geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2720. Cseplye tető (GCSEPT)

Az emlékoszlop

Az emlékoszlop

Sikló ernyős

Sikló ernyős

A sárhegy felől

A sárhegy felől

A kilátás

A kilátás

Ez is a kilátás

Ez is a kilátás

Nem lehet betelni vele

Nem lehet betelni vele

ÉS még ez is

ÉS még ez is

...

...

Télen

Télen

Leánykökörcsin

Leánykökörcsin

Tavaszi hérics

Tavaszi hérics

Törpe nőszirom

Törpe nőszirom
Szélesség N 47° 47,508'
Hosszúság E 19° 58,116'
Magasság: 470 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.23 13:00
Megjelenés időpontja: 2010.04.23 14:36
Utolsó lényeges változás: 2010.04.23 14:36
Utolsó változás: 2014.01.21 16:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zoli
Felhasználó: solyom-24
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2800 m
Megtalálások száma: 366 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP:

A láda az emlékoszloptól délre, kb. 50m-re, a tanösvényállomástól dél-keletre kb. 8 méterre van egy szikla alatt kövekkel álcázva!
Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 1599-2/2010. ügyiratszámú határozatában (a területet kezelő Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szakvéleménye ismeretében) a geoláda elhelyezését engedélyezte.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Második ládámmal gyermek és fiatalkorom kedvenc túracélpontjához invitállak titeket. Korábban számtalanszor másztam meg ezt a hegyet és még ma is valahányszor feljutok ide, nagyot dobban a szívem a gyönyörű környezet és a páratlan kilátás láttán.

A láda megközelítését két módon ajánlom.
Az egyik Gyöngyös felől a
 N 47° 47,339' E 19° 56,238' 178 m [GCSEPT+Spar parkoló] Spar parkolóban érdemes parkolni és a Sárga sáv (sárga) jelzésen a csúcs kb. 2800m felfelé kapaszkodás, a hegyoldal helyenként igen meredek ezért babakocsival egyáltalán nem ajánlom a megközelítést és a bringások is sűrűn fogják szidni a felmenőimet, ha ebből az irányból próbálkoznak, különösen mert Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a láda gyalogos megközelítését engedélyezte csupán!
A másik megközelítési mód, a Gyöngyös és Mátrafüred között a 24-es főútról Pipishegy felé letérve, a vasúti sínek után egyenesen ez az út egész a gyárakig visz, itt érdemes az autót letenni  N 47° 48,341' E 19° 58,659' 332 m [GCSEPT+Pipis gyárak parkoló] a gyár kerítése mellett induló földúton elindulva kb. 600m után bele érünk a Sárga sáv (sárga) jelzésbe. A Sárga sáv (sárga) jelzésen, innen még kb. 2km a Cseplye tetőig. Ebből az irányból a hegygerincen vezet az út, ez valamivel barátságosabb az előzőnél!

A Cseplye tető teljesen kopár, ezért csodálatos körpanoráma fogad minket a csúcson!
Egy félországnyi kilátás mellett itt találjuk Szerencsés Imre botanikus emlékoszlopát.
Ha kigyönyörködtétek magatokat, A láda az emlékoszloptól délre, kb. 50m-re, a tanösvényállomástól dél-keletre kb. 8 méterre van egy szikla alatt kövekkel álcázva!

A Gyöngyösi Sárhegy Természetvédelmi Területről
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság http://www.bnpi.hu

Védetté nyilvánítás: 1975
Terület: 186 ha
A Mátra déli peremhegyét a szőlőkultúrák fölött megmaradt egyedülálló, növénytani ritkaságokban bővelkedő növényzete és lepkefaunája miatt nyilvánították védetté. A hegység tömbjéből délre előrenyúló vulkáni alapkőzetű hegy biogeográfiai jelentősége abban áll, hogy az Alföld felől nyitott, így a hegylábperemi elemek könnyen keveredhettek az elsősorban kontinentális elterjedésű pusztai elemekkel. A hegy legértékesebb élőhelyeit az egykori szőlőterületeken differenciálódott árvalányhajas erdőssztyepp rétek, törpemandulás cserjések, magyar perjés sziklagyepek jelentik. Az északi kitettségben található kornistárnicsos kaszálórétek, valamint a Szent Anna-tó fragmentált higrofil növényzete tovább fokozza a terület élőhely- és fajdiverzitását. A déli száraz lejtők flóraelemei között találjuk az
Észak-magyarországi-középhegységben csak itt előforduló szubmediterrán rokonságú ezüstös útifüvet és a sápadt ledneket. Az üde sziklás felszíneken kora tavasszal nyílik a cseh tyúktaréj, míg a sztyeppréteken a leánykökörcsin bontja lila, a tavaszi hérics pedig sárga lepelleveleit. Az egykori szőlőtermesztés emlékét jelző kőgarádicsokon helyenként tömeges a törpemandula. Legfeltűnőbbek a gyepek kora nyáron, amikor az árvalányhajfajok - különösen a hosszúlevelű- és a bozontos árvalányhaj - szinte fehérre festik a domboldalakat. Ekkor virágzik többek között a védett macskahere, a nagyezerjófű, a selymes peremizs és a tarka nőszirom. A gyepekhez számos esetben molyhos-tölgyes bokorerdő foltok kapcsolódnak, ahonnan a szőlőtermesztés felhagyását követően a növényzet visszatelepedett. Északias kitettségben, vastagabb talajtakarón félszáraz irtásréteket találunk, melyekben számos orchideafaj is megjelenik, például a tarka-, az agár- és a poloskaszagú kosbor. Az Alfölddel való növényföldrajzi rokonságot mutatja a sztyeppréteken megjelenő sziki kocsord is. A Szent Anna-tó hínárnövényei is alföldi származásúak, úgymint a pocsolyalátonya és a sziki boglárka.
A Sár-hegy földrajzi helyzete, különleges növényvilága és jellegzetes klímája következtében rendkívül fajgazdag állatközösségeknek biztosít élőhelyet. Az itt előforduló közösségekben számos hazai és európai viszonylatban is ritka, védett állatfaj található meg. A legértékesebb fajokat a rovarok között találjuk.
A sztyeprét jellegű élőhelyeken él a sztyeplepke, amelynek csak néhány hazai előfordulási adata ismert. Az üdébb sztyeprétek tárnicsos részein repülnek a szürkés hangyaboglárkák. Ez a hangyaboglárka a hegyen két élőhelytípusban is előfordul: a tárnicsokban gazdag üde kaszálóréteken és a tárnicsokban sokkal szegényebb félszáraz gyeptípusokban. Míg az előző helyen ezres nagyságrendű kolóniája repül, addig a félszáraz gyepekben élő kolóniái sokkal kisebb egyedszámúak. A száraz magaskórós sztyeprétek orvosi kocsordosaiban, a kocsord gyökfőjében és szárában fejlődik a nagy szikibagoly hernyója. A hernyó jellegzetes, finom fűrészporszerű rágásnyomával a hozzáértő lepkészeknek hamar elárulja jelenlétét. A lepke nyár végén, ősszel repül, sokszor nagy távolságokra is képes eljutni, hogy számára alkalmas élőhelyeken rakja le a kocsordokra petéit. A melegebb tölgyesek juharos szegélyein repülnek a magyar fésűsbaglyok, míg a tölgyeken ritka, mediterrán elterjedésű övesbagoly hernyók élnek. A fagyalokban gazdag, üdébb tölgyesek szegélyein figyelhetjük meg júniusban a sötétbarna-vörös-sárga mintázatú díszes tarkalepkét. A lepkék mellett ritka bogarak is élnek a Sár-hegyen. A Szent Anna-tó környéki idős tölgyesekben gyakori a nagy hőscincér, a hegy lábánál lévő kőrises szegélyek és gyümölcsösök környezetének jellemző faja a diócincér. A meleg molyhos tölgyesek védett ritkasága a keskeny tölgycincér. A cincérfaunából érdemes kiemelni a lágyszárúakban fejlődő, sztyepréti fajokat. Ilyen védett faj például az árgusszemű cincér, amely a gurgolya fajokban fejlődik, vagy a tarka imolában élő selymes cserjecincér.
A száraz sztyeprétek és meleg tölgyesek borította területen kevés szaporodóhelyet találnak a kétéltűek. A legjelentősebb petézőhely a Szent Anna-tó. Tavasszal több ezer varangy, erdei- és levelibéka gyűlik össze, hogy lerakják petéjüket. A tó állandó lakói a kecskebékák, a tavi békák és a pettyes gőték. A száraz gyepekben, meleg, köves részeken gyakori a zöld gyík, az erdők közötti tisztásokon, erdőszegélyekben pedig az erdei siklót pillanthatjuk meg.
A Sár-hegy madárvilága szoros kapcsolatban áll a Mátra nagy erdőségeivel. A rovarokban, hüllőkben gazdag sztyeprétek fölött rendszeresen megfigyelhető a kígyászölyv és a darázsölyv, míg a Szent Anna-tó nádasaiban barna rétihéja telepedett meg. A Mátrából a hegységelőtéri mezőgazdasági területekre jár táplálkozni a parlagi sas és a békászó sas, amelyek zsákmányszerző körútjuk alkalmával sokszor a Sár-hegy gyepeit keresik föl.
A kisebb testű énekesmadarak közül a zárt erdők és a nyílt gyepek, sztyeprétek lakói egyaránt megfigyelhetők.
A terület természeti értékeinek megismerését tanösvény segíti, amelynek kiindulópontja Gyöngyösön van.

Ha erre jársz érdemes megkeresni flektogon Szent Anna kápolna 2.0 (GCSZAK) ládáját is.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (208 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.60 web: 4.68 átlag: 4.70

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Maxi613 2021.06.05 12:51 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.10.5]

anettnori 2021.06.05 08:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Megvan!
[g:hu+ 2.7.3]

Kellemes bemelegítés volt a verseny előtt.
Tetszett a hely, útközben egy comost is begyűjtöttem.

-1-2
-3-4
-5 
ocsike78 2021.06.05 07:06 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.6.3]

stmester 2021.06.03 12:34 - Megtaláltam
Gyönyörű virágokat láttunk a sárga turista út mellett ahogy jöttünk a kápolnától fel.

Katona55 2021.06.03 12:30 - Megtaláltam
Közös túrázás stmesterrel.

emiGrant 2021.06.01 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.38
1/4. Mai négy ládánkból ez volt az első. Itt a Sár-hegy, Cseplye-tető, Pipishegy környékén már régen kacérkodtam a ládákkal. Ma végre sikerült egy olyan kört tennem, ami viszonylag nem volt túl nehéz vagy meredek, és össze tudtam három láldát kötni. Jó korán leparkoltunk a Pipis-hegyi gyárnál és onnan közelítettem meg a Cseplye-tetőt. Az a le meg fel a láda előtt kicsit meglepett. A térképen nem látszott ennyire meredeknek. Aztán vissza fel az antennákhoz és a sárgán tovább egészen a Szent Anna kápolnához. Onnan a Pipishegyi Reptér érintésével kerültem vissza az autóhoz. 6km és több száz méter szint volt ebben, de a napsütés, a csodás vadvirágok és a kilátás, minden fáradságot kárpótolt. Köszönöm a rejtést!

-1-2
-3-4
IMG_8090IMG_8095
IMG_8097IMG_8099
Henrik13 2021.05.09 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

szocspetra 2021.05.08 13:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

laszloszocs 2021.05.04 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

prencsije 2021.04.12 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! :)
[g:hu+ 2.6.9]

rudi321 2021.04.11 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sokan repkednek éppen körülöttünk :) [Geoládák v3.10.3]

istvansipos17 2021.04.05 19:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Marczi2008 2021.03.21 13:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.59
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Hideg szeles idő volt, de szép napsütés.

20210321_13283220210321_131727
20210321_12013420210321_135244
20210321_14002020210321_140229
Zsolti Wolf 2021.03.20 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép hely. Nagy kirándulás volt. Abasár és Gyöngyös panoráma nagyon szép [Geoládák v3.9.6]

anzsu7 2021.03.13 09:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.9.6]

kocsisjozsef74 2021.03.13 09:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.9.6]

dildi 2021.02.20 14:20 - Megtaláltam
Tettünk egy szép túrát Wulka2-vel a tanösvényen. Az egész táj ködbe burkolózott ezért a panorámát nem láthattuk, de ez semmit sem vont le a túra értékéből. Sőt... fantasztikusan sejtelmes volt tőle a természet!Köszönöm a rejtést!

115
15 
Wulka2 2021.02.20 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
Köszönjük a rejtést!

ArkAngyal75 2021.01.09 13:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

navigaator 2020.12.21 00:00 - Megtaláltam
-

Aniko & Gyuri 2020.12.12 08:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

emmerwald 2020.12.08 12:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Az Szent Anna Kápolna felől közelítettem, de ahogy egyre feljebb értem úgy növekedett a köd is. A Sár-hegyi adót is csak akkor vettem észre amikor mellette álltam. A ládától levágtam a szőlő-teraszok felé.
Egyébként a láda rendben, köszönöm a rejtést!

IMG_20201208_120427 
oldfox 2020.11.07 10:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Famágus 2020.11.07 10:20 - Megtaláltam
Nagyon jó kis túra volt, tetszett minden, Oldfoxxal köszönjük!!

IMG_20201107_095650IMG_20201107_095647
kivancsifancsi 2020.10.29 12:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Mai szabadnapunkat Fidorkával kettesben kirándulással, nézelődéssel töltöttük. Választásunk a Mátraaljára esett, ahol sok keresnivaló várt ránk. Szeles borús idő ellenére sok érdekes helyet láttunk, végül 8 megtalálással zártuk a napot.

4/8: A közeli gyár elhagyatott parkolójában hagytuk, az autót és onnan tettünk egy három ládát (GCSZAK, GCSEPT, GCLHGY) felölelő túrát. A kápolna felől kapaszkodtunk fel a dombra. Amint elértük a rádióadót, onnan kikerültünk a szélárnyékból és a nagyon kellemetlen erős szélben kellett megtenni az utolsó pár 100 métert. Remek hely és a rejtés is rendben van. Köszönjük az invitálást.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (370 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]