FAQ
2490. Farkasmály borfalu és az egykori kőfejtő (GCFBOR)

Központi épület a kőhíddal szemben: Orczy-pince

Központi épület a kőhíddal szemben: Orczy-pince

A bejáró és a parkoló

A bejáró és a parkoló

A sorompón túl gyalog is tilos (magánterület)!

A sorompón túl gyalog is tilos (magánterület)!

Düledező andezittufa-fal kitámasztva

Düledező andezittufa-fal kitámasztva

Eladó!

Eladó!

Aki fizetős vendég, továbbmehet, beparkolhat ide is

Aki fizetős vendég, továbbmehet, beparkolhat ide is

Vajon, mi lehet ráírva?

Vajon, mi lehet ráírva?

A Balla-féle platánról

A Balla-féle platánról

Panoráma a láda közeléből

Panoráma a láda közeléből

Egykori kőfejtő

Egykori kőfejtő

Meredekség

Meredekség

Kőbánya

Kőbánya

Kőbánya1

Kőbánya1

Kőbánya2

Kőbánya2

Gyöngyös Borozó

Gyöngyös Borozó

Regélő Borház Csárda

Regélő Borház Csárda

Egymás mellett

Egymás mellett

Bárdos és Fia Pincészet (22.)

Bárdos és Fia Pincészet (22.)

23. (Dudás-)pince

23. (Dudás-)pince
Szélesség N 47° 48,227'
Hosszúság E 19° 57,541'
Magasság: 268 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.05 20:20
Megjelenés időpontja: 2009.07.08 02:20
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 10:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: hanola, kercsy
Ládagazda: hanola
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 543 + 2 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP-BARÁT VERZIÓ:

1. N47°48,227' E19°57,541' 268 m Egy nagy kőrakás alatti LÁDÁBAN található az 1. jelszórészlet. (3 karakter)

2. N47°48,352' E19°57,396' 228 m Egy kiállított szőlőprés gép tetején lévő felirat adja a 2. jelszórészletet (zöld színű fémrészen keresd, a völgy bejárata felé néző oldalon). (8 karakter)

Farkasmály ingyenes parkolója:
 N 47° 48,303' E 19° 57,250' 228 m [GCFBOR+parkoló]

A regisztráláshoz szükséges jelszóért ebben a sorrendben olvasd össze a jelszórészleteket (egyben kell beírni, ékezet nélkül): 1.+2.
WAP VÉGE


0-24 H NONSTOP KERESHETŐ LÁDA!

A ládába TravelBug (TB) helyezhető.
KULLANCS-VESZÉLY!
Tapasztalataim szerint különösen a völgyben (azaz a pincéknél, a kútnál), a fák környékén jelentős!

SZÁMLÁLÓ: megnyitás 2009. okt. 01-től


BŐVEBBEN

Előrebocsátanám, hogy ez egy borkóstolással, hangulatos étkezéssel, pihenéssel, kisvonatozással, túrázással összeköthető multi láda a család minden tagja számára! Mindemellett a kalandot, kihívást, és szép fotók (panoráma, élővilág) készítését is lehetővé teszi a láda!

Ezzel a ládával a történelmi jelentőségű, de napjainkban is dinamikusan fejlődő és élénk forgalmat bonyolító farkasmályi borpincesort, valamint a tőle elválaszthatatlan egykori kőfejtőt szeretném bemutatni. A borfalu - amely egy hangulatos patakvölgyben fekszik - közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik. Az 1700-as években, II. Rákóczi Ferenc korában francia hadifoglyokkal építtették ezeket az andezittufába vájt pincéket, amely sok környékbeli lakosnak nyújtott menedéket háborús időkben.
A terület napjainkban is dinamikusan fejlődik: új pince épült (a Lőrincz nevű), valamint nemrég elkészült a Sziluett Borhotel is stb. Lehetőség van itt borkóstolásra, vásárlásra és étkezésre, de bográcsozásra, nyársalásra is. Patakcsörgedezést hallgathatunk a hatalmas, kellemes hűst biztosító fák árnyékában. Az itteni platán, vadgesztenye és hársfák helyi védelem alatt állnak, ezeket szintén érdemes megcsodálni.

Gyönyörű, ódon présházaival a Mátrai történelmi borvidék nevezetes helye a Gyöngyös melletti farkasmályi műemlék pincesor (1780). Több mint kétszáz éve már a gyöngyösi polgárok kedvelt szórakozó- és kirándulóhelye. A Sár-hegy oldalán termelt kiváló minőségű szőlőből, az andezittufába vájt pincékben készített borokat iszogatták, a pincékkel egyidőben ültetett platánfák árnyékában. A pincesor kedvező mikroklímája, valamint a Sár-hegy oldalába vájt pincék állandó hőmérséklete ma is vonzó a nyugodt környezetben jó borokat kóstolgatók számára.

Eseménylista:
-Ivó-napi pincejárás

MEGKÖZELÍTÉS

Autóval
(Budapest felől először is M3-as autópálya, vagy 3-as főút.) Közelebbről a Gyöngyös és a Mátra / Eger közti 24-es sz. főútvonalról közelíthető meg Farkasmály. Gyöngyös határától csak mintegy 1-1,5 km-re van a pincesorhoz vezető bekötőút (mindkét irányból jól ki van táblázva).

Autóbusszal
A legközelebbi autóbusz-megállóhelyek
(zárójelben a távolság a központi épületig):
1.) Gyöngyös, Kollégium (Kertészeti Tanszék) (1,3 km);
2.) Gyöngyössolymosi elágazás (1,6 km);
3.) Gyöngyös, Főiskola (Károly Róbert Főiskola) (2,5 km);
4.) Mátrafüred-alsó (Erdész u.) (3,0 km);
5.) Gyöngyös, aut. áll. (3,3 km);
6.) Mátrafüred aut. vt. (Béke u.) (3,6 km)

Kerékpárral
Gyöngyös és Mátrafüred között jó minőségű, hangulatos kerékpárút van (hossza összesen 6,1 km, ebből a településhatárok között vezet: 3,2 km)!

Kisvonattal
A Mátravasút Gyöngyös és Mátrafüred között (is) közlekedtet kisvonatokat (jó idő esetén nyitott kocsit is). Szép élmény vele utazni! (A másik vonal: Gyöngyös-Lajosháza.) Farkasmály-Borpincék megállóig kell kérni a jegyet! Google-ban és/vagy telefonon/személyesen érdemes utána érdeklődni a menetrendnek, mert elég sűrűn változtatják! A 760 mm-es nyomtávú, keskenynyomközű vasutakat régen a kibányászott kövek és kivágott farönkök szállítására alkalmazták, ma már inkább csak turisztikailag jelentős a személyszállítás miatt.

Gyalog
Gyöngyös és Mátrafüred felől is teljesíthető távon belül van azoknak, akik kicsit is edzettebbek.

A LÁDA

A láda egy nagy kőrakás alatt található, kövekkel álcázva. Mérete: kb. 15 x 15 cm, mag.: 12 cm. A láda egy konyhai műanyag ételtároló doboz, sárga fedéllel. A láda környékéről gyönyörű kilátás nyílik a farkasmályi kőbányára, melynek művelését már jó pár éve (évtizede?) befejezték. A farkasmályi kőfejtőben andezitet, andezittufát bányásztak.
A láda gyalogosan közelíthető meg a legkönnyebben. Lehet menni biciklivel is, ha jó a tüdőd-szíved; vagy autóval, ha bátor vagy és mersz egy kicsit kockáztatni. (Itt még nincs nagy mélység, beleesni nem fogsz, legfeljebb - nagy esőzések után - elsüppedsz kicsit és nehéz lesz kijönni. Nem feltétlen kell terepjáró, de nagyon alacsony (sport)autóval nem lehet feljönni a hegyre egyik úton sem!) Esős idő után nagy sár és nyomvályúk is vannak! Ezért - ezen a (legrövidebb, füves) úton - inkább csak terepjárósoknak ajánlom drive-in Ha mindenáron autóval szeretnél a ládáig menni, akkor az eggyel fentebbi feljárót ajánlom, aminek az eleje ugyan nem túl szép (sajnos szemetes), de egy fokkal tűrhetőbb terep!!! Amúgy szerintem célszerűbb lent hagyni az az autót a parkolóban és sétálni egy kicsit!

A pontok letölthető formátumban:

 N 47° 48,227' E 19° 57,541' 268 m [GCFBOR-1]
 N 47° 48,352' E 19° 57,396' 228 m [GCFBOR-2]

Segédpontok:
 N 47° 48,303' E 19° 57,250' 228 m [GCFBOR+parkoló]

Ha itt jársz, eldöntheted, hogy az 1. pontot (a láda és a panoráma vár) vagy a 2. pontot (borpincék) keresed-e fel hamarabb. Én az elsőt javaslom (borozás után nehezebb hegynek felfelé menni).

1. Ha felfelé indulsz, a parkolót elhagyva menj át a kis kőhídon, majd rögtön fordulj jobbra (itt láthatod az eredeti, andezittufába vájt pincéket, melyek néhol sajnos már kissé düledeznek). Azután az út a patak mellől balra kanyarodik és elkezd emelkedni. Itt jobbra kell tartani, most a "füves dűlőn" haladsz. Miután elágazáshoz érsz, fordulj jobbra, majd rögtön utána balra. Rövid, meredek emelkedő után ismét jobbra-balra és már csak néhány (10) méter választ el a ládától és a kőbánya festői panorámájától! A ládához vezető utad során néhány érdekes barkács megoldást is felfedezhetsz. Ha felértél a dobozhoz, adott az ideális környezet a naplemente fotózásához! :-)
(Javasolt ugyanazon az úton visszamenni a központi parkolóig.)
Akár kisgyermekkel, akár nélküle érkezünk, nagyon vigyázzunk a testi épségünkre! Ne menjünk túl közel a bányagödör pereméhez, nehogy véletlenül leessünk!

2. Ha a borpincék felé indulsz, fordulj még a kis kőhíd előtt balra. Hamarosan meglátsz egy másik (zöld kerítéses) hidat (ami mellett kút van!). Ezen a hídon át kell menni és kb. 100 m után meg is érkezel. A "Behajtani tilos - kivéve engedéllyel" tábla csak a nézelődőkre vonatkozik, akik a borpincék vendégei, azok természetesen behajthatnak! De kérlek, hogy a sorompóval lezárt területre gyalog se lépj be (MAGÁNTERÜLET)!

 N 47° 48,335' E 19° 57,315' 215 m [GCFBOR+kút]A 'FARKASMÁLY' NÉV EREDETÉRŐL:

'Gyöngyöshöz tartozó határrész.' A magyar farkas állatnévnek és a nyelvemlékbeli mál ~ mály ('déli) hegyoldal' jelentésű főnévnek az összetétele. Egykor bizonyára farkasok látogatták e helyet. (Azonban a farkas előtag személynévi származása is esélyes, hiszen ilyen nevű személy birtoka volt egykor a terület.)

Forrás:
- www.farkasmaly.toops.hu
- Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára (Akadémiai Kiadó, 1983, 3. kiadás)

Kellemes kincskeresést, fotózást és borkóstolást kívánnak a rejtők!Kedves Ládász! 2011. 04. 26-án a láda közelében (kb. 50 m-re) igen csúnya és nagy ILLEGÁLIS SZEMÉTKUPACOT fedeztem fel! Kérlek, az értékelésnél vedd figyelembe, hogy ez eredetileg nem volt ott. Javaslom egyúttal egy CITO megszervezését, mert sajnos erre a környékre is egyre inkább ráfér! Köszönöm!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (300 db): környezet: 4.48 rejtés: 4.40 web: 4.57 átlag: 4.48

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


robinbird 2022.10.02 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

jozsi18 2022.09.23 16:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Köszi!
Bubi & Bömbi

geoládászok 2022.09.12 15:30 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

andhighfive 2022.09.11 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

morph 2022.09.11 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

momo-dumby 2022.08.13 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Ötletes

Békák 2022.08.03 15:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Mindenképp menjetek fel! Megéri!

Hodito Hodok 2022.07.25 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
egész jó vörösborok kifejezetten olcsón :)
a kőbánya panoráma érdekes látvány
[Geoládák v3.12.10]

beczhyke 2022.06.25 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.09
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gyrooly 2022.06.25 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

istvansipos17 2022.05.08 18:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

bencechlumetzky 2022.05.08 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Palyvik 2022.04.15 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

homemadebyjuci 2022.03.14 15:00 - Megtaláltam
A 24es , Regélős pince nyitva is volt, így kóstoltunk egy Farkasvért! :-) Csak ajánlani tudom! Innen a bánya viszont elég nehezen megközelíthető, nincs kifejezetten jó ösvény+ iszonyat szemetes a környék!

275639308_4595746680536857_1340181432209586255_n275759920_2082076925286795_4228186253651966792_n
275554052_649424712807360_264902595151513026_n 
Gmre 2022.03.13 10:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Tobyka92 2022.03.12 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

PaPaSzaGa 2022.02.01 10:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Vikki 2022.01.16 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Gazbi 2022.01.16 17:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Fuxina 2022.01.02 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

HUSKY22 2022.01.02 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 2.34
Szép környék, a pincéket nem szabad kihagyni :):)

Wilka74 2021.12.28 16:03 - Megtaláltam
A faluban most három egymást követő napon is voltam, de lett végre must! Köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

izsolt 2021.12.27 13:00 - Megtaláltam
Eseményláda apropóján tettem egy kört az abasári sárga körtúra jelzésen, majd átsétáltam a geokarácsonyfához útbaejtve a reptéri és a kőfejtős ládákat a végén még gcgyak és gcgyok hogy teljes legyen a gyönyör :-)

köszönöm a rejtéseket!

Ambró 2021.12.07 19:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3]

BaumyGeo 2021.10.20 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Sajnos nem tudtunk kóstolni, autóval érkeztünk, de visszatérünk majd autó nélkül is. A bánya érdekes, jó volt megnézni. Innen fel zegzugos utakon Sár hegyre.

79BDF0CA-100A-4965-9891-EC40C12017F2C4BDBB98-63DB-464E-A27B-16A70724CDC7
1CF88896-E68E-488F-BF7F-CFB218F2B97D 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (549 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]