geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2470. Predel (SLO) (GCPred)

Hegyek ölelésében

Hegyek ölelésében

Az Oberbreth erőd

Az Oberbreth erőd

Emlékmű

Emlékmű

A Predilsattel erőd

A Predilsattel erőd

Kilátás a Predilsattel erődről

Kilátás a Predilsattel erődről

A kazamatában

A kazamatában

Ezt látta az egyik tüzér

Ezt látta az egyik tüzér

A Raiblersee erőd

A Raiblersee erőd

Az ágyú lőréséből

Az ágyú lőréséből

A Predel-tó partján

A Predel-tó partján
Szélesség N 46° 25,242'
Hosszúság E 13° 35,264'
Magasság: 1121 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.05.30 09:54
Megjelenés időpontja: 2009.06.16 21:10
Utolsó lényeges változás: 2017.10.06 09:17
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: Miki és Anikó
Ládagazda: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20 m
Megtalálások száma: 93 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP:
1. A bronzoroszlántól balra, a kőfalon levő háromszögű márványtábla második szava (9 karakter).
2. A tábla keretén filctollal felírt szó (4 karakter)
3. A gépágyú jobboldali (te vagy a tüzér) leltári táblájának az utolsó két számjegye (2 karakter).
4. A táblán az utolsó 2 szám (2 karakter)

Kedves kesserek, ezzel a multi geoládával a Szlovénia és Olaszország közötti Predel hágó érdekességeire szeretnénk felhívni a figyelmet.

Megközelíthetősége
A Júliai-Alpok és azon belül a Triglav Nemzeti Park rövid bemutatása
Harcok, csaták
1. pont: A Predel hágó szlovéniai erődje
2. pont: A Predel hágó olaszországi erődje
3. pont: A Predel-tó parti erőd
4. pont: A Predel-tó


Megközelíthetősége
Az 1156 méter tengerszint feletti magasságot elérő Predel hágót gépkocsival, természetesen két irányból érhetjük el. Olaszországból az SS54 jelzésű úton Tarvisio-, míg a 203 jelzésű úton Szlovéniából, Bovec település felől. Viszont, ha szenvedélyetekben a célpontok megtalálása mellett a természeti szépségek is fontos szerepet töltenek be, akkor csakis az utóbbi megközelítést válasszátok. De ha ez mégsem jönne össze, guruljatok le Bovecig. Meglátjátok, megéri.

Az átjáró ismert volt már a rómaiak idejében is a harmadik században. 1796-ban a napóleoni harcok, majd 1805 és 1809 között az első világháború színhelyéül is szolgált.

A Júliai-Alpok és azon belül a Triglav Nemzeti Park rövid bemutatása
A Júliai-Alpok (szlovénül Julijske Alpe, míg olaszul Alpi Giulie, mely tájegység Julius Caesar-ról kapta a nevét) legmagasabb hegyei Szlovéniához tartoznak, de összterületének nagyobb része Olaszországé. A hegység szlovéniai területe kereken 1500 km2. Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbakká alakították. Északi lejtőin kis gleccserek ma is vannak. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély völgyekben nagy tavak képződtek, mint a Bohinj- és a Bled-tó is.

A Júliai-Alpok szlovén részén, 838 km2-nyi területet nyilvánítottak nemzeti parknak, melyet 1981. május 27-től, a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsa után, Triglav Nemzeti Parknak neveztek el. Korábban csak a mintegy 20ha területű Triglavi-Hét-tó völgye élvezett különleges védelmet.

Harcok, csaták
Az isonzói csaták az I. világháborúban történtek meg, az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területén, az olasz fronton az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország csapatai között.

Az első világháború magyar szempontból egyik legjelentősebb hadszínterének az olasz front számított. Olaszország 1915. május 25-én, majdnem tíz hónappal az első világháború megkezdése után felrúgta a korábbi szövetséget, megtámadta az Osztrák-Magyar Monarchiát, és a határ közelébe, az Isonzó-folyó környékére vezényelte hadseregének több mint felét. Olaszország célja az volt, hogy mélyen benyomuljon azokra a területekre, amelyeket az 1915. április 26-án megkötött londoni egyezmény garantál Olaszország számára. Az olasz támadás egyik fő iránya a Júliai-Alpok és az Isonzó folyó volt. Az elkövetkező 28 hónapon keresztül 11 offenzívában támadott. Az olasz hadvezetés - kihasználva azt, hogy a Monarchia főerőit az orosz front kötötte le - harc nélkül már a háború második napján elfoglalta a térség központját, Kobaridot.

Az I. világháború isonzói csatái tipikus, felőrlő harcok közé tartoznak, viszonylag kis területen, nagy létszámú hadseregek csaptak össze, mely csaták területnyereségre nem vezettek, vagy csekély jelentőségűek voltak, ugyanakkor nagyszámú sebesült és halott maradt a harcoló felek mindkét oldalán. Az Isonzó mentén állóháború alakult ki, mely 1917-ig tartott, amikor a caporettói áttörés során az isonzói frontszakasz megszűnt, majd ezt követően az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai előrenyomultak Olaszországba. A Monarchia és Németország a tervezett caporettói támadás célját elérte sőt, túl is teljesítette: az olasz hadsereg gyakorlatilag megsemmisült.

A caporettói áttörés véres küzdelmeiről olvashatunk Ernest Hemingway: "Búcsú a fegyverektől" című regényében is. Az író maga is harcolt a caporettói ütközetben.

Az isonzói csaták során 1,1 millió olasz katona halt meg, tűnt el, vagy sebesült meg, a Monarchia vesztesége ennek még a fele sem volt. A háború után az Isonzó völgye Olaszországhoz került, az Isonzó mentén kiépített védművek, lövészárkok mind a mai napig megmaradtak.

Az alább bemutatandó erődök, részeit képezték az isonzói frontvonalnak.

A Predel hágó szlovéniai erődje, az Oberbreth erőd
A szlovéniai Bovec település felől közeledve a szlovén-olasz határhoz, kb. 1 kilométerrel a határ előtt, az út egy ma már romos kőerőd belsején halad keresztül. A XIX. század elején itt egy fából készült erődítmény állt. Abban az időben a Monarchia hadmérnökei a birodalom határán sorra építették kisebb-nagyobb védelmi rendszereiket, és ebbe a láncba tartozik ez az erőd is.

Az erődök azonos mérnöki terv szerint épültek, de földrajzi környezeténél fogva ez jóval kisebb. Négy ágyú és nyolc géppuska védte. 1809. május 15-én elkeseredett harcok folytak a Napóleoni Armada és az osztrák védők között. A Slunj-i osztrák-horvát katonai határőrezred Johann Hermann von Hermannsdorf kapitány irányítása alatt, nem törődve az ellenség fölényével, bátran álltak minden támadást, figyelembe sem véve a megadásra való felszólításokat. Május 18-ra a támadóknak sikerült porrá égetni a várat. A támadás során, majd azt követően, az ezred többségét a kapitánnyal együtt, kivégezték. Az erődöt 1848-ban kezdték el újjáépíteni, immár kőből. 1900-ban elkészült.
Öt röpke évre rá az olasz tüzérség szétlőtte.

A szlovén oldalon, a Predel hágó stratégiai jelentőségére az erőd alatt, egy 1851-ben leleplezett, 6 méter magas kőfal és az elé épített emlékmű figyelmeztet. Az út mellett levő piramisszerű építményt, az előtte fekvő sebzett bronzoroszlánnal I. Ferdinánd császár emeltette a bátor védők emlékére.

A jelszó első része az  N 46° 25,242' E 13° 35,264' 1121 m [GCPred-1] pontban levő háromszögű márványtábla második szava, mely márványtábla a bronzoroszlántól balra, a kőfalon található (4 karakter).

A romok között szabadon kószálhatunk, szép idő esetén pedig alaposan kigyönyörködhetjük magunkat az erődítmény fokáról elénk táruló csodálatos kilátásban. Keleti irányba a Mangart csúcs és az előterében fekvő festői völgy látható. Szemben, többek között egy kisebb vízesés, majd nyugati irányba az előbb említett völgy folytatásában gyönyörködhetünk. Mindezt az  N 46° 25,253' E 13° 35,256' 1145 m [GCPred+1kilatas] pontból láthatjátok.

A Predel hágó olaszországi erődje, a Predilsattel erőd
Szlovénia felől érkezve Olaszországba, a határtól 300 méterre találjuk a korábban már említett isonzói frontvonal egy másik erődítményét.

A Predel-tó fölött épült erődöt az osztrák hadügyminisztérium 1897 tavaszán engedélyezte. A munkálatok 1897. június 22-én kezdődtek és 1899. szeptember 24-ig tartottak. Eredetileg az erődítményben öt parancsnok és 107 katona teljesített szolgálatot. Fegyverzetük három M80-as típusú, 12 cm-es, 6,8 km horderejű kazamatába helyezett ágyúkból és két M7-es, Schwarzlose rendszerű géppuskából állt.

Rendeltetése: távolsági üteg, melynek támogatnia kell a Predel-tó körüli csapatmegmozdulásokat, illetve ellenőriznie a hágón átkelőket, de mint határzárt is használták.

1915-ben az erődöt lefegyverezték, de az olasz tüzérség ennek ellenére is bombázta.

A jelszó második része:  N 46° 25,160' E 13° 34,437' 1128 m [GCPred-2] a tábla szélén filctollal felírt szó (4 karakter).

Az erődítményt legutóbb a természet győzte le, és meghódítása jeléül, a növényzet szinte teljesen eltakarta a látogatók elől. Pár éve az erődöt és közvetlen környezetét az ember visszahódította. Most szabadon látogatható. De ha már becsatangoltátok legkisebb zugát is, kapaszkodjatok fel a tetejére. A kilátás döbbenetes. Ja, és látszik a két következő célpont is.

A Predel-tó parti erőd, a Raiblersee erőd
A Predel-tó észak-nyugati partjára épült erődöt az osztrák hadügyminisztérium 1884-ben engedélyezte. A munkálatok 1885 tavaszán kezdődtek el és 1887. július 10-én fejeződtek be. Az erődítményben eredetileg négy parancsnok és 138 katona teljesített szolgálatot. Fegyverzetük három+három M4-es típusú, 9 cm-es, kazamatába helyezett ágyúkból és két M4-es, Maxim rendszerű géppuskából állt.

Rendeltetése: a fő védelmi vonal erősítése, illetve biztosítani a Predel-tó és a tó környéki csapatmegmozdulásokat.

Az erődítmény legnagyobb része mára már nem létezik. Ma már csak a hegyoldalban levő részek maradtak meg úgy ahogy, de ezekbe is érdemes bemenni. Persze a fejlámpát most se hagyjátok otthon. Az erőd jobb oldalából nyílik egy földalatti járat, amit részben elárasztott már a víz, de valamikor ez a járat kötötte össze a szemben levő félsziget főerőd szárnyával. A félszigeten most csak egy domb és egy vendéglő van. A domb szerves része volt a Predilsattel felé és a tó felé néző főszárnynak.

Az erőd szabadon látogatható. A jelszó harmadik része az  N 46° 25,216' E 13° 33,646' 963 m [GCPred-3] pontban levő gépágyú jobboldali (te vagy a tüzér) leltári táblájának az utolsó két számjegye (2 karakter).

A Predel-tó
Ahhoz, hogy igazán érezhesd ezt a csodálatos tavat, el kell gurulni a tó dél-nyugati csücskéhez oda, ahol a tavat tápláló patak belefolyik. Itt azt is láthatjuk, hogy számtalan, víz alatti forrás is táplálja a tavat, melyek kisebb-nagyobb, jellegzetes víz-fodrokkal hívják fel magukra a figyelmet.

A negyedik pont és a jelszó negyedik része:  N 46° 24,884' E 13° 33,318' 961 m [GCPred-4], a táblán lévő utolsó 2 szám (2 karakter).

Ettől a ponttól pár méterre, természetesen alacsony vízállás esetén, érdemes átgázolni a patakon és a szinte hófehér, apró kavicsokból álló félszigeten elsétálni a tó belsejébe. Mi az  N 46° 24,988' E 13° 33,413' 956 m [GCPred+2kilatas] pontig jutottunk el.

Kívánunk kellemes és eredményes kesselést, felejthetetlen és pozitív élményeket ezen csodálatos tájak által rejtett rom-erődítmények között!

Anikó és Miki

Ládatörténet
2017.10.5 Strombus és Péter60 pótolták a hiányzó jelszórészleteket, Köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (57 db): környezet: 4.79 rejtés: 3.81 web: 4.68 átlag: 4.43

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Bobby Holmes 2021.08.08 23:12 - Megtaláltam
Köszönöm Pappcsaládnak a segítséget!

kobcikrajci 2020.07.13 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.9]

Csaba & családja 2019.08.29 18:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.62
A "Mangart project" során ide is eljuttottunk. A kerékpározás és viaferrátázás után az első két pontot kocsival a második két pontot levezetésként gyalog kerestük meg. Köszönjük a rejtést.

pappcsalád 2019.08.29 18:09 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

Hajo 2019.04.19 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Szép hely.

Az első ponton az oroszlán a 10 betűs a 2. Szó.
Később töltök fel képeket.
Légy szíves fogadd el majd. Köszi [g:hu 1.6.2y]

[Jóváhagyta: MikiCache, 2019.05.19 10:26]

-1-2
-3-4
-5-6
akosgy 2018.08.26 17:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.09
Bovec felé autózva ezúttal maradt egy kis időnk, hogy megálljunk a tó és az erődök mellett. A nagy szárazság a hétvégi esőzés ellenére is látszott a tavon, a 4. ponton a szokásosnál jóval beljebb kellett sétálni, hogy az ember tópartot érjen. Izgalmas történelmi emlékek, kár, hogy a legtöbbet elhanyagolják és nyilvános wc-nek használják. A környezet viszont gyönyörű. Köszi.

ChefBogi 2018.08.25 09:17 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.4]

Ancs 2018.08.25 09:17 - Megtaláltam
Augusztus 20-án a Mangarton jártunk, akkor kerestük fel az első pontot őrző oroszlánt is. A csúcstól láttuk a csodálatosan kéklő tavat is.
Mivel hazafelé a hágón keresztül terveztem az utat, a többi pont szombatra maradt.
A második ponton lévő erőd tetszett, bebarangoltuk, bár kilátás nem volt, csak némi havaseső.
A harmadik ponton az ágyú rendben, az épületben viszont tömény h***yszag, nem maradtunk sokáig.
A negyedik pont is szinte drive-in, bár sorompón belülre nem akartam menni. Hazafelé még megálltunk a tóparton pár fénykép erejéig.
Köszi

20180820_10424120180820_172131
20180820_17282520180820_173647
20180825_085558_HDR20180825_085628
20180825_085638_HDR20180825_085741_HDR
20180825_09094220180825_091020
20180825_091118_HDR20180825_092246
ha2 2018.07.21 17:30 - Megtaláltam
Útban Bovec felé.
Az első ponton a jelszó már kopott, nehezen olvasható.

ésKata 2018.07.21 17:00 - Megtaláltam
Boves felé

Zergi 2018.07.21 17:00 - Megtaláltam
Fogtam! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Bovecbe menet jártunk erre, a pontokat fordított sorrendben kerestük fel. Köszönjük az ízelítőt a nagy háború itteni látnivalóiból!

IMG_2410IMG_2411
IMG_2412IMG_2414
IMG_2415IMG_2416
IMG_2417IMG_2421
IMG_2422IMG_2425
IMG_2430IMG_2431
IMG_2432IMG_2434
IMG_2435IMG_2436
IMG_2438IMG_2439
IMG_2440IMG_2441
IMG_2442IMG_2443
IMG_2444IMG_2446
IMG_2448IMG_2449
IMG_2450IMG_2451
IMG_2453IMG_2458
IMG_2459IMG_2460
IMG_2463IMG_2464
IMG_2465 
Fazék 2018.02.18 14:44 - Nem találtam meg
Sella Neveai síelés után hazafelé kerestük volna a pontokat, de több helyszínen is 2-3 méteres hó tette lehetetlenné a megközelítést. Sebaj, majd nyáron újra megpróbáljuk.

Strombus 2017.10.05 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.45
Bemutatásra érdekes, különleges helyek, tartalmas ládaoldal, nagyon szép fotók. A lehető leggagyibb "rejtések", azok fele is immár 2011 (!) óta betegen. Vajon ki a rejtő? Nem nehéz a találós kérdés, azt hiszem. :-( Mint szinte minden MikiCache ládát, amivel eddig találkoztunk, ezt is meggyógyítottuk.
Mindegyik pontnál lenne lehetőség kisebb-nagyobb valódi ládát rejteni a vacak leolvasósdi helyett. Kár, hogy a rejtőnek csak ennyit ért ez a történelmi helyszín.
Megdöbbent, hogy MikiCache-nek miért vannak még mindig ládái, ha sosem gondozza őket, de az is, hogy a 2011 óta arra járók egyikének sem jutott eszébe meggyógyítani a betegeskedő pontokat. :-(
Sajnos a pótlásunk az eredeti rejtés színvonalával azonos. Nehezen, de ellenálltam a vágynak, hogy változtassak "az eredeti rejtés szellemiségén", már, ha volt olyan neki és nem csak az erre jártam, ládát tojtam esete forgott fenn, amire azért erős a gyanúm.
Az 1. pont jelszórészlete 9 betűs, ahogy a wap-ban szerepel, nem 4, ahogy az ismertetőben. Nem én vagyok az első, aki ezt leírja, de, gondolom, ugyanúgy hiába.

Emlékmű GCPREDOberbreth erőd GCPRED-1
Predilsattel erőd GCPRED-2Raiblersee erőd GCPRED-3
Predel-tó víz nélkül v GCPRED-4 
Péter60 2017.10.05 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 1.5 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.45
Érdekes helyek, újra van 4 kereshető pont.

Apa-fia 2017.08.25 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.43
Megtaláltuk, köszönjük a játékot. Sokszor jártunk már a környéken, évente 1-2 alkalommal, de csak nemrég kezdtünk el ládázni.
Motoros túrán az Isonzó mentén, felkeresve több 1. világháborús helyszínt, ennek volt része a Predil tó.
Köszönjük a játékot.

P1210366_resizeP1210367_resize
P1210368_resizeP1210369_resize
P1210371_resizeP1210372_resize
P1210373_resizeP1210375_resize
P1210379_resizeP1210361_resize
peterpan 2017.08.14 00:00 - Megtaláltam
Tamás barátom hónapokkal előre szervezni kezdett egy rafting+kanyoning hétvégét. Addig addig nézegettem a környék látnivalóit, hogy végül a nyaralásunkat is erre építettük.
Egyáltalán nem bántuk meg, sőt felülmúlta az előzetes terveinket egész Szlovénia. Ez alól egyetlen kivétel volt: már hazafelé egy booking.com-on foglalt szálláshely, ahol több napra kitették közszemlére a hitelkártyám adatait, ezért le kellett tiltani.
Szerda este még a Balcsiban fürödtünk, majd reggel indultunk tovább Szlovénia felé.
A Predel tavat oda és vissza is útba ejtettük, nehéz is lett volna eltéveszteni. Odafelé épp csak megálltunk egy fotóra, visszafelé meg is kerültük, hogy a megadott helyen leereszkedjünk a mederhez. A partján sokat strandoltak, de igen hideg volt a víz, ezért mi csak a gyümölcseinket ettük itt meg.
A jelszórészleteket nem veszi be megtalálásként, ezért a képeket elküldöm a rejtőnek.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2017.08.30 13:55]

DSCN0474DSCN0479
DSCN0482DSCN0485
DSCN0495DSCN0263
deblin 2017.08.05 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.02
Strandolás után, vissza Bovec felé, megnéztük az összes pontot.. megérte! merci beaucoup ;)

santi 2017.08.05 00:00 - Megtaláltam
megtaláltuk, köszi! érdekes túra volt :)

Webber 2017.07.08 19:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Cerberus 2017.07.08 19:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.34
Megtaláltuk! Szlovén-olasz geotúra fercsipeter és Webber társaságában 13/17.

Nagyon szép tájakon érdekes helyeket mutat be a láda. A tó tetszett legjobban. Örülünk, hogy ide is eljutottunk.

A leírást érdemes lenne aktualizálni, és a 2 ajánlott pontot nem a multi pontjaiként szerepeltetni, mert elég zavaró. A részletes leírás a jelszó első felét 4 karakteresnek jelöli, míg a wapos leírás 9 karakteresnek. Ez utóbbi a helyes.

Köszönjük a rejtést!

IMG_0014IMG_0018
IMG_0022IMG_0023
IMG_0026IMG_0035
fercsipeter 2017.07.08 19:33 - Megtaláltam
Köszönöm! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

karcsi9641 2017.06.14 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Nagyon szép, és történelmi környék. Két éve már jártam erre, de annyira esett az eső, hogy nem voltam képes még az autóból sem kiszállni.
Ma az ausztriai Maltatal-ból hazafelé, erre kanyarodtunk, és gyönyörű időben élveztük a látnivalókat.
Köszönöm a rejtést!

DSCN8140-001DSCN8141-001
DSCN8143-001 
K-55 2017.06.05 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.19
Bővebben később.

P1360761-001P1360770
P1360789P1360794
Csaba és Kati 2016.08.12 11:48 - Egyéb
Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület szervezésében, annak tagjaként 2 napos történelmi bakancsos túrán vettem részt az 1916. augusztus 4 - 17. között zajlott 6. isonzói csata 100. évfordulójának emlékére. A gyalogtúrán egy fél század, ötven fő vett részt.
Tartanom kellett magamat a csapathoz, így csak a közvetlen útvonalba eső rejtéseket tudtam felkeresni, de a túra, az útvonal, a látvány mindenért kárpótolt.
Az első napon felkerestük az olasz-szlovén határmentén elhelyezkedő erődöket, először az olasz oldalon levő Predilsattel erődöt, majd a szlovén oldalon az Oberbreth erődöt.
Mindkét erőd érdekes és látványos volt, az állapotuk ellenére is.
Mivel ennek a rejtésnek a másik két pontja nem volt betervezve az útvonalba, így azok felkeresése és meglátogatása most elmaradt, a találat 50 %-os, ezért egyenlőre csak egyéb log. Talán egyszer sikerül teljesíteni a másik felét és megtaláltam -ot is logolni.

Predilsattel erődPredilsattel erőd az olasz zászlóval
A Predilsattel erőd felülrőlÉn a Predilsattel erőd tetjén
A Predilsattel erődben 1.A Predilsattel erődben 2.
Az Oberbreth erőd távolrólAz Oberbreth erőd másik része az út túloldalán
Az Oberbreth erőd bejárataAz Oberbreth erőd és a távoli sziklaszirtek
Mr Zerge 2016.08.04 15:45 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Gyönyörű útvonalon vezet az út. Igazi hegyi tekergés az autóval. Az egyes pontokat közvetlen parkolással kerestük meg.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (96 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]