.02.26 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.17 súly: 4.16
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

20220226_110557 
emmerwald 2022.01.26 11:32 - Megtaláltam
Laminsio kollégával javítottuk a multi 2. pontját.
Új ládát helyeztünk ki, az eredeti rejtéstől jó 10 méterre, vízmentes helyre, egy vastag tölgyfa tövéhez.
Új koo.:
N 46° 30, 054'
E 16° 51, 231'

Az 1. pont nagyjából rendben volt, de a megközelítés a fiataloson át nem egyszerű...

IMG_20220126_102257IMG_20220126_101701
Laminsio 2022.01.26 11:32 - Megtaláltam
Láda javítva.Ismét kereshető.
Köszi

Pongi57 2021.06.16 12:02 - Nem találtam meg
Három napos kéktúrázásra készülvén a múlt hét végén "papíron" még nem volt beteg ez a láda, így belevettem a felkeresendők közé. Sajnos már az 1. ponton elbuktam, mert 3x indultam el a nem megfelelő úton és csak negyedszerre találtam rá a "vélhetően" jó útra, de az tele volt kidöntött fákkal. Eddigre már összeszedtem fél óra hátrányt és úgy döntöttem, hogy nem küzdök meg a kidőlt fákkal. Így a 2. pontot már eleve nem is kerestem meg. Itthon most (06. 20.) látom, hogy közben betegre is lett állítva, így utólag is jó döntésnek bizonyult, hogy elengedtem ezt a ládát. Egyszer majd még visszatérek...

vakond87 2021.06.11 11:58 - Megtaláltam - KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.23
5 napig vándoroltunk a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrán Zalakomár és Őriszentpéter között. Nagy zsákkal és sátorral haladtunk az úton. Ez volt az ötödik geoláda, amit megkerestem.

Az első ponttal kezdtem a multi láda megkeresését. A kék háromszög jelzés csak elméletben létezik. Egy fiatalos erdőn keresztül jutottam fel a földvárhoz. A láda megtalálásában nagy segítség volt a következő tanács: "A várárok túloldalán, a sáncon álló fa tövében."

A második ponton viszont nem találtam ládát. A hely megközelítése egyszerű. Viszont valószínűleg a víz elmosta a ládát, mert nem találtam meg. A nyomokból arra lehetett következtetni, hogy pár hete egy kisebb áradat folyt a rejtek környékén.

Kérem a találat jóváhagyását a mellékelt képek alapján. Valamint ha szükséges el tudom küldeni a megtalált első jelszórészletet is. Köszönöm a rejtést!

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2021.06.19 05:17]

IMG_20210611_115845IMG_20210611_115848
IMG_20210611_102140IMG_20210611_102130
IMG_20210611_115851 
Lisianthus 2021.02.21 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam Leon11-gyel. Mindkét láda rendben van.
Köszönöm a rejtést!

DSCF003120210221_145037
Leon11 2021.02.21 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam Lisianthus-szal közösen. Köszönöm a rejtést!

Lopakodó 2021.01.23 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Micra73 2021.01.23 16:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Somogy és Zala megyei sárdagasztó ládázás Dr.Ladával és Lopakodóval.

IMG_20210123_144439IMG_20210123_144443
IMG_20210123_163321IMG_20210123_163522
Dr.Lada 2021.01.23 13:23 - Megtaláltam
Micra 73-al ès Lopakodóval Elkövetve.:-)
[g:hu+ 2.5.7]
egyeauleti cseredobozra csereltem.

5N 2020.10.31 16:10 - Megtaláltam
RP DDK közben.Elég sietve írtam ki a ládákat,így a logokat sem olvastam,pedig akkor megkíméltem volna magunkat a dzsungelharctól.A gps-en lévő,de a valóságban nem létező utat követtük,mindenen át.Visszafelé egy tökéletes utat találtunk amit fel is töltök ide hamarosan.

DSC03950DSC03951
DSC03953 
Rudi Team 2020.09.22 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Aniko & Gyuri 2020.09.21 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

tabletta 2020.06.13 08:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Ásványvadász 2020.05.31 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A hosszú hétvégét tervezgetve találtam meg ezt a beteg ládát. Tudtam, hogy útba fog esni, ezért elhatároztam a javítását. Az utolsó megtaláló Attibati volt tavaly januárban. Tőle kértem segítséget. Sokat tudtam meg a két pontról, a dobozokról, a megközelítésről. Elmondta a jelszó részleteit is, így azokkal készültem a pótlásra. Segítségét ezúton is köszönöm.
Tegnap az első ponthoz mentünk, a második csak ma fért bele az időnkbe.
A rejtő javaslata szerint, a megadott parkolóból indultunk. Könnyű séta volt a várig. Így elkerültük azt a kínlódást, amit az észak felől közeledő játékosok átéltek és leírtak. Ezt javaslom mindenkinek.
A dobozkát a leírás szerinti helyen megtaláltuk. A várárok túloldalán, a sáncon álló fa tövében. A doboztető egyik füle hiányzik, de teljesen száraz, a jelszó jól olvasható.
A második pontnál sokáig keresgéltünk. Sajnos a régi láda maradványaiból nem találtunk semmit. Mivel az eredeti rejtés pontos helyét nem tudtuk, egy nagy fa tövébe raktunk egy négy füles pepco-s dobozt. A védelmet egy mobil :) fatuskó biztosítja. A jelszórészlet az eredeti. Bár a rejtés néhány méterre van a feltüntetett koo-tól, azért mi mértünk egy újat. Persze a rejtek gyakorlott szemnek messziről feltűnik.
N 46° 30,060' E 16° 51,222' 212m

8MP/1-38MP/1-2
8MP/1-18MP/2-2
8MP/2-18MP/2-3
szikizso 2019.10.13 20:44 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


markovicsa 2019.09.09 13:40 - Megtaláltam -
09.06-14-ig kék túráztam Zalaegerszegtől - Kaposvárig, közben az elérhető ládákat 1-2 km-en belül megkerestem, majd rohanás a csapat után. A 2. pont felöl közelítettem először. A láda keresése sem volt egyszerű, az adott koordinátán nem találtam. A közelben egy állatok által szétrágott műanyag dobozt találtam, nagy valószínűséggel ez volt a láda. Ebben megerősít az előttem logoló Attibati.
Az első pont keresésén útközben gondolkoztam, hogy ezek után érdemes e tovább keresni a másik pontot. Rossz döntést hoztam. Utat, de még csapást sem találtam. Nagy háti zsákkal legalább fél órát küzdöttem a sűrű cserjék, kis fák között mire felértem a kerekvár sánchoz. Csak az irányt követtem amit a GPS mutatott, de az szinte járhatatlan volt. Felértem a Kerekvár sánchoz, minden fa gyökérzetét átnéztem, nem találtam ládát. Legalább 20 percet keresgéltem. Lefelé sem találtam utat, ismét a sűrű cserjésen kellett átvágni. Rendszeresen beakadt a hátizsák, csak úgy tudtam haladni, ha széthajtogattam 3-5 méter magas 3-4 cm vastag fákat. Mondhatom, nagy öröm volt a semmiért. Rohanás a többiek után, de csak késő délután értem Őket utol, a napi utolsó ponton (szálláson). Kértem segítséget, de nem kaptam. A fotók alapján kérem a jelszó nélküli elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.10.20 07:34]

DSC00015DSC00016
DSC00017DSC00018
DSC00019 
Attibati 2019.01.02 23:59 - Egyéb -
Az előző log alapján a láda cserére szorul.

Attibati 2019.01.02 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.53
27 kilométeres túra 1340 méter szintemelkedéssel a K jelzés mentén
A várhoz nagyon nehezen kapaszkodtam fel. Valaki egy iránymenetet töltött fel a tuhura útként. A hegyoldalt itt sűrű növendék erdő borítja, minden lépésért meg kellett küzdeni. Felérve pedig kidölt fák nehezítették az előrejutást. A láda könnyen meglett, a koorináták pontosak. Visszafelé már nem a sisnyáson keresztül jöttem, hanem a sáncon sétálva találtam egy széles szekérutat, amit egy nyiladék keresztezett. Ezen leereszkedve megúsztam a dzsungelharcot.
A második ponton sokáig kóvályogtam fától fáig végül egy széttört dobozra lettem figyelmes az egyik potenciális rejtekhely közelében. A jelszó még olvasható volt, de a ládát valami állat teljesen széttörte.
Sajnos nem készültem pótlásra, az előző megtalálók nem jelezték, hogy probléma lenne a ládával. A láda tehát cserére szorul.

IMG_20190102_103434_toroltIMG_20190102_103456
james 2018.11.05 16:35 - Megtaláltam
A 2. ponttól közelítettem és az első pont felé én is belefutottam a nemlétező ösvénybe. Visszamentem az aszfalt útra és és a jelzett út másik fele irányából könnyű séta az első pont. Ezen az úton még őzeket is sikerült látnom, de a ládát sajnos nem találtam.

Próbáltam felvenni a kapcsolatot rejtővel és korábbi megtalálókkal is a jelszórészlet érdekében, de a rejtő nem válaszolt, a korábbi megtalálók nem írták fel a jelszót, így nem tudtak segíteni. Mivel a második pontról csak a logfüzet fényképe van meg, így azt tudom feltölteni - persze a jelszórészlet kitakarásával.

James

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.01.31 20:49]

A 2. pont - logbookÚtban az 1. pont felé
Őz a távolbanAz első pont környéke
KJ & GM 2018.05.19 11:40 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J11_5428J11_5430
M2411_2 
zaskl 2018.04.30 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

SirLes 2018.04.29 18:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Nagyon nehezen adta meg magát az első pont, mivel mi a 2. pont felől érkeztünk és feltehetőleg régi térkép volt a GPS-en. Ahol a túraútnak fel kellett volna mennie a Kerekvárhoz, ott nagyon sűrű fácskák állták el az utunkat. Jelzés persze sehol egy darab sem. Neki indultunk, de 20 méter után visszafordultunk. Végül nekivágtunk megkerülni a hegyet és pár száz méterre találtunk egy lánctalpas csapást, ami letarolta a csemetéket. Ott sikerült feljutnunk és szembesülni vele, hogy már másfelé vezet a turistajelzés. Másik irányból, még régi térképpel sem okoz problémát ez a változás. A ládák megtalálásával nem volt probléma.

P1270313P1270317
P1270321P1270323
P1270322P1270325

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (85 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]