geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2490. Farkasmály borfalu és az egykori kőfejtő (GCFBOR)

Központi épület a kőhíddal szemben: Orczy-pince

Központi épület a kőhíddal szemben: Orczy-pince

A bejáró és a parkoló

A bejáró és a parkoló

A sorompón túl gyalog is tilos (magánterület)!

A sorompón túl gyalog is tilos (magánterület)!

Düledező andezittufa-fal kitámasztva

Düledező andezittufa-fal kitámasztva

Eladó!

Eladó!

Aki fizetős vendég, továbbmehet, beparkolhat ide is

Aki fizetős vendég, továbbmehet, beparkolhat ide is

Vajon, mi lehet ráírva?

Vajon, mi lehet ráírva?

A Balla-féle platánról

A Balla-féle platánról

Panoráma a láda közeléből

Panoráma a láda közeléből

Egykori kőfejtő

Egykori kőfejtő

Meredekség

Meredekség

Kőbánya

Kőbánya

Kőbánya1

Kőbánya1

Kőbánya2

Kőbánya2

Gyöngyös Borozó

Gyöngyös Borozó

Regélő Borház Csárda

Regélő Borház Csárda

Egymás mellett

Egymás mellett

Bárdos és Fia Pincészet (22.)

Bárdos és Fia Pincészet (22.)

23. (Dudás-)pince

23. (Dudás-)pince
Szélesség N 47° 48,227'
Hosszúság E 19° 57,541'
Magasság: 268 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.05 20:20
Megjelenés időpontja: 2009.07.08 02:20
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 10:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: hanola, kercsy
Ládagazda: hanola
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 514 + 2 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP-BARÁT VERZIÓ:

1. N47°48,227' E19°57,541' 268 m Egy nagy kőrakás alatti LÁDÁBAN található az 1. jelszórészlet. (3 karakter)

2. N47°48,352' E19°57,396' 228 m Egy kiállított szőlőprés gép tetején lévő felirat adja a 2. jelszórészletet (zöld színű fémrészen keresd, a völgy bejárata felé néző oldalon). (8 karakter)

Farkasmály ingyenes parkolója:
 N 47° 48,303' E 19° 57,250' 228 m [GCFBOR+parkoló]

A regisztráláshoz szükséges jelszóért ebben a sorrendben olvasd össze a jelszórészleteket (egyben kell beírni, ékezet nélkül): 1.+2.
WAP VÉGE


0-24 H NONSTOP KERESHETŐ LÁDA!

A ládába TravelBug (TB) helyezhető.
KULLANCS-VESZÉLY!
Tapasztalataim szerint különösen a völgyben (azaz a pincéknél, a kútnál), a fák környékén jelentős!

SZÁMLÁLÓ: megnyitás 2009. okt. 01-től


BŐVEBBEN

Előrebocsátanám, hogy ez egy borkóstolással, hangulatos étkezéssel, pihenéssel, kisvonatozással, túrázással összeköthető multi láda a család minden tagja számára! Mindemellett a kalandot, kihívást, és szép fotók (panoráma, élővilág) készítését is lehetővé teszi a láda!

Ezzel a ládával a történelmi jelentőségű, de napjainkban is dinamikusan fejlődő és élénk forgalmat bonyolító farkasmályi borpincesort, valamint a tőle elválaszthatatlan egykori kőfejtőt szeretném bemutatni. A borfalu - amely egy hangulatos patakvölgyben fekszik - közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik. Az 1700-as években, II. Rákóczi Ferenc korában francia hadifoglyokkal építtették ezeket az andezittufába vájt pincéket, amely sok környékbeli lakosnak nyújtott menedéket háborús időkben.
A terület napjainkban is dinamikusan fejlődik: új pince épült (a Lőrincz nevű), valamint nemrég elkészült a Sziluett Borhotel is stb. Lehetőség van itt borkóstolásra, vásárlásra és étkezésre, de bográcsozásra, nyársalásra is. Patakcsörgedezést hallgathatunk a hatalmas, kellemes hűst biztosító fák árnyékában. Az itteni platán, vadgesztenye és hársfák helyi védelem alatt állnak, ezeket szintén érdemes megcsodálni.

Gyönyörű, ódon présházaival a Mátrai történelmi borvidék nevezetes helye a Gyöngyös melletti farkasmályi műemlék pincesor (1780). Több mint kétszáz éve már a gyöngyösi polgárok kedvelt szórakozó- és kirándulóhelye. A Sár-hegy oldalán termelt kiváló minőségű szőlőből, az andezittufába vájt pincékben készített borokat iszogatták, a pincékkel egyidőben ültetett platánfák árnyékában. A pincesor kedvező mikroklímája, valamint a Sár-hegy oldalába vájt pincék állandó hőmérséklete ma is vonzó a nyugodt környezetben jó borokat kóstolgatók számára.

Eseménylista:
-Ivó-napi pincejárás

MEGKÖZELÍTÉS

Autóval
(Budapest felől először is M3-as autópálya, vagy 3-as főút.) Közelebbről a Gyöngyös és a Mátra / Eger közti 24-es sz. főútvonalról közelíthető meg Farkasmály. Gyöngyös határától csak mintegy 1-1,5 km-re van a pincesorhoz vezető bekötőút (mindkét irányból jól ki van táblázva).

Autóbusszal
A legközelebbi autóbusz-megállóhelyek
(zárójelben a távolság a központi épületig):
1.) Gyöngyös, Kollégium (Kertészeti Tanszék) (1,3 km);
2.) Gyöngyössolymosi elágazás (1,6 km);
3.) Gyöngyös, Főiskola (Károly Róbert Főiskola) (2,5 km);
4.) Mátrafüred-alsó (Erdész u.) (3,0 km);
5.) Gyöngyös, aut. áll. (3,3 km);
6.) Mátrafüred aut. vt. (Béke u.) (3,6 km)

Kerékpárral
Gyöngyös és Mátrafüred között jó minőségű, hangulatos kerékpárút van (hossza összesen 6,1 km, ebből a településhatárok között vezet: 3,2 km)!

Kisvonattal
A Mátravasút Gyöngyös és Mátrafüred között (is) közlekedtet kisvonatokat (jó idő esetén nyitott kocsit is). Szép élmény vele utazni! (A másik vonal: Gyöngyös-Lajosháza.) Farkasmály-Borpincék megállóig kell kérni a jegyet! Google-ban és/vagy telefonon/személyesen érdemes utána érdeklődni a menetrendnek, mert elég sűrűn változtatják! A 760 mm-es nyomtávú, keskenynyomközű vasutakat régen a kibányászott kövek és kivágott farönkök szállítására alkalmazták, ma már inkább csak turisztikailag jelentős a személyszállítás miatt.

Gyalog
Gyöngyös és Mátrafüred felől is teljesíthető távon belül van azoknak, akik kicsit is edzettebbek.

A LÁDA

A láda egy nagy kőrakás alatt található, kövekkel álcázva. Mérete: kb. 15 x 15 cm, mag.: 12 cm. A láda egy konyhai műanyag ételtároló doboz, sárga fedéllel. A láda környékéről gyönyörű kilátás nyílik a farkasmályi kőbányára, melynek művelését már jó pár éve (évtizede?) befejezték. A farkasmályi kőfejtőben andezitet, andezittufát bányásztak.
A láda gyalogosan közelíthető meg a legkönnyebben. Lehet menni biciklivel is, ha jó a tüdőd-szíved; vagy autóval, ha bátor vagy és mersz egy kicsit kockáztatni. (Itt még nincs nagy mélység, beleesni nem fogsz, legfeljebb - nagy esőzések után - elsüppedsz kicsit és nehéz lesz kijönni. Nem feltétlen kell terepjáró, de nagyon alacsony (sport)autóval nem lehet feljönni a hegyre egyik úton sem!) Esős idő után nagy sár és nyomvályúk is vannak! Ezért - ezen a (legrövidebb, füves) úton - inkább csak terepjárósoknak ajánlom drive-in Ha mindenáron autóval szeretnél a ládáig menni, akkor az eggyel fentebbi feljárót ajánlom, aminek az eleje ugyan nem túl szép (sajnos szemetes), de egy fokkal tűrhetőbb terep!!! Amúgy szerintem célszerűbb lent hagyni az az autót a parkolóban és sétálni egy kicsit!

A pontok letölthető formátumban:

 N 47° 48,227' E 19° 57,541' 268 m [GCFBOR-1]
 N 47° 48,352' E 19° 57,396' 228 m [GCFBOR-2]

Segédpontok:
 N 47° 48,303' E 19° 57,250' 228 m [GCFBOR+parkoló]

Ha itt jársz, eldöntheted, hogy az 1. pontot (a láda és a panoráma vár) vagy a 2. pontot (borpincék) keresed-e fel hamarabb. Én az elsőt javaslom (borozás után nehezebb hegynek felfelé menni).

1. Ha felfelé indulsz, a parkolót elhagyva menj át a kis kőhídon, majd rögtön fordulj jobbra (itt láthatod az eredeti, andezittufába vájt pincéket, melyek néhol sajnos már kissé düledeznek). Azután az út a patak mellől balra kanyarodik és elkezd emelkedni. Itt jobbra kell tartani, most a "füves dűlőn" haladsz. Miután elágazáshoz érsz, fordulj jobbra, majd rögtön utána balra. Rövid, meredek emelkedő után ismét jobbra-balra és már csak néhány (10) méter választ el a ládától és a kőbánya festői panorámájától! A ládához vezető utad során néhány érdekes barkács megoldást is felfedezhetsz. Ha felértél a dobozhoz, adott az ideális környezet a naplemente fotózásához! :-)
(Javasolt ugyanazon az úton visszamenni a központi parkolóig.)
Akár kisgyermekkel, akár nélküle érkezünk, nagyon vigyázzunk a testi épségünkre! Ne menjünk túl közel a bányagödör pereméhez, nehogy véletlenül leessünk!

2. Ha a borpincék felé indulsz, fordulj még a kis kőhíd előtt balra. Hamarosan meglátsz egy másik (zöld kerítéses) hidat (ami mellett kút van!). Ezen a hídon át kell menni és kb. 100 m után meg is érkezel. A "Behajtani tilos - kivéve engedéllyel" tábla csak a nézelődőkre vonatkozik, akik a borpincék vendégei, azok természetesen behajthatnak! De kérlek, hogy a sorompóval lezárt területre gyalog se lépj be (MAGÁNTERÜLET)!

 N 47° 48,335' E 19° 57,315' 215 m [GCFBOR+kút]A 'FARKASMÁLY' NÉV EREDETÉRŐL:

'Gyöngyöshöz tartozó határrész.' A magyar farkas állatnévnek és a nyelvemlékbeli mál ~ mály ('déli) hegyoldal' jelentésű főnévnek az összetétele. Egykor bizonyára farkasok látogatták e helyet. (Azonban a farkas előtag személynévi származása is esélyes, hiszen ilyen nevű személy birtoka volt egykor a terület.)

Forrás:
- www.farkasmaly.toops.hu
- Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára (Akadémiai Kiadó, 1983, 3. kiadás)

Kellemes kincskeresést, fotózást és borkóstolást kívánnak a rejtők!Kedves Ládász! 2011. 04. 26-án a láda közelében (kb. 50 m-re) igen csúnya és nagy ILLEGÁLIS SZEMÉTKUPACOT fedeztem fel! Kérlek, az értékelésnél vedd figyelembe, hogy ez eredetileg nem volt ott. Javaslom egyúttal egy CITO megszervezését, mert sajnos erre a környékre is egyre inkább ráfér! Köszönöm!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (293 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.39 web: 4.57 átlag: 4.48

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Emerich63 2021.09.12 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

20210912_11545120210912_121004
20210912_121100 
keseru 2021.09.11 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsi, Kornél [Geoládák v3.12.1]

foltimoka 2021.09.05 09:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Gyongyosiek vagyunk, de ezen a reszen meg nem jartunk, csak a pinceknel. :) [Geoládák v3.11.3]

johnnycache 2021.08.28 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.10
Köszönöm az élményt! :-)

Kata89 2021.08.18 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Tommy27 2021.08.18 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

petya200707 2021.08.08 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

paplogo 2021.08.08 10:49 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.90
Köszönjük a rejtést!

Gdolly9002 2021.07.19 06:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést ez az első de nem utolsó ládánk. [Geoládák v3.11.3]

Gzoltan9108 2021.07.19 06:43 - Megtaláltam
Ez volt az első geo ládánk a nejemel, nagyon élveztük és szép volt a kilátás a ládánál köszönjük szépen ezt az élményt [Geoládák v3.11.3]

eordeog 2021.07.17 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Dani_0324 2021.06.16 18:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!
Szandi & Dani
És Máté [Geoládák v3.10.5]

Atmosz&Zozmosz 2021.06.06 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük lehetőséget. Bővebben később! :-)
[g:hu+ 2.7.3]

Skalp 2021.06.05 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

ocsike78 2021.06.05 05:56 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.6.3]

Katona55 2021.06.03 10:35 - Megtaláltam
Közös túrázás stmesterrel.

stmester 2021.06.03 10:35 - Megtaláltam
A nap fénypontja volt bejutni egy pincébe. Nagy mennyiségben vásároltunk is.

FBORPINCE
BELÜLKÓSTOLÓ
MÁSIK PINCEBOR
JaDóri 2021.05.28 11:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 2.46
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Jacsa 2021.05.28 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.39
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

S0beit18 2021.05.28 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Gábor és Edit 2021.05.24 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.27]

Martus8 2021.05.22 18:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gyönyörű hely!

cosinus0 2021.05.20 15:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! A Regélő Borházban nagyon finom borokat kóstoltunk!

Loriell 2021.05.10 19:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

TG001 2021.05.10 19:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (520 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]