geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2995. A Külső-tó az Apáti-hegyről (GCAPTI)

A templom

A templom

Levendula virágzáskor

Levendula virágzáskor

Levendula fagyban

Levendula fagyban

A Külső-tó nyáron

A Külső-tó nyáron

Csodás részletek

Csodás részletek

Télen is gyönyörű

Télen is gyönyörű

Új tábla

Új tábla

A ládát rejtő facsoport

A ládát rejtő facsoport

A láda első tartalma

A láda első tartalma

A tartalék jelszó fémtáblájának a rejteke

A tartalék jelszó fémtáblájának a rejteke
Szélesség N 46° 55,235'
Hosszúság E 17° 51,234'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.07.07 13:00
Megjelenés időpontja: 2011.07.07 17:13
Utolsó lényeges változás: 2017.01.02 12:30
Utolsó változás: 2020.01.09 14:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Endresz_család
Felhasználó: Endresz_család
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 512 + 3 sikertelen + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


WAP:
Hárompontos multi (V+H+V).

Az egész terület fokozottan védett, kérjük óvd a környezetet!

1. pont: templomrom. Olvasd le a templom falán lévő, az ajtó melletti tábláról az évszámot, ezt add hozzá a második pont mindkét "álkoordinátájának" utolsó 4 helyiértékéhez, hogy megkapd a láda valódi koordinátáit.

2. pont: "álkoordináták": N 46° 53,047' ; E 17° 49,186'. Itt van a láda az első jelszórészlettel és a következő pont koordinátáival, egy terepszínű, kb. 10x8x22 cm-es műanyag doboz, felnyitható fedelű faládában, fatörzsek tövében.

3. pont: virtuális, a második jelszórészlet a bokor tövében az ágak elágazásánál, álcázott fa táblácskán. Tartalék: Lefelé az ösvényen 50 lépésnyire, fatörzsön a sárga háromszög alatt lent, gravirozott fém tábla - lásd a leírás utolsó képét!

Jelszó: a két jelszórészlet egybeírva.

Részletes leírás
1. pont:
 N 46° 55,235' E 17° 51,234' 117 m [GCAPTI-1]
Virtuális pont, ez a főkoordináta : az apáti templomrom. Olvasd le a templom falán lévő, az ajtó melletti tábláról az évszámot, ezt add hozzá a második pont mindkét "álkoordinátájának" utolsó 4 helyiértékéhez, hogy megkapd az igazi koordinátákat. (Tehát pl. N 46° 53,058' + 1234 = N 46° 54,292' )

2. pont:
"álkoordináták":
N 46° 53,047' E 17° 49,186' 149m
Ehhez add hozzá az évszámot, és megkapod a láda koordinátáit. A ládában található az első jelszórészlet, valamint a harmadik pont koordinátái. A láda egy műanyag doboz, faládában. A faládát ne mozdítsd ki, a fedele könnyen nyitható!

3. pont:
Virtuális pont, a második jelszórészlettel. Itt eredetileg egy, a helyi élővilágot bemutató képes tábla volt. Közepes méretű bokor tövében 6x11 cm-es barna műanyag dobozt keress. Tartalék lehetőség: Menj ötven lépést lefelé az ösvényen, és a sárga háromszöges fán alul a fatörzsön egy ezüst táblát is találhatsz. A fát lefotóztuk, lásd a leírás utolsó képét!
Jelszó: a két jelszórészlet egybeírva.

A Tihanyi félszigetre, az Apáti-hegy nevezetességeihez: az apáti templomromhoz, a levenduláshoz és a hegy tetején lévő kilátóponthoz invitálunk benneteket. A túra oda-vissza 3 km, mely során 89 m szintkülönbséget kell "leküzdeni". Két órás sétára készüljetek. Néhány évvel ezelőtt a tóvándor láda "hozott el" ide minket, s azóta is az egyik kedvenc célpontunk, ahova gyakran visszatérünk. Bár több láda is van a közelben, ezeket a helyeket egyik sem érinti.

Javasolt útvonalunk a 71-es főút sajkodi leágazásánál (figyelni kell, mert tábla nem jelzi!), az apáti templomromnál kezdődik. Onnan a sárga sávval jelölt turistaút vezet a hegy tetejére, ahol a sárga háromszögön haladj tovább az Apáti-hegyen lévő kilátópontig. Innen remek kilátás nyílik a Külső-tóra. Maga a levendulás a hegy tetején levő elágazó és a kilátópont között félúton található, jobbkéz felől.
Parkolni a 71-es főút sajkodi elágazójánál a füves részen lehet. A terület elég kicsi, de néhány autónak elegenő.

Segédpontok:
útelágazó Sajkod felé:
 N 46° 55,251' E 17° 51,159' 112 m [GCAPTI+elágazó1]
elágazó a hegy tetején:
 N 46° 54,718' E 17° 51,262' 201 m [GCAPTI+elágazó2]

Az apáti templomrom
A román stílusú templom a XIII. században épült, a tihanyi apátnak alárendelt Apát falu részeként. A templom és a falu is a török hódoltság idején pusztult el. A romokat a Magyar Királyi Balatoni Intéző Bizottság és a Pannonhalmi Szent Benedek Rend támogatásával óvták meg az enyészettől 1942-ben.
Helyreállítását 1999-ben az Apáti Templomrom Helyreállítási Alapítvány végezte közadakozásból, az Országos Műemlékvédelmi Hatóság tervei szerint.

Az Apáti-hegy
Ez a kalderaperemnek a Külső-tóhoz legközelebb eső egysége, keleti oldalán meredeken, bazalttufa sziklákon keresztül esik a térszín a tóig. A sziklaalakzatok a szél pusztító munkájának nyomát viselik. A félsziget belseje, a Külső-tó, a Belső-tó és az ősközség, a háttérben pedig Balatonfüred látványa nyújt maradandó élményt. Északi oldalán látható a helyreállított Apáti-templomrom, jelezve az egykori Apáti település helyét. Az Apáti-hegy a félsziget egyik legértékesebb élőhelye. A hegytetőn a részben másodlagos gyepekben egész sor mediterrán-szubmediterrán növény él, köztük a vetővirág, az őszi csillagvirág, a borzas szulák, a hártyás galambbegy. Több árvalányhaj-faj "tollai" lebegnek a szélben, tövükben töviskés lucerna és törpe nőszirom bújik meg.
A keleti oldal szikláin virít a cseh-tyúktaréj, a pannon madárbirs és a bokros koronafürt. A délszaki klíma a rovaroknak is kedvező, a hazánkban ritka nagy termetű mediterrán kabócafajok cirpelésétől hangosak a nyári délutánok: az óriás énekes kabóca és a mannakabóca is szép számban él itt.
Ezzel azonban még nincs vége az Apáti-hegy nevezetességeinek. Déli oldalán található ugyanis a félsziget egykori híres levendulásainak maradványa. A levendulatövek telepítését 1924-ben kezdték, s a negyvenes évekre közel száz hektáros ültetvény alakult ki. Az itt termett levendula olaja Európa-szerte híres volt, minősége túlszárnyalta a francia ültetvényekét. A későbbiekben mandulafákat is ültettek, a terület kettős hasznosításúvá vált. Sajnos a hatvanas években felhagytak a műveléssel, s a levendulás java részét szőlővel telepítették be. A maradék mintegy húsz hektáron pedig megindult a természetes szukcesszió, a beerdősödés folyamata. A kilencvenes évek közepétől aztán a még "menthető" részeken, ahol levendulatövek még nagy számban éltek, a Nemzeti Park megkezdte a cserjék visszaszorítását. A fásszárúak rendszeres irtásával, legeltetéssel tartják fenn a régi levendulást, s ma tíz hektárnyi hullámzó lila tengerben gyönyörködhet a látogató június-július fordulóján. A művelés felhagyása óta az eredeti növényzet részben visszatért. A levendulatövek között lejtősztyepp jellegű növényzet él, s együttesen egyedi, máshol nem látható élőhelyet alkotnak, számos értékes növény és állatfajjal. Ezen a területen virít a valószínűleg szintén egykori termesztésből kivadult gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata), fokozottan védett növényfajunk.

A Külső-tó
A Külső-tó a félsziget egykori vulkánjának főkráterében keletkezett, erősen feltöltődött, sekély tó, a tengerszint felett 116 m magasságában. Az 1800-as évek elején levezetőcsatornákat ástak, hogy a tó vizét az aszófői Séden keresztül a Balatonba vezessék. A lecsapolt területeket kaszálóként hasznosították. 1976-ban az akkori természetvédelmi hatóság vette át a terület kezelését. A levezető csatorna lezárásával ekkor kezdődött meg a tó eredeti állapotának visszaállítása. Az azóta eltelt két és fél évtized alatt a vízi növényzet teljesen visszatelepült, s megjelentek a vizes élőhely jellegzetes állatfajai is. Gazdag, a vízhez kötődő rovarvilág, különösen sok ritka szitakötőfaj találta itt meg életfeltételeit. Nagyszámú kétéltű és hüllő él a tóban, a mocsári teknős állomány kiemelkedő. A madarak közül itt is költ a nyári lúd és a barna rétihéja, az utóbbi években pedig vörös gém fészkeléséről is tudunk. Fontos őszi táplálkozóhelye a gémféléknek, mivel a sekély víz ideális e fajok vadászati módszereinek. A vonulás előtt gyakran 20-25 nagykócsag is tartózkodik egyszerre a tavon.

forrás: www.tihany-info.hu/tte/Turak/Apati-hegy.html

Az egész terület fokozottan védett, ritka növényfajok élőhelye. Kérjük, az ösvényekről ne térj le, és minden lehető módon óvd a környezetet!

A láda története vázlatosan

2010.03.16 - A ládaterv elutasításra került.

2010.04.13 - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságától megkaptuk az elvi telepítési engedélyt. Köszönet a pozitív hozzáállásért! A láda még nem jelenhetett meg,

2010.12.06 - Akka81-nek köszönhetően a terv feléledt tetszhalott állapotából, köszönet érte! A láda átment a moderáción, az engedélyeztetési folyamat elkezdődött.

2011.07.05 - A láda megjelenhetett a nyilvánosság számára. Nagyon köszönjük feri60 segítségét!

2011.07.07 - A ládát telepítettük.

2011.07.31 - Az álkoordináták értékét módosítottuk, köszönet majd_máskor kessertárs segítségéért!

2012.07.22 - Ládakarbantartás, logbook-csere.

2012.08.27 - Raktunk fel néhány képet a csak szombati misék alkalmával látogatható templombelsőről.

2012.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés, minden rendben.

2013.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés, kihelyeztünk két álcázott fém táblácskát a második jelszórészlettel.

2014.12.31 - Hagyományosan szilveszteri ládaellenőrzés és karbantartás.
Ládacsere, a harmadik ponton jelszópótlás.

2016.12.31 - A szokásos szilveszteri ládaellenőrzés és karbantartás.
Kereshető, a GCAPTI megszüntetésének gondolatát elvetettük.

2017.12.31 - Hagyományos szilveszteri ládaellenőrzés.
Javítottunk a láda álcáján, ellenőriztük a tartalék táblát és kihelyeztünk a végpontra egy dobozt a jelszóval. Minden rendben.

2018.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés. Óriási tömeg volt, a környék eléggé szét van taposva a korábbi állapotokhoz képest. A korábban a végpontnál található fa oltárféleség eltűnt, a jelszórészletek kereshetőek, minden rendben.

2020.01.01 - Újévi ládaellenőrzés. Minden rendben, a tartalék ponton a fán újrafestették a turistajeleket. Kissé aktualizáltuk a leírást is.

Állapot: kereshető

KRW értékelés (294 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.66 web: 4.68 átlag: 4.73

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
+
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zulu 2021.01.09 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.89
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

rudolfis 2021.01.09 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Köszönöm a rejtést

Aniko & Gyuri 2020.12.29 09:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Paul 2020.12.27 11:04 - Megtaláltam
Egész napos ládázás a Tihanyi félszigeten.Rengetegen voltak....
Az első két pont rendben.A harmadikat sokáig kerestem.Próbáltam a pótjelszót nézni az adott fánál.Olvastam egy korábbi logot hogy már egy bokorra van ráakasztva.Sehol nem találtam.Pedig biztos hogy megvan mert már utánam is megtalálták.
Kérném a képek alapján az elfogadást.
Köszönöm a rejtést.

20201227_11044920201227_102239
20201227_10224620201227_104320
szlibud 2020.10.25 00:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Toportyan76 2020.10.18 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.00
A 3. ládát nem talâltam meg, csak a tartalékot.

Kámán_Gergely 2020.10.10 12:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.31
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

nemesa 2020.10.10 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Köszi a rejtést!
A 3. ponton egy bokron derékmagasságban egy lapkán volt a jelszó. A nagy tömeg miatt beértem ennyivel,nem kerestem a ládát.

taheja 2020.09.16 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

GeoFox 2020.09.15 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.49
A második pont nehezen lett meg. A pótjelszót egy bokor tövében a földön heverve találtuk meg.
Köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.6.0]

IMG_20200915_104138_1IMG_20200915_111246_1
IMG_20200915_113219 
MoGeMaP 2020.08.29 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

BaLinda 2020.08.24 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Balázs, Linda [Geoládák v3.5.3]

elaca 2020.08.21 11:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.86
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

fkmaster 2020.08.17 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.35
Lásd Stüszi!

Stüszi vadász 2020.08.17 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.89
Nagyon hangulatos volt a régi templomromból újra felépített kápolna, belülről látszott, hogy nemrégiben esküvőt tartottak itt.
Sokan voltak a hegyen, kicsit elszámoltuk először a koordinátát, de korrekció után meglett a rejtés.

Picúr27 2020.08.15 12:18 - Megtaláltam
köszönöm a rejtést! Egeszségem miatt nehezen ment a dolog de megtalaltam ???? [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.09.19 21:16]

ZoLiza 2020.08.14 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

morph 2020.08.09 11:33 - Megtaláltam
GCAPTI - GCAPKI - GCMate - GCSAJK körtúra a Tihanyi-félszigeten, nagyszerű kilátásokkal, változatos tájakon. Sosem jártam még erre, megdöbbentően szép hely. Köszönöm, hogy megmutattad!

petrot81 2020.08.01 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) Kellemes séta az árnyékos erdőben. Bár voltunk már erre, de Tihanyt nem lehet megunni :) [Geoládák v3.6.0_dev]

Kincskeresők a ládánálKincskeresők a kilátóban
silboy & Zsóka 2020.07.29 11:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17
Megtaláltuk, köszönjük! Ötletes rejtés, nem egy tucat találat!

Brsc 2020.07.24 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! EZEZ [Geoládák v3.4.1]

réka97 2020.07.07 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.32
Megvan, köszönjük a rejtést! :)

ellfelek 2020.06.30 11:42 - Megtaláltam
A templom is szép, a felvezető út is szép, a kilátó és a kilátó pont is... Nem csoda, hogy még a gyíkok is élvezték ezt a helyet... :)
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.7]

IMG_20200630_103711IMG_20200630_103803
IMG_20200630_105554IMG_20200630_114101
SuperGeo 2020.06.27 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Béla 53 2020.06.22 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.5 teszt]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (531 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.