geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2446. Vadnai vár (GCVADN)

Kövesd a táblát!

Kövesd a táblát!

emlékmű

emlékmű

nyáron

nyáron

télen

télen

útközben

útközben

kilátás 1

kilátás 1

kilátás 2

kilátás 2

rejtekhely

rejtekhely

valamikor régen

valamikor régen
Szélesség N 48° 15,602'
Hosszúság E 20° 34,007'
Magasság: 351 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.05.26 18:15
Megjelenés időpontja: 2009.05.29 06:40
Utolsó lényeges változás: 2015.07.03 06:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anita és Gábor
Felhasználó: Ich..
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1800 m
Megtalálások száma: 164 + 2 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
A láda egy kétágú fa alatti sziklaodúban található kövekkel takarva.
A doboz: 12cm átmérőjű 15 cm magas henger


A ládába TravelBug helyezhető.


A vár története
V. László uralkodása alatt egyre nagyobb hatalomra tettek szert a cseh huszita vezérek. Sokféle ellentétes érdek ütközött össze a gyenge kezű László korában, s a hatalmas kényurak olyan várakat emeltek, melyekből akár hadseregekkel is dacolhattak. A felső megyékben ezekből a sasfészkekből vad csapatok rabolták végig az országot.
A kényurak közül akkoriban Komoróczi Péter és Walgatha volt a legveszedelmesebb. Gazdag birtokaikról eleinte titkon, majd egyre nyíltabban törtek zsákmányolásra. Egyik legjelentősebb rablófészkük a Vadna felett emelkedő 357 méter magas Várhegyen, 1457-ben emelt kővár volt, melyet sáncokkal, árkokkal erősítettek meg. S vele szemben Galgóc erődítménye a Sajó túlpartján.

" Hunyadi Mátyás királlyá választása utáni napok egyikén ünnepélyt tartottak Vadna várában, boltozatos, tág teremben. A puszta, meszelt falak elárulták a terem mennyire új még. Középen terebélyes boglyakemence állt. A falak mentén oszlopok emelkedtek, melyek az ékbe futó boltozatokat tartották, gótikus gerincei pajzsba végződtek. A terem faragásokkal gazdagon díszített ajtaján át folyosóra érkezünk, melyet zöldre festett gömbölyű faoszlopok támasztottak. Alant tágas, teli istállók. A kapu közelében őrök, fölötte őrtorony. Az ablakokból fenséges látvány bontakozott ki a meredek bércekre."/Jósika Miklós: A csehek Magyarországon c. könyvéből /

Ide gyűjtötték a rabolt kincseket, innen kalózkodtak az ország minden része felé.
A két rabló nagy egyetértésben fosztogatott. A Vadnán keresztül vezető út fontos kereskedelmi kapcsolatot jelentett a Gömöri kereskedők és az Alföld között. A Várhegyen álló kővárból jól belátták az őrszemek az utat, s észrevéve a gömöri szekereket, indult a rablócsapat a rajtaütésre. Mátyás királynak első dolga volt a cseheket kifüstölni. Parancsára Rozgonyi Sebestyén és Héderváry László egri püspök sereggel támadta meg 1458-ban a vadnai várat.
Rozgonyi 200 főből álló haddal indult az erőd ellen. Miskolcon 200 marhát adott 40 hajcsárnak öltözött katonája elé. Míg ezek az állatokat terelgették, ő a sereg másik részével az erdő takarta oldalon haladt. A várhegy ormán figyelő őr, hamar észrevette a porfelhőt, s jelentette a vezérnek. Komoróczi 50 lovast vezényelt ki Bélián alvezér vezetésével az állatok felhajtására. A körülzárt katona hajcsárok erős küzdelmet vívtak a támadókkal, mígnem a másik oldalról is felhangzott a csatazaj. Mire a várból jelt adtak a visszavonulásra, késő volt. Az alvezér megpróbálta összeszedni az erdőben szétszórt embereit, de Rozgonyi csapatai körülfogták, és lekaszabolták a rablók seregét. Béliánt egy kiálló sziklára akasztották. Az ostrom nagy erőkkel indult meg a vár ellen, az ökrös szekereken hozott ostromlétrákkal. Az elkeseredett küzdelemben végül a támadók kerekedtek felül. A vár elesett és földig lerombolták. Komoróczi megmaradt embereivel Galgóc felé menekült, de a királyi seregek elfoglalták ezt a várat is, s Walgathát rabláncra fűzve vitték Budára.
A hellyel kapcsolatban a mai napig több legenda is él. Ezek egyike szerint a temérdek rablott kincs még mindig ott található a hegy gyomrában elásva. Még erősebben tartja magát az alagútrendszerről szóló hiedelem. Erre utal a következő leírás is: "...a vadnai várban nyomát veszti a menekülőknek, hisz a vízárral torlaszolt és rejtett bejáraton át, a titkos alagúton Galgócban teremnek..." Komorócziék még egyszer tanyát vertek Galgóc romjai között, és a fosztogatások folytatódtak. 1459-ben a királyi seregek tovább űzték őket, és Komoróczi Péter a déli végeken, a török harcokban fejezte be kalandos életét.
2007-ben Vadna község lakossága emlékhelyet alakított ki az egykoron állt Vár területén. Az érdeklődők, idelátogatók - követve az irányjelző táblákat - gyönyörű környezetben pihenhetik ki a túra fáradalmait. Leülve az emlékműnél felidézhetik a harcos múltat.

Megközelítés
Vadna község Kazincbarcikától 6-km-re fekszik a Sajó-folyó és a Bán-patak találkozásánál. A 12 cm átmérőjű kör alapú 15 cm magas geoláda az "őrtoronyból" lefelé induló ösvény mellett egy kétágú fa alatt található sziklaüregben rejtőzik.
Az egykori vár megközelítése 3 irányból is lehetséges, mindegyik járható gyalog illetve kerékpárral is (felfelé tolni kellhet).

Megkérünk minden kedves játékostársat, mielőtt útnak indulna a ládát megkeresni olvassa át az alábbi 3 dokumentumot:
szabályzat
cachikett
faq
Köszönjük!

1. Vadnáról
Kiinduló parkolópont:  N 48° 15,989' E 20° 33,702' 195 m [GCVADN+parkoló-1]
Az út hossza a rejtekhelyig 1800 m.
A táblákkal jelölt Vártúra a  N 48° 16,410' E 20° 33,342' 148 m [GCVADN+Start] pontból indul, de autóval egészen a fent említett koordinátára, a borospincékig vezető aszfaltcsík végéig felmehetünk. Miután a pincéket elhagytuk még jó darabig gyönyörködhetünk a kilátásban. A Sajó völgyében fekvő települések közül megtekinthetjük Mucsony, Szuhakálló, Sajóivánka, Sajókaza, Vadna és Sajógalgóc  látképét. A szekérút nemsokára az erdőbe ér, ahol a táblának megfelelően a  N 48° 15,745' E 20° 33,988' [GCVADN+jobbra] pontnál jobbra kell fordulnunk. Innen egy nagyon szép erdei út vezet a hegy gerincén álló következő tábláig  N 48° 15,419' E 20° 33,886' [GCVADN+balra], ahol elénk tárul a panoráma másik része. Láthatjuk Kazincbarcika városát, a távolban pedig a Tokaji Kopasz Hegy és a Zemplén körvonalait. A szölőtábla mögötti ösvényről egy rétre jutunk, ahonnan ha megfordulunk látjuk a Bálvány csúcsát, illetve a Felső-Borovnyákon álló jellegzetes alakú radarállomást is. A szemközti hegyen pedig GCBAKI rejtekhelyét is megpillanthatjuk. A rét sarkából már csak pár lépés van hátra az emlékhelyig, ahol a fák hűvösében padok és egy asztal várja a pihenésre szorulókat. A lombok között kikandikálva megcsodálhatjuk a Vadnai tó csillogását is. A pihenő után az emlékmű mögötti ösvényen közelíthetjük meg a rejtekhelyet.

2. Sajóivánkáról
Kiinduló parkolópont:  N 48° 15,864' E 20° 34,545' 175 m [GCVADN+parkoló-2]
Az út hossza a rejtekhelyig 2500 m.
A temetőt elhagyva pár száz méter múlva az út a Vadnáról induló kitáblázott túraútvonalba csatlakozik  N 48° 15,812' E 20° 33,815' [GCVADN+csatlakozás], innen a táblákat és a Vadnai megközelítésnél leírtakat követve juthatunk a célhoz.

3. Kazincbarcikáról
Kiinduló parkolópont:  N 48° 14,811' E 20° 35,702' 187 m [GCVADN+parkoló-3]
Az út hossza a rejtekhelyig 3700 m.
A megadott kiindulópont az aszfaltút végénél lévő parkolási lehetőségre mutat, de amennyiben az autó alkalmas rá, tovább is lehet menni, és az út szélén lehet parkolóhelyeket találni.
A gyümölcsöskerteket elhagyva a  N 48° 15,335' E 20° 34,938' [GCVADN+elágazás] pontnál található kereszteződésnél induljunk nyugat felé, majd másfél kilóméter múlva a hegygerincen a  N 48° 15,306' E 20° 33,760' [GCVADN+forduló] pontnál forduljunk jobbra. A ritkán használt úton haladva kb. 260 méter múlva elérjük az első jelzőtáblát  N 48° 15,419' E 20° 33,886' [GCVADN+balra], ahonnan a vadnai megközelítésnél leírtak szerint már egyértelmű a hátralévő rövid útszakasz.

Forrás: internet

A láda a Google Maps-en
(thx Sylverrat)

Mindenkinek jó ládázást és kellemes túrázást kíván: Anita és Gábor
Állapot: kereshető

KRW értékelés (114 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.51 web: 4.64 átlag: 4.57

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Iván19 2020.07.26 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Köszönöm a lehetőséget. A pincesornál nehezen találtuk meg a helyes irányt, a jelzések már hiányosak. A kilátás nagyon szép volt mindkét irányba. A ládát nem a jelzett koordinátákon találtuk meg, legalább 10 méterrel odébb, és már nem henger, hanem hagyományos láda.

P7266857P7266860
P7266863P7266865
Kosnyider család 2020.06.13 08:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Csenge&Tomika 2020.06.01 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

Bukk9000 2020.05.09 10:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

nszabi 2020.03.14 13:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.64
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Ich.. 2019.12.28 09:59 - Egyéb
Leellenőriztem a ládát, épen egészségesen a helyén volt. Mindenesetre ha már itt voltam kapott egy új dobozt és egy halom ajándékot.
A zászlórúd eltört és rázuhant egy fára, csak óvatosan.

Bender 2019.10.12 14:00 - Egyéb
Nem tudtam, hogy van itt láda, csak a várból az erdőn keresztül mentem le. Az erdőben talaltam egy tollat és pár olyan dolgot, ami ládában szokott lenni meg egy muglitájékoztatót. Szerintem a láda beteg.

Asd 
Discover 2019.09.15 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.33
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC9601_DSC9598
_DSC9579_DSC9582
_DSC9587_DSC9590
_DSC9591_DSC9593
_DSC9595_DSC9597
ErdőCsöndje 2019.08.19 17:23 - Megtaláltam
Családi kirándulás a Didergő tanyáról. Köszönjük!

A2M 2019.05.06 19:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Felcser 2019.04.19 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Köszönjük a rejtést!
Sajnos autóval túlmentünk a parkolón, így egy alternatív megközelítést alkalmaztunk.
Egyenesen fel.
Az öt emberből 2 kapott KULLANCSOT! érdemes figyelni ki mit visz haza emlékbe.

Sheeva & Leon 2019.03.28 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.0]

nyikes101 és neoly 2019.03.16 15:07 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk. :) [g:hu 1.6.2]

"J&J" 2019.01.01 10:37 - Megtaláltam
BEAC Újévi túra. Sajnos, technikai problémák merültek fel, igy a négy nap alatt csak két ládát tudtunk megkeresni, de azok legalább már 2019-es találatok! :)

piroska 2018.12.29 23:59 - Megtaláltam
A völgyekben tejföl. Napsütésben.

Bánhorváti felé 
Eweelin 2018.10.17 16:33 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.90
Meredek volt de megmásztuk! :) Evelin, Juci és Málnácska

bigmick 2018.08.27 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0f]
Ide megérte felmászni. Féltünk, hogy sáros lesz az út, de nem volt vészes. A kilátás remek.

GCVADN_20180827161804.jpgGCVADN_20180827170353.jpg
GCVADN_20180827165934.jpg 
9mcb-jani 2018.08.23 12:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Megtaláltam! Jó kis kaptató van a cél előtt!
Köszönöm a rejtést.

pemapa 2018.08.04 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Gyerekekkel. A kirándulás után fürödni mentünk a tóra. Köszönjük!

Bigyu 2018.07.20 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.4]

matyassyd 2018.06.23 15:35 - Megtaláltam
A Didergő-tanyáról másztunk fel, sajnos fent a tetőn pont eleredt az eső. Szép kilátás nyílik Kazincbarcikára.

Antissimo 2018.06.23 15:34 - Megtaláltam
A Didergőtanyán nyaraltunk, onnan másztunk fel. A csúcs alatt szarvast láttunk. Hazafelé jól megáztunk.

kupec 2018.05.27 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

GYEZegzug 2018.05.01 10:20 - Megtaláltam
Ok

Toth417 2017.12.27 11:48 - Megtaláltam
Szilvásváradról hazafelé drive-in ládázás. A sajóivánkai temetőtől sárban-avarban közelítettem, a nagy köd miatt sajnos fentről sem volt semmi panoráma. A szintemelkedés figyelemre méltó... Ugyanaz a problémám, mint a GCGALG ládával, bár itt többet kell gyalogolni, de nem volt dzsindás szakasz. Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (171 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.