geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2540. Sétálj Ózdon! (GCOZDS)

A Városháza

A Városháza

Ipari skanzen

Ipari skanzen

Egy "kavics"

Egy "kavics"

Én is jelentkezem...

Én is jelentkezem...

A fésülködő sellő

A fésülködő sellő

A Csónakázó-tó

A Csónakázó-tó

Kilátás Ózdra

Kilátás Ózdra

A rejtekadó tégla

A rejtekadó tégla

Az új láda

Az új láda
Szélesség N 48° 13,158'
Hosszúság E 20° 16,881'
Magasság: 234 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.08.07 20:00
Megjelenés időpontja: 2009.08.09 22:40
Utolsó lényeges változás: 2021.05.24 05:15
Utolsó változás: 2021.05.24 05:17
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Eszter, Viki, Zorka és Zoli
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2700 m
Megtalálások száma: 158 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


A ládát tartalmazó bokrot kivágták, pótlásáig nem kereshető.

1. N 48°13,158' E 20°16,881' A márványtábla első sorának utolsó két betűje
2. N 48°13,255' E 20°16,329' A szobor talapzatán található felirat
I. első sor első szavának harmadik betűje
II második sor harmadik szavának első betűje
III első sor első szavának második betűje
IV első sor második szavának első betűje
3. N 48°13,511' E 20°15,987' A talapzat szélesebb oldalán lévő felirat első szava
4. N 48°13,871' E 20°15,773' A láda egy vitaminos henger, amit egy magányos, üregekkel teli téglába található a kerítés tövében.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Egy négypontos multihoz hívunk mindenkit.

"Ózd, az újrakezdés városa - így fogalmazták meg tömören a borsodi település helyzetét és feladatait a gyár bezárása után, az ezredforduló küszöbén. A közel másfél évszázados kohászati múlt utáni évek gyökeres változásokat hoztak az itt élő emberek mindennapjaiba. A város sokat küzdött azért, hogy ne kerüljön naponta a média vezető hírei közé, mert abban nem volt sok köszönet. Aztán szép lassan megkezdődtek azok a kedvező folyamatok, amelyek nyomán új kép alakult ki Ózdról. A városnak ma már számtalan arca van. Van múltja és van jövője...és persze ami nagyon fontos: olyan értékei, amelyeket őrizni, védeni és ápolni kell."
Így kezdődik az a dokumentumfilm-sorozat, amelyből az Ózdon található épített értékeket (épületeket, szobrokat) ismerheti meg a néző.
Ennek nyomán invitálunk e nagy múltú településre mindenkit.
Ózd, az egykori kohászváros néhány évvel ezelőtt pezsgő életet élt, az Ózdi Kohászati Üzemek 14.000 embernek adott munkát. A rendszerváltást megelőzően a városban már hanyatlott a foglalkoztatás, sok ember máshol kezdett új életet. Többen már a teljes leépülést látták, mégis az elmúlt évtizedek során létrehozott alkotások átvészelték a "nehéz éveket".

ÓZD
A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy Ózd és térsége már az őskőkorban lakott terület volt. A mai Ózd városnak nevet adó települést a krónikák 1272-ben említették először. Az Ózd elnevezés népnévből ered. A XI. sz. második felében az Al-Duna tájékán és az orosz sztyeppéken élt kunokkal rokon nép, akiket uzoknak neveztek. Sok pusztítást vittek végbe, ezért a besenyők és bolgárok szétverték őket. Az uz nép a vándorló kalandozó népek sorsára jutott. Szétszóródtak, egy részük hazánk különböző vidékein telepedett le. A történelmi, tárgyi emlékeken túl erről tanúskodik a Baranyában Ózdfalu , a Nógrád megyében található Ózdin és Erdélyben a Maros és Kisküküllő hegy alatt az Ózd patak völgyében fekvő Magyar-Ózd. A mi vidékünkre is került egy uz népcsoport, s az ő nevükből alakult ki a "d" kicsinyítő képző hozzáadásával az Ózd név.
Ózd nevével 1325-ben találkozunk ismét Ouz formában. Ugyancsak a XIV. sz.-ban Ózd személynévvel is. A család Ózdról nevezte el magát.
A XIX. század közepéig jelenetéktelen mezőgazdasági vidéket alkotott a település közvetlen szomszédságában lévő Bolyok, illetve Sajóvárkony falvakkal. A terület Borsod vármegyéhez tartozott. Északon Gömör vármegyével volt határos, a Hangony patak jelentette a megyehatárt. A település történetében a nagy változást az 1845-ös év hozta, ekkor kezdtek a vasgyár megépítéséhez.
A Belügyminisztérium 1948. október 16-án kiadott rendeletével 1949. január 1-től várossá nyilvánította Ózdot. 1979-ben további öt - már a várossal összeépült - községet csatoltak a városhoz: Centert, Hódoscsépányt, Susát, Urajt és Szentsimont. Lakossága elérte ebben az időben az 52.000 főt.
A nyolcvanas évek második felében a vasgyár termékei iránti kereslet jelentősen megcsappant. Ekkorra az Ózdi Kohászati Üzemek korszerűtlen, veszteségesen termelő nehézipari központ lett. A veszteséges termelés miatt sorozatosan állították le a gyáregységeket. A rendszerváltozás után, a kilencvenes évek elejétől kialakultak és teret nyertek a kis- és középvállalkozások.
A város jövője szempontjából kulcskérdés a modern, rugalmas gazdasági struktúra kiteljesítése, a város népességmegtartási képességének fokozása, a munkahelyteremtés.

1.A Városháza előtt felállított Palóc-Vasvár Írottkő
A város jelenéhez tartozik a múlt kutatása.
 N 48° 13,158' E 20° 16,881' 217 m [GCOZDS-1]
Az Arvisura egy nagy terjedelmű, összefüggő, térben és időben igen nagy távolságot átfogó, jelentős irodalmi alkotás, amely a magyarság évezredes regevilágán keresztül mutatja be a magyar nép régmúltját. Az ózdi Paál Zoltán könyve az "Igaz szólás" erről szól. Az Arvisura követ is az ő művében található útmutatások alapján állították fel. A rajta olvasható rovásírás a magyarságnak egy olyan ősi írása volt, amely annyira hozzátartozik nyelvünkhöz, mintha csak együtt keletkeztek volna. De a magyarokra rákényszerítették a latin betűs írást, a latinban 13 hangunkra nem volt jel és így a magyar nyelvet a latin betűkkel nem, vagy csak úgy tudták jegyezni, ahogyan a magyar sohasem beszélt. Csaknem ezer évig kellett nyelvünknek a latin betűkkel kínlódni, míg rovásírásunk logikája alapján mai fonetikus helyesírásunk kialakulhatott. Míg a többi népek latin betűs helyesírása azért nem fonetikus, mert nem volt olyan ősi írásuk, melynek segítségével a nyelvükben hiányzó jeleket kialakíthatták volna. Más az írás és más a kiejtés.
Ez az emlékkő sétánk első állomása. Aki az ARVISURÁRÓL és Paál Zoltánról többet szeretne tudni, itt olvashat róla.
A jelszó első része a kő mellett elhelyezett márványtábla első sorának utolsó két betűje.

2. Fésülködő nő
A séta második állomása a Városi Televízió épülete előtt álló szobor.
 N 48° 13,254' E 20° 16,329' 205 m [GCOZDS-2]
Ózd város egyik legszebb köztéri alkotásaként tartják számon Olcsai-Kiss Zoltán mészkőszobrát. A Kossuth-díjas, érdemes művész alkotását 1961-ben avatták fel.
Az új évezred építkezéseinek része Ózdon a város útjainak felújítása, melynek részeként sok körforgalom került átadásra. A szobortól nem messze a szakmunkásképző iskola udvarán a város kohász-bányász múltját idéző ipari skanzen található, amely az iskola nyitvatartási idejében látogatható.
A második jelszórészlet a szobor talapzatán található felirat
I. első sor elsö szavának harmadik betűje
II. második sor harmadik szavának első betűje
III. első sor első szavának második betűje
IV. első sor második szavának első betűje
Összesen négy betű.


3. Sellő
A Csónakázó-tó partján, a Pihenő parkban található a mészkő talapzaton álló bronzsellőt ábrázoló szobor Gáti Gábor Munkácsy-díjas festőművész és Tóth Gyula építész alkotása.
 N 48° 13,511' E 20° 15,987' 209 m [GCOZDS-3]
A szobrot körülvevő fákat a 70-es években szülők ültették gyermekük születésekor. Minden fa élete egy gyermek életével együtt kezdődött.
A tó manapság horgász tó, évente többször történik haltelepítés. A víz körül sétálóút vezet, mely a fűzfákkal övezve szemnek és léleknek is megnyugtató látvány. A tó mellett található a strand a kempinggel és az Ifjúsági park. Néhány évvel ezelőtt épült fel itt a szabadtéri színpad, ami gyakori helyszíne a város rendezvényeinek.
A jelszó harmadik részlete a szobor talapzatának szélesebb oldalán lévő felirat első szava összesen két karakter.

4. Ózd a hét völgy városa.
A ládát - ami nagyobb vitaminos doboz -, a  N 48° 13,871' E 20° 15,773' 192 m [GCOZDS-4] koordinátán egy magányos, üregekkel teli téglába található a kerítés tövében.
A gépkocsival érkezők számára a legközelebbi parkoló a  N 48° 13,862' E 20° 15,638' 214 m [GCOZDS+Parkoló] koordinátán, a temető mellett található. A ládát a városi lőtér mellett a  N 48° 13,816' E 20° 15,638' 214 m [GCOZDS+Útpont] koordinátánál kezdődő földúton felfelé indulva lehet megközelíteni. A lőtér időnként élete kel, ilyenkor a hátsó kerítésen elhelyezett piros zászló jelzi, hogy a földúton a lőtér mögött NEM SZABAD balra a temető irányába fordulni!! A láda felé azonban az út biztonságos! A láda egy magánház kerítésétől nem messze lett elrejtve, de ez ne zavarjon senkit, a háziak beavatott, szelíd emberek. Aki a környék panorámáját is meg szeretné nézni, innen felfelé mintegy 30-40 méterre már láthatja a város egy részét és elláthat Hangony völgyébe is. Ám aki még egy kis időt rá tud szánni a látványra, a hegygerincen vezető úton menjen el a  N 48° 13,994' E 20° 16,266' 308 m [GCOZDS+Hegycsúcs] koordinátánál lévő jelzőkőig. Itt tiszta időben É-i irányban a Tátra közeli csúcsait is láthatja, míg keletre a Bükk néhány magaslata is megfigyelhető. Az erős tagoltság, a keskeny völgyektől szabdalt, dombokkal körülzárt, viszonylag szűk ózdi völgy - középütt a nagy kiterjedésű egykori gyárterülettel - meghatározta Ózd fejlődésének a jellegét is. Összefüggő egységes szerkezetet alkotó város így nem alakulhatott ki. A "hét völgy városa" innen csaknem egészében belátható. A gyár körüli falvak összeolvadása a várossá nyilvánítással felgyorsult, az 50-es évektől új lakótelepek töltötték be a gyár és a környező települések közti területeket. A várost körülölelő hegyeken gyönyörű panoráma fogadja a nézelődőt.

A jelszó a három ponton talált karakterek (2+4+2) és a ládában talált részlet egyben, nagy betűkkel, ékezetek nélkül. Összesen 14 betű.

Köszönet a segítségért Kocsik Lászlónak!

Mindenkinek jó keresést kívánunk!

Ládatörténet
2019.01.27.: A 4. ponton Attibati pótolta a ládát, köszönjük.
2019.01.28.: Mivel a rejtő nem aktív, a ládát a közösség javítja, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2021.05.23.: Anikó & Gyuri újrarejtette a 4. pontot.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (94 db): környezet: 4.10 rejtés: 4.07 web: 4.43 átlag: 4.20

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Nagy Éva 2021.09.05 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

balogkryszta 2021.09.05 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

tfmb 2021.09.01 09:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.95
Köszi a rejtést!

baloglaci 2021.08.31 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Sanyaboy82 2021.06.30 08:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

cooljan7 2021.06.30 08:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Judit és Béla 2021.06.16 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.43
Megtaláltuk.

emmerwald 2021.05.24 07:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.26
A város még csak ébredezett, de a horgásztó partján már alig volt hely.
Minden pont rendben, köszönöm a rejtést!

IMG_20210524_073351IMG_20210524_071311
Aniko & Gyuri 2021.05.23 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A negyedik ponton a jelszórészlet potolva. A megadott pont kozeleben, a kerites mellett egy maganyos nagymeretu teglat keressetek, benne vitaminosdoboz. [Geoládák v3.10.5]

Az új rejtek...IMG_0880
IMG_0887IMG_0878
pliptai 2020.08.29 15:00 - Megtaláltam
Végre ez is megvan, de az utolsó jelszórészlethez nekem is segítség kellett. Egy időben sokat utaztam át a városon és bár ahhoz képest sokat fejlődött, van még mit javítani rajta.
Köszönet a rejtésért!

VenTOmi 2020.07.20 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést és egy kessertársam segítségét. [Geoládák v3.5.0]

szikizso 2019.09.15 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Fürkészéseim során ez volt a 615. láda. [Geoládák v2.2.5]

A végládát nem találtam, a jelszórészletet korábbi megtalálótól kértem el.

Csapdoki 2019.09.15 09:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.06
A végláda nekem sincs, jelentettem. Kösz a telefonos segítséget .

Katona55 2019.09.12 13:55 - Megtaláltam
Közös ládázás EmiGrant-tal.

emiGrant 2019.09.12 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.32
Engem is meglepett az, hogy a város már nem annyira ipari és retro mint gondoltam. A végládával való küzdelem viszont nem lepett meg, hiszen nem túl sokat írtak róla mások sem. Jaj de jó lenne, ha valaki örökbe fogadná, de Ózd környékén nem túl sok kesser él. Az utolsó jelszórészlethez nekem is segítségre volt szükségem, mint már többeknek.

-1-2
-3-4
-5-6
scele 2019.06.23 15:42 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

Mandras 2019.06.23 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kivancsifancsi 2019.06.23 15:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.32
Baráti társasággal érkeztünk a térségbe felmérni az őszi geocaching verseny helyszínét. Így esett útba ez a pont is. A szakadó eső miatt a túrázósabb ládák helyett a városi multik keresése maradt. Bár az utolsó ponton a szakadó eső és nyakig érő csalán alaposan elbánt velünk.

Fidorka 2019.06.23 15:36 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

radpeter 2019.06.23 15:34 - Megtaláltam
o/ Jo szuszogtatos [wapon beküldött szöveg]

halaszkiraly 2019.01.28 12:07 - Egyéb
Piros kereszt Sajnos nem sikerült a Rejtőnek ellenőrizni a rejtését (vagy nem jelezte annak megtörténtét sem az oldalon, sem emailben) rendelkezésre álló időtartamon belül...
Tudomásom szerint Attibati pótolta a záródobozt. Javaslom kereshetővé és adoptálhatóvá tenni a mutit! A rejtő fél éve be sem lépett a geocaching.hu-ra...
Javaslom a rejtés adoptálhatóvá tételét és a ládaoldal szerkesztésének jogát, valamint a karbantartás felelősségének átadni egy közelben lakó és/vagy a játékra jobban elkötelezett játékostársunknak!
Köszönettel a rejtésért, és az eddigi gondozásért, Üdv:
halaszkiraly

Bl4st3r & Amy 2018.09.11 21:49 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


bigmick 2018.08.26 12:43 - Megtaláltam
Az első pontok által bemutatott város pozitívabb képet mutatott, mint amire gyerekkoromból emlékeztem.
A ládakeresés viszont egy nagy szívatásnak bizonyult. Esőben, sáros úton keveregtünk a lőtér felett, az összes szóbajöhető akác- és nem akácfa tövét végigvizslattuk, és nem találtunk semmit.
Párduc50-t sikerült felhívni telefonon, aki kisegített a nem talált jelszórészlettel, meg az infóval, hogy a rejtő szerint a láda már máshol van (elvileg).
Azért a megtalálás bejelentésnek nem erre a mintára kéne működnie, hogy a tévedésben hagyott kesser, ha akarja, valamelyik korábbi "megtalálótól" megszerzi a hiányzó jelszórészletet.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0f]

GCOZDS_20180826133620.jpgGCOZDS_20180826135631.jpg
Strombus 2018.08.22 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 4.49
Jó, hogy van ózdi rejtőnk, aki be tudja mutatni a városát szeretettel, gondosan. A történelmi épületekkel teli Pécsről érkezve erős kontraszt volt Ózd belvárosában sétálni.
A Fésülködő nő tetszett, az Arvisura kő különleges. A végláda helyszíne, az elhagyott kis zsidó temető érdekes. Kár, hogy senki nem gondozza és a közelében, a diófa alattt egy csapat, nem túl bizalomkeltő ember hűsölt. A ládát kerestük-kerestük, de nem leltük. Az előző "megtaláló" logja félrevezetett, mivel abból úgy tűnik, megtalálta a ládát, igaz rejtői segítséggel. Mi szerettünk volna magunk ügyesek lenni. De nem ment. Végül felhívtuk Párduc50-et és kiderült, hogya ládát ő sem találta, a logolás ment rejtői segítséggel. Kár, hogy nem ezt írta. :-( Ezután már inkább nem másztunk fel a dombtetőre a panorámát megtekinteni.

Az 1-es ponthoz ajánlott link sajnos már nem működik.

Péter60 2018.08.22 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 2.83 súly: 4.49
Kedves Rejtő!
Nagy dolog lenne a ládaoldalt frissiteni? Nem hogy a koo-k által jelölt helyen nincs a láda, de a "póthelyen" sincs.
Helybéli lévén igazán pótolhatnád, vagy dobd be adoptálhatónak, ha ekkora nyüg!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (164 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]