geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2995. A Külső-tó az Apáti-hegyről (GCAPTI)

A templom

A templom

Levendula virágzáskor

Levendula virágzáskor

Levendula fagyban

Levendula fagyban

A Külső-tó nyáron

A Külső-tó nyáron

Csodás részletek

Csodás részletek

Télen is gyönyörű

Télen is gyönyörű

Új tábla

Új tábla

A ládát rejtő facsoport

A ládát rejtő facsoport

A láda első tartalma

A láda első tartalma

A tartalék jelszó fémtáblájának a rejteke

A tartalék jelszó fémtáblájának a rejteke
Szélesség N 46° 55,235'
Hosszúság E 17° 51,234'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.07.07 13:00
Megjelenés időpontja: 2011.07.07 17:13
Utolsó lényeges változás: 2017.01.02 12:30
Utolsó változás: 2020.01.09 14:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Endresz_család
Ládagazda: Endresz_család
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 540 + 3 sikertelen + 17 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


WAP:
Hárompontos multi (V+H+V).

Az egész terület fokozottan védett, kérjük óvd a környezetet!

1. pont: templomrom. Olvasd le a templom falán lévő, az ajtó melletti tábláról az évszámot, ezt add hozzá a második pont mindkét "álkoordinátájának" utolsó 4 helyiértékéhez, hogy megkapd a láda valódi koordinátáit.

2. pont: "álkoordináták": N 46° 53,047' ; E 17° 49,186'. Itt van a láda az első jelszórészlettel és a következő pont koordinátáival, egy terepszínű, kb. 10x8x22 cm-es műanyag doboz, felnyitható fedelű faládában, fatörzsek tövében.

3. pont: virtuális, a második jelszórészlet a bokor tövében az ágak elágazásánál, álcázott fa táblácskán. Tartalék: Lefelé az ösvényen 50 lépésnyire, fatörzsön a sárga háromszög alatt lent, gravirozott fém tábla - lásd a leírás utolsó képét!

Jelszó: a két jelszórészlet egybeírva.

Részletes leírás
1. pont:
 N 46° 55,235' E 17° 51,234' 117 m [GCAPTI-1]
Virtuális pont, ez a főkoordináta : az apáti templomrom. Olvasd le a templom falán lévő, az ajtó melletti tábláról az évszámot, ezt add hozzá a második pont mindkét "álkoordinátájának" utolsó 4 helyiértékéhez, hogy megkapd az igazi koordinátákat. (Tehát pl. N 46° 53,058' + 1234 = N 46° 54,292' )

2. pont:
"álkoordináták":
N 46° 53,047' E 17° 49,186' 149m
Ehhez add hozzá az évszámot, és megkapod a láda koordinátáit. A ládában található az első jelszórészlet, valamint a harmadik pont koordinátái. A láda egy műanyag doboz, faládában. A faládát ne mozdítsd ki, a fedele könnyen nyitható!

3. pont:
Virtuális pont, a második jelszórészlettel. Itt eredetileg egy, a helyi élővilágot bemutató képes tábla volt. Közepes méretű bokor tövében 6x11 cm-es barna műanyag dobozt keress. Tartalék lehetőség: Menj ötven lépést lefelé az ösvényen, és a sárga háromszöges fán alul a fatörzsön egy ezüst táblát is találhatsz. A fát lefotóztuk, lásd a leírás utolsó képét!
Jelszó: a két jelszórészlet egybeírva.

A Tihanyi félszigetre, az Apáti-hegy nevezetességeihez: az apáti templomromhoz, a levenduláshoz és a hegy tetején lévő kilátóponthoz invitálunk benneteket. A túra oda-vissza 3 km, mely során 89 m szintkülönbséget kell "leküzdeni". Két órás sétára készüljetek. Néhány évvel ezelőtt a tóvándor láda "hozott el" ide minket, s azóta is az egyik kedvenc célpontunk, ahova gyakran visszatérünk. Bár több láda is van a közelben, ezeket a helyeket egyik sem érinti.

Javasolt útvonalunk a 71-es főút sajkodi leágazásánál (figyelni kell, mert tábla nem jelzi!), az apáti templomromnál kezdődik. Onnan a sárga sávval jelölt turistaút vezet a hegy tetejére, ahol a sárga háromszögön haladj tovább az Apáti-hegyen lévő kilátópontig. Innen remek kilátás nyílik a Külső-tóra. Maga a levendulás a hegy tetején levő elágazó és a kilátópont között félúton található, jobbkéz felől.
Parkolni a 71-es főút sajkodi elágazójánál a füves részen lehet. A terület elég kicsi, de néhány autónak elegenő.

Segédpontok:
útelágazó Sajkod felé:
 N 46° 55,251' E 17° 51,159' 112 m [GCAPTI+elágazó1]
elágazó a hegy tetején:
 N 46° 54,718' E 17° 51,262' 201 m [GCAPTI+elágazó2]

Az apáti templomrom
A román stílusú templom a XIII. században épült, a tihanyi apátnak alárendelt Apát falu részeként. A templom és a falu is a török hódoltság idején pusztult el. A romokat a Magyar Királyi Balatoni Intéző Bizottság és a Pannonhalmi Szent Benedek Rend támogatásával óvták meg az enyészettől 1942-ben.
Helyreállítását 1999-ben az Apáti Templomrom Helyreállítási Alapítvány végezte közadakozásból, az Országos Műemlékvédelmi Hatóság tervei szerint.

Az Apáti-hegy
Ez a kalderaperemnek a Külső-tóhoz legközelebb eső egysége, keleti oldalán meredeken, bazalttufa sziklákon keresztül esik a térszín a tóig. A sziklaalakzatok a szél pusztító munkájának nyomát viselik. A félsziget belseje, a Külső-tó, a Belső-tó és az ősközség, a háttérben pedig Balatonfüred látványa nyújt maradandó élményt. Északi oldalán látható a helyreállított Apáti-templomrom, jelezve az egykori Apáti település helyét. Az Apáti-hegy a félsziget egyik legértékesebb élőhelye. A hegytetőn a részben másodlagos gyepekben egész sor mediterrán-szubmediterrán növény él, köztük a vetővirág, az őszi csillagvirág, a borzas szulák, a hártyás galambbegy. Több árvalányhaj-faj "tollai" lebegnek a szélben, tövükben töviskés lucerna és törpe nőszirom bújik meg.
A keleti oldal szikláin virít a cseh-tyúktaréj, a pannon madárbirs és a bokros koronafürt. A délszaki klíma a rovaroknak is kedvező, a hazánkban ritka nagy termetű mediterrán kabócafajok cirpelésétől hangosak a nyári délutánok: az óriás énekes kabóca és a mannakabóca is szép számban él itt.
Ezzel azonban még nincs vége az Apáti-hegy nevezetességeinek. Déli oldalán található ugyanis a félsziget egykori híres levendulásainak maradványa. A levendulatövek telepítését 1924-ben kezdték, s a negyvenes évekre közel száz hektáros ültetvény alakult ki. Az itt termett levendula olaja Európa-szerte híres volt, minősége túlszárnyalta a francia ültetvényekét. A későbbiekben mandulafákat is ültettek, a terület kettős hasznosításúvá vált. Sajnos a hatvanas években felhagytak a műveléssel, s a levendulás java részét szőlővel telepítették be. A maradék mintegy húsz hektáron pedig megindult a természetes szukcesszió, a beerdősödés folyamata. A kilencvenes évek közepétől aztán a még "menthető" részeken, ahol levendulatövek még nagy számban éltek, a Nemzeti Park megkezdte a cserjék visszaszorítását. A fásszárúak rendszeres irtásával, legeltetéssel tartják fenn a régi levendulást, s ma tíz hektárnyi hullámzó lila tengerben gyönyörködhet a látogató június-július fordulóján. A művelés felhagyása óta az eredeti növényzet részben visszatért. A levendulatövek között lejtősztyepp jellegű növényzet él, s együttesen egyedi, máshol nem látható élőhelyet alkotnak, számos értékes növény és állatfajjal. Ezen a területen virít a valószínűleg szintén egykori termesztésből kivadult gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata), fokozottan védett növényfajunk.

A Külső-tó
A Külső-tó a félsziget egykori vulkánjának főkráterében keletkezett, erősen feltöltődött, sekély tó, a tengerszint felett 116 m magasságában. Az 1800-as évek elején levezetőcsatornákat ástak, hogy a tó vizét az aszófői Séden keresztül a Balatonba vezessék. A lecsapolt területeket kaszálóként hasznosították. 1976-ban az akkori természetvédelmi hatóság vette át a terület kezelését. A levezető csatorna lezárásával ekkor kezdődött meg a tó eredeti állapotának visszaállítása. Az azóta eltelt két és fél évtized alatt a vízi növényzet teljesen visszatelepült, s megjelentek a vizes élőhely jellegzetes állatfajai is. Gazdag, a vízhez kötődő rovarvilág, különösen sok ritka szitakötőfaj találta itt meg életfeltételeit. Nagyszámú kétéltű és hüllő él a tóban, a mocsári teknős állomány kiemelkedő. A madarak közül itt is költ a nyári lúd és a barna rétihéja, az utóbbi években pedig vörös gém fészkeléséről is tudunk. Fontos őszi táplálkozóhelye a gémféléknek, mivel a sekély víz ideális e fajok vadászati módszereinek. A vonulás előtt gyakran 20-25 nagykócsag is tartózkodik egyszerre a tavon.

forrás: www.tihany-info.hu/tte/Turak/Apati-hegy.html

Az egész terület fokozottan védett, ritka növényfajok élőhelye. Kérjük, az ösvényekről ne térj le, és minden lehető módon óvd a környezetet!

A láda története vázlatosan

2010.03.16 - A ládaterv elutasításra került.

2010.04.13 - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságától megkaptuk az elvi telepítési engedélyt. Köszönet a pozitív hozzáállásért! A láda még nem jelenhetett meg,

2010.12.06 - Akka81-nek köszönhetően a terv feléledt tetszhalott állapotából, köszönet érte! A láda átment a moderáción, az engedélyeztetési folyamat elkezdődött.

2011.07.05 - A láda megjelenhetett a nyilvánosság számára. Nagyon köszönjük feri60 segítségét!

2011.07.07 - A ládát telepítettük.

2011.07.31 - Az álkoordináták értékét módosítottuk, köszönet majd_máskor kessertárs segítségéért!

2012.07.22 - Ládakarbantartás, logbook-csere.

2012.08.27 - Raktunk fel néhány képet a csak szombati misék alkalmával látogatható templombelsőről.

2012.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés, minden rendben.

2013.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés, kihelyeztünk két álcázott fém táblácskát a második jelszórészlettel.

2014.12.31 - Hagyományosan szilveszteri ládaellenőrzés és karbantartás.
Ládacsere, a harmadik ponton jelszópótlás.

2016.12.31 - A szokásos szilveszteri ládaellenőrzés és karbantartás.
Kereshető, a GCAPTI megszüntetésének gondolatát elvetettük.

2017.12.31 - Hagyományos szilveszteri ládaellenőrzés.
Javítottunk a láda álcáján, ellenőriztük a tartalék táblát és kihelyeztünk a végpontra egy dobozt a jelszóval. Minden rendben.

2018.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés. Óriási tömeg volt, a környék eléggé szét van taposva a korábbi állapotokhoz képest. A korábban a végpontnál található fa oltárféleség eltűnt, a jelszórészletek kereshetőek, minden rendben.

2020.01.01 - Újévi ládaellenőrzés. Minden rendben, a tartalék ponton a fán újrafestették a turistajeleket. Kissé aktualizáltuk a leírást is.

Állapot: kereshető

KRW értékelés (306 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.66 web: 4.68 átlag: 4.73

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
+
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Csonti 2021.09.28 11:10 - Megtaláltam
A ládagazda segítségével, de meglett.

A második pontnál látszanak a nyomok, hogy sokan "eltévednek", rossz helyen keresik. Mi is.

Kis segítség:
Ne jobbra keresd az ösvény mellett az erdőben, hanem balra, a kis tisztás felé. [Geoládák v3.12.1]

Szilviamon 2021.09.28 10:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

szife 2021.09.18 14:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

W05-44 2021.09.18 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Twini 2021.09.18 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Göde 2021.09.09 14:39 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.
[g:hu+ 2.7.14]

Mónika2390 2021.08.21 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A 3. pont nem fa táblácskán van, hanem 8X4 cm-es tégely! [Geoládák v3.11.3]

HarmatiZs 2021.07.31 15:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.43
Megtaláltam! Igaz, a 3. ponton csak a tartalék jelszót találtam meg. Köszönöm a rejtést!

lyndis 2021.07.25 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.32
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Túrázás közben pont útba esett a láda, így akkor már megkerestük. [Geoládák v3.11.3]

Bartasz 2021.07.18 17:22 - Megtaláltam
sziasztok! 2 jelszót megtaláltunk, de hiába kereste lelkesen mindkét gyermekem, sajnos a 3. kifogott rajtunk. Kérlek fogadjátok el. Köszi! [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: Endresz_család, 2021.08.04 09:04]

meszi06bubi 2021.06.18 14:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.23
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

TemplomromVirágmező
Kilátás a hegytetőrőlKilátás a 3. jelszórészlettől
Rastaman 2021.06.01 17:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Panyek 2021.05.29 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.64
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Családi találat. Kellemes séta, szép táj, tiszta időben jó kilátás, mi kell még?

Endresz_család 2021.04.20 11:30 - Egyéb
Kedves Parmerozpazepan!

A láda megszületésekor az érzésem szerint a jelenleginél néhány nagyságrenddel szigorúbb követelményeknek kellett megfelelnünk. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park csak azzal a megkötéssel engedélyezte a láda kihelyezését, hogy az csak a járt útvonalak közvetlen közelébe (néhány méteres távolságra) kerülhet.
Megküzdöttünk az engedélyeztetésért.

Azóta került oda egy kilátó, és a környék erős pusztulásnak indult a hihetetlenül megnőtt turistaforgalomnak köszönhetően.

Sajnos már nem a régi a hely...

Üdvözlettel:
E. Z.


Parmerozpazepan 2021.04.11 12:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Borongós időben, kevés kirándulóval találkoztam :)
Rejtések rendben. Alapvetően jó rejtés, szerintem lehetnének távolabb a kiránduló-csorda járta utaktól - bár az itt nehéz :) A számolgatós pontmegadás nem kedvencem.

emmerwald 2021.04.05 10:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.24
A 3. ponton kis dobozban van a jelszó. A kilátás pazar, köszönjük a rejtést!

IMG_20210405_101534IMG_20210405_101558
IMG_20210405_100741IMG_20210405_093511
gabortel 2021.04.04 12:01 - Megtaláltam
Tihanyi szüret tavasszal. Nem szőlő, hanem geoláda. 23km, 6 óra, 9 találat.
A második ponton a ládában a "második pont koordinátái" senkit ne vezessen félre!

thardiveress 2021.04.03 14:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 1.70
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

fruzsikalman 2021.04.01 15:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.38
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.9.6]

comcen1 2021.04.01 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Horváth Edit 2021.03.23 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Andi2791 2021.03.13 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

KlimaTamás 2021.03.13 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Kisbubi 2021.03.10 19:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

paidlp 2021.02.18 16:19 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (560 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]