geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2707. Csesztreg - Cseszt Regélő Aktív Park (GCKVCS)

Torony

Torony

Park felülről

Park felülről

Parkrészlet

Parkrészlet

Parkrészlet

Parkrészlet

Parkrészlet

Parkrészlet

Templom

Templom

Templombelső

Templombelső

Tájház

Tájház

Tájházbelső

Tájházbelső
Szélesség N 46° 43,248'
Hosszúság E 16° 30,960'
Magasság: 200 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 10:50
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 21:20
Utolsó lényeges változás: 2018.05.05 23:42
Utolsó változás: 2018.07.09 15:25
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Felhasználó: Nemthi
Nehézség / Terep: 3.5 / 1.0
Megtalálások száma: 361 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


Cseszt Regélő Aktív Park
Csesztreg, három tájegység határán fekvő egykori mezőváros, melynek egyik szép jelképéhez, az István-Gizella Harangtoronyhoz vezet el a láda, amelynek "szoknyája" alatt lapul a láda.

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy fekete 10 cm magas csavaros tetejű doboz, ami a harangtorony hátsó részén, a torony "szoknyája" alatt található.
A sikerélmény érdekében ... a torony ajtóval szemben állva balra tarts, és számold a sokszögletű építmény sarkait (konkáv és konvex is) 10-ig. Itt a beton alap közelében keress XXXX-et és a palást alatt benyúlva egy gerenda mögött megleled a kincset.
A torony könnyen körbejárható és a kincs a palást alatt ügyesen elérhető. Gondos visszarejtést kérek!

Alternatív jelszó:
Amennyiben a torony "szoknya" alatt nem leljük a kincset, tekints a torony ajtaja feletti korongra és számold meg a parkbejáratot őrző madarakat. A jelszó betűvel írva a korong felirata és a madarak száma (3 szó).

Megközelítés
A Zala megye nyugati részén, a Kerka patak ölelésében található Csesztreg, mely Lentitől 11 kilométerre északra fekszik a 86-os mellett. Ennek északi határában helyezkedik el a Cseszt Regélő Aktív Park, az Őriszentpéter felé vezető út mellett. Itt a park parkolójában  N 46° 43,156' E 16° 30,985' 186 m [GCKVCS+Parkoló] lehet hagyni az autót, s megkezdeni a sétát.

Csesztreg
A település az Őrség, a Göcsej és a Hetés néprajzi tájegységek találkozásánál fekszik, de az itt élők se őrséginek, se göcsejinek, se hetésinek nem vallják magukat. A község első írásos említése 1275-ből való, amikor Cheztregh név alakban szerepelt oklevélben. A szláv eredetű neve - ami tiszta patakot jelent - vélhetően a falut kettészelő Kerkára utal.
1322-től már vámszedési joggal rendelkezik, 1469-ben I. Lipót királytól mezővárosi rangot kapott, amit több, mint négyszáz évig meg is őrzött. A község eleinte a Bánffy-család birtokához tartozott, majd az Esterházyak tulajdonába került. A korán polgárosodott faluban 1669-ben iskola működik, az 1700-as évek végén megalakul az első polgári olvasókör, a XIX. század végén pedig már körzetközpont funkcionál, hiszen jegyzőségi és körorvosi székhely a település, s a megyében elsők között kezdte meg itt tevékenységét a Donászy Aladár által alapított Segítő Mária Gyógyszertár.
A települést a hidak településének is nevezhetjük, mivel falut kettéválasztó Kerkán hét híd ível át. Kettő közülük a jelenleg alig húsz lakossal bíró, de a külföldiek által kedvelt kerkaújfalui településrészen.
A természet szerelmeseinek is érdemes a településre látogatni, hiszen a szép környezet minden évszakban kínál látnivalót, pl.: a kockás liliom és sárga liliom virágzása. A környező erdőkben nagyon jó gombászó túrákat lehet tartani. A környék szarvas állománya igen híres, ezért jelentős a vadászturizmus, amelyet a csesztregi Kerkavölgye Vadásztársaság bonyolít.
A település egyik különleges programja a húshagyókeddi "maskurázás", amikor álarcba és jelmezbe öltözött helybeliek kora estétől késő éjszakáig járják a házakat, és ekkor esketik össze Varga János babáit is. Emellett nagy hagyománya van a májusfa állításnak és annak kitáncolásának. A község ünnepe a július első vasárnapján tartott falunap, a szeptemberi Móric napi búcsú és az idősek napja.
A település környezetében érdemes felkeresni Nemesnépet (szoknyás fa harangláb), Szentgyörgyvölgyet (festett fakazettás református templom), Magyarföldet (ökumenikus fatemplom), Felsőszenterzsébetet (szoknyás harangláb, Nyakas-farm, Kerka menti rétek).

Nevezetességek

Tájház
Érdemes felkeresni a zsúpfedeles tájházat  N 46° 42,829' E 16° 30,732' 193 m [GCKVCS+Tájház], amely a Nemesnép felé vezető út kereszteződésében található. A csesztregi hagyományos keresztvéges boronafalú, zsúpfedeles épület a falu egykori pásztorának lakóhelye volt, amelynek külön érdekessége, hogy a mai napig az eredeti helyén, az egykori legelőre vezető út mentén, kis szabálytalan alakú telken áll. A pásztorok különleges helyet foglaltak el a falusi társadalomban, földtulajdon nélkül a legszegényebbek közé tartoztak, de mégis elkülönültek a többi rétegtől - parasztoktól, zsellérektől -, ami viseletükben is megmutatkozott. Évente szerződtette őket egy-egy közösség a falu állatainak őrzésére, gondozására, és mivel legtöbbször idegenek voltak lakóhelyet is biztosítottak nekik és családjuknak. Ez a kis ház egy szerényebb pásztorcsalád életébe enged bepillantást, az egyszerű berendezésű szobával, a boglyakemencés konyhával, az élelmiszer tárolására alkalmas kamrával és kecske óllal, illetve az ezekben elhelyezett eszközök bemutatásával. Az épület és a berendezés is a hagyományos göcseji építészet és lakáskultúra 19. század közepén-utolsó harmadában elért fejlettségi szintjét tükrözi. A bútorok elrendezése sarkos, kályháját a szomszédos konyhából fűtötték. A konyhai kemence formája eltér a környéken megszokottól, és kissé az alföldi boglyakemencékére emlékeztet. A konyhai edények: lábasok, fazekak, korsók, bögrék a közeli Őrség fazekasainak munkái. A faeszközök és tárgyak javarészt helyben készültek. A kamrában nemcsak a felhalmozott, vagy félretett élelmiszerféléket tárolták, itt kaptak helyet a textilfeldolgozás éppen használaton kívüli eszközei (tiloló, gereben, stb.), de az egyéb házi munkákhoz szükséges szerszámok, vagy a ritkábban használatos edények is.

Harangláb
A községhez tartozó Kerkaújfalu településrészen a Kerka völgyre és az Őrségre is jellemző haranglábbal is találkozhatunk, amely a Kerka mentén létrejött egyik sajátos típust képviseli és 1921-ben építették. Különlegessége, hogy feltűnően hosszú nyakkal, magas, karcsú harangházzal készült, ami a többi típustól megkülönböztető jellemzője a Kerka völgyében lévő haranglábak egy részének. Külön kiemelendő még a nyúlánk nyaknak a lamellás, zsalus kialakítású, deszka oldallezárása és a kissé szokatlan arányú felépítése, mivel a magas harangházhoz, egy alacsonyabb szoknyarész kapcsolódik.
Érdekesség, hogy a településrészen született Czinder Jenő, aki Kerkai Jenő néven lett ismert, mint a KALOT-mozgalom (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Titkársága) szülőatyja és vezetője. Ma a községben mellszobor őrzi emlékét.

Templom
A település vallásosságának jelképe az Árpád-kori templom  N 46° 43,149' E 16° 30,806' 193 m [GCKVCS+Templom], amely a 13. század második felében épülhetett és több építészeti stílus - román, gótikus és barokk - jegyeit is magán viseli. Első írásos említése 1323-ból származik. A keletre néző kis templom egyhajós, nyújtott, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel és egy toronnyal, amelynek oldalán két kora gótikus résablak található. A szentély két oldalán egy-egy, míg a hajóban két-két barokk ablak található, amelyből előbbiek kerültek feltárásra az utolsó restaurálás során. 1803-ban a kegyúri Eszterházy család renováltatta. A freskókat - a hit diadala, a négy evangélista - ifj. Dorffmeister István festette (1904-ben a soproni Storno Ferenc újította meg), de található két 1600-as évekből származó freskó is, amely Szt. Flóriánt és Szt. Donátot ábrázolja. Legrégibb belső része a templomnak a kőből a falba épített szenteltvíz tartó. A barokk stílusú főoltár és keresztelőkút az 1700-es években történt felújítás során az Eszterházy család építette, akinek Csesztreg a lendvai uradalom részeként birtoka volt. A templom a különböző stílusok sokszínűségét ötvöző különleges építmény.

Szabadidő park
A település jelentős látnivalója még a Cseszt-Regélő Aktív Park. A 2001-ben átadott épületegyüttes egy 4 ha mesterségesen duzzasztott tó mellett terül el a falu határán. A kemping területén emelkedik az István-Gizella Harangtorony, mely kilátóként üzemel. A fogadó főépületben szálláshely várja a pihenni vágyókat, a tó fürdőzésre is alkalmas és a horgászat szerelmeseit is várja. Az épületek mellett két futball-pálya, kézilabdapálya, strandröplabda pálya kínálta lehetőségek feledtetik az ide látogatókkal a mindennapok gondjait. A tó partján szabadtéri színpad, pannon házak és egy új nordic walking pálya található.'


Ládakarbantartás
2018.05.05.
A harangtorony felújításának befejezésével a láda ismételten elrejtésre került! A láda ismét a torony "szoknya" alá került, ahol eredetileg is elrejtettük.

2017.02.26.
Tamáska72 kérésére a láda karbantartása megtörtént. Új várhatóan vízhatlan láda kihelyezése történt a megjelölt helyre, a korábbit elhoztam, mert beázott.
Tamáska72 által megtalált láda a régi, korábbi láda, amit nem találtam meg.

2016.10.19.
A láda pótlása a legutóbbi rejtekhelyre remélhetőleg teljesen vízhatlan kivitelben. Keresd a ládát az építmény körüli örökzöldek között.
Aki mégsem leli tekintsen a torony ajtaja feletti korongra.

2015.07.11.
A láda pótlása, de új rejtekhelyre. Sajnos a torony állapota az elmúlt években sokat romlott, így mindenki biztonsága érdekében nem szabad megközelíteni közvetlenül az építményt. Mindenkit kérek, hogy az épülethez nem menjen fel!
Mivel a parknak maga a torony egy jellegzetes eleme, így a rejtekhely maradt a közelében, de megkereséséhez nem kell felmenni az épülethez.
A rejtekhelyet az építményt körül egy sétát téve lelhetjük meg, teljesen biztonságos módon.

2014. 03. 23.
A láda pótlása, de új rejtekhelyre. Sajnos a torony az elmúlt években többször lett rongálás áldozata, de kívülről még mindig a táj meghatározó eleme. Az új rejtek, amely talán elkerüli a kifosztást: A torony ajtóval szemben állva jobbra tarts, és keresd majdnem mögötte (az utolsó jobb sarok irányába) a kicsi kúszó örökzöldet.

2012. 06. 23.
A láda pótlása az eredeti rejtekhelyre. Segítség a megtaláláshoz: A láda a torony külső oldaláról érhető el. A torony ajtóval szemben állva balra tarts, és keresd a "követ" a "szoknya" alatt a földön.

2011. 09. 16.
QandB logja alapján a láda rejtekének ellenőrzése. Igaza volt, nem ott volt a láda, ahova eredetileg lett rejtve. Ismét visszakerült a "szoknya" alá. Köszönöm QandB jelzését.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (181 db): környezet: 4.39 rejtés: 4.17 web: 4.51 átlag: 4.36

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


sziszko 2020.10.10 10:52 - Megtaláltam
Kérlek, feel2006 képei alapján, fogadd el a megtalálásunkat! Családi ládázás volt a térségben.

[Jóváhagyta: Nemthi, 2020.10.19 07:51]

Gréti 2020.10.10 10:52 - Megtaláltam
Kérlek, ha van rá mód, feel2006 képei alapján fogadd el a megtalálásunkat!

[Jóváhagyta: Nemthi, 2020.10.19 07:51]

feel2006 2020.10.10 10:52 - Megtaláltam
Hát, mi ezt a megtalálást jól elnéztük. :(
Kezdve ott, hogy a pecató felöl érkeztünk, még szerencser, hogy a kerítés alatt volt egy kibontott út, ahol átbújva befértünk. Majd jött a feleszmélés, hogy a ládát nem találjuk, akkor marad a pótjelszó.
Itthon pedig a regisztrációkor a hidegzuhany, hogy mivel nem a park felöl érkeztünk a park madarainak számát sem tudjuk.

Kedves rejtő, kérlek fogadd el találatunkat a képeim alapján.
(feel2006, sziszko, gréti)
Köszönjük!

[Jóváhagyta: Nemthi, 2020.10.19 07:50]

IMG_20201010_104354IMG_20201010_104507
tarsolyos 2020.10.05 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.10
KÖSZÖNÖM A REJTÉST!

IMG_8492IMG_8498
IMG_8499IMG_8500
kisember 2020.09.30 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. pótjelszóval [g:hu 1.6.7]

Kis Nyuszi 2020.09.24 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

zöldcsacsi 2020.09.24 16:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

nrudi 2020.09.15 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v3.6.0]

varga.andris 2020.09.08 17:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

buksika 2020.09.03 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

porto 2020.08.29 19:29 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
Balázsos találat!
Mára a 20. láda, uccsó, sötétedik, messze még az otthon, irány az M70-es!
:-)))
[Geoládák v3.6.0]

R-Gyu 2020.08.25 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Szeleburdi Országjárók 2020.08.12 17:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.00 súly: 2.41
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

barkop 2020.08.11 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

dendeocse 2020.08.10 19:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Megvan.

Hegyimanók 2020.08.08 17:45 - Megtaláltam
Remek bicajtúra alkalmával szálltunk meg igen közel. Csodás sötét az éjszakai ég, barátságos a környezet. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Kaputyin 2020.08.01 13:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Hokuszpok 2020.07.31 20:11 - Megtaláltam
Köszi!

Kovács Beni 2020.07.31 20:11 - Megtaláltam
Köszi!

kingajani 2020.07.24 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

aknitram 2020.07.24 19:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

Somogyi.Tibor 2020.07.22 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

Judit és Béla 2020.07.21 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.40
Megtaláltuk.

ystray 2020.07.21 09:00 - Megtaláltam
megvan :)
pótjelszóval - de, "kis" fejtörést okozott a felirat, mert helyesen fordítva kellene írni a loghoz...

tivi2007 2020.07.20 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Ok.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (366 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.