geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2649. Királdi túra (GCKIRD)

Emlékhely

Emlékhely

Királd Ófalu

Királd Ófalu

Királd Művház

Királd Művház

Tökszög

Tökszög

A forrásnál

A forrásnál

Kedvenc helyem

Kedvenc helyem

Bükk

Bükk

Bél-kő

Bél-kő

A láda közelében

A láda közelében

In Memoriam.....

In Memoriam.....
Szélesség N 48° 15,012'
Hosszúság E 20° 23,396'
Magasság: 195 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.10.03 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.11.06 21:50
Utolsó lényeges változás: 2009.11.04 22:25
Utolsó változás: 2013.09.02 20:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Miklós és Géza
Ládagazda: hacsate
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 14000 m
Megtalálások száma: 59 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


Wap: Az első két pont a településen, a másik kettő a települést övező erdőben található.
1;(V) N48° 15,012' E20° 23,396'
Bányászati emlékhely. Az emléktábláról (két csille közt lévő) a "Putnok bánya" szöveg rész utáni évszám 2. értéke=A. és a 3. értéke=B. írandó fel!
2;(V) N48° 13,862' E20° 22,430'
Királd déli részén lévő Tökszög egyik villanyoszlopáról (a fotón látható) a 8 jegyű Fax szám 5. és 6. értékét=CD. Kell felírni!
VÁLTOZÁS: sajnos az Áramszolgáltató lefestette a kis táblát amin a fax szám volt, a táblára és az oszlop belselyébe is felírtam a "C" és "D" értékeket.
3;(V) N48° 12,935' E20° 22,107'
2,5 km séta egy forráshoz, mely felépítményén olvasható szám 2. értéke=E. és a 3. értéke=F. írandó fel.
4; 4,5-5,0 km-es kirándulással jutunk el a Királd és Sajómercse közötti hegyvonulat legszebb pontjára. Szép panoráma fogad. A láda, egy fa odvában van elhelyezve, egy 20x15x6 cm-es konyhai dobozban. A nyitott területen haladó úttól a ládát ÉNy-ra találjuk az erdőben kb: 50m-re.
koordinátái: N48° 14.FAE' E20° 24.BCD'
Tengerszintfeletti magassága: 340m
Jelszó:
Első rész a 3. pont utolsó szó (összetett szó) első tagja,
Második rész a 4. pont hagyományos ládában található jelszó.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Érdekes láda karbantartás:
2013.08.15.-én Attibati nem találta meg a ládát a rejteknél.
09.02.-án kimentem, vittem egy új dobozt.
De nem kellett az új, mert a régi is ott volt a helyén, csak ráhordtak a hangyák egy rakat földet. És úgy tünt mintha nem lenne ott semmi.
Hál Istennek jól záródó dobozt raktam ki annak idelyén, mert jó állapotban vólt benne minden.
Kipucoltuk a relyteket és feltöltöttük ajándékkal.
Elégedetten mentünk el. Mégsem lopták el a ládát.

MEGTALÁLÁSKOR HA ÚJRA FÖLDES LENNE, KÉRLEK PUCOLJÁTOK KI.
KÖSZÖNÖM.

Bevezető:
mottó: ne csak a mennyiség vezéreljen, hanem a táj a vidék az emberek minél alaposabb megismerése
"Öreg" turista vagyok már, de megkapott a ládázás varázsa. Elsősorban túrázni fogok ezután is, de ha lehetőség engedi egy adott túra, közelében megkeresem a ládát is. Természetesen adódik, hogy direkt ládázni megyek.
Sokat túrázom az Ó-Bükkben, illetve Ózd környékén. Ezen alapelv alapján gondoltam ki első ládámat.
Királdra két dolog miatt érdemes ellátogatni, egyik a bányászati múltja, a másik pedig a szép csendes környezete. Ezt a vidéket kevesen keresik fel gondolván itt nincs semmilyen látnivaló. Én is így gondoltam először. A helyiektől sok érdekességet hallottam a bányászkodásról, és persze a szomorú bányabezárásokról még többet. De ami a településnek rossz volt, a természet szerelmeseinek meghozta a csendet és a nyugalmat.
A gondok ellenére nagyon barátságos emberek laknak itt, és a vándorhoz mindig van egy jó szavuk.
Az első három ládát autóval is fel lehet keresni, de ha idő engedi egy kb. 15km-es túrával gyalogosan a falut, és környezetét megismerhetjük. A láda közelében pedig gyönyörködhetünk egy nagyon szép panorámában.

Királd története:
A települést 1246-ban említik először, az egri érsekség birtoka, bélháromkúti apátság faluja volt. Lakói főleg szőlőtermesztéssel foglalkoztak. A török hódítás korában a szarvaskői várhoz csatolták, de ekkor is az apátság tulajdonában volt. A 16. században a török megszállás és a pestisjárvány miatt a település teljesen elpusztult. Az egri papnevelő intézet létesítésekor Királd is a szeminárium birtoka lett. Csak lassan népesült be újra. 1730 körül tiszta katolikus a község, ekkor egy kis fatemplomot emeltek. 1826-ban épült új templom a falun kívül dél felé egy domboldalon. A 19. században indult újra fejlődésnek, főleg miután 1851-ben beindult a szénbányászat. 1982-ben Putnok irányítása alá került és csak az 1990-es években nyerte vissza önállóságát. Királd község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, Ózdtól északkeletre, Putnoktól délre helyezkedik el. A 20. században a település területe tovább bővült, hozzátartozott Cséptelek és Petőfi telep is. Viszonylag elzárt település, csak Ózd és Putnok között érhető el kiépített útvonalon.
A bánya felszámolásával jelentős munkalehetőség szűnt meg a faluban. Ez sajnos hátráltatni fogja a települést, annak ellenére, hogy rögtön próbáltak új munkalehetőségeket teremteni.
A természetkedvelőinek érdemes Királdot felkeresni. A falu erdők között fekszik, melyekben egyaránt érdemes vadászni, gombászni, vagy csak egyszerűen sétálni. Jelzés nélküli turistaútak kötik össze a környező településekkel.
A vasútról:
Hazánk leghosszabb vasúti alagútja itt van a közelben, Kiskapud és Sáta között. Sáta-Kiskapud-Királd szakasz, a vonal szarvaskői szakaszához hasonlóan, a legszebb hegyvidéki vonalunk. (Putnok--Szilvásvárad--Eger vonal) Sok oldalon írnak szépségéről. Sajnos ez is megszűnik 2009. decemberétől.........?! (reméljük csak egy félévig)

Királdi bánya története:
Hazánk északi harmadkorú szénterületének legjelentősebb része a borsodi szénmedence. Földtani szempontból két különálló területre - Kelet-borsodi és Nyugat-borsodi szénmedencére - bontjuk. A Nyugat-borsodi, ózdi szénterület a megye határain túl terjed, déli irányban egészen Szarvaskő községig. E terület alapvetően további két részre osztható, mégpedig egy kisebb Ny-i és egy nagyobb K-i vonulatra. A keleti szénvonulat jelentette az Ózd-vidéki bányászat fő területét, melynek része a bánszállás-királdi szénterület. A Királd és Center környéki kibúvások alapján fedezték fel a széntelepeket. 1893-ban mélyítették le a Hurokvölgyi lejtősaknákat, majd 1894-ben kezdték meg a 128 m-es Zsigmond függőlegesakna mélyítését. Királd az ország egyik jelentős széntermelő központjává vált. A háborús évek közeledtével a termelési konjunktúra hatására 1939-ben a királdi völgy tökszögi elágazásánál a Zsigmond aknával azonos rétegvonalra telepítették a Géza lejtősaknát, mely 1954-ig termelt. A Nyeste-völgyben rövid ideig működött a Béke-táró. 1953-1963-ig működött a Mocsolyási akna. 1962 és 68 között bánya rekonstrukció volt. Megújult a Zsigmond (Szabadság) és Béke akna. A "Királd bővítése" néven vált ismerté a Mocsolyási akna újraindítása. 1984-től csak a Mocsolyási akna termel. Az 1980-as évek közepétől a bánya éves vesztesége nőtt, 500-700 M Ft között ingadozott. 1991. január 29-én kelt bírói végzés alapján megkezdődött a BSZ felszámolása. 1993. május 27-én megszületett a Borsodi Szénbányák visszafejlesztéséről szóló 2014/1993/V.27./Korm. Határozat. A most már Kft-ként működő üzem veszteségei egyre nőttek. 1997-ben a kutatások eredményeként a szénvagyon majd a duplájára emelkedett. A termelés kb: 2008-ig tarhatott volna. A lejtősakna kihajtása az engedélyek beszerzése után elkezdődött, de a beruházás támogatása elmaradt, a munkálatokat 1998 elején le kellett állítani. A 2163/1999 (VII.08) sz. kormányhatározat döntött a széntermelés 2000 III. negyedévi befejezéséről, egyúttal a munkavállalók újrakezdési támogatásáról. Az "utolsó csille" szenet királdi Mocsolyás aknából 2000. szeptember 22-én hozták a felszínre.
JÓ SZERENCSÉT!

A láda:
1;(V) Bányászati emlékhely,  N 48° 15,012' E 20° 23,396' 195 m [GCKIRD-1]
a volt mocsolyási akna mellett. Az emléktábláról (két csille közt lévő) a "Putnok bánya" szöveg rész utáni évszám 2. értéke=A. és a 3. értéke=B. írandó fel!
Aki gyalogosan keresi meg a pontokat és a ládát, (ez esetben 14km, autós segítséggel 3-4km-ből kihozható a keresés) itt érdemes hagyja az autót. Itt lehet leszállni autóbuszról, illetve a vasútállomástól 1km-t kell idáig sétálni.
Itt állítottak emléket 2001 bányásznapján a fennebb leírt bányászkodás emlékére.
A falu egyetlen épített nevezetessége a római katolikus templom az emlékhelytől 600m-re található, a falu Putnok felöli végén. A falunak ez a része volt csak lakott a bánya megnyitások előtt. A templomot 1826-ban az egri szeminárium építtette késő barokk stílusban. A korábbi fatemplomból származó, 1768-ban készült oltárképet erősen átfestették.
Az emlékhelytől DK-re induló völgyön is le lehet majd jönni a 4. pontban lévő láda felkeresése után.

2;(V) Királd déli részén lévő Tökszög,  N 48° 13,862' E 20° 22,430' 225 m [GCKIRD-2]
egyik villanyoszlopáról (a fotón látható) a 8 jegyű Fax szám 5. és 6. értékét=CD. Kell felírni!
VÁLTOZÁS: sajnos az Áramszolgáltató lefestette a kis táblát amin a fax szám volt, egyenlőre ceruzával írtam fel a "C" és "D" értékeket.
(a helyszinen lévő "magánterület" tábla csak portákra vonatkozik, a tulajdonosok tudnak a leendő keresőkről)
Mint fennebb írtam e-helyen is volt rövid ideig akna, illetve lakóházak is. A bánya bezárása után ezt a kis telepet lebontották és rekultiválták. Az utóbbi években egy-két tájba illő ház létesült a völgyben.
Mivel volt már reklamáló, hogy mi a fenének keresgéljen meg Ő egy villanyoszlopot, válaszolnám a leendő keresőknek is azt, hogy azért, hogy szusszanjon meg egyet a forráshoz menet, illetve azért, mert szép az a pár tanya, ami itt található. Még ha nem is az Ország gazdagabbik felén is járunk.

3;(V) 2,5 km séta egy forráshoz,  N 48° 12,935' E 20° 22,107' 290 m [GCKIRD-3]
mely felépítményén olvasható szám 2. értéke=E. és a 3. értéke=F. írandó fel.
A 3. ponthoz 3 útpontot adnék meg melyek egy ösvényen, vannak (gyalogosan keresők részére)
 N 48° 13,873' E 20° 22,147' 240 m [GCKIRD+ 1 ]
 N 48° 13,549' E 20° 22,113' 310 m [GCKIRD+ 2 ]
 N 48° 13,217' E 20° 22,063' 300 m [GCKIRD+ 3 ]

Királdnak önálló természetjáró szakosztálya volt, ami egész a bánya bezárásig működött. Ők foglalták, és építették a forrást-persze valószínű a bánya segítségével-. Még látszanak a nyomai annak az egy-két épületnek ami különböző rendezvényeket volt hivatott szolgálni. Mint pl. a majálisok. Sajnos a környék és a forrás állapota kívánni valót hagy maga után. Többek között azért is lett a forrás is része a ládának, hogy hátha akad olyan túrázó illetve láda kereső, aki valamilyen úton-módon tudná segíteni a forrás és környékének rendbetételét.
Sajnos csúnya erdőirtás is tetézi a bajt a közelében. De mind ezek ellenére jó tudni, hogy ilyen eldugott helyen is tudja szomját oltani az erre tévedő vándor. (ha épp nincs nagy szárazság)

4;(H) A 4. ponthoz 2 útpontot adnék meg: (gyalogosan keresők részére)
 N 48° 13,081' E 20° 23,004' 310 m [GCKIRD+ Letérés az útról ] (csak ajánlott, két telek között kis bozótot legyőzve jutunk egy tisztásra)
 N 48° 13,164' E 20° 22,981' 335 m [GCKIRD+ Bótai panoráma ], a pont mellett vezető úton Ny-ÉNy-nak tartunk, majd a Tökszög felett fokozatosan ÉK-re fordulva haladunk a gerinc úton.
Először zárt erdőben vezet utunk. Majd kertszerű erdőrészletbe jutunk, ahol vadkörték, és sok bogyós gyümölcsű cserje közt haladunk. Később kinyílik a táj, és ahogy közeledünk a ládához egyre impozánsabb a látvány, leginkább DK-i irányba, ahol a Bükk-hg. vonulata látható. Közép tájt a Borovnyáki NATO torony, a D-i végén a Bél-kő is jól kivehető. Alattunk, K-re már ráláthatunk Sajómercsére is. Ahová, ha nem is ezen alkalommal, de feltétlenül ajánlom hogy látogasson el mindenki. Ott is sok szépet fog látni.
A forrástól 4,5-5,0 km-t tettünk meg eddig. Kis pihenő után keressük meg a ládát. Egy fa odvában van elhelyezve, egy 20x15x6 cm-es konyhai dobozban. A nyitott területen haladó úttól a ládát ÉNy-ra találjuk az erdőben kb: 50m-re.
koordinátái: N48 14.FAE E20 24.BCD
Tengerszintfeletti magassága: 340m

Jelszó:
Első rész a 3. pont utolsó szó (összetett szó) első tagja,
Második rész a 4. pont hagyományos ládában található jelszó.
Nem tagadom én azokat a pontokat értékelem a legtöbbre, amelyeket nem csak autóból kiszállva és visszaszállva lehet megtalálni. Szerintem a túrával szerzett pontok nagyobb élményt jelentenek a keresőnek is. És persze szebb feladat a rejtőnek.
Remélem, tudtam segíteni a keresgéléshez, ami bízom benne, hogy élményekben gazdag lesz, és szép hazánk egy kevésbé ismert pontját sikerül részben megismernie a keresgélőnek.
További szép túrákat és jó "ládázást" kívánok mindenkinek.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (34 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.36 web: 4.46 átlag: 4.42

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Gyombi 2021.06.01 14:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.83 súly: 4.29
Érdekes ez a láda, jó, hogy eljuthattam ide.
A nyilvános pontok esetében nálam a szomorúság dominált- milyen szépen lehetne emlékezni, megőrizni ezeket az értékeket (főleg a 3.ponton, ami méltatlanul elhanyagolt, pedig minimális munkával szuperül rendbe lehetne tenni). Aztán jön a negyedik pont, meg az út oda és az ember nem győz betelni a tájjal. Nagyon jó helyet, nézőpontot mutat meg a rejtő, de egy jelentős ráncfelvarrás időszerű volna már a leírás, az első 3 pont rejtését tekintve. Ha ez megvan, örömmel várunk hasonló rejtéseket a környéken:), mert igen érdemes volna! A láda maga nagyjából rendben van, kicsit repedt a teteje, de most nem volt rajta föld. Szembetűnő a különbség a bejelentett megtalálók és a füzetbe írók között, a kevés megtaláló ellenére is. Köszönöm a lehetőséget a rejtőnek!

kilali 2021.04.02 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

Lempike és Sándor 2020.12.09 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tfmb 2020.07.30 17:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.5.0]

nmárti 2020.07.26 19:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.54
Ez nekem is segítséggel lett meg, mert hiányoztak infók. A település maga tetszett, lehangoló volt az elhagyott bánya épületetit látni és nagyon szocreál a bányász szobor a művháznál. A táj gyönyörű ! Köszi a rejtést!

-1
-2-1
-2
kupec 2020.07.03 13:10 - Megtaláltam
Hát nem tudom.
Sima ügynek gondoltam, aztán mégsem lett az. Az 1. pont rendben, bányászemberként érdekelnek az ilyen helyek, mondjuk nagy kár, hogy már csak pusztulófélben láthatom ezeket a helyszíneket, miközben sok-sok évtizedre elegendő ásványkincs szunnyad a föld mélyében. A 2. pontot befutotta a repkény, sehogy nem sikerült a 2 szám nyomára bukkanni. A 3. pont ki is maradhatna, szemetes környéken, mellig érő csalánban és hemzsegő szúnyogok között kell megközelíteni az elhanyagolt forrást. A 4. pontból gyakorlatilag 2 utolsó koo hiányzott, ez egy max 250 m hosszú sávot jelent, gondoltam ez nem lehet probléma. Sajómercse felől mentem fel a dombtetőre (az utat már rég benőtte a fű) és megkezdtem az adott sávban az összes fa átvizsgálását. Jó fél órát kutakodtam, szakadt rólam a víz a hőségben, miközben onnan alig 10 km-re a Bükk fölött éppen zivatar tombolt. Hívtam a rejtőt, hátha ad vmi támpontot, de nem vette fel. Később írtam neki emilt is, de hiába. Végül bosszúsan lekullogtam a hegyről. Köszönöm Anikó&Gyuri utólagos segítségét.

IMG_20200703_120857IMG_20200703_125413
IMG_20200703_130800 
GYEZegzug 2020.05.25 16:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.48
Köszi szépen a lehetőséget.

Aniko & Gyuri 2020.05.02 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csaba & családja 2019.02.28 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. A láda körül vágják ki a fákat, de egyenlőre a helyén van.

Csaba és Kati 2017.04.08 15:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.96
HEURÉKA!
Megtaláltuk, köszönjük.
Részletek, képek később.
Most került sorra, pedig jóval korábban kellett volna felkeresni. Kicsit tartottam tőle, hogy a részpontokból összeálló végláda koordinátái alapján meg lesz a láda. Meg-lett!
Szép és érdekes helyekre vitt el. Tetszett! Jó kis túra volt. A doboz jó állapotban van, tartalma száraz, minden rendben volt.
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

EmlékElhagyottan ...
... hát igen!Tökszög
A forrás feléA forrás
A láda feléA láda felé
A láda feléA doboz
LogVisszafelé
Fazék 2016.11.03 16:34 - Egyéb
Dédestapolcsányi őszi pihenés alatt GCMBET és GCGATE után bicikliztem el Királdra. Ami a térképen olyan közelinek tűnt az a valóságban komolyabb távolság, sajnos az első 3 nyilvános pont megtalálása közben besötétedett, inkább feladtam. Vasárnap délelőttre terveztem a záróládát, de akkor meg a sűrű őszi eső bizonytalanított el. Remélem járok még erre.

2016-11-03 16.02.512016-11-03 16.14.29
2016-11-03 16.26.522016-11-03 17.49.27
kobcikrajci 2016.03.12 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Tiszaújvárosi Kesserteam 2015.04.25 13:58 - Megtaláltam
Köszönjük,hogy itt lehettünk: Berián, Csiperke62 és Zéboy.

Csiperke62 2015.04.25 13:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.36
Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy 2015.04.25 13:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.66
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

 
Berián 2015.04.25 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

aknitram 2015.04.05 15:57 - Megtaláltam
A lustábbaknak egy kis biztatás: az első 3 pont autóval is megközelíthető, csak a negyedikhez kell kicsit hegyet mászni :) Ritkán találkozni ilyen rejtvény szerű koordináta ponttal, tulajdonképpen tetszett :) Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

kingajani 2015.04.05 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

ésKata 2015.03.13 23:11 - Megtaláltam
Megleltem! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Bubuka 2015.03.13 10:17 - Megtaláltam
A Zöldspsort túráján.

zalajaro 2015.03.13 10:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Hagyomány hogy március 15. környékén kiruccanunk a természetbe.

Zergi 2015.03.13 10:17 - Megtaláltam
Fogtam!

 
Hey-ho 2014.08.19 08:00 - Megtaláltam
Tökszög ponton C értéke teljesen lekopott azt, hogy másik helyen is megtalálható csak később fedeztük fel a leírásban. Megpróbáltuk a hiányzó értéket behelyettesíteni, de a ládát nem találtuk.
Láda helyszíni panoráma fotók, tracket elküldöm, ha kéred.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2014.09.19 22:07]

Göthő 2014.03.02 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.78
A rejtek jó állapotban volt, nem volt tele földel. Nagyszerű kirándulás volt. Köszönjük a rejtést.

Manka. 2014.01.04 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.83
2014 első megtalálói vagyunk!

Viki-V 2013.11.23 15:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Szép környék, ajándékokkal feltöltött láda :D
A vadászok biztos kevésbé örültek, akiktől útbaigazítást kértünk...

Novek&Viki-V 2013.11.23 15:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Megtaláltuk!
Szép a környék a túra elején féltem a rossz időtől de a végére csak kisütött a nap.
Köszönjük a rejtést!

Attibati 2013.08.15 16:30 - Megtaláltam
Szilvásváradi bázissal kerékpárral jártuk a környék ládáit feleségemmel. Csak a multi közben döbbentem rá, hogy ez bizony nem lesz sétagalopp, komoly szinteket kell lenyomnunk.
Az első ponton volt egy kis deja vu érzésem, több bezárt bányánál láttam már ezt az emlékmű megoldást. Kicsit elszorult a szívem a pusztulás láttán.
A többi pont jelentősége a logok, és a ládaleírás olvasása közben világosodott meg.
A záróláda közelében a műútan hagytam feleségemet, én pedig felszaladtam a ládához. A kilátás tényleg megkapó, de a természet nagyon birtokába vette a környéket, alaposan összekapartak a szederindák amíg a ládát kerestem. A logokban látható fatuskót megtaláltam, de lehet hogy a nagy sietség miatt a ládát nem. A fatuskó tetején levő odu egy fadarabbal volt lefedve, talán ott lehetett a láda.
Fényképezőgép nem volt nálam, a tracket elküldtem a rejtőnek.

[Jóváhagyta: hacsate, 2013.08.21 13:55]

darti68 2012.12.16 14:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.18
A ládát Lacipappal kerestük fel, egy Putnok környéki ládázás közben. A legjobban a bányászati emlékhely tetszett, persze a dombra vezető séta sem volt rossz, a kilátás sajnos a köd miatt elmaradt... Köszi a rejtést!

Lacipap 2012.12.16 14:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.69
Megtaláltuk! darti68 barátommal egy gyorsan lebonyolított borsodi túra közben.
A pontok elhelyezése nem igazán tetszett. Néhány utat oda vissza kell megjárni, jobban tetszik a körútvonal.
Sajnos kilátás nem kacsintgatott ránk, mivel egész nap ködben autóztunk majd gyalogoltunk.
Azért szeretném megköszönni a rejtőnek, hogy ilyen helyeket is bemutat!

Jön a csille.Tökszög őrzője.
Talán itt maradt?Készül a fotó!
Ónos eső.Köd és hó.
carmin 2012.10.22 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Nagy élmény volt ez a ládika! A hosszúhétvégét a környéken töltöttük, a szállásunk felé tartva még volt egy kis idő a sötétedésig, gondoltuk belevágunk a multiba. Az 1. pont keresésekor (amit én összekevertem az 1+ útbaigazító ponttal) megszólítottam egy helyi lakost egy kis segítségért. Hát ki volt Ő? A kedves rejtő sógora. Innen már minden ment, mint a karikacsapás és azt is megtudtuk, hogy miért ott van a 2. pont, ahol. Nagyon köszönjük a szép túrát, jól ki van találva!

 
Feri0705 2012.10.07 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.44
Az első ponton sajnos a nagybátyám neve is szerepel az elhunyt bányászok között. a második pont környékén laktak keresztszüleim, akkor még ott sok ház volt és sok bányász család lakott. A harmadik ponton sok bányásznapot ünnepeltek, magam is sokszor voltam ott gyerekkoromban. A 4. pont környékét is ismertem hiszen a szomszéd faluban Borsodbótán nőttem fel.

pozoli1 2012.07.07 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Megtaláltam.

becko 2012.06.16 06:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.81
A láda nagyon szép helyen van, a többi pont -különösen a villanyoszlop nem fogott meg.
Több láda van megszüntetett bányák környezetében, kellemetlenül érzem magam, hogy messziről idejövök nézni a visszafordíthatatlan hanyatlást.

Zsu. 2011.10.31 09:01 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2011.10.31 09:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Bükki és Aggtelek környéki hosszú hétvégi ládázásra indultunk Zsuzsival. Harmadik nap, "könnyű" multival kezdtük a mai ládázást. Szép sorban szedtük a pontokat, az utolsó megközelítésében nagy segítséget jelentett a turistautak.hu térkép, nem hiába verhetetlen belföldön.
Érdekes pontok, kivéve talán a villanyoszloposat, az nem tudom mit mutat meg, de a bányászati emlék, a forrás és a végláda teljesen rendben van. Jó volt, köszönjük!

Mikulás

koszta 2011.10.08 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.86
Gyerekkoromban sokat jártunk a forráshoz. Kár hogy ennyire elhanyagolták ezt a gyönyörű helyet.

Yoe 2011.09.28 19:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
ok

Puszkany 2011.09.15 09:22 - Megtaláltam
Boklaszas kozben. Koszi a lehetoseget! [g:hu 1.3.19] [wapon beküldött szöveg]

Hz 2011.09.15 09:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.22
Szürkítve. [g:hu 2.2.8] [wapon beküldött szöveg]

Panoráma a ládától 
tusy 2011.06.20 17:00 - Megtaláltam
Egy hónappal ezelőtt kerékpárral indultam el Ózdról, hogy begyűjtsem az első 3 pontot. Ma autóval Királd felől közelítettem meg a ládát. Sikerült, köszönöm. A kilátás tényleg gyönyörű.

molnarbalazs 2011.06.20 00:00 - Megtaláltam
megtaláltam

fejvadász 2011.06.13 13:04 - Megtaláltam
log később

pongogab 2011.06.13 13:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.30
Gyalog indultunk Királdról a csodálatosan szép környezetben.
A pontokat könnyedén megtaláltuk és egy élvezetes túra volt :)

agyorgy 2011.06.11 12:16 - Megtaláltam
Meglett:-) [wapon beküldött szöveg]

Mihul 2011.04.17 18:45 - Megtaláltam
Hát ezt megszivatott.Nem tünt fel hogy ez ilyen hosszadalmas láda csak az 1lsőpontnál szembesültem a feladattal.A 3 pontra is kocsival mentem.A végláda helyének azonositása után erösem gondolkodtam a megközelités egyszerüsétés. végül Sajomercse felől támadtam.A láda kicsit nehezen de meglett. a jelszóval is kinlodtam kicsit

zahako 2011.03.14 12:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.17
Méltatlanul ritkán felkeresett láda. Nekem is eltartott egy ideig az összes pont becserkészése. Pont egy éve Ózdról kerékpárral kalandoztam be az első három pontot, a ládához egy újabb ózdi családlátogatás alkalmával már autóval + gyalog jöttem. Köszönet a rejtésért!

pityulino 2010.11.07 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
A nyári robot után kis őszi pihenő Ciccel az északkeleti régióban, természetesen térképszürkítéssel egybekötve.
Gyönyörű helyek, szép kilátás, jó levegő, és geocsésze......mi kell ennél több? Lentről nézve is szép,de fentről gyenesen csodás.

cic 2010.11.07 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Hat napos őszi pihenésre érkeztünk Piytulinoval. A tervezett programban természetesen a hangsúly a környék geoládáinak felkeresésén volt, lehetőség szerint minél nagyobb számban. A 6 nap alatt 15 ládát sikerült végül is felfedezni, ezek közül ez volt a hetedik megtalálásunk.

Az első két pontot még előző nap sikerült megtalálni, azonban a GCDAMA ládánál történő eltévedésünk miatt az utolsó pontot már nem sikerült megkeresni. Másnap reggel, világosban másztunk fel az utolsó pontért. Örültünk, hogy így alakult, mert remek időben, pompás kilátás tárult elénk. Köszönjük a rejtőknek!

Az első pontnálKiráld
Hívogató felirat a 3. pont környékénA 4. pont környékén
PanorámaGyönyörű
A völgyben Sajómercse 
kl 2010.10.31 11:41 - Megtaláltam
Koszonjuk, hogy itt lehettunk! [wapon beküldött szöveg]

EndreiTeam 2009.12.31 13:00 - Megtaláltam
Nehezen jött össze, a jelszó második felét köszönjük!

Mr Zerge 2009.12.12 12:00 - Megtaláltam
Meg van. részletesen később... [wapon beküldött szöveg]

VP 2009.12.12 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.30
Inkább különös, mint szép vidék a lepusztult bányatelepekkel, a kopasz és tarvágott hegyekkel. Bár a ládához vezető gerinc - kilátással a Bükkre - néhol tényleg szép. Kirándultam és vonatoztam is már erre - a mostani út apropóját a holnap megszűnő vasútvonal és a ládák adták.
3-kor ébresztő, gyalog a metróhoz, 5.03-as vonattal Egerbe, majd tovább Szilvásváradra. A Szilvásvárad-Putnok vonaton sokan voltunk - egytől-egyig "katasztrófatúristák", a vonaltól búcsúzó vasútbarátok.
Átélhettem mégegyszer a híres abszurdot, amikor az útkereszteződés előtt megáll az addig is csak 30-cal haladó motorkocsi, leszáll a kalauz, nagy nehezen kinyitja a lakatot, leveszi a láncot és letekeri a sorompót. Ezután a vonat átgurul a túloldalra, a kalauz feltekeri a sorompót, visszaláncolja, lakatolja, felszáll a vonatra - és már mehetünk is tovább.
Újra megcsodáltam a Sáta és Kiskapud közti vad tájat az alagúttal és az izgalmas, kanyargós vonalvezetéssel. Így érkeztem meg Királd elhagyott állomására. (Budapestről 202 km - 4 óra 47 perc. Ez a vonalbezárás egy több évtizedes pusztulási folyamt vége.)
A királdi multi után Kiskapud megállóhelyet érintve átgyalogoltam Ózdra, és végigjártam az ottani multikat, egészen Szentsimonig, utána pedig Ózdról busszal haza.

1. pontnál3. pont felett
3. és 4. közöttpanoráma a 4. pontnál
Kiskapud
Nivabibi 2009.12.04 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.04
A ládarejtek egészen kíváló, de a 2. pont kicsit lerontja (biztosan lett volna valami "értékesebb" hely is azokhoz a fránya koo.-okhoz).

Rudi Team 2009.11.21 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.00
Könnyű pontmegtalálások, csúnya ködös időben.
Éva, Rudi

 
SirLes 2009.11.21 11:34 - Megtaláltam
Megtalaltam, nem minden nehézség nélkül [wapon beküldött szöveg]

alucifer 2009.11.14 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.66
Véletlenül erre jártam.
Megtaláltam.
Köszi, a lehetőséget.

az első pontnálútközben
a forrásfent a hegyen
fent a hegyena láda közelében
vakond87 2009.11.13 08:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Megtaláltam. A mai kerékpártúrát a Királd-Béke-forrás-Sajómercsei kilátás-Királd-Ózd-Szentsimon-Ózd-Arló-Járdánháza-Csernely-Bükkmogyorósd-Szilvásvárad útvonalon tettem meg. A túra 75 km hosszú volt és 5 új ládát találtam meg, sorrendben: GCKIRD->GCOZER->GCOZDS->GCSITE->GCARLO. Gyönyörű őszi időt fogtam ki, még a hideg is tűrhető volt.

Hajnalban indultam Egerből Királdra, vonattal érkeztem. 6:51-kor leszálltam a vasútállomáson, ahol egy kutya üdvözölt. Az első és második pont egyértelmű, meg kell csak keresni a faluban őket. Útközben megálltam egy Fornettisnél reggelizni, ahol a baconos és sajtos süti volt a válazték reggel fél 8-kor, és elvileg délután is nyitva van. A második ponttól a kis egy sávos borsodbótai úton tekertem felfele, majd az útelágazásnál Ózd felé fordultam, ahol hamarosan megérkeztem a forráshoz azaz a harmadik ponthoz. Itt külön megköszönném, hogy a rejtő ide rakta az egyik pontot, mert nem is tudtam, hogy ezen a környéken is van ilyen igényesen befoglalt forrás. Vizéből sajnos nem ittam, de feljegyeztem az első jelszórészletet. Innen jött a java. Elhatároztam, hogy a gyalogosoknak ajánlott útvonalat követem kerékpárral. Elkerekeztem Borsodbóta határáig, majd amikor egy vonalba kerültem a segédponttal, felvágtam a gerincre. Mivel kerékpárral voltam a bozótharc eléggé megnehezítette a dolgomat. Itt 15 percet elszenvedtem mire áttörtem magam a biciklivel. Fenn a gerincen már volt földút is, gondolom valahonnan Borsodbótáról jöhet fel ide. Innen a gerincet követtem a ládáig. Nem volt nagy sár, de ahhoz tökéletesen elég, hogy összekoszolja a kerékpárt. A láda könnyen meglett. Innen még 300 métert mentem a gerincen, majd balra le indult egy földút Királdra, azon letekertem Királdra, és újra az első pontnál voltam. A kerékpár kilóméter órája szerint 14,97 km volt ez a kör. Nekem nagyon tetszett ez a láda, mert jobban megismerhettem Királdot és környékét. Köszönöm a rejtést!

Személyvonat indul Putnokra a második vágányról!:)Fornetti
Béke-forrás
Kerékpár a láda közelében. 
valti 2009.11.07 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.59
Ok:-)! Köszi a rejtést! [wapon beküldött szöveg]

Ich.. 2009.11.07 09:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.46
Első szűz láda találatunk lett ez a geoláda, annak ellenére, hogy sosem hajtottunk az elsőségre. Most sem így történt, egyszerűen csak így jött ki.
Mai napra a Bükki házak TT volt kiszemelve, ám a hét folyamán a túratársak sorra lemondták a részvételt, így végül mi sem indultunk el. Tegnap este tanakodtunk mi legyen a mai program, és úgy határoztunk valahol a környékünkön teszünk egy rövidebb túrát, célpontot nem határoztunk meg, majd amerre visz az út :)
A reggeli ébredés után szokásomhoz híven megnéztem az email postafiókomat, és örömmel tapasztaltam, hogy megvan a mai uticél: GCKIRD :)
Az első három pontot autóval kerestük fel. Mivel a környék ismerős volt ment minden mint a karikacsapás. A negyedik ponton kezdett gyanússá válni egy kicsit a helyzet, mikor is a leírás szerinti erdőben elhelyezett ládát kerestük, ám a kiszámított koordinátán erdő sem volt a közelben, nemhogy geoláda :) A kopasz hegyoldalon állva a szemerkélő esőben, megnéztük az egyes pontokon készített fényképeinket, leellenőriztük a koordinátát, és megállapítottuk, hogy bizony nem jó helyen vagyunk. Szerencsére telefonon sikerült elérni a rejtőt, aki nagyon készségesen rendelkezésünkre állt, és közösen megoldottuk a rejtélyt. A webes leírás módosult, így a jövőben várhatóan senki nem fog helytelen koordinátára érkezni. A láda ezekután hamar meglett, és mi elkönyvelhettük 288. sikeres megtalálásunkat.
Hazafelé menet meglátogattuk fél éve elhelyezett, ám moderáción illetve nemzeti parkos engedélyezésen mai napig át nem ment geoládánkat, és mint már többször, most is megfogalmazódott bennünk a kérdés: Egy bárki által szabadon látogatható -egyébként meseszép - területen miért kóborolhat mindenki, kivéve a geokessereket.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a lehetőséget, és örülünk, hogy a szigorodó szabályok ellenére is megjelenhetett a láda 33 rejtői megtalálással. Ez a környék valóban megérdemli ezt a ládát, sőt még többet is. A túra során az egyetlen kellemetlen dolog az volt, hogy a második ponton keresendő villanyoszlop magánterületre esik, amit tábla is jelez!

Sajnos a fényképezőt otthon felejtettük, így csak telefonos fotóink vannak :(

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]