geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4334. Zók, Várhegy (GCZZZZ)

Ásatások a Várhegyen (new will)

Ásatások a Várhegyen (new will)

Zóki madár alakú edény (sulinet.hu)

Zóki madár alakú edény (sulinet.hu)

Leletek (magyarokeredete.blogspot.hu)

Leletek (magyarokeredete.blogspot.hu)

A falu látképe (zok.hu)

A falu látképe (zok.hu)

A hegy (archiv.baralib.hu)

A hegy (archiv.baralib.hu)

Ásatások

Ásatások

Útközben van némi kilátás

Útközben van némi kilátás

Északnyugat felé

Északnyugat felé

Tubes felé

Tubes felé

Horhoson haladunk

Horhoson haladunk

Jobbra-balra présházak

Jobbra-balra présházak

Itt hagyjuk el a "főutat"

Itt hagyjuk el a "főutat"

Ebből nem jövök ki arcvesztés nélkül

Ebből nem jövök ki arcvesztés nélkül

Bár más meg itt hagyta a fogát is

Bár más meg itt hagyta a fogát is

Rejtek

Rejtek
Szélesség N 45° 59,547'
Hosszúság E 18° 5,942'
Magasság: 194 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.12.09 12:55
Megjelenés időpontja: 2017.12.09 15:01
Utolsó lényeges változás: 2017.12.15 10:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Fairy, Dóri & Attila
Felhasználó: Fairy
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2900 m
Megtalálások száma: 51, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP ON
Zók külterületén, fa elágazásában rejtőzik a 0,45 literes (kb. 15 * 11 * 6 cm külső méret) négyfülű geoláda.
WAP OFF

Bevezető
A Kárpát-medence őstörténetének fontos - bár avatatlan szemlélő számára kevéssé látványos - helyszínére hívlak ezzel a rejtéssel.

Megközelítés
Akár Bicsérd, akár Pellérd felől érkezel, itt  N 46° 0,315' E 18° 5,992' 190 m [GCZZZZ+PARKOLO] érdemes letámasztani az autót, ha félted vagy csapadékos az idő. A földúton dél felé indulva 100 méter után kettéágazik az út. Mindkettő elvezet a láda közelébe, de én inkább a baloldali ágat javaslom, mert az egyenletesebben emelkedik és van egy látványos horhos szakasza. Itt  N 45° 59,549' E 18° 5,989' 189 m [GCZZZZ+B_LETERES] jobbra ki tudsz kapaszkodni a mélyútból és a kissé bozótos területen átverekedve magad eljutsz a ládához.
Ugyanakkor a jobboldali ág előnye, hogy arról itt  N 45° 59,554' E 18° 5,906' 174 m [GCZZZZ+J_LETERES] letérve kissé meredekebb, de kevésbé dzsindzsás a láda megközelítése.

"6000 éves múltat őrző szőlőhegy"
by new will

Zók kicsiny, szinte csak egyetlen utcából álló falucska Pécstől délnyugatra, Bicsérd és Aranyosgadány között. A falu a Pécsi - víz kiemelkedő északi partján helyezkedik el. Vele szemközt, a völgy túloldalán félszigetszerű dombok sorakoznak, melyek a baranyai dombvidék szinte csipkézetesen tagolt északi peremét alkotják. A kelet és nyugat felöl mély völgyekkel határolt, észak-dél irányban elnyúló kiemelkedések egy kéz ujjaira emlékeztetnek, szinte "kinőnek" a tőlük délre fekvő, nagy kiterjedésű fennsíkból. Oldalaikat az erózió meredekre koptatta, emiatt legtöbbjük legmagasabb része csupán egy igen keskeny, észak-dél irányú gerinc, jóformán csak lejtőjük van. Ezeken a meredek lejtőkön szőlőket és présházakat találunk az erdős völgyek fölött, állandó települési helyként sohasem szolgáltak.

Ha ezt a tájat a völgy északi partjáról nézzük, akkor a Várhegy csupán egy a sok szőlőhegy közül. Feljutva azonban az akácossal övezett domb tetejére, már több jellegzetesség is szemünkbe tűnik. A legfontosabb az, hogy a dombtetőn csaknem teljesen lapos és viszonylag széles (50-100 m) sávot alkotó kis fennsíkot találunk. Ez a Várhegytető, vagy a Várhegy "egyenese". Ha északi részének peremére állunk, akkor tiszta időben beláthatjuk a pécsi víz völgyét, áttekinthetjük a Nyugati Mecsek előterét, jól látható a Jakab-hegy, sőt a pécsi medence és a Dráva síkságának egy része is. Magát a dombtetőt nézve a figyelmes szemlélő hamar észreveszi, hogy annak felszíne sötétszürke, hamus földből áll, és gyakran találni rajta égett agyagdarabokat, cseréptöredékeket, állatcsontokat. Az őrkori megtelepülésnek ezek a felszínen észrevehető maradványai a tetőt délről határoló széles horpadásig tartanak. Ezen túl és a lejtőkön már csak az emberi történelem előtti geológiai múlt hagyatéka van, mint mindenütt a dombvidéken: a több millió éves Pannon tengeri üledék megkövesedett kagylóit rejtő meszes réteg, rajta a jégkori lösszel és az ezt takaró barna erdőtalajjal.

A tetőn előkerült különös tárgyak alapján keltek szárnyra azok a szép mendemondák, amelyeket a mai napig emlegetnek Zókon. Gyakran szó kerül egy itt elrejtett "aranyborjúról", amit még senkinek sem sikerült megtalálni, no meg rejtélyes alagutakról, amit elfeledett régi pincék üregeiből alakított a képzelet, és mondává növelt a hagyomány. Nem csak a meséket őrzi azonban a Várhegy, de nevében a történelem is. Nem említik írásos források, mégis van tényleges alapja az elnevezésnek: a magyar középkor korai századaiban itt létesített paticsfalú erődítés gyér maradványit az őskori település sáncárkával együtt felszínre hozták az ásatások.

A település első írásos említése az 1290-es évből származik. A Várhegynek nevezett bortermő domb a középkor óta a faluhoz tartozik, de a régészeti felfedezések egy jóval ősibb kulturális örökséget tártak fel ezen a vidéken. A Várhegy őstörténete nem kevesebb mint 6 ezer évre tekint vissza.

Várhegy a Mecsek és a Villányi hegység közötti dombos országrész északnyugati részének egyik hegyfoka. 1917 óta a történészek jól ismerik a fennsík régészeti felfedezéseit. A felszínről előkerült leletek főleg a korai bronzkor időszakából valók; közeli rokonságot mutatnak a Vucedolban talált leletekkel. A terület a "Zók kultúra" - avagy a "Vucedol-Zók kultúra" - névadó települése lett.

Az első ásatás a szerb hadsereg vezetése által vette kezdetét 1919-ben, a környék háború utáni megszállása idején. A feltárt leleteket Belgrádba szállították. Később csak néhány edényt hoztak nyilvánosságra, rádásul az első ásatásról nem maradt fenn teljes értékű dokumentáció.

1943-ban Török Gyula, a Pécsi Múzeum régésze vezetett ásatást Zókon, de munkája csupán egy korlátozott területett érintett. Csak 1977-ben kezdtek alaposabb kutatásokat végezni abból a célból, hogy választ adhassanak a korai bronzkor hazai vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre.

A területen feltárt legkorábbi település a rézkorból való (Lasinja-Balaton kultúra, Kr.e. 4. évezred eleje). Ezt követi a Badeni kultúra település emlékeinek feltárása a késő rézkor idejéből, majd a Vucedol-Zók kultúra település nyomai láthatók. Ez a korai bronzkori település - mely kb. 300 évig maradt fenn - alapos szervezettségről árulkodik. Épületeit védelmi árok vette körül. A legkésőbbi őstörténeti felfedezések a Somogyvár-Vinkovci kultúrával kapcsolatosak. A szétszóródott tárgyak a fennsík teljes területén fellelhetők, és sokban különböznek a korábbi Vucedol-Zók település leleteitől.

Eltekintve a virágzó Vucedol-Zók település mindennapjaiból fennmaradt leletektől - mint a díszes és egyszerű fazekas-, agyag- és csont eszközök, lakóház maradványok, égetőkemencék stb. - a legfontosabb leletanyag a korai bronzkor kezdetéhez kapcsolódó fémiparhoz kötődik. Az öntőformák és olvasztótégelyek a helyi fémiparosok tevékenységét ábrázolják. A leletek bősége a szükséges nyersanyagok kereskedelmi úton történő rendszeres áramlásáról árulkodik.

Az arzén tartalmú réz (szulfidércből olvasztott réz) ügyes használata egy kiemelkedő társadalmi réteg kialakulásához vezetett, mégpedig a kovácsokéhoz, továbbá előidézte a mitológia kovács isteneinek megformálását. A bronzkori fejlődés európai hajnala nyomon követhető a Zók Várhegy régészeti bizonyítékainak segítségével.

Az ötletet illetve infót Bubó barátom adta, ezúton is köszönjük neki.

Egyéb érdekességek: "Mamut fekszik Zók határában"

"Jó állapotban lévő őskori mamutleletet találtak Zók határában. Világszenzáció lehet, ha bebizonyosodik, hogy az állatot az itt élt emberek ejtették csapdába a jégkorszak idején. Erre pedig van esély, hiszen a zóki várhegy ősidők óta lakott vidék."


Ládatörténet
2017.12.15 Alternatív megközelítés leírásával egészítettem ki az oldalt.
2017.12.09 15:00 Az 1. Dél-Dunántúli Regionális Kessertalálkozó után éppen 522 héttel a geoláda kereshető. ;-)
2017.12.09 12:55 Kihelyeztem a geoládát.
2013.08.21 Jevica és Gyuszi továbbadja a tervet.
2013.06.11 A ládagazda a moderátorokkal megküzdő new will helyett Kadorca lett, aki átadta Jevica és Gyuszinak.
2009.05.13 A geoláda moderációja sikeresen lezárul, +6/-3 eredménnyel.

Forrás
Cikk a leletről
Zók honlapja
Museum.hu
Magyarok eredete
new will (Attila) ládaleírása

Sikeres kincskeresést!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (22 db): környezet: 3.52 rejtés: 3.23 web: 4.22 átlag: 3.66

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tmolli 2021.02.13 12:15 - Megtaláltam
Köszönöm!

baranyaifiú 2021.02.13 12:15 - Megtaláltam
Ok!

Judit és Béla 2020.12.28 10:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.42
Megtaláltuk.

Ajtony 2020.12.28 10:27 - Megtaláltam
Jó kis kaland, látványos löszformák a mélyúton. A bozótos, csúszós sáncok: ládász-csemege. Köszönet a rejtésért! Kár lett volna kihagyni. És még valami, amit felírok korommal a kéménybe: Fairy rejtés, pontos koordináta, jó szöveges segítség!

Zerind HUN 2020.12.28 10:27 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 4.18
Tényleg nem a leglátványosabb helyek egyike, de én örülök neki, hogy itt is van láda, és eljöttünk ide. Ajtonnyal már sok hasonló helyen jártunk: sok földvárnál - így tudjuk értékelni például a megmaradt sáncokat, illetve sok bozótban - így nem találtuk olyan nagyon vészesnek a megközelítést. Érdekes, hogy itt van ez a kis önálló dombságocska, ami néhány falunyi távolságra nyúlik el, és érdekes a hely története is.

targonczas 2020.10.24 08:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

Csabiq 2020.10.19 16:55 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Láda a földön volt, vissza tettem az elágazásba. Délelőtt ránéztem e tájra a Zsongor kőről, gondoltam most megnézem innen a Zsongor követ. De nem láttam a bozótostól:). [Geoládák v3.7.6]

Béla 53 2020.09.15 10:21 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.1 teszt]

D.D.Anna 2020.09.07 09:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! "Hátulról támadva" közelítettem meg, így nem volt gond

Mr. Fülixáj 2020.08.16 16:52 - Megtaláltam
Most lett meg a láda. TFTC Fülix. [Geoládák v3.3.2]

Silva 2020.07.19 09:41 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

pappcsalád 2020.07.19 09:29 - Megtaláltam
.

Liberty 2020.07.19 09:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.56
Dél-Baranyai-Ormánsági barangolásunk során, elsőként a Kárpát-medence őstörténetének fontos helyszínét a Várhegyet kerestük fel. A ládaoldal ismertetője a helyszínről nagyon érdekes, jó érzés volt a 6000 éves múltat őrző Várhegyen a ládát megkeresni, ott ahol a régészek bronzkori leleteket találtak. Nyugat felől közelítettük meg a helyszínt, a löszfal lankásabb oldalában mentünk fel a ládához. A vékonyka ágak nem okoztak gondot a ládához jutáshoz. Érdekes a rejtekadó fa a körbefont borostyán ágakkal. Köszönet a rejtésért.

Zók címere is a község történelmi múltjára és természeti-földrajzi környezetére utal. A zöld halom a környező területekből kiemelkedő erdős dombokat jelképezi, míg a címer fő alkotóeleme az úgynevezett zóki madár alakú edény, a Zók-Várhegyi, kora bronzkori kultúra leletanyagának legjellegzetesebb darabja.

Zók címere
Mimi92 2020.07.12 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Nyugat felől közelítettem. Gond nélkül meg volt. Szép rejtés, de az biztos ha nem lett volna ott láda soha nem megyek be. [g:hu 1.6.4a]

Paul 2020.07.08 20:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Balage001 2020.05.30 13:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]
Hát ennek a rejtésnek gyakorlatilag a túrázáson kívül, sajnos semmi értelme.
Hegy van, vár nincs.
Sáros időben felesleges elindulni.
Bozótvágó és hosszú tüske álló ruházat kötelező.
A rejtés környékén emberi ürülék mindenütt.

Ezeket leszámítva egyébként jó környék.

Dawe92 2020.05.30 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

laszloistvan 2019.10.17 11:12 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Viszonylag jól tolerálom a közvetettebb asszociációkat igénylő helyszíneken a kevésbé frekventált ládákat is (ti. nagy semmi az Isten háta mögött, amit a kutya se keres :-)), de ennél azért kicsit többet vártam. Persze bármit szeretek ami zöld, meg ugye kell a pont a kerek felé haladva, úgyhogy mégsem bántam. :-)

Mr Zerge 2019.10.11 14:35 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Romokat nem láttam, bozótharc volt.

VP 2019.10.07 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.63
Nagyon szép a rejtekadó, borostyánnal befutott cseresznyefa!
Én nyugat felől közelítettem: bozót egyáltalán nem volt. A fiatal fákkal néhol kicsit felnőtt erdőben tájfutóként gond nélkül haladtam.
Romokat nem láttam, de a domborzatba kis fantáziával beleképzelhetők várárkok.
A rejtektől keletre valóban nagy az aljnövényzet, de arra csak kinéztem.

BouLache 2019.08.27 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.00 súly: 3.64
Ok

BuBiPuma 2019.03.09 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.31
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Egy újabb értelmetlen, kesser szivató megoldás a rejtőtől. És ez nem egy "ősláda" 2002-ből, hanem egy 2017-ből, döbbenetes. Érdemes legalább egy metszőollóval készülni, de bozótvágó is nagy segítség lesz. A ruházat is legyen tüskeálló, szemre vigyázni!
A rejtektől vissza a földes út felé készítettem egy kis ösvényt, ahol eleve a legritkább volt a tüskés bozótos; a 45° 59.521836" 18° 05.973294" helyen értem el ismét a földes utat. Itt sajnos épp egy meredek partfal van; de száraz időben sokkal inkább ezen ereszkedek le (vagy mászom fel), mint a többi helyen át a 'tüske-dzsungelen'.

egy alternatíva a rejtek felé 
Zsozso94 2019.01.30 10:53 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.37
Megtaláltam, köszönöm!
A láda megközelítése még így a téli évszakban is nehézkes és érdemben nem sok látnivalót rejt a láda közvetlen környezete.

Zók, várhegyZók, várhegy
Zók, várhegyZók
Zók 
Zsotyka 2019.01.30 10:53 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.23
Köszönöm a rejtést!

Puszkany 2018.11.02 12:33 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (52 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]