FAQ
2540. Sétálj Ózdon! (GCOZDS)

A Városháza

A Városháza

Ipari skanzen

Ipari skanzen

Egy "kavics"

Egy "kavics"

Én is jelentkezem...

Én is jelentkezem...

A fésülködő sellő

A fésülködő sellő

A Csónakázó-tó

A Csónakázó-tó

Kilátás Ózdra

Kilátás Ózdra

A rejtekadó tégla

A rejtekadó tégla
Szélesség N 48° 13,158'
Hosszúság E 20° 16,881'
Magasság: 234 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.08.07 20:00
Megjelenés időpontja: 2009.08.09 22:40
Utolsó lényeges változás: 2022.08.01 20:54
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Eszter, Viki, Zorka és Zoli
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2700 m
Megtalálások száma: 178 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Bevezető

1. N 48°13,158' E 20°16,881' A márványtábla első sorának utolsó két betűje
2. N 48°13,255' E 20°16,329' A szobor talapzatán található felirat
I. első sor első szavának harmadik betűje
II második sor harmadik szavának első betűje
III első sor első szavának második betűje
IV első sor második szavának első betűje
3. N 48°13,511' E 20°15,987' A talapzat szélesebb oldalán lévő felirat első szava
4. N 48°14,010' E 20°15,659' Négyfüles normál láda, ajándék fér bele.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Egy négypontos multihoz hívunk mindenkit.

"Ózd, az újrakezdés városa - így fogalmazták meg tömören a borsodi település helyzetét és feladatait a gyár bezárása után, az ezredforduló küszöbén. A közel másfél évszázados kohászati múlt utáni évek gyökeres változásokat hoztak az itt élő emberek mindennapjaiba. A város sokat küzdött azért, hogy ne kerüljön naponta a média vezető hírei közé, mert abban nem volt sok köszönet. Aztán szép lassan megkezdődtek azok a kedvező folyamatok, amelyek nyomán új kép alakult ki Ózdról. A városnak ma már számtalan arca van. Van múltja és van jövője...és persze ami nagyon fontos: olyan értékei, amelyeket őrizni, védeni és ápolni kell."
Így kezdődik az a dokumentumfilm-sorozat, amelyből az Ózdon található épített értékeket (épületeket, szobrokat) ismerheti meg a néző.
Ennek nyomán invitálunk e nagy múltú településre mindenkit.
Ózd, az egykori kohászváros néhány évvel ezelőtt pezsgő életet élt, az Ózdi Kohászati Üzemek 14.000 embernek adott munkát. A rendszerváltást megelőzően a városban már hanyatlott a foglalkoztatás, sok ember máshol kezdett új életet. Többen már a teljes leépülést látták, mégis az elmúlt évtizedek során létrehozott alkotások átvészelték a "nehéz éveket".

ÓZD
A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy Ózd és térsége már az őskőkorban lakott terület volt. A mai Ózd városnak nevet adó települést a krónikák 1272-ben említették először. Az Ózd elnevezés népnévből ered. A XI. sz. második felében az Al-Duna tájékán és az orosz sztyeppéken élt kunokkal rokon nép, akiket uzoknak neveztek. Sok pusztítást vittek végbe, ezért a besenyők és bolgárok szétverték őket. Az uz nép a vándorló kalandozó népek sorsára jutott. Szétszóródtak, egy részük hazánk különböző vidékein telepedett le. A történelmi, tárgyi emlékeken túl erről tanúskodik a Baranyában Ózdfalu , a Nógrád megyében található Ózdin és Erdélyben a Maros és Kisküküllő hegy alatt az Ózd patak völgyében fekvő Magyar-Ózd. A mi vidékünkre is került egy uz népcsoport, s az ő nevükből alakult ki a "d" kicsinyítő képző hozzáadásával az Ózd név.
Ózd nevével 1325-ben találkozunk ismét Ouz formában. Ugyancsak a XIV. sz.-ban Ózd személynévvel is. A család Ózdról nevezte el magát.
A XIX. század közepéig jelenetéktelen mezőgazdasági vidéket alkotott a település közvetlen szomszédságában lévő Bolyok, illetve Sajóvárkony falvakkal. A terület Borsod vármegyéhez tartozott. Északon Gömör vármegyével volt határos, a Hangony patak jelentette a megyehatárt. A település történetében a nagy változást az 1845-ös év hozta, ekkor kezdtek a vasgyár megépítéséhez.
A Belügyminisztérium 1948. október 16-án kiadott rendeletével 1949. január 1-től várossá nyilvánította Ózdot. 1979-ben további öt - már a várossal összeépült - községet csatoltak a városhoz: Centert, Hódoscsépányt, Susát, Urajt és Szentsimont. Lakossága elérte ebben az időben az 52.000 főt.
A nyolcvanas évek második felében a vasgyár termékei iránti kereslet jelentősen megcsappant. Ekkorra az Ózdi Kohászati Üzemek korszerűtlen, veszteségesen termelő nehézipari központ lett. A veszteséges termelés miatt sorozatosan állították le a gyáregységeket. A rendszerváltozás után, a kilencvenes évek elejétől kialakultak és teret nyertek a kis- és középvállalkozások.
A város jövője szempontjából kulcskérdés a modern, rugalmas gazdasági struktúra kiteljesítése, a város népességmegtartási képességének fokozása, a munkahelyteremtés.

1.A Városháza előtt felállított Palóc-Vasvár Írottkő
A város jelenéhez tartozik a múlt kutatása.
 N 48° 13,158' E 20° 16,881' 217 m [GCOZDS-1]
Az Arvisura egy nagy terjedelmű, összefüggő, térben és időben igen nagy távolságot átfogó, jelentős irodalmi alkotás, amely a magyarság évezredes regevilágán keresztül mutatja be a magyar nép régmúltját. Az ózdi Paál Zoltán könyve az "Igaz szólás" erről szól. Az Arvisura követ is az ő művében található útmutatások alapján állították fel. A rajta olvasható rovásírás a magyarságnak egy olyan ősi írása volt, amely annyira hozzátartozik nyelvünkhöz, mintha csak együtt keletkeztek volna. De a magyarokra rákényszerítették a latin betűs írást, a latinban 13 hangunkra nem volt jel és így a magyar nyelvet a latin betűkkel nem, vagy csak úgy tudták jegyezni, ahogyan a magyar sohasem beszélt. Csaknem ezer évig kellett nyelvünknek a latin betűkkel kínlódni, míg rovásírásunk logikája alapján mai fonetikus helyesírásunk kialakulhatott. Míg a többi népek latin betűs helyesírása azért nem fonetikus, mert nem volt olyan ősi írásuk, melynek segítségével a nyelvükben hiányzó jeleket kialakíthatták volna. Más az írás és más a kiejtés.
Ez az emlékkő sétánk első állomása. Aki az ARVISURÁRÓL és Paál Zoltánról többet szeretne tudni, itt olvashat róla.
A jelszó első része a kő mellett elhelyezett márványtábla első sorának utolsó két betűje.

2. Fésülködő nő
A séta második állomása a Városi Televízió épülete előtt álló szobor.
 N 48° 13,254' E 20° 16,329' 205 m [GCOZDS-2]
Ózd város egyik legszebb köztéri alkotásaként tartják számon Olcsai-Kiss Zoltán mészkőszobrát. A Kossuth-díjas, érdemes művész alkotását 1961-ben avatták fel.
Az új évezred építkezéseinek része Ózdon a város útjainak felújítása, melynek részeként sok körforgalom került átadásra. A szobortól nem messze a szakmunkásképző iskola udvarán a város kohász-bányász múltját idéző ipari skanzen található, amely az iskola nyitvatartási idejében látogatható.
A második jelszórészlet a szobor talapzatán található felirat
I. első sor elsö szavának harmadik betűje
II. második sor harmadik szavának első betűje
III. első sor első szavának második betűje
IV. első sor második szavának első betűje
Összesen négy betű.


3. Sellő
A Csónakázó-tó partján, a Pihenő parkban található a mészkő talapzaton álló bronzsellőt ábrázoló szobor Gáti Gábor Munkácsy-díjas festőművész és Tóth Gyula építész alkotása.
 N 48° 13,511' E 20° 15,987' 209 m [GCOZDS-3]
A szobrot körülvevő fákat a 70-es években szülők ültették gyermekük születésekor. Minden fa élete egy gyermek életével együtt kezdődött.
A tó manapság horgász tó, évente többször történik haltelepítés. A víz körül sétálóút vezet, mely a fűzfákkal övezve szemnek és léleknek is megnyugtató látvány. A tó mellett található a strand a kempinggel és az Ifjúsági park. Néhány évvel ezelőtt épült fel itt a szabadtéri színpad, ami gyakori helyszíne a város rendezvényeinek.
A jelszó harmadik részlete a szobor talapzatának szélesebb oldalán lévő felirat első szava összesen két karakter.

4. Ózd a hét völgy városa.
A ládát - négyfüles normál doboz -, a  N 48° 14,010' E 20° 15,659' 192 m [GCOZDS-4] koordinátán többtörzsű kis fa tövében.
A gépkocsival érkezők számára a legközelebbi parkoló a  N 48° 13,862' E 20° 15,638' 214 m [GCOZDS+Parkoló] koordinátán, a temető mellett található. A ládát a városi lőtér mellett a  N 48° 13,816' E 20° 15,638' 214 m [GCOZDS+Útpont] koordinátánál kezdődő földúton felfelé indulva lehet megközelíteni. A lőtér időnként élete kel, ilyenkor a hátsó kerítésen elhelyezett piros zászló jelzi, hogy a földúton a lőtér mögött NEM SZABAD balra a temető irányába fordulni!! A láda felé azonban az út biztonságos! A láda egy magánház kerítésétől nem messze lett elrejtve, de ez ne zavarjon senkit, a háziak beavatott, szelíd emberek. Aki a környék panorámáját is meg szeretné nézni, innen felfelé mintegy 30-40 méterre már láthatja a város egy részét és elláthat Hangony völgyébe is. Ám aki még egy kis időt rá tud szánni a látványra, a hegygerincen vezető úton menjen el a  N 48° 13,994' E 20° 16,266' 308 m [GCOZDS+Hegycsúcs] koordinátánál lévő jelzőkőig. Itt tiszta időben É-i irányban a Tátra közeli csúcsait is láthatja, míg keletre a Bükk néhány magaslata is megfigyelhető. Az erős tagoltság, a keskeny völgyektől szabdalt, dombokkal körülzárt, viszonylag szűk ózdi völgy - középütt a nagy kiterjedésű egykori gyárterülettel - meghatározta Ózd fejlődésének a jellegét is. Összefüggő egységes szerkezetet alkotó város így nem alakulhatott ki. A "hét völgy városa" innen csaknem egészében belátható. A gyár körüli falvak összeolvadása a várossá nyilvánítással felgyorsult, az 50-es évektől új lakótelepek töltötték be a gyár és a környező települések közti területeket. A várost körülölelő hegyeken gyönyörű panoráma fogadja a nézelődőt.

A jelszó a három ponton talált karakterek (2+4+2) és a ládában talált részlet egyben, nagy betűkkel, ékezetek nélkül. Összesen 13 betű.

Köszönet a segítségért Kocsik Lászlónak!

Mindenkinek jó keresést kívánunk!

Ládatörténet
2019.01.27.: A 4. ponton Attibati pótolta a ládát, köszönjük.
2019.01.28.: Mivel a rejtő nem aktív, a ládát a közösség javítja, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2021.05.23.: Anikó & Gyuri újrarejtette a 4. pontot.
2022.07.30.: N.Zs. újrarejtette a 4. pontot.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (101 db): környezet: 4.09 rejtés: 4.06 web: 4.46 átlag: 4.20

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


szmetzsu 2022.11.06 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tintás 2022.10.29 16:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.64
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A "Pontok" fülnél a 2. és 3. multipont címe fel van cserélve.
[Geoládák v3.12.10]

Gibix75 2022.10.17 17:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

utigabi60 2022.10.16 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kalamona 2022.09.17 16:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pgyp 2022.09.10 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

james 2022.09.09 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A 4. ponthoz tartozó megközelítést már nem aktuális: ne a lőtér mellett, hanem a temetőn keresztül közelíts.

James [Geoládák v3.12.10]

bacsnyir 2022.09.02 18:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 3.50 súly: 3.90
Eredetileg egy napot szántam Ózdra a 3,5 napos hosszú hétvégémből - aztán kettő lett belőle, annyira érdekes, látnivalók sorát kínáló helynek találtam a várost, és még így is úgy érzem, hogy további napokat is el tudnék tölteni ezen a különleges, a táji és társadalmi szépségeket, és borzalmas lepusztulást és nyomorúságot egyszerre megmutató, mégis nagyon szerethető helyen.
Ez a láda azonban nagyon jellegtelen, pont nem a valódi érdekességeket mutatja meg Ózdból, és a rejtések se jók (ami persze nem vonatkozik a végládát egy hónapja pótló N.Zs.-ékre, sőt nekik külön köszönet, én voltam az első megtaláló, szellemes a rejtés módja). Mert mit is mutat meg ez a multi Ózdból? Például két szobrot, amelyek ugyan nem rosszak, de szoborból van több másik, hasonló kvalitású is a városban, és egyik se igazán különleges. Egy, a városlakóknak nyilván fontos, de az idegennek "tizenkettő egy tucat" horgásztavat. Egy mérsékelt kilátást kínáló, jellegtelen városszéli domboldalt - miközben több kiváló kilátóhely is akad a városban, ahová lehetett volna telepíteni (sőt a rejtő maga is mutat egy ilyet, de csak segédpontként - vajon miért nem oda telepítette a ládát, amikor ez még közelebb is lett volna a többi ponthoz?!) És végül a totális értelmetlenség csimborasszója, a zavaros Palóc-Vasvár Írottkő, vagy Arvisura, meg hogy a rovásírás sokkal jobb, a latin betűs meg alkalmatlan a magyar nyelv számára (??!)... ráadásul az erről szóló emléktábla, amiről a jelszórészletet le kell olvasni, sötétben és világosban egyaránt olvashatatlan, mindkettőt megpróbáltam, aztán több perces hunyorgás után megelégedtem a jelszórészlethez szükséges 2 karakterrel... A másik ózdi városi multi (GCOZER) sokkal jobb, értelmesebb.
És hogy mit lehetett volna megmutatni e pontok helyett? GCOZER pontjain kívül pl. a gyárat körülvevő egykori munkás-, és tisztviselőkolóniák (Kisamerika, Nagyamerika, Velence-telep, Újtelep), amelyek ma mind romák gettói, és ennek megfelelő sajnos az állapotuk is, de így is egyedülállóak az országban; a Digitális Erőmű és a Nemzeti FIlmtörténeti Élménypark az egykori gyár "rehabilitált" részén; a Marcipánmúzeum, a gyár egykori nagyirodája és uszodája, a volt téglagyár, a légó-múzeum (ahová a városi múzeumból bárkit átkísérnek) stb...

N.Zs. 2022.07.31 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
A hétvégén küzdöttünk az esővel. Szuhafőnél bőrig áztunk és egészen Ózdig autóztunk esőmentes időért. A két multi pontjai GCOZDS és GCOZER mentén jól körbejártuk a várost. Nagyon kellemes csalódás volt.
A felhők megint üldöztek, ezért a 4. ponthoz mentünk először és kitettünk egy új ládát a temető feletti dombtetőre. Nekem nagyon tetszett a kilátás onnan. Antit kérdeztem, hogy szerinted mi legyen a jelszó? Rám nézett és az első szó, ami eszébe jutott került a logbookba. A multi másik három pontját ez után kerestük fel és a végén jót nevettünk a kialakult mondaton.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.08.01 20:55]

IMG_1372IMG_1373
IMG_1376IMG_1377
IMG_1378IMG_1380
a rejtek helyről a kilátásIMG_1383
a rejtek adó faIMG_1397
IMG_1405IMG_20220731_140708
IMG_20220731_141049IMG_20220731_141143
reczy 2022.05.26 08:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ViszlaiLívia 2022.05.25 20:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A 4. pont nem volt a helyén, a hiányzó részletet egy előző logolótól kértem be, amit ezúttal is köszönök neki. [Geoládák v3.12.10]

Fazék 2022.05.25 20:08 - Egyéb
A 4. pont valószínűleg ismét eltűnt. Aki arra jár, rejtsen egy új ládát, találjon ki bele egy jelszót, írja meg egy adminnak, aki majd beállítja az új jelszót.

Üdvözlettel
Fazék, mint adminEmail-t küldtem a rejtőnek.


Kopacs86 2022.04.18 17:04 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.46
A 4.pontot nem találtuk meg,nincs a láda a helyén [Geoládák v3.12.7]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.04.30 05:11]

IMG_20220418_160853IMG_20220418_160822
Lili és Balu 2022.04.02 14:16 - Megtaláltam
A 4. pontot nem találtuk meg ebben kessertárs segített, köszönjük a segítséget és a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KekediBa 2022.03.13 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

ha2 2022.03.05 19:15 - Megtaláltam
Fejlámpás városi séta. A tavaszi kerti munkák után csak sötétedés után jutott időm városnézésre. Bizony este már jócskán hideg volt. A végládánál belevilágítottam az üreges téglába, de semmi. A rejtés közelébe nagy mennyiségű kerti zöld hulladékot öntöttek le.
A temetőbe is bekukkantottam. Alig van már sír a területen.

IMG_20220305_190207IMG_20220305_184909
IMG_20220305_190930IMG_20220305_183303
Hämäæ 2022.02.13 10:32 - Nem találtam meg
A ládát nem találtam a helyén. [Geoládák v3.12.6]

Favágó82 2022.02.03 17:42 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 3.33 súly: 3.00
Köszönjük a rejtést a másik multitól azért szebb!

fulpes 2022.01.22 12:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.47
Jó kis séta volt a hideg napsütésben. A vitaminos hengert nehezen tudtam kivenni a helyéről, mert nem fért be a kezem.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

20220122_11275420220122_114917
20220122_12024420220122_120535
Fazék 2022.01.15 15:30 - Megtaláltam
A GC20BK végig gyaloglása után a két ózdi multinál már autóval közelítettem, és csak keveset gyalogoltam. Sok csodát nem lehet kihozni ebből a sétából, de legalább most a befagyott tó izgalmas volt, ... ezen a télen is voltam jégen.

A város karácsonyfájaIgazi téli idő
Fehér Márton 2022.01.01 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

FLAC 2022.01.01 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Nagy Éva 2021.09.05 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

balogkryszta 2021.09.05 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

tfmb 2021.09.01 09:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.95
Köszi a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (186 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]