geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2651. A Cserhát forrásai 7. Dobos-kút (GCSF07)

Nógrádsipek címere

Nógrádsipek címere

Ilyen táblákat kövess

Ilyen táblákat kövess

Nagy rét útban a kúthoz.

Nagy rét útban a kúthoz.

Itt fordulj jobbra ...

Itt fordulj jobbra ...

... a kék pötty jelzésen

... a kék pötty jelzésen

A foglalás 2009-ben

A foglalás 2009-ben

A foglalás 2018-ban

A foglalás 2018-ban

Gőték otthona

Gőték otthona

Ha főzni szeretnél

Ha főzni szeretnél

Ahol lepihentél 2009-ben

Ahol lepihentél 2009-ben

Ahol lepihentél 2018-ban

Ahol lepihentél 2018-ban

Az esőház belseje.

Az esőház belseje.

A közösségi tér

A közösségi tér

Januári éjszakai túrán készül a tea

Januári éjszakai túrán készül a tea

2009 novemberében rejtettünk - ilyen volt az erdő

2009 novemberében rejtettünk - ilyen volt az erdő
Szélesség N 47° 59,172'
Hosszúság E 19° 32,211'
Magasság: 372 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.11.07 16:05
Megjelenés időpontja: 2009.11.12 12:00
Utolsó lényeges változás: 2020.07.21 08:04
Utolsó változás: 2020.07.21 08:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: olahtamas, Vagdalthús, emiGrant, Attil@ & Réka
Ládagazda: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3100 m
Megtalálások száma: 250 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Sajnos Vagdalthús (Forgács Péter) kessertársunk 2018 január elején tragikus hirtelenséggel elhunyt. Nyugodjék békében!
Ezt a ládáját 2018. május 7-én örökbefogadtam és 2018. október 8-án beillesztettem a Cserhát forrásai sorozatba. Szeretném az ő emlékének dedikálni, hogy mindig emlékezzünk rá, akárhányszor arra járunk. Adoptálás után a rejtek maradt ugyanott, a láda neve, rövid neve és a jelszó megváltoztak. Ugyanakkor a ládaoldal is frissítve lett.


Röviden
A forrástól és az úttól északra, egy dupla fatuskó tövében, mélyedésbe rejtve, hagyományos, 15 x 10 x 5 cm-es konyhai doboz.
Alternatív: 7.5 cm x 4 cm tégely, alacsony tuskóban.
N 47° 59,167' E 19° 32,217' 358 m


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Dobos-kút
Mint Cserhát-rajongó, ajánlok figyelmetekbe egy vadregényes helyet. Ha igazi nyugalomra vágysz, itt megtalálod. A Dobos-kút Nógrádsipek közelében található, foglalt forrás, szépen kiépített pihenőhellyel, esőbeállóval, bográcsálvánnyal, tűzrakóhellyel.
A forrás közvetlen környezete természetvédelmi terület, mivel a vízben gőték élnek, amelyek érzékenyek a víztisztaságra. Vigyázz rájuk!

A falu büszke a helyre, a helyi labdarúgócsapat is a Doboskút SK nevet viseli.

A hely a Cserhát forrásai túramozgalom egyik érintőpontja, így kérlek, a kihelyezett kódról fotót ne tegyél fel!

A láda
A forrástól és az úttól északra, egy dupla fatuskó tövében, mélyedésbe rejtve, hagyományos, 15 x 10 x 5 cm-es konyhai doboz.
A láda eltűnése esetén pótjelszó: 7.5 cm x 4 cm tégely, alacsony tuskóban.
 N 47° 59,167' E 19° 32,217' 358 m [GCSF07+pótjelszó].

Megközelítés
A legrövidebb túrával is bő 3 km gyaloglással érheted el a ládát, két irányból. Ha csak jelzett turistaúton szeretnél haladni, akkor Nógrádsipekről indulj, akár busszal jössz, akár autóval.  N 48° 0,068' E 19° 30,581' 123 m [GCSF07+parkoló]
Innen az Országos Kéktúra Kék sáv kék sáv jelzésén indulj el felfelé. A jelzéssel párhuzamosan vannak járhatóbb erdei ösvények, földutak egyes szakaszokon, az év jelentős részében célszerű ezt választani, mert igen saras a kéktúra ezen része. Több helyen van jelzőtábla, amelyek segítenek az elágazásoknál, a jelenleg üres víztározónál két helyen is. Majd A Malom-völgyben lévő elágazástól (Erőspatak) jobbra, felfelé indulj el a Kék telikör azaz kék forrás jelzésen, ez felvisz a Dobos-kúthoz.

A másik verzió zömmel jelzetlen erdészeti úton halad. Kutasó és Herencsény között hagyd az autót:  N 47° 58,230' E 19° 31,729' 123 m [GCSF07+parkoló] Innen Északra indulj, s eléred majd a már említett Kék telikör kék forrás jelzést, ami a Dobos-kúthoz visz.

Nógrádsipek
Nógrádsipek Szécsénytől dél irányban, attól 10 km-re fekvő, az Északi-középhegység részét képező Cserhát dombjai között megbúvó kis község.
A szlovák-magyar határtól mindössze 12 km-re lévő település a balassagyarmati határátkelőtől 27 km-re, az ipolytarnócitól 30 km-re, a somoskőújfaluitól 45 km-re van.
A 2012 hektáron elterülő falu északról nyitott, patakokkal tagolt, 300-400 m magas vulkanikus kúpok közötti völgyben fekszik. A település összterületének több mint felét erdő borítja. A falu szerkezetét a természetes vízfolyások mentén kiépült, párhuzamos, ill. azokat összekötő utcák jellemzik, ami alól kivételt képez a település központja, ahol körforgalmi buszmegállót alakítottak ki, lévén a község zsáktelepülés.

A Hollókőre vezető túraútvonalról kis kitérővel érhető el a Dobos-kúti Természetvédelmi Terület. Feltárandó természeti értékként tartják számon Rimóc-Nógrádsipek közigazgatási határán található Pusztavár-hegyet, amely a feltételezések szerint az 1271. évet követően felépített Sztrahova-várát rejti magában.

A falun keresztül vezet az Országos Kéktúra, egyben a település bélyegzőhely is.

Megközelíthető: közúton Budapest irányából a 2 számú, majd a 22 számú főúton, Balassagyarmaton, Szécsényen és Varsányon át, illetve az M3-ason Hatvannál a 21-es főúton Salgótarján felé, majd Szécsényen és Varsányon keresztül. Vasútállomással nem rendelkezik, Szécsényből rendszeres autóbuszjárat biztosítja a közlekedést. A községet déli irányban Herencsénnyel, északkeleti irányban pedig Rimóccal földút köti össze, ahonnan kiépített kerékpárúton közelíthető meg a világörökség részét képező Hollókő.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térség változatos topográfiája sokféle típusú kőzetet alakított ki. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Vadállomány
A környék nagyvadas terület, s mivel a Cserhát kevésbé járt, mint a szomszédos középhegységek, az állomány is kevésbé zavart, jó eséllyel találkozhatsz őzekkel, szarvasokkal, mufloncsapattal. Szeptemberben, gímszarvasbőgéskor nem csak szürkületkor és este, hanem nappal is hallható a bőgés, novemberben a dámvad barcog üzekedés közben.
A térség erdőgazdálkodási feladatait az Ipoly-Erdő Zrt. Szécsényi Erdészete látja el, a vadászati jog a Hollókő Vadásztársaság kezében van.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván emiGrant.
Ha már a környéken jársz, érdemes felkeresni a Sztrahora vára és a Dobogó-tető ládákat is.

Forrás:
Nógrádsipek település honlapja
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban

Ládakarbantartás:
2020.07.20 10:30
Attil@ & Réka kessertársaim pótolták az eltűnt ládát és egy alternatív pótjelszót is kihelyeztek. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (148 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.44 web: 4.66 átlag: 4.60

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


KirályViktor87 2021.10.03 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Maratonos Maci 2021.09.11 10:35 - Megtaláltam
Napvirággal ....

napvirág 2021.09.11 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Nógrádsipek szüreti bálra készült .... Dobos kút környéke hangulatos volt, ..... Muskátli vendéglőben finom volt a káposztás sztrapacska.

Köszönjük a lehetőséget.

DSCN9002DSCN8976
DSCN8980DSCN8988
DSCN8989DSCN8993
DSCN8994DSCN8996
bubu&vahur 2021.09.09 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Hucul 2021.08.14 09:45 - Megtaláltam
OKT közben megtaláltam, köszönöm a rejtést!Alternatívval lett meg. [Geoládák v3.11.3]

bgyuru 2021.07.24 14:13 - Megtaláltam
Pótjelszóval. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

gyetger 2021.06.29 07:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
Logok alapján rögtön a pótjelszóhoz mentem.
Bár engem a GPS-em megint 10 méterrel arrébb vitt :/
[g:hu+ 2.7.9 teszt]

utigabi60 2021.06.12 10:13 - Megtaláltam
A ládát nem találtam én sem, de a pótjelszó a helyén. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Mary&Advent 2021.06.06 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk pótjelszóval.

OsiOsi 2021.06.05 10:38 - Megtaláltam -
Tényleg nincs meg a láda. Csak a pót. :-(

Lehetne a pót a láda! :-)

IMG_20210605_103442 
Ekarp 2021.04.25 16:45 - Megtaláltam
A dupla tuskót megtaláltuk, de a ládát nem. A pótjelszó viszont pontosan ott volt, ahova a koordinátája mutatott. Ritak igényes pihenőhelyet alakítottak ki a helyiek a forrásnál. Köszönjük, hogy megmutattad!

Lustadick123 2021.04.24 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sajnos csak az alternatív ládát találtam meg, de nem volt egyszerű rálelni. ;-)

Kisdecso 2021.04.10 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.9]

kutyaapu 2021.04.10 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

Nyúl & Bandája 2021.04.10 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

gym 2021.04.10 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

HyperT0m1 2021.04.05 14:42 - Megtaláltam
Szép a környék :)

rrol 2021.03.31 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.9.6]

toroki 2021.03.07 14:46 - Megtaláltam
Erős emelkedő és keresgélés után a pad és a forrás vize jól esett. Becsapott a készülék, kessertársaink segítségével sikerült megtalálni.

lbtibsz 2021.03.07 14:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.39
Köszönjük a rejtést. Egy "combos" séta után ismét Lacival és Ildivel találkoztunk. Valószínűleg Laci segítsége nélkül dolgavégezetlenül távoztunk volna, de neki sikerült megtalálnia az alternatív jelszót, amit nem titkolt el előlünk sem. Köszönjük!
Így aztán rövid idő után harmadszor is az Ildi és Laci alá az Ildi és Tibor bejegyzés (toroki & lbtibsz) került.

lacc 2021.03.07 14:45 - Megtaláltam
Alternatívval...
Köszönjük a rejtést!
Ildi és Laci

GBoys 2021.01.10 13:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Megtaláltuk!
Köszönjük a rejtést!

meck36 2020.10.22 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

fkmaster 2020.10.04 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.36
Kutasó felől az eső utáni sáros, csúszós erdészeti utakon igazi kihívás volt a forrás elérése, de a forrás rendezett környezete és a lelkiismeretes sipekiek munkája kárpótolt a kellemetlen útviszonyokért.

Salax 2020.08.13 11:20 - Megtaláltam
Meglelém, köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (253 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]