geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2708. Felsőszenterzsébet - A két Kerka ág vidéke (GCKVFE)

"Új" harangláb

"Új" harangláb

Farm

Farm

Kecskék

Kecskék

Malacok

Malacok

Bagoly-ház

Bagoly-ház

Falurészlet

Falurészlet

Bagoly

Bagoly

Malom-rét

Malom-rét

Sárgaliliom

Sárgaliliom

Régi harangláb

Régi harangláb

Tanösvény

Tanösvény
Szélesség N 46° 45,305'
Hosszúság E 16° 27,456'
Magasság: 200 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 09:30
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 21:30
Utolsó lényeges változás: 2010.04.15 21:34
Utolsó változás: 2018.05.05 23:28
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Felhasználó: Nemthi
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 270 + 4 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Zala megye legkisebb településére invitál ez a ládasor, első pontjával bemutatva a falu építészeti kincseit a haranglábbal, míg a másodikkal a Kerka menti rétek szépségeit egy érdekes új épülettel egyetemben.

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy kis 10x10x3 cm-es, négyzet alakú műanyag, ételtároló doboz, rápattintható tetővel, ami egy, a rét szélében álló többtörzsű fa törzsében van, hánccsal és avarral takarva. Apró ajándék fér csak bele!

A jelszó képzéshez az első pont a harangláb  N 46° 45,166' E 16° 27,193' 236 m [GCKVFE-1], melyen az ajtók száma adja az első részletet, míg a második részlet a ládában van  N 46° 45,305' E 16° 27,456' 200 m [GCKVFE-2]. Figyelem a jelszó betűkkel írandó!

Megközelítés
Csesztreg szomszédságában megbúvó parányi zsákfalu, amely Alsószenterzsébetről közelíthető meg gépjárművel és kerékpárral egyaránt, míg a gyalogosan a kék Kék és a kék kereszt Kék kereszt turistaúton, mely utóbbi végighalad a településen is. A láda helyszíne egy legeltetett réten található, amelyet időszakosan villanypásztorral is körbekerítenek. Jelenleg akadálytalanul megközelíthető a helyszín.

Felsőszenterzsébet
A falu lélekszámát tekintve a megye egyik legkisebb települése, melyet 1334-ben említenek először Scentelsebethként, 1375-ben Zenthelsebeth 1501-ben Felsewzenthersebeth. Nevében egykori temploma védőszentjének, Szent Erzsébetnek neve búvik meg. A középkorban több, környékbeli településhez hasonlóan Bánffy birtok volt. 1334-ben Csesztreggel és Kerkakutassal együtt, mint Miklós mester ősi és hagyományos birtokát említik. 1429-ben Széchy János szerezte meg, amikor is Zsigmond király ezt a birtokot, más területekkel együtt neki ajándékozza. Bár a Bánffyak többször kísérletet tettek visszaszerzésére, az a Széchyeké maradt. A már a török hódoltság elején jobbágyközségként számon tartott falut a török feldúlja a falu elpusztásodott.
Épületállománya szinte teljes egészében a XIX. század végén, a XX. század első negyedében, illetve egyes esetekben feltehetőleg még régebben jött létre. Innét származik a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik büszkesége is, egy régi építészeti módot őrző, fenyőfa boronákból készült, talpas-vázas, oldalfallal rendelkező, zárt szoknyás harangláb is. A falu első, a vidékre jellemző haranglábát református és katolikus hívek építették 1778-ban, amely fazsindellyel fedett épület volt.
Határában nagy kiterjedésű erdők húzódnak, a vadásztatás nagy hagyományoknak örvend. Kedvelt kirándulóhely, jelentős az itt begyűjthető gombafajták száma.
A sokáig csak nehezen, földúton is megközelíthető település eredetileg szeres beépülésű volt. Az építkezések anyaga fa volt, a néprajzilag értékesebb épületek, tárgyak egy része ma a Göcseji Falumúzeumban látható. A település jellegzetes házához a tiszta szoba mellett hozzátartozott a kamra és a füstös konyha is, melyek a pitvarról voltak megközelíthetőek. A legősibb házakból még a szoba is hiányzott, s csupán kétosztatuak (füstöskonyha, kamra) voltak.
A Göcseji Falumúzeumba telepítették át egy boronaházát, amit a XVIII. században füstösháznak építettek.
A település környezetében érdemes felkeresni Szentgyörgyvölgyet (festett fakazettás református templom, római katolikus templom, Töllős tanösvény, Gó-Na Szabadidőközpont, nordic walking pálya), Magyarföldet (ökomenikus fatemplom), Kerkafalvát (református templom, 200 éves tölgyes), Kerkakutast (120 éves mészkerülő erdei fenyves).

Nevezetességek

Harangláb
A térség jelképének számító, a faluban jelenleg látható 1983-ban épült harangláb a Kerka-völgy más haranglábaihoz képest eltérő felépítésű. Hasonlít a kéttetős, süveges, szoknyás haranglábakra, de mégis kissé idegenszerű, jurtaszerű sátorforma. Szokatlanul széles oldalakkal bíró, nagy területű szoknyája teljesen zárt, az ezeket tartó oszlopok és íves tartók ragasztott faszerkezetek, és fazsindellyel fedett. Anyagában hasonló, de szépségében, tömegkialakításában elmarad évszázados elődjétől.

Lakóházak
Lakóházainak többsége a XIX. század végének, XX. század elejének stílusát őrzik. A házak igényes, városias vakolat díszeikkel kiemelkednek a falu házai közül, kevéssé megbontott tömegükkel, eredeti nyílásformáit őrző utcai homlokzataikkal, zárt verandájukkal a falukép legjellegzetesebb elemei. A századforduló idején kezdődő téglaépítés emlékét néhány szép, zárt verandájú épület őrzi.
A község egyik különleges építménye a Bagoly-ház, amelyet a szerves építészet ihletett. A kör alaprajzú, kiterjesztett szárnyú madarat formázó épület tervezője Makovecz Imre építész. Szomszédságában áll a Ramocsáról idehozott régi harangláb.

Kerka völgy
Aki a Kerka völgyre jellemző tájképet, a Kerka közvetlen környezetét szeretné megismerni annak mindenképpen érdemes Felsőszenterzsébetre ellátogatnia. A település első házai előtt húzódó dombtetőről minden évszakban csodálatos kilátás nyílik a völgyre, a Kerka által sok évszázadon át alakított nedves kaszálókra, rétekre és az azt határoló fasorokra. A térség egyik legértékesebb élőhelyén számos védett, különleges növény- és állatfaj figyelhető meg, mint amilyen az agárkosbor, kockás kotuliliom, sárga sásliliom, szibériai nőszirom, kígyógyökerű keserűfű, haris, vagy a boglárka lepke félék. Fennmaradásukat ezek a régen és ma is kaszált és legeltetett rétek biztosítják, amelyek látványa minden időben új élményt jelent az ide látogatóknak. A növények élőhelyükön a legszebbek, még akkor is, ha nem védettek, így ne szedjük le a virágokat. A védett fajok - a fentebb felsorolt valamennyi faj - leszedése pedig szigorúan tilos, károsításuk, leszakításuk pénzbüntetéssel sújtható!

Biofarm
Felsőszenterzsébeten és a környező településeken még ma is sokan foglalkoznak a hagyományos gazdálkodással, többen a növénytermesztés mellett, állattenyésztéssel is. Egy parasztgazdaság mindennapjaiba tekinthetünk be az Ózon Biofarmon  N 46° 45,260' E 16° 27,069' 240 m [GCKVFE+Farm], ahol egész nap megtekinthetők a szabadon tartott háziállatok (kecske-, birkanyáj, szarvasmarhák, szaporulatukkal, különféle szárnyasok, vietnámi sertéskonda, egyéb kisállatok), valamint házilag készített biotermékek vásárolhatók (többféle ízesítésű kecske- és tehénsajt, vegyszermentes zöldség, gyümölcs).

Karbantartás
2018.05.05.
A láda karbantartása teljes cserével megtörtént, a rejtés helyszíne változatlan.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (135 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.33 web: 4.58 átlag: 4.49

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


kisember 2020.09.30 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

dombijuci 2020.09.26 23:59 - Nem találtam meg
Pár éve már megtaláltuk ezt a ládát, de most nem volt a helyén, a fa most is megvolt...valószínűleg nem véletlenül nem találták meg előttünk már jópáran :/

nrudi 2020.09.15 17:00 - Megtaláltam
A postaláda feletti keresztnévvel, a szám betűvel írva. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v3.6.0]

GeoEvike 2020.09.08 17:44 - Megtaláltam
A jelszó második tagját mi is csak a logokból fejtettük meg, a ládát nem találtuk. A multi bemutatott témái nagyon tetszettek, köszönjük szépen! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.6.0]

Toti 2020.09.08 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Őrségi kerékpáros kör teljesítése közben. A baglyas ház postaládáján lévő névvel logolva...

R-Gyu 2020.08.25 14:59 - Megtaláltam
Ládát nem találtuk. Pongi57 logja alapján Gyu kitalálta.

szekelya 2020.08.24 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.28
Érdekes a település, de hogy a ládát feleslegesen kivitték az óperenciás tengeren túlra???? Ha akarsz ócska rozsdás fazék mellett kutatni a nemlétező ládát, hát tessék!

[Jóváhagyta: Nemthi, 2020.08.31 07:54]

IMG_20200824_142731IMG_20200824_145928
IMG_20200824_150131IMG_20200824_151414
Pongi57 2020.08.13 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.51
Ma délután autós ládavadászatra indultam Lentiből. Ez volt az elsőnek kiszemelt láda. Érdekes a baglyos ház, és a telken most egy nagyobb építkezés is zajlik. A postaládán olvasható pótjelszóval logolva megtaláltam. (A ládát is kerestem a koo kb. 10 m sugarú körében, de nem találtam.)
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

Hokuszpok 2020.07.31 20:59 - Megtaláltam
Köszi!
A ládát mi se találtuk!Pót jelszóról a leírásban semmi utalást nem találtunk,a logókból sikerült megtudni.

Kovács Beni 2020.07.31 20:59 - Megtaláltam
Köszi!

Somogyi.Tibor 2020.07.24 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

ystray 2020.07.21 17:24 - Megtaláltam
pótjelszóval
a bagolyház postaládáján lévő keresztnév az

utigabi60 2020.07.18 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, pótjelszóval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kireth 2020.07.18 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1] Pótjelszóval lett csak meg, a láda hiányzik.

MonTri 2020.07.16 18:00 - Megtaláltam
Pótjelszóval lett meg. Köszönöm a lehetőséget! [Geoládák v3.4.1]

Medvelac 2020.07.13 13:46 - Megtaláltam
Heuréka!
Ez jó mulatság, férfimunka volt. [Geoládák v3.4.1]

morph 2020.06.29 07:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Monaa92 2020.06.24 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Lazlo86 2020.06.24 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.33 súly: 3.18
Közel egy éve jelzik a logokba, hogy nincs meg a láda. Illő lenne pótolni?!

Gabor67 2020.06.24 08:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Reggel 2020.06.20 15:16 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita és Reggel

Aniko & Gyuri 2020.06.15 09:51 - Megtaláltam
A láda nincs meg, ezért a rejtő segítségével, pótjelszóval -ami a Bagoly-ház postaládájára írt keresztnév- megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

scele 2020.06.07 12:42 - Megtaláltam
mögvan

Laminsio 2020.05.16 14:54 - Megtaláltam
Köszi.
Láda nincs meg.Rejtő segített

tabletta 2020.04.18 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]
A ládát nem találtam, köszönöm a rejtő segítségét.

IMG_20200418_133548 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (277 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.