FAQ
2549. Bárszai-katlan és Jégbarlang (Erdély) (GCbarz)

Csomópont, itt jobbra

Csomópont, itt jobbra

Fekete-barlang bejáratánál

Fekete-barlang bejáratánál

Útközben

Útközben

Fekete-tó

Fekete-tó

Tó lakó :)

Tó lakó :)

Itt balra menj

Itt balra menj

Bárszai-jégbarlang főbejárata

Bárszai-jégbarlang főbejárata

A láda bemérése, itt keresd :)

A láda bemérése, itt keresd :)

Ott a láda

Ott a láda

Mélység

Mélység

Itt a pótjelszó

Itt a pótjelszó
Szélesség N 46° 34,955'
Hosszúság E 22° 40,862'
Magasság: 1131 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.10 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.08.15 22:00
Utolsó lényeges változás: 2009.08.24 23:34
Utolsó változás: 2009.08.24 23:34
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: arrabona, akosgy, Timi, dudikoph
Ládagazda: arrabona
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 134 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Wap: A láda egy mohával benőtt szikla alatt van a barlang bejáratától jobbra, az ösvény mellett.

Ha a ládát elnyelte volna a Feneketlen Mélység, a pótjelszót megtalálod a barlang bejáratától szintén jobbra, fel kell menni a jól kitaposott ösvényen a sziklafalig és ott lesz egy repedésben.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A Bársza-katlan:

A Bársza-katlan a Galbina tájékán egy önálló, zárt 2,5 km2-nyi lefolyástalan medence a Pádis-Csodavár karsztfennsíkon, melynek vizei a föld alatt a Galbina felé tartanak. Északon a Bál-rét (Uvala Bălileasa), keleten a Csodavár patakvölgyének nyugati gerince, délen és nyugaton a Galbina-völgy keleti gerince határolja. Legmélyebb része 1081 m, a körítő gerinc átlagmagassága 1270 m.
Észak-nyugati részét vízhatlan kőzetek alkotják, melyekből azok az apró patakok indulnak ki, melyek medence alján meghúzódó a mészkőhatáron víznyelőkön eltűnnek.
A Bársza-medencének is nevezett területre rendkívüli vadság és érintetlenség jellemző, a különösen nedves klíma egy dús, mocsári jellegű füves növényzet kialakulását eredményezte.
A környék vonzereje egyedülálló karsztjelenségeiben rejlik: találhatunk itt feltöltődött hatalmas víznyelőt (mely teljesen befüvesedett), természetes híddal rendelkező víznyelőt, gödörbe rejtett fekete vizű, felfüggesztett tavat (Fekete-tó, Tăul Negru), valamint számos barlangot.
Számokban az összes, itt megtalálható természeti csoda: 12 kisebb patak, 172 dolina és 17 barlang.
Utóbbiak közül a legnagyobb a Zapodie-barlang (innen származik a környéken legkiterjedtebb és azóta is legteljesebbnek tekinthető kutatásokat végző, 1973-ban, Liviu Valenas által alapított nagyváradi Z barlangászcsoport megnevezése), a medence nyugati részén található és megközelítőleg 7 km hosszúságú, különlegesen bonyolult barlangrendszer.

Ezzel a ládával most a Bárszai-jégbarlanghoz szeretném csábítani a kessereket.

A katlan északi részén található ez a csodálatos barlang, ahol alig 2 km2-es területen 170 víznyelő található. Az előbbiekkel azonos föld alatti vízrendszerhez tartozik, bár az összekötés megvalósítása még várat magára. Bejárati részén jég halmozódott fel, a jégtömb mérete az évszakokkal együtt változik.

A jégbarlang megközelítéséhez autóval a DJ763-as úton Vasaskőfalván (Pietroasa) és Boga-telepen át érdemes menni, majd a nem túl jó minőségű, kb. 20 km-es makadám szerpentinen lassan(!) felevickélni. A fennsíkra felérve választhatunk több gyalogos megközelítési mód közül, itt kettőt ismertetek:

1. "Pontvadász" - Röviden, célirányosan, de inger- és élményszegényebb úton: A Bál-rét (Uvala Bălileasa) felől, amely az első nagyobb katlan, amit autóval elérünk. Itt a  N 46° 35,248' E 22° 41,480' 1162 m [GCbarz+sárga] pontban hagyhatjuk autónkat, innen indul ugyanis a sárga jelzés toronyiránt a hegynek, ami egy bő kilométeres séta után pont a barlanghoz vezet minket. A ládától kb. 30 m-re kell élesen jobbra letérni a sárga kör jelzésre, ez visz le minket a barlang nagy bejáratához.

2. "Beleélős" - Egy hosszabb, de talán szebb és izgalmasabb út, melyen haladva több közeli geoláda felé tehetünk kitérőt: A sátorozóhelyként is ismert Glavoi-réten  N 46° 34,699' E 22° 42,203' 1079 m [GCbarz+Glavoi] parkoljunk le, együnk egy finom miccset (az "ABC" feliratú kalyibában készítik, ládarejtéskor 2 lej/db áron, a fenti koordináta is ide mutat), majd vágjunk neki az útnak.
A makadám útról a  N 46° 34,597' E 22° 42,165' 1082 m [GCbarz+skör] pontban térjünk le a sárga kör jelzésű útra, evickéljünk át a patakon, majd induljunk felfelé a "jó szuszogtatós" úton. A  N 46° 34,461' E 22° 41,270' 1164 m [GCbarz+csomópont] pontban egy csomóponthoz érünk, itt térjünk el jobbra a sárga csík jelzésű útra. Ha innen egyenesen előre mennénk, akkor az Eszkimó-jegesbarlanghoz, ha balra, akkor a Galbina-szirtre jutunk el. Koncentráljunk azonban most a Bárszai-jégbarlangra. :)
Útban a jégbarlang felé, megnézhetjük a Fekete-barlang bejáratát is  N 46° 34,612' E 22° 41,135' 1127 m [GCbarz+Fekete-barlang], a barlang majdnem 4 km kiterjedésű, bejárása csak képzett barlangászok számára ajánlott. A két barlangot szifon köti össze, így a Zapodie-Neagra barlangrendszer teljes kiterjedése majdnem 11 km.
A Bársza-katlan másik látnivalója, melyet érintünk utunk során a Fekete-tó,  N 46° 34,828' E 22° 41,002' 1142 m [GCbarz+látványos terület] mely valójában egy eldugult víznyelőben található gyönyörű függő tó, 14 m-es átmérővel és tényleg fekete a vize! A kis méretű tó vizének sötét színe a benne felhalmozódott sok szerves anyagnak köszönhető.
Pár száz méter után a sárga csík jelzés eltér enyhén jobbra, de mi menjünk tovább egyenesen lefelé az innen induló sárga kör jelzésen, hogy elérjük a barlang nagy bejáratát  N 46° 34,955' E 22° 40,874' 1128 m [GCbarz+Bárszai-jégbarlang], itt találjuk a fenti koordinátán a dobozt is.

Aki szeretne lemenni a barlangba itt talál egy nagyon jó kis túraleírást:

Figyelem! A barlang lejtős bejárata jeges, még nyáron is, úgyhogy inkább csak megfelelő felszereléssel érdemes lemenni, vagy a lejárat szélén, a falba kapaszkodva, rendkívül óvatosan!

Pótjelszó koordinátája:  N 46° 34,956' E 22° 40,867' 1133 m [GCbarz+pót]

A Bárszai-jégbarlang feltárva már 2750 m hosszú, labirintikus, bonyolult rendszer, ezért csak az első része ajánlott a turistáknak. Mivel a katlan bejárati része tág és 1136 m-en található, télen sok hó, jég gyűlt itt össze az évszázadok folyamán. A jég 70 m mélységig hatol be a hegy gyomrába, a több ezer köbméter jég felső részei járhatók körül. Halogén lámpákkal megvilágítva az áttetsző tömbök, nyáron megolvadt szélei igen érdekes fényjátékot hoznak létre. A hőmérséklet 0,5 C, ezért jól fel kell öltözni, ha bemerészkedünk, az alsó részeket pedig csak kötél biztosítással vagy létrákkal lehet megvizsgálni. Az elágazások után egyre nehezebb az előrejutás. Négy vízesés is nehezíti az előrejutást. Ruha-szaggató aktív részek után a 112 m-es mélységben a barlang elzárul.

Eddig természetvédelmi területnek nyilvánították a Bársza-katlant geológiai jelleggel, de hogy tudományos és turisztikai értékeit megőrizze a vidék előkészületben van a Bihari-karszt nemzeti park megszervezése, kialakítása, ami magába foglalná a Csodavár és a Rozsdás-szakadék domborzati rendkívüliségét.

Forrás: internet

Köszönet akosgy-nek a segítségért!

Kellemes túrázást és sikeres ládakeresést kívánok!

2009.08.24 A koordinátát kijavítottam, R19-es Jozsi mérésére hagyatkozva. Köszönöm!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (79 db): környezet: 4.92 rejtés: 4.79 web: 4.83 átlag: 4.85

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Toti 2022.11.05 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép út vezet ide a Glavoi-rétről. A barlang látványos és hideg. A ládát könnyen megtaláltuk. Eléggé nedves, próbáltuk szárítani és a szemetet elvinni belőle. Az új logbookba lehet írni, a régi szétázott ezért a dobozon kívülre tettem a zacskóba. [Geoládák v3.12.10]

GeoEvike 2022.11.05 11:22 - Megtaláltam
3 napos barlangász hétvége utáni egy hetes pádisi felfedező körút keretében. Mára barlangász tanösvényezést terveztünk a Glavoj rétről indulva. Mesés az erdő és a rengeteg barlang. Ma már találkoztunk pár magyar turistaval, egyébként szinte teljesen üres a Glavoj és környéke, szerencsénk van így a tömeggel és a csodás napos 10-13 fokos balzsamos idővel is. Köszönjük szépen az idegenvezetést!
Évi ♡ Toti [Geoládák v3.12.10]

VP 2022.07.18 07:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.69
Észak-Erdélyi kirándulás nagyobb társasággal. Mi még megtoldottuk egy éjszakával Glavoj-réten. Hetedszer jöttem a Biharba. :-)
Előző délután Ponor-vízkelet - Ponor-rét - Csodavár, ma Bászra-katlan - Galbina-szirt - Eszkimó-jégbarlang.
Gyönyörű volt, semmi kedvem nem volt hazajönni. :D

mr.bandesz 2022.07.01 11:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Közös találat Böbe68-al, köszönjük a rejtést.

Böbe68 2022.07.01 11:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

TS 2021.09.04 18:40 - Megtaláltam
A Glavoi-réten egy mícs elfogyasztása után nekiindultunk a mai második kőrtúránknak. A sárga körön felmentünk a Galbina-szirthez. Az ottani láda megtalálása és az elénk táruló tájban történő kigyönyörködés után tovább indultunk ehhez a ládához. Tervbe volt még az Eszkimó-jegesbarlang felkeresése is, de idő hiányában az most kimaradt. A hullámvasutas úton a Fekete-barlang és a Fekete-tó érintésével értük el a Bárszai-barlanghoz. A láda könnyen meglett, így könnyen utolértük a csoportot. A sárga jelzésen ami már lazább volt, jutottunk el a Skarica-nyereghez. Ott parkolt a buszunk, mely a Csabai Bihargók szervezésében szállított minket e remek túrára a fiammal.

bmarianna 2021.08.21 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

ha8je 2019.07.14 14:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Megtaláltuk! Köszönjük!

IMG_20190714_144359IMG_20190714_145032
IMG_20190714_145225IMG_20190714_145340
IMG_20190714_145353IMG_20190714_145514
IMG_20190714_145529IMG_20190714_145649
IMG_20190714_145714IMG_20190714_145753
sereszaki 2019.07.06 17:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.94
8 napos erdélyi kirándulásunk második napjának 9/9. találata. Jó kis túra volt, szebbnél szebb helyeken: 22,6km, 1017m szintemelkedéssel. :)

Köszi a rejtést!

SirLes 2019.06.12 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.56
Megtaláltam Marcival.
Itt nagyon eláztunk. A Galbina-szirtről jöttünk lefelé és már majdnem elértük a ládát amikor leszakadt az ég. Először 10 perc jégesővel indított, aztán felhőszakadással folytatta. Logolás elmaradt, csak a jelszót olvastam el.

P1030508P1030510
P1030512P1030513
P1030515P1030518
P1030523P1030528
P1030529P1030532
Varhelyi 2019.06.09 18:36 - Megtaláltam
A rövidebb úton mentünk fel a sárga jelzésen, de utána megnéztük a Fekete-tót is. A barlangba persze nem mentünk be, csak megcsodáltuk a jeget kívülről. Szonja találta meg a ládát, amit egy kicsit szárítgattunk. Lefelé nagyon szép volt a táj, sütött a nap a nagy zöld lankás mezőre, ahol lovak legelésztek szabadon.
Köszönjük a rejtést.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
kingajani 2019.04.19 17:15 - Megtaláltam
Az április közepén induló ládavadászat ,sajnos a még mindig itt-ott megmaradt hó miatt nem sikerült. A barlang közvetlen környezetében is ezt tapasztaltuk . Így a hó a fogságban rekedt láda jelszava nélkül,csak a fotók alapján kérem elfogadni.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.06.23 16:32]

IMG_20190419_171131IMG_20190419_171304
IMG_20190419_171326 
aknitram 2019.04.19 17:12 - Megtaláltam
Mivel a ládaleírásban az szerepel, hogy 4évszakban kereshető a Csodavári kilátók megmászása után még feljöttünk ide is, de a hó miatt esélytelen volt a láda találat. Kérném képek alapján elfogadni! [g:hu 1.6.2y]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.06.23 16:32]

GCbarz_20190419171219.jpgGCbarz_20190419171446.jpg
GCbarz_20190419171653.jpg 
Ifkovics_család 2018.10.31 09:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést.
Gyönyörű környezet, imádjuk a Bihart.

hacsate 2018.09.15 23:59 - Megtaláltam
Én 1997 nyarán túráztam először a Biharban. A Boga völgyben volt az akkori EKE tábor Borsodmegyei altábora, mert a Vertop hágón nem fértünk el. Innen keményebb volt minden nap felmenni a Glavoji és a Pádisi fennsíkra, és akkor még csak ott kezdődtek a túrák. Már akkor tudtam, hogy ez a vidék lesz számomra a N1. Én a Bükkben nevelkedtem, tehát a karszt szerelmese vagyok. A Bársza katlan és a "tartozékai", rejtelmes ösvényei már akkor elvarázsoltak. A Ponor cirkusz után, tán a legszebb része a Biharnak. Most elkísért minket egy kutyus. Szinte végig tudta az utat, amerre tartottunk. Ez egy igazi "megélhetési" turista.
Már sokadjára járok itt. De a ládákat még csak most kezdtem itt keresni.
Nem igazán szeretek sok időt a ládakeresésre fordítani, mert inkább megyek tovább, más szépséget megnézni. Így jártam a Bársza katlan ládájával is. Igaz nem olvastam el a ládaleírást előre, és a helyszínen nem tudtam letölteni. Így 10 perc keresgélés után feladtam. A fotó alapján, ha módodban áll, legyél szíves elfogadni.

[Jóváhagyta: arrabona, 2018.10.06 22:21]

20180917_14082620180917_143023
20180917_150429 
benist 2018.09.12 10:20 - Megtaláltam
A Glavoj rét felé vezető út elejéről a S jelzésen fel, majd le. Kívülről végigjártuk a bejáratokat, de nem merészkedtünk be egyikbe sem. Jeget felülről nem láttunk. A láda rendben a helyén, de az eső védett rejtek ellenére nedves volt belül. Az érintetlen erdő nagyon látványos volt. A S jelzésen próbáltunk eljutni az Eszkimó jégbarlanghoz, de a második szakadékszerű szakasz a Fekete barlang előtt visszariasztott.

VERBOLA 2018.09.08 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Köszönöm a rejtést

mitibi 2018.08.20 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.12
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!
Lici, Evilla, mitibi, Ilka, Tomi és Cody

targonczas 2018.08.19 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Andris + Edi 2018.07.20 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
Nagyon izgalmas barlang, felszerelés nélkül is rengeteg járat látogatható. A bejárat kicsit meredek, de megéri lecsúszni, köszönjük a rejtést :)

BejáratOdalenn
szabatti 2018.07.20 14:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.48
Meglett, köszi!

kobcikrajci 2018.07.18 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

-1-2
-3 
Puszkany 2018.07.07 15:09 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

kl 2018.07.07 15:09 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

egynagyati 2018.06.18 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
Megtaláltam: Köszi a rejtést.

DSC03508DSC03519
DSC03535 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (138 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]