FAQ
2446. Vadnai vár (GCVADN)

Kövesd a táblát!

Kövesd a táblát!

emlékmű

emlékmű

nyáron

nyáron

télen

télen

útközben

útközben

kilátás 1

kilátás 1

kilátás 2

kilátás 2

rejtekhely

rejtekhely

valamikor régen

valamikor régen
Szélesség N 48° 15,602'
Hosszúság E 20° 34,007'
Magasság: 351 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.05.26 18:15
Megjelenés időpontja: 2009.05.29 06:40
Utolsó lényeges változás: 2021.07.07 11:04
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anita és Gábor
Ládagazda: Ich..
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1800 m
Megtalálások száma: 184 + 2 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
A láda egy kétágú fa alatti sziklaodúban található kövekkel takarva.
A doboz: 12cm átmérőjű 15 cm magas henger


A ládába TravelBug helyezhető.


A vár története
V. László uralkodása alatt egyre nagyobb hatalomra tettek szert a cseh huszita vezérek. Sokféle ellentétes érdek ütközött össze a gyenge kezű László korában, s a hatalmas kényurak olyan várakat emeltek, melyekből akár hadseregekkel is dacolhattak. A felső megyékben ezekből a sasfészkekből vad csapatok rabolták végig az országot.
A kényurak közül akkoriban Komoróczi Péter és Walgatha volt a legveszedelmesebb. Gazdag birtokaikról eleinte titkon, majd egyre nyíltabban törtek zsákmányolásra. Egyik legjelentősebb rablófészkük a Vadna felett emelkedő 357 méter magas Várhegyen, 1457-ben emelt kővár volt, melyet sáncokkal, árkokkal erősítettek meg. S vele szemben Galgóc erődítménye a Sajó túlpartján.

" Hunyadi Mátyás királlyá választása utáni napok egyikén ünnepélyt tartottak Vadna várában, boltozatos, tág teremben. A puszta, meszelt falak elárulták a terem mennyire új még. Középen terebélyes boglyakemence állt. A falak mentén oszlopok emelkedtek, melyek az ékbe futó boltozatokat tartották, gótikus gerincei pajzsba végződtek. A terem faragásokkal gazdagon díszített ajtaján át folyosóra érkezünk, melyet zöldre festett gömbölyű faoszlopok támasztottak. Alant tágas, teli istállók. A kapu közelében őrök, fölötte őrtorony. Az ablakokból fenséges látvány bontakozott ki a meredek bércekre."/Jósika Miklós: A csehek Magyarországon c. könyvéből /

Ide gyűjtötték a rabolt kincseket, innen kalózkodtak az ország minden része felé.
A két rabló nagy egyetértésben fosztogatott. A Vadnán keresztül vezető út fontos kereskedelmi kapcsolatot jelentett a Gömöri kereskedők és az Alföld között. A Várhegyen álló kővárból jól belátták az őrszemek az utat, s észrevéve a gömöri szekereket, indult a rablócsapat a rajtaütésre. Mátyás királynak első dolga volt a cseheket kifüstölni. Parancsára Rozgonyi Sebestyén és Héderváry László egri püspök sereggel támadta meg 1458-ban a vadnai várat.
Rozgonyi 200 főből álló haddal indult az erőd ellen. Miskolcon 200 marhát adott 40 hajcsárnak öltözött katonája elé. Míg ezek az állatokat terelgették, ő a sereg másik részével az erdő takarta oldalon haladt. A várhegy ormán figyelő őr, hamar észrevette a porfelhőt, s jelentette a vezérnek. Komoróczi 50 lovast vezényelt ki Bélián alvezér vezetésével az állatok felhajtására. A körülzárt katona hajcsárok erős küzdelmet vívtak a támadókkal, mígnem a másik oldalról is felhangzott a csatazaj. Mire a várból jelt adtak a visszavonulásra, késő volt. Az alvezér megpróbálta összeszedni az erdőben szétszórt embereit, de Rozgonyi csapatai körülfogták, és lekaszabolták a rablók seregét. Béliánt egy kiálló sziklára akasztották. Az ostrom nagy erőkkel indult meg a vár ellen, az ökrös szekereken hozott ostromlétrákkal. Az elkeseredett küzdelemben végül a támadók kerekedtek felül. A vár elesett és földig lerombolták. Komoróczi megmaradt embereivel Galgóc felé menekült, de a királyi seregek elfoglalták ezt a várat is, s Walgathát rabláncra fűzve vitték Budára.
A hellyel kapcsolatban a mai napig több legenda is él. Ezek egyike szerint a temérdek rablott kincs még mindig ott található a hegy gyomrában elásva. Még erősebben tartja magát az alagútrendszerről szóló hiedelem. Erre utal a következő leírás is: "...a vadnai várban nyomát veszti a menekülőknek, hisz a vízárral torlaszolt és rejtett bejáraton át, a titkos alagúton Galgócban teremnek..." Komorócziék még egyszer tanyát vertek Galgóc romjai között, és a fosztogatások folytatódtak. 1459-ben a királyi seregek tovább űzték őket, és Komoróczi Péter a déli végeken, a török harcokban fejezte be kalandos életét.
2007-ben Vadna község lakossága emlékhelyet alakított ki az egykoron állt Vár területén. Az érdeklődők, idelátogatók - követve az irányjelző táblákat - gyönyörű környezetben pihenhetik ki a túra fáradalmait. Leülve az emlékműnél felidézhetik a harcos múltat.

Megközelítés
Vadna község Kazincbarcikától 6-km-re fekszik a Sajó-folyó és a Bán-patak találkozásánál. A 12 cm átmérőjű kör alapú 15 cm magas geoláda az "őrtoronyból" lefelé induló ösvény mellett egy kétágú fa alatt található sziklaüregben rejtőzik.
Az egykori vár megközelítése 3 irányból is lehetséges, mindegyik járható gyalog illetve kerékpárral is (felfelé tolni kellhet).

Megkérünk minden kedves játékostársat, mielőtt útnak indulna a ládát megkeresni olvassa át az alábbi 3 dokumentumot:
szabályzat
cachikett
faq
Köszönjük!

1. Vadnáról
Kiinduló parkolópont:  N 48° 15,989' E 20° 33,702' 195 m [GCVADN+parkoló-1]
Az út hossza a rejtekhelyig 1800 m.
A táblákkal jelölt Vártúra a  N 48° 16,410' E 20° 33,342' 148 m [GCVADN+Start] pontból indul, de autóval egészen a fent említett koordinátára, a borospincékig vezető aszfaltcsík végéig felmehetünk. Miután a pincéket elhagytuk még jó darabig gyönyörködhetünk a kilátásban. A Sajó völgyében fekvő települések közül megtekinthetjük Mucsony, Szuhakálló, Sajóivánka, Sajókaza, Vadna és Sajógalgóc  látképét. A szekérút nemsokára az erdőbe ér, ahol a táblának megfelelően a  N 48° 15,745' E 20° 33,988' [GCVADN+jobbra] pontnál jobbra kell fordulnunk. Innen egy nagyon szép erdei út vezet a hegy gerincén álló következő tábláig  N 48° 15,419' E 20° 33,886' [GCVADN+balra], ahol elénk tárul a panoráma másik része. Láthatjuk Kazincbarcika városát, a távolban pedig a Tokaji Kopasz Hegy és a Zemplén körvonalait. A szölőtábla mögötti ösvényről egy rétre jutunk, ahonnan ha megfordulunk látjuk a Bálvány csúcsát, illetve a Felső-Borovnyákon álló jellegzetes alakú radarállomást is. A szemközti hegyen pedig GCBAKI rejtekhelyét is megpillanthatjuk. A rét sarkából már csak pár lépés van hátra az emlékhelyig, ahol a fák hűvösében padok és egy asztal várja a pihenésre szorulókat. A lombok között kikandikálva megcsodálhatjuk a Vadnai tó csillogását is. A pihenő után az emlékmű mögötti ösvényen közelíthetjük meg a rejtekhelyet.

2. Sajóivánkáról
Kiinduló parkolópont:  N 48° 15,864' E 20° 34,545' 175 m [GCVADN+parkoló-2]
Az út hossza a rejtekhelyig 2500 m.
A temetőt elhagyva pár száz méter múlva az út a Vadnáról induló kitáblázott túraútvonalba csatlakozik  N 48° 15,812' E 20° 33,815' [GCVADN+csatlakozás], innen a táblákat és a Vadnai megközelítésnél leírtakat követve juthatunk a célhoz.

3. Kazincbarcikáról
Kiinduló parkolópont:  N 48° 14,811' E 20° 35,702' 187 m [GCVADN+parkoló-3]
Az út hossza a rejtekhelyig 3700 m.
A megadott kiindulópont az aszfaltút végénél lévő parkolási lehetőségre mutat, de amennyiben az autó alkalmas rá, tovább is lehet menni, és az út szélén lehet parkolóhelyeket találni.
A gyümölcsöskerteket elhagyva a  N 48° 15,335' E 20° 34,938' [GCVADN+elágazás] pontnál található kereszteződésnél induljunk nyugat felé, majd másfél kilóméter múlva a hegygerincen a  N 48° 15,306' E 20° 33,760' [GCVADN+forduló] pontnál forduljunk jobbra. A ritkán használt úton haladva kb. 260 méter múlva elérjük az első jelzőtáblát  N 48° 15,419' E 20° 33,886' [GCVADN+balra], ahonnan a vadnai megközelítésnél leírtak szerint már egyértelmű a hátralévő rövid útszakasz.

Forrás: internet

A láda a Google Maps-en
(thx Sylverrat)

Mindenkinek jó ládázást és kellemes túrázást kíván: Anita és Gábor
Állapot: kereshető

KRW értékelés (117 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.51 web: 4.62 átlag: 4.56

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Skalp 2022.10.23 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emmis 2022.10.22 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Füstös 2022.10.09 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Egretta 2022.10.09 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

benist 2022.05.24 17:15 - Megtaláltam
Vadnáról a javasolt parkolóig. Az út első része kellemes volt, de toronyiránt a meredek vároldal fel is, le is eléggé igénybe vett. Sokat kínlódtam a doboz nyitásával, végül sikerült.

BT_pro 2022.04.21 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a játékot!
[Geoládák v3.12.7]

anettx 2022.03.30 14:26 - Megtaláltam
TFTC!
Hazafelé - 4 nap a Zemplénben szőlők és várak között.
A temető felől vezet egy út majdnem a ládáig, toronyiránt az utolsó kb.150 méteren kellett menni, ez némi kihívást jelentett a meredek domboldal és a mély avar miatt.
Rejtői segítséggel beírtam a jelszót a füzetbe és a doboztetőre.
[Geoládák v3.12.7]

Repi97 2022.03.13 15:52 - Megtaláltam
A láda nem volt a helyén. Megtaláltuk VilmosT-vel.

[Jóváhagyta: Ich.., 2022.03.16 15:33]

IMG_20220313_160623 
VilmosT 2022.03.13 15:52 - Megtaláltam
A láda nem volt a helyén, a hegyoldalban lentebb megtaláltuk a darabjait.
A ládát viszaraktuk a helyére néhány ajándékkal együtt. Egy új logbookra szükség lesz mert csak a darabjai lettek meg. Ildikó Kitti Gábor és Vilmos Kazincbarcikáról.

[Jóváhagyta: Ich.., 2022.03.13 18:20]

722B3104-2C8C-4B94-9A7B-18C0C406B8E17F27DE31-78D9-41FF-B348-0E562B17DCE5
Favágó82 2021.12.28 16:14 - Nettaláltam
Köszönjük a rejtő segítségét a ládát valószínű valami kisállat kikaparta mert tele van makkal a helye de nettalálattal ki lehet találni.

fulpes 2021.09.19 11:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Tavaly novemberben kétszer is nekifutottam, de beleragadtam a sárba, végül feladtam. Aztán legalább 5-ször volt már tervben, de nem jött össze. Végre most meg van. Vadnáról mentem fel, gyönyörű őszidőben. Nagyon szép útvonal, érdekes hely, jó rejtés.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

20210919_111517.jpg20210919_111818.jpg
20210919_113247.jpg20210919_114612.jpg
20210919_122931.jpg20210919_114604.jpg
aztakutyafáját 2021.08.21 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

tapiapi 2021.07.10 13:40 - Egyéb
Piros kereszt A láda meggyógyult! Hurrá!! Köszönöm! Üdv: ládadoki

Ich.. 2021.07.07 11:39 - Egyéb
A ládát újratelepítettem. Jó keresést!

szeles 2021.06.19 23:59 - Megtaláltam
A láda nem található meg a rejtekben.

[Jóváhagyta: Ich.., 2021.06.30 07:53]

IMG_20210619_110955IMG_20210619_110754
IMG_20210619_110151 
Lili és Balu 2021.05.15 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.12.5]

Gittus32 2021.04.25 16:04 - Megtaláltam
A rejtekhely meg van,de sajnos a láda nem volt ott.☹ [Geoládák v3.10.5]

Reiprich 2021.04.25 14:23 - Megtaláltam
A rejtekhelyet megtaláltuk, de a láda sajnos nem volt benne. [Geoládák v3.10.5]

20210425_134343 
seresmiklos 2021.04.04 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

silboy & Zsóka 2021.03.28 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.67 súly: 3.37
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Vadnáról közelítettünk. Az "úthálózat" egy kissé kusza a hétvégi házak után (majdnem tettünk egy kis kerülőt :))

Panoráma 
Aniko & Gyuri 2021.03.14 09:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Az eredeti helyere rejtettuk vissza! [Geoládák v3.9.6]

N.Zs. 2021.03.13 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.50
Egy újabb vár! Az út eleje sáros volt, de a pihenő után már szárazabb erdőrész következett. Nagyon tetszett a hegy mindkét oldala.
A ládát keresni sem kellett, mert takarás nélkül volt, szinte belebotlottunk. A tartalmát kiszedtem, eltörölgettem. A dobozon van egy repedés, cserélni kellene. A logbook nedves.
A láda nem henger, hanem szögletes!

2021.03.13. 0332021.03.13. 037
2021.03.13. 0382021.03.13. 041
2021.03.13. 0422021.03.13. 050
2021.03.13. 0512021.03.13. 054
2021.03.13. 0572021.03.13. 059
collage 
cuno75 2020.12.27 10:39 - Megtaláltam
MEGTALÁLTUK.A LÁDA BEÁZOTT,ÉS NEM A MEGADOTT KOORDINÁTÁN TALÁLHATÓ

Iván19 2020.07.26 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Köszönöm a lehetőséget. A pincesornál nehezen találtuk meg a helyes irányt, a jelzések már hiányosak. A kilátás nagyon szép volt mindkét irányba. A ládát nem a jelzett koordinátákon találtuk meg, legalább 10 méterrel odébb, és már nem henger, hanem hagyományos láda.

P7266857P7266860
P7266863P7266865
Kosnyider család 2020.06.13 08:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (194 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]