geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2490. Farkasmály borfalu és az egykori kőfejtő (GCFBOR)

Központi épület a kőhíddal szemben: Orczy-pince

Központi épület a kőhíddal szemben: Orczy-pince

A bejáró és a parkoló

A bejáró és a parkoló

A sorompón túl gyalog is tilos (magánterület)!

A sorompón túl gyalog is tilos (magánterület)!

Düledező andezittufa-fal kitámasztva

Düledező andezittufa-fal kitámasztva

Eladó!

Eladó!

Aki fizetős vendég, továbbmehet, beparkolhat ide is

Aki fizetős vendég, továbbmehet, beparkolhat ide is

Vajon, mi lehet ráírva?

Vajon, mi lehet ráírva?

A Balla-féle platánról

A Balla-féle platánról

Panoráma a láda közeléből

Panoráma a láda közeléből

Egykori kőfejtő

Egykori kőfejtő

Meredekség

Meredekség

Kőbánya

Kőbánya

Kőbánya1

Kőbánya1

Kőbánya2

Kőbánya2

Gyöngyös Borozó

Gyöngyös Borozó

Regélő Borház Csárda

Regélő Borház Csárda

Egymás mellett

Egymás mellett

Bárdos és Fia Pincészet (22.)

Bárdos és Fia Pincészet (22.)

23. (Dudás-)pince

23. (Dudás-)pince
Szélesség N 47° 48,227'
Hosszúság E 19° 57,541'
Magasság: 268 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.05 20:20
Megjelenés időpontja: 2009.07.08 02:20
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 10:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: hanola, kercsy
Felhasználó: hanola
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 464 + 2 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP-BARÁT VERZIÓ:

1. N47°48,227' E19°57,541' 268 m Egy nagy kőrakás alatti LÁDÁBAN található az 1. jelszórészlet. (3 karakter)

2. N47°48,352' E19°57,396' 228 m Egy kiállított szőlőprés gép tetején lévő felirat adja a 2. jelszórészletet (zöld színű fémrészen keresd, a völgy bejárata felé néző oldalon). (8 karakter)

Farkasmály ingyenes parkolója:
 N 47° 48,303' E 19° 57,250' 228 m [GCFBOR+parkoló]

A regisztráláshoz szükséges jelszóért ebben a sorrendben olvasd össze a jelszórészleteket (egyben kell beírni, ékezet nélkül): 1.+2.
WAP VÉGE


0-24 H NONSTOP KERESHETŐ LÁDA!

A ládába TravelBug (TB) helyezhető.
KULLANCS-VESZÉLY!
Tapasztalataim szerint különösen a völgyben (azaz a pincéknél, a kútnál), a fák környékén jelentős!

SZÁMLÁLÓ: megnyitás 2009. okt. 01-től


BŐVEBBEN

Előrebocsátanám, hogy ez egy borkóstolással, hangulatos étkezéssel, pihenéssel, kisvonatozással, túrázással összeköthető multi láda a család minden tagja számára! Mindemellett a kalandot, kihívást, és szép fotók (panoráma, élővilág) készítését is lehetővé teszi a láda!

Ezzel a ládával a történelmi jelentőségű, de napjainkban is dinamikusan fejlődő és élénk forgalmat bonyolító farkasmályi borpincesort, valamint a tőle elválaszthatatlan egykori kőfejtőt szeretném bemutatni. A borfalu - amely egy hangulatos patakvölgyben fekszik - közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik. Az 1700-as években, II. Rákóczi Ferenc korában francia hadifoglyokkal építtették ezeket az andezittufába vájt pincéket, amely sok környékbeli lakosnak nyújtott menedéket háborús időkben.
A terület napjainkban is dinamikusan fejlődik: új pince épült (a Lőrincz nevű), valamint nemrég elkészült a Sziluett Borhotel is stb. Lehetőség van itt borkóstolásra, vásárlásra és étkezésre, de bográcsozásra, nyársalásra is. Patakcsörgedezést hallgathatunk a hatalmas, kellemes hűst biztosító fák árnyékában. Az itteni platán, vadgesztenye és hársfák helyi védelem alatt állnak, ezeket szintén érdemes megcsodálni.

Gyönyörű, ódon présházaival a Mátrai történelmi borvidék nevezetes helye a Gyöngyös melletti farkasmályi műemlék pincesor (1780). Több mint kétszáz éve már a gyöngyösi polgárok kedvelt szórakozó- és kirándulóhelye. A Sár-hegy oldalán termelt kiváló minőségű szőlőből, az andezittufába vájt pincékben készített borokat iszogatták, a pincékkel egyidőben ültetett platánfák árnyékában. A pincesor kedvező mikroklímája, valamint a Sár-hegy oldalába vájt pincék állandó hőmérséklete ma is vonzó a nyugodt környezetben jó borokat kóstolgatók számára.

Eseménylista:
-Ivó-napi pincejárás

MEGKÖZELÍTÉS

Autóval
(Budapest felől először is M3-as autópálya, vagy 3-as főút.) Közelebbről a Gyöngyös és a Mátra / Eger közti 24-es sz. főútvonalról közelíthető meg Farkasmály. Gyöngyös határától csak mintegy 1-1,5 km-re van a pincesorhoz vezető bekötőút (mindkét irányból jól ki van táblázva).

Autóbusszal
A legközelebbi autóbusz-megállóhelyek
(zárójelben a távolság a központi épületig):
1.) Gyöngyös, Kollégium (Kertészeti Tanszék) (1,3 km);
2.) Gyöngyössolymosi elágazás (1,6 km);
3.) Gyöngyös, Főiskola (Károly Róbert Főiskola) (2,5 km);
4.) Mátrafüred-alsó (Erdész u.) (3,0 km);
5.) Gyöngyös, aut. áll. (3,3 km);
6.) Mátrafüred aut. vt. (Béke u.) (3,6 km)

Kerékpárral
Gyöngyös és Mátrafüred között jó minőségű, hangulatos kerékpárút van (hossza összesen 6,1 km, ebből a településhatárok között vezet: 3,2 km)!

Kisvonattal
A Mátravasút Gyöngyös és Mátrafüred között (is) közlekedtet kisvonatokat (jó idő esetén nyitott kocsit is). Szép élmény vele utazni! (A másik vonal: Gyöngyös-Lajosháza.) Farkasmály-Borpincék megállóig kell kérni a jegyet! Google-ban és/vagy telefonon/személyesen érdemes utána érdeklődni a menetrendnek, mert elég sűrűn változtatják! A 760 mm-es nyomtávú, keskenynyomközű vasutakat régen a kibányászott kövek és kivágott farönkök szállítására alkalmazták, ma már inkább csak turisztikailag jelentős a személyszállítás miatt.

Gyalog
Gyöngyös és Mátrafüred felől is teljesíthető távon belül van azoknak, akik kicsit is edzettebbek.

A LÁDA

A láda egy nagy kőrakás alatt található, kövekkel álcázva. Mérete: kb. 15 x 15 cm, mag.: 12 cm. A láda egy konyhai műanyag ételtároló doboz, sárga fedéllel. A láda környékéről gyönyörű kilátás nyílik a farkasmályi kőbányára, melynek művelését már jó pár éve (évtizede?) befejezték. A farkasmályi kőfejtőben andezitet, andezittufát bányásztak.
A láda gyalogosan közelíthető meg a legkönnyebben. Lehet menni biciklivel is, ha jó a tüdőd-szíved; vagy autóval, ha bátor vagy és mersz egy kicsit kockáztatni. (Itt még nincs nagy mélység, beleesni nem fogsz, legfeljebb - nagy esőzések után - elsüppedsz kicsit és nehéz lesz kijönni. Nem feltétlen kell terepjáró, de nagyon alacsony (sport)autóval nem lehet feljönni a hegyre egyik úton sem!) Esős idő után nagy sár és nyomvályúk is vannak! Ezért - ezen a (legrövidebb, füves) úton - inkább csak terepjárósoknak ajánlom drive-in Ha mindenáron autóval szeretnél a ládáig menni, akkor az eggyel fentebbi feljárót ajánlom, aminek az eleje ugyan nem túl szép (sajnos szemetes), de egy fokkal tűrhetőbb terep!!! Amúgy szerintem célszerűbb lent hagyni az az autót a parkolóban és sétálni egy kicsit!

A pontok letölthető formátumban:

 N 47° 48,227' E 19° 57,541' 268 m [GCFBOR-1]
 N 47° 48,352' E 19° 57,396' 228 m [GCFBOR-2]

Segédpontok:
 N 47° 48,303' E 19° 57,250' 228 m [GCFBOR+parkoló]

Ha itt jársz, eldöntheted, hogy az 1. pontot (a láda és a panoráma vár) vagy a 2. pontot (borpincék) keresed-e fel hamarabb. Én az elsőt javaslom (borozás után nehezebb hegynek felfelé menni).

1. Ha felfelé indulsz, a parkolót elhagyva menj át a kis kőhídon, majd rögtön fordulj jobbra (itt láthatod az eredeti, andezittufába vájt pincéket, melyek néhol sajnos már kissé düledeznek). Azután az út a patak mellől balra kanyarodik és elkezd emelkedni. Itt jobbra kell tartani, most a "füves dűlőn" haladsz. Miután elágazáshoz érsz, fordulj jobbra, majd rögtön utána balra. Rövid, meredek emelkedő után ismét jobbra-balra és már csak néhány (10) méter választ el a ládától és a kőbánya festői panorámájától! A ládához vezető utad során néhány érdekes barkács megoldást is felfedezhetsz. Ha felértél a dobozhoz, adott az ideális környezet a naplemente fotózásához! :-)
(Javasolt ugyanazon az úton visszamenni a központi parkolóig.)
Akár kisgyermekkel, akár nélküle érkezünk, nagyon vigyázzunk a testi épségünkre! Ne menjünk túl közel a bányagödör pereméhez, nehogy véletlenül leessünk!

2. Ha a borpincék felé indulsz, fordulj még a kis kőhíd előtt balra. Hamarosan meglátsz egy másik (zöld kerítéses) hidat (ami mellett kút van!). Ezen a hídon át kell menni és kb. 100 m után meg is érkezel. A "Behajtani tilos - kivéve engedéllyel" tábla csak a nézelődőkre vonatkozik, akik a borpincék vendégei, azok természetesen behajthatnak! De kérlek, hogy a sorompóval lezárt területre gyalog se lépj be (MAGÁNTERÜLET)!

 N 47° 48,335' E 19° 57,315' 215 m [GCFBOR+kút]A 'FARKASMÁLY' NÉV EREDETÉRŐL:

'Gyöngyöshöz tartozó határrész.' A magyar farkas állatnévnek és a nyelvemlékbeli mál ~ mály ('déli) hegyoldal' jelentésű főnévnek az összetétele. Egykor bizonyára farkasok látogatták e helyet. (Azonban a farkas előtag személynévi származása is esélyes, hiszen ilyen nevű személy birtoka volt egykor a terület.)

Forrás:
- www.farkasmaly.toops.hu
- Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára (Akadémiai Kiadó, 1983, 3. kiadás)

Kellemes kincskeresést, fotózást és borkóstolást kívánnak a rejtők!Kedves Ládász! 2011. 04. 26-án a láda közelében (kb. 50 m-re) igen csúnya és nagy ILLEGÁLIS SZEMÉTKUPACOT fedeztem fel! Kérlek, az értékelésnél vedd figyelembe, hogy ez eredetileg nem volt ott. Javaslom egyúttal egy CITO megszervezését, mert sajnos erre a környékre is egyre inkább ráfér! Köszönöm!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (277 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.40 web: 4.56 átlag: 4.48

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Ferencz Zsolt 2020.09.25 19:20 - Megtaláltam
THX.
Elég izgalmas volt, mert lefelé jövet már teljes sötétség volt és a távoli állathangok kicsit félelmetesek voltak, de jó móka volt.

Jonathan Hunt 2020.09.19 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

jeneik 2020.08.23 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Ancsa & Taja 2020.08.19 17:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Ancsa & Taja [Geoládák v3.5.3]

SuperEdem 2020.07.29 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kamanok 2020.07.22 18:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Iván19 2020.07.14 10:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Köszönöm a rejtő munkáját. Gyönyörű kilátás, jó borok, kedves gazdák, pontos rejtés. Kell ennél több?

P7145981P7145984
P7145990P7145994
P7145995 
EmesESE 2020.07.05 14:28 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.36
Megtaláltuk ! 🙂
A mai ládázás lezárásaként kerestük meg ezt a multit, ami akár két tematikus láda is lehetne. Sajnos a borozgatás az autóvezetés szabályai miatt ma is elmaradt. Impozánsak az elmúlt századokban épült pincék, de most csak a jelen századiak voltak nyitva. A kőbányánál lévő láda teteje, alja törött, de a nagy méretű kőrakás még védi a beázástól.
A 2011-es bejegyzésű szemétkupac az eltelt 9 év alatt eltünt, lehetne akár frissíteni is a ládaoldalt.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.2.2]

PEx2 2020.07.03 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Garai Gabor 2020.06.23 09:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Leone 2020.06.12 18:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon tetszett a hely, de a ládára ráférne egy karbantartás, főleg egy ládacsere mert több helyen be van repedve. Könnyen meglett, mert egyáltalán nem volt eltakarva, csak szabadon ott volt a kövek között. Még szerencse hogy van "tető" fölötte különben beázott volna. Most egy kicsit jobban eltakartuk. [Geoládák v3.4.1]

thecalver96 2020.06.02 18:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

f_eszter 2020.06.02 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

kireth 2020.05.30 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

utigabi60 2020.05.30 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

Butchman 2020.05.16 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

erdei.laszlo 2020.05.01 10:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Norbee97 2020.04.22 14:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.11
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Nem is értem miért nem kerestem ezt meg korábban, hiszen itt van Gyöngyös tövében. :D Szép hely, tetszett. Ugyan a pincéknél nem volt különösebben semmi, a régi bánya környéke érdekes volt. Maga a láda elég rosszul volt elrejtve, nagyon kilátszott a rejtekből, így találat után próbáltam alaposabban elrejteni, aki keresi, annak felismerhető, de nem rikító. [Geoládák v3.3.2]
1297.

IMG_20200422_140709IMG_20200422_140910
IMG_20200422_141307IMG_20200422_141445
IMG_20200422_141620IMG_20200422_142218
IMG_20200422_142224IMG_20200422_142236
IMG_20200422_142918 
ilvancso 2020.04.10 18:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.32
Szép a bánya.

Vikcsoria 2020.04.10 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

cipollino 2020.03.22 09:40 - Megtaláltam
Közös ládázás Vironiával. Érezhetően tavaszodik, ketten voltunk az egész környéken.

Vironia 2020.03.22 09:40 - Megtaláltam
Cipollinóval megtaláltuk. Köszi a rejtést!

Bakszakáll 2020.03.07 10:50 - Megtaláltam
Swikivel közös találat. Egy céges feladat ürügyén ládászgattunk a környéken. Egyszerű, de nagyszerű rejtés. Köszönöm szépen!

5N 2020.01.03 14:35 - Megtaláltam
Idefele több kint kószáló és vadul ugató kutyával találkoztam.Fogtam egy jó szúrós botot,aztán meglátjuk.Szerencsére ők jobban féltek ahogy kb 10m-re értem kétfelé szaladtak,aztán csak mögülem ugattak,de mindig tisztes távolságból,aztán el is maradtak.A láda teteje törött,de a rejtek egész jól védi.

DSC03442 
GRegina 2019.12.31 21:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (469 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.