geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2701. Bolyongás a Mátrában (GCBOLA)

Az emlékmű

Az emlékmű

Sötétlápa a K+-en

Sötétlápa a K+-en

Gabi halálánál a tábla

Gabi halálánál a tábla

Sziklák a Gabi halálánál

Sziklák a Gabi halálánál

A Petőfi vagy Nagy-forrás

A Petőfi vagy Nagy-forrás

Diákok az egyetemről

Diákok az egyetemről

A Pisztrángos

A Pisztrángos

Kőris-mocsár

Kőris-mocsár

Mátrai Tájvádelmi Körzet 5. állomás Kőris mocsár

Mátrai Tájvádelmi Körzet 5. állomás Kőris mocsár

Mátrai Tájvédelmi Körzet 7. állomás Féloldalas andezit rög

Mátrai Tájvédelmi Körzet 7. állomás Féloldalas andezit rög

Közel a láda

Közel a láda

A Honvéd üdülő

A Honvéd üdülő

Az üdülő új neve:

Az üdülő új neve:

Lófej - lo/va/golhatsz is

Lófej - lo/va/golhatsz is

Csak úgy zubog lefelé...

Csak úgy zubog lefelé...

Szép, új tábla a Kőris-mocsárnál

Szép, új tábla a Kőris-mocsárnál
Szélesség N 47° 52,770'
Hosszúság E 19° 59,170'
Magasság: 726 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.01 12:00
Megjelenés időpontja: 2010.04.01 20:23
Utolsó lényeges változás: 2020.05.18 23:50
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: sinus90
Felhasználó: sinus90
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 10000 m
Megtalálások száma: 277 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A saját felelősségedre keress ládát!

WAP: 3 (2 virtuális + 1 hagyományos) pontból álló kb. 10 km-es bolyongásra hívlak a csodás Mátrába.

1. jelszórészlet: a Világháborúban elesett magyar turisták emlékműve: a tervező keresztneve, ahogy a táblán van, ékezet nélkül, sötét betűk.
2. jelszórészlet: ismertető tábla, jobboldali szöveg középső sorában lévő 6 karakteres szó.
3. jelszórészlet: a ládában, amit egy öreg fatuskó alatt találsz meg, 5x8 cm-es doboz fadarabokkal takarva.
A jelszó az 1-2-3 jelszórészlet egymásután írva szóköz és ékezet nélkül. Összesen 16 karakter.
.
A láda a .com-on nincs bejelentve, segítséget a fordításhoz nem kérek!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Egy "Bolyongás a Mátrában" túrára invitállak Benneteket. Ez egy szép és kicsit hosszú túra Kékestetőtől a Honvéd üdülőig. Úgy 10 km körül, ennyire készüljetek. Akár egy egésznapos túra is lehet belőle. Közben vízvételi lehetőséged csak 1x lesz. Kicsi gyereket inkább ne vigyél magaddal, mert a K+ jelzésen valószínüleg a nyakadban kell vinni, mivel helyenként elég meredek és nagy kövek sorozata fogad majd.
Utunk nagy része védett területen visz. Kérlek Benneteket csak a jelzett turista utakat használjátok! Rövidítésre úgysincs mód.

A Mátra, mint az Északi-középhegység része, származása szerint Európa legnagyobb fiatal vulkáni övezetéhez tartozik. A Tarna és a Zagyva völgyétől körbefogva terül el, és bár nem a legnagyobb kiterjedésű hegységünk, itt emelkedik hazánk két legmagasabb csúcsa az 1014 méteres Kékes és a 965 méter magas Galya-tető.

A Mátrát több elkülöníthető részre lehet felosztani. Délnyugatról a Jobbágyi község fölött található Nagy-Hársas lepusztult vulkáni kúpjával kezdődik. A hegytől északra fokozatosan emelkedő előhegyekkel a Nyugati-Mátra a Muzsla csúcsával tetőzik. Az ún. Központi-Mátra a Mátrabérc fennsíkjából, a Galya-tető és a Kékes vulkáni kúp csoportjaiból áll. Meredek, zárt hegyoldalak, kőfolyások, törmeléklejtők, suvadások váltogatják egymást zárt bükkösökkel borítva. Délre lankásabb, párhuzamos völgyek futnak le, melyek közül legmeghatározóbb tájosztó vonal az ún. Nagy-völgy. A Nagy-patak völgyével párhuzamosan alakult ki a Mátra "főbejárata" Mátrafüredtől Mátraházáig. A Mátraalja erdőmentes, szőlőkkel borított megművelt tájairól szinte átmenet nélkül jutunk az erdős hegyi tájba. Keletre a Saskő 898 m-es ormának meredek letörése után a Keleti-Mátra 650-750 m magas hegyei sorakoznak. A hegység északi részét Mátralábának nevezik. Elszórt, kb. 250-400 m magas kis vulkáni kúpokkal borított dombvidék ez, már többnyire művelt erdőgazdasági földekkel.

Indulás előtt otthon nyomtasd ki a menetrendet, szükséged lesz rá. Ha autóval jössz, döntsd el magad, hol hagyod az autót, Mátraházán vagy Kékesen, mert vissza kell jutnod hozzá, ehhez kell a menetrend. Ez egy igazi gyalogtúra. Gyalogosoknak javaslom Kékestetőre a buszt, majd a Honvéd üdülőtől esetleg Mátraházától ismét azt.

Indul a túra:

Kékestetőről a kék sáv jelzésen Sas-kő felé haladva az 1. jelszórészlet:  N 47° 52,418' E 20° 1,823' 896 m [GCBOLA-1], a Világháborúban elesett magyar turisták emlékműve: a tervező keresztneve, ahogy a táblán van, ékezet nélkül sötét betűk.

Visszajövünk a kék+ jelzésig, itt letérünk jobbra a Gabi halála felé. Utunkat kőfolyások kísérik. A történet már csak alig olvasható az útmenti kövek közé állított táblán.  N 47° 52,649' E 20° 0,928' 774 m [GCBOLA+Gabi halála]

Ezt a helyet nemzedékek óta Gabi halálának hívják. Nevének eredetéről azt tartja a néphagyomány, hogy: "Kocsival és lóval beesett egy Gábor nevű".

Szép nagy sziklákon feljebb ballaghatunk, de a megnőtt fák miatt már nemigen van kilátás.

Tovább haladunk a K+ jelzésen az utunkba eső Nagy forrásig. N 47° 52,844' E 20° 0,778' 722 m [GCBOLA+Nagy forrás] Biztosan szomjas vagy már. Ihatsz belőle, s kulacsod is töltsd meg. A forrásokban gazdag Mátra legbővizűbb forrása /vízhozama 20 l/perc/, mely a Pisztrángos tavat táplálja. A Mátrában nagyon kevés a természetes eredetű állóvíz, ez egyik közülük. Padok, asztalok, tűzrakóhely, esőálló áll a fáradt vándorok rendelkezésére. /Az egyik nyár elején egy fiatalember itt készült a vizsgáira, szabályszerűen beköltözött az esőállóba. Itt is aludt./ Azt mondják azt öregek, tényleg voltak pisztrángok a Pisztrángos tóban. A tó partján dobbantottak egyet és máris felugrott egy-két hal.

2. jelszórészlet:  N 47° 52,892' E 20° 0,766' 693 m [GCBOLA-2], helyen álló ismertető tábla, jobboldali szöveg középső sorában lévő 6 karakteres szó.

A táblától induljunk tovább a P+ jelzésen a Vörösmarty turistaház felé. Mocsaras részen kőröl-kőre lépegessünk, így akár szárazon is megúszhatjuk. Elmegyünk a Kőris-mocsár láprétje mellett  N 47° 53,022' E 20° 0,012' 694 m [GCBOLA+Kőris mocsár] mely egy másik természetes eredetű állóvíz, bár már alig van benne vízfelület. Itt is volt egy tábla egy kis történettel, ma már nem találtuk meg. csumi&zsuzso lefényképezték, a szöveg rajta:

"A közeli mocsaras helyet nemzedékek óta Kőris mocsárnak nevezik és az alábbi hagyomány fűződik hozzá: Három-négy falun át hallani a zúgását. Erről tudják, hogy időjárás változás lesz."

Rövidesen letérünk a S pötty jelzésre, melyen egészen az útjelzőtáblás elágazásig menjünk. N 47° 52,745' E 19° 59,293' 730 m [GCBOLA+útjelzőtábla]
Innen közel a láda, már nem esik védett területre.  N 47° 52,770' E 19° 59,170' 726 m [GCBOLA-3].
3. jelszórészlet: egy öreg fatuskó üregében találod a 10x10 cm-es dobozban, melyet növényi részekkel fedtem be.
A jelszó az 1-2-3 jelszórészlet egymásután írva szóköz és ékezet nélkül.


Visszatérve az útjelző táblához a S sáv jelzést kövessük,1: melyen lejutunk a Honvédüdülő portájához vezető aszfaltos útra ill. a buszmegállóba, vagy tovább haladva Mátraházára, ez utóbbi 1,5 km, vagy 2: a sárga sávon felfelé vissza a Kékesre (2 km, közel 300 m szintemelkedés) ha ott hagytad az autód. A Honvéd üdülő kicsit megváltozott és Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ lett, idegeneknek tilos a bemenet.

A Mátra egyik jellegzetes épülete a Honvédüdülő, melynek tornyos épülete az országútról is jól látszik, egy katlanban kb.700-750 méterre a tengerszint felett, szubalpin éghajlatú vidéken épült.
A mátraházai "Honvéd Üdülőt" Kaplonyi László építészmérnök-mérnökkari százados tervezte a múlt század harmincas éveiben, a Honvédségi Jóléti Alap megbízásából. Az építkezés műszaki felügyeletét a helyszínen, az első földmunkáktól a megnyitásig személyesen végezte. A tornyos főépület egy év alatt készült el, melyet 1933-ban Kánya Kálmán honvédelmi miniszter személyesen nyitott meg. Belső terei a régmúltat idézik. Az étterem faborításait, a magyarosan faragott bútorokat és a búboskemence formájú két zöld szemescsempe kályhát, valamint pohár és étkészletet is Kaplonyi László tervei szerint készítették. Az ő tervei alapján a Parádi Üveggyárban készültek a kézzel festett harangvirág mintás poharak, valamint ugyanezeket a virágfüzéreket hímezték a gyöngyösi asszonyok a szobák ablakait díszítő lenvászos függönyökre. A főbejárat fölötti nagy négyzet alakú festett üvegablak, mely Haranghy Jenő művész munkája volt, Vak Bottyán tábornokot ábrázolta. Sajnos, mindezek a háború áldozataivá váltak.
A főépületet körülvevő épületeket egy-két évvel később emelték, ekkor készült el a kert is, ahol a körforgalmú úton 1933-34 között naponta kétszer a Mávaut rendszeres autóbuszjáratot közlekedtetett.

Levegője az asztmatikus és más légzőszervi, valamint egyes szívbetegségben szenvedők gyógyulását segíti elő. A nyugodt és aktív kikapcsolódást igénylők részére egyaránt ideális, családias pihenőhely.
Forrás: matrainfo.hu.

A láda útvonalának nagy része a Mátrai Tájvédelmi Körzet nevű új túraútvonal része lett. 2 tábla fényképét baloldalon láthatod is.

Útközben megkeresheted a GCKeTe és GCNAPH ládát is.
Szép, esőmentes napot kívánok Nektek!
sinus90

2011.04.05 Ládakarbantartás:
Új, nagyobb doboz, feltöltve saját készítésű ajándékokkal, melyek cserére várnak, új /2./ logbook.

2011.04.21 A láda újratöltve

2011.06.01 Ládakarbantartás: láda ok.

2012.06.14 Ládakarbantartás. Új ajándékok is kerültek a ládába. A rejtekadó "lófej" része ugyan letörött, a környéken sok fát kivágtak és a vihar is sokat kidöntött, de a rejtés ennek ellenére rendben volt. /Remélem az is marad./

2014.05.21 Ládakarbantartás. Toll és ceruza került a ládába, mert hiányzott. Tettem be ajándékot is. Viharnyomokat láttunk itt is, de a rejtést rendben találtuk. Sőt! több rönkdarab került oda. A favágók biztosan ráakadtak, de nem bántották. Közvetlen a ládarejtek szomszédságában rönkfák sokasága van.

2015.05.12 Ládakarbantartás. Még dél körül szólt Csaba és családja kessertársunk, hogy nincs meg a láda. Ezért a nap végén idekanyarodtam és ugyanabba a fatuskóba pótoltam a ládát.

2018.06.09 Ládakarbantartás. A láda rendben. A 2. pontnál a megváltozott!!!!! jelszórészletet kell megkeresned.

2019.04.02 Láda OK a fakitermelés ellenére.

2019.10.08 Láda OK a fakitermelés ellenére is!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (173 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.63 web: 4.73 átlag: 4.73

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


pliptai 2020.09.23 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.55
Őszi erdei séta a Mátrában 2in1 ládakereséssel kombinálva. A Mátra most is szép volt mint mindig! A két láda (GCBOLA, GCREZE) bejárása 12,6 km és 600 m szint volt. Köszönet a rejtésért!

johnnycache 2020.08.16 17:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.01
Köszönöm az élményt! :-)

foxmx15 2020.07.10 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

anettx 2020.06.27 11:00 - Megtaláltam
TFTC!
10 hónap bolyongás a Mátrában:) végül ma a láda lett meg, rendben csücsül a helyén.
[Geoládák v3.4.1]

gcbola-DSC06990w 
Caldera 2020.03.05 16:00 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.3.0]

1 
loco001 2019.12.25 17:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
A láda utolsó pontja közelében volt a szállásunk, így adta magát, hogy ezt a ládát is megkeressük. Szép útvonalon vezet végig a láda. Túra közben ránk sötétedett, de volt nálunk bőven lámpa:-). Köszönöm a rejtést és a segítséget!

kópé1993 2019.11.16 11:56 - Megtaláltam
Mátrai 12 km-es túra! Köszi a rejtést!

IMG_20191116_110212IMG_20191116_110223
IMG_20191116_110655IMG_20191116_114004
IMG_20191116_115726IMG_20191116_115847
IMG_20191116_121127IMG_20191116_124119
IMG_20191116_125040IMG_20191116_120431
GAMANO 2019.10.12 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. Kellemes időben, kellemes társaságban, kellemes túra volt.

IMG_20191012_113230IMG_20191012_135858
IMG_20191012_170004IMG_20191012_170642
Liberty 2019.10.08 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
A Mátrában bolyongtunk Sacival, gyönyörű őszi időben, sárguló, pirosodó erdőben.
Szép helyeket mutat be a multi, jó rejtésekkel. A harmadik ponton a láda a régi fatuskó alatt épségben megtalálható, nem lett a fakitermelés áldozata. Köszönet a rejtésért.

Egy különleges gombát sikerült lefényképezni, eddig még nem találkoztam vele:

Sárga korallgomba

Gyöngyös címere
sinus90 2019.10.08 13:30 - Egyéb
A láda nem lett a fakitermelés áldozata! Ott lapul a helyén az öreg tuskó maradvány alatt.
Sok mindenféle fadarab, ág van a környéken, de egy darabot sem kell odébb tenni, felforgatni bármit is. Csak a ládát takaró néhány kisebb fadarabot kell levenni a ládáról.
Segítségként mellékelek egy képet, ilyen környezetben van a láda. Ott is marad!
Megértéseteket köszönöm!

20191008_13394220191008_134647
copfocska 2019.10.04 13:59 - Megtaláltam
Sajnos a lada a fakitermelés aldozata lett, fotok mellekelve.

[Jóváhagyta: sinus90, 2019.10.08 23:08]

1BA562BA-C697-42F5-9D52-1148F3A6AF3EB25AE50D-8FA0-4E05-A9AD-E98DC2B0EF58
8DFF2626-A88E-4521-B182-6961FA23023406C6901C-323F-4AF1-9364-07B1025F956D
3B3C6E73-0E24-49E6-AFC2-C6B599037021 
ErdőCsöndje 2019.06.29 16:45 - Megtaláltam
Egy emlékezetes Kékes-tető körüli kirándulás közben gyűjtöttük be pár másik ládával együtt. Számunkra a második jelszórészlet leírása nem volt egyértelmű, ezért leírom, hogy egy kötőjeles szóösszetétel első tagjáról van szó. Köszönjük!

kertimi 2019.04.21 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Tanohun 2019.04.21 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mura 2019.04.19 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönet a rejtésért!

sinus90 2019.04.02 13:30 - Egyéb
Ma ládaellenőrzést/karbantartást tartottam a mátrai ládáim egy részénél. Itt is voltam. Eszméletlen sok fát kivágtak/felaprítottak, ott állnak most köbméterezve.
A láda sértetlen a romokban heverő egykori lófej maradványnál. Persze körülötte sok rönk is van. Íróeszközt hozzál magaddal, mert nem tudtam pótolni, a nálam lévők nem fértek be a dobozba.
Sikeres keresgélést kívánok!

ott a láda!Ez csak a töredéke a rönköknek, ezeket látja al áda
GRegina 2019.03.30 23:59 - Egyéb
Kettes pontért még visszatérek, sajnos már nem ejtettük útba...

HOVANA_Család 2018.12.16 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! HOVANA Csapat???? [Geoládák v2.2.5]

belus01 2018.12.10 09:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

vajasfok 2018.11.27 12:09 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

Mary Lou 2018.07.28 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Megtaláltuk.
Mátrai túra keretében.
Köszönjük !

20180728_11285520180728_113347
kupec 2018.05.28 16:21 - Megtaláltam
Remek volt. A GCMF10 utolsó előtti pontjáról toronyiránt lezúgtam az alant kanyargó erdészeti útra, amin szinte szintben eljutottam az 1. pontig. Visszamászva Kékesre a GCMDEL pontjait keresve jutottam vissza Mátrafüredre a kocsihoz, amivel felmentem a Honvéd üdülőhöz és onnan mentem be 2. és 3. pontért, majd visszafelé a GCREZE pontjait is begyűjtöttem.

Zéboy 2018.04.08 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Zéboy 
Berián 2018.04.08 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

R-Gyu 2018.02.17 13:46 - Megtaláltam
Egy kiváló túra keretében vidám társasággal a gyönyörű téli Mátrában fél méteres hóban.

IMG_0576 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (288 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.