FAQ
2390. Ahol a part szakad (GCDBSZ)

A folyó

A folyó

Partoldal

Partoldal

Szakadozó part

Szakadozó part

Vízivilág

Vízivilág

Csendes folyó

Csendes folyó

Változatos környezet

Változatos környezet

Folyópart

Folyópart

A "Tátorján Tanösvény" nyomvonala

A "Tátorján Tanösvény" nyomvonala

Az ösvénynek ezt a részét javasoljuk bejárni

Az ösvénynek ezt a részét javasoljuk bejárni

Ártéri dús növényzet

Ártéri dús növényzet

Úton, az ártér felé

Úton, az ártér felé

Folyó kanyarulat

Folyó kanyarulat

Löszfal

Löszfal

Áradó Hernád 2020 július

Áradó Hernád 2020 július

A folyó madártávlatból

A folyó madártávlatból

Vadregényes környezet

Vadregényes környezet

Zavaros, sok a hordalék

Zavaros, sok a hordalék

A VÉDETT NÖVÉNY

A VÉDETT NÖVÉNY

Április-június között virágzik

Április-június között virágzik

Növénytani kép

Növénytani kép
Szélesség N 48° 11,241'
Hosszúság E 20° 59,717'
Magasság: 134 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.20 11:38
Megjelenés időpontja: 2009.04.02 11:30
Utolsó lényeges változás: 2014.06.16 10:55
Utolsó változás: 2020.07.07 23:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: páros >> skiccpausz >> MJANEZ
Ládagazda: MJANEZ
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 600 m
Megtalálások száma: 168 + 1 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Az elrejtett 10*10*4cm-es zöld fedelű láda közvetlenül a tanösvény mellett, egy, jelzéssel ellátott, nagy fa mögött talajszinten bujkál. Kérem jól rejtsétek vissza, nehogy a pecásoknak csonti-doboz legyen belőle.A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Hernád folyó

A vízrendezések ambivalens folyamatát csak néhány folyónak sikerült legalább részben megúsznia Magyarországon - ezek egyike a jobbára ma is girbegurbán kanyargó Hernád. A folyó helyenként máig többé-kevésbé szabadon alakítja - bontja és építi - a partját, és néhol még a galériaerdők természetes foltjai is fellelhetők.

A Sajó mellékfolyója. 1040 m magasságban az Alacsony-Tátrában ered. Körömnél torkollik a Sajóba, amely a Tiszába Tiszaújváros felett csatlakozik. Mellékága a Vadász-patak. Egyetlen mesterséges ága a Hernádszurdoktól induló és Bőcsnél visszatérő Bársonyos csatorna. A folyó Abaújnádasd községnél hagyja el Szlovákiát és Abaújvárnál érkezik Magyarországra, 11 km hosszban határfolyó. A Magyarországi szakasz nehézségi foka ww-1 könnyű vadvíz és gyors folyóvíz. Mivel Európa egyik legkevésbé szabályozott folyóvize, Magyarországnak is egyik legszebb és legérdekesebb, csak kajakkal vagy kenuval járható folyója. Magas vízállásnál egészen vadvíz jellegű.

A kajakkal vagy kenuval túrázók tájékozódását nehezíti, hogy a folyó minden áradás után változtat a medrén, ráadásul a "folyam-kilométer" adatokat sem jelzi sehol tábla.

A Hernádot 4 helyen zabolázza gát. Ott, ahová a ládát tettük, nem zabolázza semmi: ott tetszése szerint rombolja, építi a partját évről évre.

"Tátorján Tanösvény" a Hernád mentén

A Tanösvényt az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület alakítgatja a környező települések (Alsódobsza, Szentistvánbaksa és Megyaszó) önkormányzatainak a segítségével. Hossza 17 km, teljes bejárása 7-8 óra. A Hernád árterületén kanyargó része jobbára csak gyalogosan járható és csak olyankor, amikor a Hernád engedi. A folyó magasabb vízállásánál az ösvény egyes szakaszai méternél is mélyebben kerülnek a víz alá. Pihenőhelyeinek többsége még csak terv: mostanáig négy (köztük a 10. sorszámú) van berendezve úgy-ahogy; az ismeretterjesztő táblák azonban még ezekre is csak a terv stádiumában vannak.!

Az ösvény Alsódobsza Pincesorától indul és oda is tér vissza, miután a Hernád partját Szentistvánbaksáig járja végig, majd onnan a Baksa-halomra kanyarodik fel és utána még elviszi a túrázót Megyaszó Pincefalujába is. Az általunk ide csatolt térképen az ösvény kicsit eltér az Egyesület honlapján látható térképtől, de az eltérés messze van attól a térségtől, amit bejárni javasolunk.

Mi az ösvénynek a Pincesortól a 10. állomásáig tartó, kb. 1 km-es szakaszára próbáljuk a kesser-társakat csábítani és kalauzolni. Szerintünk ez az 1 km-es szakasz az ösvény egyik legérdekesebb, és - szerencsére - a Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Területen még jócskán kívül eső szakasza. Az ösvény itt a Hernád egyik szakadó partján megy végig; közben ritka látnivalókkal jutalmazza a rajta túrázót és onnan ereszkedik alá (elég meredeken) a tanösvény 10. állomására - tudniillik akkor, ha ezt a pihenőhelyet éppen el nem önti a folyó.

A Tanösvényt a Kék ferde sáv jel (fehér négyzetben kék ferde sáv) tűzi ki számunkra. Térképét ide tettük. A térképet Szentistvánbaksa nagyon kedves és a Tanösvényt lelkesen pártoló polgármesterétől kaptuk. Mi színeztük ki. Pirossal a tanösvény nyomvonalát, kékkel a Hernádot, sárgával a pihenőhelyeket, zölddel a természetvédelmi területet. A Tanösvény végig szabadon látogatható, de a védett területen szigorúan be kell tartani a természetvédelmi területekre vonatkozó jogszabályokban foglaltakat.

Szakadó partok

A szakadó part alapkőzete jelentős részben pleisztocén lösz, amely a Szerencsi-szigethegység - itt viszonylag mélyen levő - vulkáni kőzeteire települt agyagrétegekre rakódott. A Hernád bal partján a mélyebb rétegekben elhelyezkedő agyag-homok határ a folyó felé lejt. Ezen a csúszólapon a helyenként 100m vastagságot elérő felső réteg átlagosan 0.5-1 dm/év sebességgel a folyó felé kúszik. A nagy tömegű mozgások kiváltásában szerepet játszhat a manapság is tapasztalható szeizmikus aktivitás. A lassan kúszó, agyagos-homokos-löszös rétegek a part közelében leomlanak; az omladék anyagát a folyóvíz fokozatosan elszállítja. Az állandóan megújuló meredek lejtőn csak ásványos váztalaj tud kialakulni, amely a lösz, illetve a pannon agyag- és homokrétegek keveredéséből keletkezik. Ezen az omladékon él a tátorján, ami hazánk posztglaciális meleg kori, maradványfaj növénye, a Kárpát-medence mogyorókori lösz pusztáinak hírmondója. Ha körülötte a növényzet háborítatlanul szaporodhatna, fejlődhetne, hamarosan elnyomná a tátorjánt. De nem fejlődhet, mert újra és újra betemeti a suvadó föld. A tátorján viszont évelő, gyökere mélyre hatol, és képes áttörni a folyton rázúduló törmeléket. A pannon térség lösz sztyeppjeinek egyik karakterisztikus, de ritkává vált faja. Tömeges elterjedési területe a Fekete- és Kaszpi-tenger környéke; nálunk már csak helyi, elszigetelt populációi élnek. A számon tartott hazai állomány 2600-3000 egyed.
A tátorján egy lágy szárú, évelő növény.
A mészben gazdag, száraz, meleg, és humuszban szegény lösz- vagy márgatalajokat kedveli. Dúsan elágazó, levelekkel körülvett, szögletes szára 80-150 cm magasra nő meg. 3-6 cm vastag, a belseje fehér, érdesen barázdás, üreges, csomós. Vastag, felső részén sokfejű főgyökere, orsó alakban rögzül a talajba. Az egészséges növény kissé káposztaillatú.
A terebélyes, bokorszerű növény levelei igen nagy méretűek (akár 60 cm-re is megnőnek), 2-3-szorosan szárnyasan szeldeltek. A levelek alul kisebbek, felfelé haladva egyre nagyobbak és tagoltabbak, ám a csúcsi levelek egyszerűek, megnyúltak. A szár és a levelek is fiatalon szőrösek, később kopaszodók.
A tátorján 4-5 éves korában virágzik először. Április-június között, tömör, később fellazuló, többszörösen összetett végálló fürtvirágzatban nyílnak apró, 8-10 mm átmérőjű, áthatóan mézédes illatú, fehér vagy rózsaszínes, hímnős virágai, melyek gömbszerűen az egész növényt beborítják. A virágon a családra jellemzően négy kereszt alakban álló, a csészeleveleknél kétszer hosszabb, tojásdad alakú, tompa végű lapos sziromlevél található. A hat fehér, tömzsi porzószál közül kettő rövidebb, egytagú, négy pedig hosszabb, felül kéttagú, melyek közül csak egyiken visel portokot. A porzón mézmirigyek (glandula) találhatók. A zöld bibeszálon sárga fejes, ülő bibe fejlődik. Megporzását rovarok végzik.
Nyár végére beérő, borsszemnyi, gömbölyded, együregű becőketermése a kocsány csúcsán ül. A termés eleinte vastag, fényes zöld héjú, később kiszáradt, ráncos szürke gömböcske, mely egyetlen, csípős ízű magot rejt.
A gömbforma hajtásrendszer a tőről leválva, az ördögszekérhez hasonlóan szél által (anemochoria) görgetve terjeszti a magvakat.
A faj hazánkban aktuálisan veszélyeztetett, és fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

A láda

A Tanösvény az alsódobszai Pincesor  N 48° 11,036' E 20° 59,896' 191 m [GCDBSZ+ajánlott parkoló] pontjánál indul. Az autót itt is lehet hagyni, de, ha takarékoskodni akarunk az erőnkkel, le lehet menni vele a  N 48° 11,038' E 20° 59,718' 163 m [GCDBSZ+parkoló] pontig. (Autóval már nem lehet, mert a vadászház tuajdonosa a pincesornál sorompóval rekesztette el a magánútját.) Itt egy vadászház épül és előtte elég nagy, szabad terület van: itt is elfér az autó. A vadászház után a háztól jobbra, az erdőben induló ösvényen az első Kék ferde sáv (fehér négyzetben kék ferde sáv) jelet a  N 48° 11,083' E 20° 59,674' 156 m [GCDBSZ+első turistajel] pontban látjuk meg egy fa törzsén. Innen a végig kitaposott, viszonylag ritkán (50-100 m-enként) jelzett ösvényen kell menni a ládáig, illetve az azon túl levő, 10. számú pihenőig ( N 48° 11,266' E 20° 59,664' 126 m [GCDBSZ+10. pihenő]). Ez az útvonal csak gyalog ajánlható, viszont ezen haladva, a szakadó part tetejéről több helyen is jó rálátást kapunk a Hernád itteni szakaszára, és szép panoráma fotókat készíthetünk.

A láda a Pincesor végétől, a  N 48° 11,157' E 20° 59,953' 192 m [GCDBSZ+Pincesor vége] pontból indulva földúton is megközelíthető. Ez a szakasz is része a Tanösvénynek, itt-ott a Kék ferde sáv (fehér négyzetben kék ferde sáv) jel is látszik. Az út  N 48° 11,296' E 21° 0,103' 184 m [GCDBSZ+földút elágazás] pontjánál balra, lefelé kell venni az irányt, majd a  N 48° 11,341' E 20° 59,714' 119 m [GCDBSZ+ártéri elágazás] pontnál ismét balra kell tartani. Innen "toronyiránt" kell menni a 10. sorszámú pihenőig, hogy onnan kapaszkodhassunk fel a ládához a szakadó part tetejére. Ez a könnyebb útirány, viszont nem biztos, hogy a Hernád egész évben engedi végigjárni !

javaslat

A tanösvény ezen kb: 1km -es geoládához ajánlott szakaszát ládakarbantartás alkalmával 2020.07.02-án teljesen körbejártam, a sok csapadék miatt igen dús a növényzet, van mindkét irányból, sűrűn záródó néhányszor tíz méteres ösvényszakasz, de ezeken kissé lassan, de át lehet érni, ezért javaslom a növényzet miatt a hosszúszárú nadrág, a talajszerkezet miatt zárt túracipő, és rovarriasztó használatát.

Kívánok mindenkinek kellemes időtöltést, és láda keresést! Üdv:MJANEZ

Források:

Fülep-Kiss: A Hernád völgyének turistakalauza
A TE honlapja
Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Terület
Megyaszó Község Honlapja

Ládatörténet


2020.07.02.
Ládakarbantartás: az új láda, logfüzettel, apró cserejátékokkal kihelyezve.

2016.08.14.
MJANEZ kessertársnak felajánlottam örökbefogadásra. Köszönöm a lehetőséget!
skiccpausz

2014.06.15.
A ládát újratelepítettem, a ládaoldal is felfrissűlt.
skiccpausz

2012.12.19.
A ládát örökbefogadtam.
skiccpausz

2009.04.20
A láda megjelenik.Eredeti rejtő: páros


katt

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (98 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.38 web: 4.68 átlag: 4.59

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Bróthág 2022.12.18 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

szabiolcska 2022.08.05 16:09 - Egyéb
Megtaláltuk, de utólag visszagondolva nem igazán könnyű az útvonal. Vékony az ösvény, a szúrós bokrok, száraz gallyak nehezítik az odajutást. Egyes szakaszokon a szúrós bokrok között kellett átcsusszannunk ahol nem úsztuk meg sérülések nélkül. Csak hosszú nadrággal és felsővel ajánlom, túrabakanccsal és olyan embereknek, akiknek a fentebb leírtak nem okoznak gondot. [Geoládák v3.12.10]

szabiolcska 2022.08.05 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pincehegyiek 2022.07.21 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

carmin 2022.05.22 11:03 - Megtaláltam
Végigjártuk a tanösvényt, a vadászház felől elég vadregényes, néhol alig tudtunk átjutni egy-egy bokron, bozóton. A láda után már járhatóbb az út.
Köszönjük a rejtést.
[g:hu+ 2.8.9]

IMG_9508IMG_9510
IMG_9512IMG_9516
IMG_9518IMG_9525
IMG_9528IMG_9533
Skalp 2022.05.14 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

Lili és Balu 2022.05.07 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

htibi80 2022.03.19 15:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Családi kirándulás közben találtuk meg. Igazi vadregenyes hely, néhol sűrű bozottal. Nagyon tetszett! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

nszabi 2022.03.15 12:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.80
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Göde 2022.02.25 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyában. Köszönöm
[g:hu+ 2.7.16]

Molli 2022.02.25 16:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.32
Levadásztam. Köszönöm a rejtést!

szmetzsu 2022.02.12 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

ocsike78 2022.01.19 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.6.4]

GCDBSZ_20220119_144708GCDBSZ_20220119_150558
Compo 2021.10.25 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Réka és Szonja

[Geoládák v3.12.2]

hcli 2021.09.04 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

dj70 2021.06.06 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.94
Fenomenális élmény volt kajakkal felfedezni ezt a tájat! Köszönöm a rejtést!

Mike 2021.06.06 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
A víz felöl támadva, egy Hernád-túra keretében.
Gyönyörű folyó, különleges táj, fantasztikus látnivalók!
Köszönjük a rejtést!

A láda feléMár látszik a távolban
Szakad a partMenetben
Ruzsi 2021.05.08 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

zselin4 2021.04.05 14:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.28
A tanösvény első része sajnos szemetes. Végig jól kijelölt. A második rész nagyon meredek kapaszkodókkal tarkított, jó kondi ajánlott. De a kilátás kárpótol a nehézségekért. A fotók nem tudják visszaadni. Az utolsó kép a pincesorról van fényképezve.

169134228_196408895351386_8468421304406363421_n169134270_153058926728525_1348551728593247370_n
170114045_254177796399931_5192360008772333970_n168968279_448957319661304_4772267997699469713_n
Tar család 2021.04.05 14:06 - Megtaláltam
Családi kirándulás közben megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.6.7]

timkep 2021.03.28 13:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

denes111 2021.03.28 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!

silboy & Zsóka 2021.03.21 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.36
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Egy kicsit még szürke a táj, és egy kicsit úttalan a tanösvény, de így is szemléletes a zabolátlan folyó.

20210321_100348722_iOS20210321_101341145_iOS
folis 2021.01.16 12:34 - Megtaláltam
Lentről közelítve télen egészen izgalmas volt. :) Köszönöm a rejtést.

Vica1130 2021.01.16 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (175 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]