FAQ
2436. Nyíregyházi Lőtér (GCLote)

Panorama

Panorama

Kilátás az épületről

Kilátás az épületről

Régi rejtek!

Régi rejtek!

Az első ládát rejtő "objektum"

Az első ládát rejtő "objektum"

A megrohamozandó fal....Még régebbi rejtek!

A megrohamozandó fal....Még régebbi rejtek!

Tankcsapda

Tankcsapda

Futóárok

Futóárok

Ezt keresed!

Ezt keresed!
Szélesség N 47° 55,409'
Hosszúság E 21° 41,908'
Magasság: 113 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.05.17 13:00
Megjelenés időpontja: 2009.05.19 23:16
Utolsó lényeges változás: 2014.09.20 20:06
Utolsó változás: 2016.03.06 14:09
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Bl4st3r & Amy
Ládagazda: Bl4st3r & Amy
Nehézség / Terep: 3.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
További infók: http://coord.info/GC5289G
Megtalálások száma: 320 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.


NET: A pontos koordinátán talajszinten keresd, a környék egyetlen facsoportjától pontosan két lépésnyire ÉÉK-i irányban! Nem az árokban!! Erősen álcázott. Segítség a képek között!


Megközelítés és a láda leírása

A láda csak gyalogosan illetve kerékpárral közelíthető meg. Autóval legközelebb 500 m-ig lehet menni. (a terület védett, tudom hogy vezet be autónyom, de inkább tegyük le a táblánál) A Bem József utca felől jó minőségű új aszfalton juthatunk el a láda közeléig, parkolás mindenkinek tetszés szerint. A területet érdemes kicsit bejárkálni( úgyis muszáj lesz mindenki sétálni), érdekes környék!

Eredeti leírás (Csipisz Egér által)

Ezt a ládát azért hoztam létre, hogy megemlékezzünk a nyíregyházi katonákról és laktanyákról és bemutassam a lőtér élővilágát. Ez a lőtér az egykor jelentős katonai jelenlét utolsó emléke. A városban korábban 3 laktanya is volt, a korábbi Vorosilov laktanyát vállalkozói inkubátorházzá alakították át a rendszerváltozás után. Az egykori Damjanich laktanyát napjainkban építik át lakóparkká. A Vay Ádám laktanyát pedig 2004-ben zárták be.

A 2. világháború előtt kb. 4000 katona tartózkodott a városban, jelentős részük huszár, de a város katonai múltja az 1880-as évekig nyúlik vissza.
Az Ő gyakorlóterük volt eredetileg a lőtér. A 2. világháború után az orosz katonák egy "igazán jó" lőteret építettek, rohampálya, harckocsi akadályok, erődítmény bevétele és védelme, futóárkok, stb. Ezek a mai napig állnak és megtekinthetők.
De ha nem lettek volna itt a katonák, és mezőgazdaságilag megművelik a területet, akkor nem maradt volna meg a terület növény és állatvilága.

Az Európai Unió a Natura 2000 hálózat keretében speciális természetvédelmi oltalmat biztosít a lőtér területének.

A nyíregyházi lőtér élővilágának bemutatása:

Valaha Nyíregyháza keleti határában egyetlen hatalmas egybefüggő legelővonulat húzódott a mai reptértől egészen Rozsrétig. A szikes legelők, vizenyős rétek, mocsarak magas fekvésű buckás homokgyepekkel váltakoztak. Ez utóbbiak egyetlen nagyobb kiterjedésben megmaradt darabja a Simai úti lőtér. Megmenekülését nagyrészt annak a köszönhette (több más nyírségi homokgyephez hasonlóan), hogy egészen a közelmúltig katonai használatban volt.

A félsivatag

Miért is került fel ez a kopár, első látásra talán egyhangú hely az EU "kiemelt jelentőségű különleges természet megőrzési területe" listára? Nos, nem véletlenül:

Hazánk nagy homokvidékei, elsősorban a Kiskunság és a Nyírség olyan speciális természetföldrajzi adottságokkal bírnak, ami Európában egyedülállónak tekinthető. Ezeken a szélsőséges vízgazdálkodású futóhomokos területeken (részben az évszázados, évezredes extenzív emberi gazdálkodás közreműködésével) félsivatagi jellegű életközösségek alakultak ki: az úgynevezett "pannon homokpuszták".

Ezeken a homokgyepeken számos olyan növény- és állatfaj él, amelyek csak a Kárpát-medencében fordulnak elő.
Emellett több olyan, az ázsiai sztyeppékre jellemző fajt is találunk, amelyek hazánkban érik el elterjedésük nyugati határát.

A növényvilág

A nyíregyházi lőtér legjellegzetesebb faja a magyar csenkesz (Festuca vaginata), acélos színezetű fűfaj, egész Európából szinte kizárólag csak a magyarországi homokgyepekről ismert.
Sajnos ezek a homokpuszták hazánkban erősen meg fogyatkoztak, és ez különösen igaz a Nyírségre: míg a Kiskunságban a legtöbb értékes homokgyep védettségnek örvend, addig a Nyírségben védettségük sokáig - kevés kivétellel - megoldatlan volt. A régi legelők feltörése, a tájidegen fajokkal történő fásítás ezeknek az élőhelyeknek a túlnyomó többségét megsemmisítette.
Ezt a különleges biodiverzitást, (változatosságot) a nyíregyházi lőtéren is megtaláljuk. Csak kicsit változtatni kell a megszokott perspektívánkon. Ha lehajolunk a fű közé, elképesztő változatosságú, nyüzsgő világot találunk. Ki hinné például, hogy a távolról nézve egyöntetű pusztaságban csak fölbecsülve legalább huszonöt faj él (köztük olyan ritkaságok, mint a magyar csenkesz, az ezüst-perje, vagy a vékony egércsenkesz (Vulpia myuros)!
A fűcsomók között pedig apró növénykülönlegességek, mohák, zuzmók, gombák (többek között a hazánkban rendkívül ritka, védett lemezes pöfeteg (Endoptychum agaricoides) húzzák meg magukat. Az évszakok változásával az apró növényi ritkaságok változatos színvilágú szőnyeget alkotnak: hol a keskenylevelű sás (Carex stenophylla) barna füzérkéi, hol a hegyi penészvirág (Filago minima) kékesszürke szőnyegei, hol a veresnadrág csenkesz v. sovány csenkesz (Festuceta pseudovina) vöröslő pázsitja vonja magára a figyelmet, amelynek jellegzetes színváltozásai öltöztetik a pusztát. Tavasszal kékeszöld, nyáron vörös, végül aranysárgára szívja a nap.

Az állatvilág bemutatása

A homokpuszta rovarvilága is különleges: a bizarr kinézetű sisakos sáskán (Acrida hungarica) kívül több, a homoki élőhelyekre specializálódott egyenesszárnyú él itt. A "nagyobb testű" állatok közül az ürgét (Spermophilus citellus L) kell kiemelni. Ennek a védett állatfajnak már csak nagyon kevés élőhelye maradt meg a Nyírségben, a fajnak a Simai úti lőtér az egyik utolsó menedéke.
Természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül a birkákat (Ovis aries) sem: hiszen az ember már időtlen idők óta hasznosítja ilyen természet-közeli módon a homokbuckák növényzetét.

A homokpusztagyep "működése"

A homokpusztagyep egy nagyon finoman kiegyensúlyozott ökoszisztémát alkot, amelyben a lebontást végző apró gombáktól a szúrós gyomokon és a zsenge füvön át a juhászig mindenkinek megvan a helye és szerepe.
A hagyományos legeltetés az élővilág változatosságát segíti elő. Egyes foltokban erős a legelés, a taposás, itt először kiritkul a növényzet. Ám ezzel együtt a szúrós gyomok elszaporodnak, ezért a legelés mértéke csökken, így a birkák trágyájából táplálkozva újra feldúsulhat a növényzet.
Így minden faj megtalálja a neki megfelelő környezetet.

Sajnos a természeti örökség nem mindenki számára egyforma érték. Valószínűleg a terület Natura 2000 hálózatba való felvételének köszönhető, hogy végül nem válik iparterületté, lakóparkká, vagy valami hasonlóvá ez a 170 hektáros homokgyep.
De még sokat kell változnia mindannyiunk szemléletének ahhoz, hogy méltó módon megőrizzük ezt a természeti kincset.
(forrás: Dr. Szigetvári Csaba - www.e-misszio.hu/dok/suvolto/2006/2006_04_08.pdf )

Piros kereszt

Legutóbbi rejtői ládakarbantartás: 2016.03.06

Piros kereszt
Állapot: kereshető
3 játékos karbantartást javasolt; lásd a logokat.

KRW értékelés (175 db): környezet: 4.24 rejtés: 4.25 web: 4.46 átlag: 4.31

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


martonjozseffgy 2022.08.12 18:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.40
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10] Nyíregyházi ládafelszámolás egyik utolsó találata. Az egykori katonai lőtér manapság csak birkalegelőként funkcionál, így látogatásakor javallott váltócipőt vinni a töménytelen bárányszar miatt. A hely az elhagyott, romos épületmaradványok és a talajba vájt harckocsiállások, lövészárkok miatt eléggé sejtelmes. Láttunk szép virágokat és ragadozó madarakat. A rejtés ötletes, de könnyű találat. Nem tudom a juhpásztor sejti-e kik azok a kesserek, de nagyon néztek, mit keresünk ott.. :) Köszi!

20220812_18104120220812_181607
20220812_18253220220812_182657
20220812_18281520220812_182840
20220812_18473520220812_184750
20220812_184423 
kasap 2022.08.12 18:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

hitamas 2022.07.19 18:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.53
Az utolsó két Rotary ládáért indultam (Felsőtárkány és Nyíregyháza), de ha már ilyen messzire "kellett" autózni, begyűjtöttem a maradék Nyíregyháza környéki ládákat is. Juhász, kutyák, birkák rendben a helyükön voltak. A juhásznak intettem, a kutyák vagy szimpatikusnak találtak, vagy a melegben semmi kedvük nem volt szaladgálni és maradtak a helyükön, a birkákat kikerültem és megtaláltam a ládát. :)

Rekinejó 2022.07.11 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.25
Második nekifutásra ( korábban már próbáltam, csak téli időszak volt és ránksötétedett) megtaláltam, köszönöm a rejtést. A ládának a 4 rögzítő füléből már csak 3 van meg. A láda be van ázva, a logbookról inkább nem írok semmit. Előttem már megtették páran. Cserélni kell!! Az odaút során két juhásszal és a hozzájuk tartozó juhokkal és terelőkutyákkal találkoztunk. A juhászokkal és a juhokkal nem volt semmi baj, azonban a kutyák rendesen támadtak. Javasolnék egy komplett ládacserét. ( megtettem volna, de ekkorra már elfogytak a ládáim is). Köszönöm a rejtő munkáját.

Teremics 2022.07.08 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ibolka 2022.06.29 10:34 - Megtaláltam
Nbokannal közösen, kösz a rejtést. [Geoládák v3.12.7]

nbokan 2022.06.29 10:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.35
Sóstóról hazafelé egy kis kitérővel ez is meglett. Kánikulában nem a legjobb célpont, de legalább könnyen adta magát és a ládánál még árnyék is volt. A rejtés már elégé megviselt, ráférne egy nagyobb karbantartás. Köszönjük. Képek később... [Geoládák v3.12.10]

VaVi 2022.06.21 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.04.27 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Beázva. Valaki hozzon logbookot! [Geoládák v3.12.8]

smico50 2022.04.27 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Klemensz 2022.03.14 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

medusa 2022.03.03 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DAgika 2022.03.03 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Ark Hunter 2022.02.27 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Erősen rongálódott, a beázás miatt. [Geoládák v3.12.5]

MarciMilánBálint 2021.12.30 12:59 - Megtaláltam -
Évek óta rajta volt a listámon ez a láda, az utolsó nyíregyházi, amit még nem találtam meg. Nem mondom hogy könnyű volt kibicajozni érte, de megérte - köszönöm a rejtést! (Nem új infó, de a logbook erősen cserére szorul.)

lancz-czifra 2021.12.29 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Sajnos a logbook nagyon rossz állapotban van, penészes, át van ázva! [Geoládák v3.12.5]

keviszonci 2021.12.21 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.4]

ABabámésén 2021.12.05 14:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.46
A láda tartalma rossz állapotban van. El van ázva. Egyébként a rejtés nagyon jó. Köszönjük. :)

eazs 2021.10.17 16:00 - Megtaláltam
Köszönjük

Webber 2021.10.15 18:23 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.2]

frank530601 2021.10.07 15:28 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

Lőtér 
stmester 2021.09.12 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

kocsisjozsef74 2021.09.09 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Józsi [Geoládák v3.11.3]

GAMANO 2021.08.21 09:58 - Megtaláltam
Gusztustalan, penészes, cserélni kell! Az erdő szélén rengeteg a szemét. Megtaláltuk. Köszönjük! [g:hu 1.6.7]

20210821_095858 
Valaki_007 2021.06.30 11:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (326 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]