geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2555. Perőcsényi nyugalom (GCPERO)

Elbújt a Börzsöny erdeiben

Elbújt a Börzsöny erdeiben

Öregszőlőki pincesor

Öregszőlőki pincesor

A templom

A templom

A tájház

A tájház

Érdemes megfordulni ládászás közben

Érdemes megfordulni ládászás közben

A horgásztó

A horgásztó
Szélesség N 47° 59,724'
Hosszúság E 18° 51,816'
Magasság: 245 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.08.01 11:00
Megjelenés időpontja: 2009.08.19 14:44
Utolsó lényeges változás: 2011.10.10 22:56
Utolsó változás: 2012.12.01 13:50
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: baribali+Feco
Felhasználó: baribali
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 261 + 3 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP
A pontos multi pontjai:
1. pont: a templom falán lévő táblán lévő évszám
2. pont: a tájház falán lévő tábláról a személynév 3 kezdőbetűje (pl. Nagy István Péter - NIP)
3. pont: a horgásztó ÉNY sarkához közel, a fenyvesben egy meredekebb szakasz előtti utolsó sor egyik fenyőjének tövében, 10x5x8cm műanyag dobozA ládába TravelBug nem helyezhető.

Egy a Börzsöny lábánál fekvő kis faluba, Perőcsénybe szeretnénk Titeket invitálni ezzel a három pontos multi ládával.

Íme a pontok:
1. pont: a templom falán lévő táblán található évszám.  N 47° 59,724' E 18° 51,816' 245 m [GCPERO-1]
2. pont: a tájház falán lévő tábláról a személynév 3 kezdőbetűje. (pl. Nagy István Péter - NIP)
 N 47° 59,628' E 18° 51,792' 245 m [GCPERO-2]
3. pont: a horgásztó ÉNY sarkához közel, a fenyvesben egy meredekebb szakasz előtti utolsó sor egyik fenyőjének tövében, ágakkal, fakéreggel takarva, 10x5x8cm műanyag dobozban lévő jelszórészlet
 N 47° 59,185' E 18° 50,301' 203 m [GCPERO-3]

A jelszó hossza 13 karakter.Megközelítés
A Börzsöny tövében fekvő kis falu kb 100km-re található Budapesttől, a 12-es főút mentén. Parkolni a hajdani ABC előtti téren  N 47° 59,646' E 18° 51,738' 230 m [GCPERO+parkolo] lehet, természetesen ingyenesen. A két virtuális pontot innen pár perc alatt beszerezhetitek.
A 3. ponthoz, a ládához kb 2-2,5km-t kell gyalogolni a faluközponttól (a Petőfi utcán kifele induljatok el). Száraz időben az út nagyobb része autóval járható, itt tudjátok lerakni a kocsit  N 47° 59,182' E 18° 50,603' 210 m [GCPERO+parkolo2]

A tájház nyitvatartása
Vasárnap 15-17 óra között, egyéb időpontokat a 06-30-684-7722 telefonszámon lehet egyeztetni.

A falu története
A települést elsőként egy 13. századból származó, 1398-ban átírt oklevél említi Pereuchean néven, de a középkori oklevelek még Preuchan és Preuchen néven is említik. Perőcsényt 1419-ben és 1423-ban vásárhelyként említik, a közép- és az újkorban magánföldesurak birtoka volt. 1437-ben Zsigmond király Mikolával, Orsánnal és Szokolyával együtt elzálogosította Lévai Cseh Péter erdélyi vajdának.
A perőcsényiek a falu lakosságát ősi magyar eredetűnek és a reformáció korától kezdődően reformátusnak tartják. A német anyanyelvű lakosság jelenléte a község határában folyó bányaműveléssel hozható összefüggésbe. (A 18. század kezdetén lakosainak többsége magyar, harmada-negyede pedig szlovák nemzetiségű volt.)
Perőcsény a török hódoltság alatt is lakott település volt. Az 1570. évi török adóösszeírás szerint Peröcsín faluban 30 ház található, a családfők száma 45.
A falubeliek által ma is " szín református községként" jellemzett település az ellenreformáció idejében is megőrizte református hitét. Az oszmán uralom meszűnése után a felerősödött ellenreformáció a templomaiktól kívánta megfosztani a protestánsokat, ennek jegyében 1700-ban báró Balassa Ádám prépost bezáratta a perőcsényi templomot is. A falubeliek a harangokat a tóba rejtették, nehogy a katolikusok kezére kerüljenek. A helyi idős emberek úgy tudják, hogy a vallásüldözés idejében a templom ajtajában ült Drözsböt Gergely és Együd Mátyás. Amikor odaállított két lovas a templomkulcsot követelve, ők megtagadták annak átadását. A lovas katonák hiába lövöldöztek rájuk, nem fogta őket a golyó, mert burokban születtek. Hazafi István perőcsényi lakos mesélte, hogy az 1950-es években a templom felújításakor a földben emberi csontvázakra bukkantak. A csontok között talált övcsatok, szúrófegyverek, sisakok arra engedtek következtetni, hogy a reformátusokat zaklató császári katonákat a helyi lakosok megölték, és holttestüket a templom melletti temető tömegsírjába temették.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követő önkényuralmi időszakban a bécsi udvar minden nemzeti jelvény viselését megtiltotta, és behódolási íveket küldött szét az országban. Pongrácz Lajos Hont vármegye jegyzőkönyveiből készült kivonata szerint "Perőcsény község lakosai a hódolati ívnek aláírásától vonakodtak". A falu az egyéb tiltó rendelkezések, viselettel kapcsolatos előírások betartását is szabotálta.
A 20. század első felében a lakosság megélhetését a földművelés és állattartás mellett az erdő biztosította. A század két nagy világégése Perőcsényből is szedte áldozatait. A perőcsényi hősi halottaknak két emlékmű is emléket állít: a templom alatti sziklára épített, az első világháború hőseinek tiszteletére állított turulmadaras obeliszk, valamint a község főterén 1994-ben elkészült a két világháború perőcsényi hősi halottainak emlékműve.
Az 1960-as évek elejétől Perőcsény lakossága erőteljesen csökken. Ekkor még a falu össznépessége majdnem elérte a 100 főt. Ekkor még a falu legnagyobb munkaadója a termelőszövetkezet volt. A nagyüzemi szervezés idején a perőcsényiek nehezen álltak be a szervezet kötelékébe, de a hatvanas évek elején, mint általában máshol is, az önálló parasztság nagy része megadta magát és sorra léptek be a tszbe. A hetvenes években a település lakói egyrészt a termelőszövetkezetből, másrészt az otthoni magángazdaságokból éltek.

Perőcsény környéke
Perőcsény környéke kiváló kirándulóhely. Itt található az ország legnagyobb összefüggő, "érintetlen", fokozottan védett hegyvidéki területe, melynek nagyrészét a börzsönyi ősvulkán kalderája foglalja magába. Fokozott védettsége ellenére turistautakon jól bejárható, a kaldera-peremen vezető turistautakról teljes és felejthetetlen kép tárul a látogatók elé. Az erdő állat- és növényvilága gazdag és változatos, csendesen haladva gyakran megfigyelhetünk őzeket, szarvasokat. Nagyon ritka látványosság, többnyire az Ipoly menti területeken, 2 méteresre kiterjesztett szárnyakkal keringő, a kipusztulás közvetlen veszélyébe került parlagi sas megfigyelése.

Salgóvár
A Piros plusz (piros plusz) jelzésen érhető el a XIII. században épült és 1424. körül hamispénzverés miatt lerombolt Salgóvár.  N 47° 57,592' E 18° 52,724'
A vár romjai a falutól délkeletre mintegy négy kilométerre a Börzsöny Várbérc nevű 715 méter magas csúcsán állnak. Mivel nagyon kevés okleveles adat szól a vár egykori történetéről és a régészeti feltárása még várat magára, csak nagy vonalakban lehet körvonalazni múltját. A környező vidéket uraló Hontpázmány nemzetség tagjai emeltették birtokközpontként az 1241-1242-es tatárjárás utáni korszakban. A XIV. század elején kénytelenek voltak behódolni a Felvidék nagy részét magántartományául megkaparintó Csák Máté oligarchának. Csak a féktelen báró 1321-es halála után került királyi kézbe.
Az első róla megemlékező oklevél szerint 1331-ben Dabi Demeter viselte várnagyi tisztét. A királyi kamarától megvásároló Szécsényi Simon báró számára az értékét elsősorban a környékbeli jobbágyfalvakból álló váruradalom jelentette. A földesúri család ritkán látogatta meg Salgó várát, inkább a kényelmesebb, hollókői várukban tartózkodtak. Az épület pusztulását későbbi földesura, Salgói Miklós bűnös életvitele okozta, akinek 1424-ben Luxemburgi Zsigmond király előtt kellett felelnie a tetteiért. A királyi tanács bűnösnek találta hamispénzverésben, valamint Garai János báró feleségével, Hedvig úrnővel folytatott házasságtörésben, ezért örökös száműzetésre ítélték.
A megsárgult oklevélbe még belefoglalták, hogy a főnemes négy vára közül kettőt, Salgót és Bene várát a földig romboltassák le. A kirendelt mesteremberek aztán fáradságos munkával lebontották falait, némelyik részét egyben gurítva le a meredek hegyoldalon. Erről a manapság arra kirándulók is meggyőződhetnek. Amikor a hegymászás után végre elérjük a legmagasabb sziklacsúcsot, az elénk táruló pompázatos panoráma mellett tűnődjünk el néhány percig eme elfelejtett vár mulandó sorsáról.

Perőcsényi hagyományok
A Börzsöny hegység festői szépségű hegyei, dombjai között megbúvó kisközösség a palóc vidék gazdag, sokszínű hagyományaiban ma is bővelkedik, bár a jellegzetes , ízes palóc nyelvjárás és színes viselet nem maradt meg a faluban. A népi épitészet jellemzője a tipikus felvidéki stílus, vagyis a megcsapolt oromdeszkás, falajjás, hosszú folyású parasztház. A tetőket egykor zsúppal, vagis rozsszalmával borították. A módosabb gazdák háza általában négy helységből állt: első ház vagy tiszta szoba, szabadkéményes hidegkonyha (pitar), hátsó ház és kamra. Építőanyagként a kemény erdei kő szolgált, de előfordult a vertfal és vályog is.
A lakosság a paraszti élet zárt közösségében egyedi, a környékre nem jellemző fekete népviseletet hordott. Ez talán a község többszáz évre visszanyúló, a pompát, cifrálkodást elutasító, puritán egyszerűséget igénylő kálvinizmusával állhat összefüggésben.
A lányok kezdetben fehérben, majd a konfirmálást követően egyre sötétebb színekben jártak. Jellemző öltözetük a zsinórral díszített farkas pruszlik (immentő), melyet főként nyáron slinges blúz tetején hordtak. Más ruhát viseltek a templomban, mást a báli alkalmakkor. Kedvelték a selymet és a szövetruhákat. Az alsó szoknyákat az egyházi ünnepekhez valamint az életkorhoz alkalmazkodva hordták. Vászon pendelyből nagy ünnepek alkalmával négyet-ötöt is felvettek. Ezekre két-három kikeményített, gyolcs slingelt szoknya került. Legfelülre bő, 3-4 méter anyagból készült, gazdagon ráncolt, általában sötét színű szoknyát öltöttek. Lábukra gyarmati (Balassagyarmat) csizmát húztak.
A férfiak hétköznap szövetnadrágot, gyolcsinget, nyári időszakban vászon inget és gatyát viseltek. Ünnepi, templomi alkalmakra billencses posztó béléses, zsinóros nadrágot, kabátot és nagygombos mellényt (lajbit) hordtak. Kisgyerektől az idősig minden férfinak(embernek) volt nagykarimás kalapja. Külön tartogattak egyet ünnepi alkalmakra: ezt hordták a templomba, a bálba, s ez került a férfiember koporsója tetejére is.

Forrás: Perőcsény - a 750 éves település Darányi László, dr. Koczó József, Pásztor Csaba (Kiadó: Perőcsény Község Önkormányzata Perőcsény, 2004.)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (169 db): környezet: 4.39 rejtés: 4.13 web: 4.52 átlag: 4.35

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Manna&Peti 2020.08.10 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük. Az utolsó pont (3.), nehezen megközelíthető, jó ideig kerestük mi is.

breimanne 2020.07.03 13:45 - Megtaláltam
Szép, hangulaos börzsönyi falucska.Köszönöm a lehetőséget.

viad 2020.06.28 16:45 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

StellaDeFrász 2020.05.31 18:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.32
Frászosítva! 🤡 Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

james 2020.04.16 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
James
[g:hu+ 2.0.30]

Topolya 2020.03.08 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Molli 2020.02.15 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.20
Köszönöm a rejtést!

Wilka74 2020.02.09 16:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.12
A börzsönyi kirándulás előtt jöttünk el a 3. ponthoz. Száraz, sármentes időben a földút jó autózható. Most nem az volt, szóval séta volt :) Köszönjük a hely bemutatást!

baribali 2020.01.12 23:59 - Egyéb
Ladat es logbookot csereltuk. Szep a teli Borzsony!

Nars 2020.01.05 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

vajasfok 2019.11.26 15:42 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

ErdőCsöndje 2019.10.26 18:29 - Megtaláltam
A végláda nekem nehezen lett meg, mert a víz minden fa aljába rőzsekupacot hordott össze. Végül Robogo telefonos segítségével találtam meg, nagyon köszönöm neki! Egy félig kidőlt fa a nyerő. Köszönöm!

Robogo 2019.10.23 15:56 - Megtaláltam
Szob-Šahy-Szob-Budapest biciklis túra alatt kerestem fel a ládát.
A 3. pont nehezen lett meg.
Köszönöm a rejtést!

csg69 2019.08.04 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.38
Megvan :)

pczinder 2019.06.29 11:50 - Megtaláltam
A műúton Perőcsényből Vámosmikola felé haladva, egy dobtetőn indul egy stabil, autóval jól járható, homokos út balra. Na, az kb. 120 méterre megközelíti a ládát, de a végpontjától is ösvény vezet majdnem a célig. Nincs bozótharc, nincs sár, igaz, hogy a tó is alig látható így.
A falu nagyon tetszett. A koordináták helyett a leírást kövessétek. A logbuk tényleg elázott.
Köszönöm a rejtést!

johnnycache 2019.05.01 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.88
Köszönöm az élményt! :-)

hitamas 2019.04.26 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.37
:)

Tünde&Attila 2019.03.23 15:59 - Megtaláltam
A logbook sajnos teljesen tönkrement:( A környék viszont nagyon szép, a tó nyugalmat áraszt. Köszönjük!

urbanj 2019.02.23 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.34
Kicsit messze van a horgásztó, de érdemes volt ellátogatni oda is. Köszönjük a rejtést.

EmesESE 2018.09.25 18:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. ?
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

DFRi 2018.08.18 16:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Megvagy láda :-)
Köszi a lehetőséget!!!
Babu&Nagyi&Feri [g:hu 1.5.4]

Különleges kötődésem van Perőcsényhez! Életem első 4-5 évét itt töltöttem nagy-nagy boldogságban. Sőt testvérem is Perőcsényben született, a Börzsönyi utca 19 szám alatti házban. Édesapám volt a község TSZ elnöke 1965-73 között. Nevéhez fűződik többek között a község fölötti körtés telepítése és a TSZ iroda építése is.

A horgásztó feletti fenyves telepítése, tudomásommal a nagy tiszteletben álló Lázár Lajos mestermunkája.

Jó volt ide ismét visszatérni, viszont a megszokott nyugalommal szemben nagy forgalmat tapasztaltunk, hiszen pont a lecsófesztivál közepében érkeztünk.
Csodálkoztunk is, hogy mi ez a nem megszokott nagy jövés-menés :-)

Köszönöm a rejtőnek, hogy a régi emlékeimet ismét felidézhettem :-)

(tényleg csak zárójelben jegyezném meg, hogy ráférne a ládára egy karbantartás, mert a log füzet szétázott, és így a ládában is elég nagy a rendetlenség, de azért a célnak pont megfelel)

(magam részéről a multi pontok közé betenném a világháborús elméket és a gyönyörű és hangulatos tónak saját ládát szentelnék, de egyébként így is teljesen rendben van!!!! :-)

20180818_15192620180818_152033
20180818_15274620180818_163534
20180818_16244020180818_165214
20180818_165219 
benedekturi 2018.08.12 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

targonczas 2018.08.04 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Andrys 2018.07.14 07:44 - Megtaláltam
:-)

katica 2018.06.09 14:11 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (267 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.