FAQ
4334. Zók, Várhegy (GCZZZZ)

Ásatások a Várhegyen (new will)

Ásatások a Várhegyen (new will)

Zóki madár alakú edény (sulinet.hu)

Zóki madár alakú edény (sulinet.hu)

Leletek (magyarokeredete.blogspot.hu)

Leletek (magyarokeredete.blogspot.hu)

A falu látképe (zok.hu)

A falu látképe (zok.hu)

A hegy (archiv.baralib.hu)

A hegy (archiv.baralib.hu)

Ásatások

Ásatások

Útközben van némi kilátás

Útközben van némi kilátás

Északnyugat felé

Északnyugat felé

Tubes felé

Tubes felé

Horhoson haladunk

Horhoson haladunk

Jobbra-balra présházak

Jobbra-balra présházak

Itt hagyjuk el a "főutat"

Itt hagyjuk el a "főutat"

Ebből nem jövök ki arcvesztés nélkül

Ebből nem jövök ki arcvesztés nélkül

Bár más meg itt hagyta a fogát is

Bár más meg itt hagyta a fogát is

Rejtek

Rejtek
Szélesség N 45° 59,605'
Hosszúság E 18° 5,817'
Magasság: 196 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.12.09 12:55
Megjelenés időpontja: 2017.12.09 15:01
Utolsó lényeges változás: 2021.05.07 20:33
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Fairy, Dóri & Attila
Ládagazda: Fairy
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2900 m
Megtalálások száma: 67 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente
WAP ON
Zók külterületén, fa elágazásában rejtőzik a 0,45 literes (kb. 15 * 11 * 6 cm külső méret) négyfülű geoláda.
WAP OFF

Bevezető
A Kárpát-medence őstörténetének fontos - bár avatatlan szemlélő számára kevéssé látványos - helyszínére hívlak ezzel a rejtéssel.

Megközelítés
Akár Bicsérd, akár Pellérd felől érkezel, itt  N 46° 0,315' E 18° 5,992' 190 m [GCZZZZ+PARKOLO] érdemes letámasztani az autót, ha félted vagy csapadékos az idő. A földúton dél felé indulva itt kb. 100 méter után kettéágazik az út:  N 46° 0,266' E 18° 6,017' 111 m [GCZZZZ+JOBBRA]. A Pécsi-víz töltésével párhuzamosan haladunk kb. 700 métert, majd itt  N 45° 59,931' E 18° 5,751' 115 m [GCZZZZ+BALRA] bekanyarodunk egy oldalvölgybe és felkapaszkodunk a platóra. Innen  N 45° 59,482' E 18° 5,880' 186 m [GCZZZZ+4X4PARKOLO] már jobb terepképességekkel rendelkező autóval sem érdemes továbbhaladni: a gerincen gyalogosan éred el a ládát.

"6000 éves múltat őrző szőlőhegy"
by new will

Zók kicsiny, szinte csak egyetlen utcából álló falucska Pécstől délnyugatra, Bicsérd és Aranyosgadány között. A falu a Pécsi - víz kiemelkedő északi partján helyezkedik el. Vele szemközt, a völgy túloldalán félszigetszerű dombok sorakoznak, melyek a baranyai dombvidék szinte csipkézetesen tagolt északi peremét alkotják. A kelet és nyugat felöl mély völgyekkel határolt, észak-dél irányban elnyúló kiemelkedések egy kéz ujjaira emlékeztetnek, szinte "kinőnek" a tőlük délre fekvő, nagy kiterjedésű fennsíkból. Oldalaikat az erózió meredekre koptatta, emiatt legtöbbjük legmagasabb része csupán egy igen keskeny, észak-dél irányú gerinc, jóformán csak lejtőjük van. Ezeken a meredek lejtőkön szőlőket és présházakat találunk az erdős völgyek fölött, állandó települési helyként sohasem szolgáltak.

Ha ezt a tájat a völgy északi partjáról nézzük, akkor a Várhegy csupán egy a sok szőlőhegy közül. Feljutva azonban az akácossal övezett domb tetejére, már több jellegzetesség is szemünkbe tűnik. A legfontosabb az, hogy a dombtetőn csaknem teljesen lapos és viszonylag széles (50-100 m) sávot alkotó kis fennsíkot találunk. Ez a Várhegytető, vagy a Várhegy "egyenese". Ha északi részének peremére állunk, akkor tiszta időben beláthatjuk a pécsi víz völgyét, áttekinthetjük a Nyugati Mecsek előterét, jól látható a Jakab-hegy, sőt a pécsi medence és a Dráva síkságának egy része is. Magát a dombtetőt nézve a figyelmes szemlélő hamar észreveszi, hogy annak felszíne sötétszürke, hamus földből áll, és gyakran találni rajta égett agyagdarabokat, cseréptöredékeket, állatcsontokat. Az őrkori megtelepülésnek ezek a felszínen észrevehető maradványai a tetőt délről határoló széles horpadásig tartanak. Ezen túl és a lejtőkön már csak az emberi történelem előtti geológiai múlt hagyatéka van, mint mindenütt a dombvidéken: a több millió éves Pannon tengeri üledék megkövesedett kagylóit rejtő meszes réteg, rajta a jégkori lösszel és az ezt takaró barna erdőtalajjal.

A tetőn előkerült különös tárgyak alapján keltek szárnyra azok a szép mendemondák, amelyeket a mai napig emlegetnek Zókon. Gyakran szó kerül egy itt elrejtett "aranyborjúról", amit még senkinek sem sikerült megtalálni, no meg rejtélyes alagutakról, amit elfeledett régi pincék üregeiből alakított a képzelet, és mondává növelt a hagyomány. Nem csak a meséket őrzi azonban a Várhegy, de nevében a történelem is. Nem említik írásos források, mégis van tényleges alapja az elnevezésnek: a magyar középkor korai századaiban itt létesített paticsfalú erődítés gyér maradványit az őskori település sáncárkával együtt felszínre hozták az ásatások.

A település első írásos említése az 1290-es évből származik. A Várhegynek nevezett bortermő domb a középkor óta a faluhoz tartozik, de a régészeti felfedezések egy jóval ősibb kulturális örökséget tártak fel ezen a vidéken. A Várhegy őstörténete nem kevesebb mint 6 ezer évre tekint vissza.

Várhegy a Mecsek és a Villányi hegység közötti dombos országrész északnyugati részének egyik hegyfoka. 1917 óta a történészek jól ismerik a fennsík régészeti felfedezéseit. A felszínről előkerült leletek főleg a korai bronzkor időszakából valók; közeli rokonságot mutatnak a Vucedolban talált leletekkel. A terület a "Zók kultúra" - avagy a "Vucedol-Zók kultúra" - névadó települése lett.

Az első ásatás a szerb hadsereg vezetése által vette kezdetét 1919-ben, a környék háború utáni megszállása idején. A feltárt leleteket Belgrádba szállították. Később csak néhány edényt hoztak nyilvánosságra, rádásul az első ásatásról nem maradt fenn teljes értékű dokumentáció.

1943-ban Török Gyula, a Pécsi Múzeum régésze vezetett ásatást Zókon, de munkája csupán egy korlátozott területett érintett. Csak 1977-ben kezdtek alaposabb kutatásokat végezni abból a célból, hogy választ adhassanak a korai bronzkor hazai vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre.

A területen feltárt legkorábbi település a rézkorból való (Lasinja-Balaton kultúra, Kr.e. 4. évezred eleje). Ezt követi a Badeni kultúra település emlékeinek feltárása a késő rézkor idejéből, majd a Vucedol-Zók kultúra település nyomai láthatók. Ez a korai bronzkori település - mely kb. 300 évig maradt fenn - alapos szervezettségről árulkodik. Épületeit védelmi árok vette körül. A legkésőbbi őstörténeti felfedezések a Somogyvár-Vinkovci kultúrával kapcsolatosak. A szétszóródott tárgyak a fennsík teljes területén fellelhetők, és sokban különböznek a korábbi Vucedol-Zók település leleteitől.

Eltekintve a virágzó Vucedol-Zók település mindennapjaiból fennmaradt leletektől - mint a díszes és egyszerű fazekas-, agyag- és csont eszközök, lakóház maradványok, égetőkemencék stb. - a legfontosabb leletanyag a korai bronzkor kezdetéhez kapcsolódó fémiparhoz kötődik. Az öntőformák és olvasztótégelyek a helyi fémiparosok tevékenységét ábrázolják. A leletek bősége a szükséges nyersanyagok kereskedelmi úton történő rendszeres áramlásáról árulkodik.

Az arzén tartalmú réz (szulfidércből olvasztott réz) ügyes használata egy kiemelkedő társadalmi réteg kialakulásához vezetett, mégpedig a kovácsokéhoz, továbbá előidézte a mitológia kovács isteneinek megformálását. A bronzkori fejlődés európai hajnala nyomon követhető a Zók Várhegy régészeti bizonyítékainak segítségével.

Az ötletet illetve infót Bubó barátom adta, ezúton is köszönjük neki.

Egyéb érdekességek: "Mamut fekszik Zók határában"

"Jó állapotban lévő őskori mamutleletet találtak Zók határában. Világszenzáció lehet, ha bebizonyosodik, hogy az állatot az itt élt emberek ejtették csapdába a jégkorszak idején. Erre pedig van esély, hiszen a zóki várhegy ősidők óta lakott vidék."


Ládatörténet
2021.05.07 20:32 Frissítem a ládaoldalt.
2021.04.16 19:00 142 kilométeres dél-baranyai ládakarbantartó kör során áthelyezem a dobozt.
2021.04.05 13:11 Kinizsi2022 játékostársunk Egyéb logban jelezte, hogy a láda túl messze van a bemutatni kívánt helyszíntől, konkrétan egy szomszédos dombon.
2017.12.15 Alternatív megközelítés leírásával egészítettem ki az oldalt.
2017.12.09 15:00 Az 1. Dél-Dunántúli Regionális Kessertalálkozó után éppen 522 héttel a geoláda kereshető. ;-)
2017.12.09 12:55 Kihelyeztem a geoládát.
2013.08.21 Jevica és Gyuszi továbbadja a tervet.
2013.06.11 A ládagazda a moderátorokkal megküzdő new will helyett Kadorca lett, aki átadta Jevica és Gyuszinak.
2009.05.13 A geoláda moderációja sikeresen lezárul, +6/-3 eredménnyel.

Forrás
Cikk a leletről
Zók honlapja
Museum.hu
Magyarok eredete
new will (Attila) ládaleírása

Sikeres kincskeresést!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (24 db): környezet: 3.56 rejtés: 3.30 web: 4.22 átlag: 3.69

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


szalbert 2022.09.10 16:46 - Nem találtam meg
A rejtek (borostyános fa a domb gerincén, a hétvégi házak fölött) megvan, de a láda sehol :( [Geoládák v3.12.10]

[Elutasította: geocaching.hu, 2022.11.12 18:23 - a kesser nem reagált a megkeresésre.]

eltájoló 2022.07.27 17:55 - Megtaláltam
Sajnos mi sem találtuk meg a ládát a fa elágazásában. Körbenéztük a környéket, de sehol nem volt.
A kép alapján, kérlek, fogadd el a találatot!

[Jóváhagyta: Fairy, 2022.08.02 15:24]

Köszönöm szépen!

IMG-e2f43df5902f5932a57926bdd1dbd132-VIMG-edf621cabc0a904735e448dbf9fe444c-V
bondi3 2022.03.20 12:32 - Megtaláltam
Josi83-al megtaláltuk a rejtést (borostyánnal benott fa), viszont a ládát nem. Kérjük a találat jelszó nélküli elfogadását, köszönöm. [Geoládák v3.12.7]

[Jóváhagyta: Fairy, 2022.04.29 22:30]

Josi83 2022.03.20 12:27 - Megtaláltam
Bondi3-mal kerestük de nem találtuk a ládát a megadott helyen.(borostyánnal benőtt fa) Kérem a találat jelszó nélküli elfogadását. Köszönöm [Geoládák v3.12.7]

[Jóváhagyta: Fairy, 2022.04.29 22:30]

Kukucska 2022.01.03 14:23 - Megtaláltam
Sajnos a geoláda nem lett meg, egy előző megtaláló segített, akinek köszönöm. [Geoládák v3.12.5]

IMG_20220103_142606IMG_20220103_142346
Szőkekapitány 2021.12.22 16:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

patkoborka 2021.10.30 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

gergo75 2021.10.30 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

SirLes 2021.10.21 09:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Moncsiroli 2021.09.29 07:38 - Megtaláltam
Köszönöm

DaZoBaViKr 2021.09.13 18:17 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.29
Megtaláltuk köszi a rejtést! A láda a rejtek közelében, a földön hevert. Dolgunk végeztével, visszatettük az általunk feltételezett helyére. Ami nem talajszinten van. Egyébként a láda tartalma rendben van.

csg69 2021.07.24 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Megvan :)

szamosszamoca 2021.07.20 17:59 - Megtaláltam
A fiúk kerékpároztak egyet, közben megkeresték ezt a ládát.

Pibo 2021.07.18 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Nem is értem minek feccöltem bele 3 órát, ,,semmi látni való,,

vajasfok 2021.05.05 17:18 - Megtaláltam
A ládát hosszas keresgélés után sem találtam. Kérem a kép és a track alapján az elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.06.14 16:35]

IMG_20210505_171830[1]183755434_283905273393571_6857421627419534162_n
Ajtony 2021.04.12 22:00 - Egyéb
Nagyon úgy néz ki, hogy bizonyos zavar mutatkozik az erőben. A láda egy várépítésre meglehetősen alkalmatlan, egyik irányban sem meredek dombtetőn rejtőzik, és ha lehet hinni a régi térképeknek és az avatott régészeknek, akkor a hiba kettős. A híres régészeti leletek nem erről a dombról származnak, hanem az ettől nyugatra fekvő másik dombról, amely több oldalról is jól védhetőnek, várépítésre alkalmasabbnak látszik így amatőr szemmel. A ládát rejtő dombhátat a helyiek szerényen csak Nagyhegyek nevezik, viszont a régi katonai felmérés térképén erre van az írva, hogy Várhegy. Meglehet, hogy annak idején a térkép felvételekor is bizonyos félrértések adódtak. Egy ami biztos, hogy a régészeti leletek NEM erről a hegyről kerültek elő, és ezt világosan bizonyítják Kinizsi2022 mellékelt térképvázlatai. Javaslom a láda áthelyezését a valódi Várhegyre.

Kinizsi2022 2021.04.05 13:11 - Egyéb
Kedves Utazók!
A láda a Nagyhegyen van. A Várhegy attól nyugatra a következő kisebb domb.

IMG_20210330_080108IMG_20210330_080136
IMG_20210330_080142IMG_20210330_080157
povyagi 2021.03.13 14:02 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan!
[g:hu+ 2.5.10]

Mathau 2021.03.13 14:01 - Megtaláltam
"Csak a Puffin adhat nekem erőt és mindent lebiro akaratot!"

[g:hu+ 2.5.10]

tmolli 2021.02.13 12:15 - Megtaláltam
Köszönöm!

baranyaifiú 2021.02.13 12:15 - Megtaláltam
Ok!

Judit és Béla 2020.12.28 10:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.42
Megtaláltuk.

Ajtony 2020.12.28 10:27 - Megtaláltam
Jó kis kaland, látványos löszformák a mélyúton. A bozótos, csúszós sáncok: ládász-csemege. Köszönet a rejtésért! Kár lett volna kihagyni. És még valami, amit felírok korommal a kéménybe: Fairy rejtés, pontos koordináta, jó szöveges segítség!

Zerind HUN 2020.12.28 10:27 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 4.18
Tényleg nem a leglátványosabb helyek egyike, de én örülök neki, hogy itt is van láda, és eljöttünk ide. Ajtonnyal már sok hasonló helyen jártunk: sok földvárnál - így tudjuk értékelni például a megmaradt sáncokat, illetve sok bozótban - így nem találtuk olyan nagyon vészesnek a megközelítést. Érdekes, hogy itt van ez a kis önálló dombságocska, ami néhány falunyi távolságra nyúlik el, és érdekes a hely története is.

targonczas 2020.10.24 08:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (71 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]