geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2708. Felsőszenterzsébet - A két Kerka ág vidéke (GCKVFE)

"Új" harangláb

"Új" harangláb

Farm

Farm

Kecskék

Kecskék

Malacok

Malacok

Bagoly-ház

Bagoly-ház

Falurészlet

Falurészlet

Bagoly

Bagoly

Malom-rét

Malom-rét

Sárgaliliom

Sárgaliliom

Régi harangláb

Régi harangláb

Tanösvény

Tanösvény
Szélesség N 46° 45,305'
Hosszúság E 16° 27,456'
Magasság: 200 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 09:30
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 21:30
Utolsó lényeges változás: 2010.04.15 21:34
Utolsó változás: 2018.05.05 23:28
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Ládagazda: Nemthi
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 293 + 4 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Zala megye legkisebb településére invitál ez a ládasor, első pontjával bemutatva a falu építészeti kincseit a haranglábbal, míg a másodikkal a Kerka menti rétek szépségeit egy érdekes új épülettel egyetemben.

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy kis 10x10x3 cm-es, négyzet alakú műanyag, ételtároló doboz, rápattintható tetővel, ami egy, a rét szélében álló többtörzsű fa törzsében van, hánccsal és avarral takarva. Apró ajándék fér csak bele!

A jelszó képzéshez az első pont a harangláb  N 46° 45,166' E 16° 27,193' 236 m [GCKVFE-1], melyen az ajtók száma adja az első részletet, míg a második részlet a ládában van  N 46° 45,305' E 16° 27,456' 200 m [GCKVFE-2]. Figyelem a jelszó betűkkel írandó!

Megközelítés
Csesztreg szomszédságában megbúvó parányi zsákfalu, amely Alsószenterzsébetről közelíthető meg gépjárművel és kerékpárral egyaránt, míg a gyalogosan a kék Kék és a kék kereszt Kék kereszt turistaúton, mely utóbbi végighalad a településen is. A láda helyszíne egy legeltetett réten található, amelyet időszakosan villanypásztorral is körbekerítenek. Jelenleg akadálytalanul megközelíthető a helyszín.

Felsőszenterzsébet
A falu lélekszámát tekintve a megye egyik legkisebb települése, melyet 1334-ben említenek először Scentelsebethként, 1375-ben Zenthelsebeth 1501-ben Felsewzenthersebeth. Nevében egykori temploma védőszentjének, Szent Erzsébetnek neve búvik meg. A középkorban több, környékbeli településhez hasonlóan Bánffy birtok volt. 1334-ben Csesztreggel és Kerkakutassal együtt, mint Miklós mester ősi és hagyományos birtokát említik. 1429-ben Széchy János szerezte meg, amikor is Zsigmond király ezt a birtokot, más területekkel együtt neki ajándékozza. Bár a Bánffyak többször kísérletet tettek visszaszerzésére, az a Széchyeké maradt. A már a török hódoltság elején jobbágyközségként számon tartott falut a török feldúlja a falu elpusztásodott.
Épületállománya szinte teljes egészében a XIX. század végén, a XX. század első negyedében, illetve egyes esetekben feltehetőleg még régebben jött létre. Innét származik a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik büszkesége is, egy régi építészeti módot őrző, fenyőfa boronákból készült, talpas-vázas, oldalfallal rendelkező, zárt szoknyás harangláb is. A falu első, a vidékre jellemző haranglábát református és katolikus hívek építették 1778-ban, amely fazsindellyel fedett épület volt.
Határában nagy kiterjedésű erdők húzódnak, a vadásztatás nagy hagyományoknak örvend. Kedvelt kirándulóhely, jelentős az itt begyűjthető gombafajták száma.
A sokáig csak nehezen, földúton is megközelíthető település eredetileg szeres beépülésű volt. Az építkezések anyaga fa volt, a néprajzilag értékesebb épületek, tárgyak egy része ma a Göcseji Falumúzeumban látható. A település jellegzetes házához a tiszta szoba mellett hozzátartozott a kamra és a füstös konyha is, melyek a pitvarról voltak megközelíthetőek. A legősibb házakból még a szoba is hiányzott, s csupán kétosztatuak (füstöskonyha, kamra) voltak.
A Göcseji Falumúzeumba telepítették át egy boronaházát, amit a XVIII. században füstösháznak építettek.
A település környezetében érdemes felkeresni Szentgyörgyvölgyet (festett fakazettás református templom, római katolikus templom, Töllős tanösvény, Gó-Na Szabadidőközpont, nordic walking pálya), Magyarföldet (ökomenikus fatemplom), Kerkafalvát (református templom, 200 éves tölgyes), Kerkakutast (120 éves mészkerülő erdei fenyves).

Nevezetességek

Harangláb
A térség jelképének számító, a faluban jelenleg látható 1983-ban épült harangláb a Kerka-völgy más haranglábaihoz képest eltérő felépítésű. Hasonlít a kéttetős, süveges, szoknyás haranglábakra, de mégis kissé idegenszerű, jurtaszerű sátorforma. Szokatlanul széles oldalakkal bíró, nagy területű szoknyája teljesen zárt, az ezeket tartó oszlopok és íves tartók ragasztott faszerkezetek, és fazsindellyel fedett. Anyagában hasonló, de szépségében, tömegkialakításában elmarad évszázados elődjétől.

Lakóházak
Lakóházainak többsége a XIX. század végének, XX. század elejének stílusát őrzik. A házak igényes, városias vakolat díszeikkel kiemelkednek a falu házai közül, kevéssé megbontott tömegükkel, eredeti nyílásformáit őrző utcai homlokzataikkal, zárt verandájukkal a falukép legjellegzetesebb elemei. A századforduló idején kezdődő téglaépítés emlékét néhány szép, zárt verandájú épület őrzi.
A község egyik különleges építménye a Bagoly-ház, amelyet a szerves építészet ihletett. A kör alaprajzú, kiterjesztett szárnyú madarat formázó épület tervezője Makovecz Imre építész. Szomszédságában áll a Ramocsáról idehozott régi harangláb.

Kerka völgy
Aki a Kerka völgyre jellemző tájképet, a Kerka közvetlen környezetét szeretné megismerni annak mindenképpen érdemes Felsőszenterzsébetre ellátogatnia. A település első házai előtt húzódó dombtetőről minden évszakban csodálatos kilátás nyílik a völgyre, a Kerka által sok évszázadon át alakított nedves kaszálókra, rétekre és az azt határoló fasorokra. A térség egyik legértékesebb élőhelyén számos védett, különleges növény- és állatfaj figyelhető meg, mint amilyen az agárkosbor, kockás kotuliliom, sárga sásliliom, szibériai nőszirom, kígyógyökerű keserűfű, haris, vagy a boglárka lepke félék. Fennmaradásukat ezek a régen és ma is kaszált és legeltetett rétek biztosítják, amelyek látványa minden időben új élményt jelent az ide látogatóknak. A növények élőhelyükön a legszebbek, még akkor is, ha nem védettek, így ne szedjük le a virágokat. A védett fajok - a fentebb felsorolt valamennyi faj - leszedése pedig szigorúan tilos, károsításuk, leszakításuk pénzbüntetéssel sújtható!

Biofarm
Felsőszenterzsébeten és a környező településeken még ma is sokan foglalkoznak a hagyományos gazdálkodással, többen a növénytermesztés mellett, állattenyésztéssel is. Egy parasztgazdaság mindennapjaiba tekinthetünk be az Ózon Biofarmon  N 46° 45,260' E 16° 27,069' 240 m [GCKVFE+Farm], ahol egész nap megtekinthetők a szabadon tartott háziállatok (kecske-, birkanyáj, szarvasmarhák, szaporulatukkal, különféle szárnyasok, vietnámi sertéskonda, egyéb kisállatok), valamint házilag készített biotermékek vásárolhatók (többféle ízesítésű kecske- és tehénsajt, vegyszermentes zöldség, gyümölcs).

Karbantartás
2018.05.05.
A láda karbantartása teljes cserével megtörtént, a rejtés helyszíne változatlan.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (141 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.30 web: 4.55 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Cirbolya ;-) 2021.10.10 13:43 - Megtaláltam
Láda még mindig nem található a koordinátán :(

Hartyi 2021.10.08 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.76
Köszi!

mike andros 2021.09.17 15:39 - Megtaláltam
Megvagy!!! [Geoládák v3.12.1]

zulcsi 2021.08.27 18:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kisback 2021.08.27 18:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Bobby Holmes 2021.08.19 15:24 - Megtaláltam
Ez a multi gyakorlatilag netkesselhető. Szekelya logja hasznos (innen szereztem meg a láda jelszavát), ugyanis a ládát mi sem találtuk (nem olvastam logokat, ezért jó sokáig keresgéltem a fák közt, sok többtörzsű fát megnéztem). Maga a ház tényleg különleges, tetszett. A haranglábhoz elég szörnyű az út, de be tudtunk menni autóval. Érdekes volt erre járni. Köszönjük a rejtést!

Plfcsld 2021.08.19 13:47 - Megtaláltam
sajnos láda nincs, potjelszóval logoltunk. jo lenne ha a tulajdonos errw figyelne mivel már tavaly óta panaszkodnak az emberek.

somga 2021.08.10 15:42 - Megtaláltam
Sajnos nem volt netunk a masodik pontnál, azt sem tudtuk mit kell keresnünk pontosan. Csalódottan hagytuk ott a települést, annál is inkább, mert a a mai tíz keresésünkbol ez volt az egyetlen, amit nem találtunk. Ráadásul nagy valószínűséggel a közeljövőben nem is fogunk erre járni. Köszönjük előre a rejtői segítséget! [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: Nemthi, 2021.08.16 09:07]

IMG_20210810_153732IMG_20210810_154109_1
IMG_20210810_155153_1 
Mira 2021.08.04 15:39 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Gábor66 2021.08.04 15:39 - Megtaláltam
Mira társaságában

dorjan család 2021.08.02 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi, hogy megmutattad. [Geoládák v3.11.3]

pliptai 2021.08.02 09:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Egoland 2021.07.28 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

@Nikó 2021.07.28 13:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, bár a helyen nem egy több törzsű fa van. A fajta meghatározása is segíthetne. Mi is csak az előttünk járókat tudjuk ismételni.

EdKa 2021.06.22 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.79
Nagyon szép táj, érdekes volt számunkra a falusi építészet. Nagyon meleg volt. A harangláb a jelszórészlettel hamar meglett, a láda találathoz bizony kellett a rejtő kedves segítése.

108_0030108_0031
108_0032 
kitikatika 2021.06.19 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.40
A láda sajnos nem volt a helyén, de a feltehető rejtekhely egyébként ötletes. Az alternatív jelszó után a korábbi kommentekből tájékozódtunk. Örültünk volna neki, ha ez a leírásban is megjelent volna.

szollosi73 2021.06.16 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 1 web: 1 átlag: 1.83 súly: 4.27
Megvan!

Felsőszenterzsébet - A két Kerka ág vidéke-1Felsőszenterzsébet - A két Kerka ág vidéke-2
Felsőszenterzsébet - A két Kerka ág vidéke-3Felsőszenterzsébet - A két Kerka ág vidéke-4
vakond87 2021.06.14 09:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.4]

redzol73 2020.10.25 08:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

vorlac 2020.10.25 08:29 - Megtaláltam

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Nyúlék89 2020.10.19 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést!
A láda nincs meg, feleslegesen kerestük. A potjelszó pedig a keresztnév a postaladan.

Skali&Margó 2020.10.11 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.16
OK!

kisember 2020.09.30 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

dombijuci 2020.09.26 23:59 - Nem találtam meg
Pár éve már megtaláltuk ezt a ládát, de most nem volt a helyén, a fa most is megvolt...valószínűleg nem véletlenül nem találták meg előttünk már jópáran :/

nrudi 2020.09.15 17:00 - Megtaláltam
A postaláda feletti keresztnévvel, a szám betűvel írva. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v3.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (300 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]