FAQ
2651. A Cserhát forrásai 7. Dobos-kút (GCSF07)

Nógrádsipek címere

Nógrádsipek címere

Ilyen táblákat kövess

Ilyen táblákat kövess

Nagy rét útban a kúthoz.

Nagy rét útban a kúthoz.

Itt fordulj jobbra ...

Itt fordulj jobbra ...

... a kék pötty jelzésen

... a kék pötty jelzésen

A foglalás 2009-ben

A foglalás 2009-ben

A foglalás 2018-ban

A foglalás 2018-ban

Gőték otthona

Gőték otthona

Ha főzni szeretnél

Ha főzni szeretnél

Ahol lepihentél 2009-ben

Ahol lepihentél 2009-ben

Ahol lepihentél 2018-ban

Ahol lepihentél 2018-ban

Az esőház belseje.

Az esőház belseje.

A közösségi tér

A közösségi tér

Januári éjszakai túrán készül a tea

Januári éjszakai túrán készül a tea

2009 novemberében rejtettünk - ilyen volt az erdő

2009 novemberében rejtettünk - ilyen volt az erdő
Szélesség N 47° 59,189'
Hosszúság E 19° 32,241'
Magasság: 386 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.11.07 16:05
Megjelenés időpontja: 2009.11.12 12:00
Utolsó lényeges változás: 2022.03.07 17:57
Utolsó változás: 2022.03.07 18:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: olahtamas, Vagdalthús, emiGrant, Attil@ & Réka
Ládagazda: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3100 m
Megtalálások száma: 276 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Sajnos Vagdalthús (Forgács Péter) kessertársunk 2018 január elején tragikus hirtelenséggel elhunyt. Nyugodjék békében!
Ezt a ládáját 2018. május 7-én örökbefogadtam és 2018. október 8-án beillesztettem a Cserhát forrásai sorozatba. Szeretném az ő emlékének dedikálni, hogy mindig emlékezzünk rá, akárhányszor arra járunk. Adoptálás után a rejtek maradt ugyanott, a láda neve, rövid neve és a jelszó megváltoztak. Ugyanakkor a ládaoldal is frissítve lett.


Röviden
A forrástól és az úttól északra, egy fán másfél méter magasan, hagyományos, 15 x 8 x 5 cm-es konyhai doboz.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Dobos-kút
Mint Cserhát-rajongó, ajánlok figyelmetekbe egy vadregényes helyet. Ha igazi nyugalomra vágysz, itt megtalálod. A Dobos-kút Nógrádsipek közelében található, foglalt forrás, szépen kiépített pihenőhellyel, esőbeállóval, bográcsálvánnyal, tűzrakóhellyel.
A forrás közvetlen környezete természetvédelmi terület, mivel a vízben gőték élnek, amelyek érzékenyek a víztisztaságra. Vigyázz rájuk!

A falu büszke a helyre, a helyi labdarúgócsapat is a Doboskút SK nevet viseli.

A hely a Cserhát forrásai túramozgalom egyik érintőpontja, így kérlek, a kihelyezett kódról fotót ne tegyél fel!

A láda
A forrástól és az úttól északra, egy fán másfél méter magasan, hagyományos, 15 x 8 x 5 cm-es konyhai doboz.

Megközelítés
A legrövidebb túrával is bő 3 km gyaloglással érheted el a ládát, két irányból. Ha csak jelzett turistaúton szeretnél haladni, akkor Nógrádsipekről indulj, akár busszal jössz, akár autóval.  N 48° 0,068' E 19° 30,581' 123 m [GCSF07+parkoló]
Innen az Országos Kéktúra Kék sáv kék sáv jelzésén indulj el felfelé. A jelzéssel párhuzamosan vannak járhatóbb erdei ösvények, földutak egyes szakaszokon, az év jelentős részében célszerű ezt választani, mert igen saras a kéktúra ezen része. Több helyen van jelzőtábla, amelyek segítenek az elágazásoknál, a jelenleg üres víztározónál két helyen is. Majd A Malom-völgyben lévő elágazástól (Erőspatak) jobbra, felfelé indulj el a Kék telikör azaz kék forrás jelzésen, ez felvisz a Dobos-kúthoz.

A másik verzió zömmel jelzetlen erdészeti úton halad. Kutasó és Herencsény között hagyd az autót:  N 47° 58,230' E 19° 31,729' 123 m [GCSF07+parkoló] Innen Északra indulj, s eléred majd a már említett Kék telikör kék forrás jelzést, ami a Dobos-kúthoz visz.

Nógrádsipek
Nógrádsipek Szécsénytől dél irányban, attól 10 km-re fekvő, az Északi-középhegység részét képező Cserhát dombjai között megbúvó kis község.
A szlovák-magyar határtól mindössze 12 km-re lévő település a balassagyarmati határátkelőtől 27 km-re, az ipolytarnócitól 30 km-re, a somoskőújfaluitól 45 km-re van.
A 2012 hektáron elterülő falu északról nyitott, patakokkal tagolt, 300-400 m magas vulkanikus kúpok közötti völgyben fekszik. A település összterületének több mint felét erdő borítja. A falu szerkezetét a természetes vízfolyások mentén kiépült, párhuzamos, ill. azokat összekötő utcák jellemzik, ami alól kivételt képez a település központja, ahol körforgalmi buszmegállót alakítottak ki, lévén a község zsáktelepülés.

A Hollókőre vezető túraútvonalról kis kitérővel érhető el a Dobos-kúti Természetvédelmi Terület. Feltárandó természeti értékként tartják számon Rimóc-Nógrádsipek közigazgatási határán található Pusztavár-hegyet, amely a feltételezések szerint az 1271. évet követően felépített Sztrahova-várát rejti magában.

A falun keresztül vezet az Országos Kéktúra, egyben a település bélyegzőhely is.

Megközelíthető: közúton Budapest irányából a 2 számú, majd a 22 számú főúton, Balassagyarmaton, Szécsényen és Varsányon át, illetve az M3-ason Hatvannál a 21-es főúton Salgótarján felé, majd Szécsényen és Varsányon keresztül. Vasútállomással nem rendelkezik, Szécsényből rendszeres autóbuszjárat biztosítja a közlekedést. A községet déli irányban Herencsénnyel, északkeleti irányban pedig Rimóccal földút köti össze, ahonnan kiépített kerékpárúton közelíthető meg a világörökség részét képező Hollókő.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térség változatos topográfiája sokféle típusú kőzetet alakított ki. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Vadállomány
A környék nagyvadas terület, s mivel a Cserhát kevésbé járt, mint a szomszédos középhegységek, az állomány is kevésbé zavart, jó eséllyel találkozhatsz őzekkel, szarvasokkal, mufloncsapattal. Szeptemberben, gímszarvasbőgéskor nem csak szürkületkor és este, hanem nappal is hallható a bőgés, novemberben a dámvad barcog üzekedés közben.
A térség erdőgazdálkodási feladatait az Ipoly-Erdő Zrt. Szécsényi Erdészete látja el, a vadászati jog a Hollókő Vadásztársaság kezében van.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván emiGrant.
Ha már a környéken jársz, érdemes felkeresni a Sztrahora vára és a Dobogó-tető ládákat is.

Forrás:
Nógrádsipek település honlapja
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban

Ládakarbantartás:
2022.03.07 A hiányzó ládát ma pótoltam. Az alternatív meg lett szüntetve.
2020.07.20 10:30
Attil@ & Réka kessertársaim pótolták az eltűnt ládát és egy alternatív pótjelszót is kihelyeztek. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (152 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.44 web: 4.66 átlag: 4.60

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


zsbenko 2022.11.29 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

stb80 2022.11.13 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

wtg1909 2022.10.16 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

calamita 2022.10.16 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Solyahike 2022.10.04 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Fitti80 2022.10.04 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam Solyahike és Bufitúrázik társaságában, köszönöm a rejtést!

Az OKT70 keretében a Cserhát meghódítását terveztük be. A láda a második túranap első találata volt.
A kút melletti bivak helyen töltöttük az éjszakát. Ideérve, éjszaka nem láttuk a szépségét, de reggel a gyönyörű környezet fogadott. Pattintottunk is gyorsan egy tábortüzet, hogy a reggelit elkészítsük.
A kút mellett két fedett esőbeálló van, aminek egyikének tetőterében 4 személy meghúzhatja magát. Még szivacs is van. A helyiek ajánlották a helyet mikor beérkeztünk Nógrádsipekre. A kocsmában is megerősítették, így gondoltuk kipróbáljuk. Nem kellett csalódnunk ????

[Geoládák v3.12.10]

IMG_3086IMG_3091
IMG_3095IMG_3096
IMG_3101IMG_3116
FeldmanZ 2022.09.03 09:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Hegyre fel! 2022.08.27 12:21 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

4dimeny 2022.07.09 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

joove 2022.06.11 13:24 - Megtaláltam
Gyalogtúra a Hollókő körüli hegyekben. Köszönjük a rejtést.

EmesESE 2022.05.29 14:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.44
Megtaláltuk! 🙂
És ezzel meglett az utolsó Cserhát forrásai láda, mehetünk a záróládáért.
Először Garminnal kerestem, de az a régi frissítés miatt nem az új ládahelyre mutatott, a rejtővel konzultálva már telefonnal kutattuk fel az új ládát.
A forrás környékét rendbe tartják, ivópohár, nyársak, grillező készségek stb. Bár a szekrények tartalma kicsit avit.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.12.6]

Hey-ho 2022.05.22 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

stikli08 2022.05.03 11:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kéktúra alkalmával, erre is jártam! Végre megvan mind! [Geoládák v3.6.0]

eazs 2022.04.30 16:22 - Megtaláltam
Köszönjük

csomix 2022.04.21 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Csótiék 2022.04.17 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Zskovacs87 2022.04.17 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Szarvas86 2022.03.28 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

emiGrant 2022.03.07 12:30 - Egyéb
A hiányzó ládát ma pótoltam. Az alternatív meg lett szüntetve.

Majdnem négy éve, amikor adoptáltam a ládát, voltam itt utoljára, és akkor is Nógrádsipekről indultunk. Sajnos ma nem sütött a nap, pedig az elmúlt héten mindennap volt napsütés. De legalább szél nem fújt, mert azzal már minuszban lett volna a hőmérséklet.

Roy elvitt kocsival az üres víztározó végéig, onnan már csak 2.5km volt a séta. Télen nem voltam különösebben jól, és bár a meredek utolsó 500 méterrel küzdöttem egy keveset, minden rendben volt. Az elmúlt majdnem 4 évben szépen felújítottak egy jó pár épületet Nógrádsipeken. Szépül a falu.

-1-2
-3-4
-5-6
-8-9
-11-12
-13-14
Aniko & Gyuri 2022.02.19 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Gwendolin2 2022.02.06 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

h.krisz 2022.01.29 13:35 - Megtaláltam
szép hely.

V_Gabor 2022.01.22 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.54
GCdbgt - GCSZTV - GCSF07 kör a köves-bérci hajtűkanyarból indulva.

A dupla tuskónál tényleg nincs láda, csak a mikró van meg.
Kellemes hely, igen szépen felszerelt a forrás környéke.

A vízből ittam egy keveset. Azt hittem, hogy hideg lesz, de kifejezetten melegnek éreztem a levegőhöz képest.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.8.5 teszt]

2022-01-22 11.45.43R2022-01-22 12.00.35R
2022-01-22 12.00.40R2022-01-22 12.01.42R
2022-01-22 12.03.04R2022-01-22 12.03.14R
2022-01-22 12.13.45R 
mura 2022.01.12 14:53 - Megtaláltam
Jól kiépített környezetű, bővizű forrás. Csak az alternatív dobozt találtam meg. Ezzel a találattal értem a cserháti forrásos sorozat végére, köszönet a rejtésért!

Ambró 2022.01.11 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (281 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]