FAQ
2720. Cseplye tető (GCSEPT)

Az emlékoszlop

Az emlékoszlop

Sikló ernyős

Sikló ernyős

A sárhegy felől

A sárhegy felől

A kilátás

A kilátás

Ez is a kilátás

Ez is a kilátás

Nem lehet betelni vele

Nem lehet betelni vele

ÉS még ez is

ÉS még ez is

...

...

Télen

Télen

Leánykökörcsin

Leánykökörcsin

Tavaszi hérics

Tavaszi hérics

Törpe nőszirom

Törpe nőszirom
Szélesség N 47° 47,508'
Hosszúság E 19° 58,116'
Magasság: 470 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.23 13:00
Megjelenés időpontja: 2010.04.23 14:36
Utolsó lényeges változás: 2010.04.23 14:36
Utolsó változás: 2014.01.21 16:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zoli
Ládagazda: solyom-24
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2800 m
Megtalálások száma: 403 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP:

A láda az emlékoszloptól délre, kb. 50m-re, a tanösvényállomástól dél-keletre kb. 8 méterre van egy szikla alatt kövekkel álcázva!
Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 1599-2/2010. ügyiratszámú határozatában (a területet kezelő Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szakvéleménye ismeretében) a geoláda elhelyezését engedélyezte.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Második ládámmal gyermek és fiatalkorom kedvenc túracélpontjához invitállak titeket. Korábban számtalanszor másztam meg ezt a hegyet és még ma is valahányszor feljutok ide, nagyot dobban a szívem a gyönyörű környezet és a páratlan kilátás láttán.

A láda megközelítését két módon ajánlom.
Az egyik Gyöngyös felől a
 N 47° 47,339' E 19° 56,238' 178 m [GCSEPT+Spar parkoló] Spar parkolóban érdemes parkolni és a Sárga sáv (sárga) jelzésen a csúcs kb. 2800m felfelé kapaszkodás, a hegyoldal helyenként igen meredek ezért babakocsival egyáltalán nem ajánlom a megközelítést és a bringások is sűrűn fogják szidni a felmenőimet, ha ebből az irányból próbálkoznak, különösen mert Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a láda gyalogos megközelítését engedélyezte csupán!
A másik megközelítési mód, a Gyöngyös és Mátrafüred között a 24-es főútról Pipishegy felé letérve, a vasúti sínek után egyenesen ez az út egész a gyárakig visz, itt érdemes az autót letenni  N 47° 48,341' E 19° 58,659' 332 m [GCSEPT+Pipis gyárak parkoló] a gyár kerítése mellett induló földúton elindulva kb. 600m után bele érünk a Sárga sáv (sárga) jelzésbe. A Sárga sáv (sárga) jelzésen, innen még kb. 2km a Cseplye tetőig. Ebből az irányból a hegygerincen vezet az út, ez valamivel barátságosabb az előzőnél!

A Cseplye tető teljesen kopár, ezért csodálatos körpanoráma fogad minket a csúcson!
Egy félországnyi kilátás mellett itt találjuk Szerencsés Imre botanikus emlékoszlopát.
Ha kigyönyörködtétek magatokat, A láda az emlékoszloptól délre, kb. 50m-re, a tanösvényállomástól dél-keletre kb. 8 méterre van egy szikla alatt kövekkel álcázva!

A Gyöngyösi Sárhegy Természetvédelmi Területről
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság http://www.bnpi.hu

Védetté nyilvánítás: 1975
Terület: 186 ha
A Mátra déli peremhegyét a szőlőkultúrák fölött megmaradt egyedülálló, növénytani ritkaságokban bővelkedő növényzete és lepkefaunája miatt nyilvánították védetté. A hegység tömbjéből délre előrenyúló vulkáni alapkőzetű hegy biogeográfiai jelentősége abban áll, hogy az Alföld felől nyitott, így a hegylábperemi elemek könnyen keveredhettek az elsősorban kontinentális elterjedésű pusztai elemekkel. A hegy legértékesebb élőhelyeit az egykori szőlőterületeken differenciálódott árvalányhajas erdőssztyepp rétek, törpemandulás cserjések, magyar perjés sziklagyepek jelentik. Az északi kitettségben található kornistárnicsos kaszálórétek, valamint a Szent Anna-tó fragmentált higrofil növényzete tovább fokozza a terület élőhely- és fajdiverzitását. A déli száraz lejtők flóraelemei között találjuk az
Észak-magyarországi-középhegységben csak itt előforduló szubmediterrán rokonságú ezüstös útifüvet és a sápadt ledneket. Az üde sziklás felszíneken kora tavasszal nyílik a cseh tyúktaréj, míg a sztyeppréteken a leánykökörcsin bontja lila, a tavaszi hérics pedig sárga lepelleveleit. Az egykori szőlőtermesztés emlékét jelző kőgarádicsokon helyenként tömeges a törpemandula. Legfeltűnőbbek a gyepek kora nyáron, amikor az árvalányhajfajok - különösen a hosszúlevelű- és a bozontos árvalányhaj - szinte fehérre festik a domboldalakat. Ekkor virágzik többek között a védett macskahere, a nagyezerjófű, a selymes peremizs és a tarka nőszirom. A gyepekhez számos esetben molyhos-tölgyes bokorerdő foltok kapcsolódnak, ahonnan a szőlőtermesztés felhagyását követően a növényzet visszatelepedett. Északias kitettségben, vastagabb talajtakarón félszáraz irtásréteket találunk, melyekben számos orchideafaj is megjelenik, például a tarka-, az agár- és a poloskaszagú kosbor. Az Alfölddel való növényföldrajzi rokonságot mutatja a sztyeppréteken megjelenő sziki kocsord is. A Szent Anna-tó hínárnövényei is alföldi származásúak, úgymint a pocsolyalátonya és a sziki boglárka.
A Sár-hegy földrajzi helyzete, különleges növényvilága és jellegzetes klímája következtében rendkívül fajgazdag állatközösségeknek biztosít élőhelyet. Az itt előforduló közösségekben számos hazai és európai viszonylatban is ritka, védett állatfaj található meg. A legértékesebb fajokat a rovarok között találjuk.
A sztyeprét jellegű élőhelyeken él a sztyeplepke, amelynek csak néhány hazai előfordulási adata ismert. Az üdébb sztyeprétek tárnicsos részein repülnek a szürkés hangyaboglárkák. Ez a hangyaboglárka a hegyen két élőhelytípusban is előfordul: a tárnicsokban gazdag üde kaszálóréteken és a tárnicsokban sokkal szegényebb félszáraz gyeptípusokban. Míg az előző helyen ezres nagyságrendű kolóniája repül, addig a félszáraz gyepekben élő kolóniái sokkal kisebb egyedszámúak. A száraz magaskórós sztyeprétek orvosi kocsordosaiban, a kocsord gyökfőjében és szárában fejlődik a nagy szikibagoly hernyója. A hernyó jellegzetes, finom fűrészporszerű rágásnyomával a hozzáértő lepkészeknek hamar elárulja jelenlétét. A lepke nyár végén, ősszel repül, sokszor nagy távolságokra is képes eljutni, hogy számára alkalmas élőhelyeken rakja le a kocsordokra petéit. A melegebb tölgyesek juharos szegélyein repülnek a magyar fésűsbaglyok, míg a tölgyeken ritka, mediterrán elterjedésű övesbagoly hernyók élnek. A fagyalokban gazdag, üdébb tölgyesek szegélyein figyelhetjük meg júniusban a sötétbarna-vörös-sárga mintázatú díszes tarkalepkét. A lepkék mellett ritka bogarak is élnek a Sár-hegyen. A Szent Anna-tó környéki idős tölgyesekben gyakori a nagy hőscincér, a hegy lábánál lévő kőrises szegélyek és gyümölcsösök környezetének jellemző faja a diócincér. A meleg molyhos tölgyesek védett ritkasága a keskeny tölgycincér. A cincérfaunából érdemes kiemelni a lágyszárúakban fejlődő, sztyepréti fajokat. Ilyen védett faj például az árgusszemű cincér, amely a gurgolya fajokban fejlődik, vagy a tarka imolában élő selymes cserjecincér.
A száraz sztyeprétek és meleg tölgyesek borította területen kevés szaporodóhelyet találnak a kétéltűek. A legjelentősebb petézőhely a Szent Anna-tó. Tavasszal több ezer varangy, erdei- és levelibéka gyűlik össze, hogy lerakják petéjüket. A tó állandó lakói a kecskebékák, a tavi békák és a pettyes gőték. A száraz gyepekben, meleg, köves részeken gyakori a zöld gyík, az erdők közötti tisztásokon, erdőszegélyekben pedig az erdei siklót pillanthatjuk meg.
A Sár-hegy madárvilága szoros kapcsolatban áll a Mátra nagy erdőségeivel. A rovarokban, hüllőkben gazdag sztyeprétek fölött rendszeresen megfigyelhető a kígyászölyv és a darázsölyv, míg a Szent Anna-tó nádasaiban barna rétihéja telepedett meg. A Mátrából a hegységelőtéri mezőgazdasági területekre jár táplálkozni a parlagi sas és a békászó sas, amelyek zsákmányszerző körútjuk alkalmával sokszor a Sár-hegy gyepeit keresik föl.
A kisebb testű énekesmadarak közül a zárt erdők és a nyílt gyepek, sztyeprétek lakói egyaránt megfigyelhetők.
A terület természeti értékeinek megismerését tanösvény segíti, amelynek kiindulópontja Gyöngyösön van.

Ha erre jársz érdemes megkeresni flektogon Szent Anna kápolna 2.0 (GCSZAK) ládáját is.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (218 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.62 web: 4.68 átlag: 4.70

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


robinbird 2022.10.02 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mariannka82 2022.08.28 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ZoltánMilán 2022.08.04 19:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kaméleonok 2022.06.13 17:24 - Megtaláltam
Megvan köszönöm a rejtést

nikolecica95 2022.05.16 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.54
Ez volt a túránk legkeményebb szakasza, de mindent megért :D A kilátás elképesztő a földekre. :D És nem mellesleg lett egy kis színünk is :D Köszönöm a rejtést.

farkas_e 2022.05.16 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Huh, hogy mióta szemezek én ezzel a ládával... Most itt volt az alkalom: Niki és Eri vállalták velem a küzdelmet.
A gyár parkolójában hagytuk az autót, innen GCLHGY és GCSZAK után a gerincen másztunk fel ehhez a ládához. Régen voltam már terepen, így alaposan megizzasztott a kaptató. A kilátás viszont mindenért kárpótolt.
A napot a GCBABK ládával zártuk.
Köszönöm a rejtést!

Laza kis séta...Szent Anna
kiszáradvaOda föl!
Mindjárt ott vagyunk!Gyöngyös föntről
Oda át! 
Vikki 2022.05.15 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Gazbi 2022.05.15 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

Turistaember 2022.04.23 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Megtaláltam! Köszönöm, hogy hozzásegítettél a hely megismeréséhez! [Geoládák v3.12.2]

Palyvik 2022.04.15 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

bencechlumetzky 2022.04.11 14:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

smico50 2022.03.22 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Páratlanpáros 2022.03.22 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

fulpes 2022.03.19 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.33 súly: 3.52
A Pipishegyi repülőtér és a Szent Anna kápolna után elindultam még ezért a ládáért. Sajnos a kellemes tavaszi napsütést is borzasztó szél zavarta meg. Ezért nem tudtam igazán élvezni a panorámát.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

20220319_13444020220319_134617
20220319_13471720220319_135417
homemadebyjuci 2022.03.14 17:00 - Megtaláltam
Meglett, köszi! A bányától jöttünk felfelé, nem volt egyszerű, nincs kifejezett ösvény.

275584183_710311393665354_5796107727301358915_n 
CzTimi 2022.03.13 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm! [Geoládák v3.12.6]

Végek 2022.02.25 17:05 - Megtaláltam
Tetszett! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Ambró 2022.01.29 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Fuxina 2022.01.02 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Wilka74 2021.12.28 13:14 - Megtaláltam
A GCLHGY felől érkeztünk. Felfelé jövet meglepődtünk az emelkedőn, de még ez sem, sőt a szél és köd sem tántorított minket el. A hegytetőről semmit sem láttunk, bármi is volt ott, az most így rejtve maradt. Érdekes, misztikus volt a hangulat. Köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

IMG_0402IMG_0403
IMG_0406 
tuzadj 2021.11.21 12:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

gyetger 2021.10.28 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
Az a 8 méter inkább 15-20 szerintem. :D
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

BaumyGeo 2021.10.20 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Egyik kedvenc kirándulóhelyünk. Tényleg fantasztikus innen a panoráma. Ezért is gondoltunk, hogy méltó kerek számos megtalálásra. Ez lett a 200. ládánk!!

43BD2624-009B-4370-A03E-BC1E41636039B10F6E26-44D8-45E7-8C6E-D4EFAA607FD2
E2828E7B-C181-4475-9BFC-F6E3A603FA04 
Cápa 2021.10.17 12:17 - Megtaláltam
THX!
Régi vágyam teljesült mivel Gyöngyösön laktam de itt még soha nem jártam. Távcső legyen nálatok

Judit és Béla 2021.10.16 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Megtaláltuk.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (407 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]